jebes autore koje su najrevnosnije tumacili pol pot, kulturnjak mao, staljin i slicna bratija...., stim sto se za marksa moze reci da je odlican ekonomski teoreticar ali ga papci ciji svjetonazor dijelis bukvalno ko sivonje shvatise....Ponovi gradivo o komunizmu, socijalizmu.. očito je da nikad nisi čuo za Marksa, Engelsa, Lenjina... Jbg, nisu ni u svim selima imali kvalitetne učitelje
Sarajevo, Jugoslavija
-
The 51st State
#326 Re: Sarajevo, Jugoslavija
- Gojeni H
#327 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Svoju djecu mahsuzile uci da su Hajduk Veljko i Milos Obranovic dio zajednicke historije.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Poenta je da smo dokazali da je u ex YU (koju ti nazivaš kako ono...Srboslavija) BILO ulica Bošnjaka, bez obzira sada da li su oni iz doba NOB-a ili ne, a da danas u Starom gradu imamo samo politički podobne nazive ulica ali smo izgubili sve ostale nazive ulica u BiH koji su imali veze sa Bošnjacima, da ne govorimo na ex YU prostoru. Sa druge strane i Hajduk Veljko, Miloš Obrenović i svi ostalu su također dio naše zajedničke istorije jer su također imali uticaja i na Bošnjake.
Ja svoju ucim da su hulje sto veceg junaka ubiju iz sacekuse, sto se slavi u srpskim narodnim pjesmama.
Sve zajednicka historija, pa ko kome uchera.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#328 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Nemaš pojma sjedi jedanOpetja033 wrote:Ne misli na etnicke Turke vec na sve muslimane obzirom da se i zove istraga poturica i da su se etnicki Turci brojali u promilima vec je genocid pocinjen nad islamiziranim ziteljima Crne Gore
- Drvosjeca iz Dejcica
#329 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Hoću, maksuz im tumačim razliku između Muslimana i balija, da se klone hodža, popova i fratara kada govore o državi i ugroženosti jer tu sigurno padne nevina krv.Gojeni H wrote:Svoju djecu mahsuzile uci da su Hajduk Veljko i Milos Obranovic dio zajednicke historije.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Poenta je da smo dokazali da je u ex YU (koju ti nazivaš kako ono...Srboslavija) BILO ulica Bošnjaka, bez obzira sada da li su oni iz doba NOB-a ili ne, a da danas u Starom gradu imamo samo politički podobne nazive ulica ali smo izgubili sve ostale nazive ulica u BiH koji su imali veze sa Bošnjacima, da ne govorimo na ex YU prostoru. Sa druge strane i Hajduk Veljko, Miloš Obrenović i svi ostalu su također dio naše zajedničke istorije jer su također imali uticaja i na Bošnjake.
Ja svoju ucim da su hulje sto veceg junaka ubiju iz sacekuse, sto se slavi u srpskim narodnim pjesmama.
-
Bodkin
#330 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Gojeni H wrote:Svoju djecu mahsuzile uci da su Hajduk Veljko i Milos Obranovic dio zajednicke historije.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Poenta je da smo dokazali da je u ex YU (koju ti nazivaš kako ono...Srboslavija) BILO ulica Bošnjaka, bez obzira sada da li su oni iz doba NOB-a ili ne, a da danas u Starom gradu imamo samo politički podobne nazive ulica ali smo izgubili sve ostale nazive ulica u BiH koji su imali veze sa Bošnjacima, da ne govorimo na ex YU prostoru. Sa druge strane i Hajduk Veljko, Miloš Obrenović i svi ostalu su također dio naše zajedničke istorije jer su također imali uticaja i na Bošnjake.
