Kad si spomenuo mjenjac od psa, a posjedovao sam tri vozila iz te grupe, jedan je jos kod mene, ja sam bas navikao na njihove mjenjace, i ako su u pocetku bili malo cudljivi. Xantia, 307, C4, svi u pet deka, kako po hodu,vtako i po omjerima cini mi se.supercali wrote:Ne mora znaciti da vise vole golfov enterijer
Evo recimo uzet cu konkretno pezo a vjerovatno je i citroen ista stvar
Mjenjaci su im karine benzinski motori prosjek i ako neko gleda mehanizaciju i te stvari a to je naravno vaznije od enterijera u vecini slucajeva odabrat ce golfa ili neko drugo auto zato ih je i vise prodato vjerovatno
Onda ne zaboravimo podsticaje njemacke drzave za razliku od francuza itd
Golf je vjerovatno najbolji prosjek u klasi pa zato se i prodaje u najvise primjeraka
Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#326 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
- amar1994
#327 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
da se vratim na poentu , a to je da je golf preskup polovan , ai nov , taman da mu je tabla zlatom oblozena

vala @supercali ni vw bas sa mjenjaĆima nije odlican , audi je bolji recimo
bmw 1 po pitanju kvalitete i mekoce materijala je na nivou moje mazde 3 , znaci isto , a vozio sam oba pa znam
sta fali 308 , meni bi odlican bio da ima komande na volanu

bmw 1 po pitanju kvalitete i mekoce materijala je na nivou moje mazde 3 , znaci isto , a vozio sam oba pa znam
sta fali 308 , meni bi odlican bio da ima komande na volanu

-
ado-šampion
#328 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Nije preskup Amare. Ti to posmatras previse usko i previse navijacki.amar1994 wrote:da se vratim na poentu , a to je da je golf preskup polovan , ai nov , taman da mu je tabla zlatom oblozena![]()
Eto uzeo si tu Mazdu prije 3 godine ili koliko, platio si 20 k, sad da je prodajes mozes biti sretan ako ode za 15. I ima potencijal da godinu ili dvije stoji u oglasima prije nego sto nadjes kupca za nju. Ne kazem nista lose za auto kao auto, jednostavno takva je realnost. A da si uzeo Golfa za 20, sad da prodajes otisao bi za 17-18 i to bez ikakvog peglanja, vrlo brzo. Znaci da te Mazda za 3 godine kostala 2 do 3 hiljade vise nego Golf. I to nije samo Bosna, tako je svugdje u Evropi.
Za novo je ovdje bespredmetno razmatrati jer ih se proda mizeran broj, ali vani taj Golf na lizing ako ne izadje jeftinije od slicnih auta ne izadje ni skuplje. Cisto zato jer se lizing kuci isplati posto to auto bez obzira na kilometre polovno ide vrlo brzo i za vrlo dobru cijenu. Dokaz za to su cijene polovnih i potraznja. Kod Kramara kad sam ja gledao 1.6 TDI sa 150 k KM Comfortline, 21-22 hiljade, idu ko halva. Jer, hem je odlicno auto, hem drzi cijenu, sto je bitno svakom ko to auto ne misli vozati 10-15 godina.
Nastranu sta ko voli i preferira, ali jednostavno Golf ce se uglavnom kroz eksploataciju pokazati kao najisplativija i najpametnija kupovina bez ozbira sto ga u startu evenutalno platis vise. Sigurno nije slucajno sto ih toliko ima na cestama. Prosle godine ih je u EU prodano vise nego Astri i Focusa zajedno. Kad se racunaju i Octavija i Leon, njihov udio na trzistu u EU u toj klasi je veci od jedne trecine.
Jednostavno ne postoje argumenti koji ce dokazati tezu da je on preskup i neisplativ. Moze se filozofirati do bajrama ali kad se uzme jednostavna matematika sve je jasno.
