Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
edos

#326 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by edos »

bdzs wrote:
edos wrote: Etnicka pripadnost je odredjena u nasoj DNA, naslijedili smo je od roditelja, a preko njih i od svih daljih predaka, i apsolutno ne postoji mogucnost njene promjene.
:-)
Sve što si napisao je ustvari ono što si definisao u prvoj rečenici. Jedino što je tačno da čovjek u svojm genima dijeli
nasljeđe svojih predaka. To što neko u pojedinim hromozomima dijeli neke segmente sa neandertalacima ne znači da je i on sam neandertalac:lol:
Ako si pazljivo citao ono sto sam napisao, shvatio bi da je poenta mog posta bila nemogucnost promjene etnickog identiteta koji iskljucivo nasljedjujemo i ne biramo za razliku od nasih identifikacija sa drzavom, vjerom, jezikom, kulturom itd. koje mozemo mijenjati i birati u skladu sa svojim prohtjevima i nahodjenjima.
A ako cemo o hromozomima i neandertalcima, i o tome se da pricati. Pitanje je samo dokle se zeli ici - do ameba po Darwinistima ili do prvo dvoje ljudi stvorenih na zemlji - prema monoteistickim religijama.. Bukvalno si shvatio stvari za koje sam rekao da su vrlo pojednostavljene iz razloga da pokusam stvoriti jasniju sliku mnogima koji na ovoj temi najcesce mijesaju i brkaju pojmove etnicke pripadnosti, pripadnosti drzavi i pripadnosti nekoj vjeri.
bdzs

#327 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by bdzs »

edos wrote:
bdzs wrote:
edos wrote: Etnicka pripadnost je odredjena u nasoj DNA, naslijedili smo je od roditelja, a preko njih i od svih daljih predaka, i apsolutno ne postoji mogucnost njene promjene.
:-)
Sve što si napisao je ustvari ono što si definisao u prvoj rečenici. Jedino što je tačno da čovjek u svojm genima dijeli
nasljeđe svojih predaka. To što neko u pojedinim hromozomima dijeli neke segmente sa neandertalacima ne znači da je i on sam neandertalac:lol:
Ako si pazljivo citao ono sto sam napisao, shvatio bi da je poenta mog posta bila nemogucnost promjene etnickog identiteta koji iskljucivo nasljedjujemo i ne biramo za razliku od nasih identifikacija sa drzavom, vjerom, jezikom, kulturom itd. koje mozemo mijenjati i birati u skladu sa svojim prohtjevima i nahodjenjima.
A ako cemo o hromozomima i neandertalcima, i o tome se da pricati. Pitanje je samo dokle se zeli ici - do ameba po Darwinistima ili do prvo dvoje ljudi stvorenih na zemlji - prema monoteistickim religijama.. Bukvalno si shvatio stvari za koje sam rekao da su vrlo pojednostavljene iz razloga da pokusam stvoriti jasniju sliku mnogima koji na ovoj temi najcesce mijesaju i brkaju pojmove etnicke pripadnosti, pripadnosti drzavi i pripadnosti nekoj vjeri.
DNK nam može pokazati samo odakle je došao onaj što nam je *ebo babu :lol: . Prosječni Zapadni Balkanac ima 50% predaka koji su došli sa sjevera , 30% predaka koji su došli (ili su tu bili) sa juga (mediterana) i 20% iz male i zapadne Azije. Etnije su društveni konstrukti i nikako nemogu biti biološki homogene osim vrlo rijetko kada su izolovane i kada se radi o endogamiji, znači priča ti je bezveze i nemoj da spamiramo temu.
Tesla10

#328 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by Tesla10 »

On je filadendron.
Arsenal Royal

#329 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by Arsenal Royal »

edos wrote: Rodjen je od roditelja pravoslavaca, sto upucuje na to da je etnicki najvjerovatnije pripadao narodu Srba,
Jesi li ti pri sebi?
MyTao

#330 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by MyTao »

Afrikanac.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#331 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

radostan dan wrote:dimitrije, dimitrije otac, a marija majka. nenadić. a makarije je brat od strica.
eto...a možemo ih nazvati bogumilima, ako će nekm biti lakše.
ili laponcima možda... :zoka:
Jah, isto ti je, bolan, i za onog Mehmedaliju-Mesu Selimovog. Selim staro srpsko ime, a i Mehmedalija... :mrgreen:

