Mario je bio sasvim okej - vozio mini-motore i donosio u skolsko dvoriste auta na daljinski upravljac. Stari im imao bijelog Mercedesa w123. Sta je sa njima bilo za vrijeme rata - ne sjecam se.
Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
- Ommadawn
#326 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Da, Martin je bio stariji a Mario mladji. Dvoriste bilo puno starih autobusa i meni zbog toga zanimljivo. Martin je cini mi se isao u specijalnu skolu (nisam bas 100% siguran) i sjecam se kad je preradio svoj bicikl, talijanski Dino-Cross - ugradio na njega akumulator, zvucnike i radio-kasetofon. Sta je pustao od muzike - Draganu Mirkovic, Semsu Suljakovic i ostale zvijezde Juznog Vetra
Mario je bio sasvim okej - vozio mini-motore i donosio u skolsko dvoriste auta na daljinski upravljac. Stari im imao bijelog Mercedesa w123. Sta je sa njima bilo za vrijeme rata - ne sjecam se.
-
dezurni_ucenik
#327 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Sjecate se birtije kod skole gdje se desilo ubistvo mozda godinu dana prije pocetka rata.Ubica - rodjak jednog banjaluckog doktora.Ubijeni - koliko se sjecam auto mehanicar.
Last edited by dezurni_ucenik on 10/03/2014 00:14, edited 1 time in total.
- Ommadawn
#328 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Ovog nastavnika smo zvali "tetka" ili "peder". Dosao je na malo prije rata kao zamjena za Nadiju Kapetanovic koja je tad otisla u penziju. Bila mi je jako draga nastavnica.dezurni_ucenik wrote: Geografiju predavao Dragan.Naocale nosio i to one ala Minja Subota sto je vodio Muzicki Tobogan.
On je bio vise patetican i smijesan sa svojim pokusajem da ostavi dojam kao strog nastavnik. Srecom, brzo je skontao da to ne pali pa je okrenuo pricu drugacije da bi nas ukrotio. Ne sjecam se njegovog nacionalizma ali se sjecam da mi je rekao kada sam slucajno spomenuo da napustam Banja Luku i idem u inostranstvo "Eee, svaka tudja zemlja - tuga je golema. Sunce tudjeg neba te nece grijati kao ovo nase" na sto sam mu ja odgovorio "Da, ali i ovdje mi kazu sada da ni ovo nije moja zemlja. Gdje da idem?" Nista mi nije odgovorio.
- bingov buraz
#329 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Meni je geografiju predavala Ubavka, zena globus
kolao je mit da je bila Miss Banjaluke nekad, tog ubistva se sjecam kroz maglu
-
dezurni_ucenik
#330 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
bingov buraz wrote:Meni je geografiju predavala Ubavka, zena globuskolao je mit da je bila Miss Banjaluke nekad, tog ubistva se sjecam kroz maglu
Desno od te birtije,bila prodavnica "Jaje".U ratu se otvorila.Drzali neki Srbi.Poprilicno normalni.
- Ommadawn
#331 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Ubavka je meni jedno vrijeme predavala istoriju. Mojoj mami i tetkama predavala istoriju i geografiju i sudeci po njihovim sjecanjima - ako je ona nekada bila miss Banja Luke, kakvi li su tek garibi hodali Banja Lukom u to vrijeme...
No da ne ode tema off-topic...
No da ne ode tema off-topic...
- bingov buraz
#332 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Eee ja znam da su I tu bile video igrice jedno vrijeme, prvi fudbal igrao tudezurni_ucenik wrote:bingov buraz wrote:Meni je geografiju predavala Ubavka, zena globuskolao je mit da je bila Miss Banjaluke nekad, tog ubistva se sjecam kroz maglu
Desno od te birtije,bila prodavnica "Jaje".U ratu se otvorila.Drzali neki Srbi.Poprilicno normalni.
