Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post Reply
Breathless

#326 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Skijaš wrote:
BezDobrogNaslova wrote:U inat, takvima kao ste Vi, gospodine Breathless, ce postojati Andricgrad, i u inat takvima je izgradjen, da miri ljude.
Nemoj, udavićeš se, prevelik je to zalogaj. Ti možeš očekivati podršku projektu jer će dvadeset-trideset ljudi sada imati obezbjeđenu egzistenciju ali čitav projekat predstaviti kao nešto što bi trebalo da miri ljude a Kusturicu kao vizionara, pa nemoj zajebavati.
Nemanja Kusturica danas je mirotvorac, kao sto je onomad bio mirotvorac i mecena mu Milošević. :lol:

Nesretnik

http://kustabiografija.wordpress.com/
Bodkin

#327 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

Nomo wrote:
BezDobrogNaslova wrote:Nigdje nisam napisao da je Andricgrad oslobodjen od poreza i to je neistina. Za sve zivo se izdaje fiskalni racun, a na to se koliko znam mora platiti PDV. Djelimicno se slazem sa stavom, da je Andricgrad politicki podrzan od vladajucih struktura, i da se to odrazilo na ulaganje, ali ja cisto sumnjam da ce se bilo sta promjeniti, jer je Kusturica jednostavno dovoljno veliki i jak, da ce ga podrzati i SDS, ako pobjedi. Zivi bili, pa vidjeli.
Emir je za vrijeme Slobe Milosevica, okarakterisan kao njegov covjek, snimio jedan od svojih najboljih filmova, i dobio Zlatnu Palmu u Kanu. Poslije njega, su dosli Djindjic i Kostunica, pa je zazivio Mecavnik. Boris Tadic je licno sprijecio iskopavanje nikla u Mokroj Gori, i otvoreno ga podrzao. Sada ga jos otvorenije podrzava Aleksandar Vucic (donacija SNS od 100 hiljada EUR za zavrsetak studentskog doma). Iluzorno je ocekivati, da ce Bosic, ako pobjedi, prekinuti ovu "tradiciju".
Breathless
Ja imam postovanje za sve nevino nastradale u ovom ratu. I moju imovinu u Sarajevu je neko oteo i opljackao, i ja sam izgubio clanove familije u ratu. U onoj zgradi sto se sad zove Sud BiH je brutalno premlacivan moj otac, samo zato jer je Srbin
, (nekad bila kasarna Viktor Bubanj). I za mene je Sarajevo Sarajevo, a ne crna rupa, i ja ne mrzim taj grad, i cesto i rado svracam u njega.
Ti si taj koji je otrovan mrznjom,
a takvih ima i u Visegradu, to si u pravu, samo je ne vidim nikakve razlike izmedju tebe i njih. Sustinski ste isti, od vlastite mrznje ne vidite ni milimetar ispred nosa, i poslije se svi iscudjavaju kako sovinisticka retorika eksplodira pred izbore, i kako narod zaboravi na sve probleme ekonomske prirode i ponovo glasa za one iste, koji obecavaju da ce ga "suknuti" ovim drugima.
nije upuceno meni licno ali se osjecam prozvanim . Ovdje su ti postavljena imena i prezimena ubijenih ljudi , ovdje se pise konkretno o lukicu i njegovoj lomaci o genocidu u visegradu o masovnim ubistvima gdje je poznato ime zrtve i ime ubice . Ovdje je ime i fotografija djevojke koja nije vise mogla izdrzati izivljavanje monstruma zvijeri koji sebe zovu srpskim junacima . A ti tako anomino i hladno da si izbacen iz stana u Sarajevu a otac ti brutalno premlacivan . Ja licno ti ne vjerujem ni sekunde . Zbog cega bi ti vjerovao . Niti te vidim niti cujem samo vidim forumski nick name . Pa i ja mogu sada pisati da su mi u beogradu 93 nokte cupali i oko izvadili sestarom . I ono najvaznije zasto onaj covjek ( u ovom slucaju forumas Breathless ) koji pise istinu , koji podastire cinjenice , argumente , koji pise o zlocinu ....zasto on MRZI .
Ovo nije prvi put , meni se cesto desava kako na forumu tako i u stvarnom zivotu , kada spomenem Manjacu , Srebrenicu , opsadu Sarajeva i 1200 ubijene djece , hiljadu srusenih vjerskih objekata , masovne grobnice , masovna planirana silovanja , masovna protjerivanja masovni zlocin ...druga strana mi kaze da je nekoga mrzim . Ko biva Srbe . Zasto ? Zbog cega mrzim ako tupim istinu koja boli ? Uopste ne mrzim , hocu da pisem i govorim o tome . Hocu pravdu . Na svim tv stanicama svijeta se vrti holokaust i sve sto se desavalo zidovima u 2 ratu . Neprestano i non stop se vrti i niko se ne buni sto se vrti istina . Njemci nikada ne kazu da ih Jevreji ili Englezi mrze zato sto pustaju dokumntrane filomove o tome . Njemci su priznali sta su radili i pokajali se . i opet se ta prica vrti do besvjesti na nekim kanalima pogotovo njemackim . Srbi nisu priznali , negiraju a kada spomenes odmah mrzis . Ja to ne razumijem . A oni ko biva ne mrze , hoce da zaborave , da snijeg pokrije sas i nastavimo zivjeti u ljubavi i slozi . naravno podijeljeni po karadjiceveom receptu . Oni na otetoj zemlji baskare se , kroje nam sinjele po svojoj mjeri pisu neku svoju istoriju o nesretnom sukobu a mi osakaceni i stjerani u rezrvat treba da klimamo glavom i pozdravljamo nekakav bizarni avetinjski Andric grad . I da sutimo o svemu kao dijete ili zena koju su silovali tukli i sada joj mafija prijeti da ce jos gore proci ako zucne policiji ili bilo kome nesto o tome .
jer srbe niko nije tukao u sarajevu i uzimao im stanove i stvari :lol: dva lika, dvije strane medalje
Breathless

