Ma ja, sam svoj gigant, boli te ****c.sumirprimus wrote:mozda vama,meni je ok sa zajebancijom,jerbo realno...
____
Udav si čovječe.
Ma ja, sam svoj gigant, boli te ****c.sumirprimus wrote:mozda vama,meni je ok sa zajebancijom,jerbo realno...
haj ovi sto djecko kaze debelguzi iz golfa...ima se moze se...al ovakvi mi nikad nece bit jasni...AleksoMKD wrote:Ima, ima. F-16ke i Miraze.sumirprimus wrote:maroko ima avijone?nemoj zajebavat..AleksoMKD wrote:Znaci Saudiska Arabija, Egipat, Kuvajt, Katar, Bahrejn, UAE, Jordan, Maroko i Pakistan salju avione (oko 100 komada) i navodno oko 150.000 vojnika. A kao i Sudan najavio da ce poslati 3 aviona.
Po 20 ak komada.
jesu ih podržali sada ali kakav će biti odgovor irana i kakva će biti tada podrška saudijisumirprimus wrote:pa zar nisu podrzali i egipat i turska saudiju...japin_mutapi wrote:ova saudijska koalicija ili sunitski blok i vojna intervencija u jemenu je čista demonstracija sile i odgovor na akcije irana u iraku i siriji
pitanje je šta posle jemena
ako saudija i saveznici brzo riješe situaciju i bez velikih gubitaka moguće su i intervencije u siriji i iraku
neko opravdanje će se naći
rat između "saudijske koalicije" i osovine teheran-bagdad-damask je počeo ovom akcijom u jemenu
vidjećemo kako će se situacija razvijati
ključne zemlje su egipat i turska
bez njih saudija i saveznici ne mogu ništa ozbiljnije napraviti protiv irana
kao da sunitske zemlje zbijaju redove,ko vele,odnio vrag salu,otpuhace hin iran sve u okean,iako vecina govori,da nema govora o toj vrsti podjela suni vs sija...
pocnite tipkat smisleno,pa ce manje bolit...Challenger__ wrote:Ma ja, sam svoj gigant, boli te ****c.sumirprimus wrote:mozda vama,meni je ok sa zajebancijom,jerbo realno...
____
Udav si čovječe.
Jebiga.sumirprimus wrote: haj ovi sto djecko kaze debelguzi iz golfa...ima se moze se...al ovakvi mi nikad nece bit jasni...
stani da razmislim,mislim, sto bi kikibombona rekojapin_mutapi wrote: jesu ih podržali sada ali kakav će biti odgovor irana i kakva će biti tada podrška saudiji
plus u iraku i siriji ništa bez direktnog vojnog angažmana egipta i turske
podjela šije vs suni je jedina konstanta islamskog svijeta kroz cijelu historiju
itekako da imasumirprimus wrote:maroko ima avijone?nemoj zajebavat..AleksoMKD wrote:Znaci Saudiska Arabija, Egipat, Kuvajt, Katar, Bahrejn, UAE, Jordan, Maroko i Pakistan salju avione (oko 100 komada) i navodno oko 150.000 vojnika. A kao i Sudan najavio da ce poslati 3 aviona.
odlicno receno.bolje ne bi ni farid zakaria reko.Klavikula wrote:Kiki Bab el Mandeb je jedan od najvaznijih svjetskih tjesnaca. zatvaranje navedenog nije opcija u miru, ali kontrola je preduslov za njegovo zatvaranje u nekom tamo eventualnom ratu.
Ja ga jebem ko "pri cistoj svijesti i zdravoj pameti" ne prezire arapske "vlade" i drzaveChallenger__ wrote:Sumire, dosadan si.
_____
Inače, u javnost su procurili presretnuti snimci razgovora između Sisija i njegovog ministra koga instruiše kako i koliko da uzima novca iz država Zaliva. Lik hladno kaže da su Arabijske diktature "poludržave". Ništa on njih manje ne prezire nego što ih prezire Assad.
Ovo javno kvazi-pozicioniranje je iluzija.
