pa ti vise ni tri halal sertifikata ne pomognu...
Svinjetina u hrani - zakonski pristup
-
sumirprimus
#326 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
NAJGORI JE doktorov sertifikat,pa ti zabrani ko kakva sekta sve van prase,blitve,spinata,brusnice i ostale haluge...
- Dozer
#327 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Pa ispasa je zakon

- spreca
#328 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
sumirprimus wrote:NAJGORI JE doktorov sertifikat,pa ti zabrani ko kakva sekta sve van prase,blitve,spinata,brusnice i ostale haluge...
- spreca
#329 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
a covjek nemozedirektni wrote:Ma jok to. Najgore je kada te počnu nutkati svim i svačimspreca wrote:sumirprimus wrote:NAJGORI JE doktorov sertifikat,pa ti zabrani ko kakva sekta sve van prase,blitve,spinata,brusnice i ostale haluge...
pa ti vise ni tri halal sertifikata ne pomognu...![]()
![]()
- Pismonosa
#330 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
...
Last edited by Pismonosa on 04/02/2021 11:12, edited 1 time in total.
- PapakizSarajeva
#331 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Prema Zakonu o zastiti potrosaca u BiH, taj tvoj prijatelj je trebao podnijeti prijavu nadleznoj inspekciji. Prema clanu 3. stav (d) i clanu 23. stav (6), morao je dobiti trazenu informaciju, a obzirom da nije, trgovcu slijedi kazna :dječak sa šibicama wrote:Na svakom proizvodu postoji sastav proizvoda, jasno pise od cega je napraljena pasteta, narezak, sirni namaz itd.
Ne kontam sta jos zelite? da svaka pekara na izlog mora izvjesiti natpis "koristimo svinjsku mast" ili sta?
Dobro se zna koji pekar koristi, a koji ne koristi svinjsku mast. Ja bas ne vidim povoda za temu, osim nerazumnog zahtjeva da se na nivou drzave donose nekakvi diskriminatorski zakoni.
1.500 - 3.500 KM prema cl. 125. stav (f) ili
2.500 - 5.500 KM prema cl. 126. stav (g)
- PapakizSarajeva
#332 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
A ko ovdje govori o ovome boldiranom ??? Gdje i kada je neko trazio da se ovo uvede, pogotovo da se utjera u kakve zakonske okvire ???hAZNADAR wrote:U principu sam protiv bilo kakve zabrane svinjetine i mislim da je bezveze sto u mnogim gradovima ne mozes naci piceriju gdje se koristi i sunka.
Mislim, slabi su to muslimani kojima odgovara drustvo gdje nema svinjetine - isto kao da se nemogu sami brinuti o sebi.
U bivsoj drzavi a i danas na zapadu u svakom restoranu i u svakoj menzi gdje radis - imas izbor i sam vidis sta jeste svinjetina a sta nije, i stabilnom i istrajnom muslimanu nije ni trunku tesko tu zivjeti. Samo vehabija i slicnih imas u bilo kojem evropskom gradu vise negoli u cijeloj BiH, plus ortodoksnih Zidova, ... i niko nema nikakav problem zivjeti u drustvu gdje imas na svakom koraku svaki izbor. U bolnici te uvijek pitaju dali jedes svinjetinu a isto tako u djecijim vrticima i skolama za tvoje dijete.
Tako da je bilo kakvo fizicko odstranjivanje svinjetine a pogotovo zakonsko - ne samo nepotrebno - vec i smijesno.
A druga je tema zasto mnogi imaju vise fokus na pravilima poput ovoga - a manje na moralu, etici, obziru,..
-
sumirprimus
#333 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
a gdje sta kupis i pojedes a da nisi znao?u radnji marketu?
valjda se to zavrsi u osnovnoj skoli,citanje i pisanje,govedina,junetina,piletina,curetina,teletina,svinjetina,pileca,kokosja,svinjska,kranjska,kuhana,barena,susena,vrat,kobasica,suhovina...
ako vec neko misli o ishrani,sve konzervirano je zajebano,od hrenovki,pasteta,salama i ostalih preradjevina..
valjda se to zavrsi u osnovnoj skoli,citanje i pisanje,govedina,junetina,piletina,curetina,teletina,svinjetina,pileca,kokosja,svinjska,kranjska,kuhana,barena,susena,vrat,kobasica,suhovina...
ako vec neko misli o ishrani,sve konzervirano je zajebano,od hrenovki,pasteta,salama i ostalih preradjevina..
