ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Locked
bluesjunior

#326 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bluesjunior »

pici wrote:stislo gazde nema koga da iskoristavaju da im poberu maline dok nije madjar osusijo :mrgreen:

Image

Image
taj natpis sa logora je neko odnio kuci...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#327 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Chmoljo »

bosna boy wrote:
a onda si ti sletio sa postom koji veze nema sa ovom raspravom
i PONOVO pitanje, ne piši bezveze, što je osobina onih koji ostanu bez argumenata a što meni kao spočitavaš
samo odgovori konkretno
da li će i u Njemačkoj beraču malina biti plaćenu po kg ili po dnevnici
poenta na članku je da je UBLEHA da ima posla ali neće NIKO da radi. poenta je da se treba spriječiti enormni ekstra profit vlasnika na PREJEFTINOJ radnoj snazi.

kakve veze sad za ovu priču ima koliko je ko ubrao, i de mi molim te citiraj ko je pisao da treba dati iste plate onome ko radi manje i onome ko radi više?
Chmoljo wrote:ja još čekam taj citat gdje je neko spominjao jednakost u plaćanju bez obzira na učinak...
a ti navro na neki svoj kontekst i razliku između plaćanja po učinku i po satnici kao da su to nespojive kategorije :-) i kao da nije moguća kombinacija istih. a mašio si kontekst istog članka :thumbup:
:thumbup:
Haris.ba

#328 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Haris.ba »

Želim samo da kažem da poštovani ambasador Wigermark nema blage veze sa životom. Ali, i mnogi od nas. To što plaća ovdje doprinose tolike, tamo odakle on dolazi smatra se isto plaćom. I niko to ne problematizira.

A to što ćevabdžija neće da zaposli dodatnog radnika nije problem Zakona o radu. Niti postoji kolektivni ugovor za ćevabdžije, niti je to što nema radnika u ćevabdžinici zaostatak "titoizma". To ima veze sa nečim drugim. Sa načinom poslovanja vlasnika ćevabdžinice.

Da su samo problem kolektivni ugovori - to se moglo riješiti izmjenom u Zakonu o radu kroz dva člana. A problem radnika na crno sa 10 članova u nekoliko zakona. Pa zar ste zaboravili izbjegavanje zastupnika u prijašnjim sazivima Parlamenta FBIH dolaska na sjednice kada je trebalo povećati novčane kazne za "radnika na crno"?

Niti će se nezaposlenost smanjiti sa novim Zakonom o radu, niti će nestati mobinga na radnom mjestu, niti će nestati "radnika na crno".
Ovo je samo stvaranje preduslova za pregovaranje o platama za one koji imaju kolektivne ugovore. Uglavnom se radi o upravi i sudstvu, te tzv. javnim uslugama u zdravstvu i obrazovanju. Da će potkačiti i neke javne firme - hoće. Uglavnom, radi se o smanjenju plata većini radnika. Oni na rukovodećim pozicijama i dalje će imati više iznad prosjeka, ostali mnogo manje. To neminovno vodi padu potrošnje, jer radi se uglavnom o tzv. državnom sektoru, i sumnjam da će tzv. realni sektor izvršiti amortizaciju neminovnog pada potrošnje.
bosna boy

#329 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

Chmoljo wrote:
bosna boy wrote:
i PONOVO pitanje, ne piši bezveze, što je osobina onih koji ostanu bez argumenata a što meni kao spočitavaš
samo odgovori konkretno
poenta na članku je da je UBLEHA da ima posla ali neće NIKO da radi. poenta je da se treba spriječiti enormni ekstra profit vlasnika na PREJEFTINOJ radnoj snazi.
tvoja neka poenta na koju ja nit sam repliciro nit ima ikakve veze sa kontekstom rasprave sa dotičnim a u koju si se ti uključio ničim izazvan a dotični prdio o tome kako tobože sad u Njemačkoj nema zajebancije, ima gazda da te plati po najnižoj određenoj satnici/dnevnici aludriajući valjda da će kao u najbolja socijalistička titina vremena sad platiti nekoj ljenčugi u Njemačkoj što je nabrala kilu malina punu dnevnicu
a ja mu odgovorio da piše gluposti
kakve veze sad za ovu priču ima koliko je ko ubrao, i de mi molim te citiraj ko je pisao da treba dati iste plate onome ko radi manje i onome ko radi više?
tvrdio eto taj gore kojem sam repliciro i po kojem je zagarantovana najmanja dnevnica makar berač ubrao po kile...po njemu
Chmoljo wrote:ja još čekam taj citat gdje je neko spominjao jednakost u plaćanju bez obzira na učinak...
a ti navro na neki svoj kontekst i razliku između plaćanja po učinku i po satnici kao da su to nespojive kategorije :-) i kao da nije moguća kombinacija istih. a mašio si kontekst istog članka :thumbup:

eto taj gore spominje kojem sam repliciro, ali nikako da skontaš, po šovjekovoj filozofiji sada će neradnik dobit najmanju dnevnicu makar gluvario po malinjaku i ubro samo po kile
dotični poentira da će berač malina u Njemačkoj biti plaćen po dnevnici/satnici a ja mu kažem da će biti plaćen onoliko koliko je ubro kg, pa bio u Njemačkoj, Bosni ili Tunguziji

trebal još crtat ??
It_is_a_Leclerc

#330 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by It_is_a_Leclerc »

mmaar wrote:
sunceKOtepsija wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Zakon je odličan. Njegov jedini problem je što dira u osinje gnijezdo - bezobrazna prava budžetskih korisnika.
ti si poslodavac ili?
Ili je tajkun (moguce i interesno blizak tim krugovima) ili je stranacka ofajla, nema sanse da je radnik, jer ni jedan radnik nece likovati nad ovim zlom.
Ja platu primam sa budžeta, i to platu koja je bezobrazno mala naspram odgovornosti i kvalifikacija koje imam. No, svjestan činjenice da sam kao takav u onom manjem dijelu građana koji žive dobro, spreman sam da na fer osnovi nosim teret kako bi u ovoj zemlji bilo bolje.
Ja dobro znam šta mogu i šta imam, i zato me ne plaši činjenica da novi zakon o radu nas sa budžeta približava "običnim smrtnicima". Ne bojim se, tako reći, ni konkurencije, ni slobodnijeg tržišta rada. Za razliku od šalter brigada i bataljona referenata koji veze s mozgom nemaju, ali su se instalirali na budžetsku dojku i sišu li je sišu, sve sa radničkim pravima, a radnici po slastičarnama, marketima, kladionicama itd. neka crknu.
eroslav

#331 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by eroslav »

Haris.ba wrote:Želim samo da kažem da poštovani ambasador Wigermark nema blage veze sa životom. Ali, i mnogi od nas. To što plaća ovdje doprinose tolike, tamo odakle on dolazi smatra se isto plaćom. I niko to ne problematizira.

A to što ćevabdžija neće da zaposli dodatnog radnika nije problem Zakona o radu. Niti postoji kolektivni ugovor za ćevabdžije, niti je to što nema radnika u ćevabdžinici zaostatak "titoizma". To ima veze sa nečim drugim. Sa načinom poslovanja vlasnika ćevabdžinice.

Da su samo problem kolektivni ugovori - to se moglo riješiti izmjenom u Zakonu o radu kroz dva člana. A problem radnika na crno sa 10 članova u nekoliko zakona. Pa zar ste zaboravili izbjegavanje zastupnika u prijašnjim sazivima Parlamenta FBIH dolaska na sjednice kada je trebalo povećati novčane kazne za "radnika na crno"?

Niti će se nezaposlenost smanjiti sa novim Zakonom o radu, niti će nestati mobinga na radnom mjestu, niti će nestati "radnika na crno".
Ovo je samo stvaranje preduslova za pregovaranje o platama za one koji imaju kolektivne ugovore. Uglavnom se radi o upravi i sudstvu, te tzv. javnim uslugama u zdravstvu i obrazovanju. Da će potkačiti i neke javne firme - hoće. Uglavnom, radi se o smanjenju plata većini radnika. Oni na rukovodećim pozicijama i dalje će imati više iznad prosjeka, ostali mnogo manje. To neminovno vodi padu potrošnje, jer radi se uglavnom o tzv. državnom sektoru, i sumnjam da će tzv. realni sektor izvršiti amortizaciju neminovnog pada potrošnje.

misliš da će kritika- analiza pasti na plodno tlo?
kvaka priče jeste da je zavist proradila i da se (napokon) došlo u poziciju da možeš likovati nad stanjem onog pored tebe koji će u dogledno vrijeme pasti na niže grane a da li će tvoj postojeći status biti poboljšan i postoji li realna šansa za napredak....koga boli briga, neka se svi valjaju zajedno i gorka pilula će odmah biti lakša
Novak20

#332 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Novak20 »

Prije donošenja novog Zakona o radu trebalo bi izmijeniti Izborni Zakon.

