Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Googlerica

#326 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

Bodkin wrote:
pjusuf wrote:
Hajvan wrote:po postovima na ovom forumu, daleko da je od bosanke jer neskriveno vise voli jednu susjednu nam državu. :D

Zove se Sara, zivi u Becu. Ima momka tri Godina mladeg od sebe. Jako je superficijelna i izgled joj je sve. Iz mjesanog je hrvatsko-bosnjackog braka, otuda afiniteti prema Hrvatima i Lijepoj nasoj. Otac iz Sarajeva, mati Hrvatica iz Tuzle. Ima nekih 27 Godina i redovno ordinira po forumu herceg-srpske.

wtf :D

Sent from my Lumia
:lol:

imam novi identiet, k'o ovi Bosnjaci :D
escobar__

#327 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by escobar__ »

Hrvatski pretpostavljam? Ono kako je kozmopolitski i moderno. :lol: :lol:
Googlerica

#328 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

escobar__ wrote:Hrvatski pretpostavljam? Ono kako je kozmopolitski i moderno. :lol: :lol:
jeste :lol: pogodio si ,i to sa americkim pasosem :lol:

realno,osobe biraju idnetitet koji im odgovorara ,izabres period od nsatnka BiH i Blkanskih drazava i identificiras se iz tako puno razloga :D
DaysleepeR

#329 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by DaysleepeR »

tim mladijem bošnjacima treba prvo dobar korbač, pa jedno ekspresbrzo pobošnjačivanje i instant islamizacija, pa će onda kad dođu tobe lahko biti dalje sa njiha se sporazumijevat
vatrogasac

#330 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by vatrogasac »

Možda se neko obraduje...

Image
sokobanja

#331 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by sokobanja »

miki.ba wrote: U 99% slucajeva se na zapadu radi od 7 do 16 ili 17, od ponedjeljka do petka.
Ovdje se odbija pauza i traje 1 h u 99% slucajeva, sto znace da se efektivno radi 8-9 h dnevno.
E u cemu je razlika? Razlika je u efikasnosti.
Mogu nasi sa guza na guz odraditi i 12 h ali koliko sam ja mogao skontati to se ne moze mjeriti sa ovih Njemackih 3-4 sata posla.
Toliko je svaki posao isplaniran i usavrsen da mora ici brzo, a to je tako zato sto odredjeni posao obavljaju ljudi koji su obuceni za to, sto je kod nas misaona imenica.
Pa njemacka produktivnost i nije bas najvisa u EU. Inace kad se pogledaju Slovenci, moze se dosta toga skontati gdje su Bosanci i ostali Balkanci, na dnu vjerovatno.

Image

The exact rate of productivity per hour for each of the top 20 rated countries is:

1.Luxembourg: 189.2
2.Netherlands 136.5
3.Belgium 134.7
4.France 132.7
5.Ireland 125.6

6.Germany 123.7
7.Denmark 119.2
8.Sweden 115.5
9.Austria 115
10.Finland 111.3

11.Spain 107.9
12.UK 107.2
13.Italy 101.5

14.EU 100.0

15.Malta 81.9
16.Slovenia 80.2
17.Cyprus 80
18.Slovakia 78.4
19.Greece 76.3
20.Czech Republic 70.1
21.Portugal 65.4
Periskop

#332 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Periskop »

Održani "Župsko-Podgorski susreti 2014" (FOTO/VIDEO)

http://www.bosnjak-ks.com/clanak/vijest ... tovideo/#2

Kao svake, i ove godine skup Župsko-Podgorskih susreta je uvelićao veliki broj Bošnjaka iz dijaspore. Manifestacija je počela tradicionalnom bošnjačkom igrom "Kalačojna", za čiju izvedbu su bili specijalno pozvani "stari majstori" naših igara.

Image

I pored loših vremenskih uslova, "Ljeskoaren" je i ove godine okupio oko četiri hiljade gostiju na šestoj po redu tradicionalnoj kulturno-sportskoj manifestaciji "Župsko-Podgorski" susreti.

