Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
Moderator: anex
-
Hendrix
#326 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
Nije rijec o upravnim odborima, rijec je o tome da poslodavci imaju fiktivne radnike preko ugovora o djelu, i kojima daju ogromne sume novca a ostalima na kapaljku. I mogu ti reci da sam vidio licno koje cifre uzimaju, nije rijec o korisnom radu nego o lopatanju u najmanju ruku.
Vecina ih cak nista i ne radi, mogli su makar pomagati mladjim ljudima nego kao sto rekoh fiktivno uzimaju pare za svoj CV...moze se reci pa dobro nek rade sta ima veze, ali ponavljam sve remeti prirodan tok radnog vijeka ostalih i onih koji trebaju tek da dodju na red.
Ovde imas ljude koji ne mogu doci do posla godinama i zaostaju u svojoj struci a s druge strane imas ljude po 80 koji ne zele da se maknu...to ne bi trebalo tako da bude. Ogroman jaz generacijski, koji se pravo puno osjeti bar u mojoj struci, na sastanku vidis 3-4 sa 70 godina i 3-4 sa 25-30....gdje su ljudi iz sredine?
Vecina ih cak nista i ne radi, mogli su makar pomagati mladjim ljudima nego kao sto rekoh fiktivno uzimaju pare za svoj CV...moze se reci pa dobro nek rade sta ima veze, ali ponavljam sve remeti prirodan tok radnog vijeka ostalih i onih koji trebaju tek da dodju na red.
Ovde imas ljude koji ne mogu doci do posla godinama i zaostaju u svojoj struci a s druge strane imas ljude po 80 koji ne zele da se maknu...to ne bi trebalo tako da bude. Ogroman jaz generacijski, koji se pravo puno osjeti bar u mojoj struci, na sastanku vidis 3-4 sa 70 godina i 3-4 sa 25-30....gdje su ljudi iz sredine?
- Alfons Kauders
#327 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
ima ljudi koji steknu uslove... fino odu u penziju, a onda s poslodavcem rade po ugovoru... ako im privatnik isplacuje te ogromne sume, onda nemam nikakav problem s tim, nek ga uzimaju. lopatom.Hendrix wrote:Nije rijec o upravnim odborima, rijec je o tome da poslodavci imaju fiktivne radnike preko ugovora o djelu, i kojima daju ogromne sume novca a ostalima na kapaljku. I mogu ti reci da sam vidio licno koje cifre uzimaju, nije rijec o korisnom radu nego o lopatanju u najmanju ruku.
uostalom ljudi sa 70-80 koji to rade bas i nema puno... za pocetak mnogi nazalost ne dozive te godine, ili im je zdravlje u kurcu da ne mogu nista raditi... plus sto prije 50tak godina jednostavno nije bilo toliko obrazovanih ljudi, tako da ih jednostavno nikad nije ni bilo puno (koliko si u sarajevu prije 50 godina imao inzinjera a koliko ima sad?)... na stranu sto se dosta makne i jedva doceka da hoda po vikendicama i peca...
ne mozes svoje iskustvo preslikavati na sve jbg...
-
Hendrix
#328 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
Ma ne pricam bas samo o sebi, i moja iskustva, dosta mi se ljudi i prijatelja zalilo na tu situaciju...a sustina je da uzimaju poslodavca lopatom, a ustvari uzimaju sve njegove radnike lopatom...jedno vuce drugo...
Uglavnom, rat je dobro poremetio sav sistem i vrijednosti i trzista rada, ko zna kada ce to doci na svoje, ja iskreno nisam optimista kada sam godinama gledao kakvi se ljudi dovode po familijarnim linijama na kljucna mjesta. Iz moje firme, svako ko je imalo nesto htio vise u pogledu statusa na poslu ili je znao bolje, je nakon par godina otisao vani. Jednostavno sistem je takav, da ili trpi i suti za crkavicu ili se makni odatle.
Mislim, ako ti je direktoru glavni adut da te zadrzi ''sta hoces, ti si prijavljen redovno za penziju i zdravstveno'' onda smo mi debelo zaglavili.
