Roditelji ne odobravaju moju vezu

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Henry Chinaski

#326 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by Henry Chinaski »

Najbitnija je ljubav i da ste dosljedni sebi. Ne slušajte nikog pa makar vas svi odjebali zbog vaše odluke. Kad vas na kraju i on/ona odjebe, ne pokušavajte popraviti stare veze ljudi koji su vam željeli dobro nego umrite u samoći ali ponosno.
Slušajte svoje srce, šta znaju šupci oko vas...
jedinaprava

#327 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by jedinaprava »

Nema tog oca koji bi meni mogao stat na put ako je u pitanju ljubav.
Kaze da odes i zaboravis da imas oca... Primitivno. Odi i vidjet ces kako ce promjenit misljenje. Sita sam takvih zatucanih ljudi.

Ne zaboravi, cuko koji laje ne grize.

Dovedi dragog na rucak i vidjet ces da ce ti otac bit ko bubica.

Cuj sebi ce ucinit nesto... Blabla. Razmislja li sta cini svom djetetu?
Voljela bih upoznat toga da mu objasnim par stvari. Seljak!
Henry Chinaski

#328 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by Henry Chinaski »

jedinaprava wrote:Nema tog oca koji bi meni mogao stat na put ako je u pitanju ljubav.
Kaze da odes i zaboravis da imas oca... Primitivno. Odi i vidjet ces kako ce promjenit misljenje. Sita sam takvih zatucanih ljudi.

Ne zaboravi, cuko koji laje ne grize.

Dovedi dragog na rucak i vidjet ces da ce ti otac bit ko bubica.

Cuj sebi ce ucinit nesto... Blabla. Razmislja li sta cini svom djetetu?
Voljela bih upoznat toga da mu objasnim par stvari. Seljak!
Ma u pravu si. Cura već ima 20 godina. Dovoljno je zrela da odjebe svu svoju porodicu bez pardona jer je čeka isto tako zreo momak. Čak puno zreliji od nje. Oboje znaju šta žele od života i živjeće vječno u ljubavi i sreći...
MeSko Hz

#329 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by MeSko Hz »

Ako se već toliko volite i ako je dečko normalan , onda ostaje samo da ti otac ima neki problem , da nije u vama dvoma problem , a ako ga zaista voliš onda ne bi trebalo da utiču roditelji na vašu vezu :)
zippoo87

#330 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by zippoo87 »

ne bi ja bas rekao da su djevojke nove generacije zrele sa 20 godina i da znaju sta hoce...no to je samo moje misljenje ;)
Henry Chinaski

#331 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by Henry Chinaski »

zippoo87 wrote:ne bi ja bas rekao da su djevojke nove generacije zrele sa 20 godina i da znaju sta hoce...no to je samo moje misljenje ;)
Jedno veliko tapšanje po ramenu za razumijevanje sarkazma u mom postu...
Pobresita_Milica

#332 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by Pobresita_Milica »

MeSko Hz wrote:Ako se već toliko volite i ako je dečko normalan , onda ostaje samo da ti otac ima neki problem , da nije u vama dvoma problem , a ako ga zaista voliš onda ne bi trebalo da utiču roditelji na vašu vezu :)
Ma sta znaju roditelji uopste.
Ramzess Veliki

#333 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by Ramzess Veliki »

zippoo87 wrote:ne bi ja bas rekao da su djevojke nove generacije zrele sa 20 godina i da znaju sta hoce...no to je samo moje misljenje ;)
Zar znaju ikad? :shock:
Pobresita_Milica

