Preustroj Federacije BiH

Locked
palermo

#326 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

zavrzlama wrote: Hercegovacku pricu nije ni pokojni Tito odgonetnuo,ALI u borbi za BIH, Hercegovina i teznja za herceg- bosnom nije ni blizu prioriteta,kao slamanje malog ausvica u odbrani od podjle BIH...Ja prioritet u odbrani BIH od podjele stavljam na fokusiranje na mali ausvic, jer pogledi Hrvatske na BIH i Herceg-bosnu i pogledi srbije na BIH i rs nisu nikako isti i nemaju politicku tezinu...90% problema u federaciji BIH se projektuju u beogradu i banja luci,,,,,
što nije ni Tito odgonetnuo? U čemu je tajna te priče......zar ti stvarno ima nešto nejasno u hercegovačkoj priči, a sve ti je jasno u svim ostalim pričama. Svašta. Mi kao neki drugi rat vodili.

A na to tvoje što ti napisa, ja bih ti mogao odgovoriti, da nije bilo Tuđmana i Hrvatske politike podjele BiH, vjerovatno bi se mnoge stvari davno završile,na mnogo povoljnijji način. Al jok, u tvoju teoriju se ne uklapa da postoje vrlo jasne snage unutar hrtvaskog nacionalnog bića koje sanjaju i rade na nečemu što bi se moglo zvati velika Hrvatska............de, još samo napiši da je KOS izazvao rat između Bošnjaka i Hrvata
cyprus

#327 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by cyprus »

palermo wrote:
cyprus wrote: Znači poenta je samo ko će biti većina?
Ne, nije poenta samo u tome. Ja ne bih imao ništa protiv da živim u kantonu u kojem su Hrvati većina, pod uslovom da u tom kantonu stanuje Bosna i hercegovina, da se u tom kantonu živi Bosna i hercegovina.

Al kako znamo, ja barem znam, to nije slučaj, onda bih rekao, nemoj da tuđim kurcem gloginje mlatiš, momčino.
Dobro, pa šta treba uraditi po tvom mišljenju da BiH počne stanovati i u većinski hrvatskim predjelima? I šta ja to mlatim?
Ponosan

#328 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Ponosan »

heckler wrote:
Kolt12 wrote:
Ponosan wrote: Je li neko moze napravti mapu sa ovim zasigurno najrealnijim i najobjektivnijim prijedlogom FBIH sa 3 kantona,po jedan Bosnjacki i Hrvatski i jedan Mjesoviti!? bilo bi jako interesantno vidjeti kako to na karti izgleda,unaprijed hvala!:)
Em sto sam sebe citiras, ali ti ides dalje, pa i sam sebe hvalis. Teritorijalna reforma ide iskljucivo u paketu, sto znaci cijela BiH.

Nemoj tako ostro kolega :D Lik me naucio drugi od danasnja 2 nova termina sto sam naucio. Nakon "radikalnog povratka", eto odkrio sam i taj koncept poput kantona sa "decentralizovanom vlasti". Dakle nije vise kanton kao kanton taj element decentralizacije sad ima jos nesto i jedan stepen dublje poput sna u snu u filmu Inception. Valjda opstine postaju pod-kantoni a u tom slucaju onda mozda mjesne zajednice dobiju opstinske nadleznosti :?
hehe,vidi bolan,znas li sta znaci decentralizovana vlast kad se spoji 3-4 kantona u jedan? da sva vlast ne bude u jednom od tih kantona,mislim na ministarstva,agencije itd,kuzis,recimo zasto bi USK pristao na neki kanton gdje ce sva vlast biti npr u Tuzli ili Sarajevu!? ili spajanjem HNK i SBK zasto bi sva vlast bila u Mostaru,a ne recimo u Travniku,Bugojnu ,Mostaru,Konjicu,to je ta decentralizirana vlast! eto drago mi je sto se na forumu moze procitati i nesto korisno,i ja cjenim kad nesto naucim od nekog drugog,dapace!
palermo

#329 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

cyprus wrote: Dobro, pa šta treba uraditi po tvom mišljenju da BiH počne stanovati i u većinski hrvatskim predjelima? I šta ja to mlatim?
Gloginje mlatiš, rekoh ti.

treba poraziti HDZ-ovske snage i obesmisliti ideju separatizma i segregacije.
cyprus

#330 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by cyprus »

palermo wrote:
cyprus wrote: Dobro, pa šta treba uraditi po tvom mišljenju da BiH počne stanovati i u većinski hrvatskim predjelima? I šta ja to mlatim?