- amar1994
#329 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Odlicno
, blago njima , ja ga necu nikad kupit , cega 15 haha salis se
, ispod 17-18 je ne bi dao , pa makar se ozenio sa njom
I nije , placena 22 hiljade , ne kajem se ni za fening
, a da prodajem imao bi 5-6 musterija

Pa dragi Ado , nije presla 150 hiljada nego 76

evo ti plastican primjer
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=1
ko nece ne mora
a da ti kazem posteno , nije interesantan lopovima ,ovaj auto bolje drzi cestu , bolje ide , manje trosi , vise prostora nazad ima od sestice i nije svaki drugi na cesti , to sto ga ne cijene ljudi mene bas briga . Jedino u cemu je golf bolji je zvucna izolacija
. Ovo je sve objektivno , jednom se zivi da vozim doasadan auto. 
A molim lijepo da zavrsimo na ovome , zatrollali smo temu maksimalno

I nije , placena 22 hiljade , ne kajem se ni za fening
Pa dragi Ado , nije presla 150 hiljada nego 76
evo ti plastican primjer
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=1
ko nece ne mora
a da ti kazem posteno , nije interesantan lopovima ,ovaj auto bolje drzi cestu , bolje ide , manje trosi , vise prostora nazad ima od sestice i nije svaki drugi na cesti , to sto ga ne cijene ljudi mene bas briga . Jedino u cemu je golf bolji je zvucna izolacija
A molim lijepo da zavrsimo na ovome , zatrollali smo temu maksimalno
Last edited by amar1994 on 13/04/2017 11:50, edited 4 times in total.
-
Throttle
#330 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
AUdi i VW dijele mjenjače, ne znam kako su bolji u audiju?
https://www.proxyparts.com/wiki/gearbox ... /model/a3/
Golf npr ima nesto siru paletu al to je i zbog vise generacija nego a3 i zbog cesto vece palete motora
Golf npr ima nesto siru paletu al to je i zbog vise generacija nego a3 i zbog cesto vece palete motora
- amar1994
#331 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
bolje ruciceThrottle wrote:AUdi i VW dijele mjenjače, ne znam kako su bolji u audiju?
-
Throttle
#332 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Vozao sam i golfove i audije i meni je isto 
- beco
#333 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Golf je jako precjenjeno auto. Unutrašnjost Golfa 6 a pogotovo 5 mi je malo reci bila puno nekvalitetne plastike, kojoj se skida boja tek tako. Jedino obloge vrata su mekanije i bolje kvalitete od prosjeka te klase. Pricati da je Golf najisplativija kupovina je veoma dubiozno, možda u prodaji kasnije. ALi se VW pravo proslavio i na 1.6 TDI i 1.4 TSI motorima, ljudi uvozom rezevnih djelova samo za ove motore vikendice sebi prave 
-
Throttle
#334 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
i sa 2.0 tdi 
-
530i
#335 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Istini za volju trojka ima baš ugodnu plastiku od koje je napravljena tabla.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
![]()
- Ned071
#336 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
sta je problem sa 1.6 tdi? imamo sluzbenu fabiju s tim motorom, voza je pet ljudi, 220 milja na satu, nikad nista...beco wrote:Golf je jako precjenjeno auto. Unutrašnjost Golfa 6 a pogotovo 5 mi je malo reci bila puno nekvalitetne plastike, kojoj se skida boja tek tako. Jedino obloge vrata su mekanije i bolje kvalitete od prosjeka te klase. Pricati da je Golf najisplativija kupovina je veoma dubiozno, možda u prodaji kasnije. ALi se VW pravo proslavio i na 1.6 TDI i 1.4 TSI motorima, ljudi uvozom rezevnih djelova samo za ove motore vikendice sebi prave
- amar1994
#337 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Golf ti je ko japanski car , ima status zivuceg Bogabeco wrote:Golf je jako precjenjeno auto. Unutrašnjost Golfa 6 a pogotovo 5 mi je malo reci bila puno nekvalitetne plastike, kojoj se skida boja tek tako. Jedino obloge vrata su mekanije i bolje kvalitete od prosjeka te klase. Pricati da je Golf najisplativija kupovina je veoma dubiozno, možda u prodaji kasnije. ALi se VW pravo proslavio i na 1.6 TDI i 1.4 TSI motorima, ljudi uvozom rezevnih djelova samo za ove motore vikendice sebi prave
-
citroen xm
#338 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Meni se ne sviđa sterilnost kod Golfa, ali vala bar je kvalitetnija unutrašnjost nego kod Ceed-a koji takođe nema spektakularan dizajn unutra već vrlo nemaštovit. Pričate o Ceed-u ko da je avion, a vrlo vjerovatno je u kompletu najgore auto od svih koje nabrajate.
