Bosanski jezik

Post Reply
Opetja033

#326 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

Krushna mrva wrote:
Opetja033 wrote:
Krushna mrva wrote:Glupo je pricati o nekakvoj "opciji bosnjackog jezika jer je i sama opcija "Bosnjaka" Alijina i Tunjina turkofilna, kretenska umotvorina
Ono sto je kretensko jeste negiranje bosnjastva i Bosnjaka - naroda koji je kicma ove drzave (neke fantomske i nepostojece narode ne mogu svrstati u tu kategoriju, bas kao sto ih ne svrstava ni Ustav ove drzave).
Koliko znam negiranje jednog od konstitutivnih naroda se na ovom forumu sankcionise, pa samim tim ovaj tvoj komentar je prijavljen.
Sad kad ne znas sta ce onda nesta kukas kako je u Ustavu. Do pojave Adilbega u zivotu niko nisam cuo to Bosnjak. Taj Ustav, poznat i kao Ludacka Kosulja sto se mene tice skoro da ne postoji jedino sto je rat zaustavio. Trebao bi imat kakav argument pa da i ja povjerujem da je kreten genije, da je felso zapravo najdrazi prvi predshjednik i tome slicno
Ne pravi se pita od vanago, zapravo moze i to, ali je ne valja jesti. Cudna je ta potreba da se crno predstavoi kao bijelo po svaku cijenu
Neces po sebi ravnati termin Bosnjak i koliko su ljudi znali o tom terminu. Termin "Bosanac" je uvijek i iskljucivo predstavljao regionalnu pripadnost - u ravni sa Hercegovcem, Sandzaklijom, Sumadincem, Dalmatincem, Srbijancem, itd. Uz to termin "Bosanac" je takodje predstavljao naziv za bosanskog-brdskog konja. I nista vise.
Termin Bosnjak je oduvijek predstavljao pojam pod kojim se mislilo na narod.

Svako ko propagira upotrebu termina "Bosanac" je potpuna neznalica (da ne upotrijebim tezu rijec) kada je u pitanju historije ove drzave i njenog temeljnog naroda te svjesno ili nesvjesno upravo odradjuje fantastican posao za velikosrpsku i velikohrvatsku ideologiju jer pokusava na mala vrata uvesti regionalnu odrednicu kao nesto sto predstavlja narod. To je isto kada bi sutra Dalmatinci krenuli sa istom pricom. Svi bi rekli: "Ok, ali vi ste Hrvati". Tako je i sa tzv "Bosancima". Trojanski konji velikosrpske kuhinje, bas kao i onomad "Jugosloveni".
slogabn
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.

#327 Re: Bosanski jezik

Post by slogabn »

Krushna mrva wrote:
Opetja033 wrote:
Krushna mrva wrote:Glupo je pricati o nekakvoj "opciji bosnjackog jezika jer je i sama opcija "Bosnjaka" Alijina i Tunjina turkofilna, kretenska umotvorina
Ono sto je kretensko jeste negiranje bosnjastva i Bosnjaka - naroda koji je kicma ove drzave (neke fantomske i nepostojece narode ne mogu svrstati u tu kategoriju, bas kao sto ih ne svrstava ni Ustav ove drzave).
Koliko znam negiranje jednog od konstitutivnih naroda se na ovom forumu sankcionise, pa samim tim ovaj tvoj komentar je prijavljen.
Ispadas ba pravo jadan, kad ne znas sta ces isto kao dijete se tuzakas
Stipu ga Krushna, vidis da se osjeca ugrozeno. Nema KRCICA da ga tapse po ramenu.
slogabn
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.

#328 Re: Bosanski jezik

Post by slogabn »

Opetja033 wrote:Neces po sebi ravnati termin Bosnjak i koliko su ljudi znali o tom terminu. Termin "Bosanac" je uvijek i iskljucivo predstavljao regionalnu pripadnost - u ravni sa Hercegovcem, Sandzaklijom, Sumadincem, Dalmatincem, Srbijancem, itd. Uz to termin "Bosanac" je takodje predstavljao naziv za bosanskog-brdskog konja. I nista vise.

