@Nekako s proljeća
Ja fakat ne mogu da se sjetim da ge igdje na Dznilendu bio okavan rebrasti "ornament", ali i sa druge strane ceste, u podnožju nebodera kod jugozapadnog stuba koji je bio ovako rebrast bio bunker tj. stražarsko koje je pokrivalo prostor od Osloboženja prema DIznilendu, kasnije je to bila dvica. Obiljećio sam na slici. Pored te strane si imao također otvoren pogled na Trebević.
Tri najopasnije tačke koje su pokrivale Dz- Bijedića na tom potezu su bile Škola za slijepe, Đokina kuća i crvena kuća s tim da je škola pokrivala prostor od studentskih domova do Oslobođenja, a Đokina i crvena kuća prostor između Oslobođenja i Diznilenda (dom penzionera). Zbog toga je bio rov od Studenstkih domova uz ogradu Oslobođenja prema DIznilendu, a autom se prilazilo s leđa kroz krug Hidrogradnje.
Sa lokacije Đokina kuća je nekad u ljeto 1994. srpski snajperista pucao na ukrajinskimog kranistu koji je postavljao kontejnere oko okretaljke. Imaju slike ili čak snimak tog krana, probacu naći. Legionari PAM-ovima sa 2 VAB-a iz pratnje odmah raspalili po tim kućama, uletili četnicima u vezu itd i kad se sve sleglo pojavljuje se legionar u fonclama i krvav ko da si ga kroz šreder za papir provukao. Oklen tebe junače?! On hud otrčao na toranj (ostatak nebodera, liftovi i stepenište), al se kliznuo niz stepenište na kojem je bila gomilan skršenog stakla od nebodera!
EDIT: Našao sam sliku
Inače, kad zaobilazim gužvu na raskrsnici prema Donrinji, ja često napravim krug i prođem tačno gdje je bila linija prema Školi, Đokinoj i Crvenoj kući. Nekad je to bio krug zgrade Oslobođenja od portirnice do benzinske, danas je to zvanično ulica Silve Rizvanbegović. Sa te strane su bila 3 bunkera, jedan tačno ispod serpentine, to je bila petica, četvorka je bila na sredini ekspedita u vulkanizerskoj radionici i to na nekoj ptafromi jer su Neđarići bili na uzvišenju, to je niz radionica preko puta ekspedita i trica je bila u betonskom dijelu na jugozapdnom ćošku. Iz istog razloga je trica je bila na dva nivoa, prizemlje koje je pokrivalo jugozapad prema Đokinoj i crvenoj kući i 1. spratu koji je pokrivao dio Neđarića zapadno od Škole. Godinama su stajali ostaci vreća gdje je bila petica, četvorka je zaključana, a s vanje strane se i danas vide 3 šube od trice. Interesantno, kako je u objektu Oprese gdje je bila trica cijeli rad bio parkiran bijeli Renault 5 sa 0 kilometara ostao od nagradne igre bez ijednog ratnog oštećenja, a u četvorci Audi 100, koji rupocu od gelera nije imao do kraja rata, a oba bili bukvalno na prvoj liniji.