Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post Reply
York Light 100`s

#326 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by York Light 100`s »

Mister Yes wrote:
pasha078 wrote: To prakticno znaci da je dijaspora osnovna privredna grana u BH.
Sad sto se tice ovog pljuvanja na dijasporu, u bilo kojoj normalnoj i razvijenijoj drzavi svijeta nikome ne bi palo na pamet da sijece granu na kojoj sjedi i da unistava glavnu privrednu aktivnost.
Naprotiv: Trebalo bi sa dijasporom jos finije
Što? Da se neće naljutiti pa onda prestati slati pare svojim porodicama u BiH? :lol:

Dijasporci, molim vas naljutite se. Ne šaljite više pare svojim roditeljima. :lol:
Ma većini je samo važno pojesti ćevape i kiseliti noge na moru i prenoćiti džaba kod rodbine koju inače ne yebe ni 2% ostalih 360 dana u godini, većina bi prvo trebala imati obraz da bi se mogla uvrediti ako neko nije sa njima još finije

Ah da i usput kupiti još koji srceparajući piratski CD od 5 maraka o staroj majci i domovini

Fudo387

#327 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Fudo387 »

Mister Yes wrote:
hrle1976 wrote: Bosna i Hercegovina je vec 20 godina na aparatima. To je cinjenica preko koje nije moguce preskociti. Veca je sansa pogoditi brojke na lutriji nego racunati na pomak ka naprijed kroz narednih 10 gdoina.
Pomak ka naprijed je neminovost. Sve više ljudi odlazi iz BiH i ovdje ostaje sve manje ljudi. I statistike rođenih dokazuju da broj stanovnika rapidno opada. To je super vijest jer bara ostaje ista a manje je krokodila. Ovo što ostane na kraju će sve moći raditi u trgovini i uslužnim djelatnostima ili biti na budžetu. Za to vrijeme dijaspore je sve više (jer sve više ljudi odlazi) i oni će i dalje slati svojima. Padom broja stanovnika padaće i međunacionalne tenzije. Jeste da treba izdržati još malo ali ko ostane na kraju će mu biti extra :D
Moram priznati, zanimljiva teorija. :cry:
Mister Yes

#328 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Mister Yes »

Edin H. wrote: Dzaba sto im vi ne date, oni salju, pa salju :lol:
Ne znam šta da im se radi pa da se dovoljno naljute? Evo da ih probam prepasti:

Image

Inače, čekam večeras utakmicu samo da navijam da Gasol izgubi. Lik mi se gadi godinama već :D
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#329 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by japin_mutapi »

insomnia78 wrote:Ne pomazem vala nikome, niti fala bogu ima potrebe
Sestra i zet rade i imaju svoj stan starci primaju penziju i kucu
Mjera
Pošalji meni koji eurić bio bih ti zahvalan
Edin H.

#330 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Edin H. »

A sta cemo sa dijasporcima kojima roditelji iz BiH moraju slati sholde, da se poprave? :-)

Nije ni dijaspora, sve sto sija :lol:
insomnia78

#331 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by insomnia78 »

japin_mutapi wrote:
insomnia78 wrote:Ne pomazem vala nikome, niti fala bogu ima potrebe
Sestra i zet rade i imaju svoj stan starci primaju penziju i kucu
Mjera
Pošalji meni koji eurić bio bih ti zahvalan
Nemam, posl'o Peshmergama
Last edited by insomnia78 on 01/05/2015 08:30, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#332 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by VjecitiStudent »

Mister Yes wrote:
hrle1976 wrote: Bosna i Hercegovina je vec 20 godina na aparatima. To je cinjenica preko koje nije moguce preskociti. Veca je sansa pogoditi brojke na lutriji nego racunati na pomak ka naprijed kroz narednih 10 gdoina.
Pomak ka naprijed je neminovost. Sve više ljudi odlazi iz BiH i ovdje ostaje sve manje ljudi. I statistike rođenih dokazuju da broj stanovnika rapidno opada. To je super vijest jer bara ostaje ista a manje je krokodila. Ovo što ostane na kraju će sve moći raditi u trgovini i uslužnim djelatnostima ili biti na budžetu. Za to vrijeme dijaspore je sve više (jer sve više ljudi odlazi) i oni će i dalje slati svojima. Padom broja stanovnika padaće i međunacionalne tenzije. Jeste da treba izdržati još malo ali ko ostane na kraju će mu biti extra :D
A to što će prosjek godina u zemlji biti 60 godina, što će staračkih domova više biti nego škola, što će većina starih biti iil bez penzije ili sa minimalnom penzijom, to valjda nije dio iste idile?
stakasa

#333 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by stakasa »

Šveđanin wrote:Jedna bitna stvar koju zanemarujemo.