- Jack Be Nimble
#333 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
U mom naselju se vecinom slusalo ono sto se slusalo prije rata. Zabavna nije bitno odakle je. Bio je fazon tih 90tih tuci bilo koga ko slusa narodnjake. Ja sam kobiva svirao gitaru i znao par pjesama kao npr. Zenica i Ibro Dirka. Uvijek u drustvu bi moj drug isto musliman trazio odmene da sviram Ibru i ja stalno svirao. Tek prije par godina nasao gan Fejsu i on mi kazao da je volio to od mene traziti jer se nisam bojao da odpjevam Bismillah i ostale rijeci
. Dok on to meni nije napisao ja nisam uopste ni kontao o tome sta je u tom tekstu, jednostavno o tome nisam razmisljao. Bilo je najbolje kada ti komsije srbi dodju u podsjetu, popiju malo i krenu onda tamburalo momce, Eminu, itd pjevati.
Uglavnom se gladalo HRT i ona tv kuca sa Pala imala je dobre filmove.
Uglavnom se gladalo HRT i ona tv kuca sa Pala imala je dobre filmove.
- pirmin
#334 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Nemojte mi protiv Ubavke, zena me je voljela.
Bukvalno mi
je s vrata upisivala 5, bez da odgovaram.
Poslije dodje Dragan, nije me covjek svariti mogao, jedva trica a stvarno
sam volio geografiju. Utripovao sam da je to bilo na nac.osnovi.
je s vrata upisivala 5, bez da odgovaram.
Poslije dodje Dragan, nije me covjek svariti mogao, jedva trica a stvarno
sam volio geografiju. Utripovao sam da je to bilo na nac.osnovi.
- Ommadawn
#335 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Jesi li ikada razmisljao zasto su to radili?Jack Be Nimble wrote:. Bilo je najbolje kada ti komsije srbi dodju u podsjetu, popiju malo i krenu onda tamburalo momce, Eminu, itd pjevati. .
- potočanka
#336 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
reci im pirmine
ubavka divna žena i nastavnica, i mene je voljela a i ja geografiju.
malo liči na cuneta gojkovića al' nećemo sad u detalje
- pirmin
#337 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Ja vjerujem u taj mit da je u mladjim danima bila lijepa zena, crte lica supotočanka wrote:reci im pirmineubavka divna žena i nastavnica, i mene je voljela a i ja geografiju.
svjedocile, uprkos hormonskom poremecaju koji je doveo do prenaglasene
korpulentnosti. Hebiga, nikad se ne zna sta ce covjeka snaci. I Ale je kao
mlad bio izuzetno perspektivan ali eto, jedan tik, par nezgodnih okolnosti
i od njega posta ono sto je postalo.
A nas dvoje znaci imamo tri zajednicke
distriktu
- Ommadawn
#338 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Da ne bude off-topic
O tome kako je u to vrijeme izgledala Banja Luka, napisat cu jedan dogadjaj koji se nekako duboko urezao u moje pamcenje. Inace, ovo sam jednom napisao za pismeni zadatak iz svedskog jezika, nastavnica je bila prezadovoljna.
Bio je kasni februar, vracao sam se od tetke koja je stanovala u naselju Borik. Dan djelomicno oblacan, poneki zracak sunca bi se pojavio ali ne bi ulijevao nadu ni u sta. Grad je izgledao uzasno siv, prljav i neko bi rekao da je svaki grad takav u to doba godine kada se snijeg pocne polako topiti a ono sto se do tada krilo pod snijegom pokazivati. Ali ni taj izgovor ne bi bio dovoljan. Vrijeme je bilo samo pojacivac atmosfere koja je vladala gradom. Na ulicama tek poneki automobil, jer je nestasica goriva - uglavnom vojna vozila, popularni "Pinz-Gaueri" i poneki prasnjavi i ohrdani lokalni autobus. Saobracaj uglavnom cine konjska kola.
Prelazim preko mosta kojeg zovu Venecija, u cijoj se blizini nalazi jedan od najpopularnijih kafica "K-4" vlasnistvo Milorada Karalica, nekadasnjeg uspjesnog rukometasa i prijatelja mog oca. Nadomak kafica nalaze se teniski teren, kosarkasko igraliste te studentski dom ali zjape prazni. Hladan vjetar sto ga rijeka Vrbas nosi mi brije lice, navlacim jos vise svoju kapu preko glave da bih zastitio usi. Prelazim cestu i spustam se niz mali blatnjavi putic koji ide uz Vrbas. Priblizavam se ustanovi za dusevno oboljele bolesnike i alkoholicare, popularno i pezorativno nazvanoj "Ludara". Nekada prije, ovdje je bilo porodiliste i ja imam tu cast sto sam medju zadnjima sto se tu rodio. 1979 godine porodiliste se preselilo u tada novootvorenu bolnicu na brdu Paprikovac. Ogradjena je visokom ogradom a u dvoristu stoje pacijenti trazeci od ponekog prolaznika cigaretu.
