Dosadna kiša
- GAU8
#326 Re: Dosadna kiša
Ovo za golfsku struju sam čuo...
Pa tako dobijamo fenomene koji se zadržavaju mjesecima....
Pa tako dobijamo fenomene koji se zadržavaju mjesecima....
- Hajvan
#327 Re: Dosadna kiša
prve decenije novog milenija imali smo dva godišnja doba koja su se smjenjivala - ljeto i zimu…
vidim da je trend prešao u fazu II -- duga proljeća koja naglo i nenadano pređu u zimu (simbolicno na datum nekadašjeg prestanka ljeta i prvog dana jeseni)
III faza: ZIMA NON-STOP
Čete i uje me nisu mogle otjerat iz Bosne, otjerat ce me klima
vidim da je trend prešao u fazu II -- duga proljeća koja naglo i nenadano pređu u zimu (simbolicno na datum nekadašjeg prestanka ljeta i prvog dana jeseni)
III faza: ZIMA NON-STOP
Čete i uje me nisu mogle otjerat iz Bosne, otjerat ce me klima
- madner
#328 Re: Dosadna kiša
Ako je ovo globalno zagrijavanje, treba jos malo pojacat. Sreca da sam umjesto solarnog ugradio grijanje na cumur, jebeni zeleni bi raju da zajebu. 
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
- Hajlac
#330 Re: Dosadna kiša
Analize dešavanja u protekla 3 mjeseca:

Nordijske zemlje imale najtoplije ljeto u zadnjih 100-tinjak godina + Arktik se još više zagrijava/topi nego ranije...
Okeani podivljali - sve jače i masivnije oluje i stvaranje sve jačih padavina.
Laički rečeno, liči na pretis lonac i sve veću paru/vlagu usljed povećanja temperature.

Nordijske zemlje imale najtoplije ljeto u zadnjih 100-tinjak godina + Arktik se još više zagrijava/topi nego ranije...
Okeani podivljali - sve jače i masivnije oluje i stvaranje sve jačih padavina.
Laički rečeno, liči na pretis lonac i sve veću paru/vlagu usljed povećanja temperature.
- Hajlac
#331 Re: Dosadna kiša
Ne bih uzimao zdravo za gotovo te Ruse jer već godinama bombastično predviđaju (pa fulaju) "najhladniju zimu u 1000 godina"ladyblue18 wrote:http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/stize- ... 53151.html
A u isto vrijeme im se tundra sve više topi i po klimu užasno opasni metan otpušta u atmosferu...
Ja lično pretpostavljam da to dolazi iz iste kuhinje - lobija prirodnog gasa, za evropske uši.
-
ineees
#332 Re: Dosadna kiša
Super je ta kiša na početku. Pogotovo dok si u toplom i gledaš kapi na prozoru ili spavaš u toplom krevetu.
Ali svaki j... dan kada pada i vlaga ne ide iz kostiju, mokre noge, dosadni kišobran.... uffff dosta mi je kiše
Ali svaki j... dan kada pada i vlaga ne ide iz kostiju, mokre noge, dosadni kišobran.... uffff dosta mi je kiše
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#333 Re: Dosadna kiša
A ove gore analize nisu nasle za interesantno da spomenu kisu na Balkanu zadnjih pola godine 
- red evil
#334 Re: Dosadna kiša
Čitao sam i na fb od fb meteorologa, njima više vjerujem od državnih. Ljudi su do sad predvidjeli skoro sve, prognoze su im 90% tačne. I oni su govorili da i ovih ekstrema moglo biti još više i učestalije.Hajlac wrote:Ne bih uzimao zdravo za gotovo te Ruse jer već godinama bombastično predviđaju (pa fulaju) "najhladniju zimu u 1000 godina"ladyblue18 wrote:http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/stize- ... 53151.html![]()
A u isto vrijeme im se tundra sve više topi i po klimu užasno opasni metan otpušta u atmosferu...
Ja lično pretpostavljam da to dolazi iz iste kuhinje - lobija prirodnog gasa, za evropske uši.
Od vikenda duža stabilizacija, još samo čekam da napišu uz mogućnost svakodnevnog pljuska.
Svaki dan mora pasti barem kap kiše.
-
SSemir
#335 Re: Dosadna kiša
vremensku prognozu koja ne najavljuje kisu ne priznajem! to se odma vidi da su neki amateri 
-
SSemir
#336 Re: Dosadna kiša
trol tekst na klixu:
Oprostite se od toplog vremena: Jutra hladna, dani tmurni i kišoviti
jeste li spremni da se oprostite od vrelina ovog ljeta?
Oprostite se od toplog vremena: Jutra hladna, dani tmurni i kišoviti
jeste li spremni da se oprostite od vrelina ovog ljeta?
- Hajlac
#337 Re: Dosadna kiša
Naravno da će biti sve više ekstremnih pojava - to ja govorim stalno ali dugoročno prije da idemo ka klimi Venere nego ka ledenom dobu.red evil wrote:Čitao sam i na fb od fb meteorologa, njima više vjerujem od državnih. Ljudi su do sad predvidjeli skoro sve, prognoze su im 90% tačne. I oni su govorili da i ovih ekstrema moglo biti još više i učestalije.Hajlac wrote:Ne bih uzimao zdravo za gotovo te Ruse jer već godinama bombastično predviđaju (pa fulaju) "najhladniju zimu u 1000 godina"ladyblue18 wrote:http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/stize- ... 53151.html![]()
Od vikenda duža stabilizacija, još samo čekam da napišu uz mogućnost svakodnevnog pljuska.
Svaki dan mora pasti barem kap kiše.
Npr. pustinje se sve jače šire a tropski predjeli, poput Amazona, sve su vrući i suvlji pa polako kreću i tamo veliki šumski požari, što je ranije bilo nezamislivo. Kakvo crno zahlađenje - ovo lokalno zahlađenje u Evropi i Sjevernoj Americi rezultat je podivljalih zračnih struja u visokoj atmosferi(Jet stream) koje su hladnu frontu spustile s Arktika niže ali se zato sjeverni pol jače zagrijava.
U Australiji, Africi i Sjevernoj Americi sve je suvlja i vruća klima - sušni periodi se sve više produžuju.
U Kaliforniji će ubrzo ostati bez pitke vode jer imaju stanje dugogodišnje/hronične suše na čitavom jugozapadu USA.
Last edited by Hajlac on 24/09/2014 12:20, edited 1 time in total.
- Hajlac
#338 Re: Dosadna kiša
Većinom zato što smo zadnja rupa na sviralu(pitanje je kakva je saradnja tj. dijeljenje podataka s svjetskim klimatskim org. poput NOAA) i zato što za Juli i Avgust još nisu napravili analizu. Npr. sezonsku analizu za ljeto 2013. još nisu napravililadyblue18 wrote:A ove gore analize nisu nasle za interesantno da spomenu kisu na Balkanu zadnjih pola godine
Za Maj naši kažu:
"U maju 2014. godine izmjerene količine padavina bile su u Bosni znatno iznad višegodišnjeg prosjeka, a u Hercegovini u granicama prosječnih suma za maj.
Srednje mjesečne temperature zraka u maju 2014. godine bile su u granicama ili nešto ispod višegodišnjeg prosjeka, koji se odnosi na referentni niz (1961-1990)."
Za Juni:
"Ukupne količine padavina u junu 2014. godine bile su na sjeveru i Zapadu Bosne ispod višegodišnjeg prosjeka, a u ostalim krajevima zemlje u granicama ili iznad prosječnih suma za mjesec juni.
Srednje temperature zraka tokom juna 2014. godine bile su nešto iznad višegodišnjeg
prosjeka, koji se odnosi na referentni niz (1961-1990).
U junu 2014. godine na prostoru Bosne i Hercegovine broj sati sijanja Sunca bio je u granicama ili nešto manji od višegodišnjeg prosjeka (1961 – 1990) u centralnim i južnim područjima. Veći broj sati sijanja Sunca od prosječne vrijednosti zabilježene su u zapadnim, i sjevernim predjelima. Najveće negativno odstupanje zabilježeno je na MS Sarajevo jer je u junu 2014. godine broj sati sijanja Sunca bio za 10,3 sata manji od prosječnih vrijednosti. Najveće pozitivno odstupanje zabilježeno je u Gradačcu, gdje je broj sati sijanja sunca bio veći za 59,2 sata od prosječnih vrijednosti."
Dakle, ove jake anomalije u padavinama i hladnijim danima lokalnog su karaktera tj. nisu na teritoriji čitave države.
Evo i za Maj:

-
sumirprimus
#339 Re: Dosadna kiša
za klix taćka ba esad kirlic hajlac....
sala sala ne tilju se namah...
- Hajlac
#340 Re: Dosadna kiša
Wavier jet stream 'may drive weather shift'
The study shows that the so-called jet stream has increasingly taken a longer, meandering path.
This has resulted in weather remaining the same for more prolonged periods.
The observation could be as a result of the recent warming of the Arctic. Temperatures there have been rising two to three times faster than the rest of the globe.
According to Prof Jennifer Francis of Rutgers University in New Jersey: "This does seem to suggest that weather patterns are changing and people are noticing that the weather in their area is not what it used to be."
This results in weather patterns tending to becoming stuck over areas for weeks on end. It also drives cold weather further south and warm weather further north. Examples of the latter are Alaska and parts of Scandinavia, which have had exceptionally warm conditions this winter.
http://www.bbc.com/news/science-environment-26023166
The study shows that the so-called jet stream has increasingly taken a longer, meandering path.
This has resulted in weather remaining the same for more prolonged periods.
The observation could be as a result of the recent warming of the Arctic. Temperatures there have been rising two to three times faster than the rest of the globe.
According to Prof Jennifer Francis of Rutgers University in New Jersey: "This does seem to suggest that weather patterns are changing and people are noticing that the weather in their area is not what it used to be."
This results in weather patterns tending to becoming stuck over areas for weeks on end. It also drives cold weather further south and warm weather further north. Examples of the latter are Alaska and parts of Scandinavia, which have had exceptionally warm conditions this winter.
http://www.bbc.com/news/science-environment-26023166
- Hajlac
#341 Re: Dosadna kiša
sumirprimus wrote:za klix taćka ba esad kirlic hajlac....
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#342 Re: Dosadna kiša
onaj osjećaj kad vidiš sunce nakon dužeg vremena

- sheilak
#343 Re: Dosadna kiša
kako ovo ironicno zvuci u ovom trenutku.Black swan wrote:onaj osjećaj kad vidiš sunce nakon dužeg vremena
- Truba
#345 Re: Dosadna kiša
baš sam ovih dana zaključio da bi zima mogla biti kao i prošle godine 
-
Juliuscezar
#346 Re: Dosadna kiša
Ja ne znam kako cu prezivjeti jos jednu zimu bez prave hladnoce i snijega. Zar je puno u zivotu ocekivati normalna godisnja doba
-
SSemir
#347 Re: Dosadna kiša
ode semir danas poslije posla na biciklo. hvala zeljku majstorovicu na ovom suncu 
- Truba
#348 Re: Dosadna kiša
Evo je opet
Ne prestaje

Ne prestaje
- perfect_guy
#349 Re: Dosadna kiša
decembar će po trenutnoj prognozi biti bašBlack swan wrote:Evo je opet
Ne prestaje
kiša i snijeg, nećemo se sunca pošteno nagledati