NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Billy The Pljuc

#326 Re: PETICIJA ZA EDINA AVDIĆA ZA KOMENTATORA

Post by Billy The Pljuc »

kakavdanakneiskustvu wrote: 03/06/2026 20:36 Ovdje više ne dolaze ni rode” – stih je kojim Edo Maajka počinje pjesmu o beznađu Balkana, mjestu koje zaobilaze i ptice koje donose život. Vaistinu, kada se pogleda naša stvarnost s kraja osamdesetih pa do danas, gledajući sve naše gubitke i poraze, naročito ljudske, možda se može i odgovoriti na prvi dio Twainovog citata da su “dva najvažnija dana u vašem životu – dan rođenja i dan kada saznate zašto”, a na ovaj drugi malo teže, jer je beznađe ovdje defaultna životna postavka. Ali Balkan, kao takav, na život reagira na neki originalan način i da bi se zapalila iskra života, ponekad je potrebno samo da Izet Hajrović ili Aleksandar Lazić “opajdare” loptu. Ta vrsta defibrilacije nam je svojstvena, a posebno ako TV komentator umije taj elektrošok prenijeti na publiku – onda su i rode opet tu.

A taj doktor – komentator s defibrilacijskim elektrodama je Edin Avdić. On je već izgovorio legendarne rečenice koje su so košarkaške igre. Edin zapravo ne komentariše nego soli košarku. A davno je jedan Irac rekao – ako te neko pospe solju, neće ti naškoditi, osim ako nisi sirov(ina). Edin je negdje moja generacija, nešto malo mlađi, a komentatori koji su na neki način oblikovali svijet košarke na prostoru bivše Jugoslavije bili su doajeni. Prvi koji mi pada na pamet je doajen hrvatske diplomatije Vladimir Drobnjak. S obzirom na to da je krajem osamdesetih bio dopisnik Vjesnika i Večernjeg lista iz SAD-a i UN-a sa sjedištem u New Yorku, komentarisao je NBA košarku zajedno s Krešom Ćosićem za tadašnju TV Zagreb i njen drugi program. To je bilo vrijeme košarkaškog romantizma, vrijeme Larryja Birda i Magica Johnsona i nadolazećeg basket-mlažnjaka Michaela Jordana.

Generacije su stasale uz Borisa Mutića, koji je prenosio Cibonu i njene najveće uspjehe, kao i Jugoplastiku iz Splita koja je tri puta bila prvak Evrope. Poslije je tu tradiciju za HTV preuzeo Slavko Cvitković, ali realno najbolji komentator košarke od vremena Borisa Mutića u Hrvatskoj je Marin Mrduljaš, kojeg zovu Babo. Njegovi komentari su prave minijature. On ima taj dalmatinski šmek, cinik je kad treba biti, pa je tako u trenucima kada smo razbijali Hrvatsku u Skenderiji, Amara Gegića i Aleksandra Lazića uporedio sa Stephom Curryjem i Klayjem Thompsonom. Dobro se pamti i Dragan Nikitović, doajen za boks, ali on je bio taj koji je prenosio finale za prvaka Evrope između Partizana i Joventuta u Istanbulu, kada je Saša Đorđević dao čuvenu tricu, a on zaćutao pa podsjetio na tricu Oscara Schmidta iz Manile 1978. Poslije je tu tradiciju na RTS-u preuzeo Slobodan Šarenac, ali bit košarke, barem što se komentatora tiče, od mlađe generacije u Srbiji najbolje zna Darko Plavšić, koji je prenosio košarku za Sport Klub.

