Citroen All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
em11r

#326 Re: Citroen C5 All About

Post by em11r »

zicer wrote:Odlučio sam da uzmem C5, ali je bilo dosta upitnika dok nisam našao ovu temu (servisi, hidraulika, mjenjači, kubikaža...). Prošao sam kroz sve komentare, i stvarno riješio puno nedoumica. Hvala svima za informacije.

Iako sam bio pravo zagrijan za automatika, nakon svih mišljenja koje sam ovdje pročitao ipak mislim da će to biti manuelac. Ostaje mi još da probam automatika, jer citroene s tim mjenjačem nisam vozio.

Moja pitanja:
1. Da li je moguće da dizelski 2.0 motor (proizvodnja 2010 pa na gore) po gradu troši 7,0 litara? Zvuči mi malo. Kakva su iskustva vozača 2.0 motora?

2. Šta je sa e-Touch i mycitroen funkcijom? Nisam mogao naći previše informacija o tome i da li to funkcioniše kod nas? Koliko sam uspio vidjeti, to je oprema od neke 2012? Isplati li se to uopšte tražiti? Vidim da se spominju neke integrisane SIM-kartice itd.

Za sada ciljam na C5 2010-2012 godište, 2.0 hdi, po mogućnosti do 130.000 km. budžet je oko 20.000. Pratim naravno Kramara i ostale iole pouzdane, gledao sam malo i vani, ali s obzirom da nemam nekog velikog poznavaoca auta koji bi mi to na licu mjesta pogledao, ipak ću kupovati ovdje.

Ako neko može dati odgovore na pitanja bilo bi mi od velike pomoći. I naravno, ako znate za neko auto sa ovim karakteristikama, šaljite linkove.

Hvala
Ja imam automatika sa Aisin AM6 mjenjacem. Do X7 generacije C5 je koristio ZF-ov mjenjac koji se moze naci i u sto ovi intelektualci vole reci, premium njemackim brendovima.
Problema konkretnih nema sad zasad. Skoro su mi prilikom redovnog servisa instalirali novi softver mjenjaca i puno "mekse" mi salta nego sa starim softverom. Tiptronic funkcija funkcionise odlicno.

2.0 HDi ne moze po gradu trositi 7.0 litara ni pomocu filmskih trikova, cak ni da si baba koja vozi 30-40 km/h i da nemas sto kod nas kazu, tesku nogu. Moj je 2.0 HDi doduse ne 163 KS, BH prosjecna mu je 6.9 kada se ne vozam po gradu puno, po gradu izmedju 8-9, na dalja putovanja 5 i ispod 5 ako vozis 100-120 km/h. Doduse moj je karavan mozda limuzina moze malo manje trositi, ali sumnjam da su velike razlike.

e-Touch po mom znanju i mycitroen ne funkcionise kod nas nego samo u EU i to ne u svakoj EU zemlji. Moja navi je RT4 sa 10 gb HDD-om i u nju se moze ubaciti klasicna SIM kartica.

Za te pare mozes naci C5 ali ne bas bogato opremljenog, 2011 (facelift) i mladje godiste ako ima imalo bolje opreme je preko 20.000 ako hoces solidno auto. Na piku ima svasta ali nemoj se ravnati po istom, a nemoj bome ni prema mobile.de, ja ne znam odakle nasi sverceri dovlace auta ali u Njemackoj se C5 dobar ne moze naci za male pare.

Ako ti bilo sta treba jos pitaj slobodno, meni je ovo drugi C5 i ne bih ga opet kupovao da nisam stvarno prezadovoljan autom.
em11r

#327 Re: Citroen C5 All About

Post by em11r »

boogy wrote:Imao bih jedno pitanje.
Što više gledam ovaj C5 druge generacije - pogotovo karavansku izvedbu, sve više mi se sviđa :-D
Siguran sam da će mi to biti idući auto.
Međutim također mi se sviđa i c6 :D

E sad, ono što mene interesuje jeste - ima li neke velike razlike u održavanju između C5 i C6 ?
Jer ako su tu negdje, onda bih išao na C6.