Svako ko propagira upotrebu termina "Bosanac" je potpuna neznalica (da ne upotrijebim tezu rijec) kada je u pitanju historije ove drzave i njenog temeljnog naroda te svjesno ili nesvjesno upravo odradjuje fantastican posao za velikosrpsku i velikohrvatsku ideologiju jer pokusava na mala vrata uvesti regionalnu odrednicu kao nesto sto predstavlja narod. To je isto kada bi sutra Dalmatinci krenuli sa istom pricom. Svi bi rekli: "Ok, ali vi ste Hrvati". Tako je i sa tzv "Bosancima". Trojanski konji velikosrpske kuhinje, bas kao i onomad "Jugosloveni".
Hajde vise ne seri. Prestani ponavljati lazi iz srpske kuhinje. Kakva regija kakvi bakaraci. I sto uopce radis na temi bosanski jezik kad nameces sopstvenom narodu da nosi germansko ime - BOSNIAK??? Ako govoris bosanskim jezikom onda si BOSANAC, BOSNIAK SI KAD ODES KOD AMIDZE U NJEMACKU, I BOSNIAN SI KAD ODES KOD TETKE U AMERIKU!!!
Opetja033

#329 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

slogabn wrote:
Opetja033 wrote:Neces po sebi ravnati termin Bosnjak i koliko su ljudi znali o tom terminu. Termin "Bosanac" je uvijek i iskljucivo predstavljao regionalnu pripadnost - u ravni sa Hercegovcem, Sandzaklijom, Sumadincem, Dalmatincem, Srbijancem, itd. Uz to termin "Bosanac" je takodje predstavljao naziv za bosanskog-brdskog konja. I nista vise.

Hajde vise ne seri. Prestani ponavljati lazi iz srpske kuhinje. Kakva regija kakvi bakaraci. I sto uopce radis na temi bosanski jezik kad nameces sopstvenom narodu da nosi germansko ime - BOSNIAK??? Ako govoris bosanskim jezikom onda si BOSANAC, BOSNIAK SI KAD ODES KOD AMIDZE U NJEMACKU, I BOSNIAN SI KAD ODES KOD TETKE U AMERIKU!!!
:lol: :lol: :lol: :lol:

Evo jos jednog vrhunskog znalca. Prije nego pocnes pisati nebuloze i gluposti nauci se nekim osnovnim stvarima. Poput toga da je termin "Bosnjak" izvornog slavenskog porijekla i da je dodatak "ak" cest slucaj u slavenskim jezicima kada su imena naroda u pitanju. Primjeri "Slovak" i "Poljak".

A to za seruckanje ostavi svojim divnim ukucanima, kojima ocito nisi predstavljao nista posebno u zivotu pa i nisu trosili nesto puno vremena na tvoj odgoj. :wink:
Krushna mrva

#330 Re: Bosanski jezik

Post by Krushna mrva »

Opetja033 wrote: Neces po sebi ravnati termin Bosnjak i koliko su ljudi znali o tom terminu. Termin "Bosanac" je uvijek i iskljucivo predstavljao regionalnu pripadnost - u ravni sa Hercegovcem, Sandzaklijom, Sumadincem, Dalmatincem, Srbijancem, itd. Uz to termin "Bosanac" je takodje predstavljao naziv za bosanskog-brdskog konja. I nista vise.

Fakat si ba jadan. Cuj Bosanac brdski konj?
Termin Bosnjak je uveo Adilbeg kad se aktivirao, ako si suvise mlad dijete, nek ti stariji kazu. U to vrijeme svi tvoji sadasnji zeleni idoli i komplet SDA bagra su ga pljuvali kako unosi razdor medju muslimane, prijetili mu, a na prste ruke sam mogao prebrojat ko je u mahali i cuo za taj naziv. I ti koji si ocito iz tih zelenih struktura (to vidim po zadrtosti na temi o Egiptu) sad meni dodjes i pricas kako je bilo :-) Takvi kao ti da sutra Tihic odluci da se jezik zove bosnjacki pravili bi od raje budale kako je bosanski sranje
Sta si drugo i mogao ocekivati od nepismene halke, da oni razumiju znacenje imena naroda, znacenje naziva jezika... kako smo posijali tako smo i poznjeli
Hafis

#331 Re: Bosanski jezik

Post by Hafis »

Meni se čini da se vi ne možete dogovoriti ni oko imena naroda, a ne još i jezika.
Krushna mrva

#332 Re: Bosanski jezik

Post by Krushna mrva »

Opetja033 wrote: Evo jos jednog vrhunskog znalca. Prije nego pocnes pisati nebuloze i gluposti nauci se nekim osnovnim stvarima. Poput toga da je termin "Bosnjak" izvornog slavenskog porijekla i da je dodatak "ak" cest slucaj u slavenskim jezicima kada su imena naroda u pitanju. Primjeri "Slovak" i "Poljak".