Uglavnom, rat je dobro poremetio sav sistem i vrijednosti i trzista rada, ko zna kada ce to doci na svoje, ja iskreno nisam optimista kada sam godinama gledao kakvi se ljudi dovode po familijarnim linijama na kljucna mjesta. Iz moje firme, svako ko je imalo nesto htio vise u pogledu statusa na poslu ili je znao bolje, je nakon par godina otisao vani. Jednostavno sistem je takav, da ili trpi i suti za crkavicu ili se makni odatle.
Mislim, ako ti je direktoru glavni adut da te zadrzi ''sta hoces, ti si prijavljen redovno za penziju i zdravstveno'' onda smo mi debelo zaglavili.
-
moke_017
#329 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
Ja sam diplomiro na državnom fakultetu ekonomiju, i skako bi od sreće kada bi mi neko dao 50 KM dnevno za radJokericious wrote:REALISTA77 wrote:I ja znam jako mnogo "strucnjaka" sa VSS koji cekaju na svoj poso gooodinama,a nece nista drugo da rade,a sjede samo i "kukaju"voolio bih napraviti takvu jednu anketu SAMO VSS nezaposlene i ponuditi im 50 km da rade fizicki dnevni 8 sati,samo da vidim koliko ce ih prihvatiti,a koliko ne,i posle samo nastaviti kukati kako nema posla...![]()
Rovio sam kanale sa svojim pajdama za 25 KM po danu, pa ti vidi kakva je perspektiva u BiH
- mirsek
#330 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
Zakonski ti treba 5 godina iskustva u radu, ostalo se stranke dogovore medjusobno.Alfons Kauders wrote:to bas i nije tacno... jer ne mozes gurati ljude bez iskustva u upravne odbore i na slicne funkcije koje statutarno ne mogu obavljati...Hendrix wrote:A to za visak kadra, vec sam o tome pisao...ja znam par penzionera koji uzimaju 3-4 prosjecne plate i zauzimaju mjesta mladjim ljudima jer nema srednje generacije koja je otisla u ratu i rijetko se ko vratio visoko obrazovan iz inostranstva. Ovi likovi bi se za 50KM j**** jer su navikli na paznju koju imaju, i postovanje i ne bi se to pomaklo ili ne do Bog stvarno u penziju otislo nema teorije. Da ne bude zabune, ovo nisu penzioneri od 200KM nego inzinjeri sa podobrim penzijama.
I sada, metuzalemi vladaju jer imaju na papiru 150 godina iskustva, mladi ne mogu dobiti posao od njih jer je gazdi naravno u interesu posao i bolje mu davati ovim sa strane nego nekoga obuciti, ali sve to dugorocno srozava struku jer nema prirodne smjene generacija i napredovanja u poslu. Na kraju ovi likovi pomru, mladi nisu imali posla te nisu presli u srednju generaciju, nisu ni poceli kako treba...i sta onda?
naravno da ima djuturuma koji sa 70 i dalje uzimaju neke pare, ali jebi ga tako je svuda u svijetu... idu mi na kurac oni koji se guraju da ne idu u penziju i oni koji bi da ostanu na katedrama i upravnim odborima... ostali koji ganjaju privatluk - jok...
ne mozes zabraniti ljudima da rade ako hoce... evo moji su prosle decenije otisli u penziju, i to imaju solidne penzije, ali opet odrade nekog posla kad izleti, dosadno ljudima... i njihova raja takodjer... mahom VSS, ljudi koji su radili po 40 godina, imaju znanje i kontakte... nerijetko to uopste ne rade radi love, jer ne treba ni njima ni djeci, vec cisto da se osjecaju korisnim
ne ljudima zabraniti da rade ako hoce, a uostalom i zasto bi? ako neko sa 65 ili 70 i dalje hoce da radi, da ulaze, da prenosi znanje, doprinosi drustvu itd... ako mu taj ritam odgovara... jebi ga... neka rade - mozda cemo i ja i ti sutra?
Ovo za upravne odbore i funkcije se uglavnom odnosi na javna preduzeca i administraciju a manje na privatne firme.
Cinjenica je da stariji tesko napustaju svoje pozicije a mladi nemaju gdje da steknu svoje iskustvo, pogotovo iz struke.