Kao svake, i ove godine skup Župsko-Podgorskih susreta je uvelićao veliki broj Bošnjaka iz dijaspore. Manifestacija je počela tradicionalnom bošnjačkom igrom "Kalačojna", za čiju izvedbu su bili specijalno pozvani "stari majstori" naših igara.

Kulturno umjetnička društva svih nacionalnih zajednica predstavila se sa svojim bogatim repertoarom i oduševila sve prisutne posjetioce, kojih je i ove godine, po slobodnoj procjeni bilo oko četiri hiljade.

Nezaobilazni dio Župsko-Podgorskih susreta su sportska nadmetanja u vučenju konopca, bacanju kamena, trka na 2000 metara, turnir u šahu, kao i pelivani, koji daju posebnu draž i izazivaju veliko interesovanje ljubitelja, ovog starog tradicionalnog sporta.

Po prvi put na skupu su učestvovali i članovi karate klupa "Župa", kojeg sačinjavaju uglavnom učenici iz svih okolnih sela Župe, uzrasta od 6 godina pa naviše.

Za dobru muziku ove godine bio je zadužen orkestar "Eki Bend".

Ovogodišnji organizacioni odbor zaslužuje svaku pohvalu, a veliki doprinos u obezbjeđivanju ovog velikog skupa je dalo odjeljenje Policije Kosova u Sredskoj.

Ekipa BOŠNJAK-KS je od ranog jutra bila na licu mjesta i okom kamere zabilježila višesatni video materijal, kojeg ćete moći vidjeti na našem portalu.

Materijal je u pripremi i prvi dio će večeras ekskluzivno biti objavljen.
Periskop

#333 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Periskop »

Panbošnjaštvo kao nužnost očuvanja bošnjačkog nacionalnog identiteta - akademik Ferid Muhić

video

https://www.youtube.com/watch?v=wk4B5LTSIFo

Text

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=46609
Sarajevkica

#334 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Sarajevkica »

Poznata bugarska historicarka Marija Todorova je nedavno imala predavanje u Zagrebu pod temom "slabi nacionalizmi" odredjenih naroda na Balkanu (tacnije Bosnjaci i Crnogorci). Dakle ona je govorila o svim ljudima muslimanskog backgrounda iz BiH kao o jednom kolektivu ("Bosnjaci") nebitno da li se osjecaju kao Bosanci, Bosnjaci, Muslimani, Jugosloveni ili nesto drugo. To mi je bilo simpaticno jer vidim da ima dosta ljudi u BiH koji misle da su svojim izjasnjavajem kao Bosanci recimo sebe ispisali iz tog kolektiva, a zapravo nas svi i dalje smatraju kao jedno.
budza

#335 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by budza »

Sarajevkica wrote:Poznata bugarska historicarka Marija Todorova je nedavno imala predavanje u Zagrebu pod temom "slabi nacionalizmi" odredjenih naroda na Balkanu (tacnije Bosnjaci i Crnogorci). Dakle ona je govorila o svim ljudima muslimanskog backgrounda iz BiH kao o jednom kolektivu ("Bosnjaci") nebitno da li se osjecaju kao Bosanci, Bosnjaci, Muslimani, Jugosloveni ili nesto drugo. To mi jesimpaticno jer vidim da ima dosta ljudi u BiH koji misle da su svojim izjasnjavajem kao Bosanci recimo sebe ispisali iz tog kolektiva, a zapravo nas svi i dalje smatraju kao jedno bilo .

ako ti nije zahmetno, uprosti mi sta si htela reci. ili sta je ona htela kazati.
hvala.
miki.ba

#336 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by miki.ba »

Hoce da kaze da nas svakako sve smatraju Bosancima, bez obzira gdje otisli, bez obzira na religiju.
Pa dovoljno je da Bosanski Hrvat ode u HR na more, odmah postaje svjestan da je Bosanac, svejedno kako se izjasnjava, pa tako isto i BiH Srbin i Bosnjak.

