Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
sarajevoxxxx

#326 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

taahrir wrote:
Sekularisticku pascad samo sabljama isjec, sabljama je pocelo, oni su ti koji su prvi digli sablju, a sabljama ce i zavrsiti!
Drugog puta nema i sa sekularistickom gamadi ne moze drugog puta ni biti !
Ma jok, ne radi se to o sekularistima. Bio sam sa Egipćanima na žalost to je jako čudan mentalitet, nema to veze sa vjerom ili sekuarizmom, jednostavno takvi su kolektivno svi.

Mislim da je kod vojske glavni motiv sačuvati privilegije koje su imali, da su im i sekularisti dirnuli u te privilegije isto bi se proveli. Ovi ubijeni na slici svi su golobradi, to je običan narod, mislim da tu ima i kršćana, i islamista, i sekularista., kao što je vojsku na početku podržala i selefistička stranka Nur, dakle, ne radi se islam vs sekularizam, mada na žalost kako vrijeme prolazi sve se više i to naglašava.

kao i u Siriji, niko nije spominjao sukob Alevita i sunita ili siita. Kasnije se to pretvorilo u sukob ta dva pravca.

Ovdje je okidač čisti interes, tu su plate vojnicima, tu je moč, većina egipatskog kapitala je u rukama vojske. Bolesni interes i pohlepa i blentavi mentalitet i ostala egipatovština, sve je to dovelo do ovoga danas šta imamo.
Last edited by sarajevoxxxx on 08/07/2013 22:35, edited 1 time in total.
taahrir

#327 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by taahrir »

shbc wrote:
taahrir wrote: Sekularisticku pascad samo sabljama isjec, sabljama je pocelo, oni su ti koji su prvi digli sablju, a sabljama ce i zavrsiti!
Drugog puta nema i sa sekularistickom gamadi ne moze drugog puta ni biti !
:shock:

Ovaj post nije za administracije, vec za SIPE.
Preko pp dam ti licne podatke, a ti meni svoje, da se nadjemo licem u lice, na kafi, ne moras se sipom zahmetit, jel moze? :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#328 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» taahrir

kome je nasilja, neka ga negdje drugo provodi i zagovara. ovo je forum.
:)
sarajevoxxxx

#329 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

djugum wrote:
Ma ja, demokratija po ukusu islamista, ako neces po "njihovom" onda ces pod sablju...cemu diskusija dalje sa ovakvim ljudma?
Vojni udar i vojna hunta je anticivilizacijski gest to treba biti svima jasno i islamistima i sekularistima. To je prošlost i vracanje u najrcnje doba diktature. Egipat jeste u kuršlusu ali vojni udar je zadnja stvar koja se mogla desiti tom društvu. Bili su izbori islamisti su ih ogromnom većinom dobili, i tačka. Kome je krivo neka to riješi sa sobom. Kome se ne sviđa eno mu izbori za par godina drugi. Ko misli da mu je dugo čekati postoje i prijevremeni izbori i naravno da ih je teško dobiti koja vlast se tek tako predaje. Samo lud čovjek bi pristao na prijevremene izbore u situaciji kada vlast čekaš 4 decenije.

Vojni udar je klasična prevara, zloupotreba koja možda može proči u Kongu ili Nikaragvi ili nekoj drugoj zabiti. U Egiptu samo vrhunski idiot i zatucani glupan iz vojske može započeti taj ples smrti, igranje sa nacijom , igranje sa milionima ljudskih života.

Vojska je glupa, zapovjednici su takvi idioti a to se danas vidjelo na konferenciji, pa ti ljudi njihov mentalni sklop je u rangu jednog napaljenog tinejđera, i takvi ljudi sebi daju za pravo da odlučuju o sudbini miliona Egipćana.

Izbori su jedino mjerilo, jedini ispravan način dolaska na vlast, sve ostalo je egipatovština, i sve ostalo će Egipat odvesti u građanski rat sa nesagledivim posljedicama.
славянин

#330 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by славянин »

sarajevoxxxx wrote:
djugum wrote:
Ma ja, demokratija po ukusu islamista, ako neces po "njihovom" onda ces pod sablju...cemu diskusija dalje sa ovakvim ljudma?
Vojni udar i vojna hunta je anticivilizacijski gest to treba biti svima jasno i islamistima i sekularistima. To je prošlost i vracanje u najrcnje doba diktature. Egipat jeste u kuršlusu ali vojni udar je zadnja stvar koja se mogla desiti tom društvu. Bili su izbori islamisti su ih ogromnom većinom dobili, i tačka. Kome je krivo neka to riješi sa sobom. Kome se ne sviđa eno mu izbori za par godina drugi. Ko misli da mu je dugo čekati postoje i prijevremeni izbori i naravno da ih je teško dobiti koja vlast se tek tako predaje. Samo lud čovjek bi pristao na prijevremene izbore u situaciji kada vlast čekaš 4 decenije.

