Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post Reply

Kako ce Kusturicu historija opisati?

Kao izdajicu svog naroda, svoje mahale, svog grada, svoje drzave, ukratko petokolonasa u toku agresije
78
64%
Ili nekako drugcije
44
36%

Total votes: 122

Brisbane

#326 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Brisbane »

Najveca ironija je da Kusturica nece ostati nigdje zapamcen osim u Sa.
Njegovi ideje i filmovi su u globalnim okvirima 3 ruka (recimo zivot Cigana) :zjev: .
Odatle potice sav sukob. Igrac lokalnog (hajde da budem velikodusan ovdje regionalnog) karaktera.
Cybernetic

#327 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 12:06, edited 1 time in total.
Trebam te

#328 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Trebam te »

glockov kolac wrote:Kao peksina?

:thumbup: :lol: :lol:
Nomo

#329 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Nomo »

Cybernetic wrote:Sve nesto govorite kako vas Kusturica ne zanima, no mala muslimanska mahala nikako da ga zaboravi i oprosti mu "izdaju". Ako ga dozivljavaju kao izdajicu (sto i dozivljavaju), nije to zbog izdaje Sarajeva i BiH nego zbog toga sto je muslimanima okrenuo ledja. Isto kao sto veliki broj
Srba (vecinski broj u BiH) recimo Jovu Divjaka smatra izdajicom i cak ratnim zlocincem koji je ubijao (svoj) srpski naro
d, tako i muslimanska mahala osudjuje Kusturicu za sve pocinjeno i nepocinjeno. Ono sto Kusturica i mahala ne vide je koliko su slicni jedni drugima. Kusturica je uvijek ostao pravi Sarajlija, hocu reci da nikada nije iz sebe mogao izbaciti onaj sarajevski primitivizam i provincijalizam. Promijenio je samo nacionalni predznak tog sarajevskog provincijalizma. Mahali je krivo sto, mora se priznati, najslavniji i najpoznatiji bosanski redatelj ne snima (lokal)-patriotske filmove o Sarajevu i ratu.

Kusturica je slavno zapoceo karijeru, a zavrsiti ce je neslavno. Danas nitko vise ne prica o njegovim filmova. Sav je fokus na njegovim smijesnim "gradovima", njegovom identitetu, njegovim politickim vezama i odnosu prema Sarajevu. Dok mahala lijeci komplekse na Kusturici, on istu koristi kao dio svoje PR kampanje. On zivi od mahale i nikada je se nece moci rijesiti, jer ona je duboko u njega usadjena. Slicno mnogim umjetnicima i intelektualcima u starijim godinama, i Kusturica sve vise tone u arhaizmu, pesimizmu, povratku prirodi i korijenima hodajuci u vunenim bundama po kojekakvim brdima, galami protiv globalizma cija mu ekonomska komponenta ne smeta koliko njegovo negiranje lokalizma gdje nema mjesta za nacionalnu izolaciju. Umjesto da se drzi intelektualne iskrenosti, naprednih ideja i univerzalnih vrijednosti, on je radije otisao u srpski folklor i kao takav ce neslavno zavrsiti. Izgleda da mu je vise stalo da bude upamcen kao srpska ikona nego umjetnik svjetskog ranga. Njegov izbor, njegova stvar. Sto se moze o njemu, to se moze reci i o velikom broju njegovih kriticara.
divjak se borio protiv agresora , divjak je branio nezavisnost bih , njen suverenitet i integritet . branio je gradjane bih bez obzira na ime . bio je covjek na strani napadnutog i bilo kakva usporedba sa cetnikom kusturicom je neumjesna .
Nomo

