Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#326 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

mujke82 wrote:
fatamorgana wrote:
mujke82 wrote:
Da nas Allah subhane wa ta`alla uputi na pravi put amin.

Fato sve sam mogao da vjerujem ali ovo nisam mogao, da tebi sufije tumace vjeru( da ih Allah uputi amin). Pa oni su gori za islam Fato nego ti. Jer ti sama kazes da si nevjernik i muslimani sto se tice vjere nece uzimati od tebe. Znas sam koji je najgori neprijatelj, onaj iznutra. Sufije su jedna od najopsaniji sekti u islamu i dosta ljudi su odveli u zabladu.
Pa zar su gori od samih vehabija? :shock:

Jesi li razumio sta? Odmah da ti kazem da filozofija nema nista sa islamom alhmadulillah. Ovaj sto prica da Sufije na ispravnom putu nema on dokaza za to. Samo ces vise da se zapetljas. Islam je jednostavan alhamdulillah. Pa ti sada kako hoces jer ovakvi su gori po islam nego nevjrnici.
Ta priča "islam je jednostavan" je laganje na božijeg Poslanika a.s. pošto on to nije nigdje rekao već originalno hadis glasi " Islam je lahak..." i nigdje ali apsolutno nigdje nema riječi "jednostavan" koju vehabijski tefsiri forsiraju .
Vjerovanje nekog zidara nije lahko za nekog doktora i obrnuto, dakle jedan je jednostavnija ličnost zbog jednostavnijeg znanja , a drugi je komplexnija i njemu je lahko vjerovati komplexnije ,a teško mu je vjerovati jednostavno
Međutim obojici je lahko vjerovati ! Nije jedino ako tjeraš zidara da shvati doktorov pristup ili ako doktora tjeraš da vjeruje "zidarski" , što je u biti vehabijska tendencija
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#327 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

tajni_skriveni wrote:Selam. Divna tema, neke stvari su me zaista oduševile. Svaka čast! Ono što mene zanima je sufijski pogled (ako ga ima) na nadahnuće, koje se spominje u Kur'anu. Primer "I Mi nadahnusmo Musaovu majku: “Doji ga, a kad se uplašiš za njegov život, baci ga u rijeku, i ne strahuj i ne tuguj, Mi cemo ti ga, doista, vratiti i poslanikom ga uciniti.”" (Al-Qasas, 7) "kada smo majku tvoju nadahnuli onim što se samo nadahnućem stiče:" (Ta-ha, 38) Možete li nešto više reći o ovome?
Ilham (nadahnuće) je jedan od osnovnih elemenata sufizma ali i inače islamske prakse. To je način obraćanja Milostivog svojim stvorenjima koja su u stanju da ga "čuju" . Trenutno nisam nadahnut da govorim o tome :oops: , pa ću možda neki drugi put ili evo ako će neko drugi
mujke82

#328 Re: Sufizam

Post by mujke82 »

Jesi li razumio sta? Odmah da ti kazem da filozofija nema nista sa islamom alhmadulillah. Ovaj sto prica da Sufije na ispravnom putu nema on dokaza za to. Samo ces vise da se zapetljas. Islam je jednostavan alhamdulillah. Pa ti sada kako hoces jer ovakvi su gori po islam nego nevjrnici.[/quote]
Ta priča "islam je jednostavan" je laganje na božijeg Poslanika a.s. pošto on to nije nigdje rekao već originalno hadis glasi " Islam je lahak..." i nigdje ali apsolutno nigdje nema riječi "jednostavan" koju vehabijski tefsiri forsiraju .
Vjerovanje nekog zidara nije lahko za nekog doktora i obrnuto, dakle jedan je jednostavnija ličnost zbog jednostavnijeg znanja , a drugi je komplexnija i njemu je lahko vjerovati komplexnije ,a teško mu je vjerovati jednostavno
Međutim obojici je lahko vjerovati ! Nije jedino ako tjeraš zidara da shvati doktorov pristup ili ako doktora tjeraš da vjeruje "zidarski" , što je u biti vehabijska tendencija[/quote]

