Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dr Kova

#326 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Dr Kova »

ultima_palabra wrote:Čim mi pišemo o mjesečnim prihodima na način da to samo treba pokriti naše trenutne prohtjeve, znači da smo kokuzi :mrgreen:

Neki dan govorim sa jaranima, svi sa 5-10 godina staža, plate natprosječne za naše uslove... i kontamo šta smo zapravo sami stekli za to vrijeme? Maksimum je da se otplatilo neko auto 7-10 godina staro.

to je to, bravo majstore :thumbup:
sumirprimus

#327 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by sumirprimus »

kaže nasli neakve liliputance zivjeli prije nekih hiljada godina na nekom indonezijskom ostrvu, metar i zilet, i kako god ispitaju starost kostiju,zajebancija...hocu reci,u par generacija,prilagodili se klimi,terenu,vlazi,ishrani,smanjili se... :D
tako i s parama,prilagodjavas se datoj situaciji...ako ti prihodi narastu raste i guzica,vice daaaaajjj..
ako se smanjuju prihodi,onda i guza škevće,dok ne prestane skroz... i tako kružnim tokom...
kolika god je plata,prilagodices se datoj situaciji,bar vecina...
spreca

#328 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by spreca »

sumirprimus wrote:kaže nasli neakve liliputance zivjeli prije nekih hiljada godina na nekom indonezijskom ostrvu, metar i zilet, i kako god ispitaju starost kostiju,zajebancija...hocu reci,u par generacija,prilagodili se klimi,terenu,vlazi,ishrani,smanjili se... :D
tako i s parama,prilagodjavas se datoj situaciji...ako ti prihodi narastu raste i guzica,vice daaaaajjj..
ako se smanjuju prihodi,onda i guza škevće,dok ne prestane skroz... i tako kružnim tokom...
:lol: :lol: :lol:
alkalna_baterija

#329 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by alkalna_baterija »

spreca wrote:
sumirprimus wrote:kaže nasli neakve liliputance zivjeli prije nekih hiljada godina na nekom indonezijskom ostrvu, metar i zilet, i kako god ispitaju starost kostiju,zajebancija...hocu reci,u par generacija,prilagodili se klimi,terenu,vlazi,ishrani,smanjili se... :D
:D u pravu je covjek 100% :D
spreca

#330 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by spreca »

alkalna_baterija wrote:
spreca wrote:
:D u pravu je covjek 100% :D
ma jeste...ali mi smijesna ona rijec :lol:
ferratilis

#331 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by ferratilis »

u trenutnoj situaciji, meni bi sa 800 bila puna šaka brade :D

živim u najbjednijem kantonu, imam najbeskorisniju fak. diplomu, živim na grbači staraca koji mjesečno imaju primanja oko 800KM ukupno, tako da niže ne mogu pasti.. ustvari mogu, ali nadam se da do toga neće doći :D
todd_smith

#332 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by todd_smith »

pa zavisi....

nekome je milja odlicna, nekome ne

ne mozes porediti svaku osobu i situaciju identicnim standardima sa drugim osobama i slicno

meni hiljada nije dovoljna i nije nista do luksuza to, nekome jeste i vise nego dobro doslo

nekome ko ima srednju skolu, ko nema neke kvalifikacije normalno da je 1,000 saka puna brade

dok nekome ko ima 3 faxa, ima radnog iskustva u struci i slicno, 1,000 je bas minimum
spreca

#333 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by spreca »

valjda je razlika u tome kome je dovoljan sahan graha a kome dva.....a neko nije zadovoljan ni sa jagnjetinom......ako isti posao rade i onaj sa srednjom i onaj sa fak...valjda dobijaju istu platu
golfiista

#334 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by golfiista »

