Ja imam automatika sa Aisin AM6 mjenjacem. Do X7 generacije C5 je koristio ZF-ov mjenjac koji se moze naci i u sto ovi intelektualci vole reci, premium njemackim brendovima.zicer wrote:Odlučio sam da uzmem C5, ali je bilo dosta upitnika dok nisam našao ovu temu (servisi, hidraulika, mjenjači, kubikaža...). Prošao sam kroz sve komentare, i stvarno riješio puno nedoumica. Hvala svima za informacije.
Iako sam bio pravo zagrijan za automatika, nakon svih mišljenja koje sam ovdje pročitao ipak mislim da će to biti manuelac. Ostaje mi još da probam automatika, jer citroene s tim mjenjačem nisam vozio.
Moja pitanja:
1. Da li je moguće da dizelski 2.0 motor (proizvodnja 2010 pa na gore) po gradu troši 7,0 litara? Zvuči mi malo. Kakva su iskustva vozača 2.0 motora?
2. Šta je sa e-Touch i mycitroen funkcijom? Nisam mogao naći previše informacija o tome i da li to funkcioniše kod nas? Koliko sam uspio vidjeti, to je oprema od neke 2012? Isplati li se to uopšte tražiti? Vidim da se spominju neke integrisane SIM-kartice itd.
Za sada ciljam na C5 2010-2012 godište, 2.0 hdi, po mogućnosti do 130.000 km. budžet je oko 20.000. Pratim naravno Kramara i ostale iole pouzdane, gledao sam malo i vani, ali s obzirom da nemam nekog velikog poznavaoca auta koji bi mi to na licu mjesta pogledao, ipak ću kupovati ovdje.
Ako neko može dati odgovore na pitanja bilo bi mi od velike pomoći. I naravno, ako znate za neko auto sa ovim karakteristikama, šaljite linkove.
Hvala
Problema konkretnih nema sad zasad. Skoro su mi prilikom redovnog servisa instalirali novi softver mjenjaca i puno "mekse" mi salta nego sa starim softverom. Tiptronic funkcija funkcionise odlicno.
2.0 HDi ne moze po gradu trositi 7.0 litara ni pomocu filmskih trikova, cak ni da si baba koja vozi 30-40 km/h i da nemas sto kod nas kazu, tesku nogu. Moj je 2.0 HDi doduse ne 163 KS, BH prosjecna mu je 6.9 kada se ne vozam po gradu puno, po gradu izmedju 8-9, na dalja putovanja 5 i ispod 5 ako vozis 100-120 km/h. Doduse moj je karavan mozda limuzina moze malo manje trositi, ali sumnjam da su velike razlike.
e-Touch po mom znanju i mycitroen ne funkcionise kod nas nego samo u EU i to ne u svakoj EU zemlji. Moja navi je RT4 sa 10 gb HDD-om i u nju se moze ubaciti klasicna SIM kartica.
Za te pare mozes naci C5 ali ne bas bogato opremljenog, 2011 (facelift) i mladje godiste ako ima imalo bolje opreme je preko 20.000 ako hoces solidno auto. Na piku ima svasta ali nemoj se ravnati po istom, a nemoj bome ni prema mobile.de, ja ne znam odakle nasi sverceri dovlace auta ali u Njemackoj se C5 dobar ne moze naci za male pare.
Ako ti bilo sta treba jos pitaj slobodno, meni je ovo drugi C5 i ne bih ga opet kupovao da nisam stvarno prezadovoljan autom.