- akcid
#331 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Upravo je ovako - bilo je "ućerivanja" na sve strane, naročito prilikom osvajanja bosanske teritorije kad su upadali Hrvati, Mađari, Napoleonova vojska, Otomani posebno sa svom onom bjelosvjetskom bagrom, među kojima je bilo čak i srednjeafričkih crnaca... Ko zna, možda su baš neki sa ove teme njihovi potomci. Ili ruski, nakon prodora Crvene armije u Jugoslaviju; jbg. puno je muških poginulo, a žene vazda željne seksa...Gojeni H wrote:Svoju djecu mahsuzile uci da su Hajduk Veljko i Milos Obranovic dio zajednicke historije.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Poenta je da smo dokazali da je u ex YU (koju ti nazivaš kako ono...Srboslavija) BILO ulica Bošnjaka, bez obzira sada da li su oni iz doba NOB-a ili ne, a da danas u Starom gradu imamo samo politički podobne nazive ulica ali smo izgubili sve ostale nazive ulica u BiH koji su imali veze sa Bošnjacima, da ne govorimo na ex YU prostoru. Sa druge strane i Hajduk Veljko, Miloš Obrenović i svi ostalu su također dio naše zajedničke istorije jer su također imali uticaja i na Bošnjake.
Kad bismo svi izvršili genetsku analizu, ubijeđen sam da bi se neki od nas u BiH duboko zamislili o svom pisanju i porijeklu. Al' jbg, hodžina je starija...
- Opetja033
#332 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Lajavikrelac wrote:Nemaš pojma sjedi jedanOpetja033 wrote:Ne misli na etnicke Turke vec na sve muslimane obzirom da se i zove istraga poturica i da su se etnicki Turci brojali u promilima vec je genocid pocinjen nad islamiziranim ziteljima Crne Gore
Prosvijetli me molim te?! Nisu li tokom istrage poturica, koju je Njegos opjevao i cak dao nalog za nju, etnicki ocisctili (citaj izvrsili genocid) prostor stare Crne Gore i pobili/protjerali sve muslimansko a etnickih Turaka je bilo u promilima? Ne pravi se lud, znas ti dobro sta je bilo. Ako nisam u pravu slobodno me demantuj cinjenicama.
- Hajvan
#333 Re: Sarajevo, Jugoslavija
julisiz es grant wrote:Svim Jugama čovjek lijepo objasnio:
Graha je vanserijski (pomalo psihotični) umjetnik...i, ima pravo
- Opetja033
#334 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Opa... Da je neko koristio termin "vlah", "sokac", "latin" sigurno se ne bi tolerisalo. Komentar ti je prijavljen.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Hoću, maksuz im tumačim razliku između Muslimana i balija, da se klone hodža, popova i fratara kada govore o državi i ugroženosti jer tu sigurno padne nevina krv.Gojeni H wrote:Svoju djecu mahsuzile uci da su Hajduk Veljko i Milos Obranovic dio zajednicke historije.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Poenta je da smo dokazali da je u ex YU (koju ti nazivaš kako ono...Srboslavija) BILO ulica Bošnjaka, bez obzira sada da li su oni iz doba NOB-a ili ne, a da danas u Starom gradu imamo samo politički podobne nazive ulica ali smo izgubili sve ostale nazive ulica u BiH koji su imali veze sa Bošnjacima, da ne govorimo na ex YU prostoru. Sa druge strane i Hajduk Veljko, Miloš Obrenović i svi ostalu su također dio naše zajedničke istorije jer su također imali uticaja i na Bošnjake.
-
Bodkin
#335 Re: Sarajevo, Jugoslavija
samo sto ti ne stavljas to djelo u kontekst vremena nego ga posmatras iz 2013Opetja033 wrote:Lajavikrelac wrote:Nemaš pojma sjedi jedanOpetja033 wrote:Ne misli na etnicke Turke vec na sve muslimane obzirom da se i zove istraga poturica i da su se etnicki Turci brojali u promilima vec je genocid pocinjen nad islamiziranim ziteljima Crne Gore
![]()
![]()
Prosvijetli me molim te?! Nisu li tokom istrage poturica, koju je Njegos opjevao i cak dao nalog za nju, etnicki ocisctili (citaj izvrsili genocid) prostor stare Crne Gore i pobili/protjerali sve muslimansko a etnickih Turaka je bilo u promilima? Ne pravi se lud, znas ti dobro sta je bilo. Ako nisam u pravu slobodno me demantuj cinjenicama.
-
Bodkin
#336 Re: Sarajevo, Jugoslavija
jer se cetnik, vlah, ustasa, kamenjarac ne koriste na forumu nikakoOpetja033 wrote:
Opa... Da je neko koristio termin "vlah", "sokac", "latin" sigurno se ne bi tolerisalo. Komentar ti je prijavljen.
