Polovan automobil do 10.000 KM?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
plucna mahramica

#326 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by plucna mahramica »

Selmir_Tz wrote:
plucna mahramica wrote:A jeepa si mislio manuelca? :D
Za Jeepa je lako, postoji Facebook grupa čiji sam član, ljudi imaju informacije o svemu, dijelovi, servisi, sve.

To je inače ta mašina

http://www.pik.ba/artikal/5725412/pasat-5-plus/
Sta je tu lako, clan sam i ja te grupe, i siguran budi da ces prije popraviti tog automatika nego jeepovog. Tebi je najbolje da das nekome te pare pa neka ti kupi auto, bar onda mozes njega kriviti ako sta krene naopako jer ti sam to nisi u stanju. A da ne pricamo o tome da se ne kupuje auto od 10, ako nemas 15 kesa.
Qler

#327 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by Qler »

Ja sam potrosio preko 9000KM za 7 dana. Nasao auto koje mi se svidja, pregledao ga u servisu i kupio. Nema tu puno pameti. Kupujes polovno auto, staro preko 7 godina, mora biti nekih problema. Ako te strah, kupi novu daciu ili nesto slicno i budi miran u garantnom roku...

Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
staradis

#328 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by staradis »

realno covjek rekao. Rasprava se moze voditi samo o preferencijama.
zilla_

#329 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by zilla_ »

Ja da imam fond od nekih 10 000 za auto bez razmišljanja bi uzeo nešto ovog tipa:

http://www.pik.ba/artikal/10220990/bmw-318d/

Ovi bmw-i su mi vrh :thumbup: Usput drug mi ima istog i preadovoljan je... kune se u njega :izet:
Mlad i Nevin

#330 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by Mlad i Nevin »

Ja mislim da bi se više trebao brinuti za nimalo jeftino održavanje tog motora, nego za automatski mjenjač. Al' Passat izgleda k'o mina, što jest jest. Cijena mu nije jaka zbog tog velikog benzinca koji ima skupu registraciju i još skuplje servise.
Selmir_Tz

#331 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by Selmir_Tz »

V6 benzinac je mnooogo jeftiniji za održavanje nego 2.5 dizel. čak i 1.9TDI mislim na VW/Audi auta). Zamjena zupčastog je samo 350KM (remenje+španeri), nema plivajući zamajac, nema pvp, nema turbinu...raspitao sam se kod majstora koji mi održava sva auta u široj familiji. On kao problem ističe mjenjač.

@plucna mahramica

Jeep sam istakao zbog toga što se kod njeg bar nešto zna, neki servisi koji bar nešto mogu ili znaju. Nigdje ni uz pomoć Google nisam uspio da nadjem da je neko popravio krepan mjenjač na 2.8 motoru na našim prostorima, spominju se neki likovi iz Tinje, Sarajeva...ali niko da kaže da je problem riješio.
plucna mahramica

#332 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by plucna mahramica »

I to znaci da ga nije rijesio? Isti majstor koji bi ti radio jeep mjenjac, moze komotno i taj.
ob433

#333 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by ob433 »

plucna mahramica wrote:A da ne pricamo o tome da se ne kupuje auto od 10, ako nemas 15 kesa.
ovo treba uokviriti !

ps a Selmir je kupac svega zivog, prvo je udavio one na temi o terencima , sad izmislja bmw, pasat... tinki vinki , 100 posto ovakvi se na kraju zeznu i kupe nezagrnut grob
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#334 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by mk ultra »

zilla_ wrote:Ja da imam fond od nekih 10 000 za auto bez razmišljanja bi uzeo nešto ovog tipa:

www.pik ba/artikal/10220990/bmw-318d/

Ovi bmw-i su mi vrh :thumbup: Usput drug mi ima istog i preadovoljan je... kune se u njega :izet:
samo kupujte BMW iz uvoza, i to ove dizel motore prije TÜ
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#335 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by mali_milojica »

zilla_ wrote:Ja da imam fond od nekih 10 000 za auto bez razmišljanja bi uzeo nešto ovog tipa:

http://www.pik ba/artikal/10220990/bmw-318d/

Kad ga proda,proklinjat ce ga.
Tako to ide kod vecine nas.
Dok ga vozis trosi gradske 5 lit,kad ga prodas,ide prica,nema sanse ispod 9.
beco