#334 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

kkić wrote:Pozdrav svima!
Imam jako veliki problem.. Naime, u vezi sam sa dečkom godinu i po, super nam je, volimo se, pronašli smo se u mnogim stvarima, mnogo toga imamo zajedničkog, kada smo zajedno vrijeme nam brzo prolazi... Sve je maltene idealno, pazimo se, čuvamo i stvari se odvijaju polako, bez ikakvog forsiranja i što je najbitnije razumijemo se totalno. On ima 21 godinu, ja 20. On ne studira, ja studiram. Ali, problem je u mojim roditeljima, odnosno ocu. On ne dozvoljava da se viđam sa njim! Nije u pitanju religija, iste smo vjere, problem je njegovo PREZIME! :shock: Otac mi je rekao da će me udaljiti od svega, prekinuti svaku komunikaciju sa svijetom, i čak da ako izaberem dečka da slobodno mogu da idem od kuće i zaboravim da imam oca. Čak je i prijetio da će učiniti nešto sebi. Ništa mi nije jasno, preveliki je pritisak na meni, ne znam šta da radim, volim ga, ne mogu raskinuti s njim, uradila bih sve samo da sačuvam ovu vezu. Je li iko imao slična iskustva, šta da radim? Stvarno sam očajna. :sad:
Još uvijek si mlada, trebas poslusati roditelje. Ne zelim da te razocaram, ali takve veze i u tim godinama, u kojima se roditelji protive, se sakriju. A u medjuvremenu, uglavnom, veza pukne, skontas da to nije pravi izbor za tebe, malo sazrijes i skontas da imas jednog oca...
Anestezija

#335 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by Anestezija »

Kad je ovo postano do sad imaju 4 djece
dobar osjecaj

#336 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by dobar osjecaj »

Uz postovanje roditeljima dolazi i obaveza svakog pojedinca za neko postepeno preuzimanje odgovornosti za vlastiti zivot i postupke. Nema nista lose u tome da sa 20 godina imamo svoj izbor partnera i da branimo svoj izbor i snosimo posljedice za to.
Ultimativne zabrane i roditelji koji donose odluke za nas u dobi od 20 godina treba polako da ustupaju mjesto nasim izborima, odlukama, suocavanju s posljedicama mogucih pogresnih ili nedovoljno dobrih izbora. Svako treba da iskusi vlastiti zivot na svojoj kozi, da bi osjetio slast, radost, patnju i naucio sta je njemu/njoj konkretno dobro i da zivi samostalno.
Pobresita_Milica

#337 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

dobar osjecaj wrote:Uz postovanje roditeljima dolazi i obaveza svakog pojedinca za neko postepeno preuzimanje odgovornosti za vlastiti zivot i postupke. Nema nista lose u tome da sa 20 godina imamo svoj izbor partnera i da branimo svoj izbor i snosimo posljedice za to.
Ultimativne zabrane i roditelji koji donose odluke za nas u dobi od 20 godina treba polako da ustupaju mjesto nasim izborima, odlukama, suocavanju s posljedicama mogucih pogresnih ili nedovoljno dobrih izbora. Svako treba da iskusi vlastiti zivot na svojoj kozi, da bi osjetio slast, radost, patnju i naucio sta je njemu/njoj konkretno dobro i da zivi samostalno.
U pravu si, ali ne treba zanemariti cinjenicu da su u pitanju adolescenti, sto ih ne cini formiranim licnostima, a samim tim moguce je prisustvo sindroma "zabrane" koji vizielno pojacava zelju za tjeranjem inata. Ipak, mislim da u ovoj situaciji, otac ipak ima bolji uvid u stvarnost zivota njegove kcerke.
supercali

#338 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by supercali »

To je diskutabilno jer ne znamo ni nju ni njenog decka ni oca tako da...
dobar osjecaj

#339 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by dobar osjecaj »

Pobresita_Milica wrote: U pravu si, ali ne treba zanemariti cinjenicu da su u pitanju adolescenti, sto ih ne cini formiranim licnostima, a samim tim moguce je prisustvo sindroma "zabrane" koji vizielno pojacava zelju za tjeranjem inata. Ipak, mislim da u ovoj situaciji, otac ipak ima bolji uvid u stvarnost zivota njegove kcerke.
Ne sporim da se licnost moze formirati i apsolutnim prihvatanjem svega sto roditelji sugerisu ili namecu osobi u dobi od 20 godina. Ponekad to moze imati neke za moj ukus mozda prihvatljive rezultate. Mislim da uglavnom vodi formiranju prilicno pasivnih i poslusnih osoba koje cesto pod kozom nose brojne frustracije kao posljedicu prihvatanja tudjih odluka a zeljeli su da sami probaju nesto sto su mislili da je dobro za njih. Ne zagovaram radikalno odbacivanje svega sto roditelji sugerisu, narocito ako se radi o ljudima koji finansijski potpuno ovise o roditeljima, ali postepeno smanjivanje apsolutnog prihvacanja izbora roditelja u korist vlastitih izbora vidim kao bolju opciju.
Jokericious

#340 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by Jokericious »