Vojni udar je klasična prevara, zloupotreba koja možda može proči u Kongu ili Nikaragvi ili nekoj drugoj zabiti. U Egiptu samo vrhunski idiot i zatucani glupan iz vojske može započeti taj ples smrti, igranje sa nacijom , igranje sa milionima ljudskih života.

Vojska je glupa, zapovjednici su takvi idioti a to se danas vidjelo na konferenciji, pa ti ljudi njihov mentalni sklop je u rangu jednog napaljenog tinejđera, i takvi ljudi sebi daju za pravo da odlučuju o sudbini miliona Egipćana.

Izbori su jedino mjerilo, jedini ispravan način dolaska na vlast, sve ostalo je egipatovština, i sve ostalo će Egipat odvesti u građanski rat sa nesagledivim posljedicama.
Islamisti prizivaju demokratiju i bore se za istu dok ne dodju na vlast, kada dodju druga prica pocinje.
sarajevoxxxx

#331 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

славянин wrote:
sarajevoxxxx wrote:
djugum wrote:

Islamisti prizivaju demokratiju i bore se za istu dok ne dodju na vlast, kada dodju druga prica pocinje.
Teravija večeras, nastavit ćemu sutra ili poslije ako Bog da.

Žao mi Egipćana, ali Bože moj, valjda će i toj zemlji jednog dana sunce progrijati i blagostanje kakvo takvo doći. Allahumustean.
pike

#332 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by pike »

Jedina svjetla tacka u ovome svemu jeste to da je Egipat izgleda jedina zemlja Arapskog proljeca koja je ozbiljno shvatila revoluciju. Revolucije su uvjek i svugdje krvave, zaptljane, i haoticne. Egipat je trenutno sve to, i bice tu jos komesanja i krvi. Nadam se da ce bar na kraju na dobro izaci za Egipat i Egipatski narod, a ohrabrujuce je to sto je Egipatski narod revoluciju shvatio ozbiljno.
djugum

#333 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by djugum »

sarajevoxxxx wrote:
djugum wrote:
Evo slozicu se s tobom, izbori jesu jedino mjerilo, vojni udar je prevara.
Ali kad izadje onoliko ljudi na proteste ja da sam predsjednik dobro bi se zapitao u cemu je problem. Prijevremeni izbori su u onom momentu bili jedino ispravno rijesenje, ne razumijem zasto je riskirao ovo? Pogotovo kad cujem kako MB ima vecinsku podrsku u cemu je onda fora, zasto ne prijevremeni izbori?
Opet kazem, bilo koja vlast na zapadu kad bi bila konfrontirana protestima onih razmjera slomili bi se ko ce prvi dati ostavku.
Lacrosse

#334 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Lacrosse »

sarajevoxxxx wrote:
djugum wrote:

Koji vojni udar?

Ja samo vidim islamiste koji hoce da grade kalifat na najstarijoj civilizaciji, pa nije Faraon bio musliman a kopti su bili u Egiptu prije Islama. Ubijati te ljude, kao manjina, dovoditi islamiste sa Sinaja koji su od onog rata s Izrelom ostali zarobljeni u vremenu i prostori, odbijati da se dogovoris sa opozicijom, koja je u stvari vecina, odbijati da sidjes s vlasti kad je jasno da zemlja u godinu dana nakon sto je otisao Mubarak je otisla samo dalje i na ivici civilnog rata, insistirati da je civilni rat bolji zbog principa, nego da sjase Musa da uzjase Pusa, nazivati vojnim udarom prelaznu situaciju u kojoj ce se organizovati vanredni izbori, MB se moze prijaviti na te izbore, pa neka izvole njeni glasaci ako su u veci neka pobjede ali ne moze se to nazivati vojnim pucem, i ako je MB Mubaraka smjenio protestima, onda imaju pravo i da MB protestima smjene oni koji su sa njima nezadovoljni, a ocigledno je da su gori od Mubaraka jer je Mubarak vladao Egiptom 40 godina, a MB 1 godinu, ocigledno je da su u manjin, i ocigledno je da guraju vjernike na vojsku da ginu pa onda slikaju krvave Kurane i slicno, nebi li kako dobili suport iz Islamskom svijeta, onog istog u kojem je rat u Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Siriji, LIbiji, evo sad treba i u Egiptu.