To je do organizacije drzave na pravi nacin i nesistematskog rada kod obrazovanja kadrova potrebnih za trziste.
Hendrix, potpis na sve postove
- MJAU - da
#331 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
Ma kakva organizacija, bolje rečeno neorganizacija nazovi države. Poserem se u ovu državu u kojoj je građanin prepušten sam sebi, decenijama samo loše vijesti čitamo, otićemo svi u... Dobro smo normalni u kakvom društvu živimo. Sorry, nakupilo mi se. 
- Alfons Kauders
#332 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
al ljudi moji... matematika... ne moze se ba nezaposlenost rjesavat preko upravnih odbora i slicnih funkcija koje obavljaju "djuturumi"... mislim wtf?! trebamo mlade diplomce zaposljavati na budzet, na politicke funkcije?! kao da nam nije dosta trutova jebotemirsek wrote:Zakonski ti treba 5 godina iskustva u radu, ostalo se stranke dogovore medjusobno.Alfons Kauders wrote:
to bas i nije tacno... jer ne mozes gurati ljude bez iskustva u upravne odbore i na slicne funkcije koje statutarno ne mogu obavljati...
naravno da ima djuturuma koji sa 70 i dalje uzimaju neke pare, ali jebi ga tako je svuda u svijetu... idu mi na kurac oni koji se guraju da ne idu u penziju i oni koji bi da ostanu na katedrama i upravnim odborima... ostali koji ganjaju privatluk - jok...
ne mozes zabraniti ljudima da rade ako hoce... evo moji su prosle decenije otisli u penziju, i to imaju solidne penzije, ali opet odrade nekog posla kad izleti, dosadno ljudima... i njihova raja takodjer... mahom VSS, ljudi koji su radili po 40 godina, imaju znanje i kontakte... nerijetko to uopste ne rade radi love, jer ne treba ni njima ni djeci, vec cisto da se osjecaju korisnim
ne ljudima zabraniti da rade ako hoce, a uostalom i zasto bi? ako neko sa 65 ili 70 i dalje hoce da radi, da ulaze, da prenosi znanje, doprinosi drustvu itd... ako mu taj ritam odgovara... jebi ga... neka rade - mozda cemo i ja i ti sutra?
Ovo za upravne odbore i funkcije se uglavnom odnosi na javna preduzeca i administraciju a manje na privatne firme.
Cinjenica je da stariji tesko napustaju svoje pozicije a mladi nemaju gdje da steknu svoje iskustvo, pogotovo iz struke.
To je do organizacije drzave na pravi nacin i nesistematskog rada kod obrazovanja kadrova potrebnih za trziste.
Hendrix, potpis na sve postove
jednostavno je NEMOGUCE napraviti sistem u kojem ce svi mladi dobiti iskustvo u struci, zao mi je ali jednostavno je tako... privreda nema kapaciteta da apsorbira taj kadar... cak i da nekako primoramo poslodavce da primaju pripravnike za koje nema mjesta, sta to zapravo rjesava? ako danas imamo situaciju da u nekom gradu od 500 friskih kadrova nekih 100 odradi pripravnicki, a 100 nekako dodje do posla mimo njega...
