quarterback wrote:
ispred vozaca, vidi se u donjem desnom uglu sajbe iz vana
fakat nisam znao da šta je taj vin
quarterback wrote:
ispred vozaca, vidi se u donjem desnom uglu sajbe iz vana
vala nisam ni ja, vidio sam taj broj ali sam mislio da je broj sasije (dok na sveznajucem klixu nisam procitao sta je u stvari)...muha_sa wrote:quarterback wrote:
ispred vozaca, vidi se u donjem desnom uglu sajbe iz vana![]()
pa nego sta je nego broj sasije... VIN -vehicle indentification number ,na novim autima ga ima na 3 mjesta...quarterback wrote:vala nisam ni ja, vidio sam taj broj ali sam mislio da je broj sasije (dok na sveznajucem klixu nisam procitao sta je u stvari)...muha_sa wrote:quarterback wrote:
ispred vozaca, vidi se u donjem desnom uglu sajbe iz vana![]()
vidis, nisam ni znao da sam poznavalacbitanga_sa_otesa wrote: pa nego sta je nego broj sasije... VIN -vehicle indentification number ,na novim autima ga ima na 3 mjesta...
Ne može se izgraditi parking mjesta koliko će se povećavati broj auta.Thorgerson wrote:Zar nema garaza na Ciglanama?Dr. Kuca wrote:Valjda moze neko. Gdje se parkirati na ciglanama kad je krcato? Meni napise kaznu a dvojici bmw djipova ne napise, i ja se krenem svadjat i on hoce da me hapsi. Korumpirane svinje.
Jbg druze, sta mislis kako je vani? Mislis da je u svijetu parking u glavnom gradu besplatan. Nije. Nego se masno placa, zavisi kako gdje.
Samo kod nas bi bosnjo da zivi u centru grada u stanu od 100m2 i da parkira ispred zgrade u haustor, na trotoar.
Ne ide jbg.
Besplatnog parkinga ce biti sve manje i manje. A narocito u centralnom dijelu. Jbg, sve ima svoju cijenu.
Kod mene npr ispred zgrade ima ogroman parking i dok sam tu parkirao uvijek je bilo slobodnog mjesta, ali pocelo se i tu guzvat pogotovo navecer, nekoliko puta tako platio kaznu i onda fino uzeo mjesto u garazi. Garaza mi tu, 30m od ulaza...jbg, nije besplatna, ali sta se moze...zato me i nervira kad vidim auto od 20k maraka na trotoaru i uvijek cu zvat policiju.
Grad ce morati nesto uraditi povodom tog parkiniga. Ali sta god se uradi budi siguran da ces to morati platiti. Evo bunite se nesta, a da li ste sutra svi spremni placati garazu ako vam se izgradi?
Prekoputa Mr Gurmana s druge strane ulice Hamdije Ćemerlića u 99 % slučajeva ima mjesta.made_in_sarajevo wrote:nikakav problem, ne govorim ja da se treba inace na trotoar parkirati, govorim gdje grad,opstina,kanton NECE da napravi parking prostor,a onda prvo gradjani,a onda ljudi koji dodju na posao nemaju se gdje parkirati. ja ako ranije sa posla dodjem i nadjem cosak da se zavucem kao da mi je neko 100KM nako dao. da ima parking prostor,a ljudi se nakardno parkiraju, dodji i pisi niko se nece zaliti. ovako parking prostor postoji koji je napravljen kad i zgrada i koji se ujutro napuni za 20min i sta onda poslije toga? ja ujutro upalim auto i ako ga nisam zavukao ispred ulaza imam cijelih 20 sekundi da ga ugrijem, hoce da me biju sto stojim na parking mjestu i cekam da se motor dohaviza na zimi. inace je ovaj trotoar oko kasarne pravo prometan, od ograde do ograde sa mirisom smeca na sredini... treba malo razmisljati i malo se logikom voditi. vidis da nema parkinga, nece da ga naprave i boli ih briga koliko god se ljudi zalili i ti bas tu dodjes i pises kazne,a oko pofalica milion mjesta ima gdje se fakat divlje parkiraju pored bruku parkinga. uostalom iste te patrole sto pisu kazne se nakardno znaju parkirati kad dodju u stelu na kafu ili svrate u MM po pitu. isto se parkiraju na ulicu, na trotoaru,a sve to jer fakat nema mjesta biciklo da se parkira,a ne auto.
jos jedno,pogotovo ovom vlada fbih. znam ja zakone i propise, ne ostavljam ja auta na sred ceste da odem kafu piti ili na bankomat, ali kad nemas uslova i nece te uslove da ti obezbjede,malo je bezobrazno tu doci i pisati kazne jer se mora blok istrositi.
