Connaisseur Karlin wrote:da rezimiramo problem:beobasket wrote:Zeljeznicom? Billund? Kad prije? Ja sam znao da su 2013 ili 2014 imali ideju te da je odabrana VVM (tako se ovdje kaze) komisija, od strane Danske zeljeznice, te bi tek od 2019 mogla dionica biti otvorena odnonso zavrsena, koja jos nije kako treba zapoceta. Koliko poznajem i kako je sve do sada islo za bilo koji projekat, posebice kad je rijec o infrastrukturi, svaki su prekoracili za dvije do sedam godina.
Drugi problem koji vrlo lagano moze biti veci od promasenog datuma, je, ko ce koristiti prugu odnonos taj dio? U Danskoj je stvar slozena skroz. Dva igraca imas plus malo brdo lokalnih. Neka bude Arriva onda citava zapadan strana bi imala direktno povezianu liniju, neka bude DSB onda obrnuto. Jedini Århus, Herning, Holstebro te Bramming su kao zajednicki gradovi za obe na Jyllandu, pa bi prvo morali vozom da presjednu u tacnu kompaniju koja bi vozila do Billund-a. Kada se uzmu u obzir paprene cijene voznih karata dodje skuplja pita od tepsije, mislim za one koji idu sa namjerom da ustede. Sve u svemu Billund nema jos pruge niti stanice![]()
Cesto sam znao biti u Aalborg-u te od zeljeznicke stanice Lindholm, na Nørresundby strani moze se doslovno pjeske ako treba do aerodorma. Od zeljeznicke stanice vozi svako 10 minuta autobus prema aerodormu, svega 15 minuta voznja. Prednost je osigurani parking koji je, ako hoces, skroz na skroz da je u zatvorenom 250kr sedmicno ostalo je dzaba a pred ulazom aerodroma parking imas. Mozda jedini aerodorom na planeti koji nudi dzaba parking. Iz Aalborga svugdje u svijet se moze otici preko Amsterdama. KLM leti tri ili cetri puta dnevno. Kad Norvezani iz Osla koriste isti u velikom broju, sto nebi nasi. Norvezani kazu kako u Oslu parking kosta koliko jos tri karte za avion. Pa im se isplati platit trajekt. Nasi su koristili isti dok je bilo letova za Split.
Kad se poredi brojka nasih ljudi. Mislim da je smijesno porediti Kolding i Vejle sa samim Randers-om i okolicom. A gdje je Aalborg.
Sto se tice Wizz i povezanosti sa Bosnom, mislim iz Danske, Billund je skroz promasen. Hinnerup je negdje na pola puta izmedju Aalborg-a i Billund-a. U cemu je razlika neko, a nasih ima fina brojka u Hinnerupu, pogotovo u onom ghetto propalom kvartu, za Aalborg kresne auto bez brige i ostavi ga na parkingu aerodoma. Za Billund ili mora moljakati nekoga da ih odbaci pa opet dodje po njih ili da, sjednu na bus ili voz pa presjedanje u Århusu, pa do Vejle pa opet na autobus.
Nasih ima vise u Thisted-u nego u Varde, Billund i Vejen opcni.
Pa hajd da su odabrali Århus aerodorm, mada je za svoju velicinu gard mizerno povezan sa svjetom, pa nisu ni taj pisljivi aerodorm odabrali jos je svega 30km od grada u kojem je vise ljudi iz Bosne nego Kolding, Vejle i Esbjerg skupa.
Vecinu sa kojom sam i dalje u kontaktu, mislim od nasih na sjeveru Danske, svi od reda idu avionom do Kopenhagena pa iz Kopenhagena dalje za Sarajevo. Kazu cijena dodje ista. Obicno kazu ne mogu vise moljakati nekoga da nas vozi do Billunda, potrose ljudi citav dan naprijed nazad jos ih obavezu da opet dodju po njih. Ako ce javnim transportom treba kako kad od 6-8 sati samo da dodju do aerodorma pa onda cekanja i od debela dva sata da nebi slucajno kasnili. Sarajlija pricao, kaze u pet ujutro jednom isao za Billund da bi u Sarajevu bio tek oko 4 sata posljepodne - misli sa transportom. I na kraju ga izaslo isto kao da je iz Aalborg-a letio preko Kopenhagena za Sarajevo a ustedio bi bar 7 sati.
Danci trebaju pozuriti za seljeznicom
iz Aalborga , statistcki recneo, pola putika nastavi put u Kopenhagen![]()
Bosanci zele proce jefiitnije, jer ne zele let u CPH, a ni to mi nije jasno, zasto je problem produziti put iz CP vozom ka unutrasnjosti Danske
Narod u DK korsiti javni prevoz i vozi bicikle iz iskjucivo jednog razloga: imati auto u DK je sinonim da imas malo bogatsvo i dobru platu , na zlaost
Ja ga iz Kopenhagena nebi putovo vozom do Vejle pa onda busom do Billund nema tih uslova sa kojim bi me neko mogao nagovoriti. Za te pare mogu kupiti kartu regularnom kompanijom za Sarajevo. Putovati vozom u Danskoj je uzasno skupo kad sagledas koliko kosta letiti negdje. A jos cu izgubiti dosta vremena.
Da ulovis najjeftiniju kartu, pravc je 60 Eura, plus sto ces morati jos doplatiti bus do Billund-a. Izgubiti ces preko 3 sata. Normalne cijene se krecu oko 80 Eura. Pomnozi 2x znaci zimedju 120 i 160 Eura ode samo za voz. Za jednu osobu. Neka je iz Billunda povratna karta 100 Eura sa Wizzom. Znaci tvoja je 220 - 260 plus bus. Sarajevo - Kopenhagen znao sam naci za 250 Eura povratna. 10 minuta metrom imam do aerodroma.