-
julisiz es grant
#337 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Hajvan wrote:julisiz es grant wrote:Svim Jugama čovjek lijepo objasnio:
Graha je vanserijski (pomalo psihotični) umjetnik...i, ima pravo
"....jebo ti Džoni Štulić maaaajku!"
- Drvosjeca iz Dejcica
#338 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Ni prvi ni zadnji put, kada već ponestaje argumenata. Osim toga nisam rekao da je ON taj već sam taj izraz pomenuo u kontekstu.Opetja033 wrote: Opa... Da je neko koristio termin "vlah", "sokac", "latin" sigurno se ne bi tolerisalo. Komentar ti je prijavljen.
- Opetja033
#339 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Je li Njegos bio obavezno stivo za djecu u osnovnim i srednjim skolama? I to i oni djelovi "Gorskog Vijenca" gdje direktno velica genocid nad muslimanima Crne Gore i gdje pise o tome kako "zemlja zaudara Muhamedom". To djelo u osnovnim i srednjim skolama bivse Jugoslavije je bilo slavljeno i na njega se nije kriticki osvrtalo - ni u javnosti niti u skolama prilikom tjeranja djece da ga se uci napamet. Necete meni muda za bubrege prodavati, znam sta sam morao uciti. Nisu nas ni tada ucili o kontekstu vec o knjizevnom vrhuncu.Bodkin wrote:samo sto ti ne stavljas to djelo u kontekst vremena nego ga posmatras iz 2013Opetja033 wrote:![]()
![]()
-
The 51st State
#340 Re: Sarajevo, Jugoslavija
jah, sve sa literalnim i lingvistickim pojasnjenjima je bilo...halo bolan trpano u skolske lektire bez ikakvog otklona...samo sto ti ne stavljas to djelo u kontekst vremena nego ga posmatras iz 2013
- Bosnolog
#341 Re: Sarajevo, Jugoslavija
To cetverogodisnje rokanje je upravo bilo djelo onih koji su branili temlje i tekovine Srboslavije u granicama izreceni od strane Seselja, http://www.youtube.com/watch?v=Y5g8YifGqiAславянин wrote:
Mislis na onaj NATO sto je 4 godine gledao rokanje i unistenje bez bilo kakve istinite namjere da se mijesa dok maksimalno unistenje svega nije odradjeno
Mnogi koji ovdje zagovaraju novu Srboslaviju su izgleda i ratovali za te granice a protiv RBiH, obzirom da im nije uspio plan sada bi da ubjede Bosnjake da nemaju buducnosti i alternative bez ulaska u velikosrpske makaze koje im ovdje propagirate,..
Ovdje citam propale velikosrpskle frustracije i plakanje za zlocinackom velikosrpskim okupatorskim tvorevinanama koje su Bosnjacima otele zemlju, progonile ih ih i nad njima genocide cinili,
Zaista neki ne prestaju sanjati mokre snove da ce Bosnjake ubjediti da dovrse svoju sudbinu,....
Last edited by Bosnolog on 02/06/2013 19:42, edited 1 time in total.
- Domaci izdajnik
#342 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Turčenje je tad bilo ili na silu ili iz koristoljublja..."poturice" su većinom bile lokalne kabadahije koje su se ulizivale Turcima, nisu svi bili islamske vjerosipovjesti kao što se misli danas, koji su haračili i tlačili raju za pod okriljem Porte - danas se to zove kvislinzi. Otuda izreka u Turčina ruke krvave do lakata u poturice do ramena. Što reče gore Bodkin ne posmatraj to iz perspektive 2013 
- Opetja033
#343 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Cetnik i ustasa se ne mogu porediti sa terminom "balija". Cetnici i ustase pristalice odredjene ideologije a nikako omalovazavajuci i uvredljiv naziv za jedan narod. Imas cetnicka i ustaska udruzenja, ljude koji za sebe ponosno kazu da su cetnici/ustase. Naci mi balijska udruzenja, ljude koji sebe nazivaju balijama.Bodkin wrote:jer se cetnik, vlah, ustasa, kamenjarac ne koriste na forumu nikakoOpetja033 wrote:
Opa... Da je neko koristio termin "vlah", "sokac", "latin" sigurno se ne bi tolerisalo. Komentar ti je prijavljen.daj malo realnosti
Vlah, sokac i latin jesu uvredljivi termini i jedino sa tim se moze porediti termin balija. Moderacija itekako kaznjava upotrebu prva tri termina a ovo se tolerise svaki put.