Ideju separatizma i segregacije svakako treba obesmisliti. Samo se bojim da se to ne može uraditi kroz poraz HDZ, ako je HDZ moguće poraziti uopšte... Osnovni fizički zakon u BiH kaže da je snaga nacionalista direktno proporcionalna snazi napada iz suprotnog tora...
heckler

#331 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

palermo wrote:

Amin.
Skijaš

#332 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Skijaš »

palermo wrote:

To je ključ, kao partnere se sasvim pogrešno predstavlja one snage koje ustvari nikad nisu odustale od razvaljivanja države i koji danas ne dižu barikade samo zato što ne smiju.
Last edited by Skijaš on 27/11/2012 23:42, edited 1 time in total.
Skijaš

#333 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Skijaš »

cyprus wrote:
palermo wrote:

Ideju separatizma i segregacije svakako treba obesmisliti. Samo se bojim da se to ne može uraditi kroz poraz HDZ, ako je HDZ moguće poraziti uopšte... Osnovni fizički zakon u BiH kaže da je snaga nacionalista direktno proporcionalna snazi napada iz suprotnog tora...
Dakle, rješenje je u popuštanju nacionalistima i ispunjavanju njihovih želja ?
zavrzlama

#334 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by zavrzlama »

palermo wrote:
zavrzlama wrote: Hercegovacku pricu nije ni pokojni Tito odgonetnuo,ALI u borbi za BIH, Hercegovina i teznja za herceg- bosnom nije ni blizu prioriteta,kao slamanje malog ausvica u odbrani od podjle BIH...Ja prioritet u odbrani BIH od podjele stavljam na fokusiranje na mali ausvic, jer pogledi Hrvatske na BIH i Herceg-bosnu i pogledi srbije na BIH i rs nisu nikako isti i nemaju politicku tezinu...90% problema u federaciji BIH se projektuju u beogradu i banja luci,,,,,
što nije ni Tito odgonetnuo? U čemu je tajna te priče......zar ti stvarno ima nešto nejasno u hercegovačkoj priči, a sve ti je jasno u svim ostalim pričama. Svašta. Mi kao neki drugi rat vodili.

A na to tvoje što ti napisa, ja bih ti mogao odgovoriti, da nije bilo Tuđmana i Hrvatske politike podjele BiH, vjerovatno bi se mnoge stvari davno završile,na mnogo povoljnijji način. Al jok, u tvoju teoriju se ne uklapa da postoje vrlo jasne snage unutar hrtvaskog nacionalnog bića koje sanjaju i rade na nečemu što bi se moglo zvati velika Hrvatska............de, još samo napiši da je KOS izazvao rat između Bošnjaka i Hrvata
Ode ti daleko...

Kad pricam o Hercegovackim hrvatima koji teze podjeli BIH ili u najgorem slucaju po njih herceg-bosni,ni pokojni Tito nikad nije ubio ustaski pokret i za vrijeme SFRJ u hercegovini postojala ideologija negioranja Jugoslavije i BIH....

Postoje snage koje konstantno rade na rusenju BIH,zna se da je tudjman zabio noz u ledja BIH...ALI pozadina sve te price je srbija...ne mozes porediti tudjmana sa vecinom hrvata u Hrvatskoj i BIH i milosevica i vecinu srba u srbiji i BIH...o tome ja pricam...Hrvatska je danas prijateljska drzava,javno Hrvatska vlada ne podrzava secesioniste u hercegovini...ne umanjujem ozbiljnost prijetnji secesionista medju BIH hrvatima,ali se njihovi secesionisticki apetiti jedino mogu suzbiti,onda kad se teritorijalni apetiti nesrba usmjere ka teritoriji rs-a,jer ce ih velikosrbi natjerati da odustanu od istih...vlajda si shvatio sto zelim reci..
cyprus

#335 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by cyprus »

