Kutiljerov plan

Post Reply
Skijaš

#326 Re: Kutiljerov plan

Post by Skijaš »

medobrundoo wrote:
mudrac2 wrote:
muha_sa wrote:satraše se ne bil nas izjednacili, al malo morgen što reko u njiHA im tata, krepani balkanski kasapin.
šta izjednačili, mi smo gori. zamisli drskosti, alija nije potpisao i rat počeo sam od sebe. logično da je alija krivac.
pohlupo si lončiće
rat su započeli prosprski separatisti nezadovoljni što je Bosna priznata kao UNITARNA država
Nije tačno, velikosrpski cilj je bio i ostao komadanje BiH, a to što ti vjeruješ u njihova objašnjenja je ipak samo tvoj problem.
medobrundoo

#327 Re: Kutiljerov plan

Post by medobrundoo »

Skijaš wrote:
Margita81 wrote:Na kraju imamo ono sto je plan i predlagao s tim sto nas fali stotine hiljada, sto imamo grobnice,silovane, protjerane itd...
Jesam li shvatila sustinu ili nesto opasno masim?
Prvo, iluzija je uvjerenje da bi velikosrpska opcija poštivala potpisano bez primjene sile. ARBiH nije postojala, indiferentna Evropa bi na Karadžićevo kršenje potpisanog reagovala mlako i to bi bilo to. Dakle, ako je samo taj izostanak vojnog pritiska na terenu razlog, dovoljan je. Meni je smiješno kada vidim kako neki tvrde da je trebalo vjerovati na riječ pacijentima koji su očigledno i na genocid bili spremni.

]
između dvije dileme da li bi poštovali da se probalo i sigurnu drugu, u kojoj je zasiguran rat svim sredstvima
pametan bi čovjek uvjek izabrao onu prvu gdje bar postoji šansa
međutim, glupi čovjek, kakav je bio dotični đuturum, naravno uvjek bira gluplju opciju
Skijaš

#328 Re: Kutiljerov plan

Post by Skijaš »

medobrundoo wrote: sve ostaje u sferi nagađanja jer nismo imali priliku da vidimo šta bi bilo da je bilo
jer matori đuturum nije prihvatio sporazum
Znamo šta bi bilo bez ARBiH na terenu, nije to neka misterija.
madner

#329 Re: Kutiljerov plan

Post by madner »

Mister Yes wrote:
madner wrote:30ih KPJ usvaja drugu liniju, po kojoj Jugoslaviju treba reformisati i federalizirati (kao i sam SSSR) kako bi se ispraznio nacionalni naboj i ljudi okrenuli bitnim radnickim pitanjima.
Ali to je ono što ja govorim i za današnju BiH. I ne samo ja. Da bi se ispraznio nacionalni naboj i da bi se ljudi okrenuli bitnim raničkim pitanjima kada bi svaki narod imao svoju administrativnu jedinicu. Šteta što danas nemamo KPBIH
Sto se KPJ tice, u Bosni je bio jedan narod. Jedan narod, jedna republika.
Ovo za naboj se ispostavilo kao greska, ko ne uci na tudjim greskama mora ih ponavljat.
Mister Yes wrote:
madner wrote:Shodno tome 1941 je KPJ jedini jugoslovenski pokret u drzavi, naspram Hrvatskog i Srpskog separatizma i cjepanja.

Nesto kao Britanci sa devualacijom Britanskog parlamenta i davanja visokog stepena nezavisnosti pokrajinama kao sto je Skotska.

Jedini pravi drzavotvorci na ovim prostorima, koji su jedini i napravili civilizacijski skok i smanjili razmak prema ostatku svijeta. Ko je jos odigrao partiju sa Churchilem i Staljinjem i prosao oba kola?
Ama naravno madneru. Ja čitav život glasam za SDP a sve do ženidbe na zidu sam imao Titovu sliku (žena skinulo jer joj bilo demode). Ja ovo sve pišem da bih došao do onoga što piše na vrhu ovog posta. Samo hoću da zaključim da bi KPJ danas pravila treći entitet. :oops:
Naravno da ne bi, KPBiH je ukino srezove a ne da pravi entitete.
Etnicki kljuc je uvazen preko opstina.
medobrundoo

#330 Re: Kutiljerov plan

Post by medobrundoo »