#328 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Bit ce da si i ti i treca strana iste medalje.
Arsenal Royal

#329 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Arsenal Royal »

Bodkin wrote: jer srbe niko nije tukao u sarajevu i uzimao im stanove i stvari :lol: dva lika, dvije strane medalje
Ko je mlatio srbe po Sarajevu?Imena i prezimena molim? Nemoj mi suplje price
Breathless

#330 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Arsenal Royal wrote:
Bodkin wrote: jer srbe niko nije tukao u sarajevu i uzimao im stanove i stvari :lol: dva lika, dvije strane medalje
Cinjenica je da neki Srbi ni krivi ni duzni jesu bili izlozeni zlostavljanju i da su neki cak i ubijeni, ali je jednako cinjenica i to da je taj broj znatno manji od broja ubijenih Srba od strane Karadzicevih hordi koje su opsjedale grad. Cinjenica je i to da je Izetbegovic vodio politiku ciji cilj je bio polagano istiskivanje Srba iz ARBiH i stvaranje vojske koja ce biti ne bosasnka, vec iskljucivo bosnjacka, kao i nepodobnih Bosnjaka i to je za svaku osudu, kao sto je za svaku osudu jos mnogo njegovih postupaka koji su isli na ruku njegovim koalicionim partnerima iz SDS-a i HDZ-a. I ne samo to, vec je guranje religije u javni zivot bila jasna poruka i nebosnjacima i Bosnjacima koji nisu muslimani da trebaju svoju srecu traziti drugdje, ali to nije sada tema.
Bodkin

#331 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

Pa ako su cinjenice sto onda nisi koje pm reagovao na ono sranje gore i sto meni tersas sto jesam?
Sent from my Lumia
Breathless

#332 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Bodkin wrote:Pa ako su cinjenice sto onda nisi koje pm reagovao na ono sranje gore i sto meni tersas sto jesam?
Sent from my Lumia
Ako ti je cilj trolati ovu temu sve dok se ne zatvori, samo izvoli, ionako je sve receno sto se imalo reci. Ne znam s kojim pravom me uopste prozivas? Ja sam reagovao na mnogo sranja napisanih ovdje, dok si ti prelazio preko svega hladno, izuezvsi jedno besmiseno pitanje upuceno meni i potpuno selektivno hvatanje za rijec forumasa Nomo-a koji i nije nigdje rekao da se nisu desavali zlocini nad nekim neduznim Srbima u Sarajevu, vec da ne vjeruje ovom forumasu iz Visegrada u njegov pojedinacni slucaj koji iznosi. Relativizovati zlocine u Visegradu koji po svojom monsturoznosti prelaze i granicu zvjerstava izolovanim zlocinima koji su se desili nad nekim Srbima u opsjednutom Sarajevu, jeste isto sto i opravdavati te zlocine, a ne samo da ne reagujes na to, vec to isto radis. Ne umanjujem nicije zrtve, ali te relativizacije i opravdavanja tipa Srebrenica za "napokon došao je trenutak da se nakon bune protiv dahija osvetimo Turcima" ili Srebrenica za "zlocine Nasera Orica", takva poredjenja i te relativizacije kao i trazenje ekvivalenta jednom zlocinu u drugom, nedvosmisleno se izricu sa jasnim namjerama.
Last edited by Breathless on 05/07/2014 22:07, edited 1 time in total.
Arsenal Royal

#333 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Arsenal Royal »

Breathless wrote:
Arsenal Royal wrote:
Cinjenica je da neki Srbi ni krivi ni duzni jesu bili izlozeni zlostavljanju i da su neki cak i ubijeni, ali je jednako cinjenica i to da je taj broj znatno manji od broja ubijenih Srba od strane Karadzicevih hordi koje su opsjedale grad. Cinjenica je i to da je Izetbegovic vodio politiku ciji cilj je bio polagano istiskivanje Srba iz ARBiH i stvaranje vojske koja ce biti ne bosasnka, vec iskljucivo bosnjacka, kao i nepodobnih Bosnjaka i to je za svaku osudu, kao sto je za svaku osudu jos mnogo njegovih postupaka koji su isli na ruku njegovim koalicionim partnerima iz SDS-a i HDZ-a. I ne samo to, vec je guranje religije u javni zivot bila jasna poruka i nebosnjacima i Bosnjacima koji nisu muslimani da trebaju svoju srecu traziti drugdje, ali to nije sada tema.
Ma dajte vise sa tim mitom prekinite je... mu. Marisani i mlaćeni su svi odreda koji su pali u ruke profiterima i gangsterima tipa Cace.To sto su u malom promilu mozda vise bili srbi nego bosnjaci i hrvati ne znaci da je bilo sistematskog zlostavljanja srba. Na kraju krajeva vise je srbe Batko marisao na grbavici nego neki nasi. U kazanima nisu sami srbi zavrsili vec tamo ima i bosnjaka i hrvata i bilo koga ko se zamjerio odredjenim kriminalcima.Na kraju krajeva gdje su te osude haga za sistematsko maltretiranje srba u sarajevu ,nemojte ici krmcima niz dlaku
Arsenal Royal