Edo Avdić je ipak, i od ovih prije, a i od ovih sada, najjači. Namjerno koristim atribut “najjači”, jer on sublimira znanje, emociju, poznavanje igre i momenat kada nešto spontano kažete, a da to uđe u lektiru košarke, kao kada je u Jesenicama na Evropskom prvenstvu zaurlao – “Teletović s parkinga! Aaaaaa…” A nije to slučajno. Rodio se u Sarajevu 1979, kada je KK Bosna postala prvak Evrope, kao prvi klub iz Jugoslavije. Tu utakmicu su komentarisali Sead Hadžijahić (prvo poluvrijeme) i Zoran Popovski, koji je igru Bošinih košarkaša uporedio sa sevdalinkom. Avdić je igrao košarku baš u sarajevskoj Bosni, ali su ga rode odnijele u novinarstvo. Iz Sarajeva se zbog posla preselio u Beograd, gdje komentariše za regionalnu televiziju Arena Sport. Širom nekadašnje države poznat je po prenosima NBA lige, koje sjajno radi u duetu s kolegom Nenadom Kostićem.

Edinov forte jest i to što njegovu emociju razumiju svi – od Pere Vilfana, nekada sjajnog šutera koji danas komentariše košarku za TV Sloveniju, do Petra Naumoskog, vjerovatno najboljeg makedonskog basketaša svih vremena, koji je završio u makedonskom Sobranju. Kako je nekada Schiller rekao da je “bijedan i skučen ideal pisati samo za jednu naciju”, tako su i Edo Avdić i njegov košarkaški folklor dio općeg dobra ovog prostora. Nakon sjajnih pobjeda protiv Grčke i Gruzije, uz njegove nezaboravne komentare, čekamo poljsku konjicu. Poljaci su tvrd orah, ali mi želimo da naše rode što duže ostanu u Latviji.

Samo nek igraju hrabro i momački, pa kako god bude i kada god da se vrate, oni su nam kao i u svakoj dobroj drami donijeli novu iskru života, uz telela te naše sreće – Edu Avdića. Kao u čuvenoj seriji, rode se vrate u Barandu – ptice poznate po svojoj vjernosti i odanosti svojoj vrsti i svom prebivalištu. A gdje su rode, tu je dobro, kako kaže jedan od likova u seriji. A kada Edo komentariše, mi još više volimo naše rode, one koje donose sreću, djecu i novi život.
Odličan tekst, podsjeti me na neka imena u komentatorskoj branši na koje sam zaboravio protokom vremena a istina je da kad ih sve skupiš "na kamaru" nisu mogli prići Edinu Avdiću. Inače sam u behutu ovih dana iznenadnim odlaskom jednog prijatelja, jak moždani i ni tri dana poslije - nema ga više. Svima onima koji su makar jednu utakmicu pogledali (poslušali) sa Edinom Avdićem vjerujem da će isti nedostajati, bio je istinska veličina u svom polju i neću pogriješiti ni sekunde ako napišem da je njegovom smrću na ovim prostorima izgubila prije svega košarka.

Laka mu bila zemlja bosanska!
kakavdanakneiskustvu

#327 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by kakavdanakneiskustvu »

Logovan wrote: 03/06/2026 23:38 Komentarisanje utakmice protiv Litvanije je nezaboravno

Ratatata, sa parkinga, iz svlačionice, šta je pogodio Mirza Teletović :(

Onaj završetak utakmice protiv Izraela je također nezaboravan

Čiste, iskrene emocije je imao
:thumbup:
mrgreen

#329 Re: PETICIJA ZA EDINA AVDIĆA ZA KOMENTATORA

Post by mrgreen »

kakavdanakneiskustvu wrote: 04/06/2026 07:41
Milos mi je prvi pao na pamet kad sam procitala vijest. Kad hocu da se smijem upalim njih.
dulekrele

#330 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by dulekrele »

konektovan wrote: 03/06/2026 23:36
Gli invincibili wrote: 03/06/2026 23:29
neno#4 wrote: 03/06/2026 23:00

