Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hajvan

#326 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Hajvan »

karanana wrote:bogami uzi centar tirane je bec za sarajevo.
ali zalosno je da smo spali na to da se tjesimo tiranom koja je po mom misljenju tu negdje sa nama i po infrastrukturi i po cistoci i po komunalnim uslugama.
mozemo se samo s Tiranom i Prištinom porediti- zbog sastava stnovništva :D
OldMayor

#327 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by OldMayor »

int21 wrote:Haj sto volimo nerad, al sto nevolimo ljepotu to je strasnije.....

Pa majku mu jebem, u Holandiji ljudi uredjuju dvoriste sa parolom "da komsiji izgleda lijepo". Pa onda kad svi to rade onda ce i tebi i svima biti lijepo. A kod nas ljudi zive sa parolom "nek komsinji crkne krava a nek crkne i meni da shoshon nema kod koga po mlijeko". To smo mi. A i neradnici.

Ruzno je citirati parolu koncentracionog logora, jako ruzno....ali u mirnodobskim uslovima ima dosta istine u njoj. Da ne spominjem koja je.
Ovo je tacno.

Tesko je naci narod koji nema osjecaj za lijepo kao naš.

Kad pogledas ova neka naselja, sve nove kuce, ali svaka ruznija od prethodne. Ok, znam arhitekta je skup, ali jebemu majku pa skrati je za jedan sprat ali napravi da lici na nesto. Sto je najgore ljudi pljunu cifre za te kuce... :-) nove kuce, a izgled im ostao u 70-im.
šatirana_ljubičica

#328 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by šatirana_ljubičica »

@Bach i svi koji se slažu sa izjavom u naslovu :

Najgori grad na Balkanu???? Pa jesi li ti mrdnuo igdje osim što si došao iz svog zaseoka u Sarajevo?
A da ti otkrijem jednu tajnu.... Sarajevo jeste postala rupa od grada, ali upravo i samo zato što ga sad trenutno čini 70 % stanovništa takvih kao ti.
Hajvan

#329 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Hajvan »

OldMayor wrote:
int21 wrote:Haj sto volimo nerad, al sto nevolimo ljepotu to je strasnije.....

Pa majku mu jebem, u Holandiji ljudi uredjuju dvoriste sa parolom "da komsiji izgleda lijepo". Pa onda kad svi to rade onda ce i tebi i svima biti lijepo. A kod nas ljudi zive sa parolom "nek komsinji crkne krava a nek crkne i meni da shoshon nema kod koga po mlijeko". To smo mi. A i neradnici.

Ruzno je citirati parolu koncentracionog logora, jako ruzno....ali u mirnodobskim uslovima ima dosta istine u njoj. Da ne spominjem koja je.
Ovo je tacno.

Tesko je naci narod koji nema osjecaj za lijepo kao naš.

Kad pogledas ova neka naselja, sve nove kuce, ali svaka ruznija od prethodne. Ok, znam arhitekta je skup, ali jebemu majku pa skrati je za jedan sprat ali napravi da lici na nesto. Sto je najgore ljudi pljunu cifre za te kuce... :-) nove kuce, a izgled im ostao u 70-im.
zar '70-te nisu najbolje doba na "ovim prostorima"?! :lol:
oridjidji

#330 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by oridjidji »

Hajvan wrote:
ali zalosno je da smo spali na to da se tjesimo tiranom koja je po mom misljenju tu negdje sa nama i po infrastrukturi i po cistoci i po komunalnim uslugama.
Pristina je London za Tiranu. Imas grad sa kruznim tokom kao u Monaku, pored tri sopinga boli glava, a pored njih rusevna kuca ili imas zgradu i lokal u njemu kojim bi postidio i najbolje lokale u nekim evropskim prijestolnicama na Zapadu, a zgrada nema fasade. Cijela Tirana nema pitke vode. O saobracaju i kulturi zivljenja ne bih.