I jos nesto. Hvala bogu pa Egipat ima vojsku koja je institucija, i koja nije kao JNA. Ta ista vojska je smjenila i Mubaraka prije 1 godinu da nebi doslo do obracuna, i nakon godinu dana opet mora ciniti isto. To nije vojni udar, to je posao jedne armije je da sacuva bilo kakav mir je bolji od rata. A zna se kome je u cilju rat. Onim kojima je dzenet obecan jer su poginuli za Mursija. Jedino takvima ne smeta da ih ubije neko jurisajuci na druge demonstrante s kamenom u ruci, da bi na nekog drugog muslimana bacili kamencnu ne bili dobio krvarenje na mozgu i umro. Kad budu ubijali ih u kucama, ispred djece, na njihovom imanju, gdje nisu nikom prijetili i ne remete mir, onda cu imati suosjecanja. Ovako, gledam Egipat i mislim se sta je nama uradila JNA, a kako u Egiptu vojska stiti volju gradjana. Imali su pravo na izbore, imali su pravo na demonstracije, imaju pravo da opet glasaju, ali nemaju pravo da zapocinju rat oko necije stolice. To nije demokratija, to je diktatorijat, a u Islamu nema diktatora, jer nije niko bogom dan i nezamjenjiv. Zbog toga ako hoce demokratiju moraju se nauciti sporazumjeti, dogovoriti, i ne moze sve biti kako bi oni htjeli, mora se i drugom dati prostor da materijalizira svoje neke zahtjeve a ne reci sad je sve nase i bice po nasem. To je primitivizam bez granice, bez mjere, na ocigled svog svijeta, i na pocetak samo Ramazana. Neka ih je stid!
Point.

#335 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Point. »

Lacrosse wrote:
sarajevoxxxx wrote:
djugum wrote:

Koji vojni udar?

Ja samo vidim islamiste koji hoce da grade kalifat na najstarijoj civilizaciji, pa nije Faraon bio musliman a kopti su bili u Egiptu prije Islama. Ubijati te ljude, kao manjina, dovoditi islamiste sa Sinaja koji su od onog rata s Izrelom ostali zarobljeni u vremenu i prostori, odbijati da se dogovoris sa opozicijom, koja je u stvari vecina, odbijati da sidjes s vlasti kad je jasno da zemlja u godinu dana nakon sto je otisao Mubarak je otisla samo dalje i na ivici civilnog rata, insistirati da je civilni rat bolji zbog principa, nego da sjase Musa da uzjase Pusa, nazivati vojnim udarom prelaznu situaciju u kojoj ce se organizovati vanredni izbori, MB se moze prijaviti na te izbore, pa neka izvole njeni glasaci ako su u veci neka pobjede ali ne moze se to nazivati vojnim pucem, i ako je MB Mubaraka smjenio protestima, onda imaju pravo i da MB protestima smjene oni koji su sa njima nezadovoljni, a ocigledno je da su gori od Mubaraka jer je Mubarak vladao Egiptom 40 godina, a MB 1 godinu, ocigledno je da su u manjin, i ocigledno je da guraju vjernike na vojsku da ginu pa onda slikaju krvave Kurane i slicno, nebi li kako dobili suport iz Islamskom svijeta, onog istog u kojem je rat u Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Siriji, LIbiji, evo sad treba i u Egiptu.

I jos nesto. Hvala bogu pa Egipat ima vojsku koja je institucija, i koja nije kao JNA. Ta ista vojska je smjenila i Mubaraka prije 1 godinu da nebi doslo do obracuna, i nakon godinu dana opet mora ciniti isto. To nije vojni udar, to je posao jedne armije je da sacuva bilo kakav mir je bolji od rata. A zna se kome je u cilju rat. Onim kojima je dzenet obecan jer su poginuli za Mursija. Jedino takvima ne smeta da ih ubije neko jurisajuci na druge demonstrante s kamenom u ruci, da bi na nekog drugog muslimana bacili kamencnu ne bili dobio krvarenje na mozgu i umro. Kad budu ubijali ih u kucama, ispred djece, na njihovom imanju, gdje nisu nikom prijetili i ne remete mir, onda cu imati suosjecanja. Ovako, gledam Egipat i mislim se sta je nama uradila JNA, a kako u Egiptu vojska stiti volju gradjana. Imali su pravo na izbore, imali su pravo na demonstracije, imaju pravo da opet glasaju, ali nemaju pravo da zapocinju rat oko necije stolice. To nije demokratija, to je diktatorijat, a u Islamu nema diktatora, jer nije niko bogom dan i nezamjenjiv. Zbog toga ako hoce demokratiju moraju se nauciti sporazumjeti, dogovoriti, i ne moze sve biti kako bi oni htjeli, mora se i drugom dati prostor da materijalizira svoje neke zahtjeve a ne reci sad je sve nase i bice po nasem. To je primitivizam bez granice, bez mjere, na ocigled svog svijeta, i na pocetak samo Ramazana. Neka ih je stid!
Odlican post koji je sve rekao. Svaka cast. :thumbup:
Ovi bosanski islamisti, koji placu sto je primitivac Mursi svrgnut sa vlasti (jer je narod to jasno i glasno reko), neka ovo procitaju po dvjesta puta dnevno ako je potrebno, dok ne shvate.
Kikibombona