U Beogradu je umro..
U subotu smo bili skupa nakon finala Lige prvaka.
Najveći svih vremena, mozak i ljudina koji se ne rađaju više.
Rahmet mu duši.
Sta ga je mucilo? Jetra? Srce? Kakva tuga...
Jetra, ekstremne vrijednosti triglicerida, holesterola...tako sam cuo.
Mislim ipak da je preminuo od srcanih tegoba.
https://sportinjo.informer.rs/kosarka/o ... zrok-smrti
Last edited by dulekrele on 04/06/2026 11:23, edited 1 time in total.
SvjetlosnaGodina
Vozim: GTX3076

#331 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by SvjetlosnaGodina »

Laka ti zemlja Edine

Ljudina, gospodin i prije svega znalac vrhunski, ne samo da je o kosarci bio informisan nego opcenito sportu, steta velika steta sto ode rano.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#332 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by konektovan »

dulekrele wrote: 04/06/2026 11:19

A srce stane tek onako?!
DaysleepeR

#333 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by DaysleepeR »

konektovan wrote: 04/06/2026 11:24

A srce stane tek onako?!
Stane.
Googlaj hipertrofična kardiomiopatija.

Potencijalne komplikacije
Ako se ne liječi ili se ne liječi pravilno, HCM može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući:

Zastoj srca: Srce može imati poteškoća s učinkovitim pumpanjem, što dovodi do nakupljanja tekućine i umora.
Aritmije: Abnormalni srčani ritmovi mogu povećati rizik od moždanog udara ili iznenadnog srčanog zastoja.
Iznenadna srčana smrt: Posebno kod mladih sportaša, HCM može dovesti do fatalnih aritmija tijekom napora.
dulekrele

#334 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by dulekrele »

konektovan wrote: 04/06/2026 11:24

A srce stane tek onako?!
Tesko je neznalicama ista pojasniti. Nije ni tema ni vrijeme za takve diskusije.
last mohicans

#335 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by last mohicans »

Jel bitno, čovjeka vise nema. Ali eto, svi se odmah ufate te činjenice, sta, kako, osobito ako je iznenada. Stari rah.otisao na nogama u bolnicu radi određene tegobe, prav, zdrav, par tableta pio, nakon 4 dana i operacije gotovo. Sigurno je da je ukupna zdravstvena situacija uticala i na srce..Ako je imao masnoce, vrlo često ni pritisak ne valja, a on je tihi ubica.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#336 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by konektovan »

last mohicans wrote: 04/06/2026 11:39 Jel bitno, čovjeka vise nema. Ali eto, svi se odmah ufate te činjenice, sta, kako, osobito ako je iznenada. Stari rah.otisao na nogama u bolnicu radi određene tegobe, prav, zdrav, par tableta pio, nakon 4 dana i operacije gotovo. Sigurno je da je ukupna zdravstvena situacija uticala i na srce..Ako je imao masnoce, vrlo često ni pritisak ne valja, a on je tihi ubica.
Ja sam samo prenio sta mi je covjek rekao koji je s njim sjedio prije par dana u restoranu.
ElRe

#337 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by ElRe »

Prije par dana bio je u Palmi.
milojicabrzi

#339 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by milojicabrzi »

Dobar je bio Edo, sjećam ga se još od fakultetskih dana, kasnije su nam se putevi razišli, ali pratio sam po medijima gdje je i šta radi.
Sjećam se kao kroz maglu, kad mi je pričao da je dijete naselja Grbavica i da je početkom rata kad je imao nekih 13 godina, oca ubjeđivao kako bi trebalo da se sklone na sigurno, a otac nešto nije htio, vodio se kao većina naših roditelja-nisam nikome ništa skrivio. Kasnije su jedva živu glavu izvukli.
Uvijek je po fakultetu, ispod miške nosao ove sportske magazine tipa "Sportske novosti" ili sl.
Reče mi jedna koleginica da mu je i otac na sličan način preminuo, od srca i iznenada.

