1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post Reply

Genocid se desio:

DA
120
75%
NE
41
25%

Total votes: 161

dječak sa šibicama

#326 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by dječak sa šibicama »

Point. wrote:Nek priznaju genocid i nek nastave dalje sa zivotom. Ne znam zasto se ovoliko opiru i negiraju. Isto Srbi.
ako priznaju genocid, automatski ko da su rekli "moderna Turska je nastala na genocidu".

Ne moze brajko, na tom genocidu su temelji danasnje Turske. Republika Genocidna, kako se voli reic za RS, moze u ovom slucaju posluziti i za Tursku.
dječak sa šibicama

#327 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

breuer wrote:
Megiddo wrote:Na stranu ova rasprava, a ako hoćete od mene precizan odgovor: da, bio je... danas čitam na klixu kako je Putin rekao kako je u Armeniji bio genocid a ušutio bi se kad bi mu rekli i da su Rusi napravili genocid u Ukrajini. :mrgreen:
kkv bolan genocid u Ukrajini Allaha ti :lol:
Vjerovatno misli na ovo

http://hr.wikipedia.org/wiki/Holodomor

samo sto je to nedjelo SSSR-a odnosno komunizma odnosno Staljina a ne Rusije ili ruskog naroda.
The 51st State

#328 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by The 51st State »

dječak sa šibicama wrote:
Point. wrote:Nek priznaju genocid i nek nastave dalje sa zivotom. Ne znam zasto se ovoliko opiru i negiraju. Isto Srbi.
ako priznaju genocid, automatski ko da su rekli "moderna Turska je nastala na genocidu".

Ne moze brajko, na tom genocidu su temelji danasnje Turske. Republika Genocidna, kako se voli reic za RS, moze u ovom slucaju posluziti i za Tursku.
pored genocidasa hrvata i srba, bas me zaboli za tursku....
Mohamad Sissoko

#329 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Mohamad Sissoko »

dječak sa šibicama wrote:
breuer wrote:
Megiddo wrote:Na stranu ova rasprava, a ako hoćete od mene precizan odgovor: da, bio je... danas čitam na klixu kako je Putin rekao kako je u Armeniji bio genocid a ušutio bi se kad bi mu rekli i da su Rusi napravili genocid u Ukrajini. :mrgreen:
kkv bolan genocid u Ukrajini Allaha ti :lol:
Vjerovatno misli na ovo

http://hr.wikipedia.org/wiki/Holodomor

samo sto je to nedjelo SSSR-a odnosno komunizma odnosno Staljina a ne Rusije ili ruskog naroda.
:-D da, tad su vanzemaljci nastanjivali Rusiju :zzzz:
dječak sa šibicama

#330 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Ideolozi i pocinitelji Holodomora su Staljin - Gruzijac, Lazar Kaganovich - Zidov/Ukrajinac iz Kijeva, Stanislav Kosior - Poljak, Vlas Chubar - Ukrajinac iz Zaporozja.

Ako vec ides na tu glupavu pricu o etnickoj pripadnosti pojedinaca.

To je nedjelo SSSR-a, danasnja Rusija ne negira taj genocid, dapace osudjuje ga i odaje pocast zrtvama.

Image

Medvedev naprimjer.

Za razliku od genocidnih Turaka, na celu sa njihovim vodjom Erdoganom koji veli "neka pricaju o genocidu nad Armenima koliko hoce, na jedno uho uslo, na drugo izaslo".
Mohamad Sissoko

#331 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Izgladnjet i potamanit milione ne mogu samo 5-6 likova. Kao kad bi rekao da je Hitler i 5-6 njih odgovorno za holokaust, za takve zlocine trebaju siroke mase i organizacija.
Al Ruse jbalo ovih 5-6 vanzemaljaca.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#332 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by japin_mutapi »

dječak sa šibicama wrote:Ideolozi i pocinitelji Holodomora su Staljin - Gruzijac, Lazar Kaganovich - Zidov/Ukrajinac iz Kijeva, Stanislav Kosior - Poljak, Vlas Chubar - Ukrajinac iz Zaporozja.

