Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
-
Invincible
#326 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Halali Smrle, zaboravih odgovoriti, nije mi poznato kako sve vrste mrava komuniciraju, moguće je da postoji i akustična komunikacija među njima, međutim zasigurno nije moguće da imaju razvijen jezički sistem koji podrazumijeva riječi tipa rat, Sulejman, konji, stanovi, kao što nije moguće da posjeduju razinu svjesnosti koja omogućava takvu percepciju događaja oko njih, i svakako ljudi nisu u stanju da razumiju taj govor, ali siguran sam da ti imaš bolje objašnjenje.
- arzuhal
#327 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Pa neću baš uzvikivati čuvenu Tertulijanovu Credo quia absurdum est i time tumačiti svoje vjerovanje, ali bilo bi korektno i od tebe da ne očekuješ od vjernika da prihvata ono što mu ti ili bilo ko drugi definira na svoj način. Ja prihvatam da je Kur'an za tebe kolekcija mitova i bajki, ok, suglasan sam s tim i nikada te neću uvjeravati u suprotno, nikada te neću zbog toga vrijeđati, omalovažavati tvoj trud, nazivati pogrdnim imenima ili bilo šta slično.Invincible wrote: i bilo bi korektno da priznate kako vjerujete u kolekciju mitova i bajki, što je naravno vaše pravo i onda nema više rasprave, ali nećete naravno jer vam to ruši cjelokupni koncept vjerovanja.
Dakle ja sad govorim u svoje ime, prihvatam svačiji pošteno iznešen stav ma koliko bio suprotan mome, nemam s tim problema i jedino takav tretman tražim i za sebe. Ne hodam po temama i portalima rugajući se ateistima ili agnosticima, ili pripadnicima drugih religija ili svjetonazora, i sl. Ima i među vjernicima i među ateistima takvih, koji imaju potrebu prozivati nekoga zbog vjere ili stava, izazivati na dvoboje, pokazivati nešto i to...
Jučer-prekjučer obnavljam suru el-Bekaru i učim ajet: we li kullin widžhetun huve muvelliha, festebiqu-l-hajrat.../Svako se okreće prema svojoj kibli, pa se potrudite da druge u dobročinstvima preteknete...
Evo, ovaj ajet bi mogao svako na svijetu usvojiti, bez obzira u šta vjerovao ili ne vjerovao, i ne bi bilo loše, bez obzira na štap i zmiju, štapozmija sigurno svojom neshvatljivošću ne bi zatamnila nasušnu istinitost i potrebitost ovakvog ajeta, ovakvog djelovanja...
-
zijancer
#328 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
ne samo da grade stanove, vec su jedini na planeti uspjeli izgraditi želudac za razgradnju lignina
i u njega ugradili sistem klimatizacije koji preslikava uslove prasume
http://www.dailymotion.com/video/xxklen ... shortfilms
15:00 - 18:40
-
patriot_1
#329 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Nisi ti čitao Bibliju!hajib wrote:dok sam citao bibliju naisao sam na jednu vrlo cudnu poruku...."Zaista vas ja vodim u propast" koju izgovara Isus
Ovo nigdje ne piše!
-
Nocty
#330 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
klanjas jer ti je to neki arapin reko a arapinu jezuitiSmrcak15 wrote:Invincible wrote:Ti bi mogao biti hodžica definitivno, nešto tipa onog cirkusanta Velića, sam sebe dovodiš u kontradiktoran položaj ovim izjavama, koje naizgled djeluju smisleno, a ustvari su demagogija kojom se odmiče od pitanja. Imaš religiju koju slijediš na osnovu razumijevanja navodnih božijih propisa, i onda kažeš mi to ne možemo razumjeti.. Zašto onda klanjaš, postiš, slijediš neki set pravila, ako nisi u stanju da razumiješ svrhu svega toga, reci pošteno slijedimo jer razuma nemamo, treba nam pastir i iluzije koje nam ispunjavaju život.
Ja pišem i pitam konkretne stvari, ako u nekoj knjizi piše da štap postaje zmija i to bukvalno, ta knjiga ne može biti temelj racionalnog promišljanja, ako piše da je Isus začet duhom, to je iracionalnost i sve što se dalje temelji na tome je suludo.Naravno ostavljam mogućnost da mi dokažeš kako šĆap može postati zmija, koja onda pojede druge male šĆapove zmije.
Bog ako postoji, onda je vjerovatno veliki zajebant, jer to bi objasnilo dosta stvari, a mislim da se najviše smije ljudima koji doslovno vjeruju u ono što piše u tzv. svetim spisima, pored mogućnosti analitičkog promišljanja, oni se zadovoljavaju pustinjskim mitovima.klanjam se stvoritelju zato sto me je stvorio, i dao mnoge blagodati i moras se zahvaliti klanjanjem, klanjanje je jedan vid zahvaleZašto onda klanjaš,
jer je post dobar za tjelesno zdravlje a ujedno se priblizajemo Bogu kroz post, i ne samo to nego se i vise priblizavamo siromasima jer kad ne jedes 20 sahata na dan niti pijes tek onda shvatis blagodati hrane, i imas vise i razumjevanja i sazaljenja za siromahe. znaci mnogostruke su koristi sa postom. Post preporucivaju i nevjernici jedni drugima iz zdravstvenih razloga a ti neznas poentu sa postom samo zato sto si slijep pored ociju i neces da razumijes jer se "racionalista" od glave do petepostiš,
sve je to za nase bolje a ne sto to Bogu treba.slijediš neki set pravila,
da zelis upoznat boga unio bi enteogen u sebe jer niko ne dolazi i spoznaje boga osim kroz isusa(iesus) jason... sin boziji(lijek)
sto u zori dolazi haha
a ti klekci,nista te to nece promjenit iznutra,ostaces isti
kako ne primjetis da se nista ne mjenja u tebi? il si toliko uvucen u nebuloze? nisi ti jedini,isti su i takozvani hriscani i svi drugi koji nisu spoznali esenciju zivota nego pratite tamo neke ljude s kapicama...
