- Većina pasa lutalica nisu napušteni vlasnički psi.
Teza je vrlo jednostavna: 90% lutalica su mješanci, a 90% vlasničkih pasa su rasni psi. Tako da je dosta i te priče.
post ti je inace prilicno dobar, ali ovo nije nikako tacno. na prethodnim stranicama sam napisala kratak post o vlastitom iskustvu. te lutalice ne rastu iz zemlje. to su vecinom napusteni psi neodgovornih, primitivnih vlasnika koji se u nastavku 'na slobodi' naravno jos i razmnozavaju medju sobom. kao sto vec napisah, uzrasla sam u lovackom okruzenju, i znam tacno sta se radi, kako se lovci rjesavaju nezeljenih pasa, nekada citavog legla stenadi. dovoljno puta se desi da se rasna kuja prilikom lova u vrijeme parenja otme kontroli i pari se s necijim avlijanerom ili samo s drugom rasom ili bilo kojim drugim psom, sto vlasniku ne odgovara, ako je recimo sa njom htio da uzgaja stenad, kasnije kerove koji su dobri za krmad, za jazavce, whatever. onda ti lovac jal potamani tu stenad na ovaj ili onaj nacin ili ih pak odvuce, veoma popularno, na lokalnu klaonicu, jer tamo imaju sta jesti, i ostavi ih tu...svima na grbaci. da, to budu mjesanci, nezeljeni, ali iz necijeg direktnog vlasnista. ili imas lovca ciji ker ne goni kako bi trebao, ili goni ovce, a ne divljac, ili je ljepuskast posavac ali drzi rep podvijeno, ma hiljadu mana, pa ce mu neki lovac ili metak u celo, ili ce ga negdje odvuci daleko od kuce i ispustiti iz auta, kao sto sam vec napisala, sve to po motu, brigo moja, predji na drugoga. u nastavku se svi ti psi snalaze kako znaju i umiju, i naravno medjusobno pare, ne gledajuci vise, LOL, na rasu iliti lovacke sposobnosti partnera:), pa zato neko ko haman pa povrsno razmislja (ne shvatam inace sta je problem) ne moze nikako da povuce crtu izmedju pasa i bivsih bezobraznih vlasnika.
uostalom, ko se iole razumije u raznovrsne rase lovackih pasa, moze u naznakama prepoznati iste medju bosanskim lutalicama. recimo, posavaca more. vidjeh proslo ljeto.