Ako vec ides na tu glupavu pricu o etnickoj pripadnosti pojedinaca.

To je nedjelo SSSR-a, danasnja Rusija ne negira taj genocid, dapace osudjuje ga i odaje pocast zrtvama.

Medvedev naprimjer.

Za razliku od genocidnih Turaka, na celu sa njihovim vodjom Erdoganom koji veli "neka pricaju o genocidu nad Armenima koliko hoce, na jedno uho uslo, na drugo izaslo".
ma ja ... turci genocidni a rusi nisu genocidni nego su to uradili staljin i ostali
dječak sa šibicama

#333 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Da se vratimo na temu, Turski genocid nad Armenima.
breuer

#334 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by breuer »

Tačno, Rusija nije nastala na genocidu kao što je slučaj sa turskom državom.
japin_mutapi

#335 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by japin_mutapi »

:lol: ---------- :lol: --------------- :lol:------------ :lol: ----------- :lol: -------------- :lol: -------------- :lol:
breuer wrote:Tačno, Rusija nije nastala na genocidu kao što je slučaj sa turskom državom.
:lol: ---------- :lol: ------------- :lol:
:lol:
breuer

#336 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by breuer »

smiješno, no bolno istinito :D
apoksiomen

#337 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by apoksiomen »

Opetja033 wrote:Zbog sramnog odnosa medjunarodne zajednice, zbog sramnog posmatranja sta se nama desavalo - mi Bosnjaci nemamo apsolutno nikakvu moralnu odgovornost prema bilo kome. Toga su nas oslobodili. Obzirom na vrlo dobre odnose sa Turskom, na bliskost nase dvije zemlje - ja ni u ludilu necu javno sa imenom i prezimenom priznati da je bio genocid. SIguran sam da Armeni kmece u ovolikoj mjeri o srebrenickom genocidu, ahaa.
U ovom trenutku bi samo lud covjek mogao traziti da se BiH izjasni po ovom pitanju.
Mi smo zrtve genocida, prvog genocida u Europi nakon II svj. rata, prvog genocida u Europi nakon "NIKAD VISE". I niko nije kurcem mrdnuo. Hvala mu jer nas je oslobodio odgovornosti, moralne odgovornosti. Sada nastupamo na nacin da gledamo sta je nas interes (naucili smo to teskim putem). A definitivno nam nije interes nazvati ta desavanja genocidom.
A zašto bi trebali kmečati, ako te po tvojoj vlastitoj logici status pripadnika naroda - žrtve genocida, oslobađa obaveze pijeteta prema drugim stradalim narodima? Tj. zašto bi Armenci imali odgovornost ako je Bošnjaci nemaju. Btw, 1915. je bila puno prije 1995., a i stradalo je PUNO više ljudi od onoga što se ovdje naziva genocid.
japin_mutapi

#338 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by japin_mutapi »

rusija svijetla i pravedna
breuer

#339 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by breuer »

Rusija je sve samo nije pravedna, kao i svaka druga politička tvorevina uostalom, ali ovoliki bezobrazluk muslimanske bratije u Turskoj...

...šta li oni u sebi misle pitam se :-)
Cybernetic

#340 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 15:00, edited 1 time in total.
Asamoah Gyan

#341 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Asamoah Gyan »

Šta Hollande radi u Armeniji mamu mu jebem kolonizatorsko-genocidnu francusku??

TAHIA EL DJAZAIR!

Image
Mohamad Sissoko

#342 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Francuzi su politicki uvijek bili govna, a genocid se najcesce koristi u politicke svrhe.
dječak sa šibicama

#343 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Image

Worldwide marches to commemorate the Armenian genocide

:thumbup:
Lepi_Lukic

#344 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Lepi_Lukic »

