Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
AlicS

#326 Re: Zivot u Austriji

Post by AlicS »

Ja osiguranje treba da dobijem preko supruga ,predao je u firmu sve,nisam ni znala da to mogu dobiti prije nego i dobijem vizu..Ono sto mene trenutno zanima ,su kursevi njemackog,je li imaju neki besplatni kursevi gdje mogu ici ili moram cekati na vizu pa dalje onda da mi oni daju u skolu?
cayman

#327 Re: Zivot u Austriji

Post by cayman »

meni treba osiguranje da uplatim dok mi viza ne stigne tj kad predam za vizu moram imati i upaceno osiguranje(tamo su mi rekli kad sam im mail poslao) znaci samo mesec ili dva dok ne pocnem sa poslom treba da to uplatim.e sad nisam razumeo ovo sa poslom i osiguranjem. jel osiguranje koji oni placaju pokriva sva? kad kazem sve mislim na sve vezano za zdravstveno osiguranje?
Bilki

#328 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

cayman wrote:meni treba osiguranje da uplatim dok mi viza ne stigne tj kad predam za vizu moram imati i upaceno osiguranje(tamo su mi rekli kad sam im mail poslao) znaci samo mesec ili dva dok ne pocnem sa poslom treba da to uplatim.e sad nisam razumeo ovo sa poslom i osiguranjem. jel osiguranje koji oni placaju pokriva sva? kad kazem sve mislim na sve vezano za zdravstveno osiguranje?
ok, znaci nemas vizu, ides u neko osiguranje i uplatis za zdravstveno. cim dobijes vizu idi i krankenkasu i kod njih se kasnije prijavi da dobijes zelenu kartu E-CARD. Cim krenes raditi poslodavac preuzima na sebe, da sve pokriva sto se tice osiguranja
Bilki

#329 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

AlicS wrote:Ja osiguranje treba da dobijem preko supruga ,predao je u firmu sve,nisam ni znala da to mogu dobiti prije nego i dobijem vizu..Ono sto mene trenutno zanima ,su kursevi njemackog,je li imaju neki besplatni kursevi gdje mogu ici ili moram cekati na vizu pa dalje onda da mi oni daju u skolu?
da mozes se preko supruga osigurati, besplatni kurseva nema, sacekaj da dobijes vizu i javi se na ovu adresu, http://sozialinfo.wien.gv.at/content/de ... nseid=1537 od njih ces dobiti bonove u vrijednosti 300 eura da mozes kurseve placati, to je neke pola cijene od kursa, i ako zavrsis sve u roku od godine dana( A1, A1+, A2) dobit ces svoj novac nazad koji budes uplatila, takodje kod njih ces dobiti i spisak skola od kojih priznaju diplome o zavrsenom kursu. a to ce ti sve trebati kasnije kad budes produzavala vize
cayman

#330 Re: Zivot u Austriji

Post by cayman »

Bilki hvala ti. MOzes li mi jos molim te reci samo koja osiguranja imaju tamo? gde da se javim?
Bilki

#331 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

UNIQA, alianz, merkur, zurich, winerstedische, wustenroth, generali....
Last edited by Bilki on 24/10/2013 21:30, edited 1 time in total.
cayman

#332 Re: Zivot u Austriji

Post by cayman »

Hvala ti.....ziv bio!
hrle1976

#333 Re: Zivot u Austriji

Post by hrle1976 »

cayman wrote:meni treba osiguranje da uplatim dok mi viza ne stigne tj kad predam za vizu moram imati i upaceno osiguranje(tamo su mi rekli kad sam im mail poslao) znaci samo mesec ili dva dok ne pocnem sa poslom treba da to uplatim.e sad nisam razumeo ovo sa poslom i osiguranjem. jel osiguranje koji oni placaju pokriva sva? kad kazem sve mislim na sve vezano za zdravstveno osiguranje?

Ja ali, ali ti mozes komotno dobiti vizu ako imas osiguranje u BiH. Nego, otvori sve 4 oci oko posla i osiguranja, kako nebi na kraju bilo da sam sve palca sto inace bi trebao tvoj poslodavac da placa. U par navrata sam dobio privatnu poruku od ljudi gdje im neke osobe / poslodavci traze i do 5.000KM za osiguranje ;-)
charly_ba

#334 Re: Zivot u Austriji

Post by charly_ba »

Pozdrav svim forumašima, malo sam čitao sve ovo i ima dosta zanimljivih, interesantnih i korisnih informacija. Par puta sam kratko bio u Austriji i otišao sam sa pozitivnim utiscima. Ne bih da dužim, ali hoću da prikupim što više informacija. Raspitivao sam se vezano za upis na master u Austriji i na tom faxu su rekli da nema nikakvih problema što se tiče moje diplome samo jezik moram bolje savladati. Zato sam odlučio ovde uzeti časove do termina za upis jer je jeftinije.