Priblizavsi se bolnici, u susret mi ide jedan zaljubljen par. On odjeven u tamno-smedju koznu jaknu, crne pantalone i cipele "loafarice". Visok, smedja kosa i frizura a lá Esad Plavi.
Ona malo niza u mini-suknji, nekoj jaknici do pasa i cipelama sa stiklom - ne bas najbolja obuca za ovaj blatnjavi putic ali ocigledno joj je svejedno jer ni u njenom hodu nema ni malo gracioznosti. On je obgrlio, ona se skupila uz njega i tako idu. Zaljubljen par, rekao bi neko. Mozda, kazem ja.
Obraca im se jedan od onih s druge strane ograde. Ne vlada bas najbolje govorom te mimikom sa dva prsta pokusava ih zamoliti za jednu cigaretu. Ogradi prilazi jedan drugi covjek s brkovima koji ima staru i iskrzanu koznu jaknu i kacket na glavi. Obraca im se dubokim glasom "Oprostite momce, imate li mozda jednu cigaretu-dvije, molim vas?".
Frajer usporava ali se ne zaustavlja, vadi iz unutrasnjeg dzepa kutiju sa cigaretama, uzima jednu cigaretu, stavlja je u usta i pali je upaljacem. A onda zamahne rukom i baci kutiju preko ograde.
Nasta guzva. Ljudi se pobacase na zemlju oko kutije, kao da se radi o kilogramu zlata, pocese otimati jedan od drugog, gotovo blizu da izbije i tuca kada shvatise da je kutija zapravo prazna. Razocarani sa tugom u ocima, ne shvativsi zasto se neko tako okrutno nasalio sa njima.
Njih dvoje se zacerekase, zabavljeni ovim prizorom a on prokomentarisa "Jeste li popusili vec?". Osjecao sam se uzasno.
Nikada prije, a ni kasnije, nisam pozeljeo da uz sebe imam makar punu kutiju cigareta pa da im bacim, da ih obradujem, da pokazem srednji prst tom tipicnom predstavniku svih djilkosa koji su sad glavni frajeri u gradu (ili to bar pokusavaju biti). Pa makar i batine dobio od njega, bilo bi vrijedno. Sutim, gledam u njih i gutam a urlao bih iz sveg glasa. Do tog momenta osjecao sam se uzasno jadno, obucen u iznosene i kratke farmerke, ruznu i nemodernu jaknu, imavsi samo srecu da mi nigdje ne pise ime i prezime da bih bio oznacen i da svaka budala moze raditi sa mnom sta mu je volja. Ali od tog momenta osjecao sam se bolje. Osjecao sam se bolje jer sam shvatio da te ni odjeca ni tvoje ime i prezime nece uciniti jadnim koliko tvoje ponasanje. Dobio sam prosvjetljenje.
Brko sa kacketom jednako razocaran kao i njegove kolege, obrati se tom uhljupu rijecima "Ovo ti bas nije trebalo..." na sta se ovaj okrenu, nasmija i rece "Mrs u picku materinu ludjace". Okrenu se i nastavi dalje smijajuci se i gotovo sam siguran da se tako smijao cijelim putem, mozda cak i do "K-4".
Niko ne zna pricu tih ljudi sa druge strane ograde ni sta ih je zapravo dovelo tu. Mozemo samo pretpostavljati. A i ne moramo. Ko smo to mi da ih osudjujemo, na kraju krajeva?
Ali dajem sebi (i drugima) za slobodu da pretpostavim ko je taj zaljubljeni par. On vjerovatno neki seljacic, ranije u zivotu isfrustriran, ponizavan, mozda bas da je nekoliko godina ili cak mjeseci hodao ovuda spustene glave isprepadan gradskim svjetlima. Preko noci se na ko zna koji nacin domogao para, pa sebi priustio finu odjecu a onda i lijepu djevojku.