Po infrastrukturi Albanija ce u narednih 10-20 godina preteci BiH. Sad smo skoro pa bara bara. Tirani ce jos mnogo vremena trebati da postanu grad kao Sarajevo.
oridjidji

#331 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by oridjidji »

Hajvan wrote:
:lol: :lol:
Naslovnica

#332 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Naslovnica »

Meni je npr. super pozitivna stvar izgradnja olimpijskog bazena i stadiona na Otoci, kao i Vistafona.
Zatim sportske dvorane na Dobrinji.
Park šuma Mojmilo je super zamišljen, napravljen, ali očito da našem mentalitetu slabo odgovara uređenost.
Govorim iz perspektive dijela Sarajeva u kojem ja živim, a ne bi bilo loše da i ostali kažu pozitivne stvari iz svog dijela, da ne bude da je sve crnjak.
Kružni na Dobrinji. I gimnazija. Onaj park kod Gimnazije, Azerbejdžanski. :thumbup:
VjecitiStudent

#333 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by VjecitiStudent »

oridjidji wrote:Otiđite ljudi do Podgorice, možete i do Tirane, jedni su vam 3 i po sata od grada, drugi 7, pa onda nešto recite o Sarajevu. U najelitnijoj zoni Tirane, horoz te budi. U Podgorici pomaknes se 3 kilometra od centra grada, krave i konji ti gaze preko puta.

Budimo malo realni, sa ocijenom kakvo je Sarajevo. Znam da raju nervira najezda nesarajlija, ali ni mi nismo cvijecke.
ocjena, cvjećke
šatirana_ljubičica

#334 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Naslovnica wrote:Meni je npr. super pozitivna stvar izgradnja olimpijskog bazena i stadiona na Otoci, kao i Vistafona.
Park šuma Mojmilo je super zamišljen, napravljen, ali očito da našem mentalitetu slabo odgovara uređenost.
Govorim iz perspektive dijela Sarajeva u kojem ja živim, a ne bi bilo loše da i ostali kažu pozitivne stvari iz svog dijela, da ne bude da je sve crnjak.
Kružni na Dobrinji. I gimnazija. Onaj park kod Gimnazije, Azerbejdžanski. :thumbup:
Ma pusti ba, ne treba njima ništa nabrajati, to je rođeno za Pariza, da hoće bogdo i otići svi :lol:
VjecitiStudent

#335 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by VjecitiStudent »

šatirana_ljubičica wrote: Ma pusti ba, ne treba njima ništa nabrajati, to je rođeno za Pariza, da hoće bogdo i otići svi :lol:
Izvještaj iz budućnosti, 2050. godina:
Sarajevo je grad bez nezaposlenih, odnosno grad sa 100% zaposlenošću!!!

Kako su gradske vlasti uspjele postići takvo nešto, jedinstveno u svijetu?
Jednostavno, u gradu su ostali samo zaposleni na nekom od državnih budžeta i članovi njihovih porodica.
Naslovnica

#336 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Naslovnica »

šatirana_ljubičica wrote:
Naslovnica wrote:Meni je npr. super pozitivna stvar izgradnja olimpijskog bazena i stadiona na Otoci, kao i Vistafona.
Ma pusti ba, ne treba njima ništa nabrajati, to je rođeno za Pariza, da hoće bogdo i otići svi :lol:
Ama mene napadoše kada sam kritikovao, sada će me napasti kada hvalim, ili sam četnik ili vehabija, sredine nema.
A samo nastojim biti objektivan.
šatirana_ljubičica

#337 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

VjecitiStudent wrote:
šatirana_ljubičica wrote: Ma pusti ba, ne treba njima ništa nabrajati, to je rođeno za Pariza, da hoće bogdo i otići svi :lol:
Izvještaj iz budućnosti, 2050. godina:
Sarajevo je grad bez nezaposlenih, odnosno grad sa 100% zaposlenošću!!!

Kako su gradske vlasti uspjele postići takvo nešto, jedinstveno u svijetu?
Jednostavno, u gradu su ostali samo zaposleni na nekom od državnih budžeta i članovi njihovih porodica.
Jaštaradi eto.Kakve to veze sad ima sa pljuvanjem po Sarajevu tipa ovo je rupa od grada bla bla
šatirana_ljubičica

#338 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Naslovnica wrote:
Ama mene napadoše kada sam kritikovao, sada će me napasti kada hvalim, ili sam četnik ili vehabija, sredine nema.
A samo nastojim biti objektivan.

Pa to ti je to.Ne vrijedi biti objektivan, žali Bože truda.Trud na nemjestu ne donosi rezultate i samo je izgbuljeno vrijeme.
Hajvan

#339 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Hajvan »

u taj park je Baku skršio 2 miliona maraka. Prelijep je mobilijar, posađeno je već u granicama prosjeka i nicim itrigantno- moglo je puno, puno bolje.

