Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
azurna_obala

#326 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by azurna_obala »

strong69 wrote:
azurna_obala wrote:Svima smeta ovakav zrak, a kad treba da se nešto uradi po tom pitanju, onda hiljadu izgovora.
Najvaznija stvar koja bi se mogla uraditi po ovom pitanju je zabrana koristenja pojedinih cvrstih goriva za grijanje. Prije svega mislim na ugalj. Ta mjera je vec bila aktuelna prije 40 godina.

Onda, naravno, treba regulisati starost vozila, kvalitet goriva i norme kvaliteta, tehnicku ispravnost...

Nije problem u autu kao autu, stvar u tome što je grad postao premalen za ovoliki broj auta, vozi ga i ko treba i ko ne treba, a o starosti da se i ne govori. Nema reda ni svijesti o posljedicama korištenja ovolikog broja auta u ovako malom gradu. Grad je zatvoren skoro sa svih strana i nema cirkulacije zraka. Još kad se naloži ovaj smrdo od uglja, katastrofa. Odnekud se mora početi, ako su to rješenja par-nepar, onda je bar početak.
strong69

#327 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by strong69 »

MAN-lion's coach wrote:
strong69 wrote:
I ovdje lupetas? :D Mrsko mi je da elaborisem da ova vrsta zagadjenja ne utice na zemljiste onako kako ti zamisljas ali svakako ne bi shvatila pa necu da gubim vrijeme.
Izgleda da ti je glupost presla u opsesivno pracenje sta ko pise pa mozda mozemo jos ocekivati tvojih frustracija?
Nije problem, upute sam ti ostavila na drugoj temi, a necu imati namjeru da te dalje citam ili repliciram. Stvar je jednostavna, ostavi se stvari o kojima pojma nemas.;)
Hoces li ti da raspravljas na temu i drzis se iste ili da koristis strane rijeci kojima ne znas znacenje uz koristenje ovih smajlija?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#328 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by bitanga_sa_otesa »

azurna_obala wrote:Nema reda ni svijesti o posljedicama korištenja ovolikog broja auta u ovako malom gradu. Grad je zatvoren skoro sa svih strana i nema cirkulacije zraka. Još kad se naloži ovaj smrdo od uglja, katastrofa. Odnekud se mora početi, ako su to rješenja par-nepar, onda je bar početak.
molio bih da postavis ljetne rezultate mjerenja,ljeti se cak vise auta vozi nego zimi ..par nepar nije rjesenje...
jao_situacije

#329 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by jao_situacije »

čuo sam priču da se loži iskorišteno motorno i lož ulje preko nekih kapaljki u peći na drva
zapali drvo i onda pusti te kapaljke i gori ulje po čitav dan
kupuje se otpadni ugalj iz rudnika koji kradu navečer i onda prodaju ispod cijene

cijena gasa je 300 dolara na 1000sm3 od gazproma, onda dodaj cijenu transporta, a navodno se cijena udupla od srbije do sarajeva i baja i pičkousti se ugrade onda ovi naši malo uzmu sebi i cijena nenormalna

ratni dug fbih je otplaćen rs odbija da plati svoj, to je sad problem
O'zone
Globalni moderator

#330 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by O'zone »

U Četvrtak ujutro se vozim iz smijera socijalnog prema Željinom i gledam naselje iznad stadiona iz svake kuće huklja gusti dim. Boje od tamno sive do žute i sav taj dim se zbog niskog atmosferskog pristiska spušta prema dole i onda mjerne stanice koje su uz saobraćajnice bilježe ogroman porast čestica u zraku te se to pripisuje vozilima.