#334 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Arsenal Royal »

palesa wrote:
Arsenal Royal wrote:
Psihijatrija, druga vrata lijevo :D
Znam drugi sprat ljevo prodjem pored sobe gdje ti ležiš
Danguba

#335 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Danguba »

Bodkin wrote:
Nomo wrote:
nije upuceno meni licno ali se osjecam prozvanim . Ovdje su ti postavljena imena i prezimena ubijenih ljudi , ovdje se pise konkretno o lukicu i njegovoj lomaci o genocidu u visegradu o masovnim ubistvima gdje je poznato ime zrtve i ime ubice . Ovdje je ime i fotografija djevojke koja nije vise mogla izdrzati izivljavanje monstruma zvijeri koji sebe zovu srpskim junacima . A ti tako anomino i hladno da si izbacen iz stana u Sarajevu a otac ti brutalno premlacivan . Ja licno ti ne vjerujem ni sekunde . Zbog cega bi ti vjerovao . Niti te vidim niti cujem samo vidim forumski nick name . Pa i ja mogu sada pisati da su mi u beogradu 93 nokte cupali i oko izvadili sestarom . I ono najvaznije zasto onaj covjek ( u ovom slucaju forumas Breathless ) koji pise istinu , koji podastire cinjenice , argumente , koji pise o zlocinu ....zasto on MRZI .
Ovo nije prvi put , meni se cesto desava kako na forumu tako i u stvarnom zivotu , kada spomenem Manjacu , Srebrenicu , opsadu Sarajeva i 1200 ubijene djece , hiljadu srusenih vjerskih objekata , masovne grobnice , masovna planirana silovanja , masovna protjerivanja masovni zlocin ...druga strana mi kaze da je nekoga mrzim . Ko biva Srbe . Zasto ? Zbog cega mrzim ako tupim istinu koja boli ? Uopste ne mrzim , hocu da pisem i govorim o tome . Hocu pravdu . Na svim tv stanicama svijeta se vrti holokaust i sve sto se desavalo zidovima u 2 ratu . Neprestano i non stop se vrti i niko se ne buni sto se vrti istina . Njemci nikada ne kazu da ih Jevreji ili Englezi mrze zato sto pustaju dokumntrane filomove o tome . Njemci su priznali sta su radili i pokajali se . i opet se ta prica vrti do besvjesti na nekim kanalima pogotovo njemackim . Srbi nisu priznali , negiraju a kada spomenes odmah mrzis . Ja to ne razumijem . A oni ko biva ne mrze , hoce da zaborave , da snijeg pokrije sas i nastavimo zivjeti u ljubavi i slozi . naravno podijeljeni po karadjiceveom receptu . Oni na otetoj zemlji baskare se , kroje nam sinjele po svojoj mjeri pisu neku svoju istoriju o nesretnom sukobu a mi osakaceni i stjerani u rezrvat treba da klimamo glavom i pozdravljamo nekakav bizarni avetinjski Andric grad . I da sutimo o svemu kao dijete ili zena koju su silovali tukli i sada joj mafija prijeti da ce jos gore proci ako zucne policiji ili bilo kome nesto o tome .
jer srbe niko nije tukao u sarajevu i uzimao im stanove i stvari :lol: dva lika, dvije strane medalje
:roll:

svojim komentarom izjednacavas sistematske zlocine i zlocine pojedinaca sa kojima smo se sami obracunavali(ne bas sa svima).
poredis zive lomace, klanje na cupriji, mucka ubistva u vilinoj vlasi sa zlocinima koje smo mi sami osudili i ne trudimo se da osumnjicene krijemo ili uljepsavamo stvari.

i jos jedna bitna stvar, svi ti cetnici u visegradu koje jos nije ruka pravde stigla a i oni u hagu, ponovili bi isto. nema srama, nema stida, nema pokajanje, nema prljave savjesti a o izvinjenju da ne pricamo...jer su to radili iz pogresnih
ubjedjenja a andric grad treba to da odrzi u zivotu.
Breathless

#336 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Arsenal Royal wrote:itom prekinite je... mu. Marisani i mlaćeni su svi odreda koji su pali u ruke profiterima i gangsterima tipa Cace.To sto su u malom promilu mozda vise bili srbi nego bosnjaci i hrvati ne znaci da je bilo sistematskog zlostavljanja srba. Na kraju krajeva vise je srbe Batko marisao na grbavici nego neki nasi. U kazanima nisu sami srbi zavrsili vec tamo ima i bosnjaka i hrvata i bilo koga ko se zamjerio odredjenim kriminalcima.Na kraju krajeva gdje su te osude haga za sistematsko maltretiranje srba u sarajevu ,nemojte ici krmcima niz dlaku
Da je jedan nevin covjek stradao, to je strasno, a nije jedan i to je cinjenica, kao sto je cinjenica i to da ti zlocini, za razliku od zlocina pod kontrolom VRS i HVO-a, nisu bili sistematski provodjeni s ciljem uklanjanja odredjene grupe stanovnistva, vec izolovani incidenti. Sistematski odlazak Srba iz Sarajeva, krenuo je sa Krajisnikovim pozivom za napustanje grada, a to je vec bilo nakon sto su ratna dejstva stala. Prije toga, iz Sarajeva izlozenog nevidjenom teroru nad civilnom stanovnistvom i najduzoj opsadi u historiji ratovanja, bjezao je gotovo svako ko je imao priliku.
Breathless