Skijaš wrote:Dakle, rješenje je u popuštanju nacionalistima i ispunjavanju njihovih želja ?
Nije. Ali dok u državi vlada nacionalističko raspoloženje, ne možeš zanemariti stavove koje oni predstavljaju.
heckler

#336 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

cyprus wrote:
Skijaš wrote:Dakle, rješenje je u popuštanju nacionalistima i ispunjavanju njihovih želja ?
Nije. Ali dok u državi vlada nacionalističko raspoloženje, ne možeš zanemariti stavove koje oni predstavljaju.
Ne samo da mogu nego mi je moralna duznosti da ih zatirem na svakom koraku u svakom vidu i na svaki moguci i nemoguci nacin. Izmedju fasistickih i seperatistickih stavova tih (ne)ljudi i mojih ne postoji niti jedna jedina dodirna tacka na bazi koje bi se mogao graditi kompromis. Njih treba unistavati dok gaje tu ideologiju.
palermo

#337 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

zavrzlama wrote: Ode ti daleko...

Kad pricam o Hercegovackim hrvatima koji teze podjeli BIH ili u najgorem slucaju po njih herceg-bosni,ni pokojni Tito nikad nije ubio ustaski pokret i za vrijeme SFRJ u hercegovini postojala ideologija negioranja Jugoslavije i BIH....

Postoje snage koje konstantno rade na rusenju BIH,zna se da je tudjman zabio noz u ledja BIH...ALI pozadina sve te price je srbija...ne mozes porediti tudjmana sa vecinom hrvata u Hrvatskoj i BIH i milosevica i vecinu srba u srbiji i BIH...o tome ja pricam...Hrvatska je danas prijateljska drzava,javno Hrvatska vlada ne podrzava secesioniste u hercegovini...ne umanjujem ozbiljnost prijetnji secesionista medju BIH hrvatima,ali se njihovi secesionisticki apetiti jedino mogu suzbiti,onda kad se teritorijalni apetiti nesrba usmjere ka teritoriji rs-a,jer ce ih velikosrbi natjerati da odustanu od istih...vlajda si shvatio sto zelim reci..
Nigdje ja nisam otišao (osim što ću uskoro na spavanje),

nisam te shvatio...ali evo da pokušam, ..dakle, njihovi (hrvatski) apetiti će se suzbiti tek onda kada se udruže sa Bošnjacima i krenu zajedno ka RS-u.....zanimljiva teorija, samo nikako jarane da se udruže, evo ja to željno čekam ima dvadeset godina....al nikako, a nije do mene, bogami...
rookfash

#338 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by rookfash »

155_mm wrote:
rookfash wrote:na prvi pogled ovo sto je objavljeno na radiosarajevo tačka ba i nije toliko los prijedlog i za odbacit, a ne razmisliti o njemu.

http://www.radiosarajevo.ba/novost/9566 ... racije-bih
Mozes pojasniti sta je to tako "dobro" na ovoj karti. Da nije to sto herzeg- bosna napokon ostvarila ratni cilj i dosla do Zenice.
Stvarno ne kontam ove trenutne mape sto kruze po medijima po kojima Bosnjaci dijele teritoriju po principu " kad je beg bio cicija". :?
nisam rekao da bih potpisao ovu mapu, vec da se vrijedi razmisliti o nekim prijedlozima.
neko moje misljenje, nevezano za konkretno mapiranje i cjepkanje BiH, a vezano za cjelokupnu raspravu:

-ovi sto urlaju kako treba pobrisati entitete, antidejton fazoni i sl. sanjaju o neostvarivom, zar stvarno mislite da se rs moze ukinuti tek tako bez podrske srba, a i pticama na grani je jasno da srbi i rs nikad nece pristati na ukidanje rs-a. isto tako nece pristati ni na izdvajanje teritorija rs-a u korist nekih novih jedinica/federalnih jedinica/regiona/kantona. dakle dugorocno gledano BiH bez jake šamarčine medjunarodne zajednice (kao sto se desilo 95 s dejtonom) ostaje cijela iz dva dijela. eventualno rs moze pristati na neke manje trampe teritorije (naravno u svoju korist).