I na kraju interesantno je da svako kada brani svoju stranu ubacuje slike dobro opremljenog svog miljenika i konkurenta golog ko pištolj.
I na kraju interesantno je da svako kada brani svoju stranu ubacuje slike dobro opremljenog svog miljenika i konkurenta golog ko pištolj.
- supercali
#339 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Shvati da neki ljudi ne kupuju auto da bi ga prodaliado-šampion wrote:Nije preskup Amare. Ti to posmatras previse usko i previse navijacki.amar1994 wrote:da se vratim na poentu , a to je da je golf preskup polovan , ai nov , taman da mu je tabla zlatom oblozena![]()
Eto uzeo si tu Mazdu prije 3 godine ili koliko, platio si 20 k, sad da je prodajes mozes biti sretan ako ode za 15. I ima potencijal da godinu ili dvije stoji u oglasima prije nego sto nadjes kupca za nju. Ne kazem nista lose za auto kao auto, jednostavno takva je realnost. A da si uzeo Golfa za 20, sad da prodajes otisao bi za 17-18 i to bez ikakvog peglanja, vrlo brzo. Znaci da te Mazda za 3 godine kostala 2 do 3 hiljade vise nego Golf. I to nije samo Bosna, tako je svugdje u Evropi.
Za novo je ovdje bespredmetno razmatrati jer ih se proda mizeran broj, ali vani taj Golf na lizing ako ne izadje jeftinije od slicnih auta ne izadje ni skuplje. Cisto zato jer se lizing kuci isplati posto to auto bez obzira na kilometre polovno ide vrlo brzo i za vrlo dobru cijenu. Dokaz za to su cijene polovnih i potraznja. Kod Kramara kad sam ja gledao 1.6 TDI sa 150 k KM Comfortline, 21-22 hiljade, idu ko halva. Jer, hem je odlicno auto, hem drzi cijenu, sto je bitno svakom ko to auto ne misli vozati 10-15 godina.
Nastranu sta ko voli i preferira, ali jednostavno Golf ce se uglavnom kroz eksploataciju pokazati kao najisplativija i najpametnija kupovina bez ozbira sto ga u startu evenutalno platis vise. Sigurno nije slucajno sto ih toliko ima na cestama. Prosle godine ih je u EU prodano vise nego Astri i Focusa zajedno. Kad se racunaju i Octavija i Leon, njihov udio na trzistu u EU u toj klasi je veci od jedne trecine.
Jednostavno ne postoje argumenti koji ce dokazati tezu da je on preskup i neisplativ. Moze se filozofirati do bajrama ali kad se uzme jednostavna matematika sve je jasno.
Meni je pezo isplativiji od golfa pa makar ga nakon godinu prodao za 30% cijene jer udobnost za mene je ta koja nadoknadi razliku
Zatim tu je strah od kradje
To je nesto sto za mene nema cijenu
- amar1994
#340 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
+1supercali wrote: Shvati da neki ljudi ne kupuju auto da bi ga prodali
Meni je pezo isplativiji od golfa pa makar ga nakon godinu prodao za 30% cijene jer udobnost za mene je ta koja nadoknadi razliku
- johntra
#341 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Nije što je Golf i nije što mu nisam neki veliki fan, ali ovo je vrijedilo možda nekad...generalno, sve što je sada cijenom iznad 10 milja, jako se teško prodaje...odnosno, jako se teško kešira...ado-šampion wrote:
imam iskustvo bliže, Golf 1,6 TDI kupljen prošle godine, plaćen više od 18 milja, 2011 godište...dobra oprema, čak i previše za Golfa...dovučen iz Švabije...
nedavno prodat za jedva 15,5 milja, nakon samo godinu dana vožnje u BiH...i to je ustvari dat u zamjenu ca C klasu, plus keš...stajao na piku dva mjeseca, nudile se razne zamjene ili bezobrazne cijene za keš...doduše, da se prodavaču nije žurilo toliko za keš, možda ga je i mogao prodati malo skuplje, ali plafon što bi dobio je 17 milja, ali opet bi bio na gubitku...
tako da, to je nekad možda vrijedilo, sada više ne...to generalno važi za sva skuplja auta, ne samo za Golfove...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#342 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Hebote respo, ti ko da vozis maybacha a ne 307, pa pricas o udobnosti. 307 nije nista spektakiularno udoban u poredjenju sa konkurencijom.