#337 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Danguba wrote: :roll:

svojim komentarom izjednacavas sistematske zlocine i zlocine pojedinaca sa kojima smo se sami obracunavali(ne bas sa svima).
poredis zive lomace, klanje na cupriji, mucka ubistva u vilinoj vlasi sa zlocinima koje smo mi sami osudili i ne trudimo se da osumnjicene krijemo ili uljepsavamo stvari.

i jos jedna bitna stvar, svi ti cetnici u visegradu koje jos nije ruka pravde stigla a i oni u hagu, ponovili bi isto. nema srama, nema stida, nema pokajanje, nema prljave savjesti a o izvinjenju da ne pricamo...jer su to radili iz pogresnih
Njegovo selektivno reagovanje govori o njegovim stvarnim motivima i to se vidi iz aviona, da ne govorim o tom relativiziranju zlocina i njihovom izjednacavanju.
Bodkin

#338 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

Danguba wrote:

ma jel? odakle ti to da sto sam levata prozvao za umanjivanje zlocina izjednacavam zlocine? mislim jasno mi je da su najdraze rijeci na forumu (relativizacija, izjednacavanje i slicno) ali de malo realnosti. kako bolan izjednacavanje. ili moram da se najebem majke prvo cetnicima iz visegrada i napisem da sam za ukidanje RS-a da bih smio da progovorim o ovome iz sarajeva ali pod obavezno velikim fontom da su to bili pojedinci i da nije bilo sistematski? jebo tu pricu
Danguba

#339 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Danguba »

Bodkin wrote:
Danguba wrote:

ma jel? odakle ti to da sto sam levata prozvao za umanjivanje zlocina izjednacavam zlocine? mislim jasno mi je da su najdraze rijeci na forumu (relativizacija, izjednacavanje i slicno) ali de malo realnosti. kako bolan izjednacavanje. ili moram da se najebem majke prvo cetnicima iz visegrada i napisem da sam za ukidanje RS-a da bih smio da progovorim o ovome iz sarajeva ali pod obavezno velikim fontom da su to bili pojedinci i da nije bilo sistematski? jebo tu pricu
ma da...tolika kolicina zlocina se dogodila u visegradu da niko i ne spominje protjerivanje, unistavanje imovine(a i to je zlocin jel da) ali nema kada da dodju na red a ovaj visegradjanin kaze kako su morali napustiti sarajevo i ti odmah

''jer srbe niko nije tukao u sarajevu i uzimao im stanove i stvari :lol: dva lika, dvije strane medalje

ti ne moras nista, hebavati cetnicku majku, osudjivati, ukidati...tvoje je da trazis pandane

i zapamti jednom za svagda, nismo niti cemo biti isti. nismo skrivali zlocince, nismo skrivali zlocine, ne slavimo zlocince...nego sve radimo da dodju pred lice pravde.
Kikibombona

#340 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Kikibombona »

Breathless wrote: Cinjenica je da neki Srbi ni krivi ni duzni jesu bili izlozeni zlostavljanju i da su neki cak i ubijeni, ali je jednako cinjenica i to da je taj broj znatno manji od broja ubijenih Srba od strane Karadzicevih hordi koje su opsjedale grad. Cinjenica je i to da je Izetbegovic vodio politiku ciji cilj je bio polagano istiskivanje Srba iz ARBiH i stvaranje vojske koja ce biti ne bosasnka, vec iskljucivo bosnjacka, kao i nepodobnih Bosnjaka i to je za svaku osudu, kao sto je za svaku osudu jos mnogo njegovih postupaka koji su isli na ruku njegovim koalicionim partnerima iz SDS-a i HDZ-a. I ne samo to, vec je guranje religije u javni zivot bila jasna poruka i nebosnjacima i Bosnjacima koji nisu muslimani da trebaju svoju srecu traziti drugdje, ali to nije sada tema.
Jarane, ti si evo posten... Uocavas hamelj u dvoristima svake grupe u ovoj drzavi. Suocavas se sa tim. Za svaku pohvalu!

Znas sta je problem?

Problem je ako ti otvoris temu i napises sve ovo. Naci ce se masa ljudi koji ce te prozvati cetnickim/ustaskim segrtom, kukavicijim jajetom i sta ne.... Uputit ce te da komentarises Srbe i Hrvate koji su radili gore stvari.... Reci ce da je nemoralno govoriti lose o zrtvi ili crnim detaljima bosnjacke/bosanske politike.... Vec vidjeno milion puta.

Isto to rade Srbi kada istinu zbori Cedo Jovanovic i 300 000 njegovih glasaca i jos koliko pristalica. Imas forum b92 koji je izrazito anticetnicki, na kojem se cetnici stigmatiziraju vise nego ovdje ili nekom drugom bosanskom forumu... (To je pravi put).. Kao sto imas nacionaliste, soviniste koji im zele sve najgore.

