Ukrajina

Post Reply
AleksoMKD

#326 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Tu si u pravu.

Al kako god okrenemo Ukrajina ce se morat pokoriti Rusima.

EDIT: osim ako EU ne odresi kesu. A nece.
muzicar_iz_parka

#327 Re: Ukrajina

Post by muzicar_iz_parka »

Putin je veliki lisac, prešao je zapad u pitanju Sirije a sada i Ukrajine.
Mada su se malo i EUropljani zeznuli, njihov sporazum sa Ukrajinom je značio samo prednosti za EU a nikakvu korist za UA (osim nekih finih lijepoih bajki o nekad boljoj budućnosti).
Da su htjeli nešto ozbiljno uraditi i pomoći, uradili bi to za vrijeme vladavine gđe Timošenko.
AleksoMKD

#328 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Koliko sam shvatio Ukrajinski izvoz prema EU i Rusiji je otprilike 50-50, sa tim da u Rusiju izvoze vise tehniku a u EU hranu.
Oni su sami sebe upucali u nogu u proslosti odbijajuci neke dogovore sa Rusijom kako bi se priblizili EU a da za uzvrat nisu dobili nista.

Ne bih ni ja zelio da mi je Rusija komsija ali kada im vec jeste i kada im vec ekonomija zavisi od te Rusije izbor i nije neki. Bolje da su protestovali protiv opste korupcije i nemastine nego sto sad protestuju protiv pro-Ruskih mafijasa na vlasti kako bi doveli pro-EU mafijase na vlast koji ce opet da jebu narod kako stignu al eto, bice pro Evropski progresivni mafijasi.

Vidi samo nase ekonomije (BiH i Makedonija) a nema vecih Evropejaca od nasih politicara.

Image
detroit-mercy

#329 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

muzicar_iz_parka wrote:Putin je veliki lisac, prešao je zapad u pitanju Sirije a sada i Ukrajine.
Mada su se malo i EUropljani zeznuli, njihov sporazum sa Ukrajinom je značio samo prednosti za EU a nikakvu korist za UA (osim nekih finih lijepoih bajki o nekad boljoj budućnosti).
Da su htjeli nešto ozbiljno uraditi i pomoći, uradili bi to za vrijeme vladavine gđe Timošenko.
Ne slazem se bas nesto u vezi Sirije. Sirijci su tu presli sami sebe najvise :( . Sto se tice Assada, USA bi ga zbrisala za 48 sati, medjutim problem je ko dolazi nakon Assada, SFA i opozicija su previse slabi i jednostavno bi poklekli pred islamisistima. A sa islamisitima nikad ne znas :mrgreen:
Glede Ukrajine, mora se gledati dosta toga, ipak je Ukrajina 46 miliona ljudi, nije to 10 puta manja Hrvatska pa je EU tako lako proguta u svoj sustav.
Pored toga, ne zaboravi ekonomsku krizu koja je potresala EU zadnjih par godina, tako da ti se natovari jos 50 tak miliiona ljudi nije ni malo jednostavno.
Uglavnom, biti ce zajebano Ukrajincima jer imas pro Euro zapad i pro Ruski Istok, veoma podijeljeno drustvo.
Ovo sto im Rusi nude izgleda primamljivo mada i sa Rusima nikada ne znas, a Ukrajinci znaju kakovo iskustvo nose.
AleksoMKD

#330 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

detroit-mercy wrote: Uglavnom, biti ce zajebano Ukrajincima jer imas pro Euro zapad i pro Ruski Istok, veoma podijeljeno drustvo.
Ovo sto im Rusi nude izgleda primamljivo mada i sa Rusima nikada ne znas, a Ukrajinci znaju kakovo iskustvo nose.
I ako se ne varam preko 70% industrije je na istoku. Jos im podela fali.
CSKA

#331 Re: Ukrajina

Post by CSKA »

Ala im(EU) Putnin zavuce.Samo da saznamo koji su uslovi kredita.
Vasco da Gama

#332 Re: Ukrajina

Post by Vasco da Gama »

ukraina je u qurcu a i evropa je neozbiljna. morali bi da im daju para da mogu odjebat rusiju ali jok. oni bi da ukrajina izgubi godisnji izvoz u rusiju od nekih 20 milijardi dolara, a da o0vi daju 20 za 5 godina. pa ko je tu lud.
Kikibombona

#333 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Vasco da Gama wrote:ukraina je u qurcu a i evropa je neozbiljna. morali bi da im daju para da mogu odjebat rusiju ali jok. oni bi da ukrajina izgubi godisnji izvoz u rusiju od nekih 20 milijardi dolara, a da o0vi daju 20 za 5 godina. pa ko je tu lud.
Rusija se budi. Sada imaju sta ponuditi.

