gramatika bosanskog jezika - za sve koji zele znati vise

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
sofist

Post by sofist »

Kolega, tim gore po cinjenice
Imamo i Hegela na forumu. :D
Vingo

Post by Vingo »

Jes tako. Samo je glagol povratni.
danas

Post by danas »

A wrote:
Twisted Kites wrote:U mostaru se vazda govorilo "u nas".. dok se recimo u sarajevu i bl govorilo "kod nas"..

Nego de vi meni recite koja je od ove dvije varijante pravilna: "Ustao sam se jutros u 7 " ili " Ustao sam jutros u 7"
Koliko znam (a znamo da niko nista ne zna, krhko je znanje :oops: ), ustati nije prenosni glagol (jel se tako kaze?) znaci ne ustajes sebe, nego ustajes. A mozes reci "digao sam se", jer dizes sebe. Jel vako :-? :?
povratni glagol... :wink:
Vingo

Post by Vingo »

danas wrote:
A wrote:
Twisted Kites wrote:U mostaru se vazda govorilo "u nas".. dok se recimo u sarajevu i bl govorilo "kod nas"..

Nego de vi meni recite koja je od ove dvije varijante pravilna: "Ustao sam se jutros u 7 " ili " Ustao sam jutros u 7"
Koliko znam (a znamo da niko nista ne zna, krhko je znanje :oops: ), ustati nije prenosni glagol (jel se tako kaze?) znaci ne ustajes sebe, nego ustajes. A mozes reci "digao sam se", jer dizes sebe. Jel vako :-? :?
Sto bih ja voljela s vama dvjema na Gibu (ovo je pjesnicka sloboda) veceras, pa da skupa sve to malo proanaliziramo. :-)
danas

Post by danas »

Vingo wrote:
danas wrote:
A wrote: Koliko znam (a znamo da niko nista ne zna, krhko je znanje :oops: ), ustati nije prenosni glagol (jel se tako kaze?) znaci ne ustajes sebe, nego ustajes. A mozes reci "digao sam se", jer dizes sebe. Jel vako :-? :?
Sto bih ja voljela s vama dvjema na Gibu (ovo je pjesnicka sloboda) veceras, pa da skupa sve to malo proanaliziramo. :-)
mislis, ove povratne glagole :D :D :D
sofist

Post by sofist »

A wrote:

Nije ! Pucala sam u Zenici i pucala sam se u Zenici nije isto. :D

Evo neka zene kazu. :D
Vingo

Post by Vingo »

danas wrote:
Vingo wrote:
danas wrote: povratni glagol... :wink:
mislis, ove povratne glagole :D :D :D

mdaaa...i ovo/ono :D
ibnHome

Post by ibnHome »

A wrote:
Vingo wrote:
ibnHome wrote:@pearl
oprosti, do mene je...
najmanje mi je bila zelja ukazati na tvoju gresku, vec nas odnos spram jezicnih gresaka koje pravimo mi i gresaka koje prave oni tamo.
greska je greska ma ko je pravio i ma koliko mu (ne)simpaticno zvucila.
8)
Mislis zvucala? :D
Naravno, nije cilj ukazati na gresku, nego vise na nas odnos... :oops:

:D
ipak je zvucila :wink:
zvuciti i zvucati jesu slicni glagoli, ali nisu potpuno jednaki....
Vingo

Post by Vingo »

Molim te elaboriraj.
ibnHome

Post by ibnHome »

za elaborata definitivno nisam sposoban...
ali mi zvuci :D da je od zvuciti - zvucila, a od zvucati - zvucala...ili?
Vingo

Post by Vingo »

Ali nije zvuciti nego zvucati. Zvuciti nije ispravan oblik.
Vingo

Post by Vingo »

Vingo wrote:Ali nije zvuciti nego zvucati. Zvuciti nije ispravan oblik.
A i ja ga znam elaborirati.... :-)
Sogan

Post by Sogan »

Predlazem kompromis: zvucovala
ibnHome

Post by ibnHome »