Ne razumijem tu dvojbu da li je bio genocid ili ne :-) Naravno da je bio kako u Armeniji tako i u Srebrenici, Kambodzi, Ruandi itd.
Ja bih vise postavio pitanje, odnosno zabrinuo se i zapitao se zasto Bosnjaci kao narod koji su na svojoj kozi osjetili znacenje genocida (ne svi u manjini,hvala bogu) tako zustro i kategoricno negiraju genocid u Armeniji, mislim ne shvatljivo je iz mnogo razloga.
Bosnjaci kao narod je na svojoj kozi osjetio sta znaci genocid, sta znaci prolijevanje krvi, masovno ubijanje, od ubijanja dojencadi pa do staraca ... i po svemu trebali bi da se suosjecaju sa Armencima, i ne samo sa njima vec sa svakim drugim narodom koji je dozivio isto ali i prezivio, i umjesto toga na scenu stupaju kvazi cuvari "torova", koji za sitne interese sa Turcima, okrecu vodu na drugi mlin, pri tome prvo negirajuci genocid a zatim kao i "napadajuci" Njemacku zbog drugog svjetskog rata (komentari na clanak o nazivanju Bundestaga zlocin nad Armencima genocidom), ili koristeci fraze "kada ovi opravdaju ovo, onda neka tek opravdaju genocid nad Armenima" a pri tome Bosnjacki insan (opste poznato) ne gleda niti ga interesuje sta je primjerice Njemacka kao drzava uradila, ucinila, pomogla, obnovila itd. od 1996. pa do danas, jednostavno ne gleda se svoj interes, vec se prodaje za tudji, ovo nazovi lizanje sa Turcima koji su za mene obicni okupatori srednjovjekovne BIH i nista drugo, kad tad ce doci pojedincima na naplatu, kako drzavi BIH, tako i politicarima ali i ovim Turskim dupe ljupcima ...
Ubijanje milion ipol ljudi ne moze biti nista drugo nego genocid, realno oduran je Erdoan u relativiziranju ovog strašnog zločina, i to pogotovo nacinu na koji to radi i cini, uostalom gledajuci gdje god su Turci kročili cinili su strasne zlocine, a naročito su zli i okrutni bili prema starosjediocima krsćanima (dokaza na hiljade), po meni je i provala Turaka u Bosnu i opcenito na Balkan genocid samo sto se zbio par stotina godina ranije i samim tim Turci nikada se nebi smjeli primiti u EU. jer nisu dio te civilizacijske razine.
Uticaj Turske na BIH (Bosnjacki narod) je i vise nego ocigledan, primjera mnogo kako onih skrivenih tako i onih ne skrivenih, prijateljstvo da ali i nista vise od toga, a ne da nam djeca slave Turske nacionalne praznike po BIH ili primaju Turske obicaje pri obrezivanju noseci neke njihove tradiocalne odore.

Stvarno da se covjek zapita, kako i gdje sa ovom logikom ...
MuaDib

#345 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by MuaDib »

Ova tema jasno pokazuje nesposobnost jednog dijela Bošnjaka, da naprave otklon od negativnih epizoda turske/osmanske vladavine. Bošnjaci kao narod nemaju nikakav razlog da brane i uzdižu Otomansko carstvo. To što su Bošnjaci igrom historije primili islam s padom Bosne pod Otomansku vlast, nije posljedica prosvjetiteljstva, koliko je uzrok propasti i unurašnjih sukoba srednjovjekovnog bosanskog društva. Sve ostalo što je došlo s Otomanskim carstvom u vijekovima poslije, nije nikakvu sreću donjelo Bošnjacima. Što je posebno eskaliralo u 19. vijeku elitocidom nad Bošnjacima 1830-tih godina koji je uništilo temelj bosanske nacije i prodajom Bosne za 2-3 miliona groša u Berlinu 1878. godine kao kolonijalnog posjeda. I zato mi nije jasna ovolika turkofilija pojedinaca.

Da se vratim na temu, zločin koji je počeo nad Armenima 1915. godine od strane turskih trupa, ima sve elemente genocida i ima vidljive posljedice genocida. Danas u istočnoj Turskoj nema Armenaca ni tragova njihovog življenja i egzistiranja na tom prostoru. Istine radi ostale su brojčano beznačajne Armenske zajednice u Istambulu i zapadnim provincijama Republike Turske. Međutim potpuni nestanak armenske zajednice u istočnoj Turskoj je za mene dovoljan znak da je počinjen genocid i da svako pravdanje istog nije ništa drugo nego licimjerje i ulizivanje Turcima. Turska država radi sebe mora prihvatiti taj mračni dio svoje historije i pokazati razumjevanje prema Armencima.