sto se tice posta on se radi kad je mjesec u tvom zodiak znaku
takodjer se apstinira od sexa,krizma(christos) koja se uliva iz pinealne zlijezde i tece dole niz kicmu sve dok ne pokrije 33 prsljena(od tud masonski 33 broj) tada ces dozivjeti kundalini
ili kroz enteogene.Ali nikako kroz klecanje ili druzenje s istomisljenicima na raznim skupovima...
- aurora313
#331 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Ali ovo piše... Matija iliti Mateja (12:46-49):patriot_1 wrote:Nisi ti čitao Bibliju!hajib wrote:dok sam citao bibliju naisao sam na jednu vrlo cudnu poruku...."Zaista vas ja vodim u propast" koju izgovara Isus
Ovo nigdje ne piše!
Dok je On još govorio narodu, stajali su vani majka njegova i braća njegova i htjeli su da govore s njime.
Neko mu reče: “Majka tvoja i braća tvoja stoje vani i hoće da govore s tobom.”
A on reče onome, koji mu je to javio: “Ko je moja majka, i ko su braća moja?”
Tada pruži ruku na učenike svoje i reče: “Evo, majka moja i braća moja! Jer ko čini volju Oca mojega na nebesima, taj mi je brat, sestra i majka.”
Ovdje nema dvoumljenja da je Hesus vrlo jasan o (ne)vrijednostima porodice. Iste politički gura današnji HDZ i postavlja ih kao osnov društva. Pa ako jeste osnov, ko je ovdje u pravu?
- arzuhal
#332 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Koliko ja mogu da vidim upravo je obrnuto: kod Isusa nema nepotizma kao kod HDZ HB i ostalih političkih partija koji zapošljavaju vameliju, članove toplog obiteljskog kruga, pa ako šta preostane...
- Gospodine predsjedniče, uvaženi, velepoštovani Bakir-efendija! Evo Seka se prijavila na konkurs za direktora UKCS-a
- Moj Stvoritelj, Allah, kojem ništa skriveno nije i pred kojim ćemo se svi skupiti Jednog Dan pa će nam On suditi, brani mi da koristim svoj položaj i podržim hanumu svoju da ćapi takovu poziciju: stoga neka neko drugi, još učevniji i bolji od Seke bude, samo ako je pošten, da pomaže drugima, svejedno iz koje je partije - ne po krvi ili tazbini, nego po čistoti srca i poštenom radu, takav mi je najbliži rod!
I tako on nastavi maslati narodu...
Cvrc...
- Gospodine predsjedniče, uvaženi, velepoštovani Bakir-efendija! Evo Seka se prijavila na konkurs za direktora UKCS-a
- Moj Stvoritelj, Allah, kojem ništa skriveno nije i pred kojim ćemo se svi skupiti Jednog Dan pa će nam On suditi, brani mi da koristim svoj položaj i podržim hanumu svoju da ćapi takovu poziciju: stoga neka neko drugi, još učevniji i bolji od Seke bude, samo ako je pošten, da pomaže drugima, svejedno iz koje je partije - ne po krvi ili tazbini, nego po čistoti srca i poštenom radu, takav mi je najbliži rod!
Cvrc...
- aurora313
#333 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Zašto ne? Pa i Svemogući je morao nastati iz nečega.patriot_1 wrote:A realno je da je svijet nastao iz ničega?
Poenta je da ti pred ovakvim kontrapitanjima staneš i ne možeš da vjeruješ da neko može izjaviti nešto tako glupo. Čuj, Njega stvorio?! I nakon toga, mora da si veoma zadovoljan sobom.
A nauka na svaki način, mic-po-mic i sa uspijehom, pokušava da riješi ovu slagalicu. Bajke i priče nastanka ostavlja onima koje to zabavlja.
- aurora313
#334 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Sve možeš, ali mi nemoj na Bakira.arzuhal wrote:Koliko ja mogu da vidim upravo je obrnuto: kod Isusa nema nepotizma kao kod HDZ HB i ostalih političkih partija koji zapošljavaju vameliju, članove toplog obiteljskog kruga, pa ako šta preostane...
- Gospodine predsjedniče, uvaženi, velepoštovani Bakir-efendija! Evo Seka se prijavila na konkurs za direktora UKCS-a![]()
Cvrc...
