Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post Reply
pirpa

#326 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by pirpa »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
KENJAC

#327 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by KENJAC »

Izvini Pirpa zivota ti, mozda ja nisam najbolje shvatio ovo sto si posto ? Mozes li mi ukratko prepricat ovih hiljadu kucanih strana ?
Naime , promaklo mi je nesto, jel to Caco hapsen sto je htio Sefera ko komandanta ili zato sto je zivotinja nadrogirana ( u daljnjem tekstu heroj grada Sarajeva) pobila stotine nevinih ljudi ?
pirpa

#328 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by pirpa »

ma najvise bi volio drug da sam izvuces zakljucak iz prilozeni dokumenata...koliko sam ja upratio, od jutra do podne je bio sa Seferom a od podne do navecer se drogirao i sve klao redom :-)

u nekim izvjestajima nije u sistemu komadnovanja 1korpusa a u drugim dokumentim mu 1 korpus naredjuje :roll:

pogledaj samo plan TREBEVIC-2 i imena i ciljeve...i onda mi se neko nadze da kaze da su oni mladici iz CSB.a i VP samoincijativno otisli da hapse Cacu :-)

pogledaj i sluzbenu zabiljesku u vezi Ramiza Delalica i kako su ga dva prašinara privela zbog upravljanja motornim vozilom bez dokumentacije :lol:
pirpa

#329 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by pirpa »

Image
Image
Image
KENJAC

#330 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by KENJAC »

Ja sam davno izveo zakljucak.
Dakle 'vako je bilo. Sve je funkcionisalo bezprijekorno, i to bi tako trajalo do kraja zivota, al Sefer nagovorio Cacu i par nevaljalaca da igraju lopte pod prozorom penzionera i cak su prozor jednom slomili.
Zbog takvog nedolicnog ponasanja su kaznjeni ( ko onomad partizani za šljivu) i oni i oni sto su gledali utakmicu. Na kraju su morali i stative sa parkinga sklonit.
Da ne bi Sefera, nikad ovi nebi fudbala od 2 do 4 igrali !
Da, zamalo da zaboravim. Svaki dan je drug Alija zvao Musana u kabinet i uz serbet i rahatlokum mu govorio " Nemoj Musane od 2 do 4 igrat , nemoj Musane lopte, uci Musane , trebat ce ti ......"
Al , Musan ko Musan... vjerovo onom Sandzakliji...
pirpa

#331 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by pirpa »

Baš tako. :lol:

cak noc prije operacije TREBEVIC-2 Mušan i Ramiz otisli kod Dede da se izvinu i da muski podnesu ukor a Dedo ih potapšao i rekao : hajte vi djeco kuci i nista se ne sekiraj te... 8-)

Dobro kaze Avdo Hebib kad spominje Cacu...nesretni Caco
agent_zero

#332 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by agent_zero »

Sve je tačno što je napisano za Delalića... to lično potvrđujem da se tako ponašao.
pirpa

#333 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by pirpa »

ne sumnjam da se tako ponasao, mozda i gore...

vec sumnjam da su se cekali uslovi da se steknu za akciju TREBEVIC II. i da su pravi zadati ciljevi za akciju koji se danas navode... ako pogledas sluzbenu zabiljesku mozes vidjeti da su dvojica prašinara priveli Delalica pocetkom 93 zbog upravljanja vozilom bez potrebne dokumentacije.. toliko o kaoticnom i ne kontrolisanom stanju tada u Sarajevu...
a mozes i primjetiti da se nigdje ne navodi ni sukob Cileta i Ramiza pred korpusom...

sto se tice Cace, Caco se sam predavao u domu armije pa je potapsan po glavi i receno mu da se ne sekira...pa poslije igmanske ofanzive je nudzeno Alji i Ganicu da se Caco privede, pa nista...pa noc prije akcije TREBEVIC II, Ramiz I Caco su sami otisli da se predaju, pa su uvjereni da nemaju razloga za sekiraciji pa ih sutradan opkolise..

jednostavno, ta akcija je pokrenuta samo iz razloga da bi se zataskala umjesanost vrha drzave sa djelima koje su vrsili Ramiz i Caco po instrukcijama pojedinih ljudi iz vrha drzave... i to je sigurno tako...