Bojim se da te nisam nista pitao? Allah te uputio amin ali ja ne zelim rapravu nikakvu. Tebi se nisam obracao. Lagano me zaobidji.
Diwan

#329 Re: Sufizam

Post by Diwan »

Ljudi misle da jednog istinskog sufiju mogu staviti u neki šablon, obuči ga u neko odijelo ili hrku, dati mu pjesmaricu u ruke i sl. ... istinski sufija nema veze sa ovim stvarima o kojima se ovdje piše, on čak nema veze ni sa samim sobom, a kamoli da se bavi knjiškim znanjem koje se papagajski ponavlja i nosi na leđima kao teret.

Sufizam je mrtva stvar, osim ako se pod sufizmom ne misli na haljine, knjige, riječi, pjesme, semu, tekiju, šejha,derviše,turbane itd.

'Ne sadržava Me ništa osim srca mog iskrenog roba', a gdje je to Srce?!
Ako neko misli da je skriveno u onom gore nabrojanom, onda mu je bolje da ide na utakmicu i da se uhvati kakve navijačke skupine ....

Gdje je Šems da zapali knjige, um, znanje i sve ostalo?!

Ma pobjegli bi ste vi od njega ko od đavola, jer vi radije volite uspavanke ...
fatamorgana

#330 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Diwan wrote:
Eh Šams, ko zna da li bi doživio istu sudbinu al Hallaja da se slično eksponirao ....
ime_kojeg_nema

#331 Re: Sufizam

Post by ime_kojeg_nema »

Diwan wrote:Ljudi misle da jednog istinskog sufiju mogu staviti u neki šablon, obuči ga u neko odijelo ili hrku, dati mu pjesmaricu u ruke i sl. ... istinski sufija nema veze sa ovim stvarima o kojima se ovdje piše, on čak nema veze ni sa samim sobom, a kamoli da se bavi knjiškim znanjem koje se papagajski ponavlja i nosi na leđima kao teret.

Sufizam je mrtva stvar, osim ako se pod sufizmom ne misli na haljine, knjige, riječi, pjesme, semu, tekiju, šejha,derviše,turbane itd.

'Ne sadržava Me ništa osim srca mog iskrenog roba', a gdje je to Srce?!
Ako neko misli da je skriveno u onom gore nabrojanom, onda mu je bolje da ide na utakmicu i da se uhvati kakve navijačke skupine ....

Ma pobjegli bi ste vi od njega ko od đavola, jer vi radije volite uspavanke ...
Hajde recimo da je sve tako kako ti pišeš, ali meni svejedno ostaje zanimljiva ta potreba kod tebe i tebi sličnih da se javljaš na ovu i slične teme sa namjerom da zaniječeš, opovrgneš, uputiš na neznanje drugih... Čemu to? U onome što govoriš vjerovatno postoji dobra doza istinitosti, ali kakve koristi od istinitosti, pitam se, kada se izgovara kroz gunđanje, kada se kod onoga koji je izgovara osjeti ogorčenost, kada tu nema dobronamjernosti. Postići ćeš to da oni koji žele izgube volju za pisanjem, na tren ćeš zadovoljiti svoju ogorčenost i nezadovoljstvo, ali ćeš ih generalno samo uvećati, a tema će zamrijeti i ljudi koji ne znaju ništa o sufizmu, a interesuje ih, poput mene, pa makar i na intelekrualnjom nivou, će ostati uskraćeni za to znanje. Mislim, čemu sav taj pristup, koji je u krajnjem slučaju najgori po tebe samog i zašto suštinski ne prihvatiš ono što ovdje izražavaš u formi vlastitog savjeta, zašto se upetljavaš, zašto te se dotiče, zašto imaš potrebu reći, napisati, ako si već spoznao kako treba i šta jeste? Po čemu se onda tvoj uvid razlikuje od bilo kojeg drugog "knjiškog uvida"? Voljeti uspavanke je možda znak da je neko u zabludi, ali služiti se znanjem ili moralnim pridikama kao mačem zasigurno upućuje na nešto loše u čovjeku. To je po meni teži slučaj od zablude.
Diwan

