BOŠNJACI KRŠĆANI

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
omađijaj me

#326 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

Pitati će nas se do vremena kada etnija neće predstavljati neku posebnu "funkcionalnu" odrednicu, dakle sve do vremena kada ljudi sa ovih prostora dođu do mentalne evolucije i time dođe do stvaranja svjetskih državnih tvorevina ili ugovora a možda i regionalnih u svrhu povećanja ekonomskog i živućeg prosperiteta svih ljudi na ovim prostorima. :bih:

PS ni jedan čovjek neće dopustiti da postane čovjek drugog reda, klase, persone non grata u vlastitoj rodnoj grudi :-D barem se nadam jer ja to sigurno neću dopustiti :)
muniza

#327 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

Ja nekako mislim, uzmimo da fakat postoje, ti famozni "Bošnjaci kršćani" oni bi vrlo brzo postali problem za Bošnjake muslimane isto kao što su im problem muslimani, Muslimani, Bosanci i Hercegovci a da ne spominjem Srbe ili Hrvate...
BatoS

#328 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by BatoS »

muniza wrote:Ja nekako mislim, uzmimo da fakat postoje, ti famozni "Bošnjaci kršćani" oni bi vrlo brzo postali problem za Bošnjake muslimane isto kao što su im problem muslimani, Muslimani, Bosanci i Hercegovci a da ne spominjem Srbe ili Hrvate...
:roll:

Sve te koje si naveo nisu Bosnjaci... mozda ima nesto sa tim...

A i nisi mi odgovorio na pitanje sa prethodne strane.
Last edited by BatoS on 25/05/2013 23:26, edited 1 time in total.
eman

#329 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by eman »

muniza wrote:Ja nekako mislim, uzmimo da fakat postoje, ti famozni "Bošnjaci kršćani" oni bi vrlo brzo postali problem za Bošnjake muslimane isto kao što su im problem muslimani, Muslimani, Bosanci i Hercegovci a da ne spominjem Srbe ili Hrvate...
Da svi su fini ovdje su Bosnjaci baje,svako im smeta
BatoS

#330 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by BatoS »

omađijaj me wrote:Pitati će nas se do vremena kada etnija neće predstavljati neku posebnu "funkcionalnu" odrednicu, dakle sve do vremena kada ljudi sa ovih prostora dođu do mentalne evolucije i time dođe do stvaranja svjetskih državnih tvorevina ili ugovora a možda i regionalnih u svrhu povećanja ekonomskog i živućeg prosperiteta svih ljudi na ovim prostorima. :bih:

PS ni jedan čovjek neće dopustiti da postane čovjek drugog reda, klase, persone non grata u vlastitoj rodnoj grudi :-D barem se nadam jer ja to sigurno neću dopustiti :)
Off topic, mozes li mi reci sta taj tvoj avatar treba da predstavlja?
eman

#331 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by eman »

BatoS wrote:
omađijaj me wrote:Pitati će nas se do vremena kada etnija neće predstavljati neku posebnu "funkcionalnu" odrednicu, dakle sve do vremena kada ljudi sa ovih prostora dođu do mentalne evolucije i time dođe do stvaranja svjetskih državnih tvorevina ili ugovora a možda i regionalnih u svrhu povećanja ekonomskog i živućeg prosperiteta svih ljudi na ovim prostorima. :bih:

Off topic, mozes li mi reci sta taj tvoj avatar treba da predstavlja?
On ljiljane smatra hrvatskim
muniza

#332 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

BatoS wrote:
:roll:

Sve te koje si naveo nisu Bosnjaci... mozda ima nesto sa tim...

A i nisi mi odgovorio na pitanje sa prethodne strane.
Nisu Bošnjaci jer to kao prvo ne žele biti a kao drugo jer se vjerovatno ne uklapaju u sliku današnjih Bošnjaka, to je ono o čemu i pričamo ovdje. Na kraju krajeva Bošnjaci su ti koji žele da se muslimani na popisu dopiše Bošnjacima...

Na prvo pitanje sam ti već na prošloj odgovorio a mislim da je suvišno pričati o brojkama kad i ti i ja možemo samo nagađati al je činjenica da su Bošnjački kongres i njegove posljedice odvratile mnoge Srbe i Hrvate koji su vjerovali u BiH.