Cini mi se da je to htjela reci. :D
arslanbey

#337 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by arslanbey »

miki.ba wrote:Hoce da kaze da nas svakako sve smatraju Bosancima, bez obzira gdje otisli, bez obzira na religiju.
Pa dovoljno je da Bosanski Hrvat ode u HR na more, odmah postaje svjestan da je Bosanac, svejedno kako se izjasnjava, pa tako isto i BiH Srbin i Bosnjak.

Ne bas,procitaj jos jednom.Govorila je o ljudima iz islamskog backgrounda samo
miki.ba

#338 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by miki.ba »

arslanbey wrote:
miki.ba wrote:Hoce da kaze da nas svakako sve smatraju Bosancima, bez obzira gdje otisli, bez obzira na religiju.

Ne bas,procitaj jos jednom.Govorila je o ljudima iz islamskog backgrounda samo
Jedan smile nije bio dovoljan.
Ima na piku kupiti detektor za sarkazam. :oops:
Straza

#340 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Straza »

BOSANSKO-HERCEGOVAČKI ISLAMSKI CENTAR OBILJEŽIO DVADESETI JUBILEJ POSTOJANJA

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=52025

Image

Na svečanoj manifestaciji u New Yorku za nadgradnju Bosanskog centra sakupljeno 111.000 dollara

Dvadeseti jubilej postojanja Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku (BHICNY), članovi i prijatelji svečarski su obilježili u subotu, 26. Aprila t.g.. Svečana manifestacija je održana u prepunoj sali Chian Federation Hall-a u Astoriji. Nastavnica bosanskog jezika i voditeljica programa Lejla Huremović, inače volonter u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru, zahvalila se svima prisutnim na odvojenom vremenu i sveukupnoj podršci koju godinama nesebično pružaju napredku BHICNY. Ona se između ostaloga u obraćanju osvrnula na značaj i ulogu džamije u životu muslimana, te je napomenula važnost održavanja takve svijesti i u budućnosti. Radi prijatelja ove zajednice učinila je to i na engleskom jeziku.

Član Upravnog odbora BHICNY Asim Ćemalović, bivši konzul RBiH u New Yorku, svoje obraćanje je posvetio bošnjačkoj naciji. Ćemalović je istakao da Bošnjaci ne smiju prepustiti da o onome što pripada njima, drugi vode brigu. Bošnjak nije postao, Bošnjak se rađa. To je tako sad, bilo je i biće u budućnosti. To je nacija sa svojom historijom, kulturom i jezikom. Isto tako to je nacija koju su varali, varaju i pokušavat će to u buduće. Ali se uvijek nađe hrabrih i pametnih Bošnjaka koji se tome odupru, tako podstičući druge da to čine. Zato smo mi dužni da njegujemo ove vrijednosti naših pradjedova i da smo u potpunosti svijesni istih, a to ujedno da prenosimo na buduće generacije, - rekao je Ćemalović.

Kako su se vakifi javljali tako su se preko video prijekcije na bijelom platnu redale cifre u američkim dollarima. Večer je završena sa cifrom od $111.185.00. U namjeri da drugi ne zamjere, istaći ćemo najveće iznose dva vakifa od po $10.000, jedan je upisan kao Bošnjački gazija, drugi je Anonimous. Treću najveću pojedinačnu donaciju od $6,000 dolara uplatio je vakif Esed Hamza, inače predsjednik BHICNY.

Image

Važno je još napomenti da su članovi ove bosanske zajednice preživjele žrtve genocida koji su uzrkom srpsko-crnogorske i hrvatske agresije na BiH našli utočište u New Yorku preživjele žrtve genocida.
Googlerica

#341 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

Image

neobican tj,nedefinisan dizajn novog centra
Joe McCarthy

#342 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Joe McCarthy »

Genije wrote:
Objektivni navijac wrote:
Sezam wrote:

To je upravo ono o cemu govorim. Ali zajebali ste se. Bosanska dijaspora ce biti ono sto je Irska ili Italijanska, ako ne i jaca.