#330 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Nomo »

kaligula
...to je činio i Kustin čukundjed koji je iz istih razloga prešao na islam pa eto njega i njegovu izdaju ne osuđuješ, ali si našao za shodno da pljuješ samo po njegovom čukununuku...ako je za pohvalu čukundjedov postupak, a koji se ogledao u prelasku na islam, onda je za pohvalu i čukununukov postupak koji se ogleda u prelasku na pravoslavlje...a ako je za osudu čukununukov, Kustin, prelazak na pravoslavlje, onda je za osudu i čukundjedov prelazak na islam...je li, ako ćemo biti principijelni...
[/quote]

njegov cukundjed je bio pravi covjek . iz dubokih uvjerenja , iz plementih razloga iz humanizma i altruizma , iz pobude , one iskonske i ljudske iz ljubavi prema bogu , istini i pravdi covjek je prihvatio nesto uzviseno , nesto kosmicki veliko , nesto kao ocean duboko i kao pustinja siroko . smrdljivi kusturica je uradio suprotno . izdao je grad , drzavu , covjeka , boga , istinu , pravdu , humanost je ostavio na cjedilu , pljunuo je na zrtvu , okrenuo ledja suncu i svjetlosti i otisao u vampire da hoda po blatu , kaljuzi , mocvari ...umjesto svijeta izabrao je polusvijet . izmedju opcije da bude covjek i vukodlak on je izabrao ovo drugo . umjesto da uci fatihu u srebrenici on sa cetnicima pjeva sitno kolo do kola culo se do mrkonjica . a sto se tebe tice kaligula peporucio bih da zapalis brosure vuka draskovica i pisma pavla djurisica koji je ljudskom krvlju pisao drazi mihailovicu da u istocnoj bosni nema vise muslimana . takodje bih ti preporucio da dobro pogledas u dubinu svoje duse jer si se obasno i dobrano primakao stadiu u kojem se nalazi radovan k i biljana plavsic . a oni su teski bolesnici . slozicemo se . nego ti spasavaj sto se spasiti da pa makar i kod hodze po zapis . zdravlje je najvaznije . zar ne .
Cybernetic

#331 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Cybernetic »

.
Nomo

#332 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Nomo »

Izvini, ali vidjevsi da nisi nista skontao i procitao, ne znam sto drugo da kazem nego da prdnem.
[/quote]

previse ti sebi umisljas . nisi ti neki mozak kako si sebi zacrtao . materi prdni i caci pod nos . dobro im zakadi i oni su tebi dok si bio mali .
Nomo

#333 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Nomo »

Kusturica je uvijek ostao pravi Sarajlija, hocu reci da nikada nije iz sebe mogao izbaciti onaj sarajevski primitivizam i provincijalizam

:roll: :sad: :lol: jesam li i ovo krivo shvatio , prdonja
Cybernetic

#334 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Cybernetic »

.
dječak sa šibicama

#335 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by dječak sa šibicama »

Kao osvajaca Zlatne Palme, i redovnog clana zirija prestiznog filmskog festivala u Kanu.

Takodje kao i jednog od najboljih rezisera Europe.
Nomo

#336 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Nomo »

Cybernetic wrote:
Nomo wrote: previse ti sebi umisljas . nisi ti neki mozak kako si sebi zacrtao . materi prdni i caci pod nos . dobro im zakadi i oni su tebi dok si bio mali .
Moj komentar ne zahtijeva neku inteligenciju da bi ga razumio, ali je cak i to izgleda previse za tebe. Velis, ja poredim Divjaka i Kusturicu. Gdje bolan? Procitaj ponovo, ukljuci mozak i ne zuri. Vidim imas mLogo vremena, jer inace ne bi nabubao skoro 1000 postova u nekoliko mjeseci. Ocigledno si ekspert za sve. Doktor mahalskih nauka.
mahala , primitivizam , provincijalizam ...non stop vrtis te rijeci . proganja te , opisujes sebe . kompleksi su cudo , prdonja :)
lua

#337 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by lua »

Svjetska historija k'o režisera.
Srpska k'o heroja.
Hrvatska ga ne jebe ni 2%.
A bosanska k'o ovo prvo gore.