Također zadnji put sam imao Citroena BX 1992. godište, kupio ga negdje 1998. mensečini i fino me služio :-D
Ko god voli citroen, san mu je da ima C6.
Sto se tice auta, izradjeno je vrlo kvalitetno, nije problematicno.
Ali treba uzeti u obzir par cinjenica kao npr da "pocetni" model dolazi sa 2.7 HDi motorom (poslije 2011 sa 2.2 HDi 200) koji moze biti malo jaci potrosac, a i nije bas u cjenovnom rangu odrzavanja sa 2.0 HDi motorima.
Takodjer vrlo mali broj auta znaci da si za rezervne djelove osudjen na ovlastene servise.

Sto se tice ovjesa on je isti kao kod C5, i tu nema nekih velikih "marifetluka", ja sam isto bio skeptican, ali taj sistem je toliko star, a toliko usavrsen da nema puno mjesta za fantomske kvarove.

C6 je direktorsko auto, to kazem zato sto je udobniji nazad nego naprijed. Ako si visociji od 190 cm moram ti priznati da na vozackom mjestu ces biti ogranicen, ja sam jednog probao, i sa sjedistem pomaknutim do kraja unazad i spustenim do poda, nije bas veselo. Razlog tome su ogromna i preudobna sjedista koja zauzimaju dosta prostora a i dizajn "table".

Sto se tice C5 Phase 2, ili kao sto neko gore rece ovog sa bumerang svjetlima od 2004 do 2008, to je auto, mozda malo apsurdno ali puno kvalitetnije izradjeno nego noviji X7. Stvarno su izdrzljive i robusne masine, i cak i kod nas u vilajetu golfa i passata, mozes ih kamaru vidjet po taxi standovima, a bar taxisti, cifuti kakvi jesu, ne bi vozali da auto nije dobro.

U ovom slucaju ti moze pomoci samo ona izreka koju alfisti vole koristiti, nesto tipa alfa se kupuje srcem.
C6 jeste super auto i jeste ikona ali ...
citroen xm

#328 Re: Citroen C5 All About

Post by citroen xm »

Samo bih te ispravio da je i prije kod C6 ulazni model bio sa 2.2 HDI motorom i jedini on je dolazio sa manuelnim mjenjačem pored automatika. :thumbup: Mjesta za moj ukus ima i više nego dovoljno za tu klasu, ali ipak se mora priznati da je XM bio komotniji unutra. Uglavnom, slažem se, kada su novi Citroeni u pitanju, za prave citroendžije C6 je sveti gral.
boogy

#329 Re: Citroen C5 All About

Post by boogy »

Hvala na super brzim tipovima.
U svakom slučaju još ću to morati dobro odvagati, a i nije mi još uvijek neka žurba.
Isprobati sve i vidjeti kakvo je vozačevo sjedište - jer visok sam 1.92 cm

Što se tiče Citroena, volim njihova auta i svakako ću jednom za svog ćeifa morati nabaviti jednog CX Prestiga 8-)
em11r

#330 Re: Citroen C5 All About

Post by em11r »

XM :thumbup: :thumbup:
U pravu si ja sam svoj post bazirao na licnim uvidima kad sam trazio po oglasima, velika vecina su 2.7 HDi stvarno sam rijetko taj susretao.

Evo jedan edukativni video

I jos jedan, zbog kojeg bi ovi nasi "jebenjasi" mogli razmisliti o citroenu

citroen xm

#331 Re: Citroen C5 All About

Post by citroen xm »

boogy wrote:Hvala na super brzim tipovima.
U svakom slučaju još ću to morati dobro odvagati, a i nije mi još uvijek neka žurba.
Isprobati sve i vidjeti kakvo je vozačevo sjedište - jer visok sam 1.92 cm

Što se tiče Citroena, volim njihova auta i svakako ću jednom za svog ćeifa morati nabaviti jednog CX Prestiga 8-)

Vidim, imaš odličan ukus. :thumbup: :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#332 Re: Citroen C5 All About

Post by mali_milojica »