- arzuhal
#335 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Halali, đavo me navadio, nije do mene...aurora313 wrote:Sve možeš, ali mi nemoj na Bakira.arzuhal wrote:Koliko ja mogu da vidim upravo je obrnuto: kod Isusa nema nepotizma kao kod HDZ HB i ostalih političkih partija koji zapošljavaju vameliju, članove toplog obiteljskog kruga, pa ako šta preostane...
- Gospodine predsjedniče, uvaženi, velepoštovani Bakir-efendija! Evo Seka se prijavila na konkurs za direktora UKCS-a![]()
Cvrc...
-
patriot_1
#336 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Mi vjerujemo da Bog nije nastao,on je oduvjek!aurora313 wrote:Zašto ne? Pa i Svemogući je morao nastati iz nečega.patriot_1 wrote:A realno je da je svijet nastao iz ničega?
Poenta je da ti pred ovakvim kontrapitanjima staneš i ne možeš da vjeruješ da neko može izjaviti nešto tako glupo. Čuj, Njega stvorio?! I nakon toga, mora da si veoma zadovoljan sobom.
A nauka na svaki način, mic-po-mic i sa uspijehom, pokušava da riješi ovu slagalicu. Bajke i priče nastanka ostavlja onima koje to zabavlja.
- aurora313
#337 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Uups... Hrišćanstvo je negdje skoro izbjeglo zamku božije 'ljudskosti' ali nisam znao za ovo.Smrcak15 wrote:Ima cak i hadis gdje potvrdjiva poslanik da se Allah smije kad mu covjek postavi smijesno pitanje...
- aurora313
#338 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Ti vjeruješ?!?patriot_1 wrote:Mi vjerujemo da Bog nije nastao,on je oduvjek!aurora313 wrote:Zašto ne? Pa i Svemogući je morao nastati iz nečega.patriot_1 wrote:A realno je da je svijet nastao iz ničega?
Pošto si u sklopu sveukupnosti beznačajan niko i ništa kao i ja, što se onda podsmjevaš sa svojim: A realno je da je svijet nastao iz ničega? kada za Prasak bar postoje određeni dokazi? To tvoje 'vjerujem' nema ni mislenu vrijednost, obzirom da misleno treba osmisliti.
-
patriot_1
#339 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
="
Pošto si u sklopu sveukupnosti beznačajan niko i ništa kao i ja, što se onda podsmjevaš sa svojim: A realno je da je svijet nastao iz ničega? kada za Prasak bar postoje određeni dokazi? To tvoje 'vjerujem' nema ni mislenu vrijednost, obzirom da misleno treba osmisliti.[/quote]
Pošto si u sklopu sveukupnosti beznačajan niko i ništa kao i ja, što se onda podsmjevaš sa svojim: A realno je da je svijet nastao iz ničega? kada za Prasak bar postoje određeni dokazi? To tvoje 'vjerujem' nema ni mislenu vrijednost, obzirom da misleno treba osmisliti.[/quote]
Viđaj njega,,ha ha ha!
Kao ja vjerujem,jadan ,,,,,jedinka!
A vjeruje u to većina čovječanstva!
I što ako,,BIG BANG jest uzrok svega?
Zar nebi bilo moguše da je SVE pokrenuo Bog,,B.Bangom?
Hoću reć,B.Bang ne elimenira Boga!
-
patriot_1
#340 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Mada osobno mislim da nije bilo nikakog Big Banga.
Mišljena sam da je svemoćni Bog to sve stvorio na mah¨!
Ono,,on reče i postade!Ali,možda je i on stvarao sve,,u dugom vremenskom periodu!Ako je to jedini način,OK,,,On zna što radi!
On vlada,to je bitno!
Zanimljiva mi je ova epizoda iz Isusova života!On ostao na molitvi a učenici na barki,udare valovi,teško jugo(vjetar) i oni u strahu!
On zapovjedi valovima i vjetru da stanu,,i "nasta utiha"!
A očevidci se pitaju:"Tko je ovaj da mu se more i vjetrovi pokoravaju!"
Dakle,vrlo jasno,On ima vlast nad prirodom!On ju je stvorio!To je Bog!
Mišljena sam da je svemoćni Bog to sve stvorio na mah¨!
Ono,,on reče i postade!Ali,možda je i on stvarao sve,,u dugom vremenskom periodu!Ako je to jedini način,OK,,,On zna što radi!
On vlada,to je bitno!
Zanimljiva mi je ova epizoda iz Isusova života!On ostao na molitvi a učenici na barki,udare valovi,teško jugo(vjetar) i oni u strahu!
On zapovjedi valovima i vjetru da stanu,,i "nasta utiha"!
A očevidci se pitaju:"Tko je ovaj da mu se more i vjetrovi pokoravaju!"
Dakle,vrlo jasno,On ima vlast nad prirodom!On ju je stvorio!To je Bog!
- Smrcak15
#341 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Eto sad znasaurora313 wrote:Uups... Hrišćanstvo je negdje skoro izbjeglo zamku božije 'ljudskosti' ali nisam znao za ovo.Smrcak15 wrote:Ima cak i hadis gdje potvrdjiva poslanik da se Allah smije kad mu covjek postavi smijesno pitanje...
-
Invincible
#342 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Svako ima pravo na svoje mišljenje i vjerovanje, to stoji, međutim kada se to mišljenje i vjerovanje izrazi, ono postaje stav, a onda podliježe argumentaciji i raspravi, kako bi se utvrdila ispravnost, inače bi sve bilo podjednako ispravno i moguće, a to svakako nije slučaj.
