Zasto dijasporci samo kukaju?
-
grmalj123
#326 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Asimilirati se u Americi nije isto kao asimilacija u Danskoj, Njemackoj ili Svedskoj.
Ameri praktikuju stoljecima to.
Ovi Zap. Evropljani su poceli tek poslije Hiche da se soucavaju sa razlicitosti.
Ovi Zap. Evropljani su poceli tek poslije Hiche da se soucavaju sa razlicitosti.
-
Itakoto
#327 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
@jefferson, ti si se uspjesno integrisao a ne asimilirao u americko drustvo 
-
jefferson
#328 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Slazem se, SAD su daleko lakse za asimilaciju, aliz nam dosta ljudi iz Z. Evrope koji su se vrlo uspjesno asimilirali, nikad zaboravili odakle su, i vrlo su ponosni na to.grmalj123 wrote:Asimilirati se u Americi nije isto kao asimilacija u Danskoj, Njemackoj ili Svedskoj.
Takodje, znam x ljudi u SAD koji se nikad nece asimilirati iz nekih x razloga, manje vise zato sto su zatucani ko magarci.
-
jefferson
#329 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Itakoto wrote:@jefferson, ti si se uspjesno integrisao a ne asimilirao u americko drustvo
Ako cemo mak na konac, niko od prve ili cak i druge generacije BH dijaspore nece bbiti asimiliran, ako cemo gledati stvari po definiciji.
Onda hajmo pricati o integraciji. Upravu si, to je daleko bolja rijec za svu dijasporu.
-
Itakoto
#330 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Asimilacija se skoro uvijek spominje u negativnom kontekstu. Ko se asimilira taj gubi svoj licni identitet i postaje dio vecinskog drustva.
-
grmalj123
#331 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
a.k.a: Zviz, Keiko, Googlerica.Itakoto wrote:Ko se asimilira taj gubi svoj licni identitet i postaje dio vecinskog drustva.
Jefferson je tek prije 5-6 godina dosao vani.
Njemu je jos sve frisko. Ali ide dobrom putanjom da postane novi Zviz.
- Šveđanin
#332 Re: Odg: Zasto dijasporci samo kukaju?
A ja nisam u tom drustvu.grmalj123 wrote:a.k.a: Zviz, Keiko, Googlerica.Itakoto wrote:Ko se asimilira taj gubi svoj licni identitet i postaje dio vecinskog drustva.
A rodjen vani, cijeli zivot vani, na mrskom (sjevero)zapadu..
Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
-
grmalj123
#333 Re: Odg: Zasto dijasporci samo kukaju?
Šveđanin wrote: A ja nisam u tom drustvu.Pa kako to
A rodjen vani, cijeli zivot vani, na mrskom (sjevero)zapadu..
Tvoj nick kaze ko si ti.
Ako se odlucis da zivis kod nas, moras ozeniti neku nasu i aplicirati za azil.
- Šveđanin
#334 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Ma kakav nasa.
Svedo ce ostatak zivota provesti sa jednom ljepoticom sa bliskog istoka.. Libanka.
Svedo ce ostatak zivota provesti sa jednom ljepoticom sa bliskog istoka.. Libanka.
-
jefferson
#335 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
A po cemu to, daj molim te pojasni svoj argument? Cemu ta negativna konotacija?grmalj123 wrote:a.k.a: Zviz, Keiko, Googlerica.Itakoto wrote:Ko se asimilira taj gubi svoj licni identitet i postaje dio vecinskog drustva.
-
grmalj123
#336 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Je li ti impliciras da je Zviz negativna osoba ? Nije uopste.
On je perfektan primjer uspjesne asimilacije.
I ja vjerujem da si ti (sa par drugih ovdje) u ekspresnom vozu da postignes isti status.
I ja vjerujem da si ti (sa par drugih ovdje) u ekspresnom vozu da postignes isti status.
-
prometheus
#337 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Neki su asimilirani i prije nego napuste domovinu. Cim zakorace u novi dom automatski postaju patriote, asimilacija je za seljake koji pokusavaju shvatiti kako funkcionise novo drustvo. Ti su mi najdrazi, tako ljubazni prema svojim korijenima...
-
jefferson
#338 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Da ali tvoj post odise negativnom implikacijom, pa bi te molio da to pojasnis? Ja ne mislim da je zviz losa osoba, nego tvoj post implicira to.grmalj123 wrote:Je li ti impliciras da je Zviz negativna osoba ? Nije uopste.
I sta je za tebe uopste asimilacija?
-
grmalj123
#339 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Cuj,, sta je asimilacija ?