Samo real talk.
hAZNADAR

#338 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by hAZNADAR »

Kaligula I wrote: ...to je činio i Kustin čukundjed koji je iz istih razloga prešao na islam pa eto njega i njegovu izdaju ne osuđuješ, ali si našao za shodno da pljuješ samo po njegovom čukununuku...ako je za pohvalu čukundjedov postupak, a koji se ogledao u prelasku na islam, onda je za pohvalu i čukununukov postupak koji se ogleda u prelasku na pravoslavlje...a ako je za osudu čukununukov, Kustin, prelazak na pravoslavlje, onda je za osudu i čukundjedov prelazak na islam...je li, ako ćemo biti principijelni...
:D :D
Sama pomisao da je neko izdao vjeru u srednjem vijeku je dokaz mentalne bolesti. Cijela Evropa je mijenjala vjere, svi narodi pa i Srbi,... u vremenu kada nije bilo danasnje svijesti, i te vrste patriotizma pa stoga - nije bilo ni izdaja. Ako cemo vjerovati Kusti da mu je cukundeda bio pravoslavan u sta sumnjam jer mi dzuture svi do prije 200 god nismo imali ni prezimena, niti iko od nas na vascijelom Balkanu ima rodoslov familije toliko dugo.

Osim toga - kako to da se Kusturica sjetio srpskih korijena tek u kasnijim godinama zivota - blizu 50 a nije nikada zucnuo nista o tome prije a mogao je. Kako to da se sjetio srpskih korijena tek onda kada taj bolesni mit postaje popularan u Srba? :D

Za Milosevica Jugosloven, pa poslije proprica srpski, pa kako se snimi Noz i posta gradivo - vidi cuda - Kusta se sjetio pravoslavnih korijena koje naravno ne moze dokazati - eto usmeno predanje. :D Ja jos do sada nisam cuo niti jednog jedinog Bosnjaka da zna porijeklo familije jer se islamizacija desila u samom pocetku turske vlasti a to je jaaako dugo. Srpska mitomanija stvara predodzbu da se islamizacija desila tek prije par generacija i da navodno postoji neko pamcenje u Bosnjaka o tome i to naravno kriju. :roll:

E taj mit je bolest, time se hranite, to vam je dusevna hrana, to vam je lijek za dusu jer samo na taj nacin stvarate privid da ste kao nesto bolji i neka bolja genetika. Kusta je u ovoj prici samo zbog toga bitan jer pokazuje koliko ste mentalno bolesno drustvo.

Usput receno - ako te vec interesuje misljenje Bosnjaka o porijeklu - pouzdano ti tvrdim da nam se kolektivno hebe za tim i zivimo danas a ne u standardima srednjeg vijeka. Kustu ne volimo iz prostog razloga sto je jedan od sijaca mrznje i jedan kvaziintelektualaca poput Cavoskog, Kapora, Beckovica,... Nije nikakav izdajica jer nije imao sta i koga izdati. Nije nikada bio Bosnjak, niti musliman, niti drzavljanin ove zemlje, .. jedino Sarajlije mu mogu zamjeriti nesto licno. Ima Bosnjaka u vladi Dodika, bilo ih je i u redovima VRS u ratu,.. stvar njihovog opredjeljenja i njih malo ko proziva. Kusta nije kao oni jer jer specijalan upravo zbog goriva za spomenutu mitomaniju. Hebe mi se za njegovom vjerom ako je i ima, hebe mi se za njegovim nacionalnim izjasnjavanjem,.. - to je njegova stvar, kao sto mi se zivo hebe za njegovim cuk/cuk/...kundedom iz 1500 i neke sta god da je bio.