Putuj u miru druže :(
bicakcic_solomon

#340 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by bicakcic_solomon »

Tacnije, korona vakcina.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#341 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by sime_cipol »

bicakcic_solomon wrote: 04/06/2026 13:00

Tacnije, korona vakcina.
:-)
Plavo-bijeli

#342 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by Plavo-bijeli »

bicakcic_solomon wrote: 04/06/2026 13:00

Tacnije, korona vakcina.
De Boga ti ne lupetaj. Ljudi umiru i umirali od srca hiljadama godina prije korone.
Ukupan broj umrlih: Procjenjuje se da je 2019. godine od kardiovaskularnih bolesti (bolesti srca i krvnih žila) u svijetu umrlo 17,9 miliona ljudi.

Procenat ukupne smrtnosti: Taj broj je predstavljao čak 32% svih smrtnih slučajeva na globalnom nivou te godine. To znači da je skoro svaka treća osoba koja je umrla 2019. godine preminula zbog problema sa srcem.

Srčani i moždani udar: Od pomenutih 17,9 miliona, oko 85% smrtnih slučajeva bilo je direktno uzrokovano srčanim ili moždanim udarom.

Iznenadni srčani zastoj (kada srce naglo stane)

Ono što opisuješ kao "da se zna da je srce stalo" u medicini se naziva iznenadni srčani zastoj (Sudden Cardiac Arrest - SCA) ili iznenadna srčana smrt. Ovo se razlikuje od klasičnog srčanog udara (infarkta) jer predstavlja problem sa "elektrikom" srca, zbog čega ono naglo prestaje kucati.

Precizne globalne statistike isključivo za iznenadni srčani zastoj su uvijek bile teže za prikupiti jer se većina slučajeva dešava izvan bolnice, ali su podaci iz razvijenih zemalja prije 2020. godine bili vrlo jasni:

Globalne procjene: Smatra se da je iznenadni srčani zastoj i prije pandemije odnosio između 4 i 5 miliona života godišnje širom svijeta.

SAD kao primjer: U Sjedinjenim Američkim Državama se prije 2020. godine u prosjeku bilježilo oko 350.000 slučajeva iznenadnog srčanog zastoja izvan bolnice svake godine (blizu 1.000 ljudi dnevno), a stopa preživljavanja je bila manja od 10%.

Mlađa populacija: Iako se češće dešava starijim osobama, iznenadni srčani zastoj je i prije korone bio vodeći uzrok smrti među mladim sportistima (tzv. Sudden Cardiac Death in Athletes), najčešće zbog neotkrivenih genetskih ili strukturnih srčanih mana.

Ukratko, problemi sa srcem i iznenadni srčani zastoji su odnijeli desetine miliona života godinama unazad. Zbog modernog načina života, stresa, loše ishrane i manjka fizičke aktivnosti, ovi brojevi su bili u konstantnom porastu dugo prije 2020. godine.
Znači milioni i deseci miliona umirali svake godine i prije Korone i vakcina, ali je sad eto do vakcina kad se desi nesto sto je jedan od glavnih uzrocnika za smrt :run: :-)
mrgreen

#343 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by mrgreen »

trolovima nista nije sveto. prebacite svoja naklapanja na neku drugu temu.
dječak sa šibicama

#344 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by dječak sa šibicama »

To sad nije ni bitno ali ako je imao probleme sa jetrom i visoke vrijednosti triglicerida kolesterola, nije tesko zakljuciti sta je uzrok.

To sad nije ni bitno, ja sam pitao cisto jer je mlad covjek, ali njega vise nema.
turbofolk

#345 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by turbofolk »

"Spale su naočale Ace Petrovića"
Pored nezaboravnih "s prakinga" i "iz svlačionice" na istom eurobasketu je bila i legendarna odjava utakmice protiv Makedonije, zajedno sa kapitenom Teletovićem "Bojim se da te nisam ništa pito" Nesretnica iz fibe. U videu čujemo i kako se Teletović, ustvari, zahvaljuje njemu

Veliki žal i velika praznina ostade.