Isto to rade Hrvati kada istinu zbori Slavo Kukic i njegovi istomisljenici medju Hrvatima.

Misljenja sam da ce ovdje stvari krenuti u pozitivnom pravcu kada Bosnjak bude za dobro svoje grupe govorio o losim stvarima kod Bosnjaka, Srbin kod Srba, a Hrvat kod Hrvata. Umorit ce se i ovi koji takve nazivaju izdajnicima.

Kad Srbin govori istinu o Hrvatima, Bosnjak o Srbima.... nazalost, samo se raspiruje nacionalizam i produbljava mrznja zbog koje ispastaju mnogi....
Breathless

#341 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Kikibombona wrote:
Misljenja sam da ce ovdje stvari krenuti u pozitivnom pravcu kada Bosnjak bude za dobro svoje grupe govorio o losim stvarima kod Bosnjaka, Srbin kod Srba, a Hrvat kod Hrvata. Umorit ce se i ovi koji takve nazivaju izdajnicima.

Kad Srbin govori istinu o Hrvatima, Bosnjak o Srbima.... nazalost, samo se raspiruje nacionalizam i produbljava mrznja zbog koje ispastaju mnogi....
Slazem se sa ovim prvim, ali zaista ne zelim radi politicke korektnosti ili ne znam kojeg drugog razloga, presucivati i time pristajati na ocigledni fasizam, a fasizam je fasizam i niko nije imun na njega, ali neke stvari iz proteklog rata su prosto neuporedive. Na ovom forumu sam bio vec cetnik, ovdje sam eto ispunjen mrznjom prema Srbima, bio sam i plenumas i komunjara i rusofil i svasta nesto, ali me se to savrseno ne tice. Nisam ovdje da bi zarad politicke korektnosti i odrzavanja nekog privida povladjivao bilo kome. Ova tema je bila o Visegradu i Nemanjinom Potemkinovom selu, sve zajedno lijepo upakovano i uvijeno u sljasteci celofan, kao da pricamo o nekom selu u vojno neutralnoj Svicarskoj, a ne o mjestu gdje su se dogodili najstravicniji zlocini, gdje se ti zlocini i danas dozivljavaju kao plemenita djela i gdje je na snazi najgori apartheid, i ne o projektu koji je nastao i postoji na cistom i najgorem nacionalizmu i kojim upravlja covjek koji je bio i danas jeste jedan od najgorih raspirivaca mrznje na ovim prostorima, ali dovoljan je jedan trol i da sve ode u pogresnom pravcu. Kako je krenulo, uskoro bi mogli Nemanju slaviti, ne samo kao "ljevicara i antiglobalistu", vec i kao samog Ghandija, sve poskakujuci uz ove poskocice

Kikibombona

#342 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Kikibombona »

Breathless wrote: Slazem se sa ovim prvim, ali zaista ne zelim radi politicke korektnosti ili ne znam kojeg drugog razloga, presucivati i time pristajati na ocigledni fasizam, a fasizam je fasizam i niko nije imun na njega, ali neke stvari iz proteklog rata su prosto neuporedive. Na ovom forumu sam bio vec cetnik, ovdje sam eto ispunjen mrznjom prema Srbima, bio sam i plenumas i komunjara i svasta nesto, ali me se to savrseno ne tice. Nisam ovdje da bi zarad politicke korektnosti i odrzavanja nekog privida povladjivao bilo kome. Ova tema je bila o Visegradu i Nemanjinom Potemkinovom selu, sve zajedno lijepo upakovano i uvijeno u sljasteci celofan, kao da pricamo o nekom selu u vojno neutralnoj Svicarskoj, a ne o mjestu gdje su se dogodili najstravicniji zlocini, gdje se ti zlocini i danas dozivljavaju kao plemenita djela i gdje je na snazi najgori apartheid, i ne o projektu koji je nastao i postoji na cistom i najgorem nacionalizmu i kojim upravlja covjek koji je bio i danas jeste jedan od najgorih raspirivaca mrznje na ovim prostorima, ali dovoljan je jedan trol i da sve ode u pogresnom pravcu. Kako je krenulo, uskoro bi mogli Nemanju slaviti, ne samo kao "ljevicara i antiglobalistu", vec i kao samog Ghandija, sve poskakujuci uz ove poskocice

Kada Bosnjak etiketira Srbe (govori tesku istinu), ne postize nista dobro. Ne pomaze ni Bosnjacima ni Srbima.

Moze samo podstaci nekog cetnika da ako nista uvrijedi nekog povratnika Bosnjaka. Dakle, na taj nacin se jaca srpski nacionalizam i stvaraju preduslovi za nasilne reakcije.

Bosnjak po meni treba na civilizovan nacin raditi na istini. Treba snimati filmove, pomagati ugrozene, obnavljati sjecanje na nevino stradale. Niposto ne treba udarati na srpski narod, jer tako nista nece postoci. Samo moze trovati sebe i 'protivnika', stvarati preduslove za nasilje ili neki buduci sukob. Treba govoriti iskljucivo o ZLOCINCIMA, o imenima i prezimenima. Nije dobro etiketirati Visegrad i sve Srbe u Visegradu. To je kontraproduktivno. Steti svima, niko od toga nema ama bas nikakvu korist.