A to za seruckanje ostavi svojim divnim ukucanima, kojima ocito nisi predstavljao nista posebno u zivotu pa i nisu trosili nesto puno vremena na tvoj odgoj. :wink:
Lupio je, ali i ti vala lupas nenormalno. Bosnak, Bosnaklar je rijec koja se u Turskoj koristi za Bosanac/Bosanci. Nista drugo.
Ali gdje ces od onih koji znanja po Internetu skupljaju ocekivat neko znanje
Opetja033

#333 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

Krushna mrva wrote:
Opetja033 wrote: Neces po sebi ravnati termin Bosnjak i koliko su ljudi znali o tom terminu. Termin "Bosanac" je uvijek i iskljucivo predstavljao regionalnu pripadnost - u ravni sa Hercegovcem, Sandzaklijom, Sumadincem, Dalmatincem, Srbijancem, itd. Uz to termin "Bosanac" je takodje predstavljao naziv za bosanskog-brdskog konja. I nista vise.

Fakat si ba jadan. Cuj Bosanac brdski konj?
Termin Bosnjak je uveo Adilbeg kad se aktivirao, ako si suvise mlad dijete, nek ti stariji kazu. U to vrijeme svi tvoji sadasnji zeleni idoli i komplet SDA bagra su ga pljuvali kako unosi razdor medju muslimane, prijetili mu, a na prste ruke sam mogao prebrojat ko je u mahali i cuo za taj naziv. I ti koji si ocito iz tih zelenih struktura (to vidim po zadrtosti na temi o Egiptu) sad meni dodjes i pricas kako je bilo :-) Takvi kao ti da sutra Tihic odluci da se jezik zove bosnjacki pravili bi od raje budale kako je bosanski sranje
Sta si drugo i mogao ocekivati od nepismene halke, da oni razumiju znacenje imena naroda, znacenje naziva jezika... kako smo posijali tako smo i poznjeli
I dolazis samo sa obicnim spinovanjem i trolanjem kao odgovorom. Nijedan jedini tzv "Bosanac" nikada nije ni na jednoj temi na ovom forumu uspio da navede jedan jedini argument kako bi opravdao tezu imaginarnog "bosanstva". Nikada nijedan jedini argument. Kao sto sam npr. barem nekoliko desetina puta trazio da mi se navede jedan jedini historijski dokument u kojem se govori o "bosanskom narodu".
Radi se dakle o potpuno neobrazovanim, zatucanim ljudima koji svjesno ili nesvjesno prihvataju i sire pricu koja ide u prilog velikosrpskoj kuhinji. Dakle - da li to rade svjesno ili nesvjesno (jer su neobrazovani i jer nemaju pojma o historiji ove drzave i ovog naroda, zatucani element) - neka drugi zakljuce.
Krushna mrva

#334 Re: Bosanski jezik

Post by Krushna mrva »

Hafis wrote:Meni se čini da se vi ne možete dogovoriti ni oko imena naroda, a ne još i jezika.
Bas me zanima sta si se ti sam sa sobom dogovorio kojem narodu pripadas. Mozda onom nebeskom ili onom porijeklom iz Irana?
Ideologija

#335 Re: Bosanski jezik

Post by Ideologija »

Vrćenje u krug je jedino što je bošnjački vrh uspio. Sve same gluposti rade od početka rata do danas. Bez ikakvog smisla i poente su Musliman promijenili u Bošnjak, a danas kukaju šta će bit na popisu. Isto kao što su srpsko-hrvatski preimenovali u bosanski.
Važno je plakat.
Opetja033

#336 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

Krushna mrva wrote:
Opetja033 wrote: Evo jos jednog vrhunskog znalca. Prije nego pocnes pisati nebuloze i gluposti nauci se nekim osnovnim stvarima. Poput toga da je termin "Bosnjak" izvornog slavenskog porijekla i da je dodatak "ak" cest slucaj u slavenskim jezicima kada su imena naroda u pitanju. Primjeri "Slovak" i "Poljak".

Lupio je, ali i ti vala lupas nenormalno. Bosnak, Bosnaklar je rijec koja se u Turskoj koristi za Bosanac/Bosanci. Nista drugo.
Ali gdje ces od onih koji znanja po Internetu skupljaju ocekivat neko znanje
:lol: :lol:

kakva glupost. Prvi pomen termina "Bosnjak" je jos iz vremena Tvrtka II Kotromanica. Nema veze sa Turcima. Da ima veze sa Turcima, kako onda objasniti slavenske termine "Slovak" i "Poljak"?