#336 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Mursijevci sa utokama idu na vojsku, pa se sad ovdje pojedinci zgrazavaju na odgovor vojnika. Daleko od toga da imam lijepu rijec za egipatsku vojsku i njihov odnos prema narodu, ali jos manje lijepu imam za vjerske fanatike. Uostalom, nijedna vojska nece rizikovati kada zna da su neki od demostranata naoruzani vatrenim oruzjem. Ako sukobi eskaliraju, MB ce biti glavni krivac.
Cyrax

#337 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Cyrax »

Kikibombona wrote:Mursijevci sa utokama idu na vojsku, pa se sad ovdje pojedinci zgrazavaju na odgovor vojnika. Daleko od toga da imam lijepu rijec za egipatsku vojsku i njihov odnos prema narodu, ali jos manje lijepu imam za vjerske fanatike. Uostalom, nijedna vojska nece rizikovati kada zna da su neki od demostranata naoruzani vatrenim oruzjem. Ako sukobi eskaliraju, MB ce biti glavni krivac.
http://www.liveleak.com/view?i=810_1373283471 - mislis da ce ijedan vojnik rizikovati da ga raskomadaju zivog nakon ovoga? svakom je zivot mio...jos ako zaduzis ak-47 a rulja hoce da te lincuje
HM 2011

#338 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by HM 2011 »

Sve što imam reći je :

Vidi ti samo Ramazanskog raspoloženja u Egiptu i Siriji - Ima li elita tog društva uopšte zrna vjere u sebi ?

Pobiše masu ljudi - bezveze !!!!!!!!!!!!!!!!!

Kakav Mursi ? Sad imaju problem sa 1000 Mursija gorih 10 puta od samog Mursija.....

Koja telad majko draga - napraviše ratnu zonu od svoje države i sve govore - nemamo mi veze sa tim.....
славянин

#339 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by славянин »

Kikibombona wrote:Mursijevci sa utokama idu na vojsku, pa se sad ovdje pojedinci zgrazavaju na odgovor vojnika. Daleko od toga da imam lijepu rijec za egipatsku vojsku i njihov odnos prema narodu, ali jos manje lijepu imam za vjerske fanatike. Uostalom, nijedna vojska nece rizikovati kada zna da su neki od demostranata naoruzani vatrenim oruzjem. Ako sukobi eskaliraju, MB ce biti glavni krivac.
Americki stejt department osudio pozive MB na nasilje...
sarajevoxxxx

#340 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Lacrosse wrote: Koji vojni udar?

Egipat je decenijama bio u diktaturi i tražiti od bilo koje stranke da za godinu dana napravi promjene u društvu je drsko i bezobrazno. Zapravo svi to koji traže prave se debelo naivni i sami znaju da je to nemoguće ali bitno je ponavljati gdje se griješilo, bitno je mase dizati, i ono najbitnije je da islamisti ne dodju na vlast. Šta fali islamistima ? Jesu li islamisti mučili ljude po zatvorima u Egiptu ? Jesu li islamisti napravili od Egipćana najzatucaniji narod u svijetu ? Jesu li islamisti napravili od Egipta jednu veliku deponiju smeća ? Jesu li islamisti ''skockali'' blentavi mentalitet Egipćana kojem kada uđeš u kuću imaš ispred jedan kubni metar smetlja i unutar kuće drugi kubni metar koji čeka da ga neko iznese. Jesu li islamisti napravili od Egipćana jeftinu radnu snagu u svijetu, koja nema nikakva prava. Egipćani drze i Saudiju i Katar i ostale zemlje zaljeva, bukvalno sve im odrzavaju, a kada se kući vrate, vraćaju se bez prava na mirovinu, tretiraju ih kao robove na privremenom radu, a tokom svog boravka u tim zemljama, osnovna prava im se krše. Sve je to režim i diktatura dala Egiptu i Egipćanima nisu islamisti.