-znaci nama u FBiH ostaje da racionalizujemo taj preglomazni aparat u federaciji (u tom fonu je i isla prica ovog momka, zanemarimo sad trampu teritorija s RS. i to je dobra ideja, mozda njegova realizacija nije dobra, ali ideja jeste). kad smo kod federacije, pojavljuju se zagovornici ideje da se jednostavno ukinu kantoni i ojacaju opcine i centralna vlast federacije, sto je opet neostvarivo. kantoni i sadasnji ustroj fbih je nastao vasingtonskim sporazumom bas iz tog razloga da se ista deceentralizuje kako vecinski bosnjaci ne bi progutali hrvate i naravno da hrvati nikad na ovo nece pristati. s druge strane bosnjaci nece pristati na stvaranje herceg-bosne stapanjem prostora tako da hrvati dobiju ogroman prostor gdje su vecina, a federacija se iscjepka tako da se prostor gdje su bosnjaci vecina smanji na 10-15% teritorije (cini mi se da se u raspravi ovim ciframa baratalo). znaci i jedni i drugi se boje istog, majoriziranja. tako da se moramo naci izmedju ovih krajnosti, a to znaci ostanak kantonizacije, ali tako da imamo manji broj kantona (radi ustede na administraciji), ali tako da ne stvorimo treci entitet koji ce ostatak bosnjaka zgurati na malu povrsinu, ali i obratno, tako da ne bude da su u svim ili gotovo svim kantonima hrvati nadglasani i apsolutna manjina.

-u prici ovog momka o nekim idejama delegiranja u parlamente bi se isto dalo razmisliti, naravno uz pretpostavku ujednacene kantonizacije (tj, da su svi jednako nezadovoljni kantonizacijom :D)

-i konacno, mozemo mi ovdje palamuditi do sutra, mozemo se o svemu cak i dogovoriti, al ovo je sve mlacenje prazne slame, jer ce se opet onih 5-6-7 glavonja naci u nekoj kafani i uz mezu i pečenje na racun budzeta se zajebavat i krojit nam sudbinu kako im se prohtije odnosno kako odgovara njihovom trenutnom bogacenju.
Skijaš

#339 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Skijaš »

cyprus wrote:
Odluči se, ispunjavati im želje ili ne ispunjavati ?
cyprus

#340 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by cyprus »

Skijaš wrote:
cyprus wrote:
Odluči se, ispunjavati im želje ili ne ispunjavati ?
Pa, odlučio sam se. Šta nije jasno?
heckler

#341 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

Vise ne kontriras samog sebe u razlicitim postovima, sad si poceo i u pojedinacnom postu dijametralno suprotne teze da iznosis :-)
Canton

#342 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Canton »

Ukinuti Federaciju, RS podijeliti na 5 kantona

Bosnjaci ukidaju RS
Srbi i pored ukidanja RS zadrzavaju autonomiju i teritorij(mada ovo teritorij pregrubo zvuci ali je tako)
Hrvati postaju ravnopravni - imaju federalne jedinice - kantone u kojima su vecina

Svi građani na dobitku
zavrzlama

#343 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by zavrzlama »

palermo wrote:
zavrzlama wrote: Ode ti daleko...

Nigdje ja nisam otišao (osim što ću uskoro na spavanje),

nisam te shvatio...ali evo da pokušam, ..dakle, njihovi (hrvatski) apetiti će se suzbiti tek onda kada se udruže sa Bošnjacima i krenu zajedno ka RS-u.....zanimljiva teorija, samo nikako jarane da se udruže, evo ja to željno čekam ima dvadeset godina....al nikako, a nije do mene, bogami...
hoce..morat ce...hrvatska je potrosila njihov kredit...a i zapad ako bude dijelio BIH najvise ce fasovat bas BIH hrvati...u svim tim kalkulacijama ,na kraju BIH hrvati i nemaju bas velikog izbora,nego da se udruze sa probih snagama i krenu u ponistenje dejtona ...ne zele to oni,ali takav je raspored snaga,a "latini" znaju kad hoce povuc rucnu kocnicu,dok im istocni susjedi nazalost nesmiju i neznaju...proci ce dopsta vakta do toga,ali nam nema druge...najgore za BIH je proslo,sad se politicki sazrijeva i postepeno ciste domaci uhljupi..
Kolt12