Evo ga jedan od ovih sto ga zovu brojem sasije.bitanga_sa_otesa wrote: pa nego sta je nego broj sasije... VIN -vehicle indentification number ,na novim autima ga ima na 3 mjesta...
ja sam seljak jbga...pojasni nam onda sto je ukucan na karoseriju? ,jel to broj motora? broj stakla? broj instrument table ??direstraits0078 wrote:Evo ga jedan od ovih sto ga zovu brojem sasije.bitanga_sa_otesa wrote: pa nego sta je nego broj sasije... VIN -vehicle indentification number ,na novim autima ga ima na 3 mjesta...Znao sam da ce se javiti.
bitanga_sa_otesa wrote:ja sam seljak jbga...pojasni nam onda sto je ukucan na karoseriju? ,jel to broj motora? broj stakla? broj instrument table ??direstraits0078 wrote:Evo ga jedan od ovih sto ga zovu brojem sasije.bitanga_sa_otesa wrote: pa nego sta je nego broj sasije... VIN -vehicle indentification number ,na novim autima ga ima na 3 mjesta...Znao sam da ce se javiti.
Znam i ja bez gugla da ti znas sta znaci vin. Sto bi rekli englezi, ic ej vinvin sičuejšn.bitanga_sa_otesa wrote:znam ja i bez gugla sta znaci vin
Ko nadje na tom parkingu kao i parking kod kampusa od 08-17h svaka mu cast. Dodusr i ja budala i corav pa cijeli svoj zivot koliko zivim u H. Cemerlica ustvari ima mjesta ali ja nako pametujem...sabina1 wrote:
Prekoputa Mr Gurmana s druge strane ulice Hamdije Ćemerlića u 99 % slučajeva ima mjesta.
50 metara udaljeno.
Srdačan pozdrav
Mislis da ce se neko poboljsanjem javnog prijevoza odluciti da nema auto?!sabina1 wrote: Ne može se izgraditi parking mjesta koliko će se povećavati broj auta.
Treba smanjiti broj auta na slijedeći način :
- modernizacijom i poboljšanjem efikasnosti javnog prevoza
- paprenim i masnim ali potpuno nepristrasnim kaznama za nepropisno parkiranje
- povećanjem poreza za skuplje automobile
Ovo je jedini izlaz i mora se krenuti odmah. Bilo kakva izgradnja parkinga samo povećava broj vozila time se ne postiže ništa a gubi se ono malo preostalih zelenih površina.
Znaci u redu je da radi nedostatka parking prostora /parking prostora ima ali je cak 1 min hoda dalje/ uvijek neko bude parkiran tako da blokira ulaz tako da dijete u kolicima ne moze proci?Thorgerson wrote:Druga stavka - kaznjavanje. Kaznjavati mozes ako se ima alternativa. Dakle, evo npr. situacija na Mojmilu ili Dobrinji. Ima toliko praznog parkinga, ljudi opet parkiraju na trotoar - tu je kaznjavanje opravdano. Mada i na Dobrinji ima dijelova gdje nema parkinga. Ali sta ces ti kaznjavati ljude po Grbavici, Dolac Malti, Otoci, Centru ili Starom gradu, gdje nicu nove zgrade - a parkinga jednostavno nema dovoljno.sabina1 wrote: Ne može se izgraditi parking mjesta koliko će se povećavati broj auta.
Ovo je jedini izlaz i mora se krenuti odmah. Bilo kakva izgradnja parkinga samo povećava broj vozila time se ne postiže ništa a gubi se ono malo preostalih zelenih površina.
ima mjesta svuda, ali mrsko hodat i mrsko obici krug / dvaNaslovnica wrote:Nedavno sam čuo da u velikim gradovima u Japanu ne možeš posjedovati (registrovati) automobil ako ne posjedujes vlastito parking mjesto. Dakle, nema priče o "nema parkinga pa parkira ko gdje stigne".
