REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post Reply
cyprus

#326 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by cyprus »

Opet o nacijama :komi:
bole1st

#327 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by bole1st »

Ako sam dobro razumio, zakljucak je da Bosnjaci nikad nece dopustiti da se RS razdvoji od Federacije BiH, sve dok RS ne ubaci u svoj ustav da je nacija=drzava, a nikako ne narod. :D
madner

#328 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by madner »

Administrativna jedinica moze u svoj ustaviti napisati mnogo toga, no realnost je ta da ostaje opstina sa malo jacim ovlastima.
Hajvan

#329 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by Hajvan »

bole1st wrote:Ako sam dobro razumio, zakljucak je da Bosnjaci nikad nece dopustiti da se RS razdvoji od Federacije BiH, sve dok RS ne ubaci u svoj ustav da je nacija=drzava, a nikako ne narod. :D
ne, zakljucak je da cemo opet ratovat.
ovaj put sa spaljenim iluzijama, nakupljenim frstraciaja, izgubljenim merhametom i žednim krvi munđosima.

win-win situacija za smanjenje populacije na planeti zemlji. :mrgreen:

Balkan- bez krvoločnih slavena.
Živila Ilirija..
jos sam taj albanski da naucim.
Last edited by Hajvan on 23/03/2015 12:19, edited 1 time in total.
Hajvan

#330 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by Hajvan »

...
bole1st

#331 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by bole1st »

madner wrote:Administrativna jedinica moze u svoj ustaviti napisati mnogo toga, no realnost je ta da ostaje opstina sa malo jacim ovlastima.
Lingvisticke akrobacije su nebitne, svijet nece promijenit ponasanje da bi bio u skladu sa time kako ga opisujemo. Administrativna jedinica, malo jacha od opstine, entitet, republika, nacija, narod, svejedno je, odabir imenica ne utice na realna zbivanja.
madner

#332 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by madner »

bole1st wrote:
madner wrote:Administrativna jedinica moze u svoj ustaviti napisati mnogo toga, no realnost je ta da ostaje opstina sa malo jacim ovlastima.
Lingvisticke akrobacije su nebitne, svijet nece promijenit ponasanje da bi bio u skladu sa time kako ga opisujemo. Administrativna jedinica, malo jacha od opstine, entitet, republika, nacija, narod, svejedno je, odabir imenica ne utice na realna zbivanja.
Da nije bitno, ne bi danas bili gdje jesmo.

Svijet naravno priznaje silu, no sila je ogranicena tim imenicama bas zbog tih jakih drzava i njihovih odnosa. Zato Srbija nije smjela otvoreno ratovati, sto je itekako uticalo na realna zbivanja na terenu itd...
bole1st

#333 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by bole1st »

Hajvan wrote:
bole1st wrote:Ako sam dobro razumio, zakljucak je da Bosnjaci nikad nece dopustiti da se RS razdvoji od Federacije BiH, sve dok RS ne ubaci u svoj ustav da je nacija=drzava, a nikako ne narod. :D
ne, zakljucak je da cemo opet ratovat.
Nece biti rata jer nema ko da ratuje. Imas samo dvije vrste ljudi spremne da ratuju, prvi koji su u Minhenu i Stokholmu i koje ce da ratuju preko iphona. I drugi koji ce da ratuju tako sto ce da se ispale u Minhen i Stokholm cim rat zapocne.
Hajvan

#334 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by Hajvan »

proširi malo listu gradova za ovu drugu skupinu, pa cu i ja biti za rat :D
minhen i štokholm mi se ne dopadaju.
bole1st

#335 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by bole1st »

madner wrote:

Svijet naravno priznaje silu, no sila je ogranicena tim imenicama bas zbog tih jakih drzava i njihovih odnosa. Zato Srbija nije smjela otvoreno ratovati, sto je itekako uticalo na realna zbivanja na terenu itd...
Nisam rekao da nije bitno kako MZ gleda na stvari sa pravne strane i iz pozicije moci (na koncu i sile), nego da je nebitno kako mi ovdje na forumu akrobatishemo sa sintagmama.
madner

#336 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by madner »

bole1st wrote:
madner wrote:

Nisam rekao da nije bitno kako MZ gleda na stvari sa pravne strane i iz pozicije moci (na koncu i sile), nego da je nebitno kako mi ovdje na forumu akrobatishemo sa sintagmama.
Pa govorimo o tome kako MZ gleda na stvari.
Nista napisano na forumu samo po sebi nije bitno. To sto mi neko ukrade recenicu da ispadne pametan za pultom :evil: mu ne pomaze sljedeci put.
bole1st

#337 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by bole1st »

madner wrote: Pa govorimo o tome kako MZ gleda na stvari.
Onda nismo citali istu temu. :D
madner

#338 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by madner »

Svaki realan prijedlog teritorijalne organizacije mora uvaziti MZ pogled na BiH. Recimo prijedlog da se RS odcjepi, cak i da ima podrsku BiH stanovnistva tesko da moze proci zbog MZ.