Sada me samo zanima kakve su šanse da sa diplomom ekonomiste ili bez nje nadjem tamo malo bolji posao kojim bi mogao plaćati sebi stan i sve ostalo.
muminovic

#335 Re: Zivot u Austriji

Post by muminovic »

charly_ba wrote:Pozdrav svim forumašima, malo sam čitao sve ovo i ima dosta zanimljivih, interesantnih i korisnih informacija. Par puta sam kratko bio u Austriji i otišao sam sa pozitivnim utiscima. Ne bih da dužim, ali hoću da prikupim što više informacija. Raspitivao sam se vezano za upis na master u Austriji i na tom faxu su rekli da nema nikakvih problema što se tiče moje diplome samo jezik moram bolje savladati. Zato sam odlučio ovde uzeti časove do termina za upis jer je jeftinije.

Sada me samo zanima kakve su šanse da sa diplomom ekonomiste ili bez nje nadjem tamo malo bolji posao kojim bi mogao plaćati sebi stan i sve ostalo.
Mozes naci bilo koji posao, npr pola radnog vremena, nece ici bas odmah u struci naravno dok ne izvrsis nostrifikaciju diplome, ali mozes raditi kao trgovac ili nesto slicno, sa pola radnog vremena ces imati sasvim dovoljno novca da platis smjestaj, hranu i sve ostalo, te ces moci da ucis i da ides na master, a kad to zavrsis onda trazi o struci puno radno vrijeme.ž

To je moje misljenje.
charly_ba

#336 Re: Zivot u Austriji

Post by charly_ba »

muminovic wrote:
charly_ba wrote:Pozdrav svim forumašima, malo sam čitao sve ovo i ima dosta zanimljivih, interesantnih i korisnih informacija. Par puta sam kratko bio u Austriji i otišao sam sa pozitivnim utiscima. Ne bih da dužim, ali hoću da prikupim što više informacija. Raspitivao sam se vezano za upis na master u Austriji i na tom faxu su rekli da nema nikakvih problema što se tiče moje diplome samo jezik moram bolje savladati. Zato sam odlučio ovde uzeti časove do termina za upis jer je jeftinije.

Mozes naci bilo koji posao, npr pola radnog vremena, nece ici bas odmah u struci naravno dok ne izvrsis nostrifikaciju diplome, ali mozes raditi kao trgovac ili nesto slicno, sa pola radnog vremena ces imati sasvim dovoljno novca da platis smjestaj, hranu i sve ostalo, te ces moci da ucis i da ides na master, a kad to zavrsis onda trazi o struci puno radno vrijeme.ž

To je moje misljenje.
Ma da, samo imam na tom faxu onu mogućnost da se vikendom slušaju predavanja, što mi ostavlja vecu mogucnost za posao u smislu radnog vremena de ne moram trcati na predavanja i sl. Ako neko zna link ministarstva ili čega već gdje se mogu dobiti sve informacije za nostrifikaciju nek postati. Koliko vremenski traje postupak nostrifikacije?
fatality

#337 Re: AW: Zivot u Austriji

Post by fatality »

charly_ba wrote:
muminovic wrote:

To je moje misljenje.
Ma da, samo imam na tom faxu onu mogućnost da se vikendom slušaju predavanja, što mi ostavlja vecu mogucnost za posao u smislu radnog vremena de ne moram trcati na predavanja i sl. Ako neko zna link ministarstva ili čega već gdje se mogu dobiti sve informacije za nostrifikaciju nek postati. Koliko vremenski traje postupak nostrifikacije?
Necu da ti ubijam nadu, al sa ekonomijom je izgleda svugdje tesko. Ja imam par poznanika koji su zavrsili master ovdje na WU pa su se napatili dok su nasli posao(jedan jaran je haman godinu i pol trazio, a faks od 5 godina je zavrsio za 5.5 dto znaci da nije duduk). Moze biti i da oni nisu imali srece, al moze bit i da je tako. Ja npr. Sa svojim studijem sam nasao posao prije nego sam faks zavrsio i kad sam zavrsio poceo sam raditi (bak imam- trenutno sam zaposlen i radim master).