sta cemo imati ako svih 500 odradi pripravnicki i stekne "iskustvo u struci"? zar stvarno mislite da ce ostati u tim firmama?! i da ce sljedece godine firme zaposliti jos takvih? naravno da nece, odradice ljudi pripravnicki i eto ih opet na ulici - samo sto ce imati iskustvo i jos jedan papir... ali posao opet nece imati
problem je u profilu kadrova koje skolujemo... ne mozemo mijenjati privredu da djeluje u skladu sa potrebama raje koja studira i da izmislja radna mjesta i zaposljava pripravnike koji firmama nisu potrebni - trebalo bi raditi upravo suprotno
- ExNihilo
#333 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
Kako ne kontaš da, u ovakvoj privredi, svaki kadar postaje brzo suficitaran. Danas imaš svega max 2-3 struke u kojima možeš bez problema naći posao (u BiH). Ako bismo većinu mladih preusmjerili da se školuju baš za te struke, vrlo brzo bismo ih pretvorili u suficitarne. Što će reći, problem je daleko više strukturalni nego ti to priznaješ.Alfons Kauders wrote: problem je u profilu kadrova koje skolujemo... ne mozemo mijenjati privredu da djeluje u skladu sa potrebama raje koja studira i da izmislja radna mjesta i zaposljava pripravnike koji firmama nisu potrebni - trebalo bi raditi upravo suprotno
Naravno, istina je da mi štancamo pojedine struke više nego što tržište rada traži, ali to je samo dio istine. To iz razloga što ovakvo tržište ne traži skoro nikoga, jer tržišta skoro da nema. Ne tako davno, farmacija i stomatologija su važile za deficitarne. Sad ne valjaju ni ti fakulteti. Što će reći, tom linijom rezonovanja najbolje je da se prestanemo školovati,"jer tržište rada nas ne traži". Uostalom, ne mogu i ne trebaju svi studirati ETF i programiranje. Država za matematičara. Pa jel to normalan rezon? Jebo društvo u kojem moraš bit matematičar da bi našao posao.
tl;dr - Ako prebacimo ekonomiste i pravnike (i sve druge slične njima) u neke druge struke, nećemo riješiti problem, već dobiti istu scenu drugi put.
- MJAU - da
#334 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
Drugim riječima, treba ulagati u sebe bez obzira na okolnosti. Uplaliće, pa makar i u inostranstvu.ExNihilo wrote:Kako ne kontaš da, u ovakvoj privredi, svaki kadar postaje brzo suficitaran. Danas imaš svega max 2-3 struke u kojima možeš bez problema naći posao (u BiH). Ako bismo većinu mladih preusmjerili da se školuju baš za te struke, vrlo brzo bismo ih pretvorili u suficitarne. Što će reći, problem je daleko više strukturalni nego ti to priznaješ.Alfons Kauders wrote: problem je u profilu kadrova koje skolujemo... ne mozemo mijenjati privredu da djeluje u skladu sa potrebama raje koja studira i da izmislja radna mjesta i zaposljava pripravnike koji firmama nisu potrebni - trebalo bi raditi upravo suprotno
Naravno, istina je da mi štancamo pojedine struke više nego što tržište rada traži, ali to je samo dio istine. To iz razloga što ovakvo tržište ne traži skoro nikoga, jer tržišta skoro da nema. Ne tako davno, farmacija i stomatologija su važile za deficitarne. Sad ne valjaju ni ti fakulteti. Što će reći, tom linijom rezonovanja najbolje je da se prestanemo školovati,"jer tržište rada nas ne traži". Uostalom, ne mogu i ne trebaju svi studirati ETF i programiranje. Država za matematičara. Pa jel to normalan rezon? Jebo društvo u kojem moraš bit matematičar da bi našao posao.
tl;dr - Ako prebacimo ekonomiste i pravnike (i sve druge slične njima) u neke druge struke, nećemo riješiti problem, već dobiti istu scenu drugi put.
- Alfons Kauders
#335 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
i te kako sam svjestan toga - prije 10-15 godina bila je pomama za arhitekturom i farmacijom... danas ih ima metar na birou, a teski fakulteti, nisu neki lezeci koje bi raja upisala da se uhljebiExNihilo wrote:Kako ne kontaš da, u ovakvoj privredi, svaki kadar postaje brzo suficitaran. Danas imaš svega max 2-3 struke u kojima možeš bez problema naći posao (u BiH). Ako bismo većinu mladih preusmjerili da se školuju baš za te struke, vrlo brzo bismo ih pretvorili u suficitarne. Što će reći, problem je daleko više strukturalni nego ti to priznaješ.Alfons Kauders wrote: problem je u profilu kadrova koje skolujemo... ne mozemo mijenjati privredu da djeluje u skladu sa potrebama raje koja studira i da izmislja radna mjesta i zaposljava pripravnike koji firmama nisu potrebni - trebalo bi raditi upravo suprotno
da je samo za matematicara, ja bi bio gladan, jer mi matematika fakat nikad nije isla...Naravno, istina je da mi štancamo pojedine struke više nego što tržište rada traži, ali to je samo dio istine. To iz razloga što ovakvo tržište ne traži skoro nikoga, jer tržišta skoro da nema. Ne tako davno, farmacija i stomatologija su važile za deficitarne. Sad ne valjaju ni ti fakulteti. Što će reći, tom linijom rezonovanja najbolje je da se prestanemo školovati,"jer tržište rada nas ne traži". Uostalom, ne mogu i ne trebaju svi studirati ETF i programiranje. Država za matematičara. Pa jel to normalan rezon? Jebo društvo u kojem moraš bit matematičar da bi našao posao.