Ona, vjerovatno neko iz radnicke porodice ciji su roditelji sisli sa nekog od okolnih sela u vrijeme industralizacije i pokusali se adaptirati tu u gradu. Bezuspjesno. Otac je cesce potezao iz flase nego rukom iz dzepa, osim kada bi joj majku sakom par puta pokusao usutjeti. Ona je imala srecu sto joj je majka priroda dala jedini adut, makar i kratkotrajan - ljepotu koja bi znacila eventualan izlaz iz te camotinje. Nijedna kulturna i fina djevojka, koja ima nesto damsko u sebi ne bi hodala sa onakvim djilkosem i papkom, niti bi se smijala njegovoj niskoj i okrutnoj sali sa ljudima koji su odbaceni od drustva. Ne, takve djevojke su se prodavale za mnogo vece frajere i mangupe.
Suma sumarum, doslo je vrijeme kada su sada oboje mogli da makar na trenutak izlijece svoje komplekse nize vrijednosti. Vjerujem da ih nisu izlijecili do dana danasnjeg, da se svoga postupka (a nadam se da ih je bilo manje) nimalo ne stide.
On ce uci u kafic, naruciti sebi whiskey ili stock - ona ce Coca-Colu ili neki drugi sok. Mozda kafu. Kasnije ce otici negdje dalje - do njegovog stana, do njegovih kola. On ce je odvesti na obliznje brdo, izjebati. I tako jos par puta dok je ne zamijeni za neku drugu, slicnu njoj. Ona ce malo patiti, plakati i pokusati pronaci nekog slicnog njemu. Sto i nece biti tesko. Jer takvima se grad upravo punio.
O tome kako je u to vrijeme izgledala Banja Luka, napisat cu jedan dogadjaj koji se nekako duboko urezao u moje pamcenje. Inace, ovo sam jednom napisao za pismeni zadatak iz svedskog jezika, nastavnica je bila prezadovoljna.
Bio je kasni februar, vracao sam se od tetke koja je stanovala u naselju Borik. Dan djelomicno oblacan, poneki zracak sunca bi se pojavio ali ne bi ulijevao nadu ni u sta. Grad je izgledao uzasno siv, prljav i neko bi rekao da je svaki grad takav u to doba godine kada se snijeg pocne polako topiti a ono sto se do tada krilo pod snijegom pokazivati. Ali ni taj izgovor ne bi bio dovoljan. Vrijeme je bilo samo pojacivac atmosfere koja je vladala gradom. Na ulicama tek poneki automobil, jer je nestasica goriva - uglavnom vojna vozila, popularni "Pinz-Gaueri" i poneki prasnjavi i ohrdani lokalni autobus. Saobracaj uglavnom cine konjska kola.
Prelazim preko mosta kojeg zovu Venecija, u cijoj se blizini nalazi jedan od najpopularnijih kafica "K-4" vlasnistvo Milorada Karalica, nekadasnjeg uspjesnog rukometasa i prijatelja mog oca. Nadomak kafica nalaze se teniski teren, kosarkasko igraliste te studentski dom ali zjape prazni. Hladan vjetar sto ga rijeka Vrbas nosi mi brije lice, navlacim jos vise svoju kapu preko glave da bih zastitio usi. Prelazim cestu i spustam se niz mali blatnjavi putic koji ide uz Vrbas. Priblizavam se ustanovi za dusevno oboljele bolesnike i alkoholicare, popularno i pezorativno nazvanoj "Ludara". Nekada prije, ovdje je bilo porodiliste i ja imam tu cast sto sam medju zadnjima sto se tu rodio. 1979 godine porodiliste se preselilo u tada novootvorenu bolnicu na brdu Paprikovac. Ogradjena je visokom ogradom a u dvoristu stoje pacijenti trazeci od ponekog prolaznika cigaretu.
Priblizavsi se bolnici, u susret mi ide jedan zaljubljen par. On odjeven u tamno-smedju koznu jaknu, crne pantalone i cipele "loafarice". Visok, smedja kosa i frizura a lá Esad Plavi.