I to nije nikakvo opravdavanje ili pokusaj da ti se nesto objasnjava - znamo jako dobro da ces i dalje pricati isto - jer imas potrebu za tim.
Kaligula I

#339 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Kaligula I »

hAZNADAR wrote:
Kaligula I wrote: ...apsolutna istina, zato bi pripovjetku "Pismo iz 1920" trebalo svakodnevno isčitavat u svim bh školama...no, nažalost, istina je dijametralno suprotna...Andrić se 'protjeruje' iz škola...blago nama sa nama...dok god emocija bude cjenjenija od razuma mi ćemo ostat ''tamni vilajet'...a to će da potraje, što dokazuje i ova tema...
Jos jedno od jeftinih opravdanja. Navodno si imamo usadjenu mrznju u sebi i sve sto se desilo je zbog nase prirode. :D

Historijski gledano - svaki narod je imao vise sansi da istrijebi druge - i to skroz, etnicka ciscenja su se mogla neprimjetno desiti od 19-og vijeka pa sve do modernog doba. Pa se to ipak nije desilo - tako da Andric koji usput receno nije Bog - je i u tome fulio - ako cemo uzeti da njegovo pismo nije umjetnost vec politicki elaborat.

Hajde budi iskren pa reci. Dali u ovom trenutku mislis da ja i ostali Bosnjaci ovdje imamo ulavnom srpske korijene(evt kandilo i ikonu na tavanu) i da sto je najbitnije - to nesmijemo priznati jer je istina isuvise bolna - pa Emira mrzimo jer je priznao?

Tek da vidim koliko si iskren.
...htjeo, ne htjeo i ti si živi dokaz Andrićeve genijalnosti...on reće da je 'Bosna zemlja mržnje i straha i mi se svi OPIREMO da čujemo, shvatimo i uvidimo, umjesto da se potrudimo da to uočimo, utvrdimo i analiziramo'...prepoznaješ li sebe u izrečenoj misli?...da, da ti si jedan od nas koji se opireš da tu mržnju i strah ne uočiš, utvrdiš i analiziraš...najlakše je u životu biti 'noj'...

...a ko je rekao da je Andrić Bog?...ja bogami ne...ali da je čovjek nadprosječne inteligencije, to svakako da...ne znam otkud ti ideja o nekakvom Andrićevom fulanju etničkog čišćenja?...on i pored tih fatalnih mržnje i straha bosanskog čovjeka, ipak ima nadu i vjeru u njega kada kaže 'da je malo zemalja kao što je Bosna u kojima ima toliko tvrde vjere, toliko uzvišene čvrstine karaktera, toliko nježnosti i ljubavnog žara, toliko dubine osjećanja, toliko privrženosti i nepokolebljive odanost, toliko žeđi za pravdom'...prema tome on ništa nije fulio, nego savršeno precizno izanalizirao bh čovjeka i njegov karakter...da je u pravu pokazuje i njegov stav 'da nažalost ispod svega toga krčka vulkan mržnje koji s vremena na vrijeme izbija na površinu svom žestinom i eruptivnom snagom'... :izet:

...ne mogu ti dati odgovor na ovo pitanje, ne zato što neću nego zato što ne znam...kako ja mogu znati da li su deklarirani Bosnjaci u isto vrijeme genetski Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Madžari ili Crnogorci...moj je stav da u BiH nista nije izvjesno na etničkom planu...zbog toga se svrstavam među one ljude kojima je nacija stvar osjećaja, a ne genetike, jer su geni kod svih bh naroda toliko izmiksani da bi mnogi 'čistunci' ostali razočarani kada bi pošli na provjeru svoje genetike...npr kao Madžari koji su po 'haplo group' metodi dominantno Slaveni...jednostavno rečeno nema smisla dokazivat svoju nacionalnost, jer je nacionalnost stvar izbora, a ne genetike...
Hajvan

#340 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Hajvan »

al ovo spinovanje je presmiješno….