Meni je C6 genijalan auto. Dizajnerski mi je oslican,osim zadnjeg dijela,koji nekako ne mogu da progutam. Svidjaju mi se stakla bez okvira i prednji kraj. Treba naglasiti da je,koliko ja znam,svaki dizel u njemu bi-turbo. Mozda to moze nekoga odbiti kod odrzavanja.
Meni odlican auto.
Sodom1

#333 Re: Citroen C5 All About

Post by Sodom1 »

Meni je ovo najdraza tema na citavom klixu. Strasno mi se svidja c5 a pogotovo c6.
Volio bih znati kakva je razlika da li je drasticna sto se tice komfora i udobnosti u C5 sa njihovom hidraulikom i bez. Jer ja zasad imam gradsko auto koje nikako ne pokriva moje potrebe sto se tice duzih putovanja 500 -1000 kilometara.
Ako neko ima iskustva neka napise koju recenicu
Ringhio

#334 Re: Citroen C5 All About

Post by Ringhio »

zicer wrote:Odlučio sam da uzmem C5, ali je bilo dosta upitnika dok nisam našao ovu temu (servisi, hidraulika, mjenjači, kubikaža...). Prošao sam kroz sve komentare, i stvarno riješio puno nedoumica. Hvala svima za informacije.

Iako sam bio pravo zagrijan za automatika, nakon svih mišljenja koje sam ovdje pročitao ipak mislim da će to biti manuelac. Ostaje mi još da probam automatika, jer citroene s tim mjenjačem nisam vozio.

Moja pitanja:
1. Da li je moguće da dizelski 2.0 motor (proizvodnja 2010 pa na gore) po gradu troši 7,0 litara? Zvuči mi malo. Kakva su iskustva vozača 2.0 motora?

2. Šta je sa e-Touch i mycitroen funkcijom? Nisam mogao naći previše informacija o tome i da li to funkcioniše kod nas? Koliko sam uspio vidjeti, to je oprema od neke 2012? Isplati li se to uopšte tražiti? Vidim da se spominju neke integrisane SIM-kartice itd.

Za sada ciljam na C5 2010-2012 godište, 2.0 hdi, po mogućnosti do 130.000 km. budžet je oko 20.000. Pratim naravno Kramara i ostale iole pouzdane, gledao sam malo i vani, ali s obzirom da nemam nekog velikog poznavaoca auta koji bi mi to na licu mjesta pogledao, ipak ću kupovati ovdje.

Ako neko može dati odgovore na pitanja bilo bi mi od velike pomoći. I naravno, ako znate za neko auto sa ovim karakteristikama, šaljite linkove.

Hvala

Ja imam C5 2.0 138KS - 2010.

Ja iz rezervara goriva izvucem nekih 1300-1400 kilometara, ako uzmemo u obzir da je rezervar nekih 70 litara, i da nikad nisam trosio gorivo " do dna ", te da sipam kad zakacim rezervu, mogu doci do zakljucka da auto trosi 5 litara kombinovane voznje. Ima otvorene voznje, ali ima i gradske, procentualno vise gradske nego otvorene. Po brosuri kazu da manuelni sedan trosi 7.9 gradske, dok automatik sedan sa istim motorom trosi 9.9 gradske. Po tome ako se gleda u litre i decilitre bolje uzeti manuelac. Vozim auto sasvim normalno, onako kako dopustaju uvjeti na cesti, ne divljam ali opet i ne saltam na 1000 obrtaja da bi imao manju potrosnju. Moze zvucati kao lovacka prica ali auto trosi ovoliko koliko sam napisao. Sad, nisam gledao u 100% gradskim uvjetima, vjerovatno bi tad potrosnja bila nesto veca, ali tesko da bi prebacila preko ovih 7 - 7.5 litara.