Poenta je u tome da Iran nema kapacitet i muda da sabotira protok nafte. To bi znacilo objavu rata cijelom svijetu i klasicno samounistenje. Pitanje je da li ce Iran ikada imati kapacitet donijeti jednu takvu odluku.The 51st State wrote:
ti bas ko francuska sobarica..., ne misli se bukvalno na fizicku kontrolu, mada i sama mogucnost switch off-a sueca je neprihvatljiva. preko hormuza saudija svakako ne izvozi naftu, to je ovim emiratskim drzavicama bitno.
ma ovo je bilo ihahah,nego se sad vadi iz ladica,bilo sta,a nada umire zadnja, do juce sisi je bio spasitelj i br.1 lider u muslimana, prijatelj vladimira vladimirovicainsomnia78 wrote:Ja ga jebem ko "pri cistoj svijesti i zdravoj pameti" ne prezire arapske "vlade" i drzaveChallenger__ wrote:Sumire, dosadan si.
_____
Inače, u javnost su procurili presretnuti snimci razgovora između Sisija i njegovog ministra koga instruiše kako i koliko da uzima novca iz država Zaliva. Lik hladno kaže da su Arabijske diktature "poludržave". Ništa on njih manje ne prezire nego što ih prezire Assad.
Ovo javno kvazi-pozicioniranje je iluzija.
To su 'crvene linije' Kalavikula. Ne smije to niko zatvoriti. To bi diglo mocnike cijelog svijeta, koji bi odradili takvu medijsku kampanju da bi cijeli svijet podrzao unistenje destruktivca.Klavikula wrote:Kiki Bab el Mandeb je jedan od najvaznijih svjetskih tjesnaca. zatvaranje navedenog nije opcija u miru, ali kontrola je preduslov za njegovo zatvaranje u nekom tamo eventualnom ratu.
1kaze ko?odakle ti ovo?Kikibombona wrote:1Poenta je u tome da Iran nema kapacitet i muda da sabotira protok nafte. To bi znacilo objavu rata cijelom svijetu i klasicno samounistenje. Pitanje je da li ce Iran ikada imati kapacitet donijeti jednu takvu odluku.The 51st State wrote:
ti bas ko francuska sobarica..., ne misli se bukvalno na fizicku kontrolu, mada i sama mogucnost switch off-a sueca je neprihvatljiva. preko hormuza saudija svakako ne izvozi naftu, to je ovim emiratskim drzavicama bitno.
Dakle, to eliminisi kao mogucnost.2 Kao sto ne mogu sabotirati hormuski kanal (iako teoretski mogu veoma lako zatvoriti isti), tako ni u jednoj varijanti ne bi mogli sabotirati suecki kanal. Uostalom, Jemen se nalazi juzno od Saudije. Saudija bi i bez Jemena mogla izvoziti naftu kroz Suecki kanal.
Iran mora biti pazljiv i oprezan sa Jemenom. Ne smiju se previse vezati za njih, jer je Jemen neuporedivo vazniji za Saudiju nego Iran. Saudija ne zeli rat na svojim granicama, ne zeli kritican prolaz do Crvenog mora. 3Saudija mora reagovati, Iran ne mora.
4Ne sumnjam da ce Iranci kao vjesti trgovci pokusati trampiti Jemen za Siriju. To bi bio maestralan potez. Za Iran je Sirija neuporedivo vaznija. 5To znaci stratesku dubinu,6 to znaci imati bogatu zemlju kao saveznika, to znaci izlazak na Mediteran, 7to znaci dolazak u dvoriste Turske i Izraela.
Ako trgovina nije opcija, Iran ce maksimalno naoruzavati Hutue da sto vise zagorcaju zivot Saudiji i ekipi. Direktno se ne smiju umijesati, to bi znacilo apokalipsu i vjerovatno devastaciju Irana.
ko su mocnici cijelog svijeta?al ne dijela,nego cijelog.Kikibombona wrote:To su 'crvene linije' Kalavikula. Ne smije to niko zatvoriti. To bi diglo mocnike cijelog svijeta, koji bi odradili takvu medijsku kampanju da bi cijeli svijet podrzao unistenje destruktivca.Klavikula wrote:Kiki Bab el Mandeb je jedan od najvaznijih svjetskih tjesnaca. zatvaranje navedenog nije opcija u miru, ali kontrola je preduslov za njegovo zatvaranje u nekom tamo eventualnom ratu.