Izmedju ruske konkretne pomoci i evropske suplje price, Ukrajina nije imala dilemu sta odabrati.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#334 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

jeba ih janukovič
ovo je bila klasična ucjena
tata vladimir se malo zeznuo sa ovim potezom sada mora davati kada god ukrajina zatraži pare

biče plin još jeftiniji biče beskamatnih kredita i pomoći raznih vrsta biče otpis dugova od strane rusije
još dok eu i amerika počne davati lovu
janukovič je broz
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#335 Re: Ukrajina

Post by Truba »

detroit-mercy wrote:
Black swan wrote:ja poznam samo Putina i u njemu vidim spas prvenstveno moralno posrnule i dupelizačke zapadne civilizacije koja bi vlastitu mater prodala ako vidi profit

ti likovi u ukrajini su uglavnom prolazni i nebitni pogotovo nakon što su se riješili nuklearnog naoružanja
Jah, lik koji je svu eknomiju dao nekolicini oligarha koje on strogo kontrolira :D odnosn svojih ahbaba :D . I da lik, koji je malo precjednik pa premijer, pa opet precjednik, pa ce opet biti premijer, i koju god funkciju da obnasa to je najvaznija funkcija u drzavi. Ko Slobo onomada, presjednik Jugoslavije, pa Srbije, pa vlade, pa partije a sva vlast u njegovim rukama.
A glede profita, Ruje daju nako za dzabe, vidi se na primjeru koga mogu da naguze (kao npr Srbe za Naftnu Industriju i dr) a i poduga je istorija zemalja u komsiluku koje su iscjedili ko zadnji limun od strane Ruje :mrgreen: . NIje ni tebi lako :-) .
ah znam da boli
jbg morate se privikavati da carstva rastu i padaju... to je normalni tijek u povijesti
sumirprimus

#336 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

imali su ukrajnici i srece,obicno to rusi rijese tenkovima... :D
AleksoMKD

#337 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

japin_mutapi wrote:jeba ih janukovič
ovo je bila klasična ucjena
tata vladimir se malo zeznuo sa ovim potezom sada mora davati kada god ukrajina zatraži pare

biče plin još jeftiniji biče beskamatnih kredita i pomoći raznih vrsta biče otpis dugova od strane rusije
još dok eu i amerika počne davati lovu
janukovič je broz
Putin je mozda lud, ali glup nije.

Ruske i Kineske banke su spremale igru jos pre ovoga.
http://economics.lb.ua/finances/2013/12 ... nskie.html
http://economics.lb.ua/finances/2013/12 ... nskih.html

Ako sam dobro razumeo, Ukrainske obaveznice od 100$ su se prodavale za 79$ a sada imaju vrednost od 94$.
Neko (citaj Sith Lord Vladimir :evil: ) je zaradio par milijardi.
Ako gresim molim kolege ekonomiste da me poprave (google translate mi je prevodioc).

I posle visegodisnjeg natezanja Ukraina pre par dana je konacno odobrila restartiranje (zajednicke) proizvodnje transportnog aviona Antonov 124 koji je za Rusiju od strateske vaznosti ali su fabrike ostale u Ukrajini posle raspada SSSR-a.
http://www.rbc.ru/rbcfreenews/20131216205313.shtml
http://www.aex.ru/news/2013/12/18/114786/
detroit-mercy

#338 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

Black swan wrote:
detroit-mercy wrote:
Black swan wrote:ja poznam samo Putina i u njemu vidim spas prvenstveno moralno posrnule i dupelizačke zapadne civilizacije koja bi vlastitu mater prodala ako vidi profit