Trebalo bi napraviti neko istraživanje, dokumentovati, da vidimo šta je diktatura napravila od tog naroda. Ne samo od Egipćana nego i od ostalih arapa. Čitav svijet ima pravo na slobodu samo arapi muslimani, oni trebaju ostati zatucani, mutavi, i glupi. Jer su oni niža rasa, za njih je diktatura i tačka. Ako ih i na molitvi ubiju 50, okruže ih kao u filmovima i mašinkama poubijaju ljude koji se stojeći mole Bogu, i oko hiljadu rane, ni to nije dovoljno da ''lijepi'' Zapad osudi, jer za Egipćane i jeste masovna egzekucija, nešto kao što i Sirijci imaju. Bolje vam je to nego građanski rat. ha ja, zatucani i glupi, mutavi i blentavi. Treba vas ko mrave gaziti.

Šta misliš koliko imaju rođaka oni koji su poubijani jučer, misliš da je djeci, roditeljima, braći, sestrama, svejedno. Misliš da mogu prihvatiti tu veliku istinu da je vojska imala pravo da u sahat vremena izvrši egzekuciju 51 njihovog rođaka. Koliko samo laži, dvostrukih standarda, stavljanje glave u pijesak imamo da je za nepovjerovati. Pa više naši navijači naprave nereda poslije jedne utakmice nego što je Bratstvo napravilo poslije vojnog udara, ali ne, ne smije MB da protestvuje a ako to i uradi poubijat ćemo ih, jer, rat je, bolje njih 50 nego nas milion.

Mi smo imali jedno ubitstvo poslije navijačkih nereda i pola države se diglo, danima se tražila istraga, osuda, počinioci ili počinilac, a 51 Egipćanin na molitvi bude ubijen i nikom ništa. Pa koje lud ovdje, kome se prodaju muda za bubrege. Svačiji život je svetinja, samo arapi ili muslimani uopće, njih treba iz predostrožnosti ubijati, za njih ne važi da se ničiji život ne smije oduzeti. Pa diktator Mubarek je tokom 40 godina diktature, milion puta ponovio tu tvrdnju, mi to radimo da ne bi ovo, da ne bi ono. Ubijao. mučio, zatvarao, kršio osnovna ljudska prava, igrao se sa ljudskim životima, sve radi preventive. Muslimani su izgleda kukci, štetočine, kada god ih ubiješ, uvijek se možeš pozvati na preventivu, to je bilo za nedaj Bože.

Nigdje život manje ne vrijedi nego u muslimanskom svijetu, nigdje narod nije više zatucan i glup, mutav i blentav kao u muslimanskom svijetu, a islamistima sve te fakture treba proslijediti jer oni su napravili taj mentalitet od ljudi u samo godinu dana vladanja. Zar proces zaglupljivanja nije trajao decenijama ? Još samo u muslimanskom svijetu je najnormalnija stvar diktatura i monarhija. Zapad se ismijava sa time a od muslimana traže da to prihvate, inače, bolje vam je to nego da imate građanski rat. Još malo i počet će prijetiti, ili zadržite diktature vojne hunte, ili monarhiuje, ili ćemo vam mi napraviti građanski rat u Egiptu kakvog niste ni sanjali.
AleksoMKD

#341 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by AleksoMKD »

Kako god, najebali su obicni Egipcani.

Skinuti silom precednika izabranog na prvim demokratskim izborima je vrlo los pocetak za novu demokratiju, ali sa druge strane MB pogresno shvata demokratiju. Meni se cini da je njihov MO bio "ako nas podrzava 51% gradjana drugih 49% ima da slusaju i trpe i tacka" tako da opet ne valja.

Inace vojska kontrolise 40% Egipatske ekonomije i vojne firme vrse snabdevanje vodom i plinom za domacinstva, pa mislim da oni imaju puuuuno vise uticaja nego sto se to cini.

Sve u svemu izbor je izmedju dva zla.

Hebiga kolege, Francuskoj je trebalo 100 godina da posle revolucije postane republika tako da.................
Point.