#344 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Kolt12 »

Canton wrote:Ukinuti Federaciju, RS podijeliti na 5 kantona

Bosnjaci ukidaju RS
Srbi i pored ukidanja RS zadrzavaju autonomiju i teritorij(mada ovo teritorij pregrubo zvuci ali je tako)
Hrvati postaju ravnopravni - imaju federalne jedinice - kantone u kojima su vecina

Svi građani na dobitku
Nije sija, nego je vrat. 31% BiH populacije, njemu ni po kom osnovu eksluzivno ne pripada 49% Bosne, ma kako to zvali i formulisali, pogotovo opcine kao Prijedor, Srebrenica, Doboj, Istocna Bosna itd, gdje 1991 nisu cak bili ni vecina. U tome je srz problema, ne mozes praviti efikasnu, pravnu, pravednu drzavu na takvim fasistickim temeljima.

Niko od gradjana nije na dobitku, zapravo svi su na gubitku. 6 miliona stranih investicija za tri mjeseca? Pa u drugim zemljama omanje selo ima vise stranih investicija za tri mjeseca.
Canton

#345 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Canton »

Kolt12 wrote: Nije sija, nego je vrat. 31% BiH populacije, njemu ni po kom osnovu eksluzivno ne pripada 49% Bosne, ma kako to zvali i formulisali, pogotovo opcine kao Prijedor, Srebrenica, Doboj, Istocna Bosna itd, gdje 1991 nisu cak bili ni vecina. U tome je srz problema, ne mozes praviti efikasnu, pravnu, pravednu drzavu na takvim fasistickim temeljima.

Niko od gradjana nije na dobitku, zapravo svi su na gubitku. 6 miliona stranih investicija za tri mjeseca? Pa u drugim zemljama omanje selo ima vise stranih investicija za tri mjeseca.
Sve je bolje od postojanja RSa... od neceg treba poceti. Ovakvim uredjenjem bi svi dobili. Ekskluzivno pravo nikome ne pripada ni na jedan promil teritorije osim ako mu nije privatno vlasnstvo.
zavrzlama

#346 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by zavrzlama »

Kolt12 wrote:
Canton wrote:Ukinuti Federaciju, RS podijeliti na 5 kantona

Bosnjaci ukidaju RS

Svi građani na dobitku
Nije sija, nego je vrat. 31% BiH populacije, njemu ni po kom osnovu eksluzivno ne pripada 49% Bosne, ma kako to zvali i formulisali, pogotovo opcine kao Prijedor, Srebrenica, Doboj, Istocna Bosna itd, gdje 1991 nisu cak bili ni vecina. U tome je srz problema, ne mozes praviti efikasnu, pravnu, pravednu drzavu na takvim fasistickim temeljima.
dati jos i 20% teritorije federacije u sastav rs-a,pod uslovom da ukinu ime entitetu,obiljezje i izbace pravoslavne slave za institucije entiteta.....kad ovo ponudis,za sva vremena ces znati na cemu si :D
Harry Tuttle

#347 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Harry Tuttle »

cyprus wrote:
i ja smatram da ih ne mozes zanemariti zato sto ih brani demokratija, ali im isto tako ne moras pokleknuti zato sto i tebe brani ista demokratija...
Harry Tuttle

#348 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Harry Tuttle »

Hmmm zasto niko otvoreno ne kaze: ne treba Covicu treci entitet, njemu treba vreca puna para da bi on dato rjesenje medju klerom prodao kao treci entitet...
fantom slobode

#349 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by fantom slobode »

Harry Tuttle wrote:Hmmm zasto niko otvoreno ne kaze: ne treba Covicu treci entitet, njemu treba vreca puna para da bi on dato rjesenje medju klerom prodao kao treci entitet...
:thumbup: :thumbup:
daddy-kool

#350 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by daddy-kool »

Bosnia and Herzegovina municipal elections 2008 result
Image
Image

Možemo početi sa očiglednim racionalizacijama:
-Bosansko-podrinjski kanton Goražde (5) sjediniti sa Kantonom Sarajevo(9)
-Posavski kanton(2) sjediniti sa Tuzlanskim kantonom(3)
- ... (slobodno nastavite)
Locked