Jezgro nase dijaspore predstavljaju ljudi koji su zbog agresije, ratnih desavanja morali napustiti svoje. Oni su nacionalno da to tako kazem svjesni, vezani za Bosnu, pomazu Bosnu, sto tako sto ce otici u lokalni granap i nakupovati se stvari, sto tako sto ce krenuti praviti kucu u Bosni, pa kad zatreba nesto odraditi, oni ce pozvati lokalne majstore, sto tako sto ce dati pare roditeljima, rodjacima i sl. Pare stizu, pare se vrte. U svakom slucaju bolje nego da ih nema. Efekat dijaspore vrlo pozitivan, ali ce slabiti.

Sta se desava?

Generacije ce prolaziti i neminovno da ce veze sa Bosnom slabiti. A sta to znaci? Neko ko je rodjen u dijaspori, on ce znati ko je i odakle je u to ne sumnjam, ali on nece imati na umu da tako cesto posjecuje Bosnu, on ima izgradjen zivot na drugom mjestu. Za njega je Bosna Edin Dzeko i cevap na carsiji. Nema tu neke dublje veze, ali to je prirodno. On nece praviti kucu u Bosni, jer je identifikacija sa zivotom u Bosni dosta slabija. O trecoj generaciji da ne govorim. Sta hocu reci? Kako godine budu prolazile, sve ce manje para dolaziti u Bosnu. vec vidjen scenario kod drugih etnickih grupa. Druga generacija.. vole oni svoje.. znaju oni ko su i sta su, ali on sebi kupuje nekretninu na zapadu, njemu su veze sa domovinom minimalne, on maksimalno jednom godisnje ode u "rodni" kraj (a kako vrijeme prolazi i rijedje) i zna da je na neki nacin stranac.. njegov zivot je na zapadu.. o trecoj generaciji da ne govorim.

Slicna stvar sa fudbalskom reprezentacijom. Ona je uzdignuta na racun talenta koji se razvijao vani i postao kvalitet. Dok je igraca koji su vezani za domovinu, koji su razvijeni, prekaljeni vani a odluce igrati za Bosnu.. reprezentacija ce imati buducnost. Kako godine budu prolazile, ako Bosna sama ne pocne razvijati svoje talente, ocekivano je da ce biti sve manje onih koji su vezani za domovinu i da ce kvalitet reprezentacije slabiti.

PS: Stvar koja je bas bas jeftina u Bosni u odnosu na zapad - restorani, klubovi i sl. Na zapadu je dobar restoran luksuz i na mjesto se ceka. Nije to bas udji, naruci i jedi. U Bosni je to vrlo jeftino, moji roditelji kad dodju idu od jednog do drugog restorana.. jer jednostavno kad vidis cijene, kad skontas koliko bi platio to na zapadu, uopste ti se ne ide u kuhinju.. :-D I tako ides od jednog do drugog restorana, kluba ili sta vec ljudi vole od pica, hrane i zabave..
Dernek, svak pjan, povracaju, razbijaju, biju se... Jedan prjeti da ce se bacit s balkona. Jedino ti pozivas na razum :).
P. S.
Sve si u pravu
Mister Yes

#334 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Mister Yes »

VjecitiStudent wrote: A to što će prosjek godina u zemlji biti 60 godina, što će staračkih domova više biti nego škola, što će većina starih biti iil bez penzije ili sa minimalnom penzijom, to valjda nije dio iste idile?
Penzionera će biti više u procentu ali i njih će biti manje u apsolutnom broju jer će umirati generacije koje su se više rađale nego generacije koje odlaze u penziju. Ukratko, vremenom će broj penzionera padati jer je padao i broj rođenih. S obziroma da će penzionera biti manje, manja će biti i izdvajanja države za penzije. Penzije će isplaćivati dobrim dijelom termoelektrane, hidroelektrane i vjetroelektrane koje će proizvoditi struju bez obzira koliko je malo stanovništva. A ako treba davat će i MMF nešto. Uostalom, ovi iz dijaspore (kojih će biti više nego ljudi u BiH) će slati svojim roditeljima penzionerima. Biće to sve ok. :D
bh.tornjak

#335 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by bh.tornjak »

kad covjek procita sve ove postove (ne samo na ovoj temi) tek onda shvati zasto je drzava u qurtzu.
sve neki samozvani strucnjaci za sve i svasta.
pljujete po nesposobnim politicarima....pravnicima....ekonomistima...itd...
izgleda da su oni koji su na tim nekim "funkcijama" ipak najsposobniji (onaki nesposobni)
jadni ste....a i drzava i narod sa vama
stakasa

