Bošnjak vs. Bosanac
-
menstruacija
#326 Re: Bošnjak vs. Bosanac
ajmo