Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Filter

#326 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

PulleNo1 wrote: imam ponudu za neki iz Rogatice ... pa ne znam da li je neko uzimao tamo ?
ja kupujem taj pelet iz rogatice (bar tako kaze ovaj moj nabavljac,a valjda nema razloga da laze)
i poprilicno je dobar. malo losiji od fis-ovog, ali za razliku u cijeni... odlican :D
dvije godine sam taj uzimao i bio sam zadovoljan
Filter

#327 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

[quote="Hame_"]Ubačeni elementi :D

[quote]

zay*bavaju druga karabaju :twisted:

@pulleNo1... pitaj karabaju za pelet, on ga radi za sebe i za prodaju.
u Zenici je, pa ako ti je blizu, cuj se sa njim
PulleNo1

#328 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

Filter wrote:
Hame_ wrote:Ubačeni elementi :D

zay*bavaju druga karabaju :twisted:

@pulleNo1... pitaj karabaju za pelet, on ga radi za sebe i za prodaju.
u Zenici je, pa ako ti je blizu, cuj se sa njim
u Brčkom sam pa tako da sam podaleko ... ostaje da vidim ovaj Trgovir i još jednom da provjerim sa ovim iz Rogatice ... definitvno cijena mu daje finu prednsot u odnosu na ostale

u Maju se riješit belaja :) i na ljetovanje rahat :)
Danguba

#329 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

rovac13 wrote:Juce narucen trgovirov 270KM sa prevozom.Vjerovatno sto je firma trgovir od mene nekih 20 km.Vec tri godine moji roditelji koriste njihov pelet bez zamjerki pa su tako i nastavili.
Fino je to cuti.

Ja koristim Trgovirov vec dvije godine. Prosle grejne sezone imali su dobar pelet a lose pakovanje a ove sezone poboljsali pakovanje ali je kvalitet malo losiji. Dva puta mi se gasi pec i nadjem nesagorenog peleta i crne cahure u posudi za sagorijevanje. Vise prasine u pakovanju, Slovenci ih testiral i nisu zadovoljili njihove kriterije(sadrzaj, procenat vlage, prasine...) tako da ove godine moram razmisliti od koga kupiti.
rovac13

#330 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Danguba wrote:
rovac13 wrote:Juce narucen trgovirov 270KM sa prevozom.Vjerovatno sto je firma trgovir od mene nekih 20 km.Vec tri godine moji roditelji koriste njihov pelet bez zamjerki pa su tako i nastavili.
Fino je to cuti.

Ja koristim Trgovirov vec dvije godine. Prosle grejne sezone imali su dobar pelet a lose pakovanje a ove sezone poboljsali pakovanje ali je kvalitet malo losiji. Dva puta mi se gasi pec i nadjem nesagorenog peleta i crne cahure u posudi za sagorijevanje. Vise prasine u pakovanju, Slovenci ih testiral i nisu zadovoljili njihove kriterije(sadrzaj, procenat vlage, prasine...) tako da ove godine moram razmisliti od koga kupiti.
Nekad prije sam koristio eupal pelet i bio je dobar nema dalje,a komsija kupio eupal i nista ne valja.Ja vjerujem da ima veze sto sam ja uvijek nabavljao pelet u julu ili avgustu,nikad ni sa jednim nisam imao problema.
Ali u medjuvremenu sam se ja rijesio peleta,to je ostalo u ocevoj kuci,jasam preselio u svoju.Po meni pelet je danas poskup i nebi to sebi ugradjivao vise.Ok kad smo ga uveli 2008. tadje tona bila 175KM cini mi se.Sad to vise nije to .
PulleNo1

#331 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

koliko bi valjao pelet od čistog hrastvog drveta (bez kore) ?

našao sam pilanu iz gračanice na Pik ba pa me interesuje , imaju i solidnu cijenu
Filter

#332 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

PulleNo1 wrote:koliko bi valjao pelet od čistog hrastvog drveta (bez kore) ?

našao sam pilanu iz gračanice na Pik ba pa me interesuje , imaju i solidnu cijenu
Kopiran post kolege Hemela...

"ogrijevna moć po kg peleta:
bukva,hrast,jasen ..... 4,7 kWh/kg
smreka,jela...............5,2 kWh/kg

certificiranje peleta (ENplus-A1, OEN M 1735, DINplus)
Međunarodna udruga proizvođača peleta odredila je naziv novog certifikata koji će se koristiti u proizvodnji peleta
EN 14961-2, koji će zamjeniti neke od postojećih certifikata. Prema usporedbi standarda važnijih certifikata za pelete dolazimo do podataka o standardu da certificirani peleti moraju zadovoljiti sljedeće standarde:

Promjer: 6mm (dozvoljeno od 4 do 10mm)
Duljina: 30 mm (do 5 x promjer)
Gustoća: od 1,12 kg/dm3
Sadržaj vode: manje od 10,0%
Abrazija: manje od 2%
Mehanička čvrstoća: više od 97,5%
Sadržaj pepela na 815C: manje od 0,5%
Energetska snaga: više od 18 MJ/kg

Ovo su vrijednosti koje govore same za sebe ali želimo pojasniti neke detalje vezane za standard certifikata.