#336 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by stakasa »

Mister Yes wrote:
VjecitiStudent wrote: A to što će prosjek godina u zemlji biti 60 godina, što će staračkih domova više biti nego škola, što će većina starih biti iil bez penzije ili sa minimalnom penzijom, to valjda nije dio iste idile?
Penzionera će biti više u procentu ali i njih će biti manje u apsolutnom broju jer će umirati generacije koje su se više rađale nego generacije koje odlaze u penziju. Ukratko, vremenom će broj penzionera padati jer je padao i broj rođenih. S obziroma da će penzionera biti manje, manja će biti i izdvajanja države za penzije. Penzije će isplaćivati dobrim dijelom termoelektrane, hidroelektrane i vjetroelektrane koje će proizvoditi struju bez obzira koliko je malo stanovništva. A ako treba davat će i MMF nešto. Uostalom, ovi iz dijaspore (kojih će biti više nego ljudi u BiH) će slati svojim roditeljima penzionerima. Biće to sve ok. :D
Realna analiza
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#337 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by KatarinaKosaca »

Kako god takmičenje dijaspore u pljuvanju u dalj na BIH, tih velikih patriJota :-) :-) :-) . Ako kažemo nije nam zdravstv o tako loše da pišaju liječnici u hodniku, kažu jeste, jeste samo vi ne znate :D
I onda se ibrete kako ih nitko ne voli, pa da popljujem ja vašu kuću pa da vidim hoće li me ukućani voljeti. A plaho patriote, :-) :-) :-) :-)
GeeTnT

#338 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by GeeTnT »

KatarinaKosaca wrote:Kako god takmičenje dijaspore u pljuvanju u dalj na BIH, tih velikih patriJota :-) :-) :-) . Ako kažemo nije nam zdravstv o tako loše da pišaju liječnici u hodniku, kažu jeste, jeste samo vi ne znate :D
I onda se ibrete kako ih nitko ne voli, pa da popljujem ja vašu kuću pa da vidim hoće li me ukućani voljeti. A plaho patriote, :-) :-) :-) :-)
Naravno...živi i dalje u ubjedjenju da je taj koji je takve stvari napisao iz dijaspore...što naravno i nije isključeno (dijasporu čine Srbija i Hrvatska) , ali primila si se i to je najjbitnije.

Niko vas ne šiba da čitate sve objavljene postove, a ničije privatne preference neće i ne mogu biti generalno mišljenje dijaspore..pogotovo one dalje od Karavanke-tunela.
prog321

#339 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by prog321 »

KatarinaKosaca wrote:Kako god takmičenje dijaspore u pljuvanju u dalj na BIH, tih velikih patriJota :-) :-) :-) . Ako kažemo nije nam zdravstv o tako loše da pišaju liječnici u hodniku, kažu jeste, jeste samo vi ne znate :D
Nemas ti pojma.
U BiH doktor pokenja se u hodniku, ( kad vec pisa moze i veliku nuzdu). A sestrica trci za njim sa flasom vode i pere mu guzicu. Nerealno ali istiniito. Zna dijaspora. :lol:
GeeTnT

#340 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by GeeTnT »

...sine, meni je tebe žao. ali pravo žao.
mO k3

#341 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by mO k3 »

nije to takmicenje , to ti je fakt .... ne lazi sebe , ne trazi i ti krivicu u dijaspori
Znas i sama da bez koverte u bih tesko da ces dobiti neki pregled preko reda ....
stakasa

#342 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by stakasa »

Izvini Radosni ali stvarno vise ne mogu. Laudrup je van stroja
KatarinaKosaca

#343 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by KatarinaKosaca »

mO k3 wrote:
nije to takmicenje , to ti je fakt .... ne lazi sebe , ne trazi i ti krivicu u dijaspori
Znas i sama da bez koverte u bih tesko da ces dobiti neki pregled preko reda ....
A što mora preko reda? :lol: :lol: :lol: Postoji lista čekanja, ali je mnogo kraća nego u europskim državnim bolnicama. Ja sam ultrazvuk štitne žlijezda čekala 25 dana, nisam tražila ni poznanstvo niti je bilo potrebe. To papansko stanje svijeesti da treba tražiti štelu je balkanski seljakluk
I ne lažem sebe... evo sve piše kako iz daljine govorite da mi ustvari ne znamo kako nam je :D , ali je dijapora tu da nam otvori oči da spoznamo kako nam je
@GreT,,., ili kako ti je već nik.... nik jefferson nije ni iz Srbije ni iz Hrvatske.. nego iz ju es end eja godinama posjećuje forum i sije mržnju prema BIH. Eto, sad ni centar za srce u Tuzil ne valja :-) :-)
bh.tornjak