bottom line - moramo se skolovati, ali pored faksa moramo gledati malo sire... raja mora uciti neke desete stvari koje ce im pomoci ako ne nadju posao u struci... alternativu ne vidim
naravno - s tim sto se ne smiju zanemariti SSS zanimanja, zanati, zemljoradnja... ako se na uzgoju malina, ribe ili neceg desetog moze uzeti para, sto da ne... bolje je zaradjivati 15000 godisnje na parceli zemlje nego studirati do dvadeset i neke, pa traziti posao u struci do tridesete, pa tek onda poceti razmatrati takve alternative...tl;dr - Ako prebacimo ekonomiste i pravnike (i sve druge slične njima) u neke druge struke, nećemo riješiti problem, već dobiti istu scenu drugi put.
-
Keiko
#336 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
Upravo ovo izgleda izaziva svojevrsno gadjenje kod ljudi, cuj da (mu dijete) bude moler, keramicar, frizer ili vozac autobusaAlfons Kauders wrote:
naravno - s tim sto se ne smiju zanemariti SSS zanimanja, zanati, zemljoradnja... ako se na uzgoju malina, ribe ili neceg desetog moze uzeti para, sto da ne... bolje je zaradjivati 15000 godisnje na parceli zemlje nego studirati do dvadeset i neke, pa traziti posao u struci do tridesete, pa tek onda poceti razmatrati takve alternative...
Bosna je jos daleko od uslova za vecinski intelektualnu ekonomiju. Do tada ima obradive zemljustine kol'ko hoces, treba poboljsat' komunikacije izmedju ruralnih i urbanih sredina a sad ce bit' posla i za gradjevince. Zanatlije kao mali i srednji poduzetnici su kicma svakog drusta, opet ponavljam.
Ima na forumu jedan arhitekt koji je zbog nedostatka posla u struci otvorio pekaru i sad je pekar. E takvih nam vise treba, vrijednih, poduzetnih i bez kompleksa.
- Alfons Kauders
#337 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
prije bih rekao da se radi o preziru prema bilo kakvoj vrsti fizickog posla... jer roditelji nerijetko djeci iz nekog razloga usade takvo razmisljanje u glavu... "uci skolu da ne bi kopao kanale"... to sto ce dijete s tom skolom do 30te biti kokuz nije bitno... mnogi roditelji djeci jednostavno govore da je faks precica do lagodnog zivotaKeiko wrote:Upravo ovo izgleda izaziva svojevrsno gadjenje kod ljudi, cuj da (mu dijete) bude moler, keramicar, frizer ili vozac autobusaAlfons Kauders wrote:
naravno - s tim sto se ne smiju zanemariti SSS zanimanja, zanati, zemljoradnja... ako se na uzgoju malina, ribe ili neceg desetog moze uzeti para, sto da ne... bolje je zaradjivati 15000 godisnje na parceli zemlje nego studirati do dvadeset i neke, pa traziti posao u struci do tridesete, pa tek onda poceti razmatrati takve alternative....
Bosna je jos daleko od uslova za vecinski intelektualnu ekonomiju. Do tada ima obradive zemljustine kol'ko hoces, treba poboljsat' komunikacije izmedju ruralnih i urbanih sredina a sad ce bit' posla i za gradjevince. Zanatlije kao mali i srednji poduzetnici su kicma svakog drusta, opet ponavljam.
