oko 50000 plus gradjevinska (od 600-6000 zavisi gdje pravis)Almir_ wrote:Prijatelji moji, hmm koliko bi kostao sprat kuce oko nekih cca 60 m2 . . .
znaci samo materijal, maistor , gradjevinska. . .
otprilike . . .
KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
- lovacs
#326 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#327 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Imam jedno pitanje, ako neko gradi kucu da li postoji zakon koji odredjuje distance od kuce do ograde sa susjedom? Da li recimo neko moze da izgradi kucu skroz uz samu ogradu?
Last edited by Zviz on 18/04/2013 12:13, edited 1 time in total.
-
Mr. Brightside
#328 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
možeš, uz odobrenje komšije.. ako se ne varam 
- Zviz
#329 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Hvala na odgovoru. Sa drugim rijecima u mom slucaju ili inspekcija nije radila svoj posao ili je taj neki "komsija" se lazno prestavioMr. Brightside wrote:možeš, uz odobrenje komšije.. ako se ne varam
-
Mr. Brightside
#330 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
ništa, bez tebe neće moći legalizovati objekat(ako nekad bude prava država ovdje) 
- em11r
#331 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Da li neko zna kako se regulisu prikljucci struje u garazu.
Situacija je sledeca, u zgradi u kojoj sam kupio stan kupio sam i parking prostor podzemni koji je omedjen sa 2 zida.
Imam pravo isti u svom aranzmanu zatvoriti nakon sto prodje primopredaja zgrade.
Eh sad na tim parking prostorima nije predvidjen nikakav vid strujne instalacije nego jedino imaju zajednicku rasvjetu.
Sad posto ja planiram zatvoriti taj parking trebale bi mi 1-2 uticnice (za rolo vrata) i 1 sijalica.
Ovi u ovoj firmi u kojoj sam kupio ne znaju kao nista kako to ide, ko eto mozda te budemo mogli spojiti na zajednicku a mozda i ne budemo mogli pa ces morat preko elektro distribucije ganjat
Pa me interesuje koliko EP naplacuje takve prikljucke.
Situacija je sledeca, u zgradi u kojoj sam kupio stan kupio sam i parking prostor podzemni koji je omedjen sa 2 zida.
Imam pravo isti u svom aranzmanu zatvoriti nakon sto prodje primopredaja zgrade.
Eh sad na tim parking prostorima nije predvidjen nikakav vid strujne instalacije nego jedino imaju zajednicku rasvjetu.
Sad posto ja planiram zatvoriti taj parking trebale bi mi 1-2 uticnice (za rolo vrata) i 1 sijalica.
Ovi u ovoj firmi u kojoj sam kupio ne znaju kao nista kako to ide, ko eto mozda te budemo mogli spojiti na zajednicku a mozda i ne budemo mogli pa ces morat preko elektro distribucije ganjat
Pa me interesuje koliko EP naplacuje takve prikljucke.
-
_Astra_
#332 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Ne znam konkretno u tvom slucaju, znam da u slucaju stambenog objekta (kuce) moras uz zahtjev koji kod njih ispunjavas priloziti i gradjevinsku dozvolu / odobrenje i uplatiti odredjeni iznos (nisam siguran koliko), ugl nesto puno...
Najbolje da nazoves njihov info telefon pa da cujes sta ce ti "oficijelno" reci njihov sluzbenik, a onda i da nadjes nekog iz ED da ti da eventualno neki "savjet"...
A, ako ti nije predaleko tvoj stan/soba... ja bih u tvom slucaju (da ne bih komplikovao) provukao "snjuru"/kabal iz najblize sobe s obzirom da se radi o povremenim potrosacima... moze se to sve fino zapakovati i osigurati, a da se ne natezes s ED...
Najbolje da nazoves njihov info telefon pa da cujes sta ce ti "oficijelno" reci njihov sluzbenik, a onda i da nadjes nekog iz ED da ti da eventualno neki "savjet"...
A, ako ti nije predaleko tvoj stan/soba... ja bih u tvom slucaju (da ne bih komplikovao) provukao "snjuru"/kabal iz najblize sobe s obzirom da se radi o povremenim potrosacima... moze se to sve fino zapakovati i osigurati, a da se ne natezes s ED...