Istina je da su vozila zagađivači ali da su u toj mjeri koju oni žele predstaviti to već nije tačno. S druge strane grijanje na čvrsta goriva je puno veći problem ali tome se teško može stati u kraj jer ljudima prvo treba obezbijediti prihvatljivu alternativu koja će ekonomski više da se isplati od uglja, mazuta, peleta, nafte, plastike i šta već se ne trpa u ognjišta.
bitanga_sa_otesa

#331 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

jao_situacije wrote:čuo sam priču da se loži iskorišteno motorno i lož ulje preko nekih kapaljki u peći na drva
dobro si cuo,samo ne ide drvo u pec,vec se naspe 10 cm pijeska i on gori natopljen uljem.mnogi se griju na to...a iz takvih dimnjaka izlijecu crne pahuljice..malo vece...
O'zone
Globalni moderator

#332 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by O'zone »

bitanga_sa_otesa wrote:
jao_situacije wrote:čuo sam priču da se loži iskorišteno motorno i lož ulje preko nekih kapaljki u peći na drva
dobro si cuo,samo ne ide drvo u pec,vec se naspe 10 cm pijeska i on gori natopljen uljem.mnogi se griju na to...a iz takvih dimnjaka izlijecu crne pahuljice..malo vece...
Vidio sam takvu peć u automehaničarskoj radionici nekad podavno
jao_situacije

#333 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by jao_situacije »

O'zone wrote:U Četvrtak ujutro se vozim iz smijera socijalnog prema Željinom i gledam naselje iznad stadiona iz svake kuće huklja gusti dim. Boje od tamno sive do žute i sav taj dim se zbog niskog atmosferskog pristiska spušta prema dole i onda mjerne stanice koje su uz saobraćajnice bilježe ogroman porast čestica u zraku te se to pripisuje vozilima.

Istina je da su vozila zagađivači ali da su u toj mjeri koju oni žele predstaviti to već nije tačno. S druge strane grijanje na čvrsta goriva je puno veći problem ali tome se teško može stati u kraj jer ljudima prvo treba obezbijediti prihvatljivu alternativu koja će ekonomski više da se isplati od uglja, mazuta, peleta, nafte, plastike i šta već se ne trpa u ognjišta.
pelet nije loš, i to iz ličnog iskustva govorim, komšija se grijao na ugalj pa prešao na pelet znaš koja je razlika u dimu i smradu :shock:

vidim ja ne smrdi a izlazi poprilično proziran dim, kad kaže komšo evo uzeo pelete i peć, ma milina ne moram ustajati namjestim i samo radi, uzmem vreće na početku sezone utovarim u onaj držač peleta i ponekad dopunim
strong69

#334 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by strong69 »

azurna_obala wrote:
Nije problem u autu kao autu, stvar u tome što je grad postao premalen za ovoliki broj auta, vozi ga i ko treba i ko ne treba, a o starosti da se i ne govori. Nema reda ni svijesti o posljedicama korištenja ovolikog broja auta u ovako malom gradu. Grad je zatvoren skoro sa svih strana i nema cirkulacije zraka. Još kad se naloži ovaj smrdo od uglja, katastrofa. Odnekud se mora početi, ako su to rješenja par-nepar, onda je bar početak.
Par nepar nije rjesenje. Evo, neka zabrane potpuno koristenje automobila u Sarajevu na 5 dana i vidjeces da nece dati rezultate. Znam o cemu govorim a potvrdu ovoga sam dobio radeci na jednom projektu u Kini a projekat je imao za cilj istraziti uticaj zagadjenja na tlo i vodu a sve to smo radili da bi implementirali snabdijevanje jednog "manjeg" grada tehnickom vodom. Najveci problem je bio koristenje uglja kao glavnog energenta. Drugi problem nije prisutan kod nas pa ga necu spominjati.

Dakle, prioritet je rijesiti problem glavnog zagadjivaca i eliminisati koristenje uglja u potpunosti kao i drugih nekontrolisanih cvrstih goriva. Neka naselja neka se griju na jeftinu struju a druga na plin koji je subvencioniran. Samim ovim cemo dobiti preduslove da se rijesi i problem zagadjivanja automobilima a to se moze sprovesti kroz kontrolu kvaliteta goriva, tehnicku kontrolu vozila i ispravnost istih.