#342 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Point. »

sarajevoxxxx wrote:
N Još samo u muslimanskom svijetu je najnormalnija stvar diktatura i monarhija. Zapad se ismijava sa time a od muslimana traže da to prihvate, inače, bolje vam je to nego da imate građanski rat. Još malo i počet će prijetiti, ili zadržite diktature vojne hunte, ili monarhiuje, ili ćemo vam mi napraviti građanski rat u Egiptu kakvog niste ni sanjali.
Ako je diktatura i monarhija losa stvar, zamisli sta bi se desilo da su islamisti na vlasti jedno 5-10 godina? Oni bi unazadovali drzavu do vremena vladavine faraona Djosera. Najmanje.
Kikibombona

#343 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Sarajevoxxx nastavlja sa istom pricom. On je otprilike ovakvog stajalista,.. Ako je egipatski narod mogao trpiti Mubaraka 40 godina, zasto ne mogu trpiti nametanje islamizma koji ne zele zivjeti. Mislim, haalooo!? Mursi svojom 'politikom' radi stetu dobrom dijelu egipatskog naroda i normalno da ce taj narod skociti protiv njega. Tu nema cekanja, sto vise cekas vise si najebao.

Mene su Egipcani pozitivno iznenadili. Nisu dozvolili da im ovi ludjaci ukradu revoluciju. Krvaris na ulicama da bi na vlast doveo ljude koji ce ti ugrozavati osnovna prava i nametati svoju viziju zivota. To Egipcani nisu dozvolili! Svaka im cast, pametniju su od nas x puta po tom pitanju.
славянин

#344 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by славянин »

Kikibombona wrote:Sarajevoxxx nastavlja sa istom pricom. On je otprilike ovakvog stajalista,.. Ako je egipatski narod mogao trpiti Mubaraka 40 godina, zasto ne mogu trpiti nametanje islamizma koji ne zele zivjeti. Mislim, haalooo!? Mursi svojom 'politikom' radi stetu dobrom dijelu egipatskog naroda i normalno da ce taj narod skociti protiv njega. Tu nema cekanja, sto vise cekas vise si najebao.

Mene su Egipcani pozitivno iznenadili. Nisu dozvolili da im ovi ludjaci ukradu revoluciju. Krvaris na ulicama da bi na vlast doveo ljude koji ce ti ugrozavati osnovna prava i nametati svoju viziju zivota. To Egipcani nisu dozvolili! Svaka im cast, pametniju su od nas x puta po tom pitanju.
Smirit ce se ovo za koju sedmicu, gotova stvar.Mursi moze lagano u Jemen da se brcka :mrgreen:
Nokija

#345 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Nokija »

Poznato je da je vojska u Egiptu imala jak uticaj. I sam Mubarak je imao vojnu proslost i potekao iz nihovih redova. Dakle ako vojska nije tada branila Mubaraka kao svog covjeka zasto bi danas branila nekog anonimusa kao sto je Mursi. I uostalom, nije ni sad postavila svog covjeka nego prelazno rjesenje. Zato mi nije jasno zasto svi govore da se radi o vojnom pucu. U kranjoj instanci je vojska ta koja treba da smiri stanje u zemlji i prikloni se jednoj strani. Sto je ona sad i uradila, priklonika se opoziciji i lijevici. Sta je trebala, da se prikloni kamenom dobu?
Zanimljivo je takodje da je ovaj Mursi dugo zivio u USA, tamo se skolovao i dobio 5 djece. Kao covjek "sirokih pogleda" vraca se u Egipat i prvo sto radi nakon pobjede pise novi ustav koji uskracuje elementarna ljudska prava i vraca drzavu u srednji vijek.
harač

#346 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by harač »

Kikibombona wrote:Sarajevoxxx nastavlja sa istom pricom. On je otprilike ovakvog stajalista,.. Ako je egipatski narod mogao trpiti Mubaraka 40 godina, zasto ne mogu trpiti nametanje islamizma koji ne zele zivjeti. Mislim, haalooo!? Mursi svojom 'politikom' radi stetu dobrom dijelu egipatskog naroda i normalno da ce taj narod skociti protiv njega. Tu nema cekanja, sto vise cekas vise si najebao.

:thumbup:
Kikibombona

#347 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Izvrstan komentar Nokija.

I postavio si dobro pitanje.. Ako vojska nije branila Mubaraka koji je bio njihov covjek, zasto bi branila Mursija!??

Vojska je u oba slucaja odlicno postupila. Nije ignorisala revolt miliona nezadovoljnih Egipcana. Spasili su Egipat ambisa u koji bi neminovno otisli sa fanaticima na vlast. Jedino sto zamjerim vojsci je prekomjerna upotreba sile. Za ostalo im se nema sta prigovoriti.

Kako ne mozete shvatiti i prihvatiti da dobrom dijelu stanovnistva ne mozete nametati svoj nacin zivota i ocekivati odsustvo reakcije!?? Nametati milionima Egipcana islamske zakone i ocekivati da 'cekaju', je isto kao da neki egipatski ateista zabrani ezan i ocekuje od vjernika da se strpe do kraja mandata. Nemojte biti licemjerni. Mursi je pokusao na mala vrata uvesti serijat i zbog toga je uklonjen u pravi cas. Poslije bi moglo biti prekasno...