MA najveći je problem što je čovjek takav kakav jeste naopak, pa koliko god da ima, malo. Svi mi koji kažemo, bili bi zadovoljni sa toliko i toliko, pitanje je koliko bi bili zadovoljni, mjesec, dva, tri, jer čovjeka ništa brže ne ispuni kao taj materijalizam, ali isto tako ništa drugo se ne navikne kao na opet taj materijalni aspekt. Jednostavno, samo smo nesavršeni ljudi u nesavršenom svijetu, jbg.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#335 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Domaci izdajnik »

ins wrote:
Lajavikrelac wrote: Pa eto u onom mračnom sistemu nismo mobilne telefone, ali zato nije bio lusuz krov nad glavom, auto, odlazak na odmor, obuća i odjeća, udžbenici za djecu i sl. Sad je to 80 i više % stanovništva teški luksuz. Čuj zapadne vrijednosti.... :-)
Vidi se da o mračnom sistemu znas samo sa foruma :run:

Stotine hiljada nikada nisu docekali stan, vecina ga je cekala 10-20 godina, a do tada su zivjeli sa roditeljima, mladjim bratom i svojom porodicom u 59 m2 na CVili. O autu su mogli sanjati, jer je u SFRJ u 80-im bilo oko 2 miliona registrovanih auta (na 22 miliona stanovnika) dok ih je danas u BiH oko 900.000 na jadna 3,2-3,2 miliona stanovnika!

Vise od pola mojih skolskih drugova u 80-ih je more vidjelo jedino ako bi im roditelji uplatili ljetovanje preko SIZ-a u Vila Kaboga ili u Kumboru ili u Herceg Novom, a njihovi roditelji vjerovatno su more vidjeli jednom u 10 godina...

Get real
Hiljade čekali i većina dočekali stan, kao i moja porodica. A sad da bi kupio stan(čić) koji sa balkonima ima 50 kvadrata trebaš dići kredit od preko 100K KM uz astronomsku kamatu za cijeli život. Skuplji kvadrat u B.Luci nego u Budimpešti...pravo dobro :-)
Tada je bilo 2 miliona auta koji su se većinom kupovali novi, a ne kao danas kad se uvoze razdrndani otpadci iz razvijenih zemalja 12+ godina stari. Moji vozili Skalu i Renault 4, ali kupljeni NOVI. Koliko danas Bosanaca može kupiti nov auto?
Što se mora tiče tada si bar išao u Kumbor i Zaostrog preko SIZ-a, a danas je velikoj većini građana deset dana na Jadranu ravno odlasku meni na Sejšele ili Bora Boru - nedostižno :oops: Gdje sam ja i moja porodica ljetovali prije rata, danas ne možeš proći ispod 500+ EUR, a vjeruj mi nije nikakvo fensi mjesto, nego baš kraj svijeta....
JThomas

#336 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by JThomas »

k'o biva samo se u bivšoj jugi promijenio omjer auta i ljudi, u njemačkoj nije...
Domaci izdajnik

#337 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Tada je radnik Incela mogao priuštiti novog Stojadina od svojih primanja....sad prosječan radnik ne može ni bicikl da kupi :oops:
palermo

#338 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by palermo »

sjajno :thumbup: i tačno, naravno
muha_sa

#339 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by muha_sa »

Lajavikrelac wrote:Tada je radnik Incela mogao priuštiti novog Stojadina od svojih primanja....sad prosječan radnik ne može ni bicikl da kupi :oops:
e jesi našo firmu :lol:
Domaci izdajnik

#340 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

OK Jelšingrad jesam se sad popravio :mrgreen:
gagy06

#341 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by gagy06 »

Ja mislim da je veca muka kada znas koliko vrijedis, a ne zaradjujes ni blizu toga.
Cesto mi tako, dok se vozim autom sine misao: vidis, da sam sad u (pa neka zemlja EU recimo) ovo sto radim vrijedilo bi... pa cifra.
Samo da naglasim da sam prosle godine radio posao cija je odstetna klauzula prema ugovoru bila 1.000.000 € ukoliko dodje do "curenja" informacija.
I ja to lagano, jebes kluzulu, daj da se radi. Kontam ja oko miliona se vrti, tu sam ja negdje. Al vraga...no lands for old man...
Banksy

#342 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Banksy »

golfiista wrote: MA najveći je problem što je čovjek takav kakav jeste naopak, pa koliko god da ima, malo.
Naopako je što su nam spustili pragove i navikli nas da koliko god malo imamo, budemo zadovoljni jer dobro je, živa glava, samo nek ne puca, šuti. Iako je normalno da živ, zdrav, pametan čovjek uvijek želi više.