Da i tebi lakse bude. :D
Cybernetic

#332 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 12:23, edited 1 time in total.
texiller

#333 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by texiller »

ne.... Mehmed Paša Sokolović... kao što mu to i samo ime kaže je ustvari bio Češnjak...
texiller

#334 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by texiller »

Cybernetic wrote:Sokolovic je bio dijete pravoslavaca, clanova Srpske pravoslavne crkve. Ako se misli na Bosnjaka u starom smislu, tj. jednostavno covjeku porijeklom iz Bosne, onda se to moze reci, mada sumnjam da je za njega licno to bilo znacajno. On je sam sebe jednostavno dozivljavao kao osmanskog vojskovodju, a ostalo ga nije zanimalo. Naravno da nikada nije zaboravio svoje porijeklo, ali to su bila druga vremena kada nisu postojali identiteti koji ce nastati tek nekoliko stoljeca kasnije. To opet znaci da on sebe nije mogao smatrati Srbinom u danasnjem smislu, ali dakako pripadnikom pravoslavnog naroda, u kontekstu millet sistema. Njegov otac je bio pastir porijeklom iz Hercegovine, tako da je veoma moguce da je etnicki bio vlaskog porijekla. Ali govorito o razgranicenim etnickim grupama na tim prostorima je besmisleno. To je sve isti narod, samo kulturoloski podijeljen.
eto... Tita ti malog de mi dočaraj odakle ti znaš kako je Mehmed Paša Sokolović sebe doživljavao i šta je to njemu lično bilo značajno... jel ti prapraprađed divano s Mehmedom pa mu se ovaj povjerav'o.... izem i vas i vaše inetrpretacije historije, istorije i povijesti od rima pa do carigrada i dalje....
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#335 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by Woody »

@Cybernetic:

Vlaškog porijekla?

:? :? :?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#336 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by _BataZiv_0809 »

Najbolje je da pitate njega:

Image
moke_31

#337 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by moke_31 »

Prije bilo kakve rasprave o islamizaciji srednjevjekovne Bosne prvo pročitati:

Nestanak Bogumilstva i Islamizacija Bosne - Aleksandar Solovjev
http://www.b.o.s.a.n.s.k.e.h.i.s.t.o.r. ... r-solovjev (izbrisati tačkice u adresi)
ili http://www.mediafire.com/view/?pdma3cf5oxn11db

Pravoslavnog stanovništva je do polovine 17. vijeka u Bosni bilo veoma malo, nešto u istočnoj Bosni i Hercegovini, dakle u dijelovima koji su graničili sa susjednim zemljama i u kojima je bio jak uticaj ortodoksne crkve.

Vjerovatno su velika većina ovog stanovništva u istočnoj Bosni i Hercegovini koje je prihvatilo pravoslavlje bili Bošnjani/Bogumili kao i ostali stanovnici Bosne samo što su umjesto katoličanstva ili Islama prihvatili pravoslavlje pod uticajem grčke ortodoksne crkve koja je djelovala u susjednim zemljama.

Dakle, Mehmed P. S. je rođen 1505-1506 godine i mnogo je veća šansa (ako ne 100%) da je etnički bio Bošnjanin kao i ostatak stanovništva u Bosni nego Srbin (iz Hercegovine ili nekog drugog dijela Srbije), odnosno Vlah, Cincar ili Grk koje su Osmanlije počele naseljavati u Bosnu tek polovinom 17. stoljeća.

Priboj je istočnije od Rudog pa je do prije 100 godina bio 100% bošnjački, prva crkva izgrađena 30'tih godina prošlog stoljeća, i uz to ima mnogo stećaka???!! :? :?

http://diwan-magazine.com/falsifikovanj ... voslavaca/

Sad da li je njegova porodica zbog blizine i uticaja ortodoksne crkve prihvatila pravoslavlje ili su bili bogumilske vjere prije nego je prešao na Islam je sasvim irelevatno i nije vrijedno rasprave, ali mogućnost da je bio etnički Srbin (ili neka etnija kasnije srbizirana Vlah, Cincar, Grk) je vrlo mala ako ne i ravna nuli.

