Da se u startu ogradim od nekih teških kvalifikacija, g-din Alija Izetbegović NIJE odgovoran za raspad SFRJ i početak rata u Jugoslaviji. O tome ne želim ni razmišljati, niti diskutovati.JoseMujica wrote:poenta i jeste što nije bio kjafir...vjera mu bila preča od države...zato danas i imamo državu na infuziji, a vjeru na viagri...čoek je trebo biti hodža a ne PreCednik
za ozbiljnog državnika država je uber alles i jedini din.
Međutim, počesto razmišljam o drugim pitanjima, nekim "našim"; šta nas ovo snađe?!
Pravljenje države, posebno u složenim ratnim i drugim okolnostima koji nam nisu išli na ruku nije nimalo lak posao, a ni neka avantura, stihija isl. Posebno ratno vrijeme traži velika lična odricanja i lidera i naroda, a specifično za naš uslove i istoriju nama je trebao vođa, lider, uzor... neko koga bi slijedili.
Sad, ako hoću da vjerujem da je A.I. bio iskren, pošten, "otac nacije", na pravom putu, borac za dobrobit Bosne i Bošnjaka.... ja kao aktivni (punoljetni) sudionik tog vremena i dešavanja poslije, ne mogu nikako da shvatim šta je to tačno što ne valja u toj našoj priči i zbog čega smo tu gdje jesmo:
- ili mi kao nacija i narod ama baš nimalo ne valjamo, pa taj Alija nije imao s kim državu praviti;
- ili se kako to imaju običaj reći "okružio pogrešnim ljudima" (od sina Bakira, pa nadalje), a on siromah toliko pošten da ni to ne vidi;
- ili je nešto sasvim treće, što (nedajbože) dovodi u sumnju moje polazne pretpostavke?
Sve ovo što nam se godinama dešava, niti je slučajno, niti je počelo prije 1, 2, 3 ili 5 godina. Odabir, ekipiranje i ustoličavanje podobnih kadrova i određivanje pravila igre ima duboke korijene upravo u početku 90-ih godina. (često se sjetim da smo u nekim stvarima još i imali sreće; mogao je da me/ili nekoga od vas operiše neki podobni stolar ili keramičar umjesto kvalifikovanog ali sumnjivog hirurga).
I na kraju, Cazinjanima sretno sa njihovim trgom, nadam se da su ugradili kvalitetni materijal i da nisu kao neki tamo pregaoci i požrtvovani (grado)načelnici ugrađivali sebe.
A što se tiče dodjeljivanja imena prvog predsjednika nezavisne, samostalne, sekularne i suverene BiH nekoj važnoj (ili najvažnijoj) ulici glavnog grada, do podne mislim da bi to obavezno i neodložno trebalo uraditi, a poslijepodne mislim da ne bi.