S druge strane mi u BiH moramo prvo potruditi se da upoznamo Armence kao narod, koji je jedan od najstarijih naroda na svijetu, sa svojim pismom, autohtonom autokefalnom crkvenom zajednicom i kulturnim velikim kulturnim naslijeđem. Da se ne lažemo, njihovo tragično iskustvo i svođenje na mali životni prostor, formiralo je i kod njih različite forme nacionalizma. Koji su doživjeli jaku supresiju u SSSR-u, gdje Staljin i nad Armencima proveo tzv. razdvajanje etničkog prostora, formirajući Autonomnu republiku Nagorno-Karabah u okviru Azerbejdžanske SSR. Što je 1988. sa propadanjem sovjetske države dovelo do oružanog sukoba između Armenije i Azerbejdžana, ulaskom armenske vojske u Nagorno-Karabah, a koji ni do danas nije riješen. Koji svoj korjen ima u traumama Armenaca iz 1915/19. godine i politici preventivnog rata, koji je doveo do progonom i likvidacijama Azera u Nagorno-Karabahu, ali i Armena u Azerbejdžanu 1988/89.godine, a danas je uvjetovan snažnim partnerstvom Azerbejdžana sa Turskom, koji zajedno od 1991. godine Armeniju drže u ekonomskoj i političkoj blokadi. Stoga Turska ako želi postati velika sila, mora pronaći model normalizacije odnosa s Armenijom, te se posvetiti rješavanja problema između Armenije i Azerbejdžana u svom neposrednom susjedstvu.

I na kraju da se vratim nama i dvostrukim aršinima, gdje se olako prihvata kvalifikacija genocida za ubistvo nekoliko stotina ljudi i osporava kvalifikacija genocida za ubistvo preko milion ljudi. Što dokazuje slijedeće saopćenje:
25.02.2015
OBILJEŽAVANJE 23. GODIŠNJICE GENOCIDA U HODŽALIJU

Učenjem Fatihe, te polaganjem cvijeća i vijenaca na spomenik žrtvama azerbejdžanskog genocida u Parku prijateljstva u naselju Dobrinja, čiju je izgradnju finansirala Fondacija "Heydar Aliyev" iz Azerbejdžana, danas je obilježena 23. godišnjica genocida počinjenog nad nedužnim stanovništvom Hodžalija, grada u azerbejdžanskoj oblasti Nagorno-Karabah.

Cvijeće su na spomenik žrtvama masakra počinjenog u noći između 25. i 26. februara 1992. godine u Hodžaliju, položile delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, ambasade Republike Azerbjedžan u BiH, Udruženja bosanskohercegovačko-azerbejdžanskog prijateljstva, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja BiH, te studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i Burch univerziteta.

U azerbejdžanskom gradu Hodžali, smještenom u regiji Nagorno-Karabah, Armeni su 1992. godine brutalno ubili 613 nedužnih Azerbejdžanaca, među kojima 106 žena, 63 djece i 70 starih osoba. To vrijeme simbolizira i spomenik u Parku bosanskohercegovačko-azerbejdžanskog prijateljstva. Na spomeniku su dvije majke od kojih je jedna iz BiH, a druga iz Azerbejdžana. Fondacija "Heydar Aliyev" je izgradila ovaj park 2012. godine, 20 godina nakon tragedija, kako bi nas podsjećala na nemile događaje počinjene u dvije prijateljske zemlje.

Prilikom obilježavanja ovog datuma, rečeno je da se u Hodžaliju dogodio genocid sličan onom u Srebrenici, te da je veza između ova dva događaja jaka, jer je u oba slučaja počinjen nad nedužnim stanovništvom, na isti način, sa istim ciljem, a to je istrebljenje jednog naroda.