Dok ti za sebe vjeruješ u bilo šta, mene to ne zanima, čim se to pojavi u javnosti, podliježe kritici i provjeri, a kao što znamo religije bitno utiču na društvo, a svete knjige su u samom temelju vjerovanja. Ja iznosim činjenicu da u njima pišu nemoguće stvari, te kao takve nisu relevantne kao izvor tumačenja svijeta, osim na mitološkoj razini, naravno da ima u njima i rečenica koje pozivaju na dobročinstvo, pa takav je slučaj i sa Kur'anom, ako se odbace dijelovi koji su gori od Mein Kampf-a, jer niveliraju ljude koji u to ne vjeruju, porede ih sa svinjama i majmunima, čak tvrde da su se i pretvorili u njih, obećavaju im vječnu propast na onom i poniženje na ovom svijetu.
Također ako se odbace dijelovi koji su nemogući, već su spominjani, na kraju će ostati i par rečenica koje se mogu uzeti kao moralni principi, isti je slučaj i sa nacizmom, ako se eliminišu oni koji se ne uklapaju u taj šablon, ostanu čistokrvni, može se fino živjeti u tom sistemu, a bavio sam sam se antagonizmom koji potiče iz religijskih učenja, sad što neki to tumače na light način, eto nije to Bog tako mislio, a ni Muhamed, ne mijenja činjenicu da u Kur'anu i hadisima ima toliko govora mržnje i netrepeljivosti, da je to frapantno, naravno da ima i suprotnih primjera, ali to ne mijenja činjenicu da postoje i ovi, te da su kao takvi u samoj srži religijskih učenja i neodrživa je teza da oni koji rade zlodjela u ime religije, nisu vjernici, pošto u samoj religiji pronalaze dosta materijala za svoja djela.
Dok ti za sebe vjeruješ u bilo šta, mene to ne zanima, čim se to pojavi u javnosti, podliježe kritici i provjeri, a kao što znamo religije bitno utiču na društvo, a svete knjige su u samom temelju vjerovanja. Ja iznosim činjenicu da u njima pišu nemoguće stvari, te kao takve nisu relevantne kao izvor tumačenja svijeta, osim na mitološkoj razini, naravno da ima u njima i rečenica koje pozivaju na dobročinstvo, pa takav je slučaj i sa Kur'anom, ako se odbace dijelovi koji su gori od Mein Kampf-a, jer niveliraju ljude koji u to ne vjeruju, porede ih sa svinjama i majmunima, čak tvrde da su se i pretvorili u njih, obećavaju im vječnu propast na onom i poniženje na ovom svijetu.
Također ako se odbace dijelovi koji su nemogući, već su spominjani, na kraju će ostati i par rečenica koje se mogu uzeti kao moralni principi, isti je slučaj i sa nacizmom, ako se eliminišu oni koji se ne uklapaju u taj šablon, ostanu čistokrvni, može se fino živjeti u tom sistemu, a bavio sam sam se antagonizmom koji potiče iz religijskih učenja, sad što neki to tumače na light način, eto nije to Bog tako mislio, a ni Muhamed, ne mijenja činjenicu da u Kur'anu i hadisima ima toliko govora mržnje i netrepeljivosti, da je to frapantno, naravno da ima i suprotnih primjera, ali to ne mijenja činjenicu da postoje i ovi, te da su kao takvi u samoj srži religijskih učenja i neodrživa je teza da oni koji rade zlodjela u ime religije, nisu vjernici, pošto u samoj religiji pronalaze dosta materijala za svoja djela.
-
patriot_1
#343 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Ajd malo pogledaj drugu stranu medalje!(Islam ne poznam dovoljno već odgovaram sa perspektive jednog kršćanina).Invincible wrote:Svako ima pravo na svoje mišljenje i vjerovanje, to stoji, međutim kada se to mišljenje i vjerovanje izrazi, ono postaje stav, a onda podliježe argumentaciji i raspravi, kako bi se utvrdila ispravnost, inače bi sve bilo podjednako ispravno i moguće, a to svakako nije slučaj.
Dakle,po tebi,kršćanstvo je laž jer su neki kršćani činili to i to!
A što je onda istina,gdje nema tog lošeg djelovanja?
U komunizmu,djetetu ateizma?Ma daj?
Socijalizmu?Kapitalizmu?
Nađi mi nešto gdje je perfakcija!
- aurora313
#344 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Pa čemu onda toliko kaznenih poena i smaknutih glava, kada neko pokuša da u svojoj viziji naslika Alaha?Smrcak15 wrote:Eto sad znasaurora313 wrote:Uups... Hrišćanstvo je negdje skoro izbjeglo zamku božije 'ljudskosti' ali nisam znao za ovo.Smrcak15 wrote:Ima cak i hadis gdje potvrdjiva poslanik da se Allah smije kad mu covjek postavi smijesno pitanje...
-
Invincible
#345 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Gdje sam spomenuo da je samo religija izvor nasilnog ponašanja, uzrok ratova i slično?
Problem je što se tvrdi kako su religije neki kohezivni faktor, koji među ljudima širi ljubav, a u spisima se nalazi pregršt najgorih uvreda zdravog razuma i mržnje prema ljudima koji se ne uklapaju u taj šablon.