#336 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by beco »

Znam da je kod nas san turbo dizel ali meni je nekako nesigurno kad kupujem polovno auto da uzmem trubo dizela cisto zbog odrzavanja. Nego moze li me neko posavjetovati o Toyoti Auris 1.6 vti benzincu negdje 2009 godište.
drndalo

#337 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by drndalo »

Sta te treba savjetovati ? Fin auto, doduse nije Golf, ali... :wink:
mali_milojica

#338 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by mali_milojica »

drndalo wrote:Sta te treba savjetovati ? Fin auto, doduse nije Golf, ali... :wink:
I bolje je sto nije :D
Samo ne vjerujem da se taj auto moze uzeti za ove pare. Prije ce to biti 15k+
L u c i f e r

#339 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by L u c i f e r »

mali_milojica wrote:

http://www.pik ba/artikal/10220990/bmw-318d/

Kad ga proda,proklinjat ce ga.
Tako to ide kod vecine
nas.
Dok ga vozis trosi gradske 5 lit,kad ga prodas,ide prica,nema sanse ispod 9.
:lol: :thumbup:
Ridjobrki

#340 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by Ridjobrki »

Uklapam se i ja u ovu temu...

Meni treba savjet oko Alfe GT, planiram uvoz i kupovinu u martu. Ima ih pristojnih za 3.500 €, do marta će i te uz malo cjenkanja biti po 3 milje. Znam da im pada cijena jer su Alfe a pogotovo ove GT varijante nekonkurentne na tržištu jer im je mala ciljna grupa, tu otpadaju obiteljski ljudi, većina žena kojima je ovo previše muški auto - malo kome paše polovna Alfa GT.

Meni odgovara i pravo mi se sviđa taj auto ali me svi odgovaraju od te kupovine, što je i logično i razumljivo. Znam da za tih 8-10 hiljada koliko bi me izišla mogu dobiti auto koje bi bilo dosta mudrija kupovina ali imam i ja svoje protuargumente za one koji mi kažu da to ne može valjat' nikako i da je to glupo:

1. Cijena je niska jer Alfe nisu tražena roba - zakon tržišta i ponude i potražnje. Tim prije što je za coupe još manja potražnja.
2. Održavanje nije problem jer odgovaraju svi dijelovi sa 147-ice a i 156-ice kao i dosta njih sa bratskih FIAT modela.
3. Motor je 1.9 JTD sa kojim imam iskustva iz Opela, to je isti onaj CDTi i pouzdan je, dugotrajan i nema problema s njim.
4. U poređenju sa drugim coupeima neuporedivo je ljepša a cijenom je prihvatljivija od npr Astre GTC ili sličnih modela.

Na ovo sad dođe sva ona priča o Alfama i lošoj kvaliteti ali znam ljude koji godinama voze Alfe bez ikakvih problema, prvi moj zet ima jednu koja godinama piči k'o metak a znam da on baš i nije savjestan u održavanju auta kao što sam ja.

Ono što me ustvari zanima jeste: ima li neki trik koji se može primijeniti pri odabiru Alfe. Npr. zna se da niko pametan ne uzima Lagunu II rađenu prije 2005 i da one starije imaju probleme sa elektronikom. Ima li nešto tako na šta treba paziti i što može smanjiti potencijalnu opasnost da uzmeš problematično auto ili je sve pitanje sreće? Prelomio sam i želim uzeti ovo auto ali neću srkletiti, nije mi hitno i imam nekoliko mjeseci da još razmislim jer je baš tricky odabir u pitanju.

I molim vas, nemojte prepucavanja oko marki i ponavljanja vazda istih priča, svjestan sam toga svega i treba mi bilo šta konkretno i praktično. Thx! :)
romeomoraprezivjeti

#341 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by romeomoraprezivjeti »

Brko,nek bude sretno sta god da odaberes, gt pogotovo!!!!! Samo trazi auto kojem se zna porijeklo,pa makar imala i vise km na satu,ali da su tacni 100%. Odrzavanje ti nece biti problem,ima dijelova u gotovo svakoj prodavnici autodijelova.

poslano s moga Sonija Ze:-D
mali_milojica

#342 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by mali_milojica »

Ridjobrki wrote:Uklapam se i ja u ovu temu...