Ova vrsta zagadjenja najveci problem predstavlja sumama jer se na ovaj nacin, zbog ovakvog zagadjenja povecavaju emisije SOx i NOx koji reaguju sa vodom i oksigenom iz zraka i stvaraju takozvane kisele kise i druge cvrste ili razne slicne spojeve koje ugrozavaju sume direktno ukoliko je nivo tokom cijele godine visok i uticu na promjenu aciditeta povrsnog sloja zemljista i time stvaraju odredjeni disbalans koji negativno utice na rast i razvoj drveca uticuci tako indirektno na pojavu promjena. U slucaju da je ovo zagadjenje prisutno tokom cijele godine duzi niz godina pojavice se posljedice za floru i faunu povrsinskih voda, odnosno rijeka i jezera.

Izvinjavam se zbog poduzeg "elaborata".
amar1994

#335 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by amar1994 »

ma nikad druze :sad: , oni nemaju volje da omoguce vodosnadbijevanje 00-24 , a ne da subvenciraju nesto :-) :run:

PS. odlican elaborat :) :thumbup:
azurna_obala

#336 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by azurna_obala »

bitanga_sa_otesa wrote:
azurna_obala wrote:Nema reda ni svijesti o posljedicama korištenja ovolikog broja auta u ovako malom gradu. Grad je zatvoren skoro sa svih strana i nema cirkulacije zraka. Još kad se naloži ovaj smrdo od uglja, katastrofa. Odnekud se mora početi, ako su to rješenja par-nepar, onda je bar početak.
molio bih da postavis ljetne rezultate mjerenja,ljeti se cak vise auta vozi nego zimi ..par nepar nije rjesenje...

Nemam ja tu šta postavljati, stanje je očigledno, ako te interesuje, nađi sam te rezultate, pa upoređuj. Uostalom, po kojoj se to statistici vozi više auta ljeti nego zimi :?:
strong69 wrote:Izvinjavam se zbog poduzeg "elaborata".
Hvala na elaboratu, međutim ja ne kažem da su auta jedini zagađivači i najveći, ne. Samo ističem važnost bilo kakve akcije i promjene, ako su to auta, onda bar to. Mada, sumnjam da će doći do toga.
mario001

#337 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by mario001 »

azurna_obala wrote:Svima smeta ovakav zrak, a kad treba da se nešto uradi po tom pitanju, onda hiljadu izgovora.
Klasika
O'zone
Globalni moderator

#338 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by O'zone »

To ti je kao da imaš šumski požar na 300 hektara a ti šalješ dva čovjeka sa brentačama da ga gase bez poziva za kanadere i helikoptere
O'zone
Globalni moderator

#339 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by O'zone »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/povecana ... /161224027
Najviše koncentracije lebdećih čestica su u Sarajevu i u toku jučerašnjeg dana su se povećavale u odnosu na prethodni dan. Srednje dnevne vrijednosti na tri gradske stanice su bile iznad 400 ug/m3 (propisana granična vrijednost iznosi 50 ug/m3) – saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Sarajevu nisu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti za sumpordioksid, ali jesu za azotne okside na stanicama Otoka i Ilidža.
ibizza

#340 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by ibizza »

mk ultra wrote:
MAN-lion's coach wrote:
Better Man wrote:I još jedna bitna stvar. Da je država iole pametna besplatno bi ljudima davala priključak na plin i omogučila što jeftinije provođenje instalacija i tako sve više ljudi privolila da prešu na plinsko grijanje.
Neka država prestane varati na kaloričnosti plina i računima u toku godine, pa neće ljudi ložiti smeće.
Treba neko samo raditi da bi račune platio od plina na kojeg se ne može korektno ni ugrijati. ;)
E ne znam, bio sam neki dan dole u Sarajevo gasu, u GMRS-u glavnom za sarajevo, i nigdje ne pvidjeh nista :mrgreen:
Samo jest buka, unistava...
Problem je sto dosta ljudi koji stanuju u Sarajevu, bas i nisu za zivota tu... bez ikakvog podcjenjivanja... al jbg tako je