„Tamo se dogodio genocid sličan u Srebrenici. Nažalost narod BiH nije dovoljno upoznat sa tim, jer su se u tom periodu i u BiH događale slične stvari. Osjećam da je dužnost i obaveza bh. naroda da izraze svoje saosjećanje s narodom Azerbejdžana. U noći između 25. i 26. februara 1992. godine desio se jedan užasan zločin na prostoru grada Hodžalija gdje su stradali civili, a scenario je bio sličan onom iz Srebrenice. Civilima je dat ultimatum da napuste grad, a zatim ih je zadesila ista sudbina kao i Srebreničane. Danas se sa tugom i bolom sjećamo nevino ubijenih civila, mi Bosanci i Hercegovci najbolje znamo šta je to“, istakao je Samir Šibonjić, predsjednik Udruženja bosanskohercegovačko-azerbejdžanskog prijateljstva.

Povodom obilježavanja genocida u Hodžaliju, u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu otvorena je izložba galerije slika genocida počinjenog u Hodžaliju, nakon čega je održano predavanje za studente o temi „Genocid u Hodžaliju“.

PRES SLUŽBA OPĆINE

http://www.novigradsarajevo.ba/site/vij ... t_id=10478
Stjui

#346 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Stjui »

Cybernetic wrote:Na kraju krajeva i veliku stetu turske dijaspore u BiH, 76% ucesnika ankete kaze da je bio genocid. :)
ma nemojte se sekirati za "poturice"(kako vi to uvredljivo kažete),g.cyber.mi neki dan,sa svojim turskim kompićima,obojili cijelu zenicu u plavo-crveno.to je jedino mjerodavno,kakve vaše anketice,kakvi bakrači...

Image

:thumbup:
Sanjarko

#347 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Sanjarko »

apoksiomen wrote:
Vizionar 1985 wrote: Prvo 250.000 pa 500.000 pa 750.000 pa 1.000.000 pa 1.500.000
Šta je sa Turcima i ostalim Muslimanima koje su roknuli Armenci i Njihova brača Ortodoksni Krščani i ostali Krščani.
Pola balkanske populacije Muslimana istrijebili u Hrvatskoj,Bosni,Srbiji,Mađarskoj,Rumuniji,Bugarskoj,Makedoniji,Albaniji,Grčkoj,Rusiji i ostatku Azije,Evrope, i Afrike.
Milione Muslimana ubili,ubijali,opljačkali,pljačkali,protjerali,silovali žene,palili žive,nabijali na kolce i krstove žive,klali žive,mučili itd.
Nisu džaba Vlad Tepeša Drakulusa nazvali Vlad nabijač jer je žive ljude sve od žena djece mlado staro nabijao na kolce i razapinjao na krstove.
Ne znam za ni jednog Turčina ili Muslimana tada da su nabijač nazvali.
Jedino se Krščani Hajdučijom ponose.
Hajduk=Drumski razbojnik,pljačkaš,ubica,silovatelj itd.
Znate valjda svi na forumu priču o Alibabi i 40 Hajduka.
Za Krščane Hajduk=Junak,Junačina
Muslimani sa Balkana su većinom prognani, ne pobijeni. Etničko čišćenje nije isto što i genocid, čitaj definicije. Dakle, tipično negiranje genocida sa onim "a šta su oni nama..." i sl. Kao i Srbi, šta me briga za Srebrenicu, pogledajte Jasenovac itd.
Dakle, tebi i takvima kao tebi je cilj progurati viktimologiju muslimana kao sredstvo odvraćanja pažnje od ovog konkretnog genocida.
Jašta nisu meni pra nanu i pra dedu zaklali nego su ih protjerali na drugi svijet.
Srami se nemaš poštovanja prema tuđim žrtvama.
Ja poštujem žrtve bilo čije da su, a oni koji ne poštuju tuđe žrtve ne dobiju poštovanje ni za svoje žrtve.
Ti i tvoja brača Armeni,Rusi i ostali Krščani upravo to radite nemate poštovanja prema tuđim žrtvama.
Ja samo ne vjerujem da je bio Genocid nad Armenima i da je ubijeno 1.500.000 ljudi.
Zločini su strašni bili tada i nad Armenima i Turcima i ostalim Muslimanima/Krščanima.
Rat krvav I svjetski i okupacioni/oslobodilački.
Tada je ubijeno 2.000.000 Turaka a to se krije od javnosti i ne govori se o ubijenim Turcima od Strane Armena i Brače njihove Krščanske.
Valjda znate da su čak poslije rata Armeni ubijali Turke u bombaškim napadima i likvidacijama/atentatima.
Istinu ne prihvatate samo laži prihvatate i širite.
Last edited by Sanjarko on 25/04/2015 17:09, edited 1 time in total.
Fantassin