DULJINA : Predugi peleti mogu dovesti do začepljenja transportera peleta, tako da je preporuka da je duljina malo manja od norme, ali i prekratki peleti odnosno umrvljeni mogu dovesti do većeg ubacivanja peleta što će utjecati na rad peći

GUSTOĆA : Gustoća je značajka kvalitete, koja ukazuje na specifičnu težinu peleta. Veća vrijednost znači da je za određenu debljinu pelet jače prešan te mu je mehanička čvrstoća veća.

SADRŽAJ VLAGE : sadržaj vlage mora biti što manji kako bi se povećala kalorična vrijednost te smanjila potrošnja peleta

PEPEO : Mala količina pepela što peleti proizvode prilikom izgaranja označava čisto izgaranje te se takav pepeo može koristiti kao gnojivo. Novi standardi EN 14961-2 i EN plus određuju maksimalnu vrijednost pepela od 0,7% kod temperature izgaranja od 550C.

MEHANIČKA ČVRSTOĆA : Pokazuje postotak količine sitnih čestica proizvedenih kad su peleti izloženi određenom opterećenju. To opterećenje simulira proces ispuhivanja, odnosno koliko se peleti mrve u dodiru jedan s drugim. Što je niža vrijednost veća je kvaliteta peleta. Manje mrvljenja i prašine više mjesta za pelete u spremniku. Prašina utječe na izgaranje peleta u ložištu jer smanjuje količinu zraka za kvalitetno izgaranje.

Standardi definiraju kaloričnu snagu peleta u potpuno suhom stanju. Znači treba pripaziti na vlagu prilikom skladištenja kako ne bi smanjili kaloričnu snagu peleta.

Neki proizvođači mogu koristiti aditive za bolje prešanje peleta, takvi aditivi ne smiju biti na kemijskoj bazi te se ne bi trebali koristiti više od 2% koliko je maksimalno dozvoljeno."
RahatHurmašica

#333 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by RahatHurmašica »

rovac13 wrote:
Danguba wrote:
Fino je to cuti.

Nekad prije sam koristio eupal pelet i bio je dobar nema dalje,a komsija kupio eupal i nista ne valja.Ja vjerujem da ima veze sto sam ja uvijek nabavljao pelet u julu ili avgustu,nikad ni sa jednim nisam imao problema.
Ali u medjuvremenu sam se ja rijesio peleta,to je ostalo u ocevoj kuci,jasam preselio u svoju.Po meni pelet je danas poskup i nebi to sebi ugradjivao vise.Ok kad smo ga uveli 2008. tadje tona bila 175KM cini mi se.Sad to vise nije to .
imam utisak da će se desiti kao i sa plinom koji je prije 7-8 godina bio pravo jeftin a sad treba čitava plata da bi se grijao na plin.
mukimax

#334 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

Pozdrav,
jucer sam kupio pelet od firme Bioenergy iz Ilijaša.

http://www.bio-energy.ba/

Cijena 270 KM po toni, sa dostavom u Sarajevo. Isprobao sam jednu vreću i mislim da je kvalitetan. Mislim da je sa Kovanovim iz Olova tu negdje, možda je i kvalitetniji.
povel

#335 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by povel »

Da li se neko susretao sa problem kondenzacije pri paljenju kotla. Naime, kada se kotao pali, a tempertatura vode niska, pocinje da rosi kotao. Nakon nekih 5 minuta rada kada voda u kotlu postgne temperaturu 45 (°C), zidovi kotla se osuse i onda sve radi extra.

Kotao je KOVAN 20 kw, svako paljenje na hladno sada u tolim danima dovodi do toga da rosi.
mukimax

#336 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

povel wrote:Da li se neko susretao sa problem kondenzacije pri paljenju kotla. Naime, kada se kotao pali, a tempertatura vode niska, pocinje da rosi kotao. Nakon nekih 5 minuta rada kada voda u kotlu postgne temperaturu 45 (°C), zidovi kotla se osuse i onda sve radi extra.

Kotao je KOVAN 20 kw, svako paljenje na hladno sada u tolim danima dovodi do toga da rosi.
Kod mene isto, kotao Kovan 50. Prilikom hladnog starta, kotao bude mokar, naročito dio ispod dimovodnih cijevi, i oko vrata koja se nalaze na tom dijelu. Nakon što temperatura povratne vode dostigne nekih 44° kotao se osuši i dalje nema nikakvih problema. Zvao sam servis, dolazio serviser. Oni ostali ono kao iznenađeni i ne mogu da vjeruju. Kad je došao serviser on kao sumnja da mi je kotlovnica vlažna a vidi se iz aviona da nije. Poslije kupim vlagomjer i vidim da mi je vlaga u kotlovnici oko 43% što je jako nisko.

