U kontekstu ovog posta, samo bih htjela dodat' da su pitanja koja su mi cesto upucena od strane 'domaceg' stanovnistva i to uglavnom nekih ljudi koji su samo komsije mojih roditelja, poznanici, itd. (znaci ne bliski prijatelji i familija) otprilike ovako:Zhìxin wrote:Vecina ljudi koje znam iz dijaspore, pogotovo omladine, su jako isfrustrirani i dodju ovdje da lijece komplekse. Sada bih mogao nabrojati jedno 20-30 slucajeva, ali mi je mrskoRecimo nedavno perem auto i dolazi lik sa stranim tablicama i veli da mu se opere auto. Onda, nicim izazvan, pocinje da prica kako je on platio BMW-a 30.000€ za kes, kako on ima svoj stan, kako njemu nije jasno kako neko ovdje moze da zivi i radi za 800 KM itd. Lik koji radi u praonici mu na kraju nije htio zavrsiti auto do kraja
Izadjem u grad u subotu i slusam kako lik prica curama kako je on iz Njemacke i on ima para da plati njima pice za razliku od domacij likova....
Ja imam priliku da skoro svake godine odem u Njemacku na 10-15 dana i razumijem ove likove. Oni rade ko crnci, nemaju nikakav zivot, imaju para za nase uslove, za njihove su bijeda i jad(cast odredjenom broju ljudi). Jednostavno ja o poremecnim likovima iz dijaspore ni mislim nista, samo ih zalim. Ovi drugi, koji su u manjini, su dobra raja skroz.
- Radis li?
- Kakav ti je pos'o?
- Koliko zaradjujes?
- Sta ti muz radi?
- Zaradi l' on?
- Imas li auto? Kakav? ...........onda ide komentar 'uh to su dobra kola!!!'. Kol'ko je star?
I tako jos par pitanja koja ja licno smatram krajnje neukusnim i nepristojnim al' eto svijet zanima. Nekad ni sama ne znam sta da im odgovorim. Medjutim, niko ne pita recimo 'koliko placas vrtic?' pa da onda skontaju da veliki dio plate ode recimo na vrtic ili na skolu onima koji imaju djecu). Ili recimo da su kuce / stanovi (bez obzira govorimo li o stambenim kreditima ili najmu) deset puta skuplji nego u Bosni sto isto tako odnese dobar dio plate. Pa onda jos sto nekih osiguranja i troskova koje mi vani jednostavno moramo imati dok su u BiH samo 'opcija'. Cini mi se da se sve nakako gleda u smislu 'moze se zaraditi €3000 mjesecno na ruke a isto tako zivit' sa manje od 2000KM' mada odnos zarade / troskova zivota van BiH i u BiH nemaju nikakve veze.
Moram priznat' da mi se i samoj ne svidjaju 'dijasporasi' koji dodju s' autom sa stranim tablicama pa se onda ponasaju kao da za njih ne vrijede nikakvi zakoni i pravila i preseravaju se gdje god dodju. Oni su mi u vise navrata 'prisjeli' nekulturom i manjkom obzira prema drugima (parkirao se na trotoaru, otvorio vrata od auta tako da se niko ne moze ni provuc' sa strane, raskokodak'o se na iPhone da ga svi i cuju i vide a ja stojim i cekam da me pusti da prodjem s' bebom u kolicima). To je stvar kucnog odgoja i licnih kompleksa a ne stvarno olicenje svih ljudi porijeklom iz BiH koji u njoj ne zive. Isto vazi i za 'radoznalce' koje sam spomenula na pocetku posta i ne smatram da su oni olicenje apsolutno cjelokupnog stanovnistva u BiH.