My citroen / citroen help funkcija ti ne funkcionise kod nas tako da ce ti dzabe stojati, te sim kartice i ostale zajebancije barem meni nisu potrebne, auto ima bluetooth, spojim se na telefon, auto iskopira imenik sa telefona, ostavis telefon i dalje spojen na BT ali sad cijeli imenik i funkciju pozivanja i odgovaranja na pozive zavrsavas preko volana. Na volanu imas tipkice za biranje/odgovaranje na pozive, a na velikom display-u mozes uci u imenik, proci kroz imena i pozvati koga hoces. Super funkcija i jako korisna za nekog ko ucestalo razgovara na telefon. Ja je koristim kad god sam u autu, super su to rijesili tako da ne moras urlikat da bi te neko cuo, pricas normalno, kao i na telefon sto pricas, sugovornik te cuje jasno i glasno kao i ti njega.

Ja sam kod kramara uzeo auto, al sam i najebo, sitno je to bilo al me iznervirala uvala i totalni nedostatak bilo kakve pomoci od njihove strane. Imao sam 4 lopov sarafa na felgama a nije bilo kljuca za te sarafe. Da nije bilo momaka u Pavicu i tokara Bog sami zna na sta bi to ispalo. Pride momci iz Pavica su me spasili i jedne pofine havarije jer su samoinicijativno pregledali auto i pronasli da mi je remen napukao i da su me kilometri dijelili od pa-pa motor. Imaju oni kvalitetna vozila, ali ima i uvale.

Elem, neces se zajebati, odrzavanje nije skupo, redovni servisi, potrosna roba, nista to nije strasno koliko je narod navikao, ako se odlucis na kupovinu najveci trosak ce ti biti gume, set zimskih i set ljetnih je mene izasao nesto oko 2.800 - 3 0000 km, ako mozes ikako kupi auto sa sto boljim gumama. Znam da je to moglo izaci i jeftinije sa tigrom/savom, ali tigra nisam htio stavljati na auto koje je bilo staro 15 godina, a sa savom sam imao lose iskustvo tako da sam se odlucio za michelin primacy hp kao ljetne te michelin alpin a4 kao zimske.

Prvenstveno udobno auto, kod mene je klasicni bez hidraulike pa mi putnici znaju zaspat u njemu, a mogu zamisliti kakva je udobnost kad je hidro ovjes. Raja sto se provozala samnom nije se mogla nagledati table, nacuditi kako je auto udobno i kako se u kabini moze normalno razgovarati pri brzini od 130-140 na sat.

Ko sto bi se reklo, ne ureko se i samo da me posluzi :)
citro

#335 Re: Citroen C5 All About

Post by citro »

Ringhio wrote:

Ja imam C5 2.0 138KS - 2010.

Ja iz rezervara goriva izvucem nekih 1300-1400 kilometara, ako uzmemo u obzir da je rezervar nekih 70 litara, i da nikad nisam trosio gorivo " do dna ", te da sipam kad zakacim rezervu, mogu doci do zakljucka da auto trosi 5 litara kombinovane voznje. Ima otvorene voznje, ali ima i gradske, procentualno vise gradske nego otvorene. Po brosuri kazu da manuelni sedan trosi 7.9 gradske, dok automatik sedan sa istim motorom trosi 9.9 gradske. Po tome ako se gleda u litre i decilitre bolje uzeti manuelac. Vozim auto sasvim normalno, onako kako dopustaju uvjeti na cesti, ne divljam ali opet i ne saltam na 1000 obrtaja da bi imao manju potrosnju. Moze zvucati kao lovacka prica ali auto trosi ovoliko koliko sam napisao. Sad, nisam gledao u 100% gradskim uvjetima, vjerovatno bi tad potrosnja bila nesto veca, ali tesko da bi prebacila preko ovih 7 - 7.5 litara.

My citroen / citroen help funkcija ti ne funkcionise kod nas tako da ce ti dzabe stojati, te sim kartice i ostale zajebancije barem meni nisu potrebne, auto ima bluetooth, spojim se na telefon, auto iskopira imenik sa telefona, ostavis telefon i dalje spojen na BT ali sad cijeli imenik i funkciju pozivanja i odgovaranja na pozive zavrsavas preko volana. Na volanu imas tipkice za biranje/odgovaranje na pozive, a na velikom display-u mozes uci u imenik, proci kroz imena i pozvati koga hoces. Super funkcija i jako korisna za nekog ko ucestalo razgovara na telefon. Ja je koristim kad god sam u autu, super su to rijesili tako da ne moras urlikat da bi te neko cuo, pricas normalno, kao i na telefon sto pricas, sugovornik te cuje jasno i glasno kao i ti njega.