Tebe, kao osobu koja ocito je nejma pojma o historiji ove zemlje i ovog naroda i koja je potpuni laik, ocigledno buni to sto se termin "Bosnaklar" koristi kod Turaka za sve gradjane BiH?
Pa to upravo ide u prilog bosnjastvu. Jer je u turskom jeziku (kao i u mnogim drugim) ostao taj naziv. Slicno je i sa albanskim. Na poljskom jeziku termin "Bosanci" se kaze "Bośniacy" (izgovara se u potpunosti isto kao Bošnjaci). Isto vazi i za pridjev "bosanski", koji se na talijanskom kaze "bosniaca", na bugarskom "bošnaški", itd.
Termin "Bošnjak" je obuhvatao sve ljude u BiH, kod mnogih jezika na svijetu je ostao taj pojam.
Hajvan

#337 Re: Bosanski jezik

Post by Hajvan »

Krushna mrva wrote:
Opetja033 wrote:

Ispadas ba pravo jadan, kad ne znas sta ces isto kao dijete se tuzakas
No, to ne umanjuje težinu Vašeg ŠOVINISTIČKOG komentara. ;)
Krushna mrva

#338 Re: Bosanski jezik

Post by Krushna mrva »

Hajvan wrote:No, to ne umanjuje težinu Vašeg ŠOVINISTIČKOG komentara. ;)
:-) Ima li ovdje punoljetnih
animals

#339 Re: Bosanski jezik

Post by animals »

hercegovac_pravi wrote:
animals wrote:Ako mi neko pametan moze reci, da li pored Bosanskog postoji i Hercegovacki jezik, jer nesto ne vjerujem da Hercegovci pricaju Bosanski..a ovdje svi spominju Bosnu i Bosanski jezik, nigdje Hercegovine..izgleda da vecina forumasa nema pojma kako im se drzava zove..ili su se vec odrekli Hercegovine..
Ma hajde bježi :lol:
lijepo se spakuj pa pravac npr. u Stolac i pitaj koji jezik govore Bošnjaci..A o 75% Mostara da i ne govorim..promašena teza totalno
Pojasni mi ti, ja stvarno nemam pojma kojim jezikom govore Bosnjaci, ali znam kojim Hercegovci govore..a ti si stari nacionalista pa sa tobom ne vrijedi raspravljati..
Krushna mrva

#340 Re: Bosanski jezik

Post by Krushna mrva »

Opetja033 wrote:
Krushna mrva wrote: Termin Bosnjak je uveo Adilbeg kad se aktivirao, ako si suvise mlad dijeo takte, nek ti stariji kazu. U to vrijeme svi tvoji sadasnji zeleni idoli i komplet SDA bagra su ga pljuvali kako unosi razdor medju muslimane, prijetili mu, a na prste ruke sam mogao prebrojat ko je u mahali i cuo za taj naziv. I ti koji si ocito iz tih zelenih struktura (to vidim po zadrtosti na temi o Egiptu) sad meni dodjes i pricas kako je bilo :-) Takvi kao ti da sutra Tihic odluci da se jezik zove bosnjacki pravili bi od raje budale kako je bosanski sranje
I dolazis samo sa obicnim spinovanjem i trolanjem kao odgovorom. Nijedan jedini tzv "Bosanac" nikada nije ni na jednoj temi na ovom forumu uspio da navede jedan jedini argument kako bi opravdao tezu imaginarnog "bosanstva". Nikada nijedan jedini argument. Kao sto sam npr. barem nekoliko desetina puta trazio da mi se navede jedan jedini historijski dokument u kojem se govori o "bosanskom narodu".
Radi se dakle o potpuno neobrazovanim, zatucanim ljudima koji svjesno ili nesvjesno prihvataju i sire pricu koja ide u prilog velikosrpskoj kuhinji. Dakle - da li to rade svjesno ili nesvjesno (jer su neobrazovani i jer nemaju pojma o historiji ove drzave i ovog naroda, zatucani element) - neka drugi zakljuce.
Kad je sve tako sto su Zulfikarpasicu pravili smicalice i pravili od covjeka budalu? Sto su pricali da je najgori dusman i da unosi smutnju medju Muslimane? Sto su mu prijetili pa se morao sklanjati?... I na kraju odjednom kad im je prhnulo oni sami uzeli njegovu begovsku pricu, a zaboravili na "jedinstvo" Muslimana
Sigurno genijalac kao ti sa svojim Internet znanjem moze objasniti ovaj paradox!