Skijaš wrote:
medobrundoo wrote:
mudrac2 wrote:
šta izjednačili, mi smo gori. zamisli drskosti, alija nije potpisao i rat počeo sam od sebe. logično da je alija krivac.
pohlupo si lončiće
rat su započeli prosprski separatisti nezadovoljni što je Bosna priznata kao UNITARNA država
Nije tačno, velikosrpski cilj je bio i ostao komadanje BiH, a to što ti vjeruješ u njihova objašnjenja je ipak samo tvoj problem.
prije da je tvoj problem
"komadanjem" na nivou kantona su oni očigledno bili zadoovljni i pristali na taj oblik autonomije, samo nisu htjeli UNITARNU
međutim, tvom idolu matorom đuturumu, dok je sjedio na šiltetu, amerkinaci obečaše da će poslat NATO vojnike da mu poklone takvu državu...i zajebaše ga, što i nije teško takvog retarda
trenutno uređenje po kojem oni imaju maximalni oblik autonomije...republiku...je veće komadanje nego što je bilo predviđeno lisabonom
ko to ne vidi ili neće, nek ode kod hodže ne bi li mu sda sihire skino s mozga
mudrac2

#331 Re: Kutiljerov plan

Post by mudrac2 »

medobrundoo wrote:
mudrac2 wrote:
muha_sa wrote:satraše se ne bil nas izjednacili, al malo morgen što reko u njiHA im tata, krepani balkanski kasapin.
pohlupo si lončiće
rat su započeli prosprski separatisti nezadovoljni što je Bosna priznata kao UNITARNA država, odnosno što alija nije prihvatio podjelu na kantone sa ciljem da vojnim putem ostvare autonomiju...i za razliku od glupog alije koji svoj cilj NIJE ostvario, oni uspješe i to dobiše najviši oblik autonomije...republiku..o kojoj npr. proruski separatisti u Ukrajini SADA mogu samo sanjati
a kako se tu uklapa granica karlovac, karlobag, virovitica? onda bi i u hrvatskoj srbi morali prihvatiti nešto slično, a vidjeli smo da im je bila draža traktorijada nego nekakva decentralizacija.
Skijaš

#332 Re: Kutiljerov plan

Post by Skijaš »

medobrundoo wrote:
Skijaš wrote:
Margita81 wrote:Na kraju imamo ono sto je plan i predlagao s tim sto nas fali stotine hiljada, sto imamo grobnice,silovane, protjerane itd...
Jesam li shvatila sustinu ili nesto opasno masim?
Prvo, iluzija je uvjerenje da bi velikosrpska opcija poštivala potpisano bez primjene sile. ARBiH nije postojala, indiferentna Evropa bi na Karadžićevo kršenje potpisanog reagovala mlako i to bi bilo to. Dakle, ako je samo taj izostanak vojnog pritiska na terenu razlog, dovoljan je. Meni je smiješno kada vidim kako neki tvrde da je trebalo vjerovati na riječ pacijentima koji su očigledno i na genocid bili spremni.

]
između dvije dileme da li bi poštovali da se probalo i sigurnu drugu, u kojoj je zasiguran rat svim sredstvima
pametan bi čovjek uvjek izabrao onu prvu
OK, da skratimo priču, imaš li kartu dogovorenih granica podjele ? Da vidimo šta je tačno Izetbegović odbio.
Mister Yes

#333 Re: Kutiljerov plan

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Ja redovno ponovim da se narodi ne mrze, nego da je na sceni vještačko kreiranje antagonizama.
Antagonizmi se ne mogu kreirati ako narod ne možeš plašiti. Mogli su plašiti Srbe iz BiH "bićete manjina u Alijinoj državi" ali čime bi plašili Srbe u RS-u ako se RS odcjepi od BiH i pripoji Srbiji?

Ti predpostavljaš agresivne namjere čak i ako bi Srbi pripojili RS Srbiji iako nemamo nikakav dokaz da su Srbi u BiH htjeli išta drugo osim da imaju svoju administrativnu jedinicu iz jednog dijela koju bi kasnije pripojili Srbiji. Isto tako i za Hrvate. Zatvaranje granica bi značilo da svjesno:
1. sebi zatvaraju tržište
2. prave radikalni komšiluk

A zašto bi iko to radio? Tvoj problem je što ne razumiješ ljude. Zašto Srbija nije napala Makedoniju? Cilj nikada nije bio širiti se tamo gdje nema Srba već u svoju državu obuhvatiti sva područja gdje ima Srba. Srba već danas gotovo da nema u Federaciji i neće ih biti ni u bošnjačkoj Bosni. Srbi neće imati razloga napadati tu Bosnu isto kao što nemaju razloga napadati ni Makedoniju. Tvoji strahovi su besmisleni i odaju čovjeka koji živi u strahu i mržnji.
medobrundoo