Nije ovo selo pa da mozes navuci drva za sekundu iz sume... al ovdje navuces usranog uglja, guma, kancerogene iverice i svega ostalog

Gledam neki dan, u Londonu, obican covjek sa solidnom platom ne moze ni garsonjeru sebi da obezbjedi...
Jednostavno, nemas novca da zivis tu i da zadovoljis uslove koji su nametnuti...

Nije nikakvo bahacenje, vec je tako... ili ces se grijati na plin ili nikako...
Ovdje je sve nazor, navlaci se sve sa svih strana...
Poznanik neki dan spominje, kaze modar sam u minusu, kaze nije vise crveno... iduci dan mijenja auto...?? (Staro je bilo poprilicno OK - golf 2005)
Sve zivo je nazor u ovom gradu... da bi se dokazalo nesto, kome, cemu, ne znam.. od grijanja, prevoza, stanovanja, mobitela, svega...
:thumbup: :thumbup:
bitanga_sa_otesa

#341 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

azurna_obala wrote:, po kojoj se to statistici vozi više auta ljeti nego zimi :?:
po statistici debila za volanom kojih je velik broj u sarajevu,ja ih znam 10 licno koji ne voze zimi vec idu taxijem ,strah ih leda,snijega...i sl..
DON_eARL

#342 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by DON_eARL »

https://www.facebook.com/vedran.zubic.3 ... 724476197/

TVSA - SARAJEVSKO JUTRO 14.12.2016. godine
Donnie Smith

#343 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Donnie Smith »

Dobrinja80 wrote:Ovakvih magli kao što je bila jučerašnja nije bilo prije rata u Sarajevu, bar ne odkako je plinovod napravljen i plin se počeo koristiti kao energent. Danas svi imamo problem zbog novih sugrađana koji lože sve u svoje kotlovnice, tako da pola Dobrinje se guši u smogu zbog jedne kuće preko puta koja se grije na ugalj.
Prvo moraš razlikovati maglu od smoga, a drugo, ako ti tvrdiš da ovakvih magli i smoga prije rata nije bilo u Sarajevu, ti si onda u Sarajevo došao u ratu ili poslije rata. Bilo i gore jer je prije rata u Sarajevu bilo 20 firmi! Sad nema nijedne. Posebno je poslije rata bilo par godina, baš maglosmogovskih, ali i prije rata je svega bilo. Gusta bijela magla, danima se ne diže. Ali danima. Pamtim ja iako sam dijete bila. A ovi stariji vjerodostojno me podsjećaju, kažu, pred kućom si, a ne vidiš vrata da uđeš, a pijan nisi. Na semaforu, a ne vidiš semafor. Nego raja kod nas brzo zaboravlja, šta je bilo juče, koga briga.
bitanga_sa_otesa

#344 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Donnie Smith wrote:
Prvo moraš razlikovati maglu od smoga, a drugo, ako ti tvrdiš da ovakvih magli i smoga prije rata nije bilo u Sarajevu, ti si onda u Sarajevo došao u ratu ili poslije rata. Bilo i gore jer je prije rata u Sarajevu bilo 20 firmi! Sad nema nijedne. Posebno je poslije rata bilo par godina, baš maglosmogovskih, ali i prije rata je svega bilo. Gusta bijela magla, danima se ne diže. Ali danima. Pamtim ja iako sam dijete bila. A ovi stariji vjerodostojno me podsjećaju, kažu, pred kućom si, a ne vidiš vrata da uđeš, a pijan nisi. Na semaforu, a ne vidiš semafor. Nego raja kod nas brzo zaboravlja, šta je bilo juče, koga briga.
potpis :thumbup:
Donnie Smith