Veze ti nemas. Ne prezas da izmisljas, da valjas gluposti, jednostavno dovoljno si mlad da te uzbudjuju virtuelne rasprave i tu pomoci nema
KENJAC

#341 Re: Bosanski jezik

Post by KENJAC »

Kad sam poso u skolu govorio sam Srpsko - Hrvatski . Onda se neko dosjetio pa je to preinacio u Srpsko- Hrvatski , Hrvatsko - Srpski. Nakon toga dodje demokratija te ja kad odem kod moje rodbine pricam Srpski a kad odem u tazbinu ja pricam Hrvatski ! Medjutim kad dodjem u moje Sarajevo isti ja , onaj sa pocetka price, pricam Bosanski !

I tu mojim jezickim mukama nije kraj. Naime u cetvrtak odoh u Budvu ! Kakva li me tamo novost ceka ?
... A ja nesretnik vazda pricam istim jezikom i sto je najgore niko me ne razumije . Valjda je to zbog mog urbanog akcenta !
Jebo vas jezik, otvorite fabriku !
Opetja033

#342 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

Krushna mrva wrote:
Opetja033 wrote:
Krushna mrva wrote: Termin Bosnjak je uveo Adilbeg kad se aktivirao, ako si suvise mlad dijeo takte, nek ti stariji kazu. U to vrijeme svi tvoji sadasnji zeleni idoli i komplet SDA bagra su ga pljuvali kako unosi razdor medju muslimane, prijetili mu, a na prste ruke sam mogao prebrojat ko je u mahali i cuo za taj naziv. I ti koji si ocito iz tih zelenih struktura (to vidim po zadrtosti na temi o Egiptu) sad meni dodjes i pricas kako je bilo :-) Takvi kao ti da sutra Tihic odluci da se jezik zove bosnjacki pravili bi od raje budale kako je bosanski sranje
Kad je sve tako sto su Zulfikarpasicu pravili smicalice i pravili od covjeka budalu? Sto su pricali da je najgori dusman i da unosi smutnju medju Muslimane? Sto su mu prijetili pa se morao sklanjati?... I na kraju odjednom kad im je prhnulo oni sami uzeli njegovu begovsku pricu, a zaboravili na "jedinstvo" Muslimana
Sigurno genijalac kao ti sa svojim Internet znanjem moze objasniti ovaj paradox!

Veze ti nemas. Ne prezas da izmisljas, da valjas gluposti, jednostavno dovoljno si mlad da te uzbudjuju virtuelne rasprave i tu pomoci nema
Ima li kod tebe nekih historijskih izvora o spominjanju "bosanskog naroda"? Nekih historijskih izvora o tome da je termin "Bosnjak" turskog porijekla?
Ili si kao i svi drugi furaci imaginarnog i nepostojeceg "bosanstva" totalna neuka neznalica po pitanju historije ove drzave i njenog temeljnog naroda?

Isprovaljujes se, izvalis bezbroj nebuloza i pateticnih gluposti bez ijednog jedinog argumenta. Ja ti uzvratim argumentima i ti samo pobjegnes sakrivajuci se u misiju rupu. Tipicno za tzv "bosance", jucerasnje "jugoslovene": obzirom da nemaju argumenata, sve im se svodi na ad hominem supljiranje.

E moj djecace......
animals

#343 Re: Bosanski jezik

Post by animals »

[quote="KENJAC"]Kad sam poso u skolu govorio sam Srpsko - Hrvatski . Onda se neko dosjetio pa je to preinacio u Srpsko- Hrvatski , Hrvatsko - Srpski. Nakon toga dodje demokratija te ja kad odem kod moje rodbine pricam Srpski a kad odem u tazbinu ja pricam Hrvatski ! Medjutim kad dodjem u moje Sarajevo isti ja , onaj sa pocetka price, pricam Bosanski !