@Leo-Alfa

Taj klinac kojeg opisujes ce se i dalje prezivati Seferagic ili Avdic il i naravo da ce ga interesovati odakle su mu korijeni.

Vjerovatno si ti taj koji treba izaci iz sredenjeg vijeka.
Italijanska i irska dijaspora je mnogo,mnogo brojnija od BiH dijaspore. A isto tako su uglavnom asimilirani,mada imaju italijanska prezimena,osim ciao ,ne znaju ni rijec italijanskoga. No svjesni su svojih korijena ,planiraju AKO budu imali vremena i novca,da MOZDA jednom u zivotu posjete to egzoticno mjesto,tu Italiju. Naravno da ce se svako interesovati za svoje korijene,to je nacionalni sport u US. Tako ce AvdiC ,jednoga dana reci : Vidi ja sam iz Bosnia a ti JovanoviC iz Srbija,nase zemlje su komsijske, kako je to cool ,hajmo na pivu ( naravno sve na savrsenom engleskom bez najmanjega akcenta ).
Druga generacija Bosanaca i Bosnjaka,vec ne zna bosanski,asimilirace se izuzetno brzo. Ameri da su pametni,sve bi nas naselili u US :D :D :D
Fuck yeah! Image
I ovo je bio moj odgovor na pitanje u drugoj temi jesi li Bošnjak :thumbup:
Joe McCarthy

#343 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Joe McCarthy »

Genije wrote:
Joe McCarthy wrote:
Genije wrote:Evo sve ću ti odgovoriti što te zanima.
Samo ti meni prvo odgovori jesi li dijasporac i koliko ti je godina?
Rodjen prije 27 godina, zivim i radim u Sarajevu.

Mogu ti admini potvrditi to sa mojom IP adresom.
E vidiš.
Tebi je početkom rata bilo 5 godina, a ja sam bio borac Armije BiH.
Ti si se rodio one godine kad je aktivno počela nacionalistička propaganda i ludilo, ja sam to gledao svojim očima i gledam to već 27 godina i pun mi je kufer te priče.
Razlika u životnom iskustvu između nas dvojice je ogromna.

Naslušao sam se priče o bošnjaštvu.
Alija je to fino pričao, ali rezultat te priče je da je njegov sin podrumaš danas bogataš, da njihova porodica vlada ovom bijedom, a mnogi moji saborci nemaju ni za hljeba.
Kakve meni koristi od bošnjaštva i nacionalizma?
Svi smo samo ljudi, samo što su neki pošteni i vrijedni, a neki lopovi i neradnici.

Ono što ti mogu reći je: slobodno imaj svoje mišljenje ma kakvo ono bilo, ali poštuj i tuđe jer ti se vrlo lahko može desiti da se kasnije uvjeriš da je upravo ono bilo ispravno.
I ti mi ne reče jesil Bošnjak ili mješanac?

Ako tako jednostavno pitanje izbjegavaš pretpostavljam da si posljednje i da potvrđuješ onu staru dobru Njemačku poslovicu; "Mješanci ili umru kao heroji u ratovima ili prežive toliko dugo da budu najveći rušioci indetiteta naroda" :thumbup:
Joe McCarthy

#344 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Joe McCarthy »

Genije wrote:
escobar__ wrote:I kakve veze Bošnjaštvo ima s podrumašem i ostatkom kriminalne elite?
Ima bošnjački nacionalizam kao dimna zavjesa za krađu i eskploataciju stada.
A multivitaminstvo je bilo imuno od "eksplotacije stada"? :lol:
Joe McCarthy

#345 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Joe McCarthy »

Googlerica wrote:Image

WTF je ova preverzija?

Nema apsolutno nikakve veze sa Bošnjacima ili našom kulturom. :roll:
Straza

#346 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Straza »

Joe McCarthy wrote:
Googlerica wrote:Image

WTF je ova preverzija?