Svaki radikal i fanatik je poznat po tome sto nikako ne moze podnijeti da nesto nije po njegovom, pa makar to njegovo ugrozavalo druge ljude. I ovi ludjaci iz MB ce radije izazvati opste krvoprolice nego se povuci. Gadna i opasna sorta ljudi.
sarajevoxxxx

#348 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:Izvrstan komentar Nokija.

I postavio si dobro pitanje.. Ako vojska nije branila Mubaraka koji je bio njihov covjek, zasto bi branila Mursija!??

Vojska je u oba slucaja odlicno postupila. Nije ignorisala revolt miliona nezadovoljnih Egipcana. Spasili su Egipat ambisa u koji bi neminovno otisli sa fanaticima na vlast. Jedino sto zamjerim vojsci je prekomjerna upotreba sile. Za ostalo im se nema sta prigovoriti.

Kako ne mozete shvatiti i prihvatiti da dobrom dijelu stanovnistva ne mozete nametati svoj nacin zivota i ocekivati odsustvo reakcije!?? Nametati milionima Egipcana islamske zakone i ocekivati da 'cekaju', je isto kao da neki egipatski ateista zabrani ezan i ocekuje od vjernika da se strpe do kraja mandata. Nemojte biti licemjerni. Mursi je pokusao na mala vrata uvesti serijat i zbog toga je uklonjen u pravi cas. Poslije bi moglo biti prekasno...

Svaki radikal i fanatik je poznat po tome sto nikako ne moze podnijeti da nesto nije po njegovom, pa makar to njegovo ugrozavalo druge ljude. I ovi ludjaci iz MB ce radije izazvati opste krvoprolice nego se povuci. Gadna i opasna sorta ljudi.
Evo broj mrtvih uazadnjem napadu vojske na klanjaće i građane Egipta koji su mirno protestvovali se sa 51 popeo na 80 a ranjenih ima preko 1000. U Egiptu gdje je doktorima plata 200 eura, gdje se siromaštvo vidi na svakom koraku, gdje je decenijska diktatura zatucala stanovništvo do maksimuma, u takvim okolnostima i to nakon vojnog udara svirepo u jutarnjim satima izrešetati safove klanjača može značiti samo jedno a to je početak velikog nasilja koje je nezapamćeno na Bliskom istoku.

Jedina stvar koja može zaustaviti to nasilje jeste hitno sankcionisanje aktera sukoba, ostavke Sisija, sve ostalo Egipat vodi u krvavi rat, Sirija će biti mala maca za njega.

Sve te priče o islamistima sekularistima, naopaki su i jedni i drugi, ai prihvatam argumente i sasvim je ok. Ovo ovdje sada što imamo u Egiptu je bolesno sprovođenje sile koju smo imali u Siriji i koja je odvela Siriju u krvavi rat. Sve je isto, Isti početak , apsolutno u bobu sve isto. Čak i gore.

Postoji i treća opcija, da se nekako sve normalizuje, da prevlada razum, da Allah dragi da sabura porodicama poginulih, njihovim prijateljima, i da se izbjegne krvoproliće bilo da vidimo vojnike koji su pucali po civilima na viješalima i njihove naredbodavce, ili ne.

Što se tiče reakcije Egipćana u ove dvije revolucije, protiv Mubareka je izašla masa, sa druge strane niko nije protestvovao za njega i ako jeste bile su daleko manje skupine od onih koje su se okupljale i protestvovale protiv diktatora. Za Mursija je izašlo i dalo mu podršku također milione Egipćana. Broj ni manji ni veći od onog koji se skupio na Tahriru. Znači i Mursi je imao iza sebe desetine miliona koji su bili na trgu Rebia Adevije.

Također, većina ako ne i ogromna većina koja je protestvovala na trgu Tahrir protiv Mursija su islamisti. Znači oni koji se na ovoj temi najviše pljuju, su ako ne najviše, onda dobrim dijelom ućestvovali u demonstracijama protiv Mursija.

Problem Egipćana je njihov na žalost loš mentalitet, koji je rezultat decenijske diktature, ekstremnog siromaštva, i čega sve ne. Najmanje što se moglo dati Egiptu jeste sloboda, pa eto im, neka sebi prave državu kakvu hoće. Ako hoće islam i šerijat samo vrhunski idiot i glupan može kazati to vama ne treba za vas je čisti sekularizam, ili hvaliti vojsku koja izrešeta 80 ljudi dok klanjaju sabah namaz.