Ja sam kod kramara uzeo auto, al sam i najebo, sitno je to bilo al me iznervirala uvala i totalni nedostatak bilo kakve pomoci od njihove strane. Imao sam 4 lopov sarafa na felgama a nije bilo kljuca za te sarafe. Da nije bilo momaka u Pavicu i tokara Bog sami zna na sta bi to ispalo. Pride momci iz Pavica su me spasili i jedne pofine havarije jer su samoinicijativno pregledali auto i pronasli da mi je remen napukao i da su me kilometri dijelili od pa-pa motor. Imaju oni kvalitetna vozila, ali ima i uvale.

Elem, neces se zajebati, odrzavanje nije skupo, redovni servisi, potrosna roba, nista to nije strasno koliko je narod navikao, ako se odlucis na kupovinu najveci trosak ce ti biti gume, set zimskih i set ljetnih je mene izasao nesto oko 2.800 - 3 0000 km, ako mozes ikako kupi auto sa sto boljim gumama. Znam da je to moglo izaci i jeftinije sa tigrom/savom, ali tigra nisam htio stavljati na auto koje je bilo staro 15 godina, a sa savom sam imao lose iskustvo tako da sam se odlucio za michelin primacy hp kao ljetne te michelin alpin a4 kao zimske.

Prvenstveno udobno auto, kod mene je klasicni bez hidraulike pa mi putnici znaju zaspat u njemu, a mogu zamisliti kakva je udobnost kad je hidro ovjes. Raja sto se provozala samnom nije se mogla nagledati table, nacuditi kako je auto udobno i kako se u kabini moze normalno razgovarati pri brzini od 130-140 na sat.

Ko sto bi se reklo, ne ureko se i samo da me posluzi :)
U tom se autu normalno razgovara i pri 180 km/h.
Nego, mekana ti je ta noga na gasu cim ti tako malo trosi. Moj je ipak vise trosio, doduse ja uvijek malo zurim. Izvlacio sam oko 1000 km po rezervoaru, nekada i samo 800. Ali, zurba odnosi svoje, autoput rijetko ispod 160 km/h, toliko i na pravcima prema Bihacu npr itd. I posebno pitanje je sta podrazumijevas pod gradskom voznjom. Kada sam zaglavljivao u Sarajevskim guzvama znao je bogami i 10 izbaciti, a kada sam ga gladio po zelenim valovima onda 6 ali to je nerealno.
em11r

#336 Re: Citroen C5 All About

Post by em11r »

Sodom1 wrote:Meni je ovo najdraza tema na citavom klixu. Strasno mi se svidja c5 a pogotovo c6.
Volio bih znati kakva je razlika da li je drasticna sto se tice komfora i udobnosti u C5 sa njihovom hidraulikom i bez. Jer ja zasad imam gradsko auto koje nikako ne pokriva moje potrebe sto se tice duzih putovanja 500 -1000 kilometara.
Vrlo mala, ja sam imao 1.6 HDi sa klasicnim ovjesom i sad imam 2.0 sa hidraulikom. Hidraulika dobro dodje kad ides gdje van grada da ga podignes preko rupa, i pri brzoj voznji po makadamu omeksa ga dobro ali generalno razlika je vrlo mala. Klasicni ovjes im je rjesen super, auto je tesko pa pliva i ljulja na sve strane :)
em11r

#337 Re: Citroen C5 All About

Post by em11r »

Dobar fazon sa hidraulikom, ja nisam probao na svom ali nista nije iskljuceno :)
em11r

#338 Re: Citroen C5 All About

Post by em11r »

[quote="Ringhio"][/quote]