Ne čudi to, kad vidimo Boga koji pobjesni s vremena na vrijeme, potamani sve živo, a on sve stvorio i kao sveznajući znao kako će se ponašati, Bog religijskih učenja svojim osobinama neodoljivo podsjeća na najgore diktatore i ludake koje svijet pamti, ali ne, zanemarićemo sav govor mržnje i ludilo, nije to baš tako, inkvizicija, križarski ratovi, Kortez i Pizaro ljubav širili među Astecima i Inkama, Indijanci su glavom platili milostivog Boga bijelih ljudi.Naravno da nije samo religija faktor u svemu tome, ali jeste jedan od temelja mržnje i nasilja, a nekada i primarni pokretač, da se ne prodaje šuplja o konstantnoj zloupotrebi, religijski tekstovi Biblije i Kur'ana nude pregršt materijala za takva zlodjela.
Bog ako postoji i ima mrvu dostojanstva, molit će za oprost ljude iz Aušvica, Hirošime, Ruande, Srebrenice, Jasenovca, Vukovara i svih ostalih stratišta njegove djece, koju su pobila druga djeca, dok je on to sve gledao, on je glavni i odgovorni krivac, i za dijete koje sad umire u Keniji, i za djevojčicu koja je trenutno silovana, i za sve druge radnje koje se dešavaju, ako je u mogućnosti da pomogne, a neće, ali to je već druga priča.
Problem je što se tvrdi kako su religije neki kohezivni faktor, koji među ljudima širi ljubav, a u spisima se nalazi pregršt najgorih uvreda zdravog razuma i mržnje prema ljudima koji se ne uklapaju u taj šablon.
Ne čudi to, kad vidimo Boga koji pobjesni s vremena na vrijeme, potamani sve živo, a on sve stvorio i kao sveznajući znao kako će se ponašati, Bog religijskih učenja svojim osobinama neodoljivo podsjeća na najgore diktatore i ludake koje svijet pamti, ali ne, zanemarićemo sav govor mržnje i ludilo, nije to baš tako, inkvizicija, križarski ratovi, Kortez i Pizaro ljubav širili među Astecima i Inkama, Indijanci su glavom platili milostivog Boga bijelih ljudi.Naravno da nije samo religija faktor u svemu tome, ali jeste jedan od temelja mržnje i nasilja, a nekada i primarni pokretač, da se ne prodaje šuplja o konstantnoj zloupotrebi, religijski tekstovi Biblije i Kur'ana nude pregršt materijala za takva zlodjela.
Bog ako postoji i ima mrvu dostojanstva, molit će za oprost ljude iz Aušvica, Hirošime, Ruande, Srebrenice, Jasenovca, Vukovara i svih ostalih stratišta njegove djece, koju su pobila druga djeca, dok je on to sve gledao, on je glavni i odgovorni krivac, i za dijete koje sad umire u Keniji, i za djevojčicu koja je trenutno silovana, i za sve druge radnje koje se dešavaju, ako je u mogućnosti da pomogne, a neće, ali to je već druga priča.
-
RNG_25
#346 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Ma šuplja priča. Čitava argumentacija, ne samo ovog ovdje posta, ti se svodi na pozivanje na nečije emocije. Kao da su iste mjerilo istine.Invincible wrote:Gdje sam spomenuo da je samo religija izvor nasilnog ponašanja, uzrok ratova i slično?
[1] Problem je što se tvrdi kako su religije neki kohezivni faktor, koji među ljudima širi ljubav, a u spisima se nalazi pregršt najgorih uvreda zdravog razuma i mržnje prema ljudima koji se ne uklapaju u taj šablon.
Ne čudi to, kad vidimo Boga koji pobjesni s vremena na vrijeme, potamani sve živo, a on sve stvorio i kao sveznajući znao kako će se ponašati, [2] Bog religijskih učenja svojim osobinama neodoljivo podsjeća na najgore diktatore i ludake koje svijet pamti, ali ne, zanemarićemo sav govor mržnje i ludilo, nije to baš tako, inkvizicija, križarski ratovi, Kortez i Pizaro ljubav širili među Astecima i Inkama, Indijanci su glavom platili milostivog Boga bijelih ljudi.Naravno da nije samo religija faktor u svemu tome, ali jeste jedan od temelja mržnje i nasilja, a nekada i primarni pokretač, da se ne prodaje šuplja o konstantnoj zloupotrebi, religijski tekstovi Biblije i Kur'ana nude pregršt materijala za takva zlodjela.
[3] Bog ako postoji i ima mrvu dostojanstva, molit će za oprost ljude iz Aušvica, Hirošime, Ruande, Srebrenice, Jasenovca, Vukovara i svih ostalih stratišta njegove djece, koju su pobila druga djeca, dok je on to sve gledao, on je glavni i odgovorni krivac, i za dijete koje sad umire u Keniji, i za djevojčicu koja je trenutno silovana, i za sve druge radnje koje se dešavaju, ako je u mogućnosti da pomogne, a neće, ali to je već druga priča.