-
ado-šampion
#343 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Sve ja shvatam i apsolutno ne mora znaciti da sam ja taj kupac Golfa jer nisam. Ali, jedno je mjeriti auto po sebi, a drugo je dokazivati tezu i iznositi argumente. Jer "preskup", "precijenjen" i slicno je itekako teza a argument koji je dokazuje nije "meni je bolji", "meni se isplati", "neki ljudi" i slicno.supercali wrote: Shvati da neki ljudi ne kupuju auto da bi ga prodali
Sve dok postoje velika masa ljudi koji ce platiti odredjenu cijenu za odredjeni proizvod, taj proizvod se ne moze ocijeniti kao preskup ili precijenjen.
- corsa
#344 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Ma najveci je problem kod prodaje auta nastao kad je zapocet ovaj trend zamjene. Sjecam se kada sam prvi put dobio ponudu za zamjenu, jos su bili oni super oglasi, kontao sam, sta, kakva zamjena!?
Pa nisu autici jebo te! To je bilo negdje 2004., a ostalo je historija...

Last edited by corsa on 13/04/2017 12:41, edited 2 times in total.
-
ado-šampion
#345 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Stoji, ali kako vazi za Golfove tako i jos vise vazi za druga auta. To nema veze s Golfom nego jednostavno sa slabom plateznom moci. Svako auto koje platis 20 k i vise racunaj da ces ga u Bosni tesko prodati i da ces dosta izgubiti. Jednostavno je tako.johntra wrote:Nije što je Golf i nije što mu nisam neki veliki fan, ali ovo je vrijedilo možda nekad...generalno, sve što je sada cijenom iznad 10 milja, jako se teško prodaje...odnosno, jako se teško kešira...ado-šampion wrote:
imam iskustvo bliže, Golf 1,6 TDI kupljen prošle godine, plaćen više od 18 milja, 2011 godište...dobra oprema, čak i previše za Golfa...dovučen iz Švabije...
nedavno prodat za jedva 15,5 milja, nakon samo godinu dana vožnje u BiH...i to je ustvari dat u zamjenu ca C klasu, plus keš...stajao na piku dva mjeseca, nudile se razne zamjene ili bezobrazne cijene za keš...doduše, da se prodavaču nije žurilo toliko za keš, možda ga je i mogao prodati malo skuplje, ali plafon što bi dobio je 17 milja, ali opet bi bio na gubitku...
tako da, to je nekad možda vrijedilo, sada više ne...to generalno važi za sva skuplja auta, ne samo za Golfove...
Tako da kad se to tvoje, u sta ne sumnjam, primijeni ne ovo gore sto sam ja pisao, apsolutno ne pravi razliku kad se poredi Golf vs Mazda kao sto sam ja poredio. Jer bi razlika od 2-3 hiljade svakako postojala, pa tako kako Golf ne moze za 18 nego moze lupam za 15, tako ni Mazda ne moze za 15 nego moze lupam za 12 itd itd.
- amar1994
#346 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
samo sto onda nece naci dobar auto za te pare , kazem niko nikog ne tjeraado-šampion wrote:
Stoji, ali kako vazi za Golfove tako i jos vise vazi za druga auta. To nema veze s Golfom nego jednostavno sa slabom plateznom moci. Svako auto koje platis 20 k i vise racunaj da ces ga u Bosni tesko prodati i da ces dosta izgubiti. Jednostavno je tako.
Tako da kad se to tvoje, u sta ne sumnjam, primijeni ne ovo gore sto sam ja pisao, apsolutno ne pravi razliku kad se poredi Golf vs Mazda kao sto sam ja poredio. Jer bi razlika od 2-3 hiljade svakako postojala, pa tako kako Golf ne moze za 18 nego moze lupam za 15, tako ni Mazda ne moze za 15 nego moze lupam za 12 itd itd.