Evo, ako se Ilidža broji u Sa ( a ja brojim, meni ove dejtonske adminstrativne zajebacije nista ne znace): Zapadni prilaz gradu, Mala Aleja (puno ljepše nego prije revitalizacije, no u zadnje vrijeme propada zbog neodržavanja), kružni tok i avenija ka Hrasnici, proglašenje Vrela Bosne (zaštićenim) parkom (preko 6 km2 parka!), nove obrazovne ustanove (IUS i sl), Temalna Rivijera.
Naslovnica wrote: Park šuma Mojmilo je super zamišljen, napravljen, ali očito da našem mentalitetu slabo odgovara uređenost.
Boldano je sav uzrok naših 'nedaća' :)
Taj mentalitet po kojem je decenijama bilo normalno raditi u fabrici koja niista ne proizvodi, iznositi iz nje sve što misliš da ima vrijednost, tzv društvenu imovinu uništavati jer smatraš je nicijom… teško će se to bez sistemskog kaznjavanja iskorijeniti.

jbg, evo dva primjera z mojeg naselja.
Kupiš sadnice (masno ih platiš, jer želiš da uljepšaš vlastitu okolinu sebi i drugima), posadiš je na javnu zelenu povšinu- i šta se dies- dođu lole/radnici iz JKP "PARK" i ukradu je prilikom jesenje kosidbe. Kad ih komsije otkriju, polome je i tvrde da su je takvom zatekli što je očita laž. Nakon urgianja u direkciji "Parka", dirketor licno nabavlja istu sadnicu (ovo je pohvalno) pa je ponovo sadimo… Nakon par mjeseci, iste te sadnice opet nema… nestala, iščupana.

Na drugoj javnoj lokaciji posadim 2x vecu sadnicu drveta (i 3x masnije placenu), kontajuci da vece stablo ima vece sanse… izdrzala je na toj poziciiji 20-ak dana… neko je iščupao… sad se na toj zelenoj površini parkiraju Đemtlije novosagrašene džamije (nemam nista protiv bogomolja) preko puta i uništavalju taj mali travnati pojas između pločnika i kolnika. Veliki parking je svega 60-70 metra udaljen od te džamije i uvijek ima mjesta. Elem, dok te džematlije klanjaju za vlastiti dženet, nama stanovnicima okolnih kuća prave džehenem. Govna baliska :D

evo i slika da potvrdim pricu:

Image
Image
Last edited by Hajvan on 19/03/2015 14:22, edited 1 time in total.
uglavnomja

#340 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by uglavnomja »

Naslovnica wrote:

A samo nastojim biti objektivan.[/quote]

:D
:thumbup:
VCorp

#341 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by VCorp »

Živeći posvuda po svijetu zbog karaktera mog posla od Ljubljane, Berlina, Londona, do kraćih naseljavanja u Tokiju i Hong Kongu, pa i u Sarajevu jedno vrijeme mogu samo reći da ko misli da je to grad grdno se vara. Današnje Sarajevo je sramota moje države i prije poslovne partnere, kolege odvedem u Mostar nego tamo. Prije pet godina sam živio u Sarajevu šest mjeseci i nagledao se šaniranja i napadanja na ljude u popišanim i prljavim tramvajima, pasa lutalica, klošara svakakve vrste, sramote od policije, pucnjava do toga da moram svaki put prijateljima u posjeti govoriti da ne idu sami navečer hodati. Svaka čast ko može tamo živjeti, ali gledajući to iz pozicije oca dva dječaka nema šanse da bih tamo živio s familijom. Niti mi paše Sarajevo kao '' grad '' niti mi paše generalno mentalitet i ponašanje ljudi.

Nadam se da će se našem glavnom gradu vratiti stari sjaj jer ovo je ogromna tuga, zamislite vi samo kada nama dolaze visoki državni zvaničnici zemalja tipa Njemačka, SAD, VB i vide na šta nam liči glavni grad. Mogu samo zamisliti koji im se film vrti u glavi kakav je tek ostatak države i rečenica '' gdje smo mi došli ulagati ''.
šatirana_ljubičica

#342 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

VCorp wrote:Živeći posvuda po svijetu zbog karaktera mog posla od Ljubljane, Berlina, Londona, do kraćih naseljavanja u Tokiju i Hong Kongu, pa i u Sarajevu jedno vrijeme mogu samo reći da ko misli da je to grad grdno se vara. Današnje Sarajevo je sramota moje države i prije poslovne partnere, kolege odvedem u Mostar nego tamo. Prije pet godina sam živio u Sarajevu šest mjeseci i nagledao se šaniranja i napadanja na ljude u popišanim i prljavim tramvajima, pasa lutalica, klošara svakakve vrste, sramote od policije, pucnjava do toga da moram svaki put prijateljima u posjeti govoriti da ne idu sami navečer hodati. Svaka čast ko može tamo živjeti, ali gledajući to iz pozicije oca dva dječaka nema šanse da bih tamo živio s familijom. Niti mi paše Sarajevo kao '' grad '' niti mi paše generalno mentalitet i ponašanje ljudi.