Elem, mozes ti naci posao al se ne uzdaj da ce ti diploma plaho pomoci, a i sto se studija tice savjetovao bih ti da razmislis dal ces nastaviti sa ekonomijom. Nemoj se sta uvrijedit, ovo ti onako prijateljski govorim

Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2
Hell.is.here

#338 Re: AW: Zivot u Austriji

Post by Hell.is.here »

Necu da ti ubijam nadu, al sa ekonomijom je izgleda svugdje tesko. Ja imam par poznanika koji su zavrsili master ovdje na WU pa su se napatili dok su nasli posao(jedan jaran je haman godinu i pol trazio, a faks od 5 godina je zavrsio za 5.5 dto znaci da nije duduk). Moze biti i da oni nisu imali srece, al moze bit i da je tako. Ja npr. Sa svojim studijem sam nasao posao prije nego sam faks zavrsio i kad sam zavrsio poceo sam raditi (bak imam- trenutno sam zaposlen i radim master).

Elem, mozes ti naci posao al se ne uzdaj da ce ti diploma plaho pomoci, a i sto se studija tice savjetovao bih ti da razmislis dal ces nastaviti sa ekonomijom. Nemoj se sta uvrijedit, ovo ti onako prijateljski govorim

U Becu ima i previse ljudi koji su zavrsili ekonomiju, tako da je veoma tesko naci posao u toj struci.
Mada sam vec to govorio ranije, i uvijek isto pitanje od ekonomista, nazalost, bolje bi bilo da ste zavrsili skolu za stolara, limara, tokara i sta ja znam.. ali opet ne gubite nadu nego ne dajte se i samo naprijed :) uvijek se moze nesto naci samo ako je covjek uporan :)
cayman

#339 Re: Zivot u Austriji

Post by cayman »

hrle1976 wrote:

Ja ali, ali ti mozes komotno dobiti vizu ako imas osiguranje u BiH. Nego, otvori sve 4 oci oko posla i osiguranja, kako nebi na kraju bilo da sam sve palca sto inace bi trebao tvoj poslodavac da placa. U par navrata sam dobio privatnu poruku od ljudi gdje im neke osobe / poslodavci traze i do 5.000KM za osiguranje ;-)
Ja sam trenutno u nemackoj i imam studentsku vizu....naravno i ovde moram da placam osiguranje sto i radim. Da li bi mi to osiguranje bilo vazece dok ne dobijem tamo posao i oni ne pocnu da mi placaju osiguranje?
hrle1976

#340 Re: Zivot u Austriji

Post by hrle1976 »

cayman wrote:
hrle1976 wrote:

Ja sam trenutno u nemackoj i imam studentsku vizu....naravno i ovde moram da placam osiguranje sto i radim. Da li bi mi to osiguranje bilo vazece dok ne dobijem tamo posao i oni ne pocnu da mi placaju osiguranje?

Njemacka je jedna od siromasnih zemalja u Europi :D Gdje bogatiji imaju bolje povlastice nego siromasniji. Zato i zakon za zdravstveno osiguranje je tako skockano da SVI >>moraju<< imati osiguranje, odnosno moraju izabrati izmedju javnog zdravstvenog osiguranja gesetzliche Krankenversicherung ili privatnog private Krankenversicherung ali privatno zdravstveno osiguranje mozete samo izabrati ako zaradjujete preko jedne vise granice, jer tek tada je dovoljno jeftinije za dzep jadnih bogatasa. :lol: Znaci ti imas to jadno zdravstveno osiguranje i sve placas sam! Kad nadjes posao - tvoj poslodavac ce placati 50% a drugi polovicu ti moras placati, ali bez brige to ce biti automatcki odbijeno od tvoje plate :D
Bilki

#341 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

cayman wrote:
hrle1976 wrote:

da vazece je, a t hrle ne mrsi ga mnogo, mnogo si mi negativan nesto, vidim na svakoj temi neko crnilo ubacujes, idi ba ubodi sta bit ce ti lakse
AlicS

#342 Re: Zivot u Austriji

Post by AlicS »