Kvaka je sada sto neki, koji vise navijaju, ne zele prihvatiti da za MZ ovdje ne zive tri nacije i da im je sasvim ok da BiH bude unitarna drzava, pa se nadaju federalizaciji. Da se razumijemo federalizicija bi mogla proci, Belgija je to uradila prije 30 godina, no to prijedlog po kojem se trazi odustajanje od Bosanaca od drzave.
Mister Yes

#339 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by Mister Yes »

madner wrote:Recimo prijedlog da se RS odcjepi, cak i da ima podrsku BiH stanovnistva tesko da moze proci zbog MZ.
:lol: Svaka zemlja se sutra može raspasti na više dijelova ako se njeno stanovništvo dogovori o tome. Jednostavno donesu novi Ustav i svako svojim putem.
bole1st

#340 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by bole1st »

madner wrote:Svaki realan prijedlog teritorijalne organizacije mora uvaziti MZ pogled na BiH. Recimo prijedlog da se RS odcjepi, cak i da ima podrsku BiH stanovnistva tesko da moze proci zbog MZ.
Nije tacno da bi MZ ponistila dogovor koji postignu tri naroda u BiH, niti bi imala opravdanje za tako nesto.
Kvaka je sada sto neki, koji vise navijaju, ne zele prihvatiti da za MZ ovdje ne zive tri nacije i da im je sasvim ok da BiH bude unitarna drzava, pa se nadaju federalizaciji. Da se razumijemo federalizicija bi mogla proci, Belgija je to uradila prije 30 godina, no to prijedlog po kojem se trazi odustajanje od Bosanaca od drzave.
BiH je vec na neki nacin federalizovana. FBiH je federacija sa 10 federalnih jedinica (kantona), a BiH je isto neka vrsta federacije (sa dva entiteta u federalnom odnosu sa drzavom, a definiranom kroz paritete i mehanizme odlucivanja).

Specificnost BiH i FBiH je sto je uredjenje hibridno, tj konstitutivnost u BiH je definirana kao kompleksna mjesavina konstitutivnosti naroda i konstitutivnosti administrativnih jedinica (kantona, entiteta).

To kompleksno uredjenje omogucava svima da naglase neke njegove dijelove, a ignoriraju druge i onda prave sliku kojom opravdavaju svoje mastovite ideje. Taj sport nikud ne vodi.
VCorp

#341 Re: REALNI prijedlozi teretorijalne organizacije BiH

Post by VCorp »

It_is_a_Leclerc wrote:FBiH treba organizirati iz pet kantona, po ekonomsku-nacionalnom principu. Ne možemo ignorisati nespremnost Bošnjaka u Krajini, npr, da budu dio neke "banjalučke" regije (gluho bilo), ili nešto slično.
Ništa gluho bilo, mi nemamo nikakav problem s Banja Lukom. Dosta Krajišnika studira tamo i nema nikakvih problema. Oni nam ne kradu pare za razliku od '' našeg '' Sarajeva. Uostalom i bliže su nam pa ako treba na proteste tamo ćemo. Ukoliko bi bila takva regijska podjela i da je glavni grad regije nama Banja Luka može nam samo biti bolje. Prvo, znaju da im nećemo da sutimo i blizu smo. A i znaju da sa nama nema zajebancije tako da ćemo prije mi normalno surađivati nego Sarajevo i Zenica. Oni nam još nisu uzimali pare a zauzvrat ne davali ništa tako da što se tiče nas možete slobodno sutra uspostaviti tu regiju. Samo teško da će oni biti za ujedinjavanje sa bundžijama.
Kolinda

#342 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by Kolinda »

Ovdje se opet namjerno zaboravljaju polazni stavovi HNS-a i HDZ-a u proteklom periodu za vrijeme stolovanja ŽeljAge .
Nije se spominjao Treći tako glasno , spominjalo se nešto drugo a to je promjena izbornog zakona na način da Hrvate predstavlja Hrv.član predsjedništva , Bošnjake-Bošnajk i Srbe-Srbin . Ako se sjećate da je prvi prijedlog D.Čovića bio dvije izborne jedinice na samo jedan dan i to kad su opći izbori .
Bošnjačkim predstavnicima to nije odgovaralo , zašto ?
Kanal na Hr.jeziku opet bošnjacima ugroza nacionalnog interesa , zašto ?
Formiranje platforme koja je samo pokvarila ono malo povjerenja koje je postojalo , zašto ?