Vingo wrote:
Vingo wrote:Ali nije zvuciti nego zvucati. Zvuciti nije ispravan oblik.
A i ja ga znam elaborirati.... :-)
more bit da si u pravu...
ali me jos uvijek nisi ubijedila...
eto uzmimo za primjer sjediti vs sjedati...
Last edited by ibnHome on 07/12/2006 17:04, edited 1 time in total.
ibnHome

Post by ibnHome »

A wrote:
ibnHome wrote:
Vingo wrote: A i ja ga znam elaborirati.... :-)
more bit da si u pravu...
ali me jos uvijek nisi ubijedila...
eto uzmimo za primjer sjediti vs sjedati...
Sjediti je trajni, a sjedati jok

Cuj ovo:
zvucati - ja zvucim (a ne zvucam) - to zvuci - ja zvucala - to zvucalo
ne, ne, ne, jok to bona...
nisam mislio tako usporediti...
usporediti sam htio da bih opravdao ispravnost infintivnog oblika zvuciti...
a za ispravnost tvorbe imam nove (h)adute...
ibnHome

Post by ibnHome »

A wrote:
ibnHome wrote:ne, ne, ne, jok to bona...
nisam mislio tako usporediti...
usporediti sam htio da bih opravdao ispravnost infintivnog oblika zvuciti...
a za ispravnost tvorbe imam nove (h)adute...
Hajde da se mi fino dogovorimo da smo svi u pravu, hebo gramatiku i hadute :D
taman sam poco atakirati, a ti predlazes primirje...
ccc
nema veze...
vazda su u nas :D dame birale gdje i kad treba zavrsit'...
kobe_sa

Post by kobe_sa »

Nisam znao da je pravilno kad se "seljacki" prica :

Sav svoj zivot govorim npr.:

Vidio sam Edu , Mehu , Adu , Ibru ....

ali je pravilno : Vidio sam Eda , Ada , Meha , Ibra :lol:

izgubio sam cak opkladu , ali djaba nikad necu da pricam tako "pravilno" 8-)

znaci da se na genitiv nekih muslih imena dodaje slovo A
Shoshana

Post by Shoshana »

Kobe, nek' ti vrate pare :D

Deminutivi imenica muskog roda (u stvari u ovim primjerima radi se o hipokoristicima, a ne deminutivima) sasvim se ispravno mijenjaju po padezima kao imenice zenskog roda :D A, ako cemo pravo - mogu i kao imenice muskog roda (u Bosni ipak cesce ono prvo).

Tvoji Edo, Meho, Ado i Ibro su hipokoristici od imena Edin, Mehmed, Adnan i Ibrahim. Dakle:

Edin ---- Edo
Edina -- Ede ali moze i Eda
Edinu -- Edi ali moze i Edu
Edina -- Edu ali moze i Eda
Edine --- Edo ali moze i Edo
Edinom - Edom
Edinu --- Edi ali moze i Edu

Nego, kad te vec poslo to s opkladama, bil' se sa mnom kladio da Edo u recenici "vidio sam Edu" nije u genitivu nego akuzativu? :D

I, kad vec prosipam ovo malo pameti sto jos imam, da napravim nekoliko opaski na gornje postove,

ukoliko niste sigurni da li su glagoli povratni, probajte ovako: sto ne mozes nekom drugom - ne mozes ni sebi. "Ustati se" nije pravilno. Mozes li ustati nekog drugog? Uporedi: justros sam se ustao - justros sam ustao brata... Nidje veze :D Nasuprot tome: jutros sam se digao - jutros sam digao brata. E, to vec moze :D

"Sjedati" je takodje nesvrseni glagol, "sjesti" je svrseni.