Ona malo niza u mini-suknji, nekoj jaknici do pasa i cipelama sa stiklom - ne bas najbolja obuca za ovaj blatnjavi putic ali ocigledno joj je svejedno jer ni u njenom hodu nema ni malo gracioznosti. On je obgrlio, ona se skupila uz njega i tako idu. Zaljubljen par, rekao bi neko. Mozda, kazem ja.
Obraca im se jedan od onih s druge strane ograde. Ne vlada bas najbolje govorom te mimikom sa dva prsta pokusava ih zamoliti za jednu cigaretu. Ogradi prilazi jedan drugi covjek s brkovima koji ima staru i iskrzanu koznu jaknu i kacket na glavi. Obraca im se dubokim glasom "Oprostite momce, imate li mozda jednu cigaretu-dvije, molim vas?".
Frajer usporava ali se ne zaustavlja, vadi iz unutrasnjeg dzepa kutiju sa cigaretama, uzima jednu cigaretu, stavlja je u usta i pali je upaljacem. A onda zamahne rukom i baci kutiju preko ograde.
Nasta guzva. Ljudi se pobacase na zemlju oko kutije, kao da se radi o kilogramu zlata, pocese otimati jedan od drugog, gotovo blizu da izbije i tuca kada shvatise da je kutija zapravo prazna. Razocarani sa tugom u ocima, ne shvativsi zasto se neko tako okrutno nasalio sa njima.
Njih dvoje se zacerekase, zabavljeni ovim prizorom a on prokomentarisa "Jeste li popusili vec?". Osjecao sam se uzasno.
Nikada prije, a ni kasnije, nisam pozeljeo da uz sebe imam makar punu kutiju cigareta pa da im bacim, da ih obradujem, da pokazem srednji prst tom tipicnom predstavniku svih djilkosa koji su sad glavni frajeri u gradu (ili to bar pokusavaju biti). Pa makar i batine dobio od njega, bilo bi vrijedno. Sutim, gledam u njih i gutam a urlao bih iz sveg glasa. Do tog momenta osjecao sam se uzasno jadno, obucen u iznosene i kratke farmerke, ruznu i nemodernu jaknu, imavsi samo srecu da mi nigdje ne pise ime i prezime da bih bio oznacen i da svaka budala moze raditi sa mnom sta mu je volja. Ali od tog momenta osjecao sam se bolje. Osjecao sam se bolje jer sam shvatio da te ni odjeca ni tvoje ime i prezime nece uciniti jadnim koliko tvoje ponasanje. Dobio sam prosvjetljenje.
Brko sa kacketom jednako razocaran kao i njegove kolege, obrati se tom uhljupu rijecima "Ovo ti bas nije trebalo..." na sta se ovaj okrenu, nasmija i rece "Mrs u picku materinu ludjace". Okrenu se i nastavi dalje smijajuci se i gotovo sam siguran da se tako smijao cijelim putem, mozda cak i do "K-4".
Niko ne zna pricu tih ljudi sa druge strane ograde ni sta ih je zapravo dovelo tu. Mozemo samo pretpostavljati. A i ne moramo. Ko smo to mi da ih osudjujemo, na kraju krajeva?
Ali dajem sebi (i drugima) za slobodu da pretpostavim ko je taj zaljubljeni par. On vjerovatno neki seljacic, ranije u zivotu isfrustriran, ponizavan, mozda bas da je nekoliko godina ili cak mjeseci hodao ovuda spustene glave isprepadan gradskim svjetlima. Preko noci se na ko zna koji nacin domogao para, pa sebi priustio finu odjecu a onda i lijepu djevojku.
Ona, vjerovatno neko iz radnicke porodice ciji su roditelji sisli sa nekog od okolnih sela u vrijeme industralizacije i pokusali se adaptirati tu u gradu. Bezuspjesno. Otac je cesce potezao iz flase nego rukom iz dzepa, osim kada bi joj majku sakom par puta pokusao usutjeti. Ona je imala srecu sto joj je majka priroda dala jedini adut, makar i kratkotrajan - ljepotu koja bi znacila eventualan izlaz iz te camotinje. Nijedna kulturna i fina djevojka, koja ima nesto damsko u sebi ne bi hodala sa onakvim djilkosem i papkom, niti bi se smijala njegovoj niskoj i okrutnoj sali sa ljudima koji su odbaceni od drustva. Ne, takve djevojke su se prodavale za mnogo vece frajere i mangupe.