-
razonoda
#334 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
- Capsicum
#335 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Posto se mnogi prave ludi pa tvrde kako na svim proizvodima u sastavu mozemo vidjeti sta on sadrzi, onda molim pametnjakovice da mi rastumace npr. aditiv E472 koji se nalazi u sastavu ogromnog broja proizvoda. Da li takvi proizvodi imaju u sebi sastojke svinjskog, odnosno generalno zivotinjskog porijekla? Hvala.
-
sumirprimus
#336 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
ma ja bi to sve poslo u vrazju strinu i preso na vodu i hurme,brusnicu,jabuke,bademe,u njima nema garant.a i dobro za holesterol,,trigliceride...
- Red Wolf
#337 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Pa sta cekas,prelazisumirprimus wrote:ma ja bi to sve poslo u vrazju strinu i preso na vodu i hurme,brusnicu,jabuke,bademe,u njima nema garant.a i dobro za holesterol,,trigliceride...
- Jack Be Nimble
#338 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Pa ako pise onda trogovac ne mora odvojiti nista. To je tvoj posao da procitas i sam napravis izbor. I moja mama vadi naocale da procita broj kalorija, koliko secera ima itd. Onda bi i ja mogao traziti od trogovca da poreda artikle po broju kalorija.Pismonosa wrote: Pa dobro, to se valjda podrazumjeva da na artiklu treba pisati sastav i šta je sve zdondovano unutra.
Koliko znam na svakom artiklu to i piše... Ali šta fali odvojiti onako diskretno na rafama artikle. Da ne mora moja nana svaki put vadit đozle iz cekera da bi pročitala jel nešto od Pujde ili nije.
A eto to kao vlasnici trgovina ne znaju od čega su proizvodi koje nabavljaju. Pogotovo kod nas
Jedini moguci nacin da se to uredi npr da Merktator ima rafe gdje se samo prodaje halal.
- Pismonosa
#339 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Pa naravno da trgovac NE MORA ništa. Čak ni kod nas u Bosni, a kamo li tamo kod vas u Amerikama.
Govorio sam o običnoj usluzi građanima i marketinškom triku i podilaženju mušterijama u tgovinama u kojima su ionako 90% mušterija ljudi koji ne jedu svinjetinu. Zašto ne bi na rafama odvojio Pujdu od patke?
Naravno da trgovac to nije dužan da uradi, ali na taj način sebi pravi medvjeđu uslugu.
A takve stvari regulisati zakonom bi bilo uvođenje šerijatkse države na mala vrata, dakle - izvan pameti.
Govorio sam o običnoj usluzi građanima i marketinškom triku i podilaženju mušterijama u tgovinama u kojima su ionako 90% mušterija ljudi koji ne jedu svinjetinu. Zašto ne bi na rafama odvojio Pujdu od patke?
Naravno da trgovac to nije dužan da uradi, ali na taj način sebi pravi medvjeđu uslugu.
A takve stvari regulisati zakonom bi bilo uvođenje šerijatkse države na mala vrata, dakle - izvan pameti.
- JThomas
#340 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
u merkatoru su mesni proizvodi vazda bili odvojeni, i u rafama i mesnici/delikatesu. ne znam kako je poslije preuzimanja.
- Pismonosa
#341 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Ma ima dosta mjesta na kojima je sve skupa smlaćeno. Nećemo sad o imenimaJThomas wrote:u merkatoru su mesni proizvodi vazda bili odvojeni, i u rafama i mesnici/delikatesu. ne znam kako je poslije preuzimanja.
- Cherry-Cherry
#342 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Koliko sam ja shvatila, žele da na svakom proizvodu pored onoga šta taj proizvod sadrži, stoji još i šta taj proizvod ne sadrži.dječak sa šibicama wrote:Na svakom proizvodu postoji sastav proizvoda, jasno pise od cega je napraljena pasteta, narezak, sirni namaz itd.
Ne kontam sta jos zelite? da svaka pekara na izlog mora izvjesiti natpis "koristimo svinjsku mast" ili sta?
Dakle na pilećoj pašteti treba da stoji njen sastav, pa onda treba još da piše: ne sadrži teletinu, svinjetinu, govedinu, puretinu, tunjevinu....
- dječak sa šibicama
#343 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
U teoriji, da, ali u praksi je bitno samo da pise "ne sadrzi svinjetinu".Cherry-Cherry wrote:Koliko sam ja shvatila, žele da na svakom proizvodu pored onoga šta taj proizvod sadrži, stoji još i šta taj proizvod ne sadrži.dječak sa šibicama wrote:Na svakom proizvodu postoji sastav proizvoda, jasno pise od cega je napraljena pasteta, narezak, sirni namaz itd.
![]()
Dakle na pilećoj pašteti treba da stoji njen sastav, pa onda treba još da piše: ne sadrži teletinu, svinjetinu, govedinu, puretinu, tunjevinu....