#348 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Fantassin »

Vizionar 1985 wrote:
apoksiomen wrote:
Vizionar 1985 wrote: Prvo 250.000 pa 500.000 pa 750.000 pa 1.000.000 pa 1.500.000
Šta je sa Turcima i ostalim Muslimanima koje su roknuli Armenci i Njihova brača Ortodoksni Krščani i ostali Krščani.
Pola balkanske populacije Muslimana istrijebili u Hrvatskoj,Bosni,Srbiji,Mađarskoj,Rumuniji,Bugarskoj,Makedoniji,Albaniji,Grčkoj,Rusiji i ostatku Azije,Evrope, i Afrike.
Milione Muslimana ubili,ubijali,opljačkali,pljačkali,protjerali,silovali žene,palili žive,nabijali na kolce i krstove žive,klali žive,mučili itd.
Nisu džaba Vlad Tepeša Drakulusa nazvali Vlad nabijač jer je žive ljude sve od žena djece mlado staro nabijao na kolce i razapinjao na krstove.
Ne znam za ni jednog Turčina ili Muslimana tada da su nabijač nazvali.
Jedino se Krščani Hajdučijom ponose.
Hajduk=Drumski razbojnik,pljačkaš,ubica,silovatelj itd.
Znate valjda svi na forumu priču o Alibabi i 40 Hajduka.
Za Krščane Hajduk=Junak,Junačina
Muslimani sa Balkana su većinom prognani, ne pobijeni. Etničko čišćenje nije isto što i genocid, čitaj definicije. Dakle, tipično negiranje genocida sa onim "a šta su oni nama..." i sl. Kao i Srbi, šta me briga za Srebrenicu, pogledajte Jasenovac itd.
Dakle, tebi i takvima kao tebi je cilj progurati viktimologiju muslimana kao sredstvo odvraćanja pažnje od ovog konkretnog genocida.
Jašta nisu meni pra nanu i pra dedu zaklali nego su ih protjerali na drugi svijet.
Srami se nemaš poštovanja prema tuđim žrtvama.
Ja poštujem žrtve bilo čije da su, a oni koji ne poštuju tuđe žrtve ne dobiju poštovanje ni za svoje žrtve.
Ti i tvoja brača Armeni,Rusi i ostali Krščani upravo to radite nemate poštovanja prema tuđim žrtvama.
Ja samo ne vjerujem da je bio Genocid nad Armenima i da je ubijeno 1.500.000 ljudi.
Zločini su strašni bili tada i nad Armenima i Turcima i ostalim Muslimanima.
Rat krvav I svjetski i okupacioni/oslobodilački.
Tada je ubijeno 2.000.000 Turaka a to se krije od javnosti i ne govori se o ubijenim Turcima od Strane Armena i Brače njihove Krščanske.
Valjda znate da su čak poslije rata Armeni ubijali Turke u bombaškim napadima i likvidacijama/atentatima.
Istinu ne prihvatate samo laži prihvatate i širite.
Koristi i "meko" č ono nije tvoj neprijatelj :lol:
Kat

#349 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Kat »

Sjećanja Abdul-Hamida II posljednjeg halife i Osmanlijskog sultana
Armenski problem nisu izazvali sami Armeni, i mogu slobodno reći da su Armeni najbolje zastupali i predstavljali osmanizam. Služili su našoj civilizaciji i učinili mnogo na očuvanju naše države. Među njima se pojavilo izvrsnih osmanlija sa svojim zaslugama i lijepim odnosom i Armeni nikada nisu imali pritužbi na nas. Međutim, Rusi da bi ostvarili svoje ciljeve u Bugarskoj i kako bi otkinuli novi komad osmanlijske imperije zavrtili su ih oko svog prsta. Poslali su im svoje špijune zajedno sa svećenicima i učiteljima i digli ih na ustanak protiv nas. Tako su Armeni upali u ovu avanturu.