ti likovi u ukrajini su uglavnom prolazni i nebitni pogotovo nakon što su se riješili nuklearnog naoružanja
Jah, lik koji je svu eknomiju dao nekolicini oligarha koje on strogo kontrolira :D odnosn svojih ahbaba :D . I da lik, koji je malo precjednik pa premijer, pa opet precjednik, pa ce opet biti premijer, i koju god funkciju da obnasa to je najvaznija funkcija u drzavi. Ko Slobo onomada, presjednik Jugoslavije, pa Srbije, pa vlade, pa partije a sva vlast u njegovim rukama.
A glede profita, Ruje daju nako za dzabe, vidi se na primjeru koga mogu da naguze (kao npr Srbe za Naftnu Industriju i dr) a i poduga je istorija zemalja u komsiluku koje su iscjedili ko zadnji limun od strane Ruje :mrgreen: . NIje ni tebi lako :-) .
ah znam da boli
jbg morate se privikavati da carstva rastu i padaju... to je normalni tijek u povijesti
Odmakni se malo od ideoloskog proseravanja i navijackog mentaliteta.
Putin ne vodi Rusiju u pravom pravcu, cijela ekonomija Rusije se zasniva na sirovinama, jos uvijek drze avio industriju i jaku space tehnologiju (nasljedstvo iz bivseg SSSRa) u svemu ostalom su daleko iza ostatka razvijenog svijeta i zaostaju.
Pored toga, Rusija nema vise ljudski potencijal da bi bila neka globalna sila kako ti prizeljkujes. Rusija nema nikakvu strategiju za narednih 50 godina. U budcnosti, uticaj Rusije ce sve vise slabiti (jos uvijek ce jahati na lovorikama SSSRa) a novi igraci ce dolaziti na scenu. Za carstva-imperije si u pravu, samo stavio si karte na pogresnu imperiju :mrgreen: .
Truba

#339 Re: Ukrajina

Post by Truba »

u redu je šefe svi si mi rekao :D
detroit-mercy

#340 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

Black swan wrote:u redu je šefe svi si mi rekao :D
Nisam :mrgreen: , navedi mi i jedan ruski proizvod osim oruzja i prirodnog gasa da znas da prolazi na svjetskom trsistu.
Ruska ekonomija je duboko ovisna od cijeni sirovina na svjetskoj berzi, zadnju deceniju zbog visokih cijena energenata i sirovina si imao znatan napredak Ruske ekonomije, ali pogledaj realno u svim drugim segmentima su daleko iza ostalih zemalja razvijenog ili industrijskog svijeta, jednstavno zaostaju u modernim tehonlogijama. Ovo nema nikakve veze sa navijackim postavljanjem tipa Rusi ili Ameri, Kinezi ili Japanci. Na sve to dodaj Putina koji hoce da Rusiji povrati staru slavu globalnog igraca umjesto da se fokusira na gdje Rusija ide i kako ce izgledati Rusija za 50 godina.
zoljaM80

#341 Re: Ukrajina

Post by zoljaM80 »

detroit-mercy wrote:
Nisam :mrgreen: , navedi mi i jedan ruski proizvod osim oruzja i prirodnog gasa da znas da prolazi na svjetskom trsistu.
Ruska ekonomija je duboko ovisna od cijeni sirovina na svjetskoj berzi, zadnju deceniju zbog visokih cijena energenata i sirovina si imao znatan napredak Ruske ekonomije, ali pogledaj realno u svim drugim segmentima su daleko iza ostalih zemalja razvijenog ili industrijskog svijeta, jednstavno zaostaju u modernim tehonlogijama. Ovo nema nikakve veze sa navijackim postavljanjem tipa Rusi ili Ameri, Kinezi ili Japanci. Na sve to dodaj Putina koji hoce da Rusiji povrati staru slavu globalnog igraca umjesto da se fokusira na gdje Rusija ide i kako ce izgledati Rusija za 50 godina.
a lada niva ?

Image
detroit-mercy

#342 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

zoljaM80 wrote:
detroit-mercy wrote:
a lada niva ?

Image
Ruska auto industrija je skroz grohnula :D , fakat su sve dali strancima Renault/Nissan je dosta toga poklopio. Ne vidim ih na horizontu u narednih 1000 godina pored igraca iz USA, EU, Kine i Koreje :D .
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#343 Re: Ukrajina

Post by Domaci izdajnik »

detroit-mercy wrote:navedi mi i jedan ruski proizvod osim oruzja i prirodnog gasa da znas da prolazi na svjetskom trsistu.
Image

Evo ga drugi proizvod, a ti sjed' jedan :oops:
AleksoMKD

#344 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Mislim i da su veliki proizvodjaci pesticida i vestackog gnojiva.
Truba

#345 Re: Ukrajina

Post by Truba »

detroit-mercy wrote:
ništa ti ja od toga nisam govorio samo sam svjedočio da je putin danas najveći branik za diktaturu relativizma, zatiranje tradicionalnih vrijednosti i sveg zlog što dolazi sa zapada i da mi je drago kako jedna pravoslavna država ponovno dolazi na svjetsku scenu
detroit-mercy