Ne daj bože da se naviknemo na dobro i luksuz, ko bi nas i kako držao na uzdi ...
Muhamed Đakmić

#343 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Muhamed Đakmić »

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» supercali

2 sedmice

Ponovi li se ovakvo nešto još jednom, biće trajni. Još vas ima koji ste blizu, nema potrebe da imenujem, prepoznat ćete se sami :wink:
dosada_ziva

#344 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by dosada_ziva »

nek je 3000, al samo nek je redovna :D
golfiista

#345 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by golfiista »

Lajavikrelac wrote:Tada je radnik Incela mogao priuštiti novog Stojadina od svojih primanja....sad prosječan radnik ne može ni bicikl da kupi :oops:
I danas prosjecan radnik moze priustiti novog stojadina, jer isti vrijedi kao "ocuvan" Golf 2. Standardi su otisli daleko naprijed, mi smo se vratili u pedesete, pa kad si u tim pedesetim po prihodima, a ponuda iz daleke buducnosti, ne znas jesi li pos' o ili dos' o.
Dover Man

#346 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Dover Man »

Ne razumijem kako poslodavac nema srca cijeniti radnika koji u roku godinu dana donese 200 000 KM.
U mom slučaju redovnih 1400 + neki simboličan dodatak svaki 2 mjesec je dovoljan.
dzemaludin007

#347 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by dzemaludin007 »

Nema nacije gdje se manje radi a vise ima, potpisujem. Sto bi rekli male su plate ali fino se zaradi :D Vidim danas stomatoloske ordinacije pune, hiljade KM dnevno se vrti na estetiku, kolko tek onda na hranu i ostalo :izet: :D

Svirate qrcu sa ciframa, i ja kao akademski gradjanin jedva do crkavice dodjem (vise konobar zaradi), za dzeparca, a realno zasluzujem vise nego njih pola najmanje. Kolje me politicka nepodobnost, i cim nisi ovca za njihovog tora otresaju te, ne trebas im ako neceg glasati. :izet: Mada bolje se pomjerati sa mrtve tacke pa 10KM mjesecno, nego kukati., kao vecina nezaposlenih.
Nisrin

#348 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Nisrin »

dzemaludin007 wrote:Nema nacije gdje se manje radi a vise ima, potpisujem. Sto bi rekli male su plate ali fino se zaradi :D Vidim danas stomatoloske ordinacije pune, hiljade KM dnevno se vrti na estetiku, kolko tek onda na hranu i ostalo :izet: :D

Svirate qrcu sa ciframa, i ja kao akademski gradjanin jedva do crkavice dodjem (vise konobar zaradi), za dzeparca, a realno zasluzujem vise nego njih pola najmanje. Kolje me politicka nepodobnost, i cim nisi ovca za njihovog tora otresaju te, ne trebas im ako neceg glasati. :izet: Mada bolje se pomjerati sa mrtve tacke pa 10KM mjesecno, nego kukati., kao vecina nezaposlenih.

Radi na projektima kao vecina "intelektualaca"...jeste bolje raditi za 10 KM nego ni za sta, ali nije uvijek tako...kad imas troskove prijevoza, hrane, kupovine odjece i obuce jer ne mozes raditi svakakav onda je jeftinije sjediti kuci- barem u BiH, tuzno ali istinito!!!

U sustini treba biti zadovoljan platom koja ce pokriti osnovne potrebe- hranu, rezije, eventualno neke sitne zeljice...A ako ces raditi za 300KM, a od toga davati na rezije 200, kartu 50, kako ces zivjeti sa 50, osim ako nisi na necijoj grbaci?? Tesko...
Post Reply