Ne postoji narod koji je zadovoljan slabošću države u kojoj živi. Ne želim kazati da su Armeni iz ovog razloga bili mirni i razumni, sami od sebe, ali s obzirom da nisu imali nikakvu snagu – poput drugih naroda – mogli su čekati neko drugo vrijeme, ali su huškanje i sijanje smutnje naveli neke od njih da požure s pobunom.

Kada bi smo proučili srž problema, vidjeli bi da Rusi nisu podržavali nastanak nezavisne armenske države „Armenistana“ u Anadoliji jer su unutar svojih granica imali Armene koji su mogli u tom slučaju da traže priključenje tim nezavisnim Armenima. Ruski plan se sastojao u tome da pruže „prst od meda“ ustima Armena i izazovu nerede u Anadoliji. Nije prošlo puno vremena i njima su se u tome pridružili Britanci i Francuzi. I oni su htjeli da se pitaju u tom novom dijelu koji će biti otkinut od osmanlijske države.

Prema Armenima sam bio blag, ali sam spriječio njihovo okupljanje oko jedne ideje

Abdul-Hamid II
Prva armenska revolucionarna organizacija nije formirana u Anadoliji, već u Parizu. Ovo sve objašnjava. Drugim riječima, smutnja je došla izvana. Učinio sam sve što sam mogao da zaustavim smutnju i spasim ove dobre osmanlije od skretanja ka pogrešnim putevima. S jedne strane, odnosio sam se blago prema njima, a s druge strane, koristio sam sukob koji je postojao među pravoslavnim i katoličkim armenima i spriječio tokom dugog perioda njihovo okupljanje oko jedne ideje.

Francuzi su štitili katolike, a Rusi pravoslavce. Nekada sam stajao na stranu jednih, a nekada na stranu drugih, ali nikada nisam gubio iz vida da su obje skupine osmanlijska raja i samo sam pokušavao da spriječim njihovu pobunu.

Oni su prvo uništili svoje krajeve i onda su se okrenuli protiv muslimana. Znao sam, kao i ostatak svijeta, o kakvoj se igri radi. Igrali su je u Bugarskoj i završila se tako što je Bugarska dobila nezavisnost. Zbog toga sam nastojao da preko snaga sigurnosti spriječim sukob između Armena i muslimana.

Kako je zapad odvajao dijelove osmanlijske države

Cilj Armena je bio da izazovu muslimane da ih napadnu i da onda dignu na noge čitav svijet kako bi se evropske države umiješale i rekle da je suživot između ove dvije skupine nemoguć i zato je neophodno da Armeni dobiju nezavisnost. Sve ove smutnje koje su pokretali svećenici, učitelji i agenti nisu imale odjeka na samom početku jer mnogo Armena osmanlija nije prihvatalo ovakvo djelovanje. Kada su to revolucionarne organizacije shvatile, počele su sa činjenjem masovnih zločina kako bi primorale ove časne Armene koji su nam bili odani da ih slijede. Ovi časni Armeni su bili u nedoumici i strahu kako od vlasti, tako i od armenskih organizacija. Ubrzo su i oni počeli da pomažu i štite članove tih organizacija. Ovo je bila prva faza te igre.

U drugoj fazi, neki Armeni su oblačili tursku odjeću i onda ubijali druge Armene koji im nisu htjeli pomagati, a zatim su govorili: Zar ne vidite kako vas Turci ubijaju, i zar nam se i dalje nećete pridružiti? Ovo je bilo s jedne strane, a s druge strane, ulazili su u turska sela i protiv muslimana koristili različite načine ubijanja i mučenja. Jedan od tih jeste da bi rasporili tijelo, napunili ga barutom i zapalili. Oni koji su poticali Armene na ovakva djela su nastojali da to neprestano čine, naročito u regiji Sasun.