Nema apsolutno nikakve veze sa Bošnjacima ili našom kulturom. :roll:

Objekat je prethodno bio crkva jehovinih svjedoka. To je uticalo na izgled. Na zapadu je sve vise napustenih crkvi. To su objekti koja crkva prodaje po pristupacnim cjenama. Ili to ili rusenje.

Bošnjaci u Linkolnu kupili napuštenu crkvu i napravili džamiju
http://bosnapress.co/bosnjaci-u-linkoln ... i-dzamiju/

Podvig Bošnjaka Nušatela u Švicarskoj: Kupili crkvu, napravili džamiju
http://sandzakpress.net/podvig-bosnjaka ... li-dzamiju

Image
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Bo ... 89465.html
Googlerica

#347 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

Joe McCarthy wrote:
Ako tako jednostavno pitanje izbjegavaš pretpostavljam da si posljednje i da potvrđuješ onu staru dobru Njemačku poslovicu; "Mješanci ili umru kao heroji u ratovima ili prežive toliko dugo da budu najveći rušioci indetiteta naroda" :thumbup:
ne zvuci logicno, da li imas prevod na Njemacki,hvala :)

Staza,hvala,ovdje crkve pretvaraju u soping centre i barove-restorane,a cak sam vidjela i nekadanjsu crkvu transformiranu u stambeni objekat ( 3 ili 4 stana) :-)
burger_pasa

#348 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by burger_pasa »

Mladi Bosnjaci u dijaspori su snaga koja bi mogla od BiH napravit drugu Svajcarsku. Mladi Bosnjaci u dijaspori govore strane jezike, imaju dobre skole, dobro obrazovanje, posjeduju " know how", rade u svjetskim korporacijama, imaju novac itd....
Ali nazalost, drzava BiH nezna iskoristit taj potencijal, nezainteresovana je i corava pored ociju.
Sami smo krivi I kad se sve sabere, zasluzujemo da smo ovako jadni kakvi smo.
Straza

#349 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Straza »

Googlerica wrote:
Staza,hvala,ovdje crkve pretvaraju u soping centre i barove-restorane,a cak sam vidjela i nekadanjsu crkvu transformiranu u stambeni objekat ( 3 ili 4 stana) :-)

Crkva je propala. Morali su isplatiti miljarde $ odstete radi pedofilskig afera. Vojtila ciji je kip postavljen u Sarajevu je bio jedan od glavnih pokrivaca tih istih crkvenih pedofila. Tolimo o nasoj pameti.

Uz to je slijedio je pad vjernika i samim time moraju rasprodavati imovinu.

Crkve su inace na dobrom lokacijama i samim time su privlacne. U Francuskoj ruse na stotine crkava jer nece vise da ih odrzavaju. No to nije nas problem. Neka rade sa njima sta god zele.
Straza

#350 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Straza »

Luksemburg: Aplauz publike Manifestaciji mladosti & kreativnosti

http://www.identitet.lu/index.php/aktue ... eativnosti

Minulog vikenda Luksemburg je posjetio psiholog/teolog Edin Tule iz Sarajeva
, te također i članovi omladinskog udruženja "WAW REGENERATION" koji su za tu priliku doputovali iz Turske.

Njihov boravak u Velikom vojvodstvu odvijao se u kontekstu Manifestacije mladosti & kreativnosti koja se u subotu veče održala u glavnom gradu Luksemburga. Organizator večeri bila je Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) Luksemburga u suradnji sa džematima AIC SUD, CCIL i CCINS.

Skup je otvorio predsjednik BKZ Luksemburga, Faruk Ličina, koji je tom prilikom poselamio prisutne te pojasnio na koji način će se odvijati program večeri. Zatim se publici od gostiju prvi predstavio konceptualni umjetnik Mustafa Krupalija sa izvrsnim dokumentarcem koji je na youtube servisu zabilježio već više od 100 000 posjeta, pod nazivom "Šta je to Bosna?!"

Image

Image

Image
Post Reply