DIJABETES - terapije, mjerenje, ishrana...

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
tovarish

#326 Re: dijabetes...

Post by tovarish »

anex wrote: 08/06/2024 14:01 Pitam ovo jer izmjeren je iz vene i nakon dolaska kuci izmjerio sam iz prsta i 1 razlike....npr. ako je bilo 5 kod kuce je 4.
To nije velika razlika. Ja sa dva različita aparata dobijem veće razlike.

Laboratorijski nalaz je najprecizniji, aparati su za mjerenje "otprilike".
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#327 Re: dijabetes...

Post by anex »

Dobro, znam da nije extra precizno...ali i to otprilike mjerenje je važno jer po tome neko daje terapiju...inzulin. Meni ne treba ali zanimljivo je to "otprilike"...
acer5101

#328 Dijabetes CGM senzori u BiH

Post by acer5101 »

Koje senzore koristite i kako ste zadovoljni?

Ja sam koristio Libre 2 preko dvije godine i bio prezadovoljan. Zadnja tri mjeseca koristim LinX jer mi se svidio zbog velicine, izuzetno mali, dobro se zalijepi za kozu, al nisam zadovoljan njegovim mjerenjem. Jako velika odstupanja i vrlo cesto je potrebna kalibracija.
bavi

#329 Re: Dijabetes CGM senzori u BiH

Post by bavi »

acer5101 wrote: 05/03/2025 21:52 Koje senzore koristite i kako ste zadovoljni?

Ja sam koristio Libre 2 preko dvije godine i bio prezadovoljan. Zadnja tri mjeseca koristim LinX jer mi se svidio zbog velicine, izuzetno mali, dobro se zalijepi za kozu, al nisam zadovoljan njegovim mjerenjem. Jako velika odstupanja i vrlo cesto je potrebna kalibracija.
Jel libre ikad sluzbeno usao na trziste BiH i kome reklamirat ako je neispravan? Voljela bih ga probat al da me ne muce ovi na zavodu sa papirima i refundacijom novca. Kod mene je Glunovo p3. Pokazuje dobro samo ima falinku recimo od 24 senzora od prosle godine morala sam reklamirati 3 komada jer samo iskoci i nece vise da mjeri. Ako ista bar bez ikakvog problema mogu dobit novi od uvoznika.. Apliciranje ide samo na stomak 5 cm od pupka.. Mjeri na svaka 3 minuta. Razlika u mjerenju izmedju aparata i senzora oko 1 do 1,5... Ljepilo dobro drzi, nije preporucljivo pod vodom ga drzat, al kod mene je plivao pod morem i bgm ko nov samo opran :mrgreen:
acer5101

#330 Re: Dijabetes CGM senzori u BiH

Post by acer5101 »

bavi wrote: 27/07/2025 15:23
acer5101 wrote: 05/03/2025 21:52 Koje senzore koristite i kako ste zadovoljni?

Jel libre ikad sluzbeno usao na trziste BiH i kome reklamirat ako je neispravan? Voljela bih ga probat al da me ne muce ovi na zavodu sa papirima i refundacijom novca. Kod mene je Glunovo p3. Pokazuje dobro samo ima falinku recimo od 24 senzora od prosle godine morala sam reklamirati 3 komada jer samo iskoci i nece vise da mjeri. Ako ista bar bez ikakvog problema mogu dobit novi od uvoznika.. Apliciranje ide samo na stomak 5 cm od pupka.. Mjeri na svaka 3 minuta. Razlika u mjerenju izmedju aparata i senzora oko 1 do 1,5... Ljepilo dobro drzi, nije preporucljivo pod vodom ga drzat, al kod mene je plivao pod morem i bgm ko nov samo opran :mrgreen:
Libre nije službeno u BiH, a refundaciju ti ZZOKS uradi u roku 20tak radnih dana. Koristio sam dugo Libre2 i sve reklamacije išle preko Hrvatske, jer sam tamo i kupovao. Uvijek riješe reklamaciju bez problema. S tim da stari senzor moraš vratit na analizu. Ljepilo i nije čemu, jer ja puno plivam, vježbam. Ja ne volim velike senzore, tako da P3 i većina kod nas zastupljenih su poveliki. Sada koristim jedan na našem tržištu i nije ni blizu kao Libre, al nakon 8 mjeseci sam ga prihvatio i sad sam zadovoljan, ljepilo i veličina neuporedivo sa ostalim senzorima.
bavi

#331 Re: DIJABETES - terapije, mjerenje, ishrana...

Post by bavi »

Skupo je ici u drugu drzavu zbog senzora a imamo vec zamjenu na zavodu. Jel linx i lbre2 ima odvojen senzor od transmitera? Kod ovih je odvojeno i transmiter traje 3 god... Jesi imao sitaucija da senzor stane raditi sam od sebe ili "podivlja"i koliko cesto? Jesu i jedni i drugi uvoznici izlazili u susret i dali zamjenske? Izvini na puno pitanja bas me zanima a nemam kog upitat. Na fb ima grupa glunovo, gori bgm od sekte, jel kazes rijec protiv budes izbrisan. Vidjam da raja nosi neke okrugle na ruci po gradu, glunovo je naspram tih bas masivan.
acer5101

#332 Re: DIJABETES - terapije, mjerenje, ishrana...