#334 Re: Kutiljerov plan

Post by medobrundoo »

mudrac2 wrote:
medobrundoo wrote:
pohlupo si lončiće
rat su započeli prosprski separatisti nezadovoljni što je Bosna priznata kao UNITARNA država, odnosno što alija nije prihvatio podjelu na kantone sa ciljem da vojnim putem ostvare autonomiju...i za razliku od glupog alije koji svoj cilj NIJE ostvario, oni uspješe i to dobiše najviši oblik autonomije...republiku..o kojoj npr. proruski separatisti u Ukrajini SADA mogu samo sanjati
a kako se tu uklapa granica karlovac, karlobag, virovitica? onda bi i u hrvatskoj srbi morali prihvatiti nešto slično, a vidjeli smo da im je bila draža traktorijada nego nekakva decentralizacija.
uklapa se u mitove, maximalističke zahtjeve koje ima svaka država
i veze nema sa konkretnom situacijom neposredno prije rata
ponavljam milioniti put
srbi su lisabonom konačno pristali NA NEZAVISNU Bosnu, što je veliki njihov ustupak, s obzirom da su svršavali na krnju YU
ali nisu htjeli UNITARNU, koju je zagovaro matori đuturum
medobrundoo

#335 Re: Kutiljerov plan

Post by medobrundoo »

Skijaš wrote:
medobrundoo wrote:
Skijaš wrote:

]
OK, da skratimo priču, imaš li kartu dogovorenih granica podjele ? Da vidimo šta je tačno Izetbegović odbio.
načelno je bilo dogovreno da orijentir bude popis 1991. i većinske etničke opštine
do daljnjih detalja se nije ni moglo stić, jer nastavka nije bilo, jer je đuturum ODBIO SVE
pa svaki dalji pregovor koji bi detaljisao jednostavno nije bio moguć
Skijaš

#336 Re: Kutiljerov plan

Post by Skijaš »

medobrundoo wrote:
Skijaš wrote:
medobrundoo wrote: između dvije dileme da li bi poštovali da se probalo i sigurnu drugu, u kojoj je zasiguran rat svim sredstvima
načelno je bilo dogovreno da orijentir bude popis 1991. i većinske etničke opštine
Dakle, Izetbegović je odbio ući u dijalog o podjeli jer nije imao garancije da bi Karadžić u pregovorima o teritoriji bio fer (i genocid je potvrdio da se radilo o zvijeri spremnoj na sve), a ne bi imao silu na terenu da utjeraš nešto razuma u njega ?

Zaista me čudi to, ta vjera kako bi na genocid spremna ekipa bila konstruktivna strana u dijalogu o podjeli. Interesantan fenomen :-D
Banksy

#337 Re: Kutiljerov plan

Post by Banksy »

The Carrington–Cutileiro peace plan resulted from the EC Peace Conference held in February 1992 in an attempt to prevent Bosnia-Herzegovina sliding into war. It was also referred to as the Lisbon Agreement (Serbo-Croatian: Lisabonski sporazum). It proposed ethnic power-sharing on all administrative levels and the devolution of central government to local ethnic communities. However, all Bosnia-Herzegovina's districts would be classified as Muslim, Serb or Croat under the plan, even where no ethnic majority was evident.
Gojeni H wrote:
medobrundoo wrote:
Koliko godina imas?
I slobodno skini zastavu, pokazi prave boje.
medobrundoo

#338 Re: Kutiljerov plan

Post by medobrundoo »

Skijaš wrote:
medobrundoo wrote:
Skijaš wrote:
Dakle, Izetbegović je odbio ući u dijalog o podjeli jer nije imao garancije da bi Karadžić u pregovorima o teritoriji bio fer (i genocid je potvrdio da se radilo o zvijeri spremnoj na sve), a ne bi imao silu na terenu da utjeraš nešto razuma u njega ? Genijalan plan.