[1] Religije jesu kohezivni faktor, dokaz čega je historija. Da, upravo ista historija koja kazuje kako su se ljudi i razdvajali među sobom na osnovu religijskih uvjerenja. Ali tu je kontradikcija samo prividna. Dalje, govoriš o nekim "najgorim uvredama" i "mržnji", a mene samo zanima ko ti je rekao da su to uvrede, zašto su to za tebe uvrede i zašto je loše što u tim knjigama ima mržnje.
Ili, ako će ti biti lakše, mene zanima koji je to tebi izvor moralnosti i etike, pa da daješ kvalifikacije da je nešto "mržnja" ili "uvreda". Jer, ukoliko ne daješ podlogu tome, ja ću to sve lako odbaciti kao tvoju izmišljotinu - što u osnovi i jeste - jer ta "mržnja" i te uvrede su, u svakom slučaju, neizbježne, ako već nisu i dobre. Pa dokaži suprotno ako možeš. A nećeš moći.
[2] Ma da. Koga briga za Azteke, koji su (ako je vjerovati historiji) imali bogove kojima su prinosili ljudske žrtve? To nas sada ovdje treba biti briga što je "Bog bijelih ljudi" (čuj kvalifikacije) učinio da Azteci budu izbrisani kao bilo kakav faktor, sasvim opravdano? Dalje, evo da kažem, Inkvizicija i Križarski ratovi su bili dobri. Tvrdiš suprotno? Dokaži. A ja svoju poziciju svakako mogu dokazati. I td., neda mi se ovdje odgovarati na pregršt gluposti.
[3] Ja, jer ti tako kažeš. Nemaš pojma ne samo o Bogu, nego ni o ljudima, a tvoji emocijama nabijeni postovi (svejedno da li namjerno ili ne) to otkrivaju, a meni i definitivno dokazuju.
Kao da je ovaj svijet Džennet. Kao da na ovom svijetu može i treba da teku med i mlijeko. Kao da su ljudi bezgriješna stvorenja te ih u činjenju dobra i bivanju dobrima sprečava samo, jel', religija. Kao da unutar prirode ljudi nije i to da su neki od njih ratoborni. Kao da mnoštvo njih ne žudi za materijalnim dobrima, pa i kada treba otkriti novi kontinent da bi se njegova bogatstva iskoristila.
Kao da svaki čovjek koji je ikada bio, jeste i bit će nema svoju slobodnu volju i slobodu izbora da čini šta ga je volja. Ali ne, hajmo mi okriviti Boga za sve, jer čovjek je samo automaton, nesposoban ni da pomisli išta svojom voljom, a kamo li da šta uradi, ne?
Presmiješno i jadno. Pored toga što pojma nemaš.
-
Invincible
#347 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Pišeš gomilu nebuloza, često se pozivaš na logiku, pri tome iskazujući zavidan stepen nepoznavanja funkcionisanja iste, ali ni prva, ni posljednja neznalica.
Te postmodernističke koncepte dekonstrukcije ostavi nekome drugom, kome se mogu učiniti kao pametni, valjda imaš dovoljno kapaciteta da shvatiš kako govorim iz pozicije koja se oslanja na principe koji proizilaze iz religijskih učenja i na osnovu njih samih ukazujem na besmislenost kojoj podučavaju, licemjerje religijskih etičkih principa iz kojih potiču moralne norme.
Krstaški ratovi su bili dobri, kao i inkvizicija, i ISIL je nekome dobar, upravo religije daju podlogu za takva rezonovanja, a ako misliš dalje o konceptu relativnosti i dekonstrukciji svega, nisam raspoložen za polovnog filozofa s foruma, o tome ipak pričam s puno umnijim ljudima.
Ti imaš pojma o Bogu? Govoriš kao da ste 2 drugara dobra stara, a vidim ko ima emotivnu konotaciju kad se dira Veliki Brat.
Te postmodernističke koncepte dekonstrukcije ostavi nekome drugom, kome se mogu učiniti kao pametni, valjda imaš dovoljno kapaciteta da shvatiš kako govorim iz pozicije koja se oslanja na principe koji proizilaze iz religijskih učenja i na osnovu njih samih ukazujem na besmislenost kojoj podučavaju, licemjerje religijskih etičkih principa iz kojih potiču moralne norme.
Krstaški ratovi su bili dobri, kao i inkvizicija, i ISIL je nekome dobar, upravo religije daju podlogu za takva rezonovanja, a ako misliš dalje o konceptu relativnosti i dekonstrukciji svega, nisam raspoložen za polovnog filozofa s foruma, o tome ipak pričam s puno umnijim ljudima.
Ti imaš pojma o Bogu? Govoriš kao da ste 2 drugara dobra stara, a vidim ko ima emotivnu konotaciju kad se dira Veliki Brat.
-
RNG_25
#348 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
[1] Ma nemoj. Malo se vrati i iščitaj opet vlastite postove. Svakom muslimanu (kršćaninu, nebitno) je sasvim jasno zašto se Bog ne krivi za svaku i najmanju sitnicu, bol, patnju ili šta već koja se dešava. A ti si došao ovdje emotivne manifestacije prodavati kao tobožnje argumente. Iste možeš prodati, istina, ateistima npr., ali koga briga.Invincible wrote:Pišeš gomilu nebuloza, često se pozivaš na logiku, pri tome iskazujući zavidan stepen nepoznavanja funkcionisanja iste, ali ni prva, ni posljednja neznalica.