Ako ništa onda samo u dijelu koji će omogućiti vanredne izbore kada se utvrdi da vlast ne može da funkcioniše što je upravo sada slučaj. Pa kad se trese radnicima, neka se trese i političarima.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#333 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by pici »

Chmoljo wrote:
bosna boy wrote:
samo odgovori konkretno

joojj i ja voljem ove SDA kadrove, rodi BaBo Bake tako pametne mora da su kiseljacke diplome :mrgreen: ...i u ono vrijeme titoisticko sHo ga vole sada kasti, bila je NORMA, recimo radio u FDS prije rata i bile su odredjene norme za rad na masini koja pravi cigarete i iste se odlazu u gajbu slicne ko ove za maline a onda u kolica u kojih stane takvih dvadeset il trideset slagat cu ne sjecam se tacno, mislim da je norma bila 15 kolica, sve ljudi fino izracunali, koliko prosjek napravish za 7 i po sati rada, pola sata pauze se ne racuna...i ti fino preskocish pola sata zagarantovanog odmora za rad da bi il ispunio normu il nadoknadio ako je zastopala masina il prekoracio normu pa mic po mic plata skoro dupla na kraju mjeseca, pa se islo i u drugu pa i u trecu smjenu...ako idesh ispod norme normala plata manja pa i otkazi ako zabusavas i tako to al se placalo posteno, a ne ove SDAovske gazde i direktorski minderasHi, daj agi koliko mu drago :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#334 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Chmoljo »

bosna boy wrote: eto taj gore spominje kojem sam repliciro, ali nikako da skontaš, po šovjekovoj filozofiji sada će neradnik dobit najmanju dnevnicu makar gluvario po malinjaku i ubro samo po kile
dotični poentira da će berač malina u Njemačkoj biti plaćen po dnevnici/satnici a ja mu kažem da će biti plaćen onoliko koliko je ubro kg, pa bio u Njemačkoj, Bosni ili Tunguziji

trebal još crtat ??
ja opet vidim da aludira na to da se ekstra profit ne ostvaruje preko leđa ljudi koji su u teškom materijalnom stanju. i koji 50% nadnice potroše za kartu.

je li to sad dnevnica, satnica ili nadnica, nebitno je.

opet, niko ne tvrdi da je pošteno platiti isto za rad i nerad. ja sam prvi radio jedno vrijeme u javnoj instituciji i mogu samo reći da mi se gadi kad skontam kakvi mamlazi regularno uzimaju pare za svoj nerad. još kad se neki pobune jer rade, a on čita SDA literaturu i kaže: ja imam svoj koeficijent, ja sam to zaradio. :-) (drugi, bitniji, koeficijent je očito zakazao).

ovo sa ovim branjem malina treba da nas dohaviza da nas čeka Zolin Žerminal ako se bude dopuštalo da se radi šta se hoće.
channel10

#335 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by channel10 »

Meni samo nije jasno na osnovu cega vi mislite da ce biti bolje radnicima u slasticarnicama, marketima, kladionicama? Na koji nacin ovaj zakon pomaze tim ljudima?
eroslav

#336 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by eroslav »

channel10 wrote:Meni samo nije jasno na osnovu cega vi mislite da ce biti bolje radnicima u slasticarnicama, marketima, kladionicama? Na koji nacin ovaj zakon pomaze tim ljudima?

apsolutno nikako....poenta priče jeste određeni vid satisfakcije što će oni koji su do neki dan imali relativno povlašteniji status...isti izgubiti (a među njima neće biti drž.službenici, političari i ostali tornjaci..)
StupskaBitanga

#337 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by StupskaBitanga »

Chmoljo wrote:
bosna boy wrote:dječaće, editovo sam gornji post da bi skonto, jer očigledno nisi
znači po vama dvojici u Njemačkoj će biti isplaćena redovno dnevnica i onoj ljenčugi koja ubere 5 kg malina
hoće al u kurcu
ne razlikujete uopšte rad po učinku i rad na satnicu, on je kao i ti pobrkao lončiće
i u Njemačkoj i u Bosni i u Tunguziji, bit će isplaćeno PO KG onoliko koliko je ko UBRAO
dječače,

pošto ti evidentno fulaš kontekst, da ti nacrtam.

nema potrebe praviti distinkciju rada prema učinku i po satnici ako je i jedno i drugo mizerno plaćeno. a pogotovo JER NIJE BITNO ZA KONTEKST.