Zaista me čudi to, ta vjera kako bi na genocid sprema ekipa bila konstruktivan saradnik u dijalogu o podjeli. Interesantan fenomen :-D
lupaš lončiće
govoriš o posljedicama koje je doveo rat koji je uzrokovalo neprihvatanje lisabona
i namjerno ili ne, uklapaš istu priču u drugi scenarij, da bi to bilo isto da je sporazum PRIHVAĆEN
a dvije drastično različite situacije
ponavljam milioniti put, nismo imali prilike da vidimo kako bi se to srbi ponašali da je udovoljen njihov zahtjev
da su i tada uradili isto kao i u opciji koja se desila, onda bi stvarno mogli tvrditi to što ti tvrdiš
Skijaš

#339 Re: Kutiljerov plan

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote: Ja redovno ponovim da se narodi ne mrze, nego da je na sceni vještačko kreiranje antagonizama.
Antagonizmi se ne mogu kreirati ako narod ne možeš plašiti.
Poenta je, od istih ljudi koji stvaraju te antagonizme očekuješ odgovoran odnos prema tom izolovanom i ranjivom bošnjačkom rezervatu. Kao, neće ih ucjenjivati i maltretirati, uvezi ovo, izvezi ono, evo ti tarifa za ovo, evo ti tarifa za ono, pa malo blokada granice. Smiješno. Kao, ti ne pokazuješ odgovornost u državnom parlamentu, evo ti granični prelaz na Kupreškim vratima, možda pokažeš više odgovornosti s tim.
Skijaš

#340 Re: Kutiljerov plan

Post by Skijaš »

Banksy wrote:
The Carrington–Cutileiro peace plan resulted from the EC Peace Conference held in February 1992 in an attempt to prevent Bosnia-Herzegovina sliding into war. It was also referred to as the Lisbon Agreement (Serbo-Croatian: Lisabonski sporazum). It proposed ethnic power-sharing on all administrative levels and the devolution of central government to local ethnic communities. However, all Bosnia-Herzegovina's districts would be classified as Muslim, Serb or Croat under the plan, even where no ethnic majority was evident.
Ogromna je udaljenost od onog šta je na papiru i onog šta je Karadžić spremao. Samo zbunjeni ili nedobronamjerni mogu tvrditi da bi bez ARBiH na terenu Karadžić ispoštovao bilo šta potpisano.
Mister Yes

#341 Re: Kutiljerov plan

Post by Mister Yes »

madner wrote: Sto se KPJ tice, u Bosni je bio jedan narod. Jedan narod, jedna republika.
Država je bila Jugoslavija. A u Jugoslaviji su prepoznali 8 naroda i svakom dali po jednu administrativnu jedinicu.

Danas u BiH postoje 3 naroda i to niko ne može sporiti. Ako je u Jugoslaviji svaki narod dobio svoju administartivnu jedinicu onda je pošteno i da u BiH svaki narod ima svoju administrativnu jedinicu.
madner wrote: Ovo za naboj se ispostavilo kao greska, ko ne uci na tudjim greskama mora ih ponavljat.
:lol: Znači naučićemo na grešci koja je osujetila srpske velikodržavne planove da ne bi napravili grešku koja će osujetiti bošnjačke velikodržavne planove. To nije učenje na greškama već čisti nacionalizam jer imaš duple aršine. Da je ostalo po banovinama Srbi bi bili većina u 6 od 9 banovina i sve osim Slovenije i Hrvatske bi danas bilo Srbija.
madner wrote: Naravno da ne bi, KPBiH je ukino srezove a ne da pravi entitete.
Etnicki kljuc je uvazen preko opstina.
KPJ je ukinula regije koje su imale imena rijeka i bile multietničke a napravila etničke republike, za svaki narod po jednu. One koji se danas zalažu za takvo razmišljanje, rulja naziva etnoteritorijalcima sve se zaklinjući u KPJ. A ja sam ustvari jedan od rijetkih ovdje na forumu koji se zalaže za filozofiju KPJ. 8-)
Skijaš

#342 Re: Kutiljerov plan

Post by Skijaš »

medobrundoo wrote:
Skijaš wrote:
medobrundoo wrote:
Dakle, Izetbegović je odbio ući u dijalog o podjeli jer nije imao garancije da bi Karadžić u pregovorima o teritoriji bio fer (i genocid je potvrdio da se radilo o zvijeri spremnoj na sve), a ne bi imao silu na terenu da utjeraš nešto razuma u njega ? Genijalan plan.