Jos jedna "jedno mislim, drugo govorim" situacija.
- Cherry-Cherry
#344 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Ma znam. Pa onda da budu proizvodi sa svinjetinom odvojeni, pa da piše OPREZ SVINJETINA!!! Pa prekrižena svinjska glava, pa onda na kraju lijepo zabraniti svinjetinu skroz, zabraniti zakonom ako je moguće ikako, jer to je zapravo krajnji cilj...dječak sa šibicama wrote:U teoriji, da, ali u praksi je bitno samo da pise "ne sadrzi svinjetinu".Cherry-Cherry wrote:Koliko sam ja shvatila, žele da na svakom proizvodu pored onoga šta taj proizvod sadrži, stoji još i šta taj proizvod ne sadrži.dječak sa šibicama wrote:Na svakom proizvodu postoji sastav proizvoda, jasno pise od cega je napraljena pasteta, narezak, sirni namaz itd.
![]()
- Tvrtko II Kotromanić
#345 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
jes vala
potreba da znas sta jedes vodi ka uspostavljanju halifata
potreba da znas sta jedes vodi ka uspostavljanju halifata
- Mali_Vuk
#346 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Eeee, davno je još Alija napisao u svojoj Islamskoj deklaraciji "Odvojiti i demonizirati krmetinu!"
- Capsicum
#347 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Bile su, ako se dobro sjecam, Carnex pilece pastete u kojima ima svinjetine. Hajde reci je li to ok? Ako trazim da u pilecoj pasteti ne bude pajceka, da li u stvari tezim halifatu?Cherry-Cherry wrote:Koliko sam ja shvatila, žele da na svakom proizvodu pored onoga šta taj proizvod sadrži, stoji još i šta taj proizvod ne sadrži.dječak sa šibicama wrote:Na svakom proizvodu postoji sastav proizvoda, jasno pise od cega je napraljena pasteta, narezak, sirni namaz itd.
![]()
Da li to sto zelim da umjesto hijeroglifa tipa E472 pise jezikom razumljivom laiku sta je sve u proizvodu vodi ka halifatu? Da li to sto zelim da umjesto "zelatina" u sastavu proizvoda pise npr. "zelatina govedjeg porijekla" i sl. vodi ka halifatu?
- York Light 100`s
#348 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Jeste, to je jedna velika zavjeraCherry-Cherry wrote:Ma znam. Pa onda da budu proizvodi sa svinjetinom odvojeni, pa da piše OPREZ SVINJETINA!!! Pa prekrižena svinjska glava, pa onda na kraju lijepo zabraniti svinjetinu skroz, zabraniti zakonom ako je moguće ikako, jer to je zapravo krajnji cilj...dječak sa šibicama wrote:U teoriji, da, ali u praksi je bitno samo da pise "ne sadrzi svinjetinu".
Fantastično kako se uvjek nađu ovi standardni islamofobi sa foruma koji svršavaju na ovakvim temama
Još jednom, da se izlazi vegetarijancima i vegancima u susret sa natpisima svi bi hvalili ovaj potez kako polahko postajemo moderna europska država gdje i vegetarijanci imaju svoja prava ali pošto se radi o muslimanima hajmo svi na noge dok se nije ostvario taj krajnji cilj koji pominješ
- Red Wolf
#349 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Njoj to objasnjavati,dobar pokusaj al provjereno,ne pije vodeCapsicum wrote:Bile su, ako se dobro sjecam, Carnex pilece pastete u kojima ima svinjetine. Hajde reci je li to ok? Ako trazim da u pilecoj pasteti ne bude pajceka, da li u stvari tezim halifatu?Cherry-Cherry wrote:Koliko sam ja shvatila, žele da na svakom proizvodu pored onoga šta taj proizvod sadrži, stoji još i šta taj proizvod ne sadrži.dječak sa šibicama wrote:Na svakom proizvodu postoji sastav proizvoda, jasno pise od cega je napraljena pasteta, narezak, sirni namaz itd.
![]()
Da li to sto zelim da umjesto hijeroglifa tipa E472 pise jezikom razumljivom laiku sta je sve u proizvodu vodi ka halifatu? Da li to sto zelim da umjesto "zelatina" u sastavu proizvoda pise npr. "zelatina govedjeg porijekla" i sl. vodi ka halifatu?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#350 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Svaki ozbiljniji proizvodjac hrane koji "razmislja" i brine se o svojim kupcima stavit ce oznaku "Sadrzi svinjetinu" i "Ne sadrzi svinetinju". Ne trebaju tu nikakvi zakoni...trziste treba da odluci
.