#346 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:
detroit-mercy wrote:navedi mi i jedan ruski proizvod osim oruzja i prirodnog gasa da znas da prolazi na svjetskom trsistu.
Image

Evo ga drugi proizvod, a ti sjed' jedan :oops:
Mani se tih seljackih fora, inace Kamaz je sta, koji udio drzi na svjetskom trzistu, kome konkurise, gdje se najvise izvozi :-) , koliko ih se godisnje proizvede i proda :-) i sta si odmah skocio, opet malo prostudiraj strukturu ruske ekonomije, izvoz, opstu konkurentnost. Kamaz ti je u svom segmentu poznat kao i Lada u svom segmentu, pametnom dosta :D .
Ja cu tebi dati dva minus :D eto makar si se potrudio da nesto iskopas :mrgreen: .
jastuk1

#347 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

Ali će zato Rusi imati komparativnu veliku prednost, baš zbog padajuće populacije. Da, zvuči apsurdno, ali kada za koju godinu tehnologija i robotizacija uništi milione trenutno postojećih tradnih mjesta, bit će puno nezaposlenih. Daleko manji pritisak nezaposlenosti će biti u zemljama koje imaju opadajući broj radnosposobnog stanovništva.

Opet, zvuči apsurdno, ali sada Njemačka ubire plodove manjih generacija od 70-tih naovamo. 90-tih su imali veliku nezaposlenost zbog poslijratne oveće generacije, a sada svi izgleda mogu naći dobar posao ako su se školovali. Ko bi reko... Benefits of demographic dividend in reverse. Nedostajuća, netehnološka radna snaga se uvijek može uvesti, kao što se i uvozi, iz siromašnijih zemalja.
detroit-mercy

#348 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

Black swan wrote:
detroit-mercy wrote:
ništa ti ja od toga nisam govorio samo sam svjedočio da je putin danas najveći branik za diktaturu relativizma, zatiranje tradicionalnih vrijednosti i sveg zlog što dolazi sa zapada i da mi je drago kako jedna pravoslavna država ponovno dolazi na svjetsku scenu
Pa tako nam onda reci :mrgreen: drago ti je znaci zbog vjere :mrgreen: OK, validan argument. Sve te tradicionalne vrijednosti koje Putin :mrgreen: "brani :mrgreen: " nece od Rusije napraviti globalnu velesilu. A to sto ti ima neki licne simpatije prema Putinu je druga stvar :mrgreen: .
detroit-mercy

#349 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

jastuk1 wrote:Ali će zato Rusi imati komparativnu veliku prednost, baš zbog padajuće populacije. Da, zvuči apsurdno, ali kada za koju godinu tehnologija i robotizacija uništi milione trenutno postojećih tradnih mjesta, bit će puno nezaposlenih. Daleko manji pritisak nezaposlenosti će biti u zemljama koje imaju opadajući broj radnosposobnog stanovništva.

Opet, zvuči apsurdno, ali sada Njemačka ubire plodove manjih generacija od 70-tih naovamo. 90-tih su imali veliku nezaposlenost zbog poslijratne oveće generacije, a sada svi izgleda mogu naći dobar posao ako su se školovali. Ko bi reko... Benefits of demographic dividend in reverse. Nedostajuća, netehnološka radna snaga se uvijek može uvesti, kao što se i uvozi, iz siromašnijih zemalja.
OMG :-) odakle ti iskoci :mrgreen: .
Po tvojo teoriji ce onda BH za koju godinu biti ekonomski gigant :mrgreen: .
agnostic_front

#350 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

jastuk1 wrote:Ali će zato Rusi imati komparativnu veliku prednost, baš zbog padajuće populacije. Da, zvuči apsurdno, ali kada za koju godinu tehnologija i robotizacija uništi milione trenutno postojećih tradnih mjesta, bit će puno nezaposlenih. Daleko manji pritisak nezaposlenosti će biti u zemljama koje imaju opadajući broj radnosposobnog stanovništva.

Kad će to da se desi, ovo boldirano?
I čemu se treba okrenuti da budem zaposlen kad robotizacija uništi poslove u BiH? Neki zanat da izučim ili...?

Mislim, ta tvoja priča ima smisla, eno SAD propada 200 godina zbog tih robotizacija i tehnologije, samo nikako da skroz legne. Ali eto sad znamo da će za koju godinu Zapad definitivno propasti.
Post Reply