#332 Re: Sufizam

Post by Diwan »

fatamorgana wrote:
Diwan wrote:
Eh Šams, ko zna da li bi doživio istu sudbinu al Hallaja da se slično eksponirao ....

Mevlana Dželalludin Rumi je rekao da je on prašina pod Muhamedovim alejhi selam nogama. Ako misliš da je Haladž 'veči' spoznavatelj, mistik, učitelj, znalac, Nur itd od Muhameda a.s., onoga za koga je Bog rekao da jeposlat kao Milost svim svjetovima onda treba da se prvo bolje informišeš pa tek onda da se upuštaš u polje koje je nepoznanica za mnoge.

Ne mogu se poznavati stvari pukim iščitavanjem knjiga, bez vodiča, tumača, razumjevanja ili nura.

Pir Ahmed Rifai k.s. je rekao da to što je Hallađž izjavio predstavlja tek početak objave .. ..
Nažalost, o Poslaniku Muhamedu a.s. se vrlo malo zna, pored brojnih napisanih knjiga, jer brojni neupučeni u jedan takav Božanski Nur svode Ga a.s. na njegovo zemaljsko bivstvovanje i odnose sa ljudima, ženama, 'ratovanje' i slično., što je u mnogo čemu jedna vehabistička verzija takve jedinstvene pojave u komosu, a znamo da je jedan takav pokret drži bajrak neprijateljstva prema Njemu a.s. i njegovoj porodici, bez obzira na njihove riječi negiranja toga i njihove riječi 'zauzimanja' za Poslanika a.s.
nemampojma0

#333 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Svo sufijsko znanje se crpi iz nase duhovne centrale Muhammeda a.s.Prenosio je razlicita znanja,spram intelektualnog i duhovnog stupnja onih koji ga slijede,obicnom narodu je dostavljen Serijat,a duhovnoj eliti Hakkikat i Marifet.Svo znanje te vrste je prenijeto preko hz Alija,sto potvrdjuje njegova izreka,jedne prilike,da bi ga ubili kad bi rekao sve cemu ga je Poslanik a.s. poducio,jer ga ne bi razumili zbog svog stepena razumijevanja stvari.
Sejhovi su duhovne centrale manje snage i one se napajaju s glavne duhovne centrale Poslanika a.s.,sto je veci kapacitet centrale vise energije moze primiti i dalje emitirati.Ovdje dakako mislim na istinske sejhove,a ne na samoproglasene i one sumnjive silsile.
U svakom vremenu postoje istinski duhovni vodici,sto je bez sumnje.Na pitanje sto danas nema duhovnih velicina tipa Mevlane i Semsa,odgovor je zato sto nema krajnjih potrosaca te energije kojima treba toliko "struje".Svako uzima koliko mu treba,odnosno svako daje koliko se od njeg trazi.
Na kraju,danas su ljudi postali robovi svog ogranicenog znanja(instant znanja preko youtube-a i par procitanih knjiga),toliko ga obozavaju i vjeruju mu,toliko su u njeg sigurni,pa po njemu ocjenjuju i s njim uporedjuju tudja znanja i ako nadju da se to ne podudara s njihovim znanjem a priori odbacuju.Pa ne moze ucenik ucitelja provjeravati i testirati.I kako s takvim stavom da covjek nadje ucitelja i stekne nova znanja?
Onaj ko se odluci zakoraciti na put duhovnih ljudi,mora se osloboditi svega,priznati da nema pojma i poceti uciti.Kad dodjes na bunar da sipas vodu,kanta ti mora biti prazna,a ako je puna ili djelimicno puna onda ces samo pomjesati dvije vode i neces osjetiti pravi ukus bunarske vode,prosipat ces vodu uokolo i praviti blato.A puta nema bez vodica!Hadis govori "prvo emir,pa put".
fatamorgana