Zbog prorjeđivanja muslimanskog stanovništva koje je išlo u ratove za Osmanlije, potonji nasljavaju u Bosnu druge narode iz obližnjih dijelova carstva. Tako se doseljavaju Vlasi iz Istočne Srbije, iz zapadne Srbije i južne Hercegovine se dosljevaju trgovci - Cincari i Grci, kao i Srbi iz Stare Srbije (Sandžak) i južne Hercegovine. Ovaj trend dosljevanja pravoslavnog stanovništva se nastavlja i u 18. i 19. stoljeću kada pravoslavci od manjine postaju većina (Solovljev, 66. str.).
Cybernetic

#338 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 12:24, edited 1 time in total.
Woody

#339 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by Woody »

Neobično bi bilo to što bi bio jedini Vlah u I. Hercegovini - i kao takav bi predstavljao kuriozitet. Ako mi (pored njega :? ) navedeš eto SAMO JEDNOG Vlaha iz Hercegovine, naravno imenom i prezimenom išći šta 'oš. A ovo da je Vlah zato što potiče iz I. Hercegovine i da je Vlah ZBOG SVOJE SOCIJALNE PRIPADNOSTI - e, to ti ne mogu komentarisati od smijeha :lol: :lol: :lol:

Doduše, još jedan nesvršeni pravnik rođen u Bradini (od milja ga zvali doktor) je tvrdio da su svi Srbi iz Bosne i Hercegovine - Vlasi, jal šizmatici, jal Istočnogrci :-)

Ha - tko ga zna, krhko je znanje :lol:

A, ja - nešto se ne sjećam sa časova ginekologije da Rudo spada u Istočnu Hercegovinu. Sjećaš li se ti? To je ona lekcija gdje se spominje Mara i krivi kurac.
Cybernetic

#340 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 12:24, edited 1 time in total.
Woody

#341 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by Woody »

E, jebi ga... sad ti poDrka pojmove - taman ono što sam ti i ja hotio rjet:

Pojam Vlah je dvojak: označava pored etničke pripadnosti i nomadskog stočara/pastira/čobana u svakodnevnom govoru Otomanske imperije.

Pa hajde da krenemo ispočetka:

Etnološki termin Vlah je zajednički naziv za sve latinizirane stanovnike Rimske imperije sa područja Balkanskog poluotoka: Tračane, Dačane, Dalmate, Ilire... Većina ovih pomenutih je tokom vremena izumrla ili "utopljena" u slovensko more izgubivši time svoj identitet, jezik, običaje itd. Jedino su se uspjeli sačuvati u biološko-održivom broju na području današnje Rumunije i u nekim pograničkim područjima iste: Negotinska Krajina, Transilvanija, i granično područje sa Bugarskom. Proces sloveniziranja/heleniziranja/albaniziranja Vlaha je završen do kraja Velike Seobe, odn oko VIII i IX vijeka.

Govoriti o uticaju Vlaha na srpsku etnogenezu u doba kada Srbi kao nacijia nisu niti postojali je APSURDNO. Srbi, kao ni Hrvati i svi narodi na ovom dunjaluku se nisu samo-razmnožavali prostom diobom pa je tako neminovno dolazilo i do mješanja i sačinjavanja amalgama koji čine AMA BAŠ SVAKU naciju na Zemlji, osim (možda) nekih izolovanih plemena u Amazoniji, Arktičkoj oblasti ili dosad još nepoznatih skupina po najvišim planinskim lancima.

Današnji Vlasi se generalno ne mješaju sa većinskim narodom u okruženju u kojem žive čime su sačuvali svoj identitet kroz jezik, nošnju i običaje.

Igrom slučaja i istorijskog zateknuća svi Vlasi su pripadnici/vjernici Rumunjsko-pravoslavne crkve, a nikako SPC-a.