oooooo, short-O-doksi
Kaligula I

#341 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Kaligula I »

hAZNADAR wrote:
Kaligula I wrote: ...to je činio i Kustin čukundjed koji je iz istih razloga prešao na islam pa eto njega i njegovu izdaju ne osuđuješ, ali si našao za shodno da pljuješ samo po njegovom čukununuku...ako je za pohvalu čukundjedov postupak, a koji se ogledao u prelasku na islam, onda je za pohvalu i čukununukov postupak koji se ogleda u prelasku na pravoslavlje...a ako je za osudu čukununukov, Kustin, prelazak na pravoslavlje, onda je za osudu i čukundjedov prelazak na islam...je li, ako ćemo biti principijelni...
Sama pomisao da je neko izdao vjeru u srednjem vijeku je dokaz mentalne bolesti. Cijela Evropa je mijenjala vjere, svi narodi pa i Srbi,... u vremenu kada nije bilo danasnje svijesti, i te vrste patriotizma pa stoga - nije bilo ni izdaja. Ako cemo vjerovati Kusti da mu je cukundeda bio pravoslavan u sta sumnjam jer mi dzuture svi do prije 200 god nismo imali ni prezimena, niti iko od nas na vascijelom Balkanu ima rodoslov familije toliko dugo.

Osim toga - kako to da se Kusturica sjetio srpskih korijena tek u kasnijim godinama zivota - blizu 50 a nije nikada zucnuo nista o tome prije a mogao je. Kako to da se sjetio srpskih korijena tek onda kada taj bolesni mit postaje popularan u Srba? :D

Za Milosevica Jugosloven, pa poslije proprica srpski, pa kako se snimi Noz i posta gradivo - vidi cuda - Kusta se sjetio pravoslavnih korijena koje naravno ne moze dokazati - eto usmeno predanje. :D Ja jos do sada nisam cuo niti jednog jedinog Bosnjaka da zna porijeklo familije jer se islamizacija desila u samom pocetku turske vlasti a to je jaaako dugo. Srpska mitomanija stvara predodzbu da se islamizacija desila tek prije par generacija i da navodno postoji neko pamcenje u Bosnjaka o tome i to naravno kriju. :roll:

E taj mit je bolest, time se hranite, to vam je dusevna hrana, to vam je lijek za dusu jer samo na taj nacin stvarate privid da ste kao nesto bolji i neka bolja genetika. Kusta je u ovoj prici samo zbog toga bitan jer pokazuje koliko ste mentalno bolesno drustvo.

Usput receno - ako te vec interesuje misljenje Bosnjaka o porijeklu - pouzdano ti tvrdim da nam se kolektivno hebe za tim i zivimo danas a ne u standardima srednjeg vijeka. Kustu ne volimo iz prostog razloga sto je jedan od sijaca mrznje i jedan kvaziintelektualaca poput Cavoskog, Kapora, Beckovica,... Nije nikakav izdajica jer nije imao sta i koga izdati. Nije nikada bio Bosnjak, niti musliman, niti drzavljanin ove zemlje, .. jedino Sarajlije mu mogu zamjeriti nesto licno. Ima Bosnjaka u vladi Dodika, bilo ih je i u redovima VRS u ratu,.. stvar njihovog opredjeljenja i njih malo ko proziva. Kusta nije kao oni jer jer specijalan upravo zbog goriva za spomenutu mitomaniju. Hebe mi se za njegovom vjerom ako je i ima, hebe mi se za njegovim nacionalnim izjasnjavanjem,.. - to je njegova stvar, kao sto mi se zivo hebe za njegovim cuk/cuk/...kundedom iz 1500 i neke sta god da je bio.

I to nije nikakvo opravdavanje ili pokusaj da ti se nesto objasnjava - znamo jako dobro da ces i dalje pricati isto - jer imas potrebu za tim.
...kako u jednoj uzročno-posljedičnoj priči raspravljati samo o posljedici...nema logike...naprosto nemoguće, pa ma koliko bilo mentalno 'zdravo' :mrgreen: ...

...to je u SFRJ bila sporedna tema...tek kada je nacionalizam svih boja doživio svoju reinkarnaciju, onda se, valjda, dosjetio svojih korijena...vjerovatno se kroz njegovu porodicu provlačilo kriptokršćanstvo...pretpostavljam...