#345 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Donnie Smith »

I ovo par - nepar što neko predlaže, jbte, u miru je tako bilo, ali zbog goriva, kome bi to sad pomoglo, ko ima para kupiće dva auta, opet sirotinja će najeb...Ima svašta na cesti i previše je vozila, ne sporim, ali to nije glavni uzrok zagađenja. Kakva ba auta, nama bi pomoglo na Igman, Žuč i Trebević u zimskim periodima kakve džinovske usisivače postaviti i neka usisavaju ovo iz kotline da nebo vidimo :D jal Ivan Sedlo rasedlati dinamitom :D Pa to barem nije nikakav problem ni investicija, ali to ove naše u vlasti ne zanima, da je samo kakvo kratkoročno rješenje, da se oči zamažu, a oni da ušićare.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#346 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by mali_milojica »

bitanga_sa_otesa wrote:
Donnie Smith wrote:
potpis :thumbup:
Kakvih je magli prije rata bilo ovo je sve pi... dim
Po mjesec dana. Ne znas jel dan ili noc,kao da zivis blizu polova. Ustanes isto,legnes opet isto. Non stop.
Donnie Smith

#347 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Donnie Smith »

Pa ja, otkud Čarobnjaku "Pala magla do pola Sarajeva" :D

Nego, ovdje bih ja stavila taj neki usisivač, #tazefotkanomaloprije, vjetrenjaču malo niže, nešto. Nije valjda da je baš neizvodljivo toliko :koluta:
Pa sljedeće nas godine čeka isto, ako ne i gore, treba ljetos na tome raditi, to je konstruktivnije rješenje nego pratiti auta, isključivati ih iz saobraćaja i raju tjerati da mrski plin koristi.

A naiđoh i na ovo: http://** No links **.ba/clanak/85735/tunelima-na ... u-sarajevu

Image
cyprus

#348 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by cyprus »

U maltene svim studijima aerozagađenja i izvorima o toj tematici u svijetu se saobraćaj navodi kao jedan od najvećih izvora zagađanja... Međutim jok, ne važi to za nas gdje u manje od kilometra širokoj kotlini svakodnevno cirkuliše šesterocifren broj automobila... To je kap u moru, aha :zzzz:

I pravi se poređenje sa ljetnim periodom :-) Svašta... Ljeti postoji vertikalna cirkulacija zraka i polutanti se ne zadržavaju dugo u kotlini... Pri stabilnoj atmosferi i maglama zimi stvara se inverzioni sloj zraka, te štetne čestice nemaju gdje otići, sve dok ne dođe do promjene atmosferskih prilika...
Innovation

#349 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Innovation »

Zbog alarmantnog zagađenja zraka štetnim česticama prašine PM10 u Kantonu Sarajevo (KS), Operativni štab Vlade KS proglasio je epizodu uzbune! - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/269032/sutra- ... ALy8a.dpuf
PLAN INTERVENTNIH MJERA U SLUČAJEVIMA PREKOMJERNE ZAGAĐENOSTI
ZRAKA U KANTONU SARAJEVO

http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... r_2016.pdf
muha_sa

#350 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

mario001 wrote:
muha_sa wrote:baška što su skoro sve i jedan park pretvorili u stanbeno naselje

al nije tema :-) :run:
Mozes li nam navesti barem jedan ili sve primjere pretvaranja parka u stambeno naselje..hvala
kad kažem parkovi mislim na zelene površine--ne misleci na okolne padine na kojim je izgradjeno(nabacano) stotine ako ne i hiljade kuca--dovoljno je bacit pogled i sve ce ti bit jasno (osim ako si mlad i ne sjecaš se kako su te padine ranije izgledale)

Lakše ce tebi bit navest parkove (zelene površine) koje nisu pretvorene u stanbena naselja il tržne centre--kreni od Marijin Dvora do Ilidže...hvala lijepo
Post Reply