samo je apsurd dati za auto sa 150 i vise hiljada 18-19 , a za ovaj sa duplo manje ne jer recimo ja previse trazim , nek kasnije mijenja dizne , blokira DPF , EGR na tom golfu/mazdi sa velikom km
bilo je 10 kom ko moja , sve cijena izmedju 21 i 23 hiljade , sve do jedne nema na piku i prodale se , jbg ima i kod nas ljudi koji misle glavom i imaju pare
samo se smetljara treba cuvat , astra se prodavala stanje odlicno , ovaj nudi zamjenu , ovaj nudi 3000
- supercali
#347 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Poredim ga sa golfom nisam rekao da je najudobnije auto na svijetukonektovan wrote:Hebote respo, ti ko da vozis maybacha a ne 307, pa pricas o udobnosti. 307 nije nista spektakiularno udoban u poredjenju sa konkurencijom.
I da imam maybacha ne bi ga ja vozio nego bi me vozili
- supercali
#348 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Pa argument je po sebi jer svako za sebe uzima auto i po svojoj mjeri (bar bi nacelno trebalo)ado-šampion wrote:Sve ja shvatam i apsolutno ne mora znaciti da sam ja taj kupac Golfa jer nisam. Ali, jedno je mjeriti auto po sebi, a drugo je dokazivati tezu i iznositi argumente. Jer "preskup", "precijenjen" i slicno je itekako teza a argument koji je dokazuje nije "meni je bolji", "meni se isplati", "neki ljudi" i slicno.supercali wrote: Shvati da neki ljudi ne kupuju auto da bi ga prodali
Sve dok postoje velika masa ljudi koji ce platiti odredjenu cijenu za odredjeni proizvod, taj proizvod se ne moze ocijeniti kao preskup ili precijenjen.
Gore ti rekao golfa bi jedino uzeo zbog mjenjaca u odnosu na pezo recimo
Meni je bitnija udobnost a slozit ce se svi da je pezo udobniji od vw-a
Vecini izgleda je suprotno al je tu sada pitanje zasto
Nrko nece da se jebe po servisima na racun mehanike a trpi udobnost neko gleda ovu bh pricu lakse mi je prodati kasnije neko ima majstora za vw jer je francuz jos uvijek za mnoge spansko selo i ne samo francuz
Ja sam odabrao pezo na pocetku jer mi se svidio dok sam ga vozio uvidio sam da je udobniji i ostao pri njemu
Naravno da ima udobnijih al ti udobniji i kostaju vise i pri kupovini i pri odrzavanju
E sada mogao bih ja uzeti a8 i sl al bi odrzavanje bilo za kite i sta sam dobio nesigurno auto groba nakon x godina itd
Moja filozofija je da kazem bolje kupiti manje u ovom slucaju kompakt neki nego limuzinu
Da ne odem od teme nekome se svidja golf nekome ne neko kupuje pezo reno kiu jer ne moze dobaciti do golfa a neko kupuje golfa jer ne moze dobaciti do bmw-a merca audija i sl
Po meni najvaznije je da vozač odrzava auto ispravno a koje je auto mene licno boli briga
- madner
#349 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Golf je i vani skuplji, ali stvarno neznatno skuplji od Focusa i Astre. Bar u Svabiji.
Kod nas je ogromna razlika, bar prema Astrama tako da je sasvim logicno sta je bolja ponuda.
Ali nije nista manje bezobrazno traziti za Ceeda 50% nego za Golfa. Cak sta vise, Ceed obicno gubi vise od tih 50%.
Kod nas je ogromna razlika, bar prema Astrama tako da je sasvim logicno sta je bolja ponuda.
Ali nije nista manje bezobrazno traziti za Ceeda 50% nego za Golfa. Cak sta vise, Ceed obicno gubi vise od tih 50%.
- ElRe
#350 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?
Slicno iskustvo ima i kolega sa posla, ali sa Octaviom 2.0 TDI, 2012 god. Platio je prije 2 godine 2200 KM, dodatno ugradio Zeder, sada ne moze ni 18000 KM da uzme za nju. U planu ima kupovinu novog Pasata.johntra wrote:Nije što je Golf i nije što mu nisam neki veliki fan, ali ovo je vrijedilo možda nekad...generalno, sve što je sada cijenom iznad 10 milja, jako se teško prodaje...odnosno, jako se teško kešira...ado-šampion wrote:
Jednostavno narod nema novca, a i oni koji imaju, pokusavaju sto jeftinije da prodju pri kupovini.