E kad počinje priča o "Trećem", četvrtom...Priča počinje rezolucijom EP koja federalizaciju države više ne predstavlja kao tabu , onda kada EP osuđuje banjalučki separatizam i sarajevski unitarizam (ovo potonje su sa.mediji priličito dobro kamuflirali ) .
Naravno HNS i HDZ su potom ponovno gurnuli u prvi plan izborni zakon a nakon sto nije bilo ni najmanjeg pozitivnog znaka iz Sa za rješavanje istog dolazi deklaracija HNS-a o potrebi federalizacije zemlje .
seln

#343 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by seln »

Kolinda wrote:Ovdje se opet namjerno zaboravljaju polazni stavovi HNS-a i HDZ-a u proteklom periodu za vrijeme stolovanja ŽeljAge .
Nije se spominjao Treći tako glasno , spominjalo se nešto drugo a to je promjena izbornog zakona na način da Hrvate predstavlja Hrv.član predsjedništva , Bošnjake-Bošnajk i Srbe-Srbin . Ako se sjećate da je prvi prijedlog D.Čovića bio dvije izborne jedinice na samo jedan dan i to kad su opći izbori .
Treci je se spominjao vrlo glasno 2001. pa je i nas i MZ blago zabolila tjuna za tim. Hocemo li opet malo oklopnih vozila u Mostaru?
Napravite ga koliko danas, bujrum...ali da budu dva FTV kanala, koje cu ja placati, a Jure iz Briga ce se smijati budalastom mosnji koji mu placa krugoval....malo morgen.
Formiranje platforme koja je samo pokvarila ono malo povjerenja koje je postojalo , zašto ?
Koje ba povjerenje? :lol: :lol: :lol:
Ja vam ne vjerujem od '93 i svakim danom mi potvrdjujete da sam u pravu.
E kad počinje priča o "Trećem", četvrtom...Priča počinje rezolucijom EP koja federalizaciju države više ne predstavlja kao tabu , onda kada EP osuđuje banjalučki separatizam i sarajevski unitarizam (ovo potonje su sa.mediji priličito dobro kamuflirali ) .
Ne samo EP, citav zapadni svijet nas je prepustio dzelatima '92... zasto bi mi njihovo misljenje znacilo ista vise nego tada?
Naravno HNS i HDZ su potom ponovno gurnuli u prvi plan izborni zakon a nakon sto nije bilo ni najmanjeg pozitivnog znaka iz Sa za rješavanje istog dolazi deklaracija HNS-a o potrebi federalizacije zemlje .
Cjelokupno bosnjacko putjanstvo je opasno zaboljela kita zbog toga.
Kolinda

#344 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by Kolinda »

seln wrote:
Kolinda wrote:Ovdje se opet namjerno zaboravljaju polazni stavovi HNS-a i HDZ-a u proteklom periodu za vrijeme stolovanja ŽeljAge .
Treci je se spominjao vrlo glasno 2001. pa je i nas i MZ blago zabolila tjuna za tim. Hocemo li opet malo oklopnih vozila u Mostaru?
Napravite ga koliko danas, bujrum...ali da budu dva FTV kanala, koje cu ja placati, a Jure iz Briga ce se smijati budalastom mosnji koji mu placa krugoval....malo morgen.
Ne samo EP, citav zapadni svijet nas je prepustio dzelatima '92... zasto bi mi njihovo misljenje znacilo ista vise nego tada?
Baš si ono delegat za poželjeti za diskusiju , kita ,puška,čuna .....Dijete Bozije ajde ti jedan apaurin pa diskutiraj s nekim drugim .
seln

#345 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by seln »

Kolinda wrote:
seln wrote:
Baš si ono delegat za poželjeti za diskusiju , kita ,puška,čuna .....Dijete Bozije ajde ti jedan apaurin pa diskutiraj s nekim drugim .
Bas ti je jadan i bespomocan odgovor, a to mi dusu razgaljuje :wink:
Dijete boz(i)je je vjeroJatno starije od tebe...
Kolinda

#346 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by Kolinda »

Ako si stariji od mene zamisli se malo :thumbup:
seln

#347 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by seln »

Kolinda wrote:Ako si stariji od mene zamisli se malo :thumbup:
Zamisli se ti... zena tvojih godina jos masta o zemlji Nedodjiji. Eto, jos ti samo fali malo vilinskog praha, pa da odletis u Treci.
daddy-kool

#348 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by daddy-kool »

Nije ti loša ova karta, ali šta je ono zeleno-žuto?

Takođe Sarajevo bi trebalo biti distrikt.
daddy-kool

#349 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by daddy-kool »

Samo se Hrvati puno odriču ovdje, i zašto Žepče i Usora nisu žuti?
Dozer

#350 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by Dozer »

A zasto svi razmisljaju o nekakvim podjelama, a niko o onome kako je bilo '91...

Hajde, neka mi neko argumentovano objasni sta nam je to falilo '91 u BiH... Samo nemojte krenuti s onim supljim "da je valjalo ne bi se ratovalo", bla bla bla...

Navedite mi sta to tacno nije valjalo, a slobodno se uhvatite za bilo koji segment.
Post Reply