Suma sumarum, doslo je vrijeme kada su sada oboje mogli da makar na trenutak izlijece svoje komplekse nize vrijednosti. Vjerujem da ih nisu izlijecili do dana danasnjeg, da se svoga postupka (a nadam se da ih je bilo manje) nimalo ne stide.
On ce uci u kafic, naruciti sebi whiskey ili stock - ona ce Coca-Colu ili neki drugi sok. Mozda kafu. Kasnije ce otici negdje dalje - do njegovog stana, do njegovih kola. On ce je odvesti na obliznje brdo, izjebati. I tako jos par puta dok je ne zamijeni za neku drugu, slicnu njoj. Ona ce malo patiti, plakati i pokusati pronaci nekog slicnog njemu. Sto i nece biti tesko. Jer takvima se grad upravo punio.
- Jack Be Nimble
#339 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Radili isto i prije rata. On svirao tamburici tako da se uvijek kod nas ili kod njih pjevalo od Evo Banke do Tamburalo.Ommadawn wrote:Jesi li ikada razmisljao zasto su to radili?Jack Be Nimble wrote:. Bilo je najbolje kada ti komsije srbi dodju u podsjetu, popiju malo i krenu onda tamburalo momce, Eminu, itd pjevati. .
Zasto ti mislis da je to radio?
- bingov buraz
#340 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
ja sam rodjen na Paprikovcu,dajte mi kolacic 
- Ommadawn
#341 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Izvini, greska u mojim koracima.Jack Be Nimble wrote: Radili isto i prije rata. On svirao tamburici tako da se uvijek kod nas ili kod njih pjevalo od Evo Banke do Tamburalo.
Zasto ti mislis da je to radio?
Znam za neke slucajeve kada su tako znali isprovocirati ljude "nasim" pjesmama, pa ovi "u sevdahu" se opuste pravo i tad krenu cetnicke pjesme i "nasi" ne znaju da bi pocelo podjebavanje "kako mi znamo vase pjesme a vi nase ne znate. Vidite kavi ste vi muslimani i vi hocete ko neki suzivot..."
Ali eto, srecom, to nije bio slucaj tvojih susjeda. Izvini jos jednom.
-
dezurni_ucenik
#342 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Sta je sa Golubom? Jeli ziv taj lik
- Ommadawn
#343 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Golub? Daj par asocijacija - nesto mi je poznato ali nikako ne mogu da povezem o kome se radi...
-
dezurni_ucenik
#344 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Ludjak sa Mejdana.Stalno "drzao govore" o njegovoj mami Djuzi.Galamio po citavu noc.Uvijek se skitao tamo kod one zgrade ,predskolska ustanova,koja je pred rat postala napustena.Neki pop je tu zivio kasnije.
- Ommadawn
#345 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Uh cekaj, da taj nije dolazio u ul. Principa i zvao nekakvu Dzemilu? Doduse, Mejdan nije oskudijevao budalama, kao ni ostala naselja.
Sjeti se Alije i Najke (povraca Alija a Najko mu mrtav-hladan veli "Jesam ti reko da rakija i narandze ne idu zajedno").
Kad vec spominjemo ove alternativce, sta je bilo sa Majdom i Smajom? Za Majdu se govorilo da je bila najbolja ucenica gimnazije - a onda je negdje popustio ventil...
Sjeti se Alije i Najke (povraca Alija a Najko mu mrtav-hladan veli "Jesam ti reko da rakija i narandze ne idu zajedno").
Kad vec spominjemo ove alternativce, sta je bilo sa Majdom i Smajom? Za Majdu se govorilo da je bila najbolja ucenica gimnazije - a onda je negdje popustio ventil...
- sinuhe
#346 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Majda i Smajo su bili 95-te u izbjeglickom centru Gasinci a kasnije se vratili u BL gdje su i umrli. Par puta sam u Nezavisnim citao o njihovom sinu u crnoj hronici, ali tome ima vec dosta godina.
95-te im je bio pozar u stanu pa su bili na TV.
- bingov buraz
#347 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Zar je umrla Majda? Doduse narkomanima rok trajanja brzo istekne.