Mogu Hutui ratovati, moze Jemen goriti, ali protok robe se ne smije zaustaviti. To je apsolutno 'crvena linija' koju niko ne smije prijeci.
Javi mi kad rusi ulete u ukrajinu sa 150 000 vojnika i pocnu iz aviona bombardovati kijev i druge gradove.insomnia78 wrote:A kad Rusi upadnu u Ukrajinu, to je onda borba protiv povampirenih fasistickih hordidječak sa šibicama wrote:Uglavnom, jos jedna situaciju u kojoj je debelim seicima dopusteno da izvrse agresiju na susjednu drzavu... dok se nekim zemljama, koje nisu "prijatelji Amerike", ne dopusta ni uredjenje stanja unutar svojih legalnih granica (Sirija, Libija)
Nastavak licemjerne politike.
apstrahujes cinjenicu da je konstanta iranske politike pripremanje za jedan takav scenario i da zadnjih 30 godina samo na tome i rade, koliko god se oni predstavljali drugacije radi se o jednom iracionalnom rezimu. sto se tice sirije, oni su tamo vec izgubili, nema teorije da mogu odrzati toliki angazman, vec sad se vidi da su posustali podobro jer su vecinu resursa proslijedili u irak, mada im i tamo ne ide nesto spektakularno s obzirom na sinhrozivanost njihovih interesa sa ostatkom zaliva i medjunarodne zajednice i unutrasnje iracke prilike. sve u svemu, amerika ih voda ko magarce, kako iran tako i ostatak muslimanskog svijeta.Kikibombona wrote:Poenta je u tome da Iran nema kapacitet i muda da sabotira protok nafte. To bi znacilo objavu rata cijelom svijetu i klasicno samounistenje. Pitanje je da li ce Iran ikada imati kapacitet donijeti jednu takvu odluku.The 51st State wrote:
Dakle, to eliminisi kao mogucnost. Kao sto ne mogu sabotirati hormuski kanal (iako teoretski mogu veoma lako zatvoriti isti), tako ni u jednoj varijanti ne bi mogli sabotirati suecki kanal. Uostalom, Jemen se nalazi juzno od Saudije. Saudija bi i bez Jemena mogla izvoziti naftu kroz Suecki kanal.
Iran mora biti pazljiv i oprezan sa Jemenom. Ne smiju se previse vezati za njih, jer je Jemen neuporedivo vazniji za Saudiju nego Iran. Saudija ne zeli rat na svojim granicama, ne zeli kritican prolaz do Crvenog mora. Saudija mora reagovati, Iran ne mora.
Ne sumnjam da ce Iranci kao vjesti trgovci pokusati trampiti Jemen za Siriju. To bi bio maestralan potez. Za Iran je Sirija neuporedivo vaznija. To znaci stratesku dubinu, to znaci imati bogatu zemlju kao saveznika, to znaci izlazak na Mediteran, to znaci dolazak u dvoriste Turske i Izraela.
Ako trgovina nije opcija, Iran ce maksimalno naoruzavati Hutue da sto vise zagorcaju zivot Saudiji i ekipi. Direktno se ne smiju umijesati, to bi znacilo apokalipsu i vjerovatno devastaciju Irana.
Touche.mirsek wrote:Lijep primjer podrske arapskom proljecu u jemenu od strane amerike i saveznika.
Koja je to licemjerna bagra, svjetski kriminalci i olos.
mozda im i najbolje ovo pod 2AleksoMKD wrote:Jadni Jemenci.
Jel se samo meni cini da im je izbor 1. failed state pod Saudiskom kontrolom, 2. Failed state pod Iranskom kontrolom ili 3. gradjanski rat kad ih malo "podgriju" jer su pola-pola siiti - suniti?
bogam spremas francuski uzurbano...Challenger__ wrote:Touche.mirsek wrote:Lijep primjer podrske arapskom proljecu u jemenu od strane amerike i saveznika.
Koja je to licemjerna bagra, svjetski kriminalci i olos.
eee kina???insomnia78 wrote:I sve ovo jasno pokazuje ko je jedina svjetska super sila po svim parametrima