Kako bih zaustavio sukob između Armena i muslimana poslao sam vojsku pod komandom maršala Zeki Paše u ovaj kraj da ugasi pobunu. Ambasadori velikih država su tada jedan za drugim pohrlili u dvor govoreći da je ubijanje jadnih Armena zločin. U tome se naročito isticao britanski ambasador koji je tražio da se odmah formira komisija koja će da sprovede istragu i da joj se pridruži britanska vojna misija koja bi došla na mjesto događaja i vodila ovu komisiju. Tada sam rekao svim ambasadorima, pa i britanskom, oštrim tonom: Ovo je pitanje unutrašnje sigurnosti i vojska će očistiti ova mjesta od zločinaca. Onda sam dodao: Neću dopustiti slanja vojnih misija jer će sama pojava britanskog oficira u ovom kraju izazavati nove nemire među narodom koji se tek umirio. Britanski ambasador je otišao od mene savladan čuđenjem i nevjericom.

Britanija potiče armensko pitanje kako bi odvratila svjetsku javnost od Egipta

Imao sam saznanja tih dana o sukobima Britanije i Rusije na Dalekom Istoku. Ni Rusija ni Britanija, pa ni Francuska koja je to činila zbog Njemačke, nisu mogle da se ozbiljno umiješaju, i nisu to učinile. Ali je Britanija učinila sve što je mogla godinama nakon toga da potiče armensko pitanje kako bi skrenula pažnju sa svog uplitanja u Egiptu i usmjeri pažnju svjetske javnosti na osmanlijsku državu.

Kada su Armeni uvidjeli da svoj cilj neće moći ostvariti djelima koja su počinili u Anadoliji, doveli su svoje skupine i organizacije u Istanbul i radili na izazivanju nemira u njemu. I uspjeli su u tome. Međutim, velike države su znale da neću dati nezavisnost ovim razasutim Armenima koji nigdje nisu činili većinu. Znale su i da sve mogu držati pod kontrolom i da nemaju snage s kojom bi ušle u rat zbog međusobnog rivalstva. Tako je armensko pitanje bilo uznemirujuće za osmanlijsku državu jer je otvorilo vrata uplitanja velikih država u unutrašnja pitanja sve do posljednjih godina.

Evropska štampa je bila uperena protiv mene

I Evropska štampa je dala svoj doprinos ovom pitanju... Stalno je pisala o njemu, napadala me i nazivala „Crvenim (Krvavim) sultanom“ podstičući svjetsku javnost protiv mene. Tako je armensko pitanju zaokupljalo svjetsko javno mnijenje, ali nije bilo važno pitanje na međudržavnom nivou. Na tom planu velike zasluge pripadaju Seid Paši.

Mladoturski pokret izvan zemlje sarađuje sa Armenima protiv mene

Nisam bio iznenađen što su Armeni željeli nezavisnost, naročito nakon što sam saznao kako su ih velike države stalno huškale na to, ali sam bio iznenađen time da su neki članovi mladoturskog pokreta koji su pobjegli u Evropu i napadali me kroz štampu sarađivali sa članovima armenskih organizacija, kao i time da su za to od njih dobijali novac. Govorili su da žele spasiti osmanlijsku državu od raspada, a sarađivali su sa onima koji rade na njenom razbijanju i sklapali dogovore sa njima. Šta bi samo učinili i dokle bi išli da nisam napravio razdor među njima? Da li je uspostavljanje armenske države u središtu Anadolije dokaz njihovog patriotizma?!

Bilježim ovo kao pouku i da se zna ko su bili prijatelji mojim neprijateljima.

Dok država danas plače, sama pomisao na njih u meni izaziva nemir i zabrinutost.

Oni nisu srušili Abdul-Hamida...

Oni su srušili osmanlijsku državu!!

14. mart 1333 (14.3.1917)
Sanjarko

#350 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Sanjarko »

Fantassin wrote:

Koristi i "meko" č ono nije tvoj neprijatelj :lol:
Ja ne vjerujem u meko i tvrdo Č/ć prije davno bilo je samo jedno Č/Ć pisalo se kao Ch.
Ismijavaš ljude srami se.
Post Reply