Ima 20 godina, ne 13.
Pobresita_Milica

#341 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

dobar osjecaj wrote:
Pobresita_Milica wrote: U pravu si, ali ne treba zanemariti cinjenicu da su u pitanju adolescenti, sto ih ne cini formiranim licnostima, a samim tim moguce je prisustvo sindroma "zabrane" koji vizielno pojacava zelju za tjeranjem inata. Ipak, mislim da u ovoj situaciji, otac ipak ima bolji uvid u stvarnost zivota njegove kcerke.
Ne sporim da se licnost moze formirati i apsolutnim prihvatanjem svega sto roditelji sugerisu ili namecu osobi u dobi od 20 godina. Ponekad to moze imati neke za moj ukus mozda prihvatljive rezultate. Mislim da uglavnom vodi formiranju prilicno pasivnih i poslusnih osoba koje cesto pod kozom nose brojne frustracije kao posljedicu prihvatanja tudjih odluka a zeljeli su da sami probaju nesto sto su mislili da je dobro za njih. Ne zagovaram radikalno odbacivanje svega sto roditelji sugerisu, narocito ako se radi o ljudima koji finansijski potpuno ovise o roditeljima, ali postepeno smanjivanje apsolutnog prihvacanja izbora roditelja u korist vlastitih izbora vidim kao bolju opciju.
Opet si upravu, ali recimo da ono sto adolescent smatra dobrim iskustvom za njega, a pri tome nailazi na neodobravanje roditelja, cesto dovodi do ishoda da su roditelji ipak bili upravu, jer podsvjesno negdje se uvijek javlja ona crta autoriteta koji to neodobrava.
Henry Chinaski

#342 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by Henry Chinaski »

Jokericious wrote:Ima 20 godina, ne 13.
To je otprilike isto.

Uloge:
Zaljubljena tinejdžerica (poznat profil, odsustvo racionalnog razmisljanja, hormoni preuzimaju apsolutnu vlast, društvo ima ogroman uticaj na osobu)
Momak, možda zaljubljen (raji vjerovatno priča o svojim seksualnim dogodovštinama i ako ga pogleda neka ljepša neće se dvoumiti ni sekunde, a samo je pitanje vremena)
Otac (čovjek od minimalno 40 godina sa životnim iskustvom koji, vjerovatno, bezrezervno voli svoje dijete, vjerovatno racionalan)

U svemu ovome, ne poznajući nikog od ovih ljudi, većina forumaša staje na stranu cure i nudi "zrele" savjete da se odjebe otac i porodica bez ikakve rasprave. Pretpostavljam da niko od ovih "savjetnika" nema preko 20 godina?
dobar osjecaj

#343 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by dobar osjecaj »

Pobresita_Milica wrote:Opet si upravu, ali recimo da ono sto adolescent smatra dobrim iskustvom za njega, a pri tome nailazi na neodobravanje roditelja, cesto dovodi do ishoda da su roditelji ipak bili upravu, jer podsvjesno negdje se uvijek javlja ona crta autoriteta koji to neodobrava.
Pa po tom receptu niko ne treba uopste misliti svojom glavom sve dok su roditelji zivi.
U sustini izgleda da je moguce da je dovoljno samo da slusamo sta i kako kazu roditelji i da uopste ne koristimo mozak i zanemarimo ikakve vlastite individualne porive i potrebe. Roditelji cesto jesu u pravu i to je sasvim logicno jer su uvijek ispred nas 20+ godina i poznata im je vecina stvari kroz koje prolazimo.
Ipak, postujuci iskustvo i sve sto nam roditelji jesu, zdravije je da se svaki pojedinac razvija i uci postepeno samostalno smanjujuci bespredmetnu poslusnost i iduci za svojim nagonima, praveci vlastite greske i tako samostalno pravi neku vlastitu mjeru zivota kakav zeli za sebe.
Ja sam taj tip osobe i privlace me ljudi koji imaju vlastito ja, potkovano razlicitim iskustvima i preuzimanjem odgovornosti za svoj zivot. Zahvalna sam roditeljima za svaki put kad su mi rekli "radis to na svoju odgovornost" i obozavam osjecaj kontrole nad svojim zivotom uz sve dobro i lose sto ide u tom paketu.
zippoo87