Meni treba savjet oko Alfe GT, planiram uvoz i kupovinu u martu. Ima ih pristojnih za 3.500 €, do marta će i te uz malo cjenkanja biti po 3 milje. Znam da im pada cijena jer su Alfe a pogotovo ove GT varijante nekonkurentne na tržištu jer im je mala ciljna grupa, tu otpadaju obiteljski ljudi, većina žena kojima je ovo previše muški auto - malo kome paše polovna Alfa GT.

Meni odgovara i pravo mi se sviđa taj auto ali me svi odgovaraju od te kupovine, što je i logično i razumljivo. Znam da za tih 8-10 hiljada koliko bi me izišla mogu dobiti auto koje bi bilo dosta mudrija kupovina ali imam i ja svoje protuargumente za one koji mi kažu da to ne može valjat' nikako i da je to glupo:

1. Cijena je niska jer Alfe nisu tražena roba - zakon tržišta i ponude i potražnje. Tim prije što je za coupe još manja potražnja.
2. Održavanje nije problem jer odgovaraju svi dijelovi sa 147-ice a i 156-ice kao i dosta njih sa bratskih FIAT modela.
3. Motor je 1.9 JTD sa kojim imam iskustva iz Opela, to je isti onaj CDTi i pouzdan je, dugotrajan i nema problema s njim.
4. U poređenju sa drugim coupeima neuporedivo je ljepša a cijenom je prihvatljivija od npr Astre GTC ili sličnih modela.

Na ovo sad dođe sva ona priča o Alfama i lošoj kvaliteti ali znam ljude koji godinama voze Alfe bez ikakvih problema, prvi moj zet ima jednu koja godinama piči k'o metak a znam da on baš i nije savjestan u održavanju auta kao što sam ja.

Ono što me ustvari zanima jeste: ima li neki trik koji se može primijeniti pri odabiru Alfe. Npr. zna se da niko pametan ne uzima Lagunu II rađenu prije 2005 i da one starije imaju probleme sa elektronikom. Ima li nešto tako na šta treba paziti i što može smanjiti potencijalnu opasnost da uzmeš problematično auto ili je sve pitanje sreće? Prelomio sam i želim uzeti ovo auto ali neću srkletiti, nije mi hitno i imam nekoliko mjeseci da još razmislim jer je baš tricky odabir u pitanju.

I molim vas, nemojte prepucavanja oko marki i ponavljanja vazda istih priča, svjestan sam toga svega i treba mi bilo šta konkretno i praktično. Thx! :)
Ja znam samo za trik kod 159,godista 2007 i starije. Imaju problema sa letvom volana i kruzi zafrkancija,ako nije mjenjana,mjenjaces je ti. Kasnije je i to rijeseno.
Kod GT stvarno nema nikakvih skrivenih kvarova da bi je morao izbjegavati. Jedina su boljka gornje lafete (kao i na 147 ili 156),koje ako se kupuju neke jeftine se moraju mjenjati sezonski kad i ulje :D ,ako se kupuju neke dobre ili cak orginal mogu potrajati dosta duze,ali su naravno dosta skuplje u nabavci.
JTD nije opjevan samo jos u pjesmama. Odlican motor,ljudi se kunu u njega kao drugi u 1.9 TDI kod VW. Znaci,motor bez mana.
Izbjegavati samo i iskljucivo 2.0 JTS,svi ostali motori mogu proci.
Ridjobrki

#343 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by Ridjobrki »

Hvala, @romeomorapreživjeti :)

@malimilojica (sjoj nicka, odmah mi pred očima dijete među krmčićima :lol: :lol: :lol: ), ne plaše mene lafete ni letve, to je pjesma. Takođe, sve što treba redovno mijenjati ima da se mijenja - ulje, filteri, ovo-ono. Nije frka ni za ostale stvari koje često valja mijenjati ubrzo nakon kupovine kao što su zupčasti ili dijelovi kočionog ili transmisionog sistema - ljudi očekuju da im neko proda auto sa zamijenjenim setom zupčastog, setom kvačila, novim pločicama i diskovima i dva seta novih guma za 5 milja, ne ide to tako...