-
RahatHurmašica
#334 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
neće, ali kuća je ipak tu i niko je neće maknuti. još ako je tako okrenuta da snijeg pada u njegovo dvorište.........Mr. Brightside wrote:ništa, bez tebe neće moći legalizovati objekat(ako nekad bude prava država ovdje)
-
Sayrana
#335 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
dragi forumaši 
Evo i mene sa pitanjcem
Kuca 8x7 prizemlje+sprat+duboko potkrovlje i garaza 6x4 uz kucu, u Semizovcu, općina Vogošća.
Planiramo da prikupimo ove saglasnosti, uradimo grube radove i uselimo se u prvi sprat (10 god podstanarskog zivota se vise ne isplati
zato moramo da
).
Znaima me koliko bi sve to odokativno koštalo. Majsotre ne bih plaćala za grube građevinske radove , samo za kupatilo, i podove.
Hvala Vam
Evo i mene sa pitanjcem
Kuca 8x7 prizemlje+sprat+duboko potkrovlje i garaza 6x4 uz kucu, u Semizovcu, općina Vogošća.
Planiramo da prikupimo ove saglasnosti, uradimo grube radove i uselimo se u prvi sprat (10 god podstanarskog zivota se vise ne isplati
Znaima me koliko bi sve to odokativno koštalo. Majsotre ne bih plaćala za grube građevinske radove , samo za kupatilo, i podove.
Hvala Vam
- Zviz
#336 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
RahatHurmašica wrote:neće, ali kuća je ipak tu i niko je neće maknuti. još ako je tako okrenuta da snijeg pada u njegovo dvorište.........Mr. Brightside wrote:ništa, bez tebe neće moći legalizovati objekat(ako nekad bude prava država ovdje)
Nije da ce sta spasti sa njegovog krova u moje, mozda samo sa samog kanta da nesto procuri, ali problem je sto je objekat 0,5m u nasem dvoristu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#337 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
čuo sam neka kacija stiropora 3.5 marke kvadrat od 5 cm jel to ok?
zanima me blic pitanje
koliko je kvadrat kamene vune
kažu da je 3 puta bolja od stiropora
zanima me blic pitanje
-
RahatHurmašica
#338 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
nemoj da ti govore, otiđi sam na stranicu proizvođača i vidi kojeficijente provodljivosti. kad to vidiš bit će ti jasno da je to u pet deka.Black swan wrote:čuo sam neka kacija stiropora 3.5 marke kvadrat od 5 cm jel to ok?
zanima me blic pitanje
a to tri puta bolje niđe veze
cijena stiropora je ok ako je to onaj tvrđi za fasade.
- Truba
#339 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
hm dobro ali kamena vuna ne gori
a preko stiropora se prenosi požar na druge dijelove kuće i spratove
nisam pametan

nisam pametan
- Danguba
#340 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
a ko ti je rekao da stiropor gori? od se samo topi.Black swan wrote:hm dobro ali kamena vuna ne gori
nisam pametan![]()
kao sto ti @hurmasica rece, sve je to u pet deka.
- Truba
#341 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
dipl ing arh jedno
a direktor koji gradi školu drugo
zapravo svi sve rekoše...
ušteda s kamenom vunom i 4 slojnim aluminijskim prozorima s 36000 na 6000 maraka grijanje smanjilo
ušteda s kamenom vunom i 4 slojnim aluminijskim prozorima s 36000 na 6000 maraka grijanje smanjilo
- Danguba
#342 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Black swan wrote:dipl ing arh jedno
Stiropor u dodiru sa plamenom ne gori nego se samo topi, a pri uklanjanju plamena prestaje se topiti tako da nema sirenja nikakvog pozara. U europskim normama je klasificiran kao Eurorazred E odnosno po DIN normi klasa B1.
-
RahatHurmašica
#343 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
čak šta više mislim da sada ima i onaj sa grafitom (crni) koji je bolji izolator i od vune a ima bolja svojstva pri izlaganju plamenu.Danguba wrote:Black swan wrote:dipl ing arh jedno
Stiropor u dodiru sa plamenom ne gori nego se samo topi, a pri uklanjanju plamena prestaje se topiti tako da nema sirenja nikakvog pozara. U europskim normama je klasificiran kao Eurorazred E odnosno po DIN normi klasa B1.
sa vunom je lakše raditi, ali ja od nje bježim gdje god mogu. pluća su mi važnija od svega. to kad se jednom ugradi vazda udišeš prašinu od nje.
jedino ako se ugrađuje izolacija u potrovlje između greda, tada bi razmislio od vuni jer bolje podnosi toplotu. za sve ostalo stiropor.