I tu mojim jezickim mukama nije kraj. Naime u cetvrtak odoh u Budvu ! Kakva li me tamo novost ceka ?
... A ja nesretnik vazda pricam istim jezikom i sto je najgore niko me ne razumije . Valjda je to zbog mog urbanog akcenta !
Jebo vas jezik, otvorite fabriku ![/qu

:thumbup:
cindrlimindrli

#344 Re: Bosanski jezik

Post by cindrlimindrli »

KENJAC wrote:Kad sam poso u skolu govorio sam Srpsko - Hrvatski . Onda se neko dosjetio pa je to preinacio u Srpsko- Hrvatski , Hrvatsko - Srpski. Nakon toga dodje demokratija te ja kad odem kod moje rodbine pricam Srpski a kad odem u tazbinu ja pricam Hrvatski ! Medjutim kad dodjem u moje Sarajevo isti ja , onaj sa pocetka price, pricam Bosanski !

Jebo vas jezik, otvorite fabriku !
Strasni problemi, da sam na tvom mjestu jednostavno bih rodbini i raji rekao da pricam bosanski i da me vise popuste. :D
MuaDib

#345 Re: Bosanski jezik

Post by MuaDib »

Glavni problem na ovoj temi je mješanje dva pojma, koja su podložna ideološkoj prekompoziciji, zavisno od nacionalnosti učesnika. Bošnjaci tvrde da je bosanski jezik stariji od tri nacije, da je on osnova nekadašnjeg srpsko-hrvatskoj jezika i da je nepravedno zapostavljeno ime jezika. Srbi tvrde da je riječ o izvornom srpskom jeziku i standardu preuzetom iz istočnohercegovačkog narodnog govora, koji je pretaća političkim jezicima gdje djelomično ubrajaju hrvatski, a posebno bosanski i crnogorski jezik. Hrvati tvrde da je njihov autentični govor sputavan srbizacijom, posebno u BiH, u kojoj je stasala baština savremenog hrvatskog jezika, poosebno radom i zalaganjem franjevaca, koji su čak održali i hrvatsku redakciju ćirilice, koja se zove bosančica. Takva ultimatiovno ideološka tumaćenja, stvaraju idiotsku međujezičku realnost, koja poprima rigidne forme izražavanja tipa nasilno govorenje ekavice, nasilna kroatizacija ili nasilno stavljanje glasa h.

Međutim ima jedna činjenica koja se prešućuje, a to je da se i u srpsko-hrvatskom/hrvatsko-srpskom jeziku, priznavala posebnost bosanskohercegovačkog načina izražavanja, što se zvalo bosanskohercegovački književno-jezički izražaj. Ona se zasnivala na priznavanju bosanskog narodnog govora kao autentičnog izraza srpsko-hrvatskog jezika. Međutim podvajanje jezika usljed nasilne nacionalne emancipacije, dovelo je do ultimativnog insistiranja na čistoti bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika, zanemarujući narodni govor koji je ostao nepromjenjen.

Mi govorimo jedan jezik i to jasno pokazuje izgovor Krajišnik bio on Bošnjak, Srbin ili Hrvat ima isti naglasak, Hercegovac bio on Bošnjak, Srbin ili Hrvat ima isti naglasak, Tuzlak bio on Bošnjak, Srbin ili Hrvat ima isti naglasak, Sarajlija bio on Bošnjak, Srbin ili Hrvat ima isti naglasak, dakle narodi imaju jedan jezik, a nasilne podjele ikao su dominantne neće uspjeti. U Bosni i Hercegovini se govori jedan jezik, koji ima svoje varijacije i različitosti, koji Bošnjaci nazivaju bosanskim, Srbi srpskim i Hrvati hrvatskim, što je potpuno irelevantno sa aspekta lingvistike. A to hoće li neko reći tisuću ili hiljadu, prevoz ili prijevoz, opština ili općina, to je samo bogatstvo izražavanja, a ne izraz posebnosti.
Hafis

#346 Re: Bosanski jezik

Post by Hafis »

MuaDib
Glavni problem na ovoj temi je mješanje dva pojma, koja su podložna ideološkoj prekompoziciji, zavisno od nacionalnosti učesnika. Bošnjaci tvrde da je bosanski jezik stariji od tri nacije, da je on osnova nekadašnjeg srpsko-hrvatskoj jezika i da je nepravedno zapostavljeno ime jezika. Srbi tvrde da je riječ o izvornom srpskom jeziku i standardu preuzetom iz istočnohercegovačkog narodnog govora, koji je pretaća političkim jezicima gdje djelomično ubrajaju hrvatski, a posebno bosanski i crnogorski jezik. Hrvati tvrde da je njihov autentični govor sputavan srbizacijom, posebno u BiH, u kojoj je stasala baština savremenog hrvatskog jezika, poosebno radom i zalaganjem franjevaca, koji su čak održali i hrvatsku redakciju ćirilice, koja se zove bosančica. Takva ultimatiovno ideološka tumaćenja, stvaraju idiotsku međujezičku realnost, koja poprima rigidne forme izražavanja tipa nasilno govorenje ekavice, nasilna kroatizacija ili nasilno stavljanje glasa h.