-
Bodkin
#344 Re: Sarajevo, Jugoslavija
mogu se porediti kad se nazivaju cijeli narodi cetnicima u ustasama. primjer gore kod cetnika ili dole u ustaskom kamenjaru. jako cesta pojava koja se tolerise. dakle budi realanOpetja033 wrote:Cetnik i ustasa se ne mogu porediti sa terminom "balija". Cetnici i ustase pristalice odredjene ideologije a nikako omalovazavajuci i uvredljiv naziv za jedan narod. Imas cetnicka i ustaska udruzenja, ljude koji za sebe ponosno kazu da su cetnici/ustase. Naci mi balijska udruzenja, ljude koji sebe nazivaju balijama.Bodkin wrote:jer se cetnik, vlah, ustasa, kamenjarac ne koriste na forumu nikakoOpetja033 wrote:
Opa... Da je neko koristio termin "vlah", "sokac", "latin" sigurno se ne bi tolerisalo. Komentar ti je prijavljen.daj malo realnosti
Vlah, sokac i latin jesu uvredljivi termini i jedino sa tim se moze porediti termin balija. Moderacija itekako kaznjava upotrebu prva tri termina a ovo se tolerise svaki put.
mozda zato sto sto tada nije bilo potrebe spominjati o kojem se vremenskom periodu radi? hoces isto govoriti i za srpske pjesme o boju na kosovu? jel i one prizivaju na genocid jer pisu o borbi protiv turaka? uostalom mozda je greska bila ta sto su djeca u osnovnoj morala citati. u srednjoj to nije nikakav problem. usput, imas li neki dokaz da se u osnovnoj citalo? nesto mi je prerano osnovna za takvo djeloOpetja033 wrote:Je li Njegos bio obavezno stivo za djecu u osnovnim i srednjim skolama? I to i oni djelovi "Gorskog Vijenca" gdje direktno velica genocid nad muslimanima Crne Gore i gdje pise o tome kako "zemlja zaudara Muhamedom". To djelo u osnovnim i srednjim skolama bivse Jugoslavije je bilo slavljeno i na njega se nije kriticki osvrtalo - ni u javnosti niti u skolama prilikom tjeranja djece da ga se uci napamet. Necete meni muda za bubrege prodavati, znam sta sam morao uciti. Nisu nas ni tada ucili o kontekstu vec o knjizevnom vrhuncu.Bodkin wrote:samo sto ti ne stavljas to djelo u kontekst vremena nego ga posmatras iz 2013Opetja033 wrote:![]()
![]()
- Maharadza
#345 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Malo je reći da nemaš pojma.Bodkin wrote:jer se cetnik, vlah, ustasa, kamenjarac ne koriste na forumu nikakoOpetja033 wrote:
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
- Opetja033
#346 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Da, inace velikosrpske i cetnicke umne smicalice inace predstavljaju adekvatan historijski izvor. Prvo necemo raspravljati o tezama ako svoje zasnivas na lazima, to tvoje "turcenje" (inace prelazak na islam) nije bilo provodjeno silom (inace ne bi krscanskog uha ostalo danas) a da je bilo iz koristoljublja - jeste. Medjutim ljudi su prelazili na Islam i zbog uvjerenja. I nije to zahvatilo samo odredjen sloj muslimane vec svo muslimansko stanovnistvo stare Crne Gore. Dakle sve muslimane. To se zove etnicko ciscenje i genocid. A o kontekstu sam vec odgovorio @Bodkinu (a vidim da nisam jedini) pa procitaj da se ne ponavljam.Lajavikrelac wrote:Turčenje je tad bilo ili na silu ili iz koristoljublja..."poturice" su većinom bile lokalne kabadahije koje su se ulizivale Turcima, nisu svi bili islamske vjerosipovjesti kao što se misli danas, koji su haračili i tlačili raju za pod okriljem Porte - danas se to zove kvislinzi. Otuda izreka u Turčina ruke krvave do lakata u poturice do ramena. Što reče gore Bodkin ne posmatraj to iz perspektive 2013
- Domaci izdajnik