The BEN10

#338 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by The BEN10 »

eroslav wrote:
Haris.ba wrote:Želim samo da kažem da poštovani ambasador Wigermark nema blage veze sa životom. Ali, i mnogi od nas. To što plaća ovdje doprinose tolike, tamo odakle on dolazi smatra se isto plaćom. I niko to ne problematizira.

misliš da će kritika- analiza pasti na plodno tlo?
kvaka priče jeste da je zavist proradila i da se (napokon) došlo u poziciju da možeš likovati nad stanjem onog pored tebe koji će u dogledno vrijeme pasti na niže grane a da li će tvoj postojeći status biti poboljšan i postoji li realna šansa za napredak....koga boli briga, neka se svi valjaju zajedno i gorka pilula će odmah biti lakša
Na mjestu oba komentara...
Man of steel

#339 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Man of steel »

pici wrote:stislo gazde nema koga da iskoristavaju da im poberu maline dok nije madjar osusijo :mrgreen:

Image

Image
Ovakvih obespravljenih, polomljenih i porobljenih radnika nam je puna država pa nisam primjetio Bajramovića i sindikaliste kako se uspinju da im pomognu i stanu u njihovu zaštitu. Danas kada se i njihov brod malo zaljuljao oni bi da sazivaju proteste i dižu galamu jer će se konačno neko pozabaviti i o njihovim neradničkim guzicama. Zbog toga puna podrška za novi zakon o radu kao uvod u obračun sa uhljebljenim i neradnicima.
Man of steel

#340 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Man of steel »

eroslav wrote:
channel10 wrote:Meni samo nije jasno na osnovu cega vi mislite da ce biti bolje radnicima u slasticarnicama, marketima, kladionicama? Na koji nacin ovaj zakon pomaze tim ljudima?

apsolutno nikako....poenta priče jeste određeni vid satisfakcije što će oni koji su do neki dan imali relativno povlašteniji status...isti izgubiti (a među njima neće biti drž.službenici, političari i ostali tornjaci..)
A kad ovi povlašteni izgube status možda se konačno neke stvari u ovoj zemlji počnu i mijenjati na bolje.

Nama u realnom sektoru je sasvim svejedno jer se ni ovaj novi zakon u dogledno vrijeme sigurno sprovoditi neće, i da će nam od radničkih prava i dalje ostati samo činjenica "da znamo gdje su vrata".
bosna boy

#341 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

pici wrote:
joojj i ja voljem ove SDA kadrove, rodi BaBo Bake tako pametne mora da su kiseljacke diplome :mrgreen: ...i u ono vrijeme titoisticko sHo ga vole sada kasti, bila je NORMA, recimo radio u FDS prije rata i bile su odredjene norme za rad na masini koja pravi cigarete i iste se odlazu u gajbu slicne ko ove za maline a onda u kolica u kojih stane takvih dvadeset il trideset slagat cu ne sjecam se tacno, mislim da je norma bila 15 kolica, sve ljudi fino izracunali, koliko prosjek napravish za 7 i po sati rada, pola sata pauze se ne racuna...i ti fino preskocish pola sata zagarantovanog odmora za rad da bi il ispunio normu il nadoknadio ako je zastopala masina il prekoracio normu pa mic po mic plata skoro dupla na kraju mjeseca, pa se islo i u drugu pa i u trecu smjenu...ako idesh ispod norme normala plata manja pa i otkazi ako zabusavas i tako to al se placalo posteno, a ne ove SDAovske gazde i direktorski minderasHi, daj agi koliko mu drago :mrgreen:
jebo te SDA, nit sam ih kad miriso nit ih sad mirišem, iako mi se ovaj Novalić sviđa, čovjek iz privrede, a nije neki palamudan koji je živio na budžetskoj sisi

"glede" gajbi iz tvog socijalističkog vremena i normi sa branjem malina...niđe veze
taman tolika razlika ko između kurčeva Kardeljeva samoupravnog socijalizma ili tvog mentalnog socijalističkog čipa i kapitalizma
pici

#342 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by pici »

bosna boy wrote:
pici wrote:
jebo te SDA, nit sam ih kad miriso nit ih sad mirišem, iako mi se ovaj Novalić sviđa, čovjek iz privrede, a nije neki palamudan koji je živio na budžetskoj sisi