Srbin koji govori kriticki o Srbima je vrijedniji od 1000 Bosnjaka koji govore ISTO. Bosnjak apsolutno nista dobro ne moze postici, ni za svoj ni za srpski narod. U to sam uvjeren.
Breathless

#343 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Kikibombona wrote: Kad Srbin govori istinu o Hrvatima, Bosnjak o Srbima.... nazalost, samo se raspiruje nacionalizam i produbljava mrznja zbog koje ispastaju mnogi....

I jos samo da dodam da takva vrsta politicke korektnosti tokom socijalizma, ali i presucivanje mnogih zlocina zarad mira u kuci, nije dalo gotovo nikakav rezultat izuzev toga da su se one snage koje su 1945. formano porazene, ponovo povampirile devedesetih, a sve zahvaljujuci tome jer je ideoloska matrica na kojoj su funkcionisale, ostala znacajno ocuvana. Fasizam treba nazvati fasizmom ma gdje on bio, zlocin zlocinom, a presucivati i okretati glavu nije nista drugo nego svjesno ili nesvjesno davati mu prostor za djelovanje.
Bodkin

#344 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

Danguba wrote:
Bodkin wrote:
Danguba wrote:

ma da...tolika kolicina zlocina se dogodila u visegradu da niko i ne spominje protjerivanje, unistavanje imovine(a i to je zlocin jel da) ali nema kada da dodju na red a ovaj visegradjanin kaze kako su morali napustiti sarajevo i ti odmah

''jer srbe niko nije tukao u sarajevu i uzimao im stanove i stvari :lol: dva lika, dvije strane medalje

ti ne moras nista, hebavati cetnicku majku, osudjivati, ukidati...tvoje je da trazis pandane

i zapamti jednom za svagda, nismo niti cemo biti isti. nismo skrivali zlocince, nismo skrivali zlocine, ne slavimo zlocince...nego sve radimo da dodju pred lice pravde.
ne kontas ti nista bolan. koliko ljudi opise sve srpske zlocine evo konkretno u visegradu? koliko ih je ovdje opisalo sve grozote? da ja nesto izjednacavam valjda bih ih umanjivao ili sta vec. jel ti to pada na pamet? ili po defaultu branis odmah? ja se redovno poserem po svim stranama. ovdje nema potrebe jer ima dovoljno ljudi koji to rade. gdje si bio kad sam ja pisao o slikama radovana i mladica u skoli u IS? nestao na nekoj drugoj temi i cekao da spomenem aferime bosnjaka jel?

i nisam ti ja neki troler cetnicic kome ces ti govoriti da nesto pamti. od sad idi po forumu i skaci na forumase koji slucajno spomenu i drugu stranu ali mene preskoci

p.s. da, njih dvojica su isti kurac. jedan umanjuje zlocine nad srbina u sarajevu dok drugi prelazi preko zlocina nad bosnjacima u visegradu. razlika je jedino tebi jer jedan je na tvojoj strani dok su meni obojica isto sranje ;-)
Danguba

#345 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Danguba »

Kikibombona wrote:
Kada Bosnjak etiketira Srbe (govori tesku istinu), ne postize nista dobro. Ne pomaze ni Bosnjacima ni Srbima.

Moze samo podstaci nekog cetnika da ako nista uvrijedi nekog povratnika Bosnjaka. Dakle, na taj nacin se jaca srpski nacionalizam i stvaraju preduslovi za nasilne reakcije.

Bosnjak po meni treba na civilizovan nacin raditi na istini. Treba snimati filmove, pomagati ugrozene, obnavljati sjecanje na nevino stradale. Niposto ne treba udarati na srpski narod, jer tako nista nece postoci. Samo moze trovati sebe i 'protivnika', stvarati preduslove za nasilje ili neki buduci sukob. Treba govoriti iskljucivo o ZLOCINCIMA, o imenima i prezimenima. Nije dobro etiketirati Visegrad i sve Srbe u Visegradu. To je kontraproduktivno. Steti svima, niko od toga nema ama bas nikakvu korist.

Srbin koji govori kriticki o Srbima je vrijedniji od 1000 Bosnjaka koji govore ISTO. Bosnjak apsolutno nista dobro ne moze postici, ni za svoj ni za srpski narod. U to sam uvjeren.
Otprilike tako.
Breathless

#346 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Kikibombona wrote: Kada Bosnjak etiketira Srbe (govori tesku istinu), ne postize nista dobro. Ne pomaze ni Bosnjacima ni Srbima.