Vidim da sam bio jako naivan kada sam vjerovao svemu što piše u Kovanovom uputstvu za njihov kotao. Razmišljao sam o ugradnji miješajućeg ventila, ali ni on ne bi spriječio kondenzaciju u toku starta kotla, smanjio bi samo vrijeme za koje se kotao osuši. Ono što me nervira jeste što ovi iz Kovana neće da kažu je li ova pojava opasna ili ne. U uputstvu fino piše da je kondenzacija nemoguća i da temperatura povratne vode nije bitna. Međutim više vjerujem svojim očima i vidim da problem kondenzacije u toku starta kotla apsolutno nije riješen.

Povel jesi li ti kontaktirao servis i šta su tebi rekli?
povel

#337 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by povel »

Zahvaljujem na podjeli iskustva.

Takoder i meni su dolazili, bili su jako dugo, cudom se cudili, razgovarali su telefonom najmanje 20 minuta, ali ostalo isto.

Ja sam vjeruj ovoih zadnjih 10 dana non stop u kotlovnici i najgore sto to mozes probati jedino kada je kotao hladan, brzo se zagrije i nestane kondenz i onda moram cekati tek jutro.

Ali zanimljivo kod mene se to pocelo javljati prije 10 dana, do tada je bio ok. Pito sam onog ramzay sa forum. hr, evo sat mi je reko:

To je normalno u ovim uvjetima , bilo je dosta kiše zadnjih dana tlo je vlažno , a zrak je topao , Topli zrak može u sebe uzeti puno više vodene pare nego hladan zrak.

Kad taj vlažan zrak uđe u hladno hladan kotao , rosa je normalna pojava , ali sam kažeš nakon par minuta ode , i to je ok.

E jucer mi se desilo nesto skroz cudno, probaj ako hoces i ti. DOk sam tako po stoti puta prvojeravo sve sto sam imo pri ruci, ostala mi vrata gorionika otvorena, i odjednom se poceo strahovitto da susi. Tako da je proslo 2 minuta i sav je bio suh. I jutros msa probo, kotao starto sa 20 (°C) i suh.

A kada su vrata zatvorena ova vrata budu sva u vodi, takoder i oko gorionika, ali samo donji dio limova, i onaj drugi tamo gdje su ona mala vrata, takoder, bude mokro.

Znaci kada mahnem rukom preko lima na ruci ostane voda.

Eto to su moja iskustva, ako ti sta znaci probaj ovo sa vratima, mozda se nesto rijesi
Last edited by povel on 09/05/2014 13:50, edited 1 time in total.
povel

#338 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by povel »

Jel se kod tebe desavala od kada je kotao postavljen, ili mozda u zadnje vrijeme.
Ja ako ovo bude ostalo, necu se sa tim moci pomiriti, reklamirat cu kotao.
Posljedice ce biti 100%, katran ce se hvatati na stjenkama, ja sma sa jednog dijela vec skidao
mukimax

#339 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

@povel
Hvala na informacijama.
Definitivno imamo istu situaciju, Stim da kod mene se kotao osuši nakon 42 minute od starta, odnosno od vremena kada ga termostat upali.
Sjećam se da se kod mene kondenz javio kad je serviser prvi put potpalio kotao. Ali njegove riječi su bile nije to ništa strašno, to je zato što je kotao nov i izlazi vlaga iz željeza. Ma hajd reko nek ti bude, misleći u sebi kakva ba vlaga iz željeza?!
Tokom zime nisam ni obraćao pažnju toliko,kotao je radio svršeno i još uvijek radi, međutim ovih zadnjih mjesec dana kotao se pali jednom ili dva puta dnevno (svaki put iz hladnog stanja) i malo sam detaljnije pratio ovu pojavu kondenza.
Razmišljam da ugradim neki od ovih miješajućih ventila. Od Kovana sam očekivao neki savjet i da se odrede je li ovaj kondenzat opasan ili ne. Kotao definitivno nije onakav kavim ga opisuju. Naravno on radi savršeno, paljenje, gorenje, vrijeme između čišćenja i osatalo sve je OK. Oni preporučuju u uputstvu da se podigne temperatura starta pumpe, ali rad pumpe nema ama baš nikakvog uticaja na pojavu kondenza, jer se javlja još dok pumpa nije ni startala.

Nisam baš siguran ni da li je ovaj kondenzat toliko opasan, mene je više uplašila reakcija servisa, jer kada sam poslao mail zvali su telefonom za 10 min i zahtijevali da serviser dođe. Čudi me njihovo čuđenje, ili foliraju. Ne mogu da vjerujem da ovo nisu opazili, jer se doimaju kao ozbiljna firma.