...vidim da, uz Andrića, ne čitaš ni Selimovića...evo ti tog dokaza:
"Moji bliži preci su iz Bileće. Otac se rodio u Visokom, kad se porodica iz Bileće pokrenula prema svojima posjedima na sjeveroistoku Bosne.
Selimovići su porijeklom iz Vranjske na granici Hercegovine i Crne Gore, od drobnjačkog bratstva Vujovića. Šefik Pašić, koji je ispitivao porijeklo naših porodica, piše o tome, na osnovu dokumenata koje je pronašao u arhivskim i porodičnim dokumentima.
"Navodno je bilo devet braće i dvojica pređu na islam, da bi štitili jedni druge, i od njih su Selimovići i Ovčine. Selimovići se javljaju u Herceg-Novom prije 1690. godine, jer je tada njihova zemlja sa Ublina dodijeljena mletačkim podanicima. Takođe u Crnoj Gori je bilo Selimovića, navodno su od Babahetovića ove porodice - Selimovići, Ćorić i Ovčine. U Jednošima jedan lokalitet naziva se Selimovina i Selimova Bistijerna, a u Plavu spominje se 1710. godine Džuba Selimović. Književnik Meša Selimović potječe iz ove porodice."
... Kad sam 1972. godine naveo ovaj podatak (iz normalne radoznalosti i želje za otkrivanjem svog korijena), neki intelektualci iz Bosne su mi to oštro zamjerili. Rekli su otprilike: "Mnogi od nas tačno znaju svoje hrišćanske pretke, i mogli bismo da pokažemo i direktne dokumente. Ali čemu to? Šta bismo time postigli?" Ova zamjerka i ovakvo pitanje mogli bi se postaviti povodom otkrivanja svakog istorijskog podatka. U ime čega zatvarati oči pred istinom? Time se ništa ne mijenja, kao što se nikakva ljaga ne baca na bosansko-hercegovačke muslimane ako se ukaže na njihovo porijeklo. Kod mene je ostala i jaka nostalgija za zavičajnim korijenom, mada i Beograd veoma volim. Ja sam vezan za svoje bosansko i muslimansko porijeklo, i uvjeren sam da je naša složenost (zbog dugogodišnjih tuđih navika koje smo prihvatili, zbog čudne istorije, zbog stvorenih kompleksa, zbog hiljadu spletenih čvorova) izuzetno bogata stvaralačkim mogućnostima."
(Sjećanja)

...Različito viđenje istine je uzrok svih problema na ovome svijetu...problem treba sagledati iz svih pozicija i perspektiva da bi se uspostavila i sagledala istina...eto vidis ja ovdje imam osjećaj da poturaš 'svoje kukavičje jaje'... Mešin primjer te demantira...

...zašto si se onda 'zadihao' na ovoj temi?... :mrgreen:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#342 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by japin_mutapi »

jebo kusturicu
reis1

#343 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by reis1 »

Kao velikana koji je robijasu srbAliji sa Ade Ciganlije, kad je sljeg'o u Sarajevo, rekao da se napase k.... (to je ustvari ono sto hebe ove srbAlijine Alijice, Kusta im je crv koji im rovi po lobanji)!

Za razliku od nekih koji su flautali "da te nije srbAlija, ne bi sjala 'vako jako, ova nasa avlija"... pazi ti tog stiha! :lol: :-) Po meni, Kusta >>(mLogo mLogo veci) HadziDino! Ustvari, jedini kojeg cijenim od svih ovih slinavaca, od Merlina, preko Cole i Neleta, do Bregovica!
Last edited by reis1 on 05/11/2014 23:14, edited 1 time in total.
Nomo

#344 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Nomo »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: sta su srbi bogu skrivili pa da neko od njih rodi kaligulu :evil: :evil: :evil: povraca mi se keve mi fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj
Havatar

#345 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Havatar »

Selimovići su porijeklom Selimiji , Albanci koji su se asimilirali u Bošnjake kad su se kretali prema sjeveru . Meša je pokušao da svoju historiju malo našminka pošto je kao pisac znao da procjeni šta uhu čitaoca , u ovom slučaju srpskom uhu godi.
Nomo

#346 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Nomo »

Kaligula I wrote:
hAZNADAR wrote:

...kako u jednoj uzročno-posljedičnoj priči raspravljati samo o posljedici...nema logike...naprosto nemoguće, pa ma koliko bilo mentalno 'zdravo' :mrgreen: ...