"glede" gajbi iz tvog socijalističkog vremena i normi sa branjem malina...niđe veze
taman tolika razlika ko između kurčeva Kardeljeva samoupravnog socijalizma ili tvog mentalnog socijalističkog čipa i kapitalizma

cuj covjek iz privrede... a na cemu je sad nego na budjetu :lol: :lol: :lol: ...ma bjez .BA SDAovac , josH malo pa cesH fadilju iz dupeta izvirivat nebil kako se uhljebijo to je onijeh baketovih sto iljada... otpusi stoju zaposlimo stoju al nasiH :mrgreen: ... norma je norma i ako je 40 feninga po kili posteno eno imasH slobodnog mjesta udri... :mrgreen: :bih:
bosna boy

#343 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

ja opet vidim da aludira na to da se ekstra profit ne ostvaruje preko leđa ljudi koji su u teškom materijalnom stanju. i koji 50% nadnice potroše za kartu.

je li to sad dnevnica, satnica ili nadnica, nebitno je.
vrlo bitno, naročito za određene vrste poslova
neće te niko platiti ako si "ubio" dnevnicu šetajući po malinjaku i nabro po kile, kao u najbolja socijalistička vremena, malo zapali cigaru, malo kafu, malo šuplju priču...nek dan prođe...a dnevnica upisana
nego jaro onoliko koliko si donio na vagu
ovo sa ovim branjem malina treba da nas dohaviza da nas čeka Zolin Žerminal ako se bude dopuštalo da se radi šta se hoće.
pa nema preskakanja faza razvoja društva i ekonomije, to je umislio Marx, Tito, Lenjin, Kardelj i ostali šupljaneri, htjeli iz opanaka u komunizam i pokazalo se da se zajebali
valja jarane da se generacije oznoje radeći u krvi i znoju da bi tek poslije potomci uživali
vi bi da su generacije Njemaca u Žerminalu krv i znoj lili decenijama, a onda da vi dobijete na gotovo današnji njemački kapitalizam i standard
taj film nećete gledat, osim onih koji tamo odsele pa dođu "na gotovo"

valja proć prvobitnu fazu akumulacije kapitala, ono kroz što su današnje savremene kap.zemlje prolazile prije 100 gdoina
a ko je vama kriv što ste izgubili 50 godina sa titom i kardeljom niušta
jao_situacije

#344 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by jao_situacije »

KvaziExpert wrote:
jao_situacije wrote:uhljebi na aparatima :mrgreen:
:thumbup: :mrgreen:
volim ove teme jer tačno vidiš ko se gdje uvalio
još kad privatiziraju ep i telekom forum će zjapiti prazan :mrgreen:
Haris.ba

#345 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Haris.ba »

eroslav wrote:misliš da će kritika- analiza pasti na plodno tlo?
Prvo, pišem da ne poludim, kao ispušni ventil mi dođe. Drugo, motiv je što možda i ja griješim - pa tražim pemetnijeg. Treće je, da sam možda u pravu - pa nekome pomognem da bolje razumije. Četvrto, svako prema svojim mogućnostima - ja pišem i pokušavam nešta promjeniti. Peto, većina naroda je poštena i logično razmišlja kada mu se rastavi bitno od nebitnog. To je moje iskustvo. Ne forumsko, već u životu.
Bosanac sa dna kace

#346 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Bosanac sa dna kace »

Hoće li iko uraditi analziu svakog člana predloženog zakona?
Evo član 72. je skroz loš, zašto je dato samo 6 mjeseci? zašto nema neke otpremenine ako je radnik bio uposlen više od 6 mjeseci ili možda godinu dana?
bosna boy

#347 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

pici wrote:
cuj covjek iz privrede... a na cemu je sad nego na budjetu :lol: :lol: :lol: ...ma bjez .BA SDAovac , josH malo pa cesH fadilju iz dupeta izvirivat nebil kako se uhljebijo to je onijeh baketovih sto iljada... otpusi stoju zaposlimo stoju al nasiH :mrgreen: ... norma je norma i ako je 40 feninga po kili posteno eno imasH slobodnog mjesta udri... :mrgreen: :bih:
pa vrijeme je i bilo da dođe neki "čovjek odozdo" sa pogledima iz realnog sektora
i evo rezultata
ima da vam budžetskim parazitima dohaka :lol: :lol: da vam dupe razbuca, gledati vas kako kmečite zajedno sa sindikalistima...NEPROCJENJIVO :oops: :lol: :lol: za sve ostalo master card :lol:

"glede"plaćanja 40 feninga po kili, očigledno je takva tržišna cijena, ponude i potražnje za tom vrstom posla
ako je tebi žao, ti sačekaj ispred kapije svakog od njih pa iz svoje parazitske NEzarađene budžetske plate doniraj razliku do one one sume za koju smatraš da je "prava"
ok ?
Last edited by bosna boy on 24/07/2015 16:26, edited 1 time in total.
veiz

#348 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by veiz »

Novaliću daj nam Satnice ko što ih imaju u Njemačkoj ,u Francuskoj ,u Belgiji,U Holandiji u Danskoj.