#344 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by bh.tornjak »

jbt.....kako neki peru guzicu a usrani do vrata....
cuj dobro im zdrastvo.......jbt.....bolesnici leze na plocama za salovanje....donose posteljinu od kuce....doktori i sestre se izivljavaju nad bolesnicima...narod umire zbog pogresnih dijagnoza (jesenas slucaj u Brckom,djevojcica od tri godine umrla u autu hitne...a to nije jedan slucaj)
narod se ubija nemajuci sredstava za lijecenje.....svako malo neke "hum. akcije" da se prikupi pomoc za lijecenje ovoga ili onoga (ne daj Boze nikom to da doceka i da dozivi)...a ovi tvrde kako je zdrastvo dobro...
zalosni ste...
KatarinaKosaca

#345 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by KatarinaKosaca »

stakasa wrote:
Izvini Radosni ali stvarno vise ne mogu. Laudrup je van stroja
Ma, ja, ba, stara sam ja četnikuša.. sreća ima ko raji da otvori oči :-) :-) :-) :D
KatarinaKosaca

#346 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by KatarinaKosaca »

bh.tornjak wrote:jbt.....kako neki peru guzicu a usrani do vrata....
cuj dobro im zdrastvo.......jbt.....bolesnici leze na plocama za salovanje....donose posteljinu od kuce....doktori i sestre se izivljavaju nad bolesnicima...narod umire zbog pogresnih dijagnoza (jesenas slucaj u Brckom,djevojcica od tri godine umrla u autu hitne...a to nije jedan slucaj)
narod se ubija nemajuci sredstava za lijecenje.....svako malo neke "hum. akcije" da se prikupi pomoc za lijecenje ovoga ili onoga (ne daj Boze nikom to da doceka i da dozivi)...a ovi tvrde kako je zdrastvo dobro...
zalosni ste..
.
Evo , tipičan izljev ljubavi prema BIH od strane dijapsore.. samo fali ono, jesam pametan što sam se ispalio, što sam dezerter itd :D
Toliko no vašem patriotizmu, odoh :run:
Trebam te

#347 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Trebam te »

Fudo387 wrote:Dobro ljudi, za svaku pohvalu je to sto ste zadovoljni uslugama bosanskohercegovackog zdravstva. Drago mi je da je to na zadovoljavajucem nivou.
Samo, sad mi nije jasno, malo me buni, ako je to zaista tako, zasto svako malo treba prikupljati pare za nekog kome je hitno potrebno lijecenje vani?
Bosna ima odlicno zdravstvo, strucnjake, lijekove, opremu, aparate itd :D :D :izet:

Nikog iz uze familije ne znam da se je operisao bez koverte, jedan tetak nije htio dati lovu, bunio se i hop u sred februara ode mu doktor na odmor i to 3 sedmice :) :P

Kad su bolovi prituzili, tetak trke sa kovertom i dade vise nego sto je okvirno cifra bila... :kiss:

O farmaceutskoj mafiji ne bih, svima poznato!! 8)

Pogresno je misliti da mi to citamo iz zute stampe, nazalost nasim bliznjim se to desava...To je dole svakodnevnica htjeli mi priznati ili ne!!!

Niko ne pljuje po ljudima koji zive u Bosni, Bosna je nasa domovina, mi volimo Bosnu. Pomagat cu, ali treba biti gospodin u dusi i reci hvala.

Dijasporina pomoc jos uvijek gasi socijalni nemir u Bosni. Bosna nije samo uzi dio Sarajeva.. Bosnu pocnite gledati kao sliku a ne kao tacku na slici, bice vam jasnije.
Last edited by Trebam te on 01/05/2015 11:12, edited 1 time in total.
Maverick78

#348 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Maverick78 »

Šveđanin wrote:Jedna bitna stvar koju zanemarujemo.

Jezgro nase dijaspore predstavljaju ljudi koji su zbog agresije, ratnih desavanja morali napustiti svoje. Oni su nacionalno da to tako kazem svjesni, vezani za Bosnu, pomazu Bosnu, sto tako sto ce otici u lokalni granap i nakupovati se stvari, sto tako sto ce krenuti praviti kucu u Bosni, pa kad zatreba nesto odraditi, oni ce pozvati lokalne majstore, sto tako sto ce dati pare roditeljima, rodjacima i sl. Pare stizu, pare se vrte. U svakom slucaju bolje nego da ih nema. Efekat dijaspore vrlo pozitivan, ali ce slabiti.