#334 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

@nemampojma0, fino ide ovaj sufizam kod tebe ali samo na riječima a tamo na temi ateizam opet nekakav srklet prosipaš .... :roll:
fatamorgana

#335 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Diwan wrote:
Mevlana Dželalludin Rumi je rekao da je on prašina pod Muhamedovim alejhi selam nogama. Ako misliš da je Haladž 'veči' spoznavatelj, mistik, učitelj, znalac, Nur itd od Muhameda a.s., onoga za koga je Bog rekao da jeposlat kao Milost svim svjetovima onda treba da se prvo bolje informišeš pa tek onda da se upuštaš u polje koje je nepoznanica za mnoge.

Ne mogu se poznavati stvari pukim iščitavanjem knjiga, bez vodiča, tumača, razumjevanja ili nura.
Za nas koji živimo poslije toliko vijekova nema drugug načina za upoznavanjem ljudi iz prošlosti osim čitanja o njima ili čitanja onoga što su oni napisali.
Ono što su Mevlana Rumi i Mansur al Hallaj napisali meni se dopada, šteta što i Muhamed nije pisao tako inspirisane stihove kao ova dvojica.
nemampojma0

#336 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

fatamorgana wrote:
Diwan wrote:

Za nas koji živimo poslije toliko vijekova nema drugug načina za upoznavanjem ljudi iz prošlosti osim čitanja o njima ili čitanja onoga što su oni napisali.
Ono što su Mevlana Rumi i Mansur al Hallaj napisali meni se dopada, šteta što i Muhamed nije pisao tako inspirisane stihove kao ova dvojica.
Odgovor ti je djelimicno dat u postu koji si citirao(da je Mevlana prasina pod Muhammedovim a.s.nogama...),a djelimicno u mom prethodnom postu(da je Poslanik a.s. glavna duhovna centrala),a uostalom nije stvar pisanja vec znanja.Rumija je znanje koje je dobio s glavne centrale nadahnulo da svoju ljubav i spoznaju iskaze kroz stihove.A Haladz nije napisao nikakvo djelo,osim sto se biljezi nekoliko njegovih izreka.A tebi je dakako zanimljiva ona zbog koje je izgubio glavu,al nije ona bila,valjda si saznao do sad,u smislu koji bi ti volio(bogohulna) :)

A sto se tice one teme zvane ahmakluk,gdje ti prilicno dobro potpaljujes one naivcine,nemam razloga za srklet ni jedan trun.Ljudi povrsni,neuki,skloni nekulturi...zalosno u kakvom je stanju taj polusvijet,al nisu sami to danas preovladava u svijetu,alamet pred kijamet pa to ti je.
fatamorgana

#337 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

nemampojma0 wrote: ...A Haladz nije napisao nikakvo djelo,osim sto se biljezi nekoliko njegovih izreka.
Kakva tvrdnja na osnovu vlastitog neznanja!

"Hallaj wrote many works in both prose and poetry" - http://en.wikipedia.org/wiki/Al_Hallaj

Evo ja imam pred sobom zbirku od 89 Mansurovih mističnih poezija koja se zove Diwan od 110 stranica a na Wiki stranici piše pored ostalog da je njegovo najpoznatije djelo, citiram: "His best known written work is the Kitab al-Tawasin" a na dnu stranice imaju i linkovi za one koji žele da više saznaju o njegovom životu i djelu kao npr ovaj:

http://www.leapinglaughter.org/archive/ ... /index.htm

E moj "sufija" .... :roll:
fatamorgana

#338 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

nemampojma0 wrote:
A sto se tice one teme zvane ahmakluk,gdje ti prilicno dobro potpaljujes one naivcine,nemam razloga za srklet ni jedan trun.
Prije svega ako je tema ateizam za tebe "ahmakluk" zašto ti onda dolaziš tamo, arogantno i nadmeno, u neskrivenoj namjeri da dijeliš nekom lekcije i ne samo to nego još na neodgojen i ohol način koji je neprimjeren bilo kojem istinskom sufiji?
Ljudi povrsni,neuki,skloni nekulturi...zalosno u kakvom je stanju taj polusvijet,al nisu sami to danas preovladava u svijetu,alamet pred kijamet pa to ti je.
S ovim gore se potpuno slažem jer je stvarno više nego zabrinjavajuće stanje pojedinih vjernika koji dolaze na temu i pdf općenito.
vazi

#339 Re: Sufizam

Post by vazi »

Diwan wrote:
fatamorgana wrote:
Diwan wrote:

Pir Ahmed Rifai k.s. je rekao da to što je Hallađž izjavio predstavlja tek početak objave .. ..
Nažalost, o Poslaniku Muhamedu a.s. se vrlo malo zna, pored brojnih napisanih knjiga, jer brojni neupučeni u jedan takav Božanski Nur svode Ga a.s. na njegovo zemaljsko bivstvovanje i odnose sa ljudima, ženama, 'ratovanje' i slično., što je u mnogo čemu jedna vehabistička verzija takve jedinstvene pojave u komosu, a znamo da je jedan takav pokret drži bajrak neprijateljstva prema Njemu a.s. i njegovoj porodici, bez obzira na njihove riječi negiranja toga i njihove riječi 'zauzimanja' za Poslanika a.s.
Ja bih samo upitala ko je Pir, kome se dodjeljuje ta titula?
Diwan

#340 Re: Sufizam

Post by Diwan »

Kada bi se sabrale sve evlije svijeta, svi mistici, poete, duhovnjaci i slično ne bi mogle nadjačati Poslanikov alejhi selam Nur, jer svi oni dobijaju Nur od Njega a.s.

Nema znanja bez Njega, nema pristupa bez Njega, On je Grad znanja, On je Božija tajna i poslat je kao Milost svim

Svjetovima i onaj koji opominje – nije poslat da piše poeziju i rubaije, a da je to radio zasigurno bi zasjenio sve one koji su se ikada latili pera ili če se latiti.

Bez Njegove a.s. podrške nema ni Diwana, ni Rubaija, Ni Hafiza, Ni Mevlane ...
nasa

#341 Re: Sufizam

Post by nasa »

Nesto slicno sam ja jednom napisala Nurudinu, medjutim nije da svi mozemo dozivljavati na isti nacin,veci problem je sto svaki od nas misli da dozivljava na najispravniji nacin i onda ostane malo ili nimalo razumjevanja za sve sto je razlicito...
Kakav nacin neko bira je licna odgovornost osim u situacijama kada to zeli nametnuti i drugim ili kada se jasno izlazi iz okvira propisanog....
Ne znam, uvijek ispliva iskljucivost, nikad ni u jednoj prici o bilo kojem pravcu ne dodje se do onog da ce Bog presuditi neke stvari oko kojih se razilazimo...
A samo se okrenes oko sebe i vidis sve slicnosti i razlicitosti u kojim nas je Bog stvorio ...nije nase da mijenjamo ono sto se ne moze vec da trazimo balans, mir itd. na putu ka Istini ali haman ni sufije ga bas nemaju kada je rijec o onim koji im ne pasu...bar na forumiskim temama :D
vazi