Sto to nema u operativnim biljeskama ili bilo kojim izvjestajima da se spominje Crni... sluzio dok je trebao njihovim interesima da sluzi i kad je posluzio svrhi, likvidirase ga..
agent_zero

#334 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by agent_zero »

Što se tiče te akcije, dovoljno je pročitati taj izvještaj...

Ispade čitava akcija propala radi jedne prage :-) ... i onda na kraju konstatacija da je sve pripremljeno kako treba, ali eto došla jedna praga :roll:
pirpa

#335 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by pirpa »

Image
Image
Image
Image
pirpa

#336 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by pirpa »

Image
Image
Image
pirpa

#337 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by pirpa »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Tromblon

#338 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Tromblon »

Da kolega Sarajman ne kljuca temu o Grbavici nastavit cu ovdje.

Odlican drug mi je zivio na Vasinom Hanu i bio je borac od prvog dana. Pricao mi je o napadu prvog dana rata kada su nakon par granata mislili da su svi pobjegli iz naselja i htjeli se usetati na Vasin Han. I Pospanko je pisao o istom na svom blogu.

Za Jarcedole i Popov gaj nisam sto posto siguran da li je bilo prvog dana. Mozda je neka tu obliznja lokacija, ali su cetnici napali odozgo iz onog zaseoka, ne mogu se sjetiti imena sad. Iz Pjafa su isli na ispomoc tamo i Abadzicevi isto. Mozda sam pomijesao neke dane, ali je sigurno bio pjesadijski napad na toj strani prvih dana.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#339 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Pitar sa Kariba »

Izasli smo i mi na ispomoc na Gazin/Vasin han. Ne znam sada tacan datum izmedju 6 i 10 aprila `92. Zvali su mještani da srbi sa Hreše krecu u pjesadijski napad. Kad smo stigli i smjestili se u nekoj školi ili je dom kulture ne znam više nije bilo pucnjave. Onda su se pojavili predstavnici Srba da se kao dogovore oko ne napadanja. Interesantno i za temu (meni se cini da sam vec pisao) sa tim srbima smo prošli pored skladista TO u Faleticima i "komšo Srbin" govori ovdje uspori a on otvara prozor na golfu i izbacuje ruku na kojoj je vezana bijela traka. Jbt mi uopšte tada nismo ni kontali što ce ta traka na ruci. Te su se tu kao dogovorili da se nece pucati, a mi se vratili u stanicu. Navece kol`ko se sjecam i Bascarsija je bila prvi put granatirana.
Nekako s proljeća

#340 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Nekako s proljeća »

Možda u knjizi ''Bore oko očiju'' od Bećirovića-Pospanka ima više podataka, pogledat' ću kasnije ako bude trebalo. Onako na prvu u memoriji imam žestoko granatiranje Jarčedola, koje je pokrenulo stanovništvo sa tog područja da se dislocira na sigurnije mjesto, nešto ih je smješteno u hotel Evropa. Kozija ćuprija je također bila velika prijetnja, tamo je bila veća koncentracija četnika. Zato su tuneli preventivno bili minirani od strane naših snaga.
Tromblon

#341 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Tromblon »

Sarajmen wrote:Image

Image
Ovaj konvoj je prolazio Kovacima neposredno nakon dzenaze jednog od moj najboljih drugova Fike i jos nekolicine momaka. Umalo nije doslo do pravog krvoprolica. Fakat su ti u koloni dobro prosli.
Tromblon

#342 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Tromblon »

Jeste :sad:
Nekako s proljeća

#343 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Image
pirpa

#344 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by pirpa »

Kataklinger wrote:Jedno offtopic pitanje, ali je usko vezano za rat. Čitao sam temu o Caci koja je zaključana i zadnji post je bio davne 2013. godine. Uglavnom većina komentara je tipa "zna se ko je i zašto poslao onih 9 vonika, znalo se unaprijed kako će oni okončati obzirom na položaj Cacine zgrade, zna se ko ga je ubio, sve se unaprijed isplaniralo, ko je odgovoran i ko stoji iza svega toga" itd. Mene sad interesuje, na stranu to što se nekim dijelom dokazao kao heroj, ko zapravo stoji iza čitavog tog "procesa" oko Cace? Zbog čega im je taj Caco bio toliki trn u oku? Šta je tačno radio na Kazanima, ubijao civile koje nacionalnosti? Ko je naručio ubistvo, ko je to poslao 9 vojnika u sigurnu smrt? I na kraju, ko je ohladio Cacu?
pirpa wrote:Imaš otvorenih tema u kojima se spominje rahmetli Caco i operacija 'Trebević 2'...mada ti ovde niko neće odgovore dati na tvoja pitanja ...