Sta se desava?

Generacije ce prolaziti i neminovno da ce veze sa Bosnom slabiti. A sta to znaci? Neko ko je rodjen u dijaspori, on ce znati ko je i odakle je u to ne sumnjam, ali on nece imati na umu da tako cesto posjecuje Bosnu, on ima izgradjen zivot na drugom mjestu. Za njega je Bosna Edin Dzeko i cevap na carsiji. Nema tu neke dublje veze, ali to je prirodno. On nece praviti kucu u Bosni, jer je identifikacija sa zivotom u Bosni dosta slabija. O trecoj generaciji da ne govorim. Sta hocu reci? Kako godine budu prolazile, sve ce manje para dolaziti u Bosnu. vec vidjen scenario kod drugih etnickih grupa. Druga generacija.. vole oni svoje.. znaju oni ko su i sta su, ali on sebi kupuje nekretninu na zapadu, njemu su veze sa domovinom minimalne, on maksimalno jednom godisnje ode u "rodni" kraj (a kako vrijeme prolazi i rijedje) i zna da je na neki nacin stranac.. njegov zivot je na zapadu.. o trecoj generaciji da ne govorim.

Slicna stvar sa fudbalskom reprezentacijom. Ona je uzdignuta na racun talenta koji se razvijao vani i postao kvalitet. Dok je igraca koji su vezani za domovinu, koji su razvijeni, prekaljeni vani a odluce igrati za Bosnu.. reprezentacija ce imati buducnost. Kako godine budu prolazile, ako Bosna sama ne pocne razvijati svoje talente, ocekivano je da ce biti sve manje onih koji su vezani za domovinu i da ce kvalitet reprezentacije slabiti.

PS: Stvar koja je bas bas jeftina u Bosni u odnosu na zapad - restorani, klubovi i sl. Na zapadu je dobar restoran luksuz i na mjesto se ceka. Nije to bas udji, naruci i jedi. U Bosni je to vrlo jeftino, moji roditelji kad dodju idu od jednog do drugog restorana.. jer jednostavno kad vidis cijene, kad skontas koliko bi platio to na zapadu, uopste ti se ne ide u kuhinju.. :-D I tako ides od jednog do drugog restorana, kluba ili sta vec ljudi vole od pica, hrane i zabave..
Švedo svaka čast, sve si u pravu, ali dobro ti se dalo pisati. Ovakve teme nikad nisu bile ozbiljne tu i u suštini služe za prepucavanje koje često preraste u vrijeđanje, pa padaju banovi. Ludnica manje više :-D
Trebam te

#349 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Trebam te »

KatarinaKosaca wrote:
bh.tornjak wrote:jbt.....kako neki peru guzicu a usrani do vrata....
zalosni ste..
.
Evo , tipičan izljev ljubavi prema BIH od strane dijapsore.. samo fali ono, jesam pametan što sam se ispalio, što sam dezerter itd :D
Toliko no vašem patriotizmu, odoh :run:
Istina boli, sta's tako je, ne bjezi znas ti kako se gine kao general :lol:

:bih:
mO k3

#350 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by mO k3 »

KatarinaKosaca wrote:
mO k3 wrote:
A što mora preko reda? :lol: :lol: :lol: Postoji lista čekanja, ali je mnogo kraća nego u europskim državnim bolnicama. Ja sam ultrazvuk štitne žlijezda čekala 25 dana, nisam tražila ni poznanstvo niti je bilo potrebe. To papansko stanje svijeesti da treba tražiti štelu je balkanski seljakluk
I ne lažem sebe... evo sve piše kako iz daljine govorite da mi ustvari ne znamo kako nam je :D , ali je dijapora tu da nam otvori oči da spoznamo kako nam je
@GreT,,., ili kako ti je već nik.... nik jefferson nije ni iz Srbije ni iz Hrvatske.. nego iz ju es end eja godinama posjećuje forum i sije mržnju prema BIH. Eto, sad ni centar za srce u Tuzil ne valja :-) :-)
Nisi me razumjela , ili se ja nisam jasno izrazio .
Slobodnih termina za preglede ima ,ali ti termini ce biti popunjeni sa onima koji su u stanju da plate da bi se sto prije pregeldali , umjesto da se ti pacijenti redom odrade da se ne mora cekati .
Mozes ti to sada okretati kako hoces , ali to ti je tako
Post Reply