Nigdje ne generalizujem Srbe niti mi to ikada pada na pamet. Srba imam i u blizoj i u siroj familiji, imam ih medju prijateljima, srpska kultura, ona antifasisticka je itekako uticala na moje svjetonazore, ali govoriti o Visegradu danas, ne mozes, a da ne uopstavas iz prostog razloga sto se uprkos svom zlu koje se tamo desilo i desava, nema ni jednog jedinog glasa koji se tome suprostavlja, izuzev recimo Sase Stanisica, koji je ionako davno, na pocetku tog pakla, otisao iz Visegrada i nicim ne pripada tom miljeu. Preduslovi za nasilje i buduci sukob se ne stvaraju govoreci istinu, vec zaobilazeci je ili presucujuci, zbog ovih ili onih opravdanja. Ionako tesko da koja sredina moze ptonuti vise u fasizam od potonuca Visegrada u posljednih 20-tak godina i danas.
Last edited by Breathless on 06/07/2014 01:07, edited 1 time in total.
Breathless

#347 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Da, Trebinje, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, cak i Prijedor uprkos svim sistematskim zlocinima koji su se i tamo desavali, pogotovo u Prijedoru, ne mogu se ni na koji nacin izjednacavati s Visegradom, jer su se iz tih gradova culi i cuju pojedinacni glasovi koji osudjuju fasizam, dok iz Visegrada ne, vec naprotiv, fasizam se njeguje i prihvata kao zajednicka vrijednost. Bio bi sretan da me neko razuvjeri i kaze da nisam u pravu.
Kikibombona

#348 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Kikibombona »

Breathless wrote:

Nigdje ne generalizujem Srbe niti mi to ikada pada na pamet. Srba imam i u blizoj i u siroj familiji, imam ih medju prijateljima, srpska kultura, ona antifasisticka je itekako uticala na moje svjetonazore, ali govoriti o Visegradu danas, ne mozes, a da ne uopstavas iz prostog razloga sto se uprkos svom zlu koje se tamo desilo i desava, nema ni jednog jedinog glasa koji se tome suprostavlja, izuzev recimo Sase Stanisica, koji je ionako davno, na pocetku klaonice, otisao iz Visegrada i nicim ne pripada tom miljeu. Preduslovi za nasilje i buduci sukob se ne stvaraju govoreci istinu, vec zaobilazeci je ili presucujuci, zbog ovih ili onih opravdanja. Ionako tesko da koja sredina moze ptonuti vise u fasizam od potonuca Visegrada u posljednih 20-tak godina i danas.
Budimo realni drug, moras biti 'ludak' da bi u Visegradu i nekoj slicnoj mini sredini etiketirao zlocinacki olos. Vidis samo LDP i njihovih 250 000 hiljada glasaca. Sigurno imaju makar jos toliko simpatizera, ako ne i vise. Valjda smo nacisto da ti ljudi misle sve najgore o Milosevicu i njegovoj ekipi, o njihovim nedjelima.... Ali, ipak, SUTE. Ne osjecaju da je doslo vrijeme za agresivniju anticetnicku kampanju. Ljudi se boje za sebe i porodicu.

Obican gradjanin Visegrada tesko smije otvoreno govoriti o cetnistvu i zlocinama u gradu. Na taj nacin ce ugroziti sebe i svoju porodicu, a nista nece postici. Proglasit ce ga izdajnikom, placenikom, Sorosovim agentom i sl.

Ipak se nadju ljudi poput Sase kojeg si spomenuo, onog covjeka iz Trebinja, Cede Jovanovica u Srbiji i mnogih drugih... Oni su pioniri. Bice ih jos vise. Samo Srbi mogu lijeciti bolesno srpsko drustvo. Bosnjak i Hrvat ne mogu.

Ti neces postici nista ako Visegrad i stanovnistvo grada okarakterises kao sovinisticko. Naprotiv. Odmazes i Srbima i Bosnjacima. Mozda motivises nekog cetnika da povratniku opsuje 'majku balijsku' i na taj nacin nekome indirektno (nesvjesno) naneses stetu.

Bosnjaci NE BI TREBALI gurati Milosevica i Karadzica medju srpski narod. Trebaju ih izolovati. Trebaju govoriti o njima i njihovim nedjelima. To je pravi nacin. Milosevic i Karadzic ZELE da ih se gura medju Srbe. To je bio njihov cilj i njihova zelja. Oni se kriju iza srpskog naroda. Zbog toga treba izbjegavati 'VI' i govoriti 'ON'.

Gurati zlocine pod tepih nikako ne treba. Zrtve nikako ne treba zaboraviti. Naprotiv, treba ih se sjecati i o njima snimati filmove i sl. Samo treba izabrati pravi nacin i biti pravedan u borbi.
Danguba

#349 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Danguba »

Bodkin wrote:
Danguba wrote:
Bodkin wrote: ma jel? odakle ti to da sto sam levata prozvao za umanjivanje zlocina izjednacavam zlocine? mislim jasno mi je da su najdraze rijeci na forumu (relativizacija, izjednacavanje i slicno) ali de malo realnosti. kako bolan izjednacavanje. ili moram da se najebem majke prvo cetnicima iz visegrada i napisem da sam za ukidanje RS-a da bih smio da progovorim o ovome iz sarajeva ali pod obavezno velikim fontom da su to bili pojedinci i da nije bilo sistematski? jebo tu pricu

ne kontas ti nista bolan. koliko ljudi opise sve srpske zlocine evo konkretno u visegradu? koliko ih je ovdje opisalo sve grozote? da ja nesto izjednacavam valjda bih ih umanjivao ili sta vec. jel ti to pada na pamet? ili po defaultu branis odmah? ja se redovno poserem po svim stranama. ovdje nema potrebe jer ima dovoljno ljudi koji to rade. gdje si bio kad sam ja pisao o slikama radovana i mladica u skoli u IS? nestao na nekoj drugoj temi i cekao da spomenem aferime bosnjaka jel?