Ima na forumu jedan arhitekt koji je zbog nedostatka posla u struci otvorio pekaru i sad je pekar. E takvih nam vise treba, vrijednih, poduzetnih i bez kompleksa.
vazda se po ovim temama vrte manje vise isti ljudi i znam kako me mrzeeeeee... i kako pljuju... "lako je vama zaposlenim, vi se uvalili itd."
to sto sam ja jedan od onih koji su batalili struku im nije bitno niti im se uklapa u pricu
-
modem33
#338 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
emko1234 wrote:sto pitate ?
imate problem u vjerovanju u navedeno? pa vrlo je jednostavno, probajte vi medju svojom nezaposlenom rajom, pogotovo ovim sto najvise kukaju kako im treba posao. pitajte da li bi radili fizicki jako zahtjevan posao za dnevnicu od 30-35 maraka.
prosle godine nekad u ovo doba je bio aktuelna text na vise portala i u dnevnim novinama gdje ljudi koji imaju neke male poljoprivredne zadruge ili imanja traze radnike koji bi radili na istim za dnevnice od 30-45 maraka s jednim ili dva obroka dnevno i kafom u pauzi, i gle cuda nisu mogli da nadju radnike koji ce im radit duze od sedam dana. prostom racunicom uz tu dnevnicu uz 22 dana mjesecno dodjemo do cifri od 660 km do 990 maraka. malo li je majko mila pogotovo ako dnevno nemas marke zarađene.![]()
To ti je laz da ima dnevnica od 30 KM .... Nemoj da ja otvorim web stranicu za zaposljavanje i da uzimam proviziju od 150 KM po poslu ... za sklapanje izmedju poslodavca i zaposlenika ... Pa ti pozovi te sto nude "dnevnicu od 30 KM" .... nece nitko javiti. A ja znam masu tih "privatnika biznismena koji su ujedno i prevaranti i lazovi" koji bi se tesko odrekli i 30 KM mjesecno .... a kamoli da daju 30 KM dnevnice ....
Problem u BiH je: "nema visine plate realne" .... za 300 KM ti nece nitko raditi 8 sati dnevno * 22 radna dana ... to odjebite skokom. Ili 1200 KM mjesecno u Tz kantonu ili 2000 KM mjesecno u SA kantonu.... i to je to. Uzmite draga gospodo digitron i saberite cijene i troksove zivota u oba kantona.... Ove politicke placenike demagoge samo treba kontrirati ..... dovoljno se sjetim clanka na klix-u "jel problem u vama ?!?!?" a drzava u govnima.
- Hajvan
#339 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
bravo, care….
najjači su mi ovi "gazde" što imaju manje obrte i dalje žive u ideji da mogu visokim maržama i eksploatacijom radnika haman pa ne plačanjem njihovog rada finasirati svoje skupe prohtjeve.
znam ih par što su do prije 10-ak godina vedrili i oblačili- vile, jahte, Wimblodoni...
žale se sad- kažu lijena omladina, nece niko da radi; veliki (lancii) im uzeše pčosao itd…
kad im kažeš da nema više budala da placaju vase 200% marže, kad im kažeš da je došlo vrijeme da oni sami rade u tim svojim obrtima- haman se naljute…istina boli…..
a veliki, ko velik- i dalje mogu da rade što hoce---- i svojim jačanjem ce raditi i gore stvari i postavljati lošije uslove radnicima
najjači su mi ovi "gazde" što imaju manje obrte i dalje žive u ideji da mogu visokim maržama i eksploatacijom radnika haman pa ne plačanjem njihovog rada finasirati svoje skupe prohtjeve.
znam ih par što su do prije 10-ak godina vedrili i oblačili- vile, jahte, Wimblodoni...
žale se sad- kažu lijena omladina, nece niko da radi; veliki (lancii) im uzeše pčosao itd…
kad im kažeš da nema više budala da placaju vase 200% marže, kad im kažeš da je došlo vrijeme da oni sami rade u tim svojim obrtima- haman se naljute…istina boli…..
a veliki, ko velik- i dalje mogu da rade što hoce---- i svojim jačanjem ce raditi i gore stvari i postavljati lošije uslove radnicima
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#340 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
bosanski profesori prepisuju knjige vozovi kasne a raja niš ne radi
u japanu je nezamislivo da si nezaposlen a odmah se ubije vozač voza kada zakasni

u japanu je nezamislivo da si nezaposlen a odmah se ubije vozač voza kada zakasni

-
modem33
#341 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
Hajvan wrote:bravo, care….