Vlasi (stočari) su naziv za SVE nomadsko stanovništvo koje je živjelo na području Otomanske imperije. Kako tadašnja carevina nije priznavala etničku pripadnost, već samo vjersku - sistem milleta, većina pravoslavnog (srpskog, crnogorskog, makedonskog i VLAŠKOG) stanovništva su potpadali pod pejorativan/pogrdan naziv - Vlasi. U sklopu istog poimanja, ali u geografskom kontekstu, off-record su egzistirali i nazivi: Arnauti/Šiptari, Bošnjaci, Latini, Posavci, Krajišnici, Cigani, Čifuti i t.sl.

Šta sam on htio? Šta hoćeš? A, ja!

Do XVI vijeka, proces "utapanja" Aromuna (da, da - to je pravi naziv) je već odavno bio okončan, i etiketirati M.P. Sokolovića Vlahom je u najmanju ruku povijesno-apsurdno.

E, sad što je Turcima Vlah=Srbin, ako govorimo tim jezikom onda OK

Onda u istom kontekstu slobodno možemo tvrditi i da je Nikola Tesla Dalmat, ili kara-Đorđe Petrović Tračanin - što bi bilo djelimično tačno ali ne i ispravno.
VCorp

#342 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by VCorp »

Sokolović je umro 1579 godine. Nacije i narodi nastaju u periodu Proljeća naroda. To je period 1848 do 1849 a možemo reći da i danas to traje samo u drugim oblicima. Koncept naroda i nacija koji mi imamo danas nema nikakve veze s tim dijelom naše pa i historije ostalih naroda ove regije. Za vrijeme Otomanskog carstva su u BiH postojala tri '' naroda '' u miletima- Turci ( svi koji su muslimani ), Grci ( svi pravoslavci ) i Rimljani ( svi rimokatolici ). Tako je bilo službeno pa vi vidite to kako hoćete. Šta su tadašnji seljaci i sirotinja znali šta je Bošnjak, Srbin ili Hrvat :lol:
radostan dan

#343 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by radostan dan »

:shock: :mrgreen:
VCorp

#344 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by VCorp »

radostan dan wrote::shock: :mrgreen:

Smij se, smij se. Da malo više čitate a manje slušate likove poput Semira Osmanagica znali bi nešto. Ljudi su tada znali za koga se bore a ne koje su nacije. Nacije, narodi, etničke grupe su sve socijalno - političke konstrukcije koje smo mi izmislili a nisu nam bogomdane ili rasom a ovi gore raspravljaju o DNA :lol:

Ljudi i dan - danas kod nas govore da su po narodnosti Muslimani iako je to zapravo izrazavanje pripadnosti nekoj od religija a u kojem smo stoljeću ? Šta mislite onda šta se dešavalo prije 600 godina kada nije bilo ove pameti, škola itd ... ? Tvrtko jahao na konju i širio bošnjački nacionaizam i objašnjavao etnicku pripadnost liku sa desetero djece koji čitav dan ore njivu sa njima da bi imao nekakvu kašu i komadic kruha da pojede pred spavanje ? :lol:

Svako etnicka pripadnost je ogranicavanje na određen teritorij jednog naroda a svaki rat se dešava zbog resursa. Pogledajte samo projekat Velike Srbije i njene granice. Pa sigurno na više od pola tog zamišljenog teritorija nema Srba nikako ali zato ima Jadransko more, bosanski rudnici, šume i kada bi se istrijebili svi Hrvati i Bošnjaci kome bi to sve ostalo ? Znači Srbi bi imali više nego pola veći teritorij a bilo bih na tom teritoriju možda par procenata više ali bi imali resurse i mogli bi bolje živjeti.

Iz toga je lako zakljuciti da ukoliko mislite da se ratovi kao i nacionalna prepucavanja proizlaze iz toga jer neko nekoga mrzi zbog njegove religije ili nacionalnosti zajebali ste se jako. Teritorij sa resursima vam je početna tačka.

Dakle je li Meša bio Srbin, Bošnjak ili Englez njega je u tom dijelu historije kao i ostale bolio kurac a danas mi osjetimo posljedice u cijelom svijetu zbog svega navedenog.

Pa se ti smij druže moj :D
Woody

#345 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by Woody »

@Vcorp, nemoj mi Semira dirat' - da te ja ne bih... znaš ti šta već :wink: i znaj da su: PIRAMIDE SAGRAĐENE PRIJE POJAVE LJUDI NA ZEMLJI!!!