"U mene" je ispravno, ali samo kad mi stagod u mene uleti :P
danas

Post by danas »

kobe_sa wrote:Nisam znao da je pravilno kad se "seljacki" prica :

Sav svoj zivot govorim npr.:

Vidio sam Edu , Mehu , Adu , Ibru ....

ali je pravilno : Vidio sam Eda , Ada , Meha , Ibra :lol:

pa kazes vidio sam Marka, vidio sam Petra, vidio sam Ahmeda... a ne vidio sam Marku, Petru... konsistento je staviti nastavak -a za muska imena -- znaci pravilno je Marka, Sabana, Ahmeta, Petra, Zeljka, Ivana, Josipa... pa i tvoje 'seljacko' Fahra, Ruzda, Ahma, Meha... 8-) :P

PS nastavak -u ide na zenska imena... Milicu, Slavicu, Ruzicu, Dijanu, Merimu, Almu, Mariju, Amru, Dzenanu... vidio sam Adu znaci da si vidio djevojku po imenu Ada; vidio sam Ada znaci da si vidio muskarca sa nadimkom Ado :-) :D vidio sam Sanelu/Jasminu/Edinu/Ramizu znaci da si vidio djevojku po imenu Sanela/Jasmina/Edina/Ramiza; vidio sam Sanela/Jasmina/Edina/Ramiza znaci da si vidio muskarca po imenu Sanel/Jasmin/Edin/Ramiz.... :-) :P
Shoshana

Post by Shoshana »

A sta da radis kad vidis Aliju, Vehbiju, Sukriju, Ivicu ili Jovicu? :D
danas

Post by danas »

Shoshana wrote:A sta da radis kad vidis Aliju, Vehbiju, Sukriju, Ivicu ili Jovicu? :D
to su 'nepravilna' muska imena jer se zavrsavaju na -a (kao regularna zenska imena u nasem jeziku) a ne samoglasnikom (Petar, Damir, Muhamed, Edin, Mehmed) ili suglasnicima -o ili -e (Marko, Rade, Pavle, Mujo), te se ovakva imena (najcesce 'zenskaste' izvedenice tipa Ivica ili Jovica :D ) mijenjaju kao zenska imena... znaci sa nastavkom -u u datom padezu .... :-)

jel' to nisam u pravu :P
Shoshana

Post by Shoshana »

Jesi, za vlastite imenice muskog roda. Ali hipokoristici istih zaista mogu i jedno i drugo (ili da preciziram, mogli su u onom nepostojecem jeziku - jerbo sam ja u skolu isla za narodnih rezima).
danas

Post by danas »

A wrote:
danas wrote:
Shoshana wrote:A sta da radis kad vidis Aliju, Vehbiju, Sukriju, Ivicu ili Jovicu? :D
to su 'nepravilna' muska imena jer se zavrsavaju na -a (kao regularna zenska imena u nasem jeziku) a ne samoglasnikom (Petar, Damir, Muhamed, Edin, Mehmed) ili suglasnicima -o ili -e (Marko, Rade, Pavle, Mujo), te se ovakva imena (najcesce 'zenskaste' izvedenice tipa Ivica ili Jovica :D ) mijenjaju kao zenska imena... znaci sa nastavkom -u u datom padezu .... :-)

Jednostavno, medju imenima postoje "grupe", kao medju imenicama.
Kako cemo reci za Vanju? Vidio sam Vanja? Vidio sam Saša?

Drugo, uzmi ime Dino i izgovori ga po naski Diiino i onda po italijanski Dino, akcenat na prvo slovo. Eh, vidjela si Diiiinu i vidjela si Dina.
Mozes probati istu stvar sa Titom - vidjela sam Tiiiitu ili vidjela sam Tita. Eh, nas Eeeeedo ti je kao Tiiiiito ili Diiiiino, dugi silazni akcenat. (molim da me se ispravi sa ovim akcentom, nisam sigurna)
Vanja i Sasa se mijenjaju kao kao zenska imena, bas kao i imena tipa Ilija, Alija, Vehbija, Ruzdija, Sukrija... jer se zavrsavaju na -a. znaci, ide nastavak -u -- Sasu, Vanju, Iliju, Ruzdiju... to sam vec objasnila. naravno, ovo ne vazi samo za imena, vec generalno za imenice zenskog roda (koje se zavrsavaju na -a), pa si tako vidjela knjigu i haljinu i kasiku i olovku... 'zenska' imena koja nisu zenskog roda -- najcesce strana imena tipa Ines, Iris, Irem, Hanan, Iman -- se naravno ne mijenjaju ovako, jer i dalje si vidjela samo Ines a ne Inesu...