Međutim ima jedna činjenica koja se prešućuje, a to je da se i u srpsko-hrvatskom/hrvatsko-srpskom jeziku, priznavala posebnost bosanskohercegovačkog načina izražavanja, što se zvalo bosanskohercegovački književno-jezički izražaj. Ona se zasnivala na priznavanju bosanskog narodnog govora kao autentičnog izraza srpsko-hrvatskog jezika. Međutim podvajanje jezika usljed nasilne nacionalne emancipacije, dovelo je do ultimativnog insistiranja na čistoti bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika, zanemarujući narodni govor koji je ostao nepromjenjen.

Mi govorimo jedan jezik i to jasno pokazuje izgovor Krajišnik bio on Bošnjak, Srbin ili Hrvat ima isti naglasak, Hercegovac bio on Bošnjak, Srbin ili Hrvat ima isti naglasak, Tuzlak bio on Bošnjak, Srbin ili Hrvat ima isti naglasak, Sarajlija bio on Bošnjak, Srbin ili Hrvat ima isti naglasak, dakle narodi imaju jedan jezik, a nasilne podjele ikao su dominantne neće uspjeti. U Bosni i Hercegovini se govori jedan jezik, koji ima svoje varijacije i različitosti, koji Bošnjaci nazivaju bosanskim, Srbi srpskim i Hrvati hrvatskim, što je potpuno irelevantno sa aspekta lingvistike. A to hoće li neko reći tisuću ili hiljadu, prevoz ili prijevoz, opština ili općina, to je samo bogatstvo izražavanja, a ne izraz posebnosti.
Svaka čast :thumbup:
JohnnyS

#347 Re: Bosanski jezik

Post by JohnnyS »

MuaDib wrote: U Bosni i Hercegovini se govori jedan jezik, koji ima svoje varijacije i različitosti, koji Bošnjaci nazivaju bosanskim, Srbi srpskim i Hrvati hrvatskim, što je potpuno irelevantno sa aspekta lingvistike. A to hoće li neko reći tisuću ili hiljadu, prevoz ili prijevoz, opština ili općina, to je samo bogatstvo izražavanja, a ne izraz posebnosti.
Molim lijepo da se ovo uzme u obzir kad opet krene bitching jer je netko rekao "burek od sira". Jednostavno, to je dio bogatstva izražavanja u hrvatskoj varijanti, dok se u bosanskoj i srpskoj to zove pita sirnica :D
Yug

#348 Re: Bosanski jezik

Post by Yug »

MuaDib wrote:

A koji jezik onda pricaju dalmatinci,zagorci,po tvome i vojvodjani imaju jedinstven nacin izrazavanja.Smijesno.U BiH narodi pricaju stokavskim jezikom kao i u Srbiji i vecini Hrvatske,naravno srpski nacionalisti ce reci da je srpski stokavski jezik ali to jednostavno nije tacno,to je nas juznoslovenski jezik i niko nema monopol nad jezikom.Tako da Muadibe u pitanju je jedan te isti jezik i u Hrvatskoj i u BiH i u Srbiji po svim lingvistickim standardima kao sto rece hrvatska lingvistkinja Snjezana Kordic.

Podjela štokavskog narječja

Štokavsko narječje se klasificira prema dva pravila: radi li se o novoštokavskom ili staroštokavskom (katkad nazvanom staroštokavskom) dijalektu, te o refleksu praslovenskog fonema jat, što se često u latinici bilježi kao ě.
Staroštokavski

Slavonski
Slavonskim dijalektom se govori u dijelovima Slavonije. Miješanog refleksa jata, ikavsko / ekavsko / ijekavski, u slavonskom dijalektu prevladava ikavski refleks jata. Izvorni govornici su uglavnom Hrvati Šokci.