Odgovor na drugo pitanje bi bio, sigurno se ne bi desio Dejton, sigurno ne bi na mjesto sposobnih (nebošnjaka) generala došli podobni (bošnjaci), ARBiH ne bi izgubila određeni dio boraca nebošnjaka, ne bi izgubili blagonaklonost zapada, ne bi došlo do islamizacije svega i svačega na teritoriji pod kontrolom ARBiH što je bio jasan argument velikosrbima koji su nam to od početka prišivali, ne bi se desila Srebrenica... Sasvim dovoljno da istorija izgleda sasvim drugačije i po BiH pozitivnije.
BatoS

#333 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by BatoS »

muniza wrote:Na kraju krajeva Bošnjaci su ti koji žele da se muslimani na popisu dopiše Bošnjacima...
Ne muslimani, nego Muslimani... oni i jesu Bosnjaci.
Na prvo pitanje sam ti već na prošloj odgovorio a mislim da je suvišno pričati o brojkama kad i ti i ja možemo samo nagađati al je činjenica da su Bošnjački kongres i njegove posljedice odvratile mnoge Srbe i Hrvate koji su vjerovali u BiH.
Mnoge Srbe i Hrvate? Koliko je to "mnogo" po tebi? I zasto sad Srbi i Hrvati, zar ti ne pricas o Bosancima?
Liga Rojalista

#334 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

omađijaj me wrote:
Liga Rojalista wrote: Ja tebe ne ubjeđujem ja kažem činjenicu koja je istina,ti budi srbin na popisu(a znam da ćeš biti) ali nećeš ovdje spamat gluposti da bošnjaci nisu narod i da su pali sa marsa 1993 to ne dopuštam,na kraju ova tema je za bošnjake ne znam ni šta se javljaš ovdje.
Ne očekujem neke pametnije odbrane teza pokretača teme prema čijem pisanju vidim da i nije baš akademski obrazovan da bi ovdje nekome solio pamet tko je i šta je.

BTW jesmo'l to kao u Americi tijekom 50-setih godina prošlog stoljeća pa imamo buseve, škole, teme itd. samo za bijelce a druge posebno samo za crnce?
Mooooj paša... :zjev:
Ostavimo se pismenosti na forumima.Ovo nije čas Bosanskoga jezika.Želimo tvoje argumente a ne pravopisnu kritiku.Sa druge strane malo si pomješao lončiće,ubuduće bolje čitaj temu.Tema je Bošnjaci kršćani a ne Hrvati kršćani.Ne znam što si se upalio ko kutnjak.Nigdje ne piše da se Hrvati trebaju vraćati Bošnjačkim korjenima(ako ne žele naravno),već je tema otvorena da bi se pojedini Bošnjaci kršćani javili a evo javilo se troje do sada.Znamo da ih ima i želimo ih objeručke prihvatiti i jačati naš nacionalni Bošnjački korpus.A nama za razliku od tvoje bratije trebaju samo historijski argumenti kojih imamo na pretek jer se mi ne moramo služiti ahmićima,heliodromima i kojekakvim dreteljima da bi jačali svoje nacionalno ime.Na kraju krajeva mi kako se ono kaže ne ubijamo mi rađamo :bih:
animals

#335 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by animals »

Liga Rojalista wrote:
omađijaj me wrote:
Liga Rojalista wrote: Ja tebe ne ubjeđujem ja kažem činjenicu koja je istina,ti budi srbin na popisu(a znam da ćeš biti) ali nećeš ovdje spamat gluposti da bošnjaci nisu narod i da su pali sa marsa 1993 to ne dopuštam,na kraju ova tema je za bošnjake ne znam ni šta se javljaš ovdje.
Ne očekujem neke pametnije odbrane teza pokretača teme prema čijem pisanju vidim da i nije baš akademski obrazovan da bi ovdje nekome solio pamet tko je i šta je.

BTW jesmo'l to kao u Americi tijekom 50-setih godina prošlog stoljeća pa imamo buseve, škole, teme itd. samo za bijelce a druge posebno samo za crnce?
Ostavimo se pismenosti na forumima.Ovo nije čas Bosanskoga jezika.Želimo tvoje argumente a ne pravopisnu kritiku.Sa druge strane malo si pomješao lončiće,ubuduće bolje čitaj temu.Tema je Bošnjaci kršćani a ne Hrvati kršćani.Ne znam što si se upalio ko kutnjak.Nigdje ne piše da se Hrvati trebaju vraćati Bošnjačkim korjenima(ako ne žele naravno),već je tema otvorena da bi se pojedini Bošnjaci kršćani javili a evo javilo se troje do sada.Znamo da ih ima i želimo ih objeručke prihvatiti i jačati naš nacionalni Bošnjački korpus.A nama za razliku od tvoje bratije trebaju samo historijski argumenti kojih imamo na pretek jer se mi ne moramo služiti ahmićima,heliodromima i kojekakvim dreteljima da bi jačali svoje nacionalno ime.Na kraju krajeva mi kako se ono kaže ne ubijamo mi rađamo :bih:

Cuj Bosnjaci krscani, smijesna tema, mozda Bosanci, a Bosnjaci ne vjerujem, morali bi na islam preci prvo..
Liga Rojalista

#336 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

animals wrote:
Cuj Bosnjaci krscani, smijesna tema, mozda Bosanci, a Bosnjaci ne vjerujem, morali bi na islam preci prvo..
Bosanci ne postoje to je teritorijalna odrednica,svi su po defaultu Bosanci.
eman

#337 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by eman »

Meni je tema glupa,moze neko otvoriti i Srbi muslimani,ili Hrvati muslimani,pa sta time dobije
muniza

#338 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

Liga Rojalista wrote:
animals wrote:
Zato jer Bošnjaci izdadoše Bosnu u Dejtonu, samo zato "ne postoje" Bosanci!
muniza

#339 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

BatoS wrote:
muniza wrote:Na kraju krajeva Bošnjaci su ti koji žele da se muslimani na popisu dopiše Bošnjacima...
Ne muslimani, nego Muslimani... oni i jesu Bosnjaci.
Mnoge Srbe i Hrvate? Koliko je to "mnogo" po tebi? I zasto sad Srbi i Hrvati, zar ti ne pricas o Bosancima?
Možda zato jer su se osjetili izrađenim, iskorištenim pa odbačenim, zato su na kraju Srbi i Hrvati a ne Bosanci ili Bošnjaci. I ne kontam čemu pitanja "koliko mnogo, koliko brojčano" ne znamo ni koliko ljudi živi u BiH a ti bi da mi ozbiljno o brojevima pričamo.
Liga Rojalista

#340 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

muniza wrote:
Liga Rojalista wrote:
animals wrote:
Zato jer Bošnjaci izdadoše Bosnu u Dejtonu, samo zato "ne postoje" Bosanci!
Bosna i Bošnjaci su stariji od Dejtona i ovih današnjih etnopodjela i podkusuravanja.
Liga Rojalista

#341 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

eman wrote:Meni je tema glupa,moze neko otvoriti i Srbi muslimani,ili Hrvati muslimani,pa sta time dobije
Emane uzmi nekad i knjigu pročitaj,nemoj da ti sve bude glupo.
Erazmo_25

#342 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Erazmo_25 »

Bošnjaci kršćani. Trenutno mi pade G-din Miličević što piše za bošnjaci.net.
Čovjek se deklariše Bošnjakom a sljedbenik je katoličke crkve.
animals

#343 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by animals »

Liga Rojalista wrote:
animals wrote:
Ne postojis ti :D Cuj Bosanci ne postoje...postojali su prije Bosnjaka, za tvoju informaciju..Bosnjaci od 1993...
hornet

#344 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by hornet »

omađijaj me wrote:
Liga Rojalista wrote:

Upravo tako. Nerviraju pojedinci koji samo 'nalete' na forum i pitaju se kako neko moze biti Bosnjak ako nije musliman. E pa moze, ko kaze da Bosnjaci moraju biti muslimani. Bivsi reis? Rahmetli Alija? Prvi je zadnja osoba na svijetu koja moze govoriti o Bosnjacima zato sto se javno deklarirao kao Turcin. Drugi je svojevremeno govorio kako je bosnjastvo najveca podvala Muslimanima. Bosnjacki sabor? Dajte molim vas, pa koga obavezuje to sto je skupina ljudi jedne ratne noci uzela sebi za pravo da definise znacenje stotinama godina starog pojma. Nemaju sta Bosnjaci krscani biti prihvaceni ili neprihvaceni, oni nisu nista manje Bosnjaci. Prije sto godina Mehmed beg Kapetanovic Ljubusak je pisao: 'Baska je vjera, baska je narodnost'.
Liga Rojalista

#345 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

animals wrote:
Liga Rojalista wrote:
animals wrote:
Ne postojis ti :D Cuj Bosanci ne postoje...postojali su prije Bosnjaka, za tvoju informaciju..Bosnjaci od 1993...
Bošnjaci se spominju od 11 stoljeća...Bosanac u historijografiji bosne ne postoji
Liga Rojalista

#346 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

hornet wrote:
omađijaj me wrote:
Liga Rojalista wrote:

Upravo tako. Nerviraju pojedinci koji samo 'nalete' na forum i pitaju se kako neko moze biti Bosnjak ako nije musliman. E pa moze, ko kaze da Bosnjaci moraju biti muslimani. Bivsi reis? Rahmetli Alija? Prvi je zadnja osoba na svijetu koja moze govoriti o Bosnjacima zato sto se javno deklarirao kao Turcin. Drugi je svojevremeno govorio kako je bosnjastvo najveca podvala Muslimanima. Bosnjacki sabor? Dajte molim vas, pa koga obavezuje to sto je skupina ljudi jedne ratne noci uzela sebi za pravo da definise znacenje stotinama godina starog pojma. Nemaju sta Bosnjaci krscani biti prihvaceni ili neprihvaceni, oni nisu nista manje Bosnjaci. Prije sto godina Mehmed beg Kapetanovic Ljubusak je pisao: 'Baska je vjera, baska je narodnost'.
:thumbup:
omađijaj me

#347 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

Liga Rojalista wrote:
omađijaj me wrote:

Jest paša, a pogotovo vi ne ubijate u Križančevom selu, Trusini, Fojnici, Grabovici i Varešu.. A pogotovo protjerivanje stanovništva sa vjekovnih ognjišta.Time ti jačaš svoje nacionalno biće a za argumente imaš falsificiranu povijest bošnjačkih nacionalista. hihihi :lol:
Bošnjaci kršćani, velahavle, velahavle :thumbup:
Last edited by omađijaj me on 26/05/2013 16:08, edited 1 time in total.
omađijaj me

#348 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

hornet wrote: Upravo tako. Nerviraju pojedinci koji samo 'nalete' na forum i pitaju se kako neko moze biti Bosnjak ako nije musliman. E pa moze, ko kaze da Bosnjaci moraju biti muslimani. Bivsi reis? Rahmetli Alija? Prvi je zadnja osoba na svijetu koja moze govoriti o Bosnjacima zato sto se javno deklarirao kao Turcin. Drugi je svojevremeno govorio kako je bosnjastvo najveca podvala Muslimanima. Bosnjacki sabor? Dajte molim vas, pa koga obavezuje to sto je skupina ljudi jedne ratne noci uzela sebi za pravo da definise znacenje stotinama godina starog pojma. Nemaju sta Bosnjaci krscani biti prihvaceni ili neprihvaceni, oni nisu nista manje Bosnjaci. Prije sto godina Mehmed beg Kapetanovic Ljubusak je pisao: 'Baska je vjera, baska je narodnost'.
Upravo tako. Ne moraju Bošnjaci biti muslimani, mogu biti ateisti, kršćani, budisti, jehovini svjedoci, bogumili..to niko normalan ne može opovrgavati
omađijaj me

#349 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

Liga Rojalista wrote:
Bošnjaci se spominju od 11 stoljeća...Bosanac u historijografiji bosne ne postoji
Netačan navod. Bošnjaci postoje od 18. vijeka u Osmanskoj carevini kada se taj pojam javlja u Osmanskim dokumentima.
Bošnjani se javljaju u 11. vijeku
omađijaj me

#350 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

Erazmo_25 wrote:Bošnjaci kršćani. Trenutno mi pade G-din Miličević što piše za bošnjaci.net.
Čovjek se deklariše Bošnjakom a sljedbenik je katoličke crkve.
Koliko sam ja saznao gdin Miličević se deklariše kao Hrvat iz Kanade a navodi da mu je djed bio Bošnjanin ili poturčeni naziv Bošnjak kako su turci nazivali sve stanovnike ove zemlje zbog nemogućnosti razlikovanja pojmova.

Navodi: "Moje generacije starih su bili rađani i umirali su, i bili pokapani u Bosni. Izražavali su se „Hrvatima“. Meni to „hrvatstvo“ nitko ne može zanijekati. Ali, da su danas živi, i da su, kao ja, svjedočili svim ovim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini, vjekovnoj domovini mojih predaka i BOSANSKIH Hrvata, počinjenim protiv Bošnjaka, braće i sestara muslimanske vjere, oni bi se izjasnili Bošnjacima rimo-katoličke vjere, kao i ja."

Što me navodi da je izabrao svoj put i poštujem ga. Ali to ne skreće činjenicu da mu je hrvatstvo omrzlo zbog Tuđmanove i Šuškove politike, s toga se i ne treba izjašnjavati Hrvatom ako ne želi. Demokratska je država, moderno je biti i homoseksualac, metroseksualac što isto poštujem niti mislim da im to uskratim.
Locked