Te postmodernističke koncepte dekonstrukcije ostavi nekome drugom, kome se mogu učiniti kao pametni, [1] valjda imaš dovoljno kapaciteta da shvatiš kako govorim iz pozicije koja se oslanja na principe koji proizilaze iz religijskih učenja i na osnovu njih samih ukazujem na [2] besmislenost kojoj podučavaju, licemjerje religijskih etičkih principa iz kojih potiču moralne norme.
[2] Ma da, tobožnja "besmisao" i "norme". Ne možeš ti govoriti o "besmislu" ili "normama" i "moralu" ičega ako nemaš vlastiti sistem na koji se možeš osloniti u definisanju i kategorisanju istih. Pošto u svojim pisanijama si pružio obilje dokaza da takav sistem nemaš, da doslovno se vodiš pukom emocijom, jasno je da si posljednji koji može dati ikakvu validnu ocjenu o moralu ili smislu ičega, uključujući i religije.
Ili hoćeš da kažeš kako imaš neku podlogu, kako imaš definisano šta je to moral, šta je moralno, šta je smisleno, šta je besmisleno? Naravno, nemaš.
Tako da ne, ne govoriš ti ni iz čije perspektive doli iz perspektive vlastitog neznanja.
O ostalom suvišnom ne trebam ni reći ništa, svako može vidjeti na čemu ti se argument bazira. Isto kao kod djeteta, puke emocije, nula logike i razuma. Da se razumijemo, nije logika i racionalizam jedini put do istine, ali u te puteve emocije definitvno ne spadaju.
P.S. Tvoje "pozicije koje se oslanjaju" su jedna stvar (tvoja stvar), stvarne religijske pozicije su nešto sasvim drugo i kontradiktorno tvojim stvarima. Podsjećaš me na ljude koji uzmu 1 ajet iz Kur'ana pa ga inkorporiraju u svoju veću glupost, da bi ispalo kao da ta veća glupost je onda nešto drugo samo zato što ima u sebi dio istine. Nije, i dalje je glupost.
-
Invincible
#349 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Pitaš i daješ odgovore, divim se tvojoj zaluđenosti i opet sastavljaš iskaze koji su gluposti.
Ja se oslanjam na zdrav razum, formiran na činjenicama, koje su kao takve dokazive, a empatija mi predstavlja vrhunski etički princip, neću nešto učiniti ili ne učiniti zbog straha od apstraktnog Panoptikuma.
Poenta je, da ti nacrtam i obojim, pošto vidim da ne ide drugačije, religijska učenja su skup mitova, nemogućih pojava, u samom startu nevjernike tretiraju kao prokletnike osuđene na propast i poniženje, generišu mržnju prema onima koji iskaču iz šablona i obilato se koriste za kontrolu širokih narodnih masa, pri tome donoseći materijalnu dobit i moć određenim ljudima, stvarajući odnos nadređenih i podređenih, čitav sistem vrijednosti, a na čelu svega stoji personifikacija ultimativnog ludaka, sadiste, narcisa, psihopate.
U pitanju je religijski Bog koji ubija, muči, prži, a sam je sve to generisao, tako mu piše u spisima, traži da mu se potvrđuje da je jedan i jedini, najveći i najbolji i još takvi diletanti kao ti šupljirate i sami sebe dovodite u kontradikciju.
Mene ne zanima šta ti misliš o Bogu i kako ga doživljavaš, ja se baziram na ono što je napisano u tzv. svetim spisima.
Ja se oslanjam na zdrav razum, formiran na činjenicama, koje su kao takve dokazive, a empatija mi predstavlja vrhunski etički princip, neću nešto učiniti ili ne učiniti zbog straha od apstraktnog Panoptikuma.
Poenta je, da ti nacrtam i obojim, pošto vidim da ne ide drugačije, religijska učenja su skup mitova, nemogućih pojava, u samom startu nevjernike tretiraju kao prokletnike osuđene na propast i poniženje, generišu mržnju prema onima koji iskaču iz šablona i obilato se koriste za kontrolu širokih narodnih masa, pri tome donoseći materijalnu dobit i moć određenim ljudima, stvarajući odnos nadređenih i podređenih, čitav sistem vrijednosti, a na čelu svega stoji personifikacija ultimativnog ludaka, sadiste, narcisa, psihopate.
U pitanju je religijski Bog koji ubija, muči, prži, a sam je sve to generisao, tako mu piše u spisima, traži da mu se potvrđuje da je jedan i jedini, najveći i najbolji i još takvi diletanti kao ti šupljirate i sami sebe dovodite u kontradikciju.
Mene ne zanima šta ti misliš o Bogu i kako ga doživljavaš, ja se baziram na ono što je napisano u tzv. svetim spisima.
-
RNG_25
#350 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
[1] Empatijom se ne dokazuje da je nešto dobro ili zlo, da je nešto istina ili laž. Na "zdrav razum" se može pozvati svako, samo što niko pri tome se ne usuđuje definisati šta je to "zdrav razum".Invincible wrote:Pitaš i daješ odgovore, divim se tvojoj zaluđenosti i opet sastavljaš iskaze koji su gluposti.
