A ima li neki poznat primjer?Havatar wrote: Zabranjeno je da žena bude u braku sa ocem svog ex muža dok takva zabrana kad je njegov brat u pitanju ne postoji.
I zasto bi bio zabranjen sa ocem a ne sa bratom?
U cemu je razlika?
A ima li neki poznat primjer?Havatar wrote: Zabranjeno je da žena bude u braku sa ocem svog ex muža dok takva zabrana kad je njegov brat u pitanju ne postoji.
Zato što se otac njenog muža smatra kao da je i njen otac i zbog toga je zabranjeno .Kikibombona wrote:A ima li neki poznat primjer?Havatar wrote: Zabranjeno je da žena bude u braku sa ocem svog ex muža dok takva zabrana kad je njegov brat u pitanju ne postoji.
I zasto bi bio zabranjen sa ocem a ne sa bratom?
U cemu je razlika?
A brat njenog muza nije i njen brat?Havatar wrote: Zato što se otac njenog muža smatra kao da je i njen otac i zbog toga je zabranjeno .
Spominje li se ljubav igdje u tim pravilima ili je samo materijalno/seksualno u pitanju?Havatar wrote:Ovo prvo ne znam na šta misliš pa preciziraj. Onoj ženi kojoj je neprijatno ne mora da radi , nije to pravilo niti naredba nego je dozvoljeno a ženi koja to želi čigledno nije neprijatno. Djeci bi bilo mnogo neprijatnije da im neka nepoznata žena koju prvi put vide bude neko ko će im biti mama a osim toga time se spriječava i zlostavljanje djece od strane maćeha pošto je manje vjerovatno da će to raditi njihova tetka dok bi od neke nepoznate žene to bilo nešto što bi moglo da se očekuje i ima dosta takvih primjera. Ima pravilo da se žene udaju za dva brata i to jeste dozvoljeno. Ti brakovi su sklapani izmedju Osmana , Muhameda i njegove ćerke pošto otac mora da pazi da sve bude dogovoreno tako da žena ne ude ugrožena tim brakom i da se dogovore uslovi pod kojim bi žena mogla da bude zaštićena ukoliko dodje do razvoda i koliko bi dobila od bivšeg muža da bi mogla da živi od toga dok se ne snadje nakon izlaska iz braka.
Covjek bi ocekivao da ces nesto nauciti nakon toliko price o islamu kad ono ipak ne, propis se nikako ne izvlaci samo iz jednog hadisa. slobodna volja jeste uslovKikibombona wrote:Poslanik, s.a.v.s., je rekao:“Da imam i treću, oženio bih te njom.“nasa wrote:slobodno volja zene pri udaji je uslov...
Toliko o slobodnoj volji. Muhamed eto zna da bi se i njegova treca kcerka da je ima lozila na Osmana.
Tipicni politicki brakovi tog vremena koje su zene prihvatale jer nisu bile naucene da iznesu svoje misljenje i stav.
Ljubav jeste moguca kao izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Vecina zena, kao i muskaraca naravno, prozivi zivot sa nekim koga ne voli, niti ga je ikada volio, jer tu ljubav niko ni ne spominje, niti je bitna.Havatar wrote:Ne znam na šta misliš kad kažeš da je nakaradno i primitivno. Primjeri iz života dokazuju da je ljubav moguća tako da ne znam zbog čega pokušavaš da to negiraš.
Sad koristiš riječ daje da bi to prikazao na način na koji to nije. Na taj način pošto argumenata nema želiš da okreneš da se ne radi o savjetu nego o odluci iako je jasno da krajnju odluku donosi ćerka. Ovaj klip i ovo što si citirao to potvrdjuju pošto on kaze da prvo on treba da provjeri ozbiljnost prosca i da ga procjeni da li je neko ko ima propuh u glavi i tu je više kao filter a onda je na ćerci da odluči sa kojim će od onih ozbijnih kandidta biti i toga im u svim društvima pošto je normalno da će otac biti protiv i učiniti sve da ne budu sa nekim tako opisanim pošto su roditelji iskusniji i ne mogu da ih prevare, šarmiraju , kupe kao neku osobu koja nije imala ljubavnih iskustava.Leo_alfa wrote:Slazem se da su roditelji vise zabrinuti, ali ne pricamo o tome. Nego o odlucivanju da li se brak uopste moze desiti. Od oca se prosi, otac je "daje", otac odlucuje da li je "daje". Medjutim cerka nije nesto sto se moze dati, jer ne moze biti vlasnistvo. Sto znaci da se ne radi o savjetu, uopste, nego o odluci, vjesto zamaskiranoj, ali ipak ocevoj odluci, a ne cerkinoj.
Za instant brakove se slazem, ali ne vidim gdje im je mjesto u ovoj prici.
Kako god uspio sam naci klip koji sam spominjao:
"Ona bi trebala da odabere? Ne! Prvo da te ja provucem kroz svoje ruke, habibi."
U mom vjerovanju udarac je zabranjen kako za musko tako za zensko pa cak i za zivotinju.Sreca pa sam odgojena u muslimankoj porodici u kojoj je vjera bila samo neka tradicija i nista vise,a drago mi je cisto radi sebe sto sam upoznala i taj pravi islam tako da nije bilo za dJabe,sa gustom sam van njega.nasa wrote: A inace neko trazi dozvolu da udari, s tim e mozes susresti i bez da si muslimanka, eto djabe si izasla iz islama, mozes se vratiti