Nadam se da će se našem glavnom gradu vratiti stari sjaj jer ovo je ogromna tuga, zamislite vi samo kada nama dolaze visoki državni zvaničnici zemalja tipa Njemačka, SAD, VB i vide na šta nam liči glavni grad. Mogu samo zamisliti koji im se film vrti u glavi kakav je tek ostatak države i rečenica '' gdje smo mi došli ulagati ''.
Stoji to što si rekao, ali to su ljudi krivi.
VjecitiStudent

#343 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by VjecitiStudent »

Isti ti ljudi odu u Njemačku, pa su tamo uzorni građani.
Kako to tumačite?
šatirana_ljubičica

#344 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

VjecitiStudent wrote:Isti ti ljudi odu u Njemačku, pa su tamo uzorni građani.
Kako to tumačite?
Ma malo sutra su uzorni građani.Isti ti nisu sigurno :) Možda poštuju više pravila i slično, jer nema u Njemačkoj ko u Bosni, ali..da su ono uzoriti u pravom smislu riječi-ha ha
Hajvan

#345 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Hajvan »

VjecitiStudent wrote:Isti ti ljudi odu u Njemačku, pa su tamo uzorni građani.
Kako to tumačite?

- podaničkim mentalitetom (bolje funkcionišemo pod tuđom 'komandom');
- nedostakom državotovrne ideje (ovdje);
- inercijom;
- sistem kažnjavanja;
- nedostatak korupcije na nižim nivoima.
VjecitiStudent

#346 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by VjecitiStudent »

Nije valjda da i tamo pišaju po tramvajima, bacaju smeće kroz prozor, parkiraju po pločnicima, ...?
Svi su ko bubice čim granicu pređu.
uglavnomja

#347 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by uglavnomja »

VCorp wrote:Živeći posvuda po svijetu zbog karaktera mog posla od Ljubljane, Berlina, Londona, do kraćih naseljavanja u Tokiju i Hong Kongu, pa i u Sarajevu jedno vrijeme mogu samo reći da ko misli da je to grad grdno se vara. Današnje Sarajevo je sramota moje države i prije poslovne partnere, kolege odvedem u Mostar nego tamo. Prije pet godina sam živio u Sarajevu šest mjeseci i nagledao se šaniranja i napadanja na ljude u popišanim i prljavim tramvajima, pasa lutalica, klošara svakakve vrste, sramote od policije, pucnjava do toga da moram svaki put prijateljima u posjeti govoriti da ne idu sami navečer hodati. Svaka čast ko može tamo živjeti, ali gledajući to iz pozicije oca dva dječaka nema šanse da bih tamo živio s familijom. Niti mi paše Sarajevo kao '' grad '' niti mi paše generalno mentalitet i ponašanje ljudi.

ima i drugi padez svega toga. sarajevo je skuceno, javni prostor je minijaturan, ne znam kko da se izrazim. uske ulice, uski plocnici, nema trgova, nema prostora, hebote onaj prostor pred predsjednistvom gdje je ulaz ... ne mogu se 3 auta parkirati ...
titova (od vjecne vatre) lici na ulicu, ali na sporednu ulicu malo veceg gradica na zapadu.

strosmajerova je urbicid, najgori :cry: ne mozes proci kad je lijepo vrijeme. pogledati izlog - nema teroije. jer nema mjesta da stanes. guraju te od pozada i u susret. plus konobari sto gaze sve sto im smeta ...
vatra i kafane kod ekonomije ...

nekakvi standardi gradnje plocnika da se dva malo deblja covjeka mogu mimioici :skoljka: . pa ono na carsiji pored tramvaja, plocnik sirine 30 cm, pa oko papagajke ... i ono malo preuskih plocnika je postalo parkiraliste, javno i legalno. a pjesaci idu ulicom. normala. ili kod mladog tehnicara na skenderiji, :-) mislim napravljene 4 trake i ostrvo izmedju, osnovna skola tu, a nis bili u stanju zakriviti cestu da djeca dobiju plocnik, da ne trce cestom :roll: urbanizam, saobracajni fakultet, kultrura saobvracaja, briga o djeci blabla ...