Danas Karavelic i Ajnadzic pisu istoriju o proteklom ratu..
dječak sa šibicama wrote:
Najvjerovatnije je nakon obavljenog prljavog posla, postao suvisan i nezgodan svjedok.

Nije Caco nista radio na svoju ruku. A to je ono sto ga je vrlo vjerovatno kostalo glave.
Dozer wrote:Ma odgovoricu mu ja, sto da ne?

1. Caco se, na neki nacin, odmetnuo od upravljacke SDA klike i radio ono sta mu je volja, ukljucujuci i Kazane.
2. Iza cijelog "procesa" (nije tu bilo nikakvog procesa zapravo), stajali su oni koji su komandovali, a to ti je opet SDA. Imena su nebitna.
3. Postao je trn u oku radi Kazana i toga sto se javno saznalo za ta desavanja, ali i radi bahatosti, nelegalnog kupljenja civila po ulicama i odvodjenja na kopanje rovova, a to nisu bili Srbi, nego svi redom koji nisu imali nikakve vojne ili policijske isprave (pri cemu su neki bili ranjeni, a neki i poginuli). Kazani su bili mrlja, i nisu se smjeli desiti. Ni radi nas, a pogotovo radi MZ.
4. Na Kazanima je ubijao Srbe, ali, koliko sam ja tada cuo od neke raje iz njegove jedinice, bilo je tu i nekoliko Bosnjaka koji su se "qrcili".
5. Ubistvo nije niko narucio, niti je iko isplanirao kompletno desavanja. Tih 9 ljudi, policajaca, je trebalo samo da ga uhapse i sprovedu u MUP. Tu je doslo do njegove pobune, a zatim i divljanja i ubistva tih 9 policajaca, medju kojima je bio i sin tadasnjeg, cini mi se ministra MUP-a (ne sjecam se vise tacno sta je on tada bio), Avde Hebiba.
6. 9 vojnika, tacnije policajaca, niko nije "poslao u sigurnu smrt", kako upravo objasnih.
7. Cacu je ohladio otac jednog od ubijenih policajaca.
dječak sa šibicama wrote:A trebao se samo povinovati SDA hobotnici odnosno na vrijeme shvatiti igru, kao Pecari, Numic, Celo Delalic, i danas bi bio ugledni biznismen vjerovatno.

Sa sakrivenim ratnim zlocinima, o Kazanima bi se pricalo samo po kuloarima.
pirpa wrote:ja sam ipak ubjedzen da su ovo pravi razlozi pokretane operacije "trebevic 2" ....

Image
Image
Image
pirpa

#345 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by pirpa »

.
rocknroller

#346 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by rocknroller »

Pogled sa Osmica na Sarajevo 06.04.2018

Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
goshpar

#347 Linije razdvajanja Sarajevo - mape

Post by goshpar »

Dobro bi bilo da na jednom mjestu skupio mape linija razdvajanja u Sarajevu i ratištima oko Sarajeva koje su sad razbacane na nekoliko tema.

Molio bih da se postavljaju samo one mape za koje su autori sigurni da su bile bas takve. I ako je na pojedinim mjestima bilo pomjeranja linija, da se onda i oznace nekako te linije po datumima...

Evo ja cu za pocetak postaviti mapu sa linijama u reonu Zlatište - Trebević...

Image
El_comadante

#348 Re: Linije razdvajanja Sarajevo - mape

Post by El_comadante »

goshpar wrote:Dobro bi bilo da na jednom mjestu skupio mape linija razdvajanja u Sarajevu i ratištima oko Sarajeva koje su sad razbacane na nekoliko tema.

Molio bih da se postavljaju samo one mape za koje su autori sigurni da su bile bas takve. I ako je na pojedinim mjestima bilo pomjeranja linija, da se onda i oznace nekako te linije po datumima...

Evo ja cu za pocetak postaviti mapu sa linijama u reonu Zlatište - Trebević...

Image
evo imaš grešku za početak. linije su bile bliže Čolinoj kapi nego što si ti ucrtao, mislim na naše
pirpa

#349 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by pirpa »

gledaj im tromblona....svaki treci puca na pusci
Nekako s proljeća

#350 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Image
Post Reply