Drago mi je da si promjenio misljenje o Pavicima, boljih neces naci u BiH.
citro

#339 Re: Citroen C5 All About

Post by citro »

em11r wrote:
Sodom1 wrote:Meni je ovo najdraza tema na citavom klixu. Strasno mi se svidja c5 a pogotovo c6.
Vrlo mala, ja sam imao 1.6 HDi sa klasicnim ovjesom i sad imam 2.0 sa hidraulikom. Hidraulika dobro dodje kad ides gdje van grada da ga podignes preko rupa, i pri brzoj voznji po makadamu omeksa ga dobro ali generalno razlika je vrlo mala. Klasicni ovjes im je rjesen super, auto je tesko pa pliva i ljulja na sve strane :)
Potjeraj ti to malo do granica u krivinama pa ces osjetiti dramaticnu razliku. Hydroactive radi dinamicno, ukruti ovjes u krivini kada pocnes pretjerivati. Dodatno spusta dole prednji kraj auta pri brzinama vecim od, slagacu, 110 km/h, cime povecava aerodinamiku. Takodjer, automatski podize cijeli auto kada si na neravnom terenu.
zicer

#340 Re: Citroen C5 All About

Post by zicer »

Hvala svim za savjete, odlični ste :) . Samo ne znam što se prije nisam ovog sjetio, stvarno mi je puno pomoglo. Onako sve sam sa sobom dumam, te ovo bi, to ovo mi možda i ne treba, a na kraju nisam ništa pametniji. Neka mene još koji dan na ovom forumu, pa cu onda u kupovinu :D :D :D :D .

Ono što sam pisao za integrisanu SIM katricu: to se odnosi na funkcije e-Touch i mycitroen, barem koliko sam ja shvatio na nekim njemačkim stranicama. Pretpostavljam da preko nje pristupaš tim dvjema uslugama pa mi se zato i postavljalo pitanja da li to kod nas funkcioniše. Sada kad znam da ne radi, nemam se šta s tim zamarati.

Ringhio, ta tvoja varijanta motora mi zvući odlično. Potrošnja do 7,5 po gradu mi je prihvatljiva, toliko mi troši u najgorim uslovima i sadašnji megane(2002), sa 75 kW...jasno, starije auto.

To sa gumama trebam još sažvakati :-) :-) . Lijepo bi bilo uzeti "zmaja" ali moram malo obratiti pažnju i na kasnije troškove. Ono što kažu, u skladu sa mogućnostima...Zato i gledam ovu potrošnju i motor 1.6 jer je kod mene 80% gradska vožnja, pa mi je zato taj automatik tako zapeo za oko. Svaki dan se vozim cca 30 km do posla i nazad kroz Sarajevo, ljudi koji imaju iskustva s tim znaju da nije nimalo zabavno...

Vidio sam u nekim prethodnim komentarima da se motor 1.6 u ovim nešto mlađim izvedbama (od 2011) ne može naći sa hidrauličkim ovjesom. Je li to stvarno istina?

S obzirom da je kraj godine razmišljam i da pričekam januar, mislim da će tada biti lakše dogovoriti nižu cijenu?

I za kraj, ako neko ima živaca neka bacio oko na ova vozila i prokomentariše ...to je ono što mi je zapelo za oko:

http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=5404

http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=5265

http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=5200
em11r

#341 Re: Citroen C5 All About

Post by em11r »

Automatik sa 1.6 HDi motorom ne uzimaj. To nije klasicni automatski mjenjac nego robotizirani manuelac koji nije nikako veselje. Bjezi od njega.

Sto se tice Ringhiove potrosnje po gradu od 7.5 to moze po Banovicima, po Sarajevu ili nekom vecem gradu bome ne moze.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#342 Re: Citroen C5 All About

Post by mali_milojica »

Mislim da uz 1.6 HDI hidraulika nije ni bila opcija,iskljucivo se mogao dobiti samo obicni ovjes.
condy

#343 Re: Citroen C5 All About

Post by condy »

Prava mjera za tu limuzinu je 2.0 hdi motor.

http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=5429

Na slikama se malo toga vidi, ali ja bih pogledao ovog. Nije puno presao, i godišnje je prelazio oko cca 28 kkm. .
citroen xm

#344 Re: Citroen C5 All About

Post by citroen xm »