Ako su ljudi sebi to izabrali eto im. Zato i postoje drugi izbori da se kazne ili nagrade. Reći ne to treba zabraniti može samo zatucani seljak koji nema tri čiste ni o životu ni o demokratiji.
sarajevoxxxx

#349 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Egipatski narod nije Mubareka trpio jednog dana. Mursija je izabrao na demokratski način i može otići samo na demokratski način.Mubarak idiot i glupan je došao silom na vlast i najnormalnija stvar je i da ode silom. Mursija je narod izabrao, i narod ga može samo skinuti. Narod ga nije skinuo već zločinačka egipatska vojska koja se igra sa milionima života građana Egipta. Koliko god naroda je izašlo protiv Mursija toliko ili više je bilo na trgu Adevije. Postoje snimci, izvještaji agencija, uostalom selefije su bile na trgu Tahrir, a one same su od građana Egipta dobile glasova kao sve liberalne stranke zajedno. Iste te selefije su dan nakon državnog udara odustale od sastavljanja vlade.

Tako ako su protiv Mursija bili liberali, sada su protiv vojske MB i selefije koje su zajedno osvojile više od dvije trećine glasova na izborima. Egipat se vojnim udarom bukvalno vratio na početak, i na princip kod koga je sila kod njega je i vlast, a takva politika je nekad mogla prolaziti, danas, zbog te politike milioni ginu.
славянин

#350 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by славянин »

sarajevoxxxx wrote:
Kikibombona wrote:Izvrstan komentar Nokija.

Evo broj mrtvih uazadnjem napadu vojske na klanjaće i građane Egipta koji su mirno protestvovali se sa 51 popeo na 80 a ranjenih ima preko 1000. U Egiptu gdje je doktorima plata 200 eura, gdje se siromaštvo vidi na svakom koraku, gdje je decenijska diktatura zatucala stanovništvo do maksimuma, u takvim okolnostima i to nakon vojnog udara svirepo u jutarnjim satima izrešetati safove klanjača može značiti samo jedno a to je početak velikog nasilja koje je nezapamćeno na Bliskom istoku.

Jedina stvar koja može zaustaviti to nasilje jeste hitno sankcionisanje aktera sukoba, ostavke Sisija, sve ostalo Egipat vodi u krvavi rat, Sirija će biti mala maca za njega.

Sve te priče o islamistima sekularistima, naopaki su i jedni i drugi, ai prihvatam argumente i sasvim je ok. Ovo ovdje sada što imamo u Egiptu je bolesno sprovođenje sile koju smo imali u Siriji i koja je odvela Siriju u krvavi rat. Sve je isto, Isti početak , apsolutno u bobu sve isto. Čak i gore.

Postoji i treća opcija, da se nekako sve normalizuje, da prevlada razum, da Allah dragi da sabura porodicama poginulih, njihovim prijateljima, i da se izbjegne krvoproliće bilo da vidimo vojnike koji su pucali po civilima na viješalima i njihove naredbodavce, ili ne.

Što se tiče reakcije Egipćana u ove dvije revolucije, protiv Mubareka je izašla masa, sa druge strane niko nije protestvovao za njega i ako jeste bile su daleko manje skupine od onih koje su se okupljale i protestvovale protiv diktatora. Za Mursija je izašlo i dalo mu podršku također milione Egipćana. Broj ni manji ni veći od onog koji se skupio na Tahriru. Znači i Mursi je imao iza sebe desetine miliona koji su bili na trgu Rebia Adevije.

Također, većina ako ne i ogromna većina koja je protestvovala na trgu Tahrir protiv Mursija su islamisti. Znači oni koji se na ovoj temi najviše pljuju, su ako ne najviše, onda dobrim dijelom ućestvovali u demonstracijama protiv Mursija.

Problem Egipćana je njihov na žalost loš mentalitet, koji je rezultat decenijske diktature, ekstremnog siromaštva, i čega sve ne. Najmanje što se moglo dati Egiptu jeste sloboda, pa eto im, neka sebi prave državu kakvu hoće. Ako hoće islam i šerijat samo vrhunski idiot i glupan može kazati to vama ne treba za vas je čisti sekularizam, ili hvaliti vojsku koja izrešeta 80 ljudi dok klanjaju sabah namaz.

Ako su ljudi sebi to izabrali eto im. Zato i postoje drugi izbori da se kazne ili nagrade. Reći ne to treba zabraniti može samo zatucani seljak koji nema tri čiste ni o životu ni o demokratiji.
Mirno protestvovali,jel namjerno lazes ili se pravis lud :?
Post Reply