Volio bih čuti iskustvo nekoga ko ima Kovanov kotao duže vremena.

I još da te pitam je li kod tebe jednocijevni ili dvocijevni sistem grijanja, i koji pellet koristiš?

Hvala još jednom, lijep pozdrav!
povel

#340 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by povel »

Takoder i meni su iz Kovana rekli da je to nov kotao i da mu treba dati vremena, medutim to nije, jer da je to onda bi poslije dvije vatre to bilo gotovo.

Ja sam dobio potvrdu od trojice jakih ljuid iz ove oblasti, a vrte se na nasim forumima, da je to do vlage u zraku. Nekako mi to ima najvise smisla, pogotov mi se poklapa sa tim kada otvorim vrata da kotao u minut se osusi. Takoder meni se ova pojava , rekoh ti, desava u zadnjih 10 dana. Ko zna mozda je bilo i pirje a ja to nisam primejtio. Imas ovdje jos jednog momka koji ima kovan a rekao je da mu u hladonm kotao rosi. Mislim da ima nick pelete.

Znaci kod trojice sa istim kotaom ista situacija.
Straza

#341 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Straza »

Jesu li ovi poceli sa radom?

Pale Prača-Hrenovica: U oktobru proizvodnja eko-peleta

http://www.istocnabosna.com/myjoomla/in ... &Itemid=66
kenan77

#342 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kenan77 »

Pozdrav svima..znali iko gdje je trenutno najjeftiniji pelet u BiH a da je i kvalitetan?? Mada je teska kombinacija ali..hvala unaprijed
wienerBlut

#343 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by wienerBlut »

Imas u istocnoj Bosni poduzece Savox. U Becu uzimam od jedne tvrtke koja uzima od njih, i mogu kazati da su super! Ovdje njihov pelet prodaju za 210-230 eura. Zvao sam tvrtku, te su mi rekli da je cijena kod njih 140-160 u ovisnosti od doba godine. Prave u vrecama i dzambo dzakovima, kako mi rece vlasnik. Na netu mozes naci vise o njima na ovoj adresi, http://www.savox.ba/. :thumbup:
PulleNo1

#344 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

ja još nisam kupio pelet :(

ako ko ima kakve preporuke za ovu sezonu da je prodavac blizu Brčkog i da je "normalna" cijena neka pošalje info ... može i na PP

:-D

PS:

danas kupio u Srebreniku , 2 vreće , da probam kvalitet

šta velite da li bi mogao biti dobar

http://prntscr.com/3nhah1

http://prntscr.com/3nhbx3

PPS:

svi spavaju na ovoj temi :)

ima još jedan , iz novog grada , ima li ko iskustva sa njihovim peletom

pellet.ba im je stranica
mahalaš

#345 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mahalaš »

Imal koga :)

Dvoumim se izmedju EcoPelet iz Viteza i BioEnergy iz Ilijasa... Sta uzeti??

pozz
Filter

#346 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

ja sam uzeo pelet iz rogatice... pelet doo, kao i zadnje dvije godine i OK je
280KMica po paleti na vrata.
mahalaš wrote:Imal koga :)

Dvoumim se izmedju EcoPelet iz Viteza i BioEnergy iz Ilijasa... Sta uzeti??

pozz
ako je ecopelet onaj fisov, taj sam koristio prije 3-4 godine i odlican je bio, ali je dosta skuplji
bioenergy nisam nikad uzimao
mahalaš

#347 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mahalaš »

Trebalo bi biti da je Fis-ov... cijena sa dostavom za Sarajevo za nekih 4-5 tona je oko 300KM
Filter

#348 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

mahalaš wrote:Trebalo bi biti da je Fis-ov... cijena sa dostavom za Sarajevo za nekih 4-5 tona je oko 300KM
320KMica je bila prije 4 godine... meni preskupo jer sam tada nabavljao sa pala po 250. a razlika u kvalitetu nije opravdavala toliki skok cijene. na 5 tona se nabere finih novaca
PulleNo1

#349 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

mahalaš wrote:Trebalo bi biti da je Fis-ov... cijena sa dostavom za Sarajevo za nekih 4-5 tona je oko 300KM
dobra mu je onda cijena jer Fisov u Fisu u Brčkom je 350 KM

ja sam kupio iz Srebrenika oni preprodaju iz Šekovića mislim , za 300 KM (bukov) sa dostavom za Brčko

nadam se da nisam pogriješio :-)
mahalaš

#350 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mahalaš »

Mozda i nije :) NEsto ne vjerujem da bi pisali na talijanskom :roll:

http://www.pik.ba/artikal/11748751/drveni-pelet/
Post Reply