Znači, po tvojoj teoriji nije postojao ni ENGLESKI kralj, ni FRANCUSKI kralj, ni ŠPANSKI kralj jer su sve to samo bile XY ličnosti koje su imale suverenitet nad likovima sa desetoro djece koji su po čitav dan orali njivu, ali eto SLUČAJNO su dobili baš TU titulu...

Ma, znaš šta? Evo se bliži kraj prvog polugodišta, ja ću te sada oboriti iz istorije/historije/povijesti pa ti doooobrooo zagrij stolicu na zimskom raspustu (ionako opet neće biti snijega) pa se javi odmah na prvom času drugog polugodišta da izvučeš nekakvu mršavu dvojku.

Eto!
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#346 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by JoseMujica »

šta god da je bilo nije isto što danas imamo...a svak voli pružit i noge i ruke kad se dokazuje

al eto ako u Herodota nađete i jednog Srbina, Hrvata i Bošnjaka samobanovat ću se
VCorp

#347 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by VCorp »

Woody wrote:@Vcorp, nemoj mi Semira dirat' - da te ja ne bih... znaš ti šta već :wink: i znaj da su: PIRAMIDE SAGRAĐENE PRIJE POJAVE LJUDI NA ZEMLJI!!!

Znači, po tvojoj teoriji nije postojao ni ENGLESKI kralj, ni FRANCUSKI kralj, ni ŠPANSKI kralj jer su sve to samo bile XY ličnosti koje su imale suverenitet nad likovima sa desetoro djece koji su po čitav dan orali njivu, ali eto SLUČAJNO su dobili baš TU titulu...

Ma, znaš šta? Evo se bliži kraj prvog polugodišta, ja ću te sada oboriti iz istorije/historije/povijesti pa ti doooobrooo zagrij stolicu na zimskom raspustu (ionako opet neće biti snijega) pa se javi odmah na prvom času drugog polugodišta da izvučeš nekakvu mršavu dvojku.

Eto!

To da nisu postojali engleski, francuski i spanski kraljevi je po nekoj tvojoj teoriji. Evo foruma i ljudi, ako nađu da sam ja to negdje napisao stavljam muda na panj.

Evo ti jedan zanimljiv primjer da shvatis neke stvari.

Jesi cuo za Ilire ? Kod nas ljudi misle da su Iliri narod, eno Albanci se ubijaju da dokazu kako su oni njihovi direktni potomci. Gledaj sad fore. Rimljani su dali ime svojoj provinciji Ilirikum na kojoj su bila smjestena ta plemena a '' Iliri '' nisu nikad sebe nazivali Ilirima niti su imali pojma o tome niti su mislili da su isti narod. Cak se ne zna ni kako su govorili tacno. Pa ti ne vjeruj u slucajnost a čitav svijet ta plemena naziva narodom Iliri iako to nije bio narod niti nacija.

U to vrijeme je bilo da se ides boriti za ono sto sam vec objasnio, danas si krscanin, sutra si musliman, jucer si Bosnjak, danas si Srbin, prekosutra Hrvat. Vi imate sasvim pogresnu percepciju naroda i nacija. Samo pogledaj Bosnu. Hercegovci su slični Dalmatincima po mnogim stvarima, Krajisnici Goranima i Ličanima više nego Dalmosi i Gorani i Ličani Hrvatima ili Hercegovci i Krajisnici Sarajlijama. A opet smo mi Bosanci, Bošnjaci a oni Hrvati iako je recimo fizičke i govorne sličnosti lako uvidjeti među ovima regijama ali se tesko to moze reci za citav narod ili naciju.

Vi ste se sjetili 2013 da ste Bosnjaci pa sebi sad ne date nista reci jer su vas tako ucili u medresi i na skupovima SDA.

P.S. Ove riječi ne dolaze od Srbina i Hrvata već od Bošnje.
Haman

#348 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by Haman »

Srbi ce vam reci da je 100 porijeklom Srbin. Turci ga odnijeli u sepetu na magarcu u Istambul. Majka isla pored magarca i molila da joj ostave dijete, ali Turci ko Turci ne haju za njen plac.