[1] Ja se oslanjam na zdrav razum, formiran na činjenicama, koje su kao takve dokazive, a empatija mi predstavlja vrhunski etički princip, neću nešto učiniti ili ne učiniti zbog straha od apstraktnog Panoptikuma.
[2] Poenta je, da ti nacrtam i obojim, pošto vidim da ne ide drugačije, religijska učenja su skup mitova, nemogućih pojava, u samom startu nevjernike tretiraju kao prokletnike osuđene na propast i poniženje, generišu mržnju prema onima koji iskaču iz šablona i obilato se koriste za kontrolu širokih narodnih masa, pri tome donoseći materijalnu dobit i moć određenim ljudima, stvarajući odnos nadređenih i podređenih, čitav sistem vrijednosti, a na čelu svega stoji personifikacija ultimativnog ludaka, sadiste, narcisa, psihopate.
[3] U pitanju je religijski Bog koji ubija, muči, prži, a sam je sve to generisao, tako mu piše u spisima, traži da mu se potvrđuje da je jedan i jedini, najveći i najbolji i još takvi diletanti kao ti šupljirate i sami sebe dovodite u kontradikciju.
[4]Mene ne zanima šta ti misliš o Bogu i kako ga doživljavaš, ja se baziram na ono što je napisano u tzv. svetim spisima.
[2] Poenta je da ti meni ne trebaš ništa "crtati ni obojiti", jer mi je sasvim jasno da pojam nemaš.
Pojedinačno:
1. Ti "mitovi i nemoguće pojave" imaju svoju svrhu, cilj i korist, koji je neovisan od toga da li je riječ o "mogućim" ili "nemogućim" događajima. Njihova poenta nije u tome da se ispriča neka čudesna priča, već nešto drugo. Baš kao što i bajke za djecu, neovisno od toga da li dijete u to zaista vjerovalo ili ne, mogu imati korist i cilj mimo onoga što je površinska priča te bajke.
2. Naravno da nevjernike tretiraju tako. Ali, osim što ni sam očito nisi svjestan i ne znaš ko i šta su to nevjernici (a jevreji, primjerice, to nisu), to opet ništa ne mijenja u konačnici, s obzirom na to da čovjek ima i mora imati svoj udio u svemu tome.
3. Što se tiče "kontrole širokih narodnih masa", te narodne mase se i moraju kontrolisati na jedan ili drugi način, za njihovo dobro. Ali naravno, ti kao i mnogi drugi imaš neku lažnu bajkovitu i utopijsku viziju svijeta u kojemu su svi ljudi jednaki i svi ljudi jednako dobri, pa nema potrebe za bilo kojim vidom usmjeravanja i ograničavanja, što naravno ne može biti dalje od istine. Dalje, svaka religija, ali i svaki društveni sistem bilo koje vrste (politički, ekonomski, demografski i dr.) ima nužno i čovjeka inkorporiranog kao bitnog faktora, te samim time i jeste podložan zloupotrebi ili činjenju greški. Što opet nema nikakve veze sa svejedno objektivnom potrebom tog sistema.
4. Tvoja ideja da je Bog "ultimativni sadista" i dr. je samo tvoja. Čudno da veliki učenjaci, među kojima mogu izdvojiti i Platona, Gazalija, Tomu Akvinskog i dr. ne dijele tvoje mišljenje, a riječ je o ljudima koji su očito puno više o tome znali, nego ti. I prije nego me prozoveš za argumentum ad populum, da se razumijemo, tvoje viđenje Boga je inkompatibilno sa religijskim viđenjem, te niko od vjernika/religioznih ljudi ga takvim ne percipira, unatoč bivanju svjesnim stvari tipa "vječna patnja" i dr. Postoji i razlog tome.
[3] Da, i? Kontradikcija je tvoja, jer Bog ne čini "samo" to. I kakav je ovo argument uopšte? Dakle, Bog ubija, prži, muči i dr. - je li to sad neki *dokaz* da je Bog sadista? Ili *dokaz* da Bog nije ujedno i milostiv?
Također, gdje je uopšte ovdje smisao? S jedne strane Bog navodni sadista, s druge strane Bog koji daje sva dobra, koji je izvor svakog znanja, od kojeg potiče svaka milost i dr. Mislim, to je sve što religijski spisi tvrde. Ili je prisutna kontradikcija, kako ti kažeš, ili nije. Ali ako jeste, kako onda možeš reći da je Bog sadista, kad ja npr. mogu navesti navode iz Kur'ana/Biblije/nebitno da isti to ne može biti, po definiciji, jer Bog očito posjeduje neki vid empatije, čini dobro i brine se za svoja stvorenja i dr.?
Odluči se šta je Bog više. Ali sadista, po definiciji, ne može biti. Niti može, po definiciji, biti samo onaj koji "muči, prži" i dr.
[4] Ah, djelimična istina. Istina je da se ti baziraš na onome šta piše u religijskim izvorima. S druge strane, to tvoje baziranje je ciljano, selektivno i pristrano. Tako da ne, ne baziraš se ti na religijskim izborima, ti se baziraš samo na djelićima religijskih izvora, a dio istine je bliži laži od istine.
Ono što ti radiš jeste da uzmeš dio istine i inkorporiraš taj dio u veću laž da bi tu laž predstavio kao cjelokupnu istinu. To ti može proći kod nekih, ali ne kod svih.