Nadimak Golub mi je poznat ali sto neko napisa nigdjenije bilo vise budala po glavi stanovnika nego na Mejdanu pa ko bi ih popamtio sve.
Nadimak Golub mi je poznat ali sto neko napisa nigdjenije bilo vise budala po glavi stanovnika nego na Mejdanu pa ko bi ih popamtio sve.
- Ommadawn
#348 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Tuzna prica. Sjecam se tog njihovog sina dok je jos mali bio. Smajo i Majda, vode se za ruke, ne vide jedno drugo... Posvadjaju se, dijete u kolicima, on odlazi, ona za njim, place, grli ga, pada na koljena, on pada, grle se, placu, dijete gleda, baca cipelice iz kolica.... U svakom slucaju, nekoliko prizora koji sam kao djecak posmatrao i shvatio da se droge najbolje kloniti.sinuhe wrote:Majda i Smajo su bili 95-te u izbjeglickom centru Gasinci a kasnije se vratili u BL gdje su i umrli. Par puta sam u Nezavisnim citao o njihovom sinu u crnoj hronici, ali tome ima vec dosta godina.
Opet, zao mi ih je oboje. Kakvi god da bili - bili su za sebe i nisam nikada cuo da su nekome zasmetali ili lose ucinili. Doduse, par puta se Smajo ispred zgrade prepirao sa njenom majkom, koja je tada stajala na prozoru, sto je nekim komsijama unosilo zabavu u njihove camotne zivote.
Da ne odemo previse off sa temom, sjeca li se ko pozara januar-februar 1993 godine u ulici Fahreta Dedica, koja vodi prema Potoku, u zgradi preko puta dzamije u blizini Naprijedovog stadiona. Navodno, u stanu je zivjela jedna zena sa svojom bolesnom kcerkom. Jedan dan je ostavila samu, kako bi isla nesto uraditi da bi imala sredstava da prezivi. Kako je doslo do pozara, ne znam, da li je to jadno dijete pokusalo da nalozi vatru ili se igrala sibicama - uglavnom izbio je pozar i ona je jadna poginula. Mislim da se zvala Alma.
Jos gore, svijet ko svijet, pricali kako joj je majka otisla u kurvanje i kako je eto Bog kaznio. Cime su ljudi, u takvim teskim vremenima, opterecavali svoje ionako maloumne mozgove.
Sta je bilo sa Bilalom? Sjecam se negdje 2000 godine na BHT-u prikazuju Mejdan i kako je jednoj bosnjackoj porodici bacena bomba. Gotovo da ljudi povjeruju da se radilo o nacionalistickom ispadu, no ko poznaje Bilale vjerovat ce da bas i nije tako.
-
Max Bunker
#349 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Zar nije Benesu oko povrijedjeno bilo, nako sto su ga ovi iz VRS-a pretukli?sinuhe wrote:Meni nije poznato da je bilo promjene u odnosima prema Hrvatima.Gojeni H wrote:Kakva je situacija bila s Hrvatima? Da li je bilo kakve promjene nakon sto su se HVO i VRS pobratimili?
Neke godine se bokser Josipovic kandidovao za potpredsjednika PC-a. Nakon toga, opet ga nema ni na mapi.
Sta je uopste bilo s tim sportistima Bosnjacima i Hrvatima? Neko je spominjao ono "hrvatsko cvijece" Arslanagica cini mi se, ali sta je s ostalima?
@Ommadawn
Hvala na iskrenosti.
Marijan Benes je bio do avgusta 95 u BL, kratko bio u Hrvatskoj pa se vratio u BL. Josipovic je za vrijeme rata bio u Hrvatskoj. Fudbaleri i rukometasi su se razbjezali a u BL je bio Nikola Nikic.Ili se fudbaleri nisu ni vratili iz Italije kad su osvojili Mitropa kup.
- sinuhe
#350 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995
Benes valjda nema jedno oko jos od prije rata. Mislim da nije imao problema takve vrste a sigurno da je imao prijatelje koji su ga na neki nacin i stitili.
Kako je ono govorio. Hrvat, ozenjen Srpkinjom, zivim medju Muslimanima u Vrbanji.
Kako je ono govorio. Hrvat, ozenjen Srpkinjom, zivim medju Muslimanima u Vrbanji.