Da N. Malcolm ne napisa Povjest Bosne, tesko bi saznali za Sporazum iz 1515.godine iz koga se jasno vidi cija su djeca isala i Istambol. Dakle, sve je bilo zakonski regulisano. Nije to bila nikakva otimacina nicije djece a posebno srpske kako smo mi svojevremeno ucili i naucili.

Image
N.Malcolm
Krscanski roditelji su kadkada podmicivali svoje muslimanske susjede, da zamijene krscanske djecake svojom jos neobrezanom djecom, a bilo je i suprotnih slucajeva, da su roditelji obiju vjera podmicivali sluzbenike da im uzmu rodjenu djecu. Dakako, da su prednosti ovog sistema bile jasne bosanskim muslimanima, koji su 1515.godine sklopili poseban sporazum da se po 1000 njihove djece salje godisnje u uciliste carske palace, kako kaze Suger Southheastern, Europe under Ottoman Rule st.58, a cije misljenje navodi N. Malcolm u svojoj knjizi Povjest Bosne, str.63
visokijablan

#349 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by visokijablan »

Šta govore oskudni i ne baš uvjerljivi izvori?

Američki profesor Harold Lamb,koji je proučavao Turske izvore u Carigradu,pogotovo dnevnik Sulejmana Veličanstvenog zabilježio je sljedeće..
Kada je Sokolović završio visoku dvorsku školu u Carigradu kao naj bolji đak profesori su zaključili da mu kao poklon daruju nekakvo skupocijeno odijelo,ali Sokolović to nije želio nego je tražio da za nagradu može posjetiti svoje roditelje,što mu nije udovoljeno..Kada je sultan Sulejman čuo za tu njegovu želju kod sljedeće posjete visokoj školi pitao ga je ,,Odakle je,,?,a on mu je odgovorio ,,Iz Hrvata,,,i Lamb ga u svom djelu na osnovu toga naziva Hrvatom.??????
Dubrovački plemić Jakov Lukarević koji je g. 1570-571 boravio u Carigradu,u Povjesti Dubrovnika piše da veliki vezir potječe iz Dalmacije((očito ne misli na tadašnju Mletačku,nego na onu staru Rimsku Dalmaciju koja se na sjeverozapadu protezala od utoka Drinjače u Drinu niže Zvornika),da su mu roditelji bili katolici,te da je na krštenju dobio ime ,,Bajica,,,što je od milja naziv za Blago,kako su onodobni katolici prevodili ime sv. Benedikta,dok kod pravoslavnih nije postojalo štovanje tog sveca.
Splitski kanonik Petar Vukoslavić zabilježio je da su tada ugledni muslimani Sokolovići iz Bosne bili katolici prije prelaska na islam.

Od 16st. susrećemo izvore koji govore o pravoslavnom porjeklu obitelji Sokolović.U jednom zapisu iz g.1564 piše da je Pećki patrijah Makarije bio rođak Mustafi paši Sokoloviću,rođaku velikog vezira Mehmed -paše.O tome piše i Njemac Stjepan Gerlach 1575g.
1.marta 1575 Gerlach zapisuje,,Danas vidio pred našim vratima visokog izglednog Bošnjaka Mehmed-pašina sinovca koji je tek prije 2-3 mjeseca postao musliman,,
Eto bio je svo troje po malo.
radostan dan

#350 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?

Post by radostan dan »

dobio ime ,,Bajica,,,što je od milja naziv za Blago,kako su onodobni katolici prevodili ime sv. Benedikta
:lol: :lol: ima logike, ima logike... :mrgreen:
kako je mali bajica postao mali mujica, ali ne lezi vraže, nit je bajica - bajica, nit je bajica -mujica, neg to bješe benedikte i glavom i bradom.
a kako svakog benedikta od milošte zovu blago a ne beno, bene, i ako se to spusti na lokalni nivo gdje se od davnina zna da svakog postojećeg blaga alijas benedikta u nasKE zovo bajo, baja, bajica mali knindža rafaelo, onda je sve jasno...

:mrgreen: jbt, isukrste...
Post Reply