#342 Re: Sufizam

Post by vazi »

nasa wrote:Nesto slicno sam ja jednom napisala Nurudinu, medjutim nije da svi mozemo dozivljavati na isti nacin,veci problem je sto svaki od nas misli da dozivljava na najispravniji nacin i onda ostane malo ili nimalo razumjevanja za sve sto je razlicito...
Kakav nacin neko bira je licna odgovornost osim u situacijama kada to zeli nametnuti i drugim ili kada se jasno izlazi iz okvira propisanog....
Ne znam, uvijek ispliva iskljucivost, nikad ni u jednoj prici o bilo kojem pravcu ne dodje se do onog da ce Bog presuditi neke stvari oko kojih se razilazimo...
A samo se okrenes oko sebe i vidis sve slicnosti i razlicitosti u kojim nas je Bog stvorio ...nije nase da mijenjamo ono sto se ne moze vec da trazimo balans, mir itd. na putu ka Istini ali haman ni sufije ga bas nemaju kada je rijec o onim koji im ne pasu...bar na forumiskim temama :D
taman tako...

Za one koji su isli na hadz, vidjeli ste koliko razlicitih nacina klanjanja ima, bar ovamo medju zenama bilo je i onih koje su klanjale sjedeci, rasirenih i ispruzenih nogu, cini mi se nesto ko indonezanke, nisam sigurna , sjecam se da su bile u japankama s carapicima koje imaju prstice odvojene ko nase rukavice..njihovo klanjanje nema ili ima vrlo malo dodirnih tacaka s nasim namazom, a svi se utjecemo istom Stvoritelju dz s i vjerujemo u isravnost nasih namaza. Kako onda da ja ili bilo ko drugi sebi damo za pravo da njihov namaz proglasimo "nevazecim"?
Zato samo tolerancija, u najsirem smislu rijeci...

Nego, ne rece mi niko ko je Pir?
Tyke

#343 Re: Sufizam

Post by Tyke »

U jednoj definiciji sufizma, pored ostalog, stoji:
Derviši su okupljeni u ->derviške redove; manji broj odriče se obiteljskog života i živi u posebnim nastambama (->tekija) njegovi članovi (derviši) primaju posebno upućivanje, polažu određene zavjet
Iako je pojedinacan primjer pripadnika tarikata, ali ovo mi lici na celibat, u Islamu zabranjen...

Kur'an opisuje brak najdirljivijim i najsnažnijim terminima:
«... One su vaša odjeća, a vi ste njihova odjeća ....» (El-Bekare, 187)
«I od Njegovih znakova i to je da On za vas, od samih vas, žene stvara, da se uz njih smirite i među vas jubav i samilost dao je. U tome, zbilja, ima Znakova za jude koji razmišljaju!» (Er-Rum, 21)
«A On je Taj Koji vas od jednog čovjeka stvara, i od njega je ženu mu stvorio da uz nju smiraj nađe...» (El-A`raf, 189)
«Stvoritelj nebesa i Zemlje! Učinio je i od vas samih parove.» (Eš-Šura, 11)

Hadisa ima mnogo, ali nema potrebe ih ni navoditi.

Ne vjerujemo svi u istu ''istinu''.
nemampojma0

#344 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

fatamorgana wrote:
nemampojma0 wrote: ...A Haladz nije napisao nikakvo djelo,osim sto se biljezi nekoliko njegovih izreka.

"Hallaj wrote many works in both prose and poetry" - http://en.wikipedia.org/wiki/Al_Hallaj

Evo ja imam pred sobom zbirku od 89 Mansurovih mističnih poezija koja se zove Diwan od 110 stranica a na Wiki stranici piše pored ostalog da je njegovo najpoznatije djelo, citiram: "His best known written work is the Kitab al-Tawasin" a na dnu stranice imaju i linkovi za one koji žele da više saznaju o njegovom životu i djelu kao npr ovaj:

Nisam znao za to njegovo djelo,a i ne vidim vaznost u tome,jer ja cu odgovarati za sebe,a Haladz za sebe,kao i ti za sebe.
Kakav sam ja sufija(dobar,slab,jak,los) uopste nije vazno za tebe,svako nosi svoje breme.Doduse,meni je jasno zasto se ti trudis obezvrijediti bilo koga ko nije kao ti.Ali znaj i slab vjernik je bolji od nevjernika,osim ako se ovaj ne pokaje.Na kraju,nikad na forumu se nisam deklarirao kao sufija,ali nisam ni duzan da se izjasnjavam o tome.A suditi po temi na kojoj i o kojoj neko pise,nije uvjerljiv dokaz,jer evo tvog primjera i ti pises ovdje i citas sufizam,a nisi to(jer sufija ne moze biti neko ko nije musliman,bar je to jasno).