#347 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Ma jest danak u krvi, harač, kuluk, devetak, zakon prve bračne noći, kadiluci, spahiluci sve je to fikcija par pisaca onog vremena...naime pod Turcima je vladala demokratija i jednakost pa eto to neki hoće da iskrive 
Prelazilo se na islam, ne uvijek, ali da se sačuva glava i izbjegne ropstvo (ili da se enormno obogati kao danas ratni profiteri)
Prelazilo se na islam, ne uvijek, ali da se sačuva glava i izbjegne ropstvo (ili da se enormno obogati kao danas ratni profiteri)
- Opetja033
#348 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Po pitanju osnovne skole, fakat sada razmisljam i mozda si u pravu. Mada se meni cini, onako kroz sjecanje, da sam u 7-8 razredu osnovne skole morao uciti pojedine odlomke "Gorskog Vijenca" napamet. Cak i tada, kao djetetu, bilo mi je mucno to citati i recitirati. Ali nisam siguran, priznajem. Neka neko ko ima bolje sjecanje napise.Bodkin wrote:mozda zato sto sto tada nije bilo potrebe spominjati o kojem se vremenskom periodu radi? hoces isto govoriti i za srpske pjesme o boju na kosovu? jel i one prizivaju na genocid jer pisu o borbi protiv turaka? uostalom mozda je greska bila ta sto su djeca u osnovnoj morala citati. u srednjoj to nije nikakav problem. usput, imas li neki dokaz da se u osnovnoj citalo? nesto mi je prerano osnovna za takvo djeloOpetja033 wrote: Je li Njegos bio obavezno stivo za djecu u osnovnim i srednjim skolama? I to i oni djelovi "Gorskog Vijenca" gdje direktno velica genocid nad muslimanima Crne Gore i gdje pise o tome kako "zemlja zaudara Muhamedom". To djelo u osnovnim i srednjim skolama bivse Jugoslavije je bilo slavljeno i na njega se nije kriticki osvrtalo - ni u javnosti niti u skolama prilikom tjeranja djece da ga se uci napamet. Necete meni muda za bubrege prodavati, znam sta sam morao uciti. Nisu nas ni tada ucili o kontekstu vec o knjizevnom vrhuncu.
Da se vratimo na temu. Navedi mi jedan primjer gdje djeca u normalnim zemljama napamet uce dijelove literature koja poziva na genocid i velica istrijebljenje drugog i drugacijeg. Jedan primjer samo. Poredite srpske epske pjesme o boju na Kosovu i "Gorski vijenac" je presmijesno. Smeta mi naravno i ovo prvo jer nije dio mog kulturno-historijskog naslijedja (da su se u Srbiji u skolama izucavala djela Safvet bega Basagica i Muse Cazima Catica onda bi bilo OK, ovako se samo radi o nametanju i pokusaju srbizacije). Ali "Gorski Vijenac" otvoreno velica genocid i ubistva civila, lokalnih, obicnih ljudi - samo zato sto su muslimani. Epske pjesme o boju na Kosovu su nesto sasvim drugo i same po sebi nisu problematicne.
Last edited by Opetja033 on 02/06/2013 19:51, edited 1 time in total.
-
The 51st State
#349 Re: Sarajevo, Jugoslavija
iterpretacija tih pojmova i pojava, posebno u srpskoj historigrafiji je fikcija, a sve u svrhu dehumaniziranja balkanskih muslimana zarad svojih nacionalnih i politickih ciljeva. idol republike mrske ti je najbolji primjer, osveta dahijama i srebrenica..., realno ste do srzi sjebani sopstvenom mitomanijom...Lajavikrelac wrote:Ma jest danak u krvi, harač, kuluk, devetak, zakon prve bračne noći, kadiluci, spahiluci sve je to fikcija par pisaca onog vremena...naime pod Turcima je vladala demokratija i jednakost pa eto to neki hoće da iskrive
- Domaci izdajnik
#350 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Šta bi onda za Mažuranića rekao njega nisi naveo začudo 
Kakve veze ima Srebrenica sa gorepomenutim događajima iz 19 vijeka?
Kakve veze ima Srebrenica sa gorepomenutim događajima iz 19 vijeka?
Last edited by Domaci izdajnik on 02/06/2013 19:54, edited 1 time in total.