Post by acer5101 »

bavi wrote: 28/07/2025 10:14 Skupo je ici u drugu drzavu zbog senzora a imamo vec zamjenu na zavodu. Jel linx i lbre2 ima odvojen senzor od transmitera? Kod ovih je odvojeno i transmiter traje 3 god... Jesi imao sitaucija da senzor stane raditi sam od sebe ili "podivlja"i koliko cesto? Jesu i jedni i drugi uvoznici izlazili u susret i dali zamjenske? Izvini na puno pitanja bas me zanima a nemam kog upitat. Na fb ima grupa glunovo, gori bgm od sekte, jel kazes rijec protiv budes izbrisan. Vidjam da raja nosi neke okrugle na ruci po gradu, glunovo je naspram tih bas masivan.
Hahahah, bude izbrisan. Glunovo rules.
Linx i Libre je sve u jednom, i mijenjaš Libre svakih 14 dana, dok linx ide na 15 dana.
Linx zahtjeva kalibraciju ponekad, al je pravo mal i pravo dobro ljepilo ima. Ja plivam dosta i vjezbam, tako da iz prve ruke mogu tvrditi da ima dosta bolje ljepilo od Libre. Libre sam koristio dvije godine i onda prešao na ovo kino, nisam bio zadovoljan u startu, al malo sam se uštelio i sad mi je OK. Ako ćeš iskreno, Libre je broj 1 za sve ostale, samo što kod nas još ne žele zavanično da krenu. Valjda im malo tržište ;)
Sanjarko

#333 Re: DIJABETES - terapije, mjerenje, ishrana...

Post by Sanjarko »

Ima neka biljka od koje se pravi čaj i snižava pravo šećer neki dan gledali na Youtube video gdje jedna nana o njoj govori ali ne znam koji je video i koja nana niti koja biljka, kanal Tatabrada ili Bosanska sehara.

Njoj valjda bio visok, a sad nije ili je nekome njenom bio visok, pa snižavao s tom biljkom i čajem od nje.
bavi

#334 Re: DIJABETES - terapije, mjerenje, ishrana...

Post by bavi »

acer5101 wrote: 28/07/2025 14:23
bavi wrote: 28/07/2025 10:14 Skupo je ici u drugu drzavu zbog senzora a imamo vec zamjenu na zavodu. Jel linx i lbre2 ima odvojen senzor od transmitera? Kod ovih je odvojeno i transmiter traje 3 god... Jesi imao sitaucija da senzor stane raditi sam od sebe ili "podivlja"i koliko cesto? Jesu i jedni i drugi uvoznici izlazili u susret i dali zamjenske? Izvini na puno pitanja bas me zanima a nemam kog upitat. Na fb ima grupa glunovo, gori bgm od sekte, jel kazes rijec protiv budes izbrisan. Vidjam da raja nosi neke okrugle na ruci po gradu, glunovo je naspram tih bas masivan.
Linx i Libre je sve u jednom, i mijenjaš Libre svakih 14 dana, dok linx ide na 15 dana.
Linx zahtjeva kalibraciju ponekad, al je pravo mal i pravo dobro ljepilo ima. Ja plivam dosta i vjezbam, tako da iz prve ruke mogu tvrditi da ima dosta bolje ljepilo od Libre. Libre sam koristio dvije godine i onda prešao na ovo kino, nisam bio zadovoljan u startu, al malo sam se uštelio i sad mi je OK. Ako ćeš iskreno, Libre je broj 1 za sve ostale, samo što kod nas još ne žele zavanično da krenu. Valjda im malo tržište ;)
Glunovo out. Nema ih više. Svi prebaceni na Accu chek senzore. Da li si probavao njih? Jos imam 8 dana da iskoristim zadnji senzor glunovo i spajam se na accu chek. Iskreno malo sam i uzbudjena zbog promjene na bolje. Kinezima hvala al Evropa je Evropa ;-)
acer5101

#335 Re: DIJABETES - terapije, mjerenje, ishrana...

Post by acer5101 »

bavi wrote: 27/03/2026 20:10
acer5101 wrote: 28/07/2025 14:23
Glunovo out. Nema ih više. Svi prebaceni na Accu chek senzore. Da li si probavao njih? Jos imam 8 dana da iskoristim zadnji senzor glunovo i spajam se na accu chek. Iskreno malo sam i uzbudjena zbog promjene na bolje. Kinezima hvala al Evropa je Evropa ;-)
Accu check sam imo priliku da probam u januaru, dok je još bio u fazi registracije kod nas. Senzor je odličan, a aplikacija još je bolja, jer ima predikciju kretanja glukuze u naredna dva sata. Ovo je prvi senzor koji predviđa kretanje glukoze.
Drugi senzor koji je jednako dobar i ne traži kalibraciju je Sibionics GS1, nećeš pogriješiti ni sa jednim od ova dva, iako bih ja išao na accu check
bavi

#336 Re: DIJABETES - terapije, mjerenje, ishrana...

Post by bavi »

Nista sybionics mada sam o njima cula sve najbolje. :D

Vidim da si upucen, ima li ikakve sanse da mi stariji sa tip 1 dodjemo do pumpica sa zavoda, il da djelomicno ucestvujemo u placanju i nabavci materijala i pumpice? Sa njom koliko sam citala pustas inzulin iz sata u sat i mozes smanjiti dozu na minimum. Probudim se nocu bar jednom da provjerim na koju je stranu krenula krivulja. Rjetko kad je pravo ma kako mjenjala doze gore-dole.
Do sad promjenila Inzulatard, Lantus i sad Toujeo. Moze se zivjet al sam vec u fazi kad razmisljam ako ima sta bolje da to sebi nabavim, olaksam koliko mogu. Nisam neregulisama zadnji tromjesecni 6.1 i doktorima sve super, kazu lezi i spavaj pa ujutro regulisi. :shock: Nisam se naspavala ko covjek zadnjih 10 godina.
Post Reply