U miru, kuda idem, sta radim, s kim se svaleram, kad se vracam, i td. se ne tice tebe. Gledaj u se i u svoje kljuse. Sto se tice onih iz genocidne, nisu oni imali razloga ni '92, fasizam je slijep na logiku.didžej wrote: ti se bas potrudio da napises tekst na temu.vidi se nekako da si opasan, izdrzljiv i hrabar. samo se pitam sto razguli u dijasporu kad je tako? otisao si da se napunis lovom jer ne mozes u domovini da se izboris. pobjegao si od domovine u miru a ocekujes da ti neko vjeruje da ces je braniti u ratu.
otpor stoko je zgodna parola ali sto je ne primjeni na sebi? sto ne osta da se boris u miru, oko moje zajebano?
oni iz genocidne nemaju potrebe da udare, kod njih niko ozbiljan ne poziva na rat. zasto? pa oni su svoje ostvarili, ima ih malo vise od milion a fizicki drze pola bosne dok politicki upravljaju cijelom bosnom jer bez njih ne moze da se donese nijedna odluka na drzavnom nivou. a fizicki drze najbolji komad zemlje. imaju sume, imaju velike rijeke, imaju plodne ravnice posavinu, semberiju, lijevce polje... da izgube i pola teritorije koju sada drze opet im ono sto ostane moze biti dovoljno za zivot. njihov najveci problem je sto imaju lopove na vlasti koji grabe samo sebi a narodu daju mrvice.
a sta mi imamo? imamo neke budale od naucnika, politicara, akademika koji ne znaju ni kako se vodi drzava ni sta ce s njom osim da im sluzi da se nafatiraju sto vise, imamo kvazi patriote iz svedske koji prizivaju drugo poluvrijeme, imamo omladinu kojoj je glavni cilj da se uhljebi na budzet a ko ce puniti taj budzet to se niko ne pita sve dok imamo mmf. svi oni skupa ne kontaju da ce u 21. vijeku prezivjeti onaj ko bude mogao da proizvede dovoljno hrane, prvo za sebe a onda i za druge. kod nas ministarstvo poljoprivrede vodi osoba za koju je diskutabilno i da li je uracunljiva a bas na tom polju se u danasnje vrijeme vodi presudna bitka. danas je heroj onaj koji ce oziviti industriju, pokrenuti proizvodnju, stvoriti uslove za razvoj poljoprivrede, navuci koji euro iz vana, ojacati privredu, zaposliti ljude... onda mozes razmisljati i o vojsci. ovako, iz prazne ne puca. umjesto toga kod nas se vec godinama spore oko vlasti sdp i sda, radoncic vs. izetbegovic, oslobodjenje vs. avaz, halilovic vs. muslimovic, vehabije vs. tradicionalisti, cjelovita vs. fildzan, vode se rasprave ko je bosnjak a ko bosanac... energija se gubi na sasvim sporedne stvari dok sve oko nas propada.
opet kad bi se i desio neki novi rat, jer sto neko rece kod nas rata ne bude samo kada nam ga ne nude, naslo bi se dovoljno ljudi patriota koji bi bez razmisljanja stavljali glave na oltar domovine. ja priznajem ne bih, a ne bi ni ti jer si cim si pobjegao vani vec shvatio da je zivot koji imas najveca vrijednost i pritom se dovoljno volis da bi negdje cucao u rovu. zato mani se licemjerstva i kvazi patriotizma nego sjedi di si ni za di si nisi.
A u ratu, porodica se ne ostavlja, a nemamo ni rezervnu drzavu, pa eto me tamo ako zatreba. Nismo svi isti.