pa tek tramvajske stanice od poste prema sg nisu stanice nego mjesta na uskom plocniku gdje staje tramvaj ... oni koji su izasli moraju cekati da udju ovi na prva vrata da bi prosli ... a posto vecinom ne zele cekati, nastaje ludnica ...
int21

#348 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by int21 »

To su ljudi koji ne daju da se nesto kritikuje. Ja zivim u Sarajevu, radim, i nastojim uciniti boljim mjestom za moju djecu. Trenutno nemam sansu otici iz BiH zato sto mi je malo komplikovana situacija, ali najradije bih otisao. I to ne zbog grada ili gradova i njihovih infrastruktura, nego zbog ljudi koji postaju sve gori i gori. Ili mozda, kao sto jedan moj prijatelj znao reci, mozda ne postaju gori, mozda ih bolje upoznas. Ko zna....
Shon Phon

#349 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Shon Phon »

Svakakvih je ovdje misljenja izneseno, sto je i normalno, jer svako ima pravo na to, zato i forumi sluze. Ja sam takodjer nezadovoljan mnogim stvarima u Sarajevu, i kao gradjanin trudim se da ih ispravljam i ukazujem na konkretne probleme nadleznim institucijama. Mene recimo zanima, koliko ostali gradjani, evo konkretno ovdje na forumu, koji se zale na mnoge stvari, pokusavaju da ukazu na problem u svom naselju, lokalnoj zajednici ili problem koji se tice cijelog grada. Nazalost, cesto te zalbe ne dopiru do usiju onih koji trebaju na njih reagovati, jer smo postali takvo drustvo i jer pojedincima koji sjede u tim foteljama, ti problemi ustvari i ne predstavljaju problem, jer oni i ne znaju kako neke stvari u gradu trebaju da izgledaju.

S druge strane, trudim se da putujem koliko to prilike dozvoljavaju. I kad odemo negdje, mi smo tu turisticki i vidimo uglavnom samo pozitivne strane tih gradova, jer se krecemo u epicentru i sredjenim gradskim jezgrima. Ne znamo kakve se stvari dogadjaju i koliko domaci ljudi imaju zamjerki na zivot u svom gradu. Primjera radi, Bratislava ima krasno sredjeno gradsko jezgro, ali da li je neko usao u trolejbus tamo? U Sofiji, dvije ulice dalje od samog centra, nema poplocanog trotoara, nego gazite po zemlji. U Pragu sve vrvi od dzeparosa, u Krakowu vam savjetuju da ne idete u Nowu Hutu itd.
šatirana_ljubičica

#350 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

uglavnomja wrote:
ima i drugi padez svega toga. sarajevo je skuceno, javni prostor je minijaturan, ne znam kko da se izrazim. uske ulice, uski plocnici, nema trgova, nema prostora, hebote onaj prostor pred predsjednistvom gdje je ulaz ... ne mogu se 3 auta parkirati ...
titova (od vjecne vatre) lici na ulicu, ali na sporednu ulicu malo veceg gradica na zapadu.

strosmajerova je urbicid, najgori :cry: ne mozes proci kad je lijepo vrijeme. pogledati izlog - nema teroije. jer nema mjesta da stanes. guraju te od pozada i u susret. plus konobari sto gaze sve sto im smeta ...
vatra i kafane kod ekonomije ...

nekakvi standardi gradnje plocnika da se dva malo deblja covjeka mogu mimioici :skoljka: . pa ono na carsiji pored tramvaja, plocnik sirine 30 cm, pa oko papagajke ... i ono malo preuskih plocnika je postalo parkiraliste, javno i legalno. a pjesaci idu ulicom. normala. ili kod mladog tehnicara na skenderiji, :-) mislim napravljene 4 trake i ostrvo izmedju, osnovna skola tu, a nis bili u stanju zakriviti cestu da djeca dobiju plocnik, da ne trce cestom :roll: urbanizam, saobracajni fakultet, kultrura saobvracaja, briga o djeci blabla ...

pa tek tramvajske stanice od poste prema sg nisu stanice nego mjesta na uskom plocniku gdje staje tramvaj ... oni koji su izasli moraju cekati da udju ovi na prva vrata da bi prosli ... a posto vecinom ne zele cekati, nastaje ludnica ...
Jeste ali opet te stvari određuju ljudi :-)
Post Reply