Zaista me čudi to, ta vjera kako bi na genocid sprema ekipa bila konstruktivan saradnik u dijalogu o podjeli. Interesantan fenomen :-D
lupaš lončiće
govoriš o posljedicama koje je doveo rat koji je uzrokovalo neprihvatanje lisabona
Ne, ja ti govorim o prirodi partnera sa kojim se, bez ARBiH na terenu, kao trebalo voditi konstruktivnu diskusiju o fer podjeli.
medobrundoo

#343 Re: Kutiljerov plan

Post by medobrundoo »

Skijaš wrote:
Banksy wrote:
Ogromna je udaljenost od onog šta je na papiru i onog šta je Karadžić spremao. Samo zbunjeni ili nedobronamjerni mogu tvrditi da bi bez ARBiH na terenu Karadžić ispoštovao bilo šta potpisano.
alooo bolan
dobijanjem nezavisne države, formiranje vlastite vojske je svakako bilo u igri
čak šta više imao bi samo još više vremena za bolje organizovanje i naoružavanje
elem, žurba je samo odgovarala srbima, glupi alija to nije skontao pa poletio
odugovlačenjem pregovora, samo je on sam i bošnjački narod mogao biti na dobitku u svakom pogledu, ali glupko matori to niej ni mogao da vidi
Last edited by medobrundoo on 25/02/2015 11:31, edited 1 time in total.
Banksy

#344 Re: Kutiljerov plan

Post by Banksy »

Skijaš wrote:
Banksy wrote:
I bez ovog iskustva kojeg smo prošli, onako naivni i blesavi kakvi smo bili s početka devedesetih, znali smo da je unutarnja etnička podjela samo uvod u konkretno, fizičko cijepanje cijele zemlje. Uz sve kritike Aliji, samo zbunjeni ili nedobronamjerni bi prihvatili ovo iznad.
Banksy

#345 Re: Kutiljerov plan

Post by Banksy »

medobrundoo wrote: alooo bolan
čak šta više imao bi samo još više vremena za bolje organizovanje i naoružavanje
elem, žurba je samo odgovarala srbima, glupi alija to nije skontao pa poletio
odugovlačenjem pregovora, samo je on sam i bošnjački narod mogao biti na dobitku u svakom pogledu, ali glupko matori to niej ni mogao da vidi
:lol:
Skijaš

#346 Re: Kutiljerov plan

Post by Skijaš »

medobrundoo wrote:
Skijaš wrote:
Banksy wrote:
alooo bolan
Naoružavanje čega ? Armije kantona ? Mislim, nismo telad kolega.
medobrundoo

#347 Re: Kutiljerov plan

Post by medobrundoo »

Banksy wrote:
Skijaš wrote:
Banksy wrote:
I bez ovog iskustva kojeg smo prošli, onako naivni i blesavi kakvi smo bili s početka devedesetih, znali smo da je unutarnja etnička podjela samo uvod u konkretno, fizičko cijepanje cijele zemlje. Uz sve kritike Aliji, samo zbunjeni ili nedobronamjerni bi prihvatili ovo iznad.
koje sda alijevsko prdenje
a to nije došlo do unutrašnje etničke podjele uz 100.000 poginulih i milione raseljenih...pride
i pride dobijaš državu u državi, kojom laktaški čoban svakomalo prijeti referendumom i ocepljenjem
e moji alijevci
Margita81

#348 Re: Kutiljerov plan

Post by Margita81 »

Problem je u tome sto je doticni uporno tvdio da rata nece biti. A znao je da ipak hoce.
sa prvom opcijom ko zna...mozda bi bilo manje nesrece jer ipak smo izgubili najvise mi. Ovako se svjesno uslo u rat jer pohotovo nakon Hr nije bilo sanse da kod nas ne bude klaonica. I bila je..
medobrundoo

#349 Re: Kutiljerov plan

Post by medobrundoo »

Skijaš wrote:
medobrundoo wrote:
Skijaš wrote: Ogromna je udaljenost od onog šta je na papiru i onog šta je Karadžić spremao. Samo zbunjeni ili nedobronamjerni mogu tvrditi da bi bez ARBiH na terenu Karadžić ispoštovao bilo šta potpisano.
alooo bolan
Naoružavanje čega ? Armije kantona ? Mislim, nismo telad kolega.
kurca
dobijanjem nezavisnosti naravno da imaš odmah mogućnost formiranja oružanih snaga
kojih i kakvih nismo imali prilike da vidimo jer ti idol aljo nije dopustio
Banksy

#350 Re: Kutiljerov plan

Post by Banksy »

medobrundoo wrote:
Banksy wrote:
koje sda alijevsko prdenje
Mama ti prdi, pozdravi raju na Mokroj Gori i sikter.
Post Reply