Kod njih se masovno koriste one automatizovane garaže sa rotirajućim mjestima.
Na Alipašino i Mojmilu tvrdim da 100% ima dovoljno mjesta na parkinzima za sve automobile, ali bagri mrsko prohodati 50m od parkinga do stana.
Ne 2 puta, nego redovno.MOSALJOZE wrote:To se zove sistem.Prodji Dobrinjom većina garaža nije popunjena na spratu,a tik do njih sa dvije strane ulice parkirani automobiliDovoljno je da par puta policija popise,i ovi bi se sklonili gdje treba.
To je tacno. Treba kaznjavati i ja sam prvi za to.MOSALJOZE wrote:To se zove sistem.Prodji Dobrinjom većina garaža nije popunjena na spratu,a tik do njih sa dvije strane ulice parkirani automobiliDovoljno je da par puta policija popise,i ovi bi se sklonili gdje treba.
Svako povećavanje i širenje saobraćajne infrastrukture za automobile povećava i broj automobila.Thorgerson wrote:Mislis da ce se neko poboljsanjem javnog prijevoza odluciti da nema auto?!sabina1 wrote: Ne može se izgraditi parking mjesta koliko će se povećavati broj auta.
Ovo je jedini izlaz i mora se krenuti odmah. Bilo kakva izgradnja parkinga samo povećava broj vozila time se ne postiže ništa a gubi se ono malo preostalih zelenih površina.Odlucit ce se da nece ici na posao automobilom, to da. Ali da nece nikako imati automobil - to zaboravi. Mislim da bi procenat ljudi koji bi to ucinili bio apsolutno zanemariv.
Imam rodjake i prijatelje po skandinaviji, njihov javni prijevoz gori - znaci imas toliko opcija da padnes na guzicu, milion autoubusa, metro, brzi voz, tramvaj - ma biras. Sve tacno u minutu. I? Svi imaju automobile. Pa moras otic u nabavku, pa imas malo dijete, moras ga nekad odvest negdje na izlet, te tamo, te vamo - uglavnom svi imaju automobile.
Ali isto tako imaju i parking pored zgrade, ispod zgrade itd. Dovoljno parkinga, i sto je najvaznije garaze su im smijesno jeftine u pojedinim naseljima, jeftinije nego ovdje u Sarajevu. Govorim o garazama pored zgrada u naseljima.
Druga stavka - kaznjavanje. Kaznjavati mozes ako se ima alternativa. Dakle, evo npr. situacija na Mojmilu ili Dobrinji. Ima toliko praznog parkinga, ljudi opet parkiraju na trotoar - tu je kaznjavanje opravdano. Mada i na Dobrinji ima dijelova gdje nema parkinga. Ali sta ces ti kaznjavati ljude po Grbavici, Dolac Malti, Otoci, Centru ili Starom gradu, gdje nicu nove zgrade - a parkinga jednostavno nema dovoljno.
Povecanje poreza - tu se slazem. Treba ga uvesti. Ali ne zbog ovoga, nego drugih stvari.
Na kraju, nijednim ovim tvojim prijedlogom neces smanjiti broj automobila. Broj automobila se ne moze smanjiti u gradu koji se siri, to je oksimoron. Moze se samo prosiriti naselje, te tako rasporediti automobile na bolji nacin. Mogu se izgraditi novi putevi, pa ljudima olaksati transport s jednog do drugog mjesta bez vecih guzvi. Mi to ne radimo ili radimo nevjerovatno sporo. Saobracajnice koje su ucrtane jos prije 40 godina nisu izgradjene ni mozda 30%.
Stancamo zgrade gdje nikad nisu planirane, infrastruktura iz 84' (voda, putevi, instalacije) a lupamo nebodere po 12-15 spratova? Evo ocit primjer je Otoka. Kod doma zdravlja nicu 3 zgrade ja mislim po 9 spratova. Oni imaju istina odredjen broj parking mjesta, i garaze koje ce se morati kupiti ili iznajmiti. Ja samo mogu zamislit kakav ce dole sad bit kursluz kad se raja useli.