...to je u SFRJ bila sporedna tema...tek kada je nacionalizam svih boja doživio svoju reinkarnaciju, onda se, valjda, dosjetio svojih korijena...vjerovatno se kroz njegovu porodicu provlačilo kriptokršćanstvo...pretpostavljam...

...vidim da, uz Andrića, ne čitaš ni Selimovića...evo ti tog dokaza:
"Moji bliži preci su iz Bileće. Otac se rodio u Visokom, kad se porodica iz Bileće pokrenula prema svojima posjedima na sjeveroistoku Bosne.
Selimovići su porijeklom iz Vranjske na granici Hercegovine i Crne Gore, od drobnjačkog bratstva Vujovića. Šefik Pašić, koji je ispitivao porijeklo naših porodica, piše o tome, na osnovu dokumenata koje je pronašao u arhivskim i porodičnim dokumentima.
"Navodno je bilo devet braće i dvojica pređu na islam, da bi štitili jedni druge, i od njih su Selimovići i Ovčine. Selimovići se javljaju u Herceg-Novom prije 1690. godine, jer je tada njihova zemlja sa Ublina dodijeljena mletačkim podanicima. Takođe u Crnoj Gori je bilo Selimovića, navodno su od Babahetovića ove porodice - Selimovići, Ćorić i Ovčine. U Jednošima jedan lokalitet naziva se Selimovina i Selimova Bistijerna, a u Plavu spominje se 1710. godine Džuba Selimović. Književnik Meša Selimović potječe iz ove porodice."
... Kad sam 1972. godine naveo ovaj podatak (iz normalne radoznalosti i želje za otkrivanjem svog korijena), neki intelektualci iz Bosne su mi to oštro zamjerili. Rekli su otprilike: "Mnogi od nas tačno znaju svoje hrišćanske pretke, i mogli bismo da pokažemo i direktne dokumente. Ali čemu to? Šta bismo time postigli?" Ova zamjerka i ovakvo pitanje mogli bi se postaviti povodom otkrivanja svakog istorijskog podatka. U ime čega zatvarati oči pred istinom? Time se ništa ne mijenja, kao što se nikakva ljaga ne baca na bosansko-hercegovačke muslimane ako se ukaže na njihovo porijeklo. Kod mene je ostala i jaka nostalgija za zavičajnim korijenom, mada i Beograd veoma volim. Ja sam vezan za svoje bosansko i muslimansko porijeklo, i uvjeren sam da je naša složenost (zbog dugogodišnjih tuđih navika koje smo prihvatili, zbog čudne istorije, zbog stvorenih kompleksa, zbog hiljadu spletenih čvorova) izuzetno bogata stvaralačkim mogućnostima."
(Sjećanja)

...Različito viđenje istine je uzrok svih problema na ovome svijetu...problem treba sagledati iz svih pozicija i perspektiva da bi se uspostavila i sagledala istina...eto vidis ja ovdje imam osjećaj da poturaš 'svoje kukavičje jaje'... Mešin primjer te demantira...

...zašto si se onda 'zadihao' na ovoj temi?... :mrgreen:
zasto zatvarati oci pred istinom . zasto ne reci da da su srbi turci !!!!!!!! zasto zanemariti tu cinjenicu ? zasto ? cemu laz vise ? 500 godina nije malo . da srbi ne govore bosanski nikad ne bi razlikavao srbina od turcina ili kurda ili rumunskog cigana . nikad . ama bas nikad .
Altair_SA

#347 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Altair_SA »

Kusta smrdljivo masno govno i nista drugo, ali taman je tamo gdje mu je i mjesto sa svojim smradom... neka im ga, slika i prilika genocidno-cetnicke brljopije, taman prema njima tamo :oops:
Cybernetic