muska imena koja se ne zavrsavaju na -a se mijenjaju kao sto sam takodje vec objasnila. kada kazes vidjela sam Dina, to znaci da si vidjela muskarca po imenu Dino ili mozda Dean :D (kao sto si vidjela tita -- nastavak -a :wink:), a kada si vidjela Dinu to je bila djevojka po imenu Dina. isto je sa Edina/Edin, Ivana/Ivan i slicno -- jer nikad nisi vidjela Edinu ili Ivanu a da je to bilo musko i nikad nisi vidjela Edina ili Ivana a da je to bilo zensko. sva ova imena su jednostavno imenice razlicitih rodova i imaju pravila kako se iste mijenjanju po padezima...
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

danas wrote:
A wrote:
danas wrote: to su 'nepravilna' muska imena jer se zavrsavaju na -a (kao regularna zenska imena u nasem jeziku) a ne samoglasnikom (Petar, Damir, Muhamed, Edin, Mehmed) ili suglasnicima -o ili -e (Marko, Rade, Pavle, Mujo), te se ovakva imena (najcesce 'zenskaste' izvedenice tipa Ivica ili Jovica :D ) mijenjaju kao zenska imena... znaci sa nastavkom -u u datom padezu .... :-)

Jednostavno, medju imenima postoje "grupe", kao medju imenicama.
Kako cemo reci za Vanju? Vidio sam Vanja? Vidio sam Saša?

Drugo, uzmi ime Dino i izgovori ga po naski Diiino i onda po italijanski Dino, akcenat na prvo slovo. Eh, vidjela si Diiiinu i vidjela si Dina.
Mozes probati istu stvar sa Titom - vidjela sam Tiiiitu ili vidjela sam Tita. Eh, nas Eeeeedo ti je kao Tiiiiito ili Diiiiino, dugi silazni akcenat. (molim da me se ispravi sa ovim akcentom, nisam sigurna)
Vanja i Sasa se mijenjaju kao kao zenska imena, bas kao i imena tipa Ilija, Alija, Vehbija, Ruzdija, Sukrija... jer se zavrsavaju na -a. znaci, ide nastavak -u -- Sasu, Vanju, Iliju, Ruzdiju... to sam vec objasnila. naravno, ovo ne vazi samo za imena, vec generalno za imenice zenskog roda (koje se zavrsavaju na -a), pa si tako vidjela knjigu i haljinu i kasiku i olovku... 'zenska' imena koja nisu zenskog roda -- najcesce strana imena tipa Ines, Iris, Irem, Hanan, Iman -- se naravno ne mijenjaju ovako, jer i dalje si vidjela samo Ines a ne Inesu...

muska imena koja se ne zavrsavaju na -a se mijenjaju kao sto sam takodje vec objasnila. kada kazes vidjela sam Dina, to znaci da si vidjela muskarca po imenu Dino ili mozda Dean :D (kao sto si vidjela tita -- nastavak -a :wink:), a kada si vidjela Dinu to je bila djevojka po imenu Dina. isto je sa Edina/Edin, Ivana/Ivan i slicno -- jer nikad nisi vidjela Edinu ili Ivanu a da je to bilo musko i nikad nisi vidjela Edina ili Ivana a da je to bilo zensko. sva ova imena su jednostavno imenice razlicitih rodova i imaju pravila kako se iste mijenjanju po padezima...
Danas, jesi li ti u Turskoj???
nesto bih te pitala, ali na pp....
danas

Post by danas »

mamica 31 wrote: Danas, jesi li ti u Turskoj???
nesto bih te pitala, ali na pp....
pa pitaj na PP :-)
Post Reply