Sa 1.6 ide robotizovani mjenjač, a ne klasični automatik. Reče kolega gore.
Prethodne dvije generacije C5 sve do 2008. kada se pojavio aktuelni model išle su uvijek sa hidraulikom. Aktuelni model sa 1.6 HDI motorom nikada u obciji nije imao hidrauliku već samo klasično vješanje, dok sa 2.0 HDI motorima hidraulika zavisi od paketa opreme, a sve preko 2.0 tj. 2.2 HDI, 2.7 HDI, 3.0 HDI ide obavezno sa hidraulikom. Od 1.6 THP benzinca u C5 bježi ako ti neko ponudi.
citro

#345 Re: Citroen C5 All About

Post by citro »

citroen xm wrote:Sa 1.6 ide robotizovani mjenjač, a ne klasični automatik. Reče kolega gore.
Prethodne dvije generacije C5 sve do 2008. kada se pojavio aktuelni model išle su uvijek sa hidraulikom. Aktuelni model sa 1.6 HDI motorom nikada u obciji nije imao hidrauliku već samo klasično vješanje, dok sa 2.0 HDI motorima hidraulika zavisi od paketa opreme, a sve preko 2.0 tj. 2.2 HDI, 2.7 HDI, 3.0 HDI ide obavezno sa hidraulikom. Od 1.6 THP benzinca u C5 bježi ako ti neko ponudi.
Zasto bjezati od THP motora ? Auto sa njim ubrzava od 0 do 100 za 8.6 sekundi, a nije ni veliki potrosac. Dosta je i laksi nego sa 2.0 HDI motorom.
citroen xm

#346 Re: Citroen C5 All About

Post by citroen xm »

Čuo sam iz iskustava određenih ljudi da su imali dosta problema sa tim motorom, pogotovo po ruskim forumima ima dosta toga napisanog iz ličnih iskustava. Druga stvar, ljudi koji su vozili C5 sa tim motorom kažu da je papir jedno, a iskustvo sasvim drugo. U principu, nema šta da traži pored HDI.

Ja sam ljubitelj benzinaca, ali frnacuzi prave jedne od najboljih dizelaša dok posle gašenja V6 benzinaca u velikim limuzinama nemaju adekvatnu benzinsku motorizaciju. Vidjećemo šta će biti ubuduće. :thumbup:
citro

#347 Re: Citroen C5 All About

Post by citro »

THP motori su imali problema sa razvodom, tj sa sppanerom lanca negdje do 2012 godine i to je to. Bilo je bitno na vrijeme uociti problem i ispraviti ga.
Sto se tice osjecaja u voznji naravno da HDI zbog velikog obrtnog momenta daje osjecaj boljeg ubrzanja, ali realnost pokazuje stoperica. Uostalom, taj motor je proizvod zajednickog inzenjerstva PSA i BMW, i nekoliko godina je bio proglasavan za najbolji benzinski motor.
citro

#348 Re: Citroen C5 All About

Post by citro »

condy wrote:Prava mjera za tu limuzinu je 2.0 hdi motor.

Na slikama se malo toga vidi, ali ja bih pogledao ovog. Nije puno presao, i godišnje je prelazio oko cca 28 kkm. .

Taj nema hidrauliku, samo za informaciju.
condy

#349 Re: Citroen C5 All About

Post by condy »

citro wrote:
condy wrote:Prava mjera za tu limuzinu je 2.0 hdi motor.

Pa ne može baš sve imati :D
Da se ruzuimijemo kod polovnog vozila je najbitnije stanje vozila, pa tek onda gledas paket opreme. :)
citro

#350 Re: Citroen C5 All About

Post by citro »

condy wrote:
citro wrote:

Pa ne može baš sve imati :D
Da se ruzuimijemo kod polovnog vozila je najbitnije stanje vozila, pa tek onda gledas paket opreme. :)
Apsolutno si u pravu, nego meni je ta hidraulika kod C5 daleko vise od dodatne opreme, nekako bih tesko kupio C5 bez nje. Pogotovo 2.0 HDI motor, mocan je i steta je da nema i Hydro ogibljenje koje je stvarno perfektno.
Post Reply