Ja sam realan i očekujem da ću nakon kupovine morati u prvih pola godine - godinu potrošiti možda milju ili dvije na tako te kvarove i ok sam sa tim. Ono čega me je frka (naslušao se tih priča, jbg...) jesu oni legendarni kvarovi na elektronici tipa "vozio ga kod deset majstora i nijedan nije znao reći šta mu je a potrošio tri hiljade", svi smo čuli za te priče. :D

Samo me je elektronike frka, za ostalo je lako. A o motoru ne treba trošiti riječi, kao što i sam kažeš samo još u pjesmama nije opjevan. Ja sam u karavanu imao taj motor sa 74 kW sa šestostepenim manualcem i to je grizlo nevjerovatno! Užitak bilo voziti uz ove naše planine a i na autoputu - to je uvijek imalo još gasa! :) :) :) Taj motor sa 110 kW u coupeu će onda biti sjajna stvar. :)
530i

#344 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by 530i »

Brko, nije 1996. godina, ima se internet, ništa nije nedokučivo ili neshvatljivo. A, i ti i takvi kvarovi su više legende, nego realnosti....
Industrialyzer

#345 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by Industrialyzer »

http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-147 ... dvice.html

Ovdje imas iz prve ruke informacije, odlican forum :thumbup:

http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-147-156-and-gt/

Sretno sa kupovinom, GT je lutka 8-)
xamp

#346 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by xamp »

Ridjobrki wrote:Hvala, @romeomorapreživjeti :)

@malimilojica (sjoj nicka, odmah mi pred očima dijete među krmčićima :lol: :lol: :lol: ), ne plaše mene lafete ni letve, to je pjesma. Takođe, sve što treba redovno mijenjati ima da se mijenja - ulje, filteri, ovo-ono. Nije frka ni za ostale stvari koje često valja mijenjati ubrzo nakon kupovine kao što su zupčasti ili dijelovi kočionog ili transmisionog sistema - ljudi očekuju da im neko proda auto sa zamijenjenim setom zupčastog, setom kvačila, novim pločicama i diskovima i dva seta novih guma za 5 milja, ne ide to tako...

Ja sam realan i očekujem da ću nakon kupovine morati u prvih pola godine - godinu potrošiti možda milju ili dvije na tako te kvarove i ok sam sa tim. Ono čega me je frka (naslušao se tih priča, jbg...) jesu oni legendarni kvarovi na elektronici tipa "vozio ga kod deset majstora i nijedan nije znao reći šta mu je a potrošio tri hiljade", svi smo čuli za te priče. :D

Samo me je elektronike frka, za ostalo je lako. A o motoru ne treba trošiti riječi, kao što i sam kažeš samo još u pjesmama nije opjevan. Ja sam u karavanu imao taj motor sa 74 kW sa šestostepenim manualcem i to je grizlo nevjerovatno! Užitak bilo voziti uz ove naše planine a i na autoputu - to je uvijek imalo još gasa! :) :) :) Taj motor sa 110 kW u coupeu će onda biti sjajna stvar. :)
To je ako ga odvedes majstoru koji nema dijagnostiku.
staradis

#347 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by staradis »

Pik juce, dacia 2006 logan 1.4 plin 4999 KM 81000 km

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
romeomoraprezivjeti

#348 Re: Odg: Polovan automobil do 10.000 KM?

staradis wrote:Pik juce, dacia 2006 logan 1.4 plin 4999 KM 81000 km

Svaka cast!!!:-)

romeomoraprezivjeti

#349 Re: Odg: Polovan automobil do 10.000 KM?

uskrsno_respo wrote:Ako kupis pezo ili citroena dovedi ga kod mene na dijagnostiku i vidis sta mu sve fali i nije u redu za popravke kod majstora odes
Hebo ti svoju gramatiku.:-D Kako cc slusa?:-)

staradis

#350 Re: Odg: Polovan automobil do 10.000 KM?

Post by staradis »

romeomoraprezivjeti wrote:
staradis wrote:Pik juce, dacia 2006 logan 1.4 plin 4999 KM 81000 km

Svaka cast!!!:-)

hehe ne ne nisam kupio samo kazem za interesantan oglas
Post Reply