i nisam ti ja neki troler cetnicic kome ces ti govoriti da nesto pamti. od sad idi po forumu i skaci na forumase koji slucajno spomenu i drugu stranu ali mene preskoci

p.s. da, njih dvojica su isti kurac. jedan umanjuje zlocine nad srbina u sarajevu dok drugi prelazi preko zlocina nad bosnjacima u visegradu. razlika je jedino tebi jer jedan je na tvojoj strani dok su meni obojica isto sranje ;-)
ti si tolike godine na forumu ali nikako da neke stvari razlucis. srpski zlocini su se desavali sistematski kao rezultat politike sa najviseg vrha. zlocini se desavali, oni ih prikrivali, umanjivali, negirali, cutali...dok su se ''bosnjacki'' zlocini dogadjali individualno. cim se saznalo za te zlocine, nekima je odmah presudjeno, neki odmah predati hagu, neki jos cekaju presude. i t.d. i t.d.

mislim da nema nikoga razumnog ko nece osuditi zlocine na kazanima pa cak i dozvoliti podizanje spomen obiljezja da se trajno obiljezi jedna ''sramota''. znaju to srbi i njih ne interesuju kazani nego izmisljaju druga stratista da bi izjednacavali zlocine.

sta jos treba bosnjaci da urade da ne bi bili ''isti''?

kao sto rece @Kikibombona, meni bi bilo dovoljno jeda srbin u visegradu da kaze ''jeste, sve se to desilo u visegradu. zao mi je zbog svega toga'' i meni bi bilo dovoljno kao da je to rekao cijeli visegrad.

ti ako ne vidis tu razliku, ja ti tu ne mogu pomoci a sto se mene tice mozes i konverzaciju prekinuti.

p.s. nekada ne moras nista napisati, znam sta mislis :D
Kikibombona

#350 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Kikibombona »

Protiv ovoga se trebaju boriti Bosnjaci. Protiv anomalija u vlastitom dvoristu.
Nomo wrote:svemirski putnik

Ako kažeš da muslimani u BiH nikada nisu podržavali ustaštvo i ostale oblike fašizma ja te moram pitati sljedeće.
Zašto je onda Alija Izetbegović najvećeg ustašu kakav je bio Blaž Kraljević proglasio generalom bojnikom Armije BiH
Svemirko , prvi si skrenuo sa teme sa pricom o ustasama . Ovdje tome nije mjesto . Otvori temu i sve cu ti reci . Za kraj cu ti odgovoriti . Nisu ni sve ustase lose . Blaz je bio ljudina . Covik i po . Nije htio sa cetnicima ulaziti ni u kakve pregovore i dogovore a pogotovo ne iza ledja Bi H muslimana . I ono najvaznije . nikad nije htio rat sa njima . Nikad , ni u snu . Zato je postao general i legenda ne samo aliji nego svakom bih muslimanu i svakom bih patrioti . Blaz je planina . Ubili su ga jer bio protiv podjele svoje domovine , protiv saveza sa onima koji su srusili vukovar Dubrovnik i spalili trecinu hr . Ubila ga olos i smece . Bivsi komunisti boban i tudjman i hercegovacka mafija na celu sa tutom( kazenjinicka bojna je bila egzekutor iz zasjede ) koja je za Siroki brijeg zrtvovala sudbinu cijelog naroda . Hrvatskog naroda u BiH . Izvinjivam se svima na off side pisanju . Tacka . tocka . sve se vec zna i ne znam sta hoces da jos saznas . i da , BiH muslimani nikad nisu u istoriji podrzavali ustastvo i nikakav oblik fasizma rasizma sovinizma nacizma . Niko i nikada . Narod , intelektualci , akademici , generali , knjizevnici , pjesnici , slikari , fudbaleri , kosarkasi , ljekari ......nase instituucije i narod kao takav nikad nije i ni u kom obliku podrzavo desnu ideju niti je radio genocide niti etnicka ciscenja niti je rusio bogomolje niti punio masovne grobnice .....nula bodova . dokazano kroz istoriju . to je jedini narod u evropi koji nema desnicu . Nemaju cak ni stranku koja se zove bosnjacka dok se skoro svaka stranka u Srbiji i Hrvatskoj i u BiH zove srpska ili hrvatska .
ps Bosnjacku stranku pokausao napraviti neki seljak nedzad latic i ljudi ga ispljuvali a njegovim aktivistima zatvarli vrata pred nosom uz nevidjene psovke .
Na ovoj i jos nekim stranicama sam naletio na velicanje USTASETINE Blaza Kraljevica. To je sramota. Velicanje USTASETINE je uvreda za mnoge zrtve medju Srbima, Bosnjacima, pa i Hrvatima.

Sve da je Blaz imao zlatni ljiljan istetoviran na ledjima, a iznad njega ispisano ime Safeta Susica, on je USTASETINA. Nebitno sta je bio i sta je radio, on je USTASETINA i samim tim negativac.

Sve i da je spasio hiljade Bosnjaka, on je USTASETINA, promotor uzasne ustaske ideologije. Da mi je zivot spasio, to ne bi promijenilo cinjenicu da je USTASA.

Na internetu ima destine snimaka koji potvrdjuju da je Blaz PREDANI SLJEDBENIK USTASKE IDEOLOGIJE.

Sramota je sto sam na ovaj komentar reagovao jedino ja..
Post Reply