#344 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by zippoo87 »

dobar osjecaj wrote:
Pobresita_Milica wrote:Opet si upravu, ali recimo da ono sto adolescent smatra dobrim iskustvom za njega, a pri tome nailazi na neodobravanje roditelja, cesto dovodi do ishoda da su roditelji ipak bili upravu, jer podsvjesno negdje se uvijek javlja ona crta autoriteta koji to neodobrava.
Pa po tom receptu niko ne treba uopste misliti svojom glavom sve dok su roditelji zivi.
U sustini izgleda da je moguce da je dovoljno samo da slusamo sta i kako kazu roditelji i da uopste ne koristimo mozak i zanemarimo ikakve vlastite individualne porive i potrebe. Roditelji cesto jesu u pravu i to je sasvim logicno jer su uvijek ispred nas 20+ godina i poznata im je vecina stvari kroz koje prolazimo.
Ipak, postujuci iskustvo i sve sto nam roditelji jesu, zdravije je da se svaki pojedinac razvija i uci postepeno samostalno smanjujuci bespredmetnu poslusnost i iduci za svojim nagonima, praveci vlastite greske i tako samostalno pravi neku vlastitu mjeru zivota kakav zeli za sebe.
Ja sam taj tip osobe i privlace me ljudi koji imaju vlastito ja, potkovano razlicitim iskustvima i preuzimanjem odgovornosti za svoj zivot. Zahvalna sam roditeljima za svaki put kad su mi rekli "radis to na svoju odgovornost" i obozavam osjecaj kontrole nad svojim zivotom uz sve dobro i lose sto ide u tom paketu.
:thumbup: :thumbup:
mislim da svako od negdje 18-19. godine treba da se vise ukljucuje u svoj zivot i vise da sam donosi odluke,roditelji bi tu treali da imaju ulogu savjetnika a najbolje bi bilo kada bi djeca sama pitala i trazila savjete
naravno ovo sada zavisi od nekih faktora,neki roditelji nisu zainteresovani,neki ne razumiju,neki nemaju vremena ali bez price i razgovora nema nista,kad tada se ce se morati pricati a bolje je prije,nego kada se napravi greska i onda je teze popravljati

ja uopste ne kontam ove "moderne" trendove zatvaranja djece u kucu ,gdje samo sjede na netu i bulje u racunar
zar ti roditelji stvarno misle da se iskustvo stice buljeci u monitor a opravdanja za ove akcije su im,opasno,puno narokamana,budala,ovih onih i naranvno taj famozni "ograniceni izlazak",to mi je nesto najsmjesnije i biti ce sve dok mi neko REALNO ne objasni zasto to radi,tj.koja je prednost ogranicenog u odnosu na neograniceni izlazak :D
Ramzess Veliki

#345 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by Ramzess Veliki »

Ma šta roditelji znaju ... otkad su mi to postali brane mi da se opijam, drogiram kurvam i tetoviram. Svake mi godine drobe da prodam motor. Uz to glasaju za Koaliciju za promjene a nagovarali me da se učlanim u SDP. :roll:
Zatamnjena stakla

#346 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by Zatamnjena stakla »

Moja mama je bila protiv djevojke koja je ateista.

Sa mooooog!
Henry Chinaski

#347 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by Henry Chinaski »

Meni nisu dali da hodam sa curom koja me stalno mlatila.
Pobresita_Milica

#348 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Henry Chinaski wrote:Meni nisu dali da hodam sa curom koja me stalno mlatila.
Nisu mi jasni
Henry Chinaski

#349 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Post by Henry Chinaski »

Pobresita_Milica wrote:
Nisu mi jasni
Ali ja sam slijedio svoj san i prekinuo sve veze sa porodicom. Sad smo u sretnom braku već 10 godina i mlati me samo petkom.
Pobresita_Milica

#350 Re: Roditelji ne odobravaju moju vezu

Henry Chinaski wrote:
Pobresita_Milica wrote:
Nisu mi jasni
Ali ja sam slijedio svoj san i prekinuo sve veze sa porodicom. Sad smo u sretnom braku već 10 godina i mlati me samo petkom.
Ali je bitno da si prosao to iskustvo i izabrao da sam sebi krojis zivot. Ipak je tvoja licnost izgradjena na tvojim slobodnim izborima. A sad možeš da kazes roditeljima: "Booom! In your face!! Bije me samo petkom."
Jer kompromis je tvoj izbor.
Post Reply