Bilki hvala a i nasmija me sa ovim zadnjim postom :-D ...vidim pise se i oko diplome i skolovanja,a o tome sam i ja ovih dana pricala i raspitivala ,malo je ovdje skola komplikovana ne znam kad cu to krenuti da prevodim ali mislim da nece biti lako..Ja ima srednju ekonomsko tehnicku 4g a to je ovdje skola od 5g i ne znam je li ide na doslovno prevod i priznavanje ili na nostrifikaciju ..i imam visu 2g menadzment i diplomu diplomiranog ekonomiste.voljela bi samo ovu srednju tehnicku prevesti ali to je ovdje citav proces.a ja bas na to nemam volju...A cula sam se i sa skolskim kolegicama koje su ovdje vec 6-9g nijedna nije prevodila diplomu ,bilo mi je neugodno da ih pitam kako se onda vode na birou bez zanimanja ili??ß
Bilki

#343 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

Ako nisu prevele, vjerovatno bez zanimanja ili po okoncanju posla koji su radile tako se vode, naprimjer ako je radila u prodavnici vode je kao kasirka. Ni ja svoju nisam nikad preveo jer radim u drugoj bransi i prema poslu se vodim na birou, bar dok sam bio citavih 4 dana:)
Zatamnjena stakla

#344 Re: Zivot u Austriji

Post by Zatamnjena stakla »

Je l moguće da, kada završim tri godine njemačkog jezika na FF dođem u AU ili D i upišem master ili čak nešto drugo nevezano za njemački jezik tipa policijsku akademiju?
hrle1976

#345 Re: Zivot u Austriji

Post by hrle1976 »

Sorel wrote:Je l moguće da, kada završim tri godine njemačkog jezika na FF dođem u AU ili D i upišem master ili čak nešto drugo nevezano za njemački jezik tipa policijsku akademiju?
Polizei akademiju mozes samo upisati ako si drzavljan Austrije (ako je rijec o Austriji) kao BiH drzavljanin ili dvojni nije moguce. A sto se tice univerziteta, svaki fakultet na Univerzitetu ima svoju politiku - neki nude predavanja na engleskom a neki ne.
Zatamnjena stakla

#346 Re: Zivot u Austriji

Post by Zatamnjena stakla »

Oke, danke.
AlicS

#347 Re: Zivot u Austriji

Post by AlicS »

Jos jedno pitanje,ovo sve je za Wien a ja sam nekih 70Km od Beca i totalno drugi grad ide pod donju Austriju a glavni mu je St.Pölten da li mi i dalje vazi sve ovo na ovoj stranici
AlicS

#348 Re: Zivot u Austriji

Post by AlicS »

Stvarno sam se nanervirala,u ambasadi kazu dokumente prevesti bez ovjere a ovdje u opstini danas rekli sve prevesti na njemacki pa cak i rodni list medunarodni!!! I to ovjeriti kod njihovi notara..Pa zar to nije drzavni zakon kako opstine mjenjaju....
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#349 Re: Zivot u Austriji

Post by Zviz »

AlicS wrote:Stvarno sam se nanervirala,u ambasadi kazu dokumente prevesti bez ovjere a ovdje u opstini danas rekli sve prevesti na njemacki pa cak i rodni list medunarodni!!! I to ovjeriti kod njihovi notara..Pa zar to nije drzavni zakon kako opstine mjenjaju....

Za int. rodni list nisam jos cuo, mislim da je potrebno za sve drugo moras ne samo u Austriji nego bilo gdje. Ajd budi happy jer nisi u DK kod nas ti ti prevodi kostaju po listu 35€ pa nadalje a kad ljudi u BiH moraju nosti papire sa appostile pecatom, svaki pecat po 100 i kusur €. :run:
Ajatolah_

#350 Re: AW: Zivot u Austriji

Post by Ajatolah_ »

Hell.is.here wrote:

U Becu ima i previse ljudi koji su zavrsili ekonomiju, tako da je veoma tesko naci posao u toj struci.
Mada sam vec to govorio ranije, i uvijek isto pitanje od ekonomista, nazalost, bolje bi bilo da ste zavrsili skolu za stolara, limara, tokara i sta ja znam.. ali opet ne gubite nadu nego ne dajte se i samo naprijed :) uvijek se moze nesto naci samo ako je covjek uporan :)
Znaš li možda koja su najtraženija zanimanja u AT i s kojima bi se moglo (relativno) lako zaposliti?
I ja sam donekle zainteresovan za studij u Austriji, s tim da bi mi primarni cilj bio i ostati tamo poslije... A znam da dopuštaju onima koji završe fakultet tamo period od pola godine boravka kako bi našli posao.
Post Reply