#348 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 12:07, edited 1 time in total.
Kaligula I

#349 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Kaligula I »

Nomo wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: sta su srbi bogu skrivili pa da neko od njih rodi kaligulu :evil: :evil: :evil: povraca mi se keve mi fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj
...dakle, terapija zvana istina djeluje...ona kod malo težih' bolesnika' obavezno uzrokuje povraćanje...ali strpi se, bit će bolje...ili sa glavom u pjesak...kao noj...neki i u tome nađu izlaz... :izet: :izet:
Kaligula I

#350 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Kaligula I »

jahtas wrote:Jedina poveznica Kusturice i Selimovica je u tome sto su i jedan i drugi ozenili Srpkinje. A kod Kusturice upravo je to bio triger koji je probudio njegovo takozvano "srpstvo" i "svetosavlje". Naravno vjera se moze promijeniti, cak i nacionalno osjecanje, medjutim DNK i krv i ne bas. Prema tome tu je stvar jasna. Moze Kusturica biti patrijarh svetosavaca, ali ce mu krv i dalje biti onakva kakva je bila prije zenidbe sa Srpkinjom. Selimovicevo "srpstvo" zapravo i ne postoji. Tu se stvar bazira na nekakvom pismu koje je navodno on napisao SANU u bolnickom krevetu pred samu smrt. Stvar je vjerovatno falsifikat, poznajuci Srbe.

A to da su Sarajlije opsjednuti Kusturicom, izdajice svojih naroda su poznati u svijetu. Sjetimo se samo Vidkuna Quislinga, norveskog politicara i suradnika s nacistima tokom Drugog svjetskog rata koji je postao u svijetu poznat i sinonim za izdaju. Kusturica je izdao svoj narod vise nego Quisling i naravno da ce se o njemu pisati. Osim toga, on je bio dijete komunisticke BiH u kojeg je BiH kao povlasteno komunisticko dijete jako puno ulozila novca, na kraju krajeva, platila mu je i skolvanje u Pragu, sto bas nije moglo dosta njih dobiti u to komunisticko doba. I kad ga je obrazovala i osposobila za zivot, onda ju je u najgorem trenutku agresije izdao.

Naravno da ce se o tome pisati, o kvislinzima se pise ne samo u Bosni, nego svugdje. Znaci Kusturica je klasicni iz kataloga izdajica. Kad je to uradio, kad je vidio sta je uradio i da je doveo cak i svoju profesiju u pitanje, onda je napisao scenario o nekakvom njegovom "srpstvu" koji je "nidje veze".
...daj mi, molim te, odgovori na osnovu čega tvrdiš da Kusturičini DNK i krv nisu srpski ili da su bošnjački?...sto posto sam siguran da napamet pričaš...Nacija nije stvar genetike, nego osjećaja, tj. genetikom se ne određuje nacionalna pripadnost, nego osjećajem...Ti se baviš prebrojavanjem krvnih zrnaca, a da prethodno ni sam nemaš dokaza da u sebi nosiš etnički čistu krv... Na kraju krajeva na svijetu i nema etnički čiste krvi, jer nema ni etnički čiste nacije...Možda bi mogli pričati o Aboridjanima i sličnim domorocima, ali je u civiliziranom svijetu svakako nema...Zbog toga je pozivanje na genetiku, u definiranju svoje nacionalne pripadnosti, kontraproduktivno, jer je DNK analiza ta koja to jednostavno može demantirati... Da ti neko sada uzme vlas kose sa glave i posalje na DNK analizu u njoj bi 'pronašao' pola Evrope, pola Azije, Ilire, Bugare, antičke Grke, Makedonce, Hrvate, Srbe, Gote, Talijane, Mađare, a o Turcima da i ne govorimo...Genetika ti, dakle, ne određuje tvoju pripadnost, nego osjećaj, a koji se stvorio na narodnoj tradiciji i državnost...osim toga gen je biolosko stanje, a Bošnjak politicko, socijalno te ti teorija pada u vodu...
Post Reply