Ti izgleda nikad nisi gledao "star trek" i borg,
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#340 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Nisam okusio cevapa ima 5 godina. Bureka i pita isto. Punjenih paprika 4-5 godina. Sarme i pure, sta je to? Ima 20 godina, najmanje! Pa nekukam a i sto bi kad vise volim one francuske sireve i morsku hranu 
-
grmalj123
#341 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Zviz wrote:Nisam okusio cevapa ima 5 godina. Bureka i pita isto. Punjenih paprika 4-5 godina. Sarme i pure, sta je to? Ima 20 godina, najmanje! Pa nekukam a i sto bi kad vise volim one francuske sireve i morsku hranu
Ma da,. vidi ti se u svakoj rijeci koliko si sretan .
Jos malo pa ces pocet pricati kako zivot nema smisla i jedino rjesenje je u cjevi lijepe puske,.
-
jefferson
#342 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Vidim ja da su tebi kratki spojevi u glavi.grmalj123 wrote:Cuj,, sta je asimilacija ?
-
jefferson
#344 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Nemam sta cool off, pitao sam te ozbiljno, a posto ne znas ozbiljno odgovoriti (ne znas odgovor), samo sam odgovorio na nacin kako jedino izgleda mozes da shvatis.grmalj123 wrote:cool off,,
-
Keiko
#345 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
jefferson wrote:Nemam sta cool off, pitao sam te ozbiljno, a posto ne znas ozbiljno odgovoriti (ne znas odgovor), samo sam odgovorio na nacin kako jedino izgleda mozes da shvatis.grmalj123 wrote:cool off,,
-
jefferson
#346 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Ma ne raspravljam se, nego hajde da s eubije vrijeme.Keiko wrote:jefferson wrote:Nemam sta cool off, pitao sam te ozbiljno, a posto ne znas ozbiljno odgovoriti (ne znas odgovor), samo sam odgovorio na nacin kako jedino izgleda mozes da shvatis.grmalj123 wrote:cool off,,![]()
Ne mogu vjerovat' da se ti jos uvijek raspravljas sa ovim iamiom.
![]()
Ali neka, izliva gluposti nikad dosta
-
grmalj123
#347 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
assimilation, =
the process whereby individuals or groups of differing ethnic heritage are absorbed into the dominant culture of a society. The process of assimilating involves taking on the traits of the dominant culture to such a degree that the assimilating group becomes socially indistinguishable from other members of the society.
http://www.britannica.com/EBchecked/top ... similation

the process whereby individuals or groups of differing ethnic heritage are absorbed into the dominant culture of a society. The process of assimilating involves taking on the traits of the dominant culture to such a degree that the assimilating group becomes socially indistinguishable from other members of the society.

-
jefferson
#348 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Bravo, uspio si izguglatigrmalj123 wrote:assimilation, = the process whereby individuals or groups of differing ethnic heritage are absorbed into the dominant culture of a society. The process of assimilating involves taking on the traits of the dominant culture to such a degree that the assimilating group becomes socially indistinguishable from other members of the society.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#349 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Nema tih cevapa sto mogu zamjeniti meso od hobotnice, ribe itd. Burek previse masan, pokraj njega je lazanja susta suprotnost po tom pitanju. Dobro pura je zdarava to bi dobro bilo malo cesce jesti. I punjen papike su dobre samo nisam odavno jeo to cu isto priznati. Sarma? To je meni na pogled uzas - izgleda gorko i kiselo a kiselo nevolim nikako.grmalj123 wrote:Zviz wrote:Nisam okusio cevapa ima 5 godina. Bureka i pita isto. Punjenih paprika 4-5 godina. Sarme i pure, sta je to? Ima 20 godina, najmanje! Pa nekukam a i sto bi kad vise volim one francuske sireve i morsku hranu
Ma da,. vidi ti se u svakoj rijeci koliko si sretan .
Jos malo pa ces pocet pricati kako zivot nema smisla i jedino rjesenje je u cjevi lijepe puske,.
-
Keiko
#350 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Moze li sad definicija ovog 'ethnic heritage'? I po cemu bi kultura bilo koje europske drzave bila dominantna u odnosu na useljenika iz BiH? Mislim, kontam kako se ovo odnosi na Kineze i recimo Nigerijce ali ne kontam kako se odnosi na Bosance?jefferson wrote:Bravo, uspio si izguglatigrmalj123 wrote:assimilation, = the process whereby individuals or groups of differing ethnic heritage are absorbed into the dominant culture of a society. The process of assimilating involves taking on the traits of the dominant culture to such a degree that the assimilating group becomes socially indistinguishable from other members of the society.