WarrenGrozni

#347 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by WarrenGrozni »

Juče samo odslušao poslednje Udvajanje i potom saznao da je umro. Šok, taman kao da je umro neko blizak s kim sam pričao prije pola sata,
Otišao je generacijski košarkaški novinar, prerano i ostaće velika praznina na tom polju. Otišao je neko ko se u poslednjih 15-20 godina afirmisao kao vodeći autoritet čije se mišljenje i komentari slušaju bar dva-tri puta tokom nedelje kroz utakmice , intervjue, podcaste...Baš će faliti u tom smislu.

Šta se dešavalo sa njim i Arenom, na kraju je nebitno , jer ni on nije bio voljan u javnost o tome. Meni se činilo da ni on nema više toliko volje raditi u Areni sve od ABA do NBA. Na tom planu dotako je zvijezde, a na podcast platformi ga baš krenulo sa serijom prvorazrednih intervjua. Vrhunac komentatorske karijere, ja bih rekao NBA playoff 2023 i pohod do titule sa Denverom, kad je dvojac Arene bio praktično dijelom Jokićevog staffa od Los Angelesa do Miamija. Nakon toga košarkaški komentator može samo mikrofon o klin okačiti. Dalje nema, ima i drugih izazova, a valja čovjek malo i odmoriti. Mnogo je to nesprospavanih noći, aerodroma, aviona, vremenskih zona...

Veliki gubitak, jer ja sam uvijek nekako mislio da je mnogo dobrog u poslovnoj karijeri tek pred njim.

Laka mu zemlja i hvala mu za sve.
last mohicans

#348 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by last mohicans »

konektovan wrote: 04/06/2026 12:03
last mohicans wrote: 04/06/2026 11:39 Jel bitno, čovjeka vise nema. Ali eto, svi se odmah ufate te činjenice, sta, kako, osobito ako je iznenada. Stari rah.otisao na nogama u bolnicu radi određene tegobe, prav, zdrav, par tableta pio, nakon 4 dana i operacije gotovo. Sigurno je da je ukupna zdravstvena situacija uticala i na srce..Ako je imao masnoce, vrlo često ni pritisak ne valja, a on je tihi ubica.
Ja sam samo prenio sta mi je covjek rekao koji je s njim sjedio prije par dana u restoranu.
Ma nebitno, nisam se na tebe referisao. Ja sam čuo od lika iz svijeta košarke koji je blizak, da je u vezi sa jetrom i tim masnoćama imao zdravstvenih problema.
Bodkin

#349 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by Bodkin »

Inace ne pisem na ovakim temama jer koga boli k za neki kao rip na nekom opskurnom forumu

Ali rijetko sta me sjebalo u zadnje vrijeme. Covjek je pojam pravih strucnih vrijednosti. Put od samog ulaznog dna u profesiju do toga da sjedi i prica sa najvecim kosarkasima ovih prostora pa i svijeta. I da je vidno sretan zbog toga sto radi. Uvijek bih se dobro osjecao dok gledam njegove radove.

Pojam puta kojim idealno treba ici. I jos je bio na vrhuncu i sa toliko vremena da radi vece stvari. Ispostavilo se da je to netacno.

Zivot je fakat kratak

Vodjenje utakmica reprezentacije je naredni nivo i navede suze na oci

Nadam se da je inspirisao nekoga da ponovi njegov put. Koliko je bio veliki pokazuje koliko je kosarkasa i regionalnih velicina podijelilo vijest na socijalnim medijima
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#350 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...

Post by sime_cipol »

Zao mi je sto je otisao ovako rano. Malo je ljudi kod nas koji su u svom poslu bili tako dobri kao Edin Avdić u svom.
Bilo bi prelijepo da je docekao penziju i otisao onako kako su Jazine ispratile Borisa Mutica.
Jbg
Post Reply