- Zviz
#344 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Vuna ili staklena vuna kako ko kaze je zakon sve ostalo haj ho, ja zivim u drzavi gde skoro svaki dan vjetar puse, a zimi pogotovo jos kad je minus temperatura da se zaledis bez staklene vune kao da zivis u frizideru. Kakv stiropol, nego sta ja mislim da je najveci probel su unutrasnji zidovi, jer koliko sam zapazio u Bosni ljudi zidaju unutrasnje zidove kao i vanjske umjesto da su od gipsa i dasaka ono ga zalije armiranim betonom kao da je rijec o nuklearnom podrumu. A onda sebi za ukras pukne plafon od laminata ili kakve bezveze lamperije pa se cudi da mu za kucu od 170m2 treba 40m drza da prezimi.RahatHurmašica wrote:čak šta više mislim da sada ima i onaj sa grafitom (crni) koji je bolji izolator i od vune a ima bolja svojstva pri izlaganju plamenu.Danguba wrote:Black swan wrote:dipl ing arh jedno
sa vunom je lakše raditi, ali ja od nje bježim gdje god mogu. pluća su mi važnija od svega. to kad se jednom ugradi vazda udišeš prašinu od nje.
jedino ako se ugrađuje izolacija u potrovlje između greda, tada bi razmislio od vuni jer bolje podnosi toplotu. za sve ostalo stiropor.
-
RahatHurmašica
#345 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
pa ne može gubiti toplotu na unutrašnje zidoveZviz wrote:[
Vuna ili staklena vuna kako ko kaze je zakon sve ostalo haj ho, ja zivim u drzavi gde skoro svaki dan vjetar puse, a zimi pogotovo jos kad je minus temperatura da se zaledis bez staklene vune kao da zivis u frizideru. Kakv stiropol, nego sta ja mislim da je najveci probel su unutrasnji zidovi, jer koliko sam zapazio u Bosni ljudi zidaju unutrasnje zidove kao i vanjske umjesto da su od gipsa i dasaka ono ga zalije armiranim betonom kao da je rijec o nuklearnom podrumu. A onda sebi za ukras pukne plafon od laminata ili kakve bezveze lamperije pa se cudi da mu za kucu od 170m2 treba 40m drza da prezimi.
stiropor ima isti kojeficijent provodljivosti kao i vuna, s tim što je osjetljiviji na toplotu (na oko 80C se počinje topiti)
Last edited by RahatHurmašica on 31/05/2013 14:44, edited 1 time in total.
- Truba
#346 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
otkud sad to stiropol
zar nije stiropor
ako se sjećam djetinjstva stiropor se znao zapaliti kad se istopi
zar nije stiropor
ako se sjećam djetinjstva stiropor se znao zapaliti kad se istopi
-
RahatHurmašica
#347 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
a gdje ga planiraš ugraditi?
- Truba
#348 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
pa izolacija za prvi sprat kuće
mozda ove mozda sljedeće
bauštelci kažu ne mora biti 15 centi
a fanatici kažu ne manje od 15
pa spomenuše mi tu kamenu vunu
ne znam ni sam
peć sam već zapikiro onu od 600 maraka velika ko soba

mozda ove mozda sljedeće
a fanatici kažu ne manje od 15
pa spomenuše mi tu kamenu vunu
ne znam ni sam
peć sam već zapikiro onu od 600 maraka velika ko soba
-
RahatHurmašica
#349 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
na zid 10, a odozgo 15 stiropoRa. e to je posaoBlack swan wrote:pa izolacija za prvi sprat kuće
mozda ove mozda sljedeće
a fanatici kažu ne manje od 15![]()
pa spomenuše mi tu kamenu vunu![]()
ne znam ni sam![]()
peć sam već zapikiro onu od 600 maraka velika ko soba![]()
![]()
- Truba
#350 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
šta to odozgo znači
kako to?
na pod sljedećeg sprata pa onda laminat
ili misliš u krov 
kako to?
na pod sljedećeg sprata pa onda laminat