A ateizam i jeste ahmakluk i to njegov najtezi oblik,jer samo ahmak moze da vrijedja,napada,ponosi se stavovima koji su u najmanju ruku sumnjivi,ismijava,odbija da objektivno sagleda tudje argumente i odvaze ih,misli da van njegovog znanja ne postoji nista drugo i sta je sve vec prisutno na doticnoj temi.
Ahmak,dakako,moze biti i covjek koji se deklarise kao vjernik,koji svojim neznanjem nanosi stetu vjeri vise nego ateisti(tipa "muslimana danasnjice"-bombasa samoubica i sl.).

@Vazi,Pir je osnivac odredjenog derviskog reda,utemeljitelj njegov i najcesce se taj red i zove po svom utemeljitelju(Pir Dzelaludin Rumi Mevlana-osnivac mevlevijskog derviskog reda i ostali)
fatamorgana

#345 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

nemampojma0 wrote:
fatamorgana wrote:

Nisam znao za to njegovo djelo,a i ne vidim vaznost u tome ....
Ti sad tvrdiš da nisi znao za to njegovo djelo a samo jučer si samouvjereno tvrdio da al Hallaj "nije napisao nikakvo djelo ... :roll:
Ko će kome suditi to je samo tvoja vjerska pretpostavka i tlapnja i to konkretno samo tvoje vjere ali srećom ne i mnogih drugih religija koje postoje na ovoj našoj lijepoj planeti, :wink:

No kakav si ti kao vjernik ili sufija razumije se kad se vidi da postavljaš kao vjerski argument video klipove sa youtuba onog " naučnjaka" Zahira Naika ...
fatamorgana

#346 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Diwan wrote:Kada bi se sabrale sve evlije svijeta, svi mistici, poete, duhovnjaci i slično ne bi mogle nadjačati Poslanikov alejhi selam Nur, jer svi oni dobijaju Nur od Njega a.s.

Nema znanja bez Njega, nema pristupa bez Njega, On je Grad znanja, On je Božija tajna i poslat je kao Milost svim

Svjetovima i onaj koji opominje – nije poslat da piše poeziju i rubaije, a da je to radio zasigurno bi zasjenio sve one koji su se ikada latili pera ili če se latiti.

Bez Njegove a.s. podrške nema ni Diwana, ni Rubaija, Ni Hafiza, Ni Mevlane ...
Ti sad eto podiže poslanika na rang samog boga, zar to nije širk?

Šteta samo što mu bog nije podario nadahnuće pa da napiše onako lijepe stihove i djela kao Rumi, al Hallaj etc ...

Doduše tvrdi se da je bio nepismen, možda je to jedan od razloga što nije ništa napisao ...
Diwan

#347 Re: Sufizam

Post by Diwan »

Oni koji pričaju o ljubavi ne znaju šta je to,
a Onaj ko je spoznao ljubav – od njega nema glasa.

O Ti koji si van mašte, poređenja, predstave i poimanja.
Iznad svega što su nam govorili, što smo slušali i čitali.
Naš sastanak se završio, život došao kraju,
a mi, kao i prije, ostali na početku Tvoga opisa.