Ako tvoj zakon podrazumjeva takvo nešto ko bi se tome protivio.
Tvoj Zakon o radu treba da zaštiti poslodavce i to one koji su stekli svoje carstvo uglavnom niskom cijenom rada,pa neisplaćivanjem i te mizerne dnevnice.Tražite da zaštitite poslodavce ,Ja vas pitam od koga i od čega.
Znate li kako je Centrotrans prešao iz društvene svojine u privatnu.Ako ne znate ja ću vas napomenuti .
Vaši su prethodnici napravili takve zakone da su drušvenu svojinu pretvorili u većinom državnu i nešto malo udjela koji su imali radnici.
Obično je taj omjer bio u većini tih firmi &7% država i 33/ i manje radnici
Vćina tih firmi je privatizovana po sistemu da oni koji su pravili zakone ujedno su postali vlasnici ili suvlasnici ovih firmi
Radnici koji su imali dionice bili su prinuđeni dati svoje dionice u besjenje
Oni koji su učestvovali u ovoj otimačini danas traže da se donese zakon o radu kako bi zaštitili jeftino stečeni kapital
Taj isti kapital su mogli i da prodaju a da nisu otkupili ostatak dionica. Većinom su uzimali 51 %

Dosta je nama Hadzipašića,Brankoviića ,Čengića,Bičakćiča,....

bosna boy

#349 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

veiz wrote:Novaliću daj nam Satnice ko što ih imaju u Njemačkoj ,u Francuskoj ,u Belgiji,U Holandiji u Danskoj.

Ako tvoj zakon podrazumjeva takvo nešto ko bi se tome protivio.
Tvoj Zakon o radu treba da zaštiti poslodavce i to one koji su stekli svoje carstvo uglavnom niskom cijenom rada,pa neisplaćivanjem i te mizerne dnevnice.Tražite da zaštitite poslodavce ,Ja vas pitam od koga i od čega.
Znate li kako je Centrotrans prešao iz društvene svojine u privatnu.Ako ne znate ja ću vas napomenuti .
Vaši su prethodnici napravili takve zakone da su drušvenu svojinu pretvorili u većinom državnu i nešto malo udjela koji su imali radnici.
Obično je taj omjer bio u većini tih firmi &7% država i 33/ i manje radnici
Vćina tih firmi je privatizovana po sistemu da oni koji su pravili zakone ujedno su postali vlasnici ili suvlasnici ovih firmi
Radnici koji su imali dionice bili su prinuđeni dati svoje dionice u besjenje
Oni koji su učestvovali u ovoj otimačini danas traže da se donese zakon o radu kako bi zaštitili jeftino stečeni kapital
Taj isti kapital su mogli i da prodaju a da nisu otkupili ostatak dionica. Većinom su uzimali 51 %

Dosta je nama Hadzipašića,Brankoviića ,Čengića,Bičakćiča,....

samo ti reci
sad će on tebi dat :lol: :lol:
pici

#350 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by pici »

bosna boy wrote:
pici wrote:
pa vrijeme je i bilo da dođe neki "čovjek odozdo" sa pogledima iz realnog sektora
i evo rezultata
ima da vam budžetskim parazitima dohaka :lol: :lol:

"glede"plaćanja 40 feninga po kili, očigledno je takva tržišna cijena, ponude i potražnje za tom vrstom posla
ako je tebi žao, ti sačekaj ispred kapije svakog od njih pa iz svoje parazitske NEzarađene budžetske plate doniraj razliku do one one sume za koju smatraš da je "prava"
ok ?

a sta ako sam RVI i pemzioner jesam li i onda budjetski parazit il me terba ukinut i metnut gologuzog na ulicu... trebam li sad kad sam na godisnjem raditi na svojoj opremi za firmu dok se medjanmet hladi po turskoj i dubrovniku... nemas ti pojma s pojmom i sad je robovlasnicki sistem samo blazi sto jest yes...
Locked