BIH-a je puna ovih starijih jebivjetara koji su "dvolicni" .... jedno pricaju a u praksi suprotno od onog sto izjavljuju drugima na kafama.
- Alfons Kauders
#342 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
zena koja mi ponekad ocisti stan za svoj trud dobije 40 maraka... manje od osam sati posla, pomognem i ja kad sam tu... najcesce sam sve radim oko kuce, al nekad ne stignemmodem33 wrote:emko1234 wrote:sto pitate ?
imate problem u vjerovanju u navedeno? pa vrlo je jednostavno, probajte vi medju svojom nezaposlenom rajom, pogotovo ovim sto najvise kukaju kako im treba posao. pitajte da li bi radili fizicki jako zahtjevan posao za dnevnicu od 30-35 maraka.
prosle godine nekad u ovo doba je bio aktuelna text na vise portala i u dnevnim novinama gdje ljudi koji imaju neke male poljoprivredne zadruge ili imanja traze radnike koji bi radili na istim za dnevnice od 30-45 maraka s jednim ili dva obroka dnevno i kafom u pauzi, i gle cuda nisu mogli da nadju radnike koji ce im radit duze od sedam dana. prostom racunicom uz tu dnevnicu uz 22 dana mjesecno dodjemo do cifri od 660 km do 990 maraka. malo li je majko mila pogotovo ako dnevno nemas marke zarađene.![]()
To ti je laz da ima dnevnica od 30 KM .... Nemoj da ja otvorim web stranicu za zaposljavanje i da uzimam proviziju od 150 KM po poslu ... za sklapanje izmedju poslodavca i zaposlenika ... Pa ti pozovi te sto nude "dnevnicu od 30 KM" .... nece nitko javiti. A ja znam masu tih "privatnika biznismena koji su ujedno i prevaranti i lazovi" koji bi se tesko odrekli i 30 KM mjesecno .... a kamoli da daju 30 KM dnevnice ....![]()
Problem u BiH je: "nema visine plate realne" .... za 300 KM ti nece nitko raditi 8 sati dnevno * 22 radna dana ... to odjebite skokom. Ili 1200 KM mjesecno u Tz kantonu ili 2000 KM mjesecno u SA kantonu.... i to je to. Uzmite draga gospodo digitron i saberite cijene i troksove zivota u oba kantona.... Ove politicke placenike demagoge samo treba kontrirati ..... dovoljno se sjetim clanka na klix-u "jel problem u vama ?!?!?" a drzava u govnima.
radnika tesko da ces naci za manje od 30 maraka ako govorimo o dnevnici, a ne o radnom odnosu... i to NK radnik, da lopata... bilo kakav majstor, neko ko je radio baustelu, ko zna bilo sta, za te pare ti se nece pojaviti...
oni koji hoce da cekaju 1200 ili 2000 mjesecno... cekajte, niko vam ne brani... nek je sa srecom
- seinfeld
#343 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
Brat i snaha mi rade u prosvjeti i kažu da je najgora nezaposlenost svršenih profesora/nastavnika...
Učiteljice, bosanski jezik, engleski jezik, tjelesni odgoj , matematika, biologija...
na svaki konkurs se javljaju na desetine diplomaca....
Snaha kaže da ima osjećaj kada bi svi trenutno zaposleni u njenoj (veoma velikoj) školi otišli u penziju,
da se to ne bi ni na koji način osjetilo, jer bi momentalno bili zamijenjeni kadrom sa biroa!
Velika je borba (čitaj štela) da se barem pripravnički odradi i tako steknu dodatni bodovi,
koji ti uvećavaju ukupan zbir bodova i omogućavaju veće mjesto na rang listi prijavljenih.
Kaže da je jedini predmet za koji još uvijek nema dovoljno kvalificiranog kadra prof. fizike,
što mi je vrlo interesantno???
Učiteljice, bosanski jezik, engleski jezik, tjelesni odgoj , matematika, biologija...