Šejh Sadi Širazi
vazi

#348 Re: Sufizam

Post by vazi »

nemampojma0 wrote:
fatamorgana wrote:

Nisam znao za to njegovo djelo,a i ne vidim vaznost u tome,jer ja cu odgovarati za sebe,a Haladz za sebe,kao i ti za sebe.
Kakav sam ja sufija(dobar,slab,jak,los) uopste nije vazno za tebe,svako nosi svoje breme.Doduse,meni je jasno zasto se ti trudis obezvrijediti bilo koga ko nije kao ti.Ali znaj i slab vjernik je bolji od nevjernika,osim ako se ovaj ne pokaje.Na kraju,nikad na forumu se nisam deklarirao kao sufija,ali nisam ni duzan da se izjasnjavam o tome.A suditi po temi na kojoj i o kojoj neko pise,nije uvjerljiv dokaz,jer evo tvog primjera i ti pises ovdje i citas sufizam,a nisi to(jer sufija ne moze biti neko ko nije musliman,bar je to jasno).

A ateizam i jeste ahmakluk i to njegov najtezi oblik,jer samo ahmak moze da vrijedja,napada,ponosi se stavovima koji su u najmanju ruku sumnjivi,ismijava,odbija da objektivno sagleda tudje argumente i odvaze ih,misli da van njegovog znanja ne postoji nista drugo i sta je sve vec prisutno na doticnoj temi.
Ahmak,dakako,moze biti i covjek koji se deklarise kao vjernik,koji svojim neznanjem nanosi stetu vjeri vise nego ateisti(tipa "muslimana danasnjice"-bombasa samoubica i sl.).

@Vazi,Pir je osnivac odredjenog derviskog reda,utemeljitelj njegov i najcesce se taj red i zove po svom utemeljitelju(Pir Dzelaludin Rumi Mevlana-osnivac mevlevijskog derviskog reda i ostali)
ok, hvala na pojasnjenju. A je li mu se pripisuju neke nadnarvne moci ili sposobnosti?
nemampojma0

#349 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Ti sad tvrdiš da nisi znao za to njegovo djelo a samo jučer si samouvjereno tvrdio da al Hallaj "nije napisao nikakvo djelo ... :roll:
Ko će kome suditi to je samo tvoja vjerska pretpostavka i tlapnja i to konkretno samo tvoje vjere ali srećom ne i mnogih drugih religija koje postoje na ovoj našoj lijepoj planeti, :wink:

No kakav si ti kao vjernik ili sufija razumije se kad se vidi da postavljaš kao vjerski argument video klipove sa youtuba onog " naučnjaka" Zahira Naika ...[/quote]

Jel se ti trudis da potvrdis one osobine koje sam naveo za ateiste ili jednostavno zbog nakardnih stavova usvojite takvo ponasanje?Ismijavas Poslanika a.s.,izvrces moje rijeci i pripisujes mi ono sto nisam rekao.
Gdje sam ja u prethodnom postu spomenuo ikakvo sudjenje???
Zakir Naik nije nikakav argument,sto je onim koji nisu ahmaci jasno,vec ono sto on govori odnosno citira iz Kur'ana a.š.Posluzio mi je taj klip zbog njegove sadrzine,mozda sam jedino trebao napraviti vlastiti klip,pa postaviti ta pitanja,ha :roll:
Sto se malo ne osvrnes na ono u vezi odgovornosti,a ne na to jesam li ja znao ili nisam znao za postojanje nekog knjizevnog djela.Sta je s tim duso draga?Mozes negirati,ali ono sto je neminovno ceka nas sve,a i ono sto slijedi nakon toga.Tad nece biti vazno jesil citao Haladza,Tolstoja il Hemingveja,vec sta si cinio i kako si zivio i po cemu si se vladao.
fatamorgana

#350 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

@nemašpojma0, nema smisla da se ova tema o sufizmu pretvori u našu privatnu polemiku no meni je očito da ti nisi sufija, ili si to tek deklarativno, sufije nemaju potrebe da polemišu na ovakav "nefsanski" način bilo s kim pa ni samnom!

Uzdravlje! :)
Locked