Istočnobosanski
Istočnobosanski ili šćakavski-ijekavski je stari bosanski dijelektom kojim se govori na širem području koje uključuje Sarajevo, Tuzlu, dio Posavine i govori u porječju Fojnice, zatim u bosansko-hrvatskim iseljeničkim oazama oko Virovitice, Hrvatske Kostajnice i nekim hrvatskim naseljima u Mađarskoj. Uglavnom je ijekavski, uz pojedinačne ikavske i ekavske reflekse jata. Karakteristika im je izgovorna skupina-šća umjesto-šta u novoštokavici (kliješća / kliješta). Izvorni govornici su uglavnom Bošnjaci i Hrvati, zatim manji dio Srba na području planine Ozren.

Kosovsko-resavski
Staroštokavski ekavski ili kosovsko-resavski govori se na području dijela sjevernog Kosova i sjeveroistočne Srbije. Zadržao je i neke arhaične oblike u morfologiji, najviše u promjenama po padežima. Izvorni govornici su u velikoj većini Srbi.

Zetsko-južnosandžački
Staroštokavski ijekavski ili zetsko-južnosandžački govori se u istočnom dijelu Crne Gore i jugozapadnom dijelu Srbije, povijesnoj Raškoj koja je za doba turske vladavine dobila ime Sandžak. Jedna od specifičnosti je i dosta često sekundarno jotovanje (npr. đevojka), često uz pojavu novih fonema (/ ś /, / ź /). Izvorni govornici su uglavnom Crnogorci, Bošnjaci i Srbi.

Novoštokavski
Bosansko-dalmatinski ili novoštokavski ikavski
Dubrovački dijalekt
Nekad ova dijalekt bio poseban, a danas je dio ijekavskog novoštokavskog dijalekta (članak Josipa Lisca u "Vijencu" Matice hrvatske).

Istočnohercegovački ili novoštokavski (i) jekavski

Istočnohercegovački dijalekat je mlađi štokavski dijalekt ijekavskog izgovora. Njime se govori u istočnoj Hercegovini, zapadnoj Srbiji, kao iu Hrvatskoj. U Hrvatskoj istočnohercegovački dijalekat je materinski govor gotovo svim Srbima, kao i ostalim nacionalnostima u predjelima s izrazito jakim srpskim imigracijama (Vojna krajina, dijelom Slavonija i Dubrovačko primorje). Ovom dijalektu pripada i većina štokavskih govora Bosne. Prostire se na zapad sve do Čakavskog i kajkavskog narječja, a na sjever sve do Mađarske.

Vojvođansko-šumadijski ili novoštokavski ekavski
Vojvođansko-šumadijski dijalekat pripada grupi mlađih štokavskih dijalekata. Zastupljen je u najvećem dijelu sjeverozapadne Srbije, u Sremu, Šumadiji, Beogradu, najvećem dijelu Bačke i Banata. Ovim dijalektom govore i Srbi u Mađarskoj i Rumunjskoj.
Opće osobine štokavskoga narječja
MuaDib

#349 Re: Bosanski jezik

Post by MuaDib »

Yug wrote:
MuaDib wrote:

A koji jezik onda pricaju dalmatinci,zagorci,po tvome i vojvodjani imaju jedinstven nacin izrazavanja.Smijesno.U BiH narodi pricaju stokavskim jezikom kao i u Srbiji i vecini Hrvatske,naravno srpski nacionalisti ce reci da je srpski stokavski jezik ali to jednostavno nije tacno,to je nas juznoslovenski jezik i niko nema monopol nad jezikom.Tako da Muadibe u pitanju je jedan te isti jezik i u Hrvatskoj i u BiH i u Srbiji po svim lingvistickim standardima kao sto rece hrvatska lingvistkinja Snjezana Kordic
Ja sam se zdaržao u okvirima BiH. Činjenica je da je Vuk Karadžić uzeo istocnohercegovacki dijalekt, kao dio bosanskog narodnog govora, za standardizaciju knjizevnog srpskog, kasnije srpsko-hrvatskog jezika, te je bosančicu iskoristio za fonetsku standardizaciju srpske ćirilice.
Da on to nije uradio stanovnici Vojvodine, Šumadije, Timoćke Krajine i Jugositočne Srbije se ne bi mogli razumjeti, a još manje bi se mogil razumjeti Istrani i Zagorci, Dubrovčani i Otočani sa svojom čakavicom, a još manje Dalmatinci i Zagorci sa svojom ikavicom i kajkavicom.
Dakle temelj zajedničkog jezika je ponikao na prostoru Bosne i Hercegovine i najviše zahvaljujući Vuku, današni stanovnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore savršeno dobro se razumiju.
Revoltage

#350 Re: Bosanski jezik

Post by Revoltage »

o čemu vi raspravljate.
Post Reply