Snaha kaže da ima osjećaj kada bi svi trenutno zaposleni u njenoj (veoma velikoj) školi otišli u penziju,
da se to ne bi ni na koji način osjetilo, jer bi momentalno bili zamijenjeni kadrom sa biroa!
Velika je borba (čitaj štela) da se barem pripravnički odradi i tako steknu dodatni bodovi,
koji ti uvećavaju ukupan zbir bodova i omogućavaju veće mjesto na rang listi prijavljenih.
Kaže da je jedini predmet za koji još uvijek nema dovoljno kvalificiranog kadra prof. fizike,
- Alfons Kauders
#344 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
fizicara i matematicara fali u hrvatskoj, cak i vise... dosta nase raje ode tamo da radi, imas koliko hoces ljudi iz bosne da predaju te predmete u hrvatskoj, narocito po primorju i dalmaciji...seinfeld wrote:Brat i snaha mi rade u prosvjeti i kažu da je najgora nezaposlenost svršenih profesora/nastavnika...
- seinfeld
#345 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
Koliko znam, fizika se može pored Sarajeva, studirati i u Tuzli, ali snaha mi kaže da nema interesa.
Ona je čula da se npr.u Tuzli lani primalo 10 na smjer fizike a primili su samo dvoje??
Mislim, ako već želiš raditi u prosvjeti, de se onda malo potrudi da vidiš šta se traži....
Pa umjesto da sa diplomom biologije, hemije ili matematike ćućiš,ćamiš i ćekaš na birou,
upiši fiziku i budi rijetkost na tržištu.
A vala i ovo fizičara što ja lično znam, su dobro stariji profesori, pa će vrlo brzo doći i do smjene generacija,
a kadra nema...
Ona je čula da se npr.u Tuzli lani primalo 10 na smjer fizike a primili su samo dvoje??
Mislim, ako već želiš raditi u prosvjeti, de se onda malo potrudi da vidiš šta se traži....
Pa umjesto da sa diplomom biologije, hemije ili matematike ćućiš,ćamiš i ćekaš na birou,
A vala i ovo fizičara što ja lično znam, su dobro stariji profesori, pa će vrlo brzo doći i do smjene generacija,
a kadra nema...
- Alfons Kauders
#346 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
ah, pa hoce ljudi nesto lako da studiraju... djes ba fiziku i matematiku, tu ima brojevaseinfeld wrote:Koliko znam, fizika se može pored Sarajeva, studirati i u Tuzli, ali snaha mi kaže da nema interesa.
a kadra nema...
- insomnia78
#347 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
Jbt pa ne mogu svi studirati sve, niti su svi uopste za studiranja
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
- Alfons Kauders
#348 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
ja prvi to ne bi mogao, ha jainsomnia78 wrote:Jbt pa ne mogu svi studirati sve, niti su svi uopste za studiranja
-
modem33
#349 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
seinfeld wrote:Koliko znam, fizika se može pored Sarajeva, studirati i u Tuzli, ali snaha mi kaže da nema interesa.
a kadra nema...
Ja znam jednog mladog fizicara .... iz Tuzle .... i covjek vrlo dobro poznaje materiju i predavao je fiziku .... ali nije mogao da polozi fiziku za profesora ..... pa polozio inromatiku za profesora pa sad predaje informatiku u skolama.
Nego ti neki profesori ne daju da zavrsis nesto da stekens titulu ...... jer "traze nesto" ..... a "sta je to " ja ne znam.
- seinfeld
#350 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?
Možda je i to dio odgovora zašto je manjak profesora fizike u školama?modem33 wrote: Ja znam jednog mladog fizicara .... iz Tuzle .... i covjek vrlo dobro poznaje materiju i predavao je fiziku .... ali nije mogao da polozi fiziku za profesora ..... pa polozio inromatiku za profesora pa sad predaje informatiku u skolama.
Nego ti neki profesori ne daju da zavrsis nesto da stekens titulu ...... jer "traze nesto" ..... a "sta je to " ja ne znam.
Možda je taj fakultet pretežak, a kasnije budeš "samo" profesor.