Breathless wrote:
Nigdje ne generalizujem Srbe niti mi to ikada pada na pamet. Srba imam i u blizoj i u siroj familiji, imam ih medju prijateljima, srpska kultura, ona antifasisticka je itekako uticala na moje svjetonazore, ali govoriti o Visegradu danas, ne mozes, a da ne uopstavas iz prostog razloga sto se uprkos svom zlu koje se tamo desilo i desava, nema ni jednog jedinog glasa koji se tome suprostavlja, izuzev recimo Sase Stanisica, koji je ionako davno, na pocetku klaonice, otisao iz Visegrada i nicim ne pripada tom miljeu. Preduslovi za nasilje i buduci sukob se ne stvaraju govoreci istinu, vec zaobilazeci je ili presucujuci, zbog ovih ili onih opravdanja. Ionako tesko da koja sredina moze ptonuti vise u fasizam od potonuca Visegrada u posljednih 20-tak godina i danas.
Budimo realni drug, moras biti 'ludak' da bi u Visegradu i nekoj slicnoj mini sredini etiketirao zlocinacki olos. Vidis samo LDP i njihovih 250 000 hiljada glasaca. Sigurno imaju makar jos toliko simpatizera, ako ne i vise. Valjda smo nacisto da ti ljudi misle sve najgore o Milosevicu i njegovoj ekipi, o njihovim nedjelima.... Ali, ipak, SUTE. Ne osjecaju da je doslo vrijeme za agresivniju anticetnicku kampanju. Ljudi se boje za sebe i porodicu.
Obican gradjanin Visegrada tesko smije otvoreno govoriti o cetnistvu i zlocinama u gradu. Na taj nacin ce ugroziti sebe i svoju porodicu, a nista nece postici. Proglasit ce ga izdajnikom, placenikom, Sorosovim agentom i sl.
Ipak se nadju ljudi poput Sase kojeg si spomenuo, onog covjeka iz Trebinja, Cede Jovanovica u Srbiji i mnogih drugih... Oni su pioniri. Bice ih jos vise. Samo Srbi mogu lijeciti bolesno srpsko drustvo. Bosnjak i Hrvat ne mogu.
Ti neces postici nista ako Visegrad i stanovnistvo grada okarakterises kao sovinisticko. Naprotiv. Odmazes i Srbima i Bosnjacima. Mozda motivises nekog cetnika da povratniku opsuje 'majku balijsku' i na taj nacin nekome indirektno (nesvjesno) naneses stetu.
Bosnjaci NE BI TREBALI gurati Milosevica i Karadzica medju srpski narod. Trebaju ih izolovati. Trebaju govoriti o njima i njihovim nedjelima. To je pravi nacin. Milosevic i Karadzic ZELE da ih se gura medju Srbe. To je bio njihov cilj i njihova zelja. Oni se kriju iza srpskog naroda. Zbog toga treba izbjegavati 'VI' i govoriti 'ON'.
Gurati zlocine pod tepih nikako ne treba. Zrtve nikako ne treba zaboraviti. Naprotiv, treba ih se sjecati i o njima snimati filmove i sl. Samo treba izabrati pravi nacin i biti pravedan u borbi.