a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Alhemicarkaa

#326 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Alhemicarkaa »

LieToMe wrote:Dozivljaj dana je kad u Merkatoru/Konzumu dodjes na odjel suhomesnatih proizvoda i zelis da uzmes malo suhog mesa i onda prodavacica pocne pricu: ovo vam je masno, ovo je mekano, ako pocnem rezati raspace se.... oooo ovome je i rok istekao ne znam sto je uopste ovdje :shock:
Nije bolje ni u Bingu, ali je bar jeftinije. Kupovala sam jednom šunku u Bingu i izrezali mi sa onim ovitkom :cry: kupila pistacije, pola bile same ljuske. Uglavnom, kako kaže naslov topica.

Ja čekam spaar, do tada se nadam da će otvoriti Bingo u interexu na socijalnom, odmah se prebacujem tamo :mrgreen:
Artest

#327 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Artest »

Bitno je da ima paulanera, jeste da su ga digli s 1,95 na 2,10.

Jebo slovence, nemate pojma sta njihovi investiconi fondovi rade po Bosni.
hopi

#328 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by hopi »

čuj to, ionako skupi paulaner još podigli
u bingu krombacher 1.15KM u konzumu mislim pola marke skuplji.
rizibizi

#329 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by rizibizi »

Artest wrote:Bitno je da ima paulanera, jeste da su ga digli s 1,95 na 2,10.

Jebo slovence, nemate pojma sta njihovi investiconi fondovi rade po Bosni.
A sta rade Bosanci po Bosni? Nista idu s kafe na kafu i jebu ale. Sto to veliki strucnjaci po Bosni nisu napravili fondove pa vrte pare pa da mi Slovencima (koji su svakako Bosanci u dijaspori) ebemo nanu naninu ko sto su oni nama ovdje. Kakva je trenutno situacija sad Todoric da kaze (ko sto nije lud) necu vise ni kliker u Bosni prodat prvo bi bio kolaps par dana a onda bi poceli uvoziti prehrambene artikle iz prijateljske Turske, Madjarske,Rumunije...Konkurencijsko vijece nam ga je metnulo nase je samo da ga glabamo dok ne kazu drugacije. Kao i za sve ostalo tako i za ovo sami smo sebi krivi, poklopio nas komsiluk isto da granap niko nikad nije drzao. VF je bio odlican, krenuo pravom politikom i onda nista. Tuga je sto je kokosarski Bingo najbolje sto domace trziste trenutno moze da ponudi tako da su ti isti Slovenci zadali zadatak i Todoricu i ostalima kako se radi posao na nivou i vjerujem da nikad niko od ovih aktuelnih lanaca nece dobaciti ni blizu jedino ako neki stranac uleti ali opet smo mi malo trziste za te neke egzibicije svjetskih trgovinskih lanaca. U medjuvremenu Bosanci i Hercegovci s max. petakom u dzepu s kafe na kafu pa u kladionicu i tako iz dana u dan.
VjecitiStudent

#330 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

Nakon 15 godina kakve-takve konkurencije, izbor se svodi na domaći ćumez i stranog lihvara.
Strašno.
mali_balon

#331 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by mali_balon »

Citam temu i kontam koliko vas pljuvaca je bilo u Bingu npr u Ilijasu, Brezi, Medjugorju, za Ilijaski Bingo onaj u Hadzicima je obicna piljara...
petunija

#332 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by petunija »

@rizibizi :thumbup:
VjecitiStudent

#333 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

General_Jackson wrote:
StupskaBitanga wrote:a i da izmješaju radnike jer je to njihova politika
Od Istočnog Sarajeva do Pala preko ovog Sarajeva samo rotiraju radnike iz prodavnice u prodavnicu
Već jesu! pola osoblja iz Ložioničke je danas bilo u Alti i ima novih faca.
Evo razloga za takvu politiku
Koja su još najčešća kršenja radničkih prava radnika u trgovini?

- Rad na crno, ugovor na određeno i neodređeno vrijeme... Trgovina je sektor koji je najmanje plaćen, to je tako ne samo u BiH nego u regiji i svijetu. Ipak, to je jedini sektor u kojem se otvaraju radna mjesta ali činjenica da imate više od 500 ljudi koji apliciraju na svako radno mjesto dovoljno govori kakva pravila igre važe prilikom zapošljavanja i rada.

Mi smo prošle godine imali više od 750 prijavljenih slučajeva jer imamo projekat pružanje besplatne pravne pomoći i u sklopu tog projekta radimo svaka tri mjeseca analize. Podaci do kojih smo došli prošle godine govore da je najveći problem u tih 750 slučajeva prvo bio mobing, a drugi problem, vrlo specifičan za trgovinu, je prebacivanje radnika iz jednog objekta u drugi. Pri tome je taj drugi objekat jako daleko od mjesta na kojem radnik živi a istovremeno poslodavac mu ne kompenzira putne troškove. Po riječima poslodavca to je način da se očuvaju radna mjesta jer, bože moj, taj objekat radi sa smanjenim profitom i da se ne bi zatvorila radna mjesta, da ne bi bilo otkaza, radnici se prebacuju u objekte koji su veoma udaljeni.

Mi smo u zadnje vrijeme imali takve slučajeve da se radnici prebacuju više od 70 km. U tom slučaju poslodavac ne želi kompenzirati putne troškove i kaže da će naći radnika iz tog mjesta. U tom slučaju smo mi kao sindikat mogli jedino napraviti da mi kompenziramo te troškove. Uspjeli smo i da to ne budu sankcije odnosno da poslovođa koji je prvi nadređeni ne bude osoba koja će određivati ko ide u drugi objekat niti da to budu stalno iste osobe. Ako je to mjera da se prebrodi kriza onda je to privremena mjera koju će snositi svi radnici bez obzira na njihovo radno mjesta i jesu li bliski sa poslodavcem ili ne.

To je malo kulturniji način da se radniku da otkaz?
- Ne, to je kulturniji način da se radnik prisili da da otkaz! Na taj način poslodavac više nema nikakvih obaveza prema njemu a radnik ne može ostvariti ni prava koja bi inače mogao ostvariti na birou za zapošljavanje.

http://zurnal.ba/novost/17970/mersiha-b ... kom-odnosu
animus

#334 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by animus »

Zao mi je Merkatora jer ne volim nikakvu vrstu monopola, a trenutno imamo monopol od strane Konzuma. To sto ovo nase konkurencijsko vijece nece da vidi nista ne mijenja u stvarnosti. Merkator je ipak bio malo vise od obicnog granapa jer su nudli ipak neke stvari koje ce mnogima nedostajati. Sad je gotovo i djaba je pricati o tome. Predvidjam smanjenje broja prodfavnica Konzuma jer je ovo neodrzivo. Moraju se neke poslovnice ukidati i samo je pitanje koje. Konkurencija bi trebala iskoristiti momenat pa se dobro pozicionirati. VF-Koreja i Mercator-Ložionička su dva velika centra koja su preblizu jedan drugog i nisu imala smisla i dok su druge firme bile vlasnici istih. Jedan bi trebali napustiti.
Iskreno se nadam da ce nam u buducnosti doci neka radnja kao Lidl u Hrvatskoj sto bi donjelo raznovrsnost i konkurenciju. Mislim da to nebi trebalo biti nemoguce u skoroj buducnosti. To bi sve okrenulo naopacke. Bingo se previse siri u kratkom vremenskom periodu i strah me je da ce ga to ugusiti, ali bi i on svakako trebao iskoristiti napustanje nekih objekata od strane Konzuma.
the_stick

#335 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by the_stick »

animus wrote:Zao mi je Merkatora jer ne volim nikakvu vrstu monopola, a trenutno imamo monopol od strane Konzuma. To sto ovo nase konkurencijsko vijece nece da vidi nista ne mijenja u stvarnosti. Merkator je ipak bio malo vise od obicnog granapa jer su nudli ipak neke stvari koje ce mnogima nedostajati. Sad je gotovo i djaba je pricati o tome. Predvidjam smanjenje broja prodfavnica Konzuma jer je ovo neodrzivo. Moraju se neke poslovnice ukidati i samo je pitanje koje. Konkurencija bi trebala iskoristiti momenat pa se dobro pozicionirati. VF-Koreja i Mercator-Ložionička su dva velika centra koja su preblizu jedan drugog i nisu imala smisla i dok su druge firme bile vlasnici istih. Jedan bi trebali napustiti.
Iskreno se nadam da ce nam u buducnosti doci neka radnja kao Lidl u Hrvatskoj sto bi donjelo raznovrsnost i konkurenciju. Mislim da to nebi trebalo biti nemoguce u skoroj buducnosti. To bi sve okrenulo naopacke. Bingo se previse siri u kratkom vremenskom periodu i strah me je da ce ga to ugusiti, ali bi i on svakako trebao iskoristiti napustanje nekih objekata od strane Konzuma.
pisao sam vec o tome, i opet cu ponoviti... iako me nenormalno nervira pozicija koju konzum sada ima u Sarajevu, konkurencijskom vijecu se apsolutno nista ne moze prigovoriti... konzum + mercator + dp zajednicki imaju udio od 20ak posto na trzistu BiH... da bi se pricalo o nedozvoljenoj koncentraciji, odnosno da bi konkurencijsko vijece moglo nekome osporiti preuzimanje/spajanje, dvije firme moraju imati preko 40% udjela na trzistu BiH... i opet kazem, ja, kao osoba koja zivi u Sarajevu, osjecam se poprilicno 'ugrozeno' i bez adekvatnog izbora za obavljanje sedmicne kupovine, ali mi to ne daje za pravo da bez osnove krivim konkurencijsko vijece ili bilo koga drugog... ne mogu oni nesto zabraniti zato sto se to nekome ne svidja ili zato sto je u Sarajevu drugacija slika nego u ostatku BiH...

ako ista, krivi smo mi, potrosaci u Sarajevu, jer vecina nas (prvi ja) ce pored svega ici linijom manjeg otpora i kupovati ce konzumu zato sto je na ruku i najblize, zato sto je ljepse i prostranije od binga, amka, i ostalih, zato sto ima veci izbor, bla bla bla... prvi dan kada je mercator u lozionickoj bio pretvoren u konzum, ja sam se nalozio da cu bojkotovati konzum... ali sta cu ja kao pojedinac? masovni bojkot je jedino sredstvo koje bi natjeralo da pocne zatvarati ili prodavati pojedine objekte... masovni bojkot je jedino sto konzum moze vratiti u poziciju u kojoj ga mi zelimo - kao jednog od igraca na trzisu... ali pazi da se ne desi taj masovni bojkot u gradu u kojem nema dovoljno svijesti da se prepozna sta znaci kupovati uvoznu vodu... a do tada je najlakse kriviti konkurencijsko vijece, drzavu i koga sve ne sto nam nisu regulisali nesto sto bi mi sami trebali da regulisemo svojim kupovnim navikama... drzavi su ruke poprilicno svezane za bilo kakvu regulaciju, s obzirom da je drzava manje vise primorana da potpise sve moguce i nemoguce trgovinske sporazume... a klinac bi se u Sarajevu ikada pojavila i jedna flasa jane da nema neko ko ce je kupiti... al' haj ti to nekome objasni... svi krivi, samo mi zlatni i haman primorani da kupujemo janu u konzumu...
VjecitiStudent

#336 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

the_stick wrote: pisao sam vec o tome, i opet cu ponoviti... iako me nenormalno nervira pozicija koju konzum sada ima u Sarajevu, konkurencijskom vijecu se apsolutno nista ne moze prigovoriti... konzum + mercator + dp zajednicki imaju udio od 20ak posto na trzistu BiH... da bi se pricalo o nedozvoljenoj koncentraciji, odnosno da bi konkurencijsko vijece moglo nekome osporiti preuzimanje/spajanje, dvije firme moraju imati preko 40% udjela na trzistu BiH... i opet kazem, ja, kao osoba koja zivi u Sarajevu, osjecam se poprilicno 'ugrozeno' i bez adekvatnog izbora za obavljanje sedmicne kupovine, ali mi to ne daje za pravo da bez osnove krivim konkurencijsko vijece ili bilo koga drugog... ne mogu oni nesto zabraniti zato sto se to nekome ne svidja ili zato sto je u Sarajevu drugacija slika nego u ostatku BiH...

ako ista, krivi smo mi, potrosaci u Sarajevu, jer vecina nas (prvi ja) ce pored svega ici linijom manjeg otpora i kupovati ce konzumu zato sto je na ruku i najblize, zato sto je ljepse i prostranije od binga, amka, i ostalih, zato sto ima veci izbor, bla bla bla... prvi dan kada je mercator u lozionickoj bio pretvoren u konzum, ja sam se nalozio da cu bojkotovati konzum... ali sta cu ja kao pojedinac? masovni bojkot je jedino sredstvo koje bi natjeralo da pocne zatvarati ili prodavati pojedine objekte... masovni bojkot je jedino sto konzum moze vratiti u poziciju u kojoj ga mi zelimo - kao jednog od igraca na trzisu... ali pazi da se ne desi taj masovni bojkot u gradu u kojem nema dovoljno svijesti da se prepozna sta znaci kupovati uvoznu vodu... a do tada je najlakse kriviti konkurencijsko vijece, drzavu i koga sve ne sto nam nisu regulisali nesto sto bi mi sami trebali da regulisemo svojim kupovnim navikama... drzavi su ruke poprilicno svezane za bilo kakvu regulaciju, s obzirom da je drzava manje vise primorana da potpise sve moguce i nemoguce trgovinske sporazume... a klinac bi se u Sarajevu ikada pojavila i jedna flasa jane da nema neko ko ce je kupiti... al' haj ti to nekome objasni... svi krivi, samo mi zlatni i haman primorani da kupujemo janu u konzumu...

I opet, konkurencijsko vijeće je donijelo ovakvu odluku isključivo zahvaljujući namjernoj postavljenoj rupi u zakonu (ukratko: propustili bilo šta odlučiti u određenom, vrlo kratkom roku == dozvoljeno) , ostavljenoj za ovakve slučajeve, kada neko "debelo podmaže", sve političke stranke učesnice.

Nikakva se tu primjena ostatka zakona i analiza tržišta nikada nije desila, već samo najobičnija ... korupcija.
the_stick

#337 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by the_stick »

VjecitiStudent wrote:
the_stick wrote: pisao sam vec o tome, i opet cu ponoviti... iako me nenormalno nervira pozicija koju konzum sada ima u Sarajevu, konkurencijskom vijecu se apsolutno nista ne moze prigovoriti... konzum + mercator + dp zajednicki imaju udio od 20ak posto na trzistu BiH... da bi se pricalo o nedozvoljenoj koncentraciji, odnosno da bi konkurencijsko vijece moglo nekome osporiti preuzimanje/spajanje, dvije firme moraju imati preko 40% udjela na trzistu BiH... i opet kazem, ja, kao osoba koja zivi u Sarajevu, osjecam se poprilicno 'ugrozeno' i bez adekvatnog izbora za obavljanje sedmicne kupovine, ali mi to ne daje za pravo da bez osnove krivim konkurencijsko vijece ili bilo koga drugog... ne mogu oni nesto zabraniti zato sto se to nekome ne svidja ili zato sto je u Sarajevu drugacija slika nego u ostatku BiH...

I opet, konkurencijsko vijeće je donijelo ovakvu odluku isključivo zahvaljujući namjernoj postavljenoj rupi u zakonu (ukratko: propustili bilo šta odlučiti u određenom, vrlo kratkom roku == dozvoljeno) , ostavljenoj za ovakve slučajeve, kada neko "debelo podmaže", sve političke stranke učesnice.

Nikakva se tu primjena ostatka zakona i analiza tržišta nikada nije desila, već samo najobičnija ... korupcija.
kad si vec strucnjak za pitanja konkurencijskog vijeca, a ja priznajem da sam laik... molim te objasni koji su konkretni argumenti mogli biti koristeni da se ospori spajanje konzuma i mercatora?
VjecitiStudent

#338 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

the_stick wrote:
VjecitiStudent wrote: I opet, konkurencijsko vijeće je donijelo ovakvu odluku isključivo zahvaljujući namjernoj postavljenoj rupi u zakonu (ukratko: propustili bilo šta odlučiti u određenom, vrlo kratkom roku == dozvoljeno) , ostavljenoj za ovakve slučajeve, kada neko "debelo podmaže", sve političke stranke učesnice.

kad si vec strucnjak za pitanja konkurencijskog vijeca, a ja priznajem da sam laik... molim te objasni koji su konkretni argumenti mogli biti koristeni da se ospori spajanje konzuma i mercatora?

Moglo se odobriti spajanje, ali uz uslov prodaje dijela prodavnica, kao što se to desilo npr. u Srbiji, gdje se također primjenjuje slično zakonodavstvo.
Pa se onda ne bi desilo, da kao sada, u sred glavnog grada države imamo desetke istih prodavnica i vrlo malo ostatka konkurencije.
Agrokoru je u Srbiji odobrena koncentracija kapitala kupovinom slovenačkog društva "Poslovni sistem Mercator" d.d, kako je ranije objavila Komisija, uz uslov prodaje 21 prodavnice.

Prema rešenju Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Srbije s kraja decembra 2013. godine, Agrokoru je bila naložena prodaja 21 prodajnog objekta (alternativno 22) u 15 gradova i opština Srbije, ukupne neto prodajne kvadrature od oko 20.000 metara kvadratnih.
VjecitiStudent

#339 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

Slično je i u Hrvatskoj.
Konzum i Mercator ponudili 95 trgovina na prodaju i zakup Lider/Hina, 6. kolovoza 2014. 15:00

Trgovačke tvrtke Konzum i Mercator-H danas su ponudile na prodaju ili u zakup 95 svojih trgovina u Hrvatskoj, radi udovoljavanja uvjetima regulatora vezanim uz Agrokorovo preuzimanje slovenske maloprodajne tvrtke Mercator.
Jedino u našem bantustanu, sve može.
animus

#340 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by animus »

VjecitiStudent wrote:Slično je i u Hrvatskoj.
Konzum i Mercator ponudili 95 trgovina na prodaju i zakup Lider/Hina, 6. kolovoza 2014. 15:00

Trgovačke tvrtke Konzum i Mercator-H danas su ponudile na prodaju ili u zakup 95 svojih trgovina u Hrvatskoj, radi udovoljavanja uvjetima regulatora vezanim uz Agrokorovo preuzimanje slovenske maloprodajne tvrtke Mercator.
Jedino u našem bantustanu, sve može.
Na ovo sam i ja mislio kad sam pisao o Konkurencijskom vijecu. Nisam ulazio u tu problematiku detaljno pa ne mogu reci kakvi su nasi propisi ali smisao sprijecavanja konkurencije(a time i postojanja Konkurencijskog vijeca) bi trebao da bude ovo sto su uradili Srbi i Hrvati. Ovo nema ni u jednoj drzavi sto je trenutno kod nas, cisti monopol i forsiranje hrvatskih proizvoda na stetu domacih.
Ocekivati svijest naroda i masovni bojkot ljudi je smjesno i pomislit. Za tako nesto bi trebalo bas da se nesto tesko da se desi. Tipa da podvaljuju svinjsko meso u svojim proizvodima pa da ih onda mediji pokopaju ali to se nece desiti nikada. Zbog toga ima drzava svoje institucije koje moraju da reaguju na nacin koji ide u korist gradjana i domacih proizvodjaca. Mi te institucije placamo i imamo pravo da to od njih ocekujemo. Korumpiranost institucija nas jednostavno sve pravi majmunima.
rizibizi

#341 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by rizibizi »

U suseda je tako a kod nas ce se prica o Konzumu na svakom cosku zavrsiti tako da ce pozatvarati sve neprofitabilne granape i markete i ostaviti narod bez posla. Hvala moronima koji sjede na svim nivoima vlasti sto nas paze i sto se brinu o drzavi i trzistu zlatne ruke imaju sve sto dohvate sjebu. Njih 5-6 u konkurencijskom vjecu je inkasiralo sve skupa cca 500-600 tisuca i sjebali vec sjebane domace proizvodjace, trziste prehrambenim proizvodima i sve sto je za to vezano (ostavimo sad po strani pricu da li je Mercator bio skup, jeftin, dobro opskrbljen). Ako ovako nastavimo, a hocemo nema razloga, njihovi dzepovi nemaju dna, malo po malo ima da budemo gori od Sjeverne Koreje.
StupskaBitanga

#342 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Samo ponavljate razlog sto je Konzumu ovo odobreno
Zbog nedostatka kvoruma hrvatskih clanova u konkurentskom vijecu pardon iz reda hrvatskog naroda odluka nije donesena u zakonskom roku pa je tim automatizmom po istom zakonu postala pravosnazna
the_stick

#343 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by the_stick »

malo istrazivanja po netu, pa nadjoh sljedece podatke...

u HR agrokor ima izmedju 25-30% udjela na trzistu, a mercator izmedj 5-10%...

http://liderpress.hr/tvrtke-i-trzista/p ... veci-rast/

u SR je procjenjeno da agrokor i mercator zajednicki imaju oko 36% trzista...

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarst ... rbiji.html

u BiH top 10 (koji ukljucuju konzum, mercator i dp) zajedno imaju 45%... nazalost, ne mogu pronaci tacne podatke o tome koliko ko ima udjela, ali zadnje sto sam cuo prije nekih godinu dana je da ova nova konzum grupacija ima cca. 20% udjena na trzistu...

http://www.capital.ba/istrazivanje-konz ... dio-za-20/

da se razumijemo, ja bih itekako volio da neko moze natjerati konzum da u Sarajevu proda pola svojih objekata... ali iz vase price i dalje ne vidim kako i uz koju argumentaciju? ok, tako uradjeno u HR i SR, gdje je ipak znacajno veci udio ovih firmi na ukupnom trzistu nego kod nas... kako je to tamo uradjeno? jel radjena analiza koncentracije u svakom gradu? svakoj opstini? pa je na osnovu toga receno da moraju prodati konkretnih 95 ili 21 objekat? ili su se morali rijesiti bilo kakvih objekata?

ovdje neko spominje rupe u zakonu... koja je to konkretno rupa u zakonu? tj. sta je to konkretno moglo da se uradi kod nas? da li je konkurencijsko vijece moglo donijeti odluku da konzum ima prevelik udio u opcini centar? u KS? pa na osnovu toga donijeti odluku da se u opcini ili kantonu mora smanjiti broj objekata? ako nije sve uradjeno po kako treba, zasto se konkurencija nije zalila? amko, bingo i ostali.. zasto nisu ulozili zalbu na rjesenje? nemojte mi samo reci kako oni ovdje nemaju politicku moc...

opet, meni prvom smetaju svi silni konzumi u gradu i rado bih da ih ne gledam... ali ako ne postoji realno zakonsko utemeljenje da se oni ogranice u jednom gradu, onda je ovo sve suplja prica.. ne moze neko donositi odluke zato sto ih ti i ja zelimo... ja sam laik i poznajem samo koncept 'nedozvoljena koncentracija je preko 40% udjela na trzistu'... moje razumijevanje na trzistu BiH... da li se to moze gledati po gradovima? opcinama? volio bih vidjeti konkretne argumente, a ne 'korupcija i zdravo'..
StupskaBitanga

#344 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

jesi ti zapeo
argumentovano je konkurentsko vijece nalozilo nedopustenu koncentraciju sve je bilo spremno da ona bude uslovna na odredjenim trzistima poput KS jer je izvan dozvoljene pa se desilo oovo
StupskaBitanga wrote:Samo ponavljate razlog sto je Konzumu ovo odobreno
Zbog nedostatka kvoruma hrvatskih clanova u konkurentskom vijecu pardon iz reda hrvatskog naroda odluka nije donesena u zakonskom roku pa je tim automatizmom po istom zakonu postala pravosnazna
the_stick

#345 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by the_stick »

ok.. do mene je.. kriv sam sto mi nije dovoljan argument 'korupcija i zdravo', 'ovo nigdje na svijetu nema', 'hrvatski lobi' itd... ok, nek' je konkurencijsko vijece ovdje apsolutni krivac sto je ovo dozvoljeno... a kako smo mi dosli do toga da nam strani centri imaju toliki udio na trzistu? organski rast (citaj, gradnju novih objekata) im niko ne moze zabraniti sve da imaju 90% udjela... jesu oni krivi sto mi kod njih kupujemo? jesu oni krivi sto mi nemamo svoje ljude sposobne da naprave objekte istog ili boljeg kvaliteta? jesu oni krivi sto mi vise volimo uvozno nego domace? ako icega u ovoj zemlji ima, ima vode... pa i to uvozimo... pa umjesto da taj uvoz ne kupujemo, kao da nas neko puskom tjera, mi pricamo o tome kako bi taj uvoz trebalo zabraniti... hajmo zabraniti ovo, hajmo ono... u regionu niko nikome ne zabranjuje uvoz... al' haj napuni konzum u zagrebu sarajevskim kiseljakom, pa vidi ko ce ga kupiti... sve pocinje od nas... ne upravlja vlast nama, nego mi njima... kakav narod, takva vlast...

al' dobro... do mene je jer odbijam svu krivicu prebacivati na vijeca, drzavu, klince, palce...
Banksy

#346 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Banksy »

Koliko ima istine u priči da će, zbog dugova, Todorić Mercator lanac preprodati nekoj inostranoj kompaniji?
StupskaBitanga

#347 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

ne sada ce biti firma adria rental koja ce imati brendove konzum za hr i bih a mercator za slo a za srb i me roda
e ako Todoric ne bude likvidan a nece sigurno banke vjerovnici preuzimaju tu firmu
Prosto
OldMayor

#348 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by OldMayor »

crno_sa_zlatnim wrote:Možemo ih bojkotovati i kupovati u nasim BH firmama. Nije sve ni do drzave, ima i onaj mali dio svijesti pojedinca, a kad se skupi puno "malih mrvica svijesti" napravi se jedna solidna masa koja vremenom preraste u kriticnu masu.
Joj nemoj mi molim te bojkota i tih stvari. Vec vidim facebook grupu bojkotujmo konzum. :roll:

Sta ces bojkotovati kad su ljudi poklopili citav grad, gotovo je sad.

Zasto nismo bojkotovali Merkator? Po cemu je to Merkator bolji od Konzuma - ako govorimo o vlasniku, jer valjda je to nas glavni problem ovdje - gdje idu pare. Jucer su isle u Sloveniju, sad idu u Hrvatsku. U cemu je jebena razlika sad odjednom?

I sad raja bi nesta da bojkotuje.

Gotovo vam je sad. Sutimo 20 godina, ovi nas taslace, nego sad suti i dalje i pitaj trebal lubrikant kakav dodat pasa.
limeni wrote: pusti vise te suplje da nemamo drzavu, tu nije drzava kriva nego narod koji cini tu drzavu. normalan narod bi sam od sebe bojkotovao robu iz srbije i hrvatske ali jok tudje govno je sladje.
jedne prilike sam amidzi (voli jamnicu) nasuo domacu kiselu vodu u flasu jamnice a ovu jamnicu u domacu flasu.
i nije ni skontao razliku, pije on ovu domacu i govori eh kako je dobra ova jamnica, kasnije sam mu objasnio sta sam ucinio:D
uglavnom smo mi govna koja ne postuju sebe, kako proizvodjaci tako i kupci.
Pa nemamo drzavu, normalno. Cuj nije kriva drzava, nego narod koji je cini?! Pa to je drzava, samo sto to niko ocito ne konta. Ti si drzava, ja sam drzava. Narod cini drzavu, eto sam si rekao. Samo je fazon sto mi svi ne mozemo sjedit u parlamentima, nego se izabere nekolicina da nas predstavlja. I ti sto nas predstavljaju nam zabijaju noz u ledja evo 20 godina. Mi smo ih izabrali, a nesta se bunimo.

Neko ko tamo predstavlja mene i tebe je sve ove godine gledao u stranu dok su se razmnozavali konzumi i merkatori. Nije to nista preko noci doslo.

I ok srbi dovode svoje, hrvati svoje, ali gdje je bosnjo tu? Kako srbi zakoce pola stvari, kako hrvati, a mi nista jel ne mozemo zakocit? Mozemo, nego boli qrac bosnju za drzavu, bitno je da on klepi koju marku sad, a sutra sta ce bit, jebe se njega.

Tako da su mi gadniji ovi nasi predstavnici, licemjeri. Dodik il Covic barem otvoreno kazu, ne volim BiH jebte se. Ovi ti kazu volim ovu drzavu, u jedinstvu je snaga, drzava za covjeka, laze te u oci jbt.
StupskaBitanga

#349 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Svako od nas ako mu u blizini ima Amko, Bingo, Klas, Best, Penny, Megamarket, lokalni granap moze uciniti mnogo na bojkotu Konzuma i njegove dominacije
crno_sa_zlatnim

#350 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by crno_sa_zlatnim »

Postoji pravilo recimo za apoteke da razmak mora biti najmanje 300 metara kako bi se dala dozvola za rad. Postoji li ikakav pravni osnov da se krene sa nivoa opštine kako bi se ograničio (smanjio) broj konzumovih prodavnica?
Nazalost, izgleda da je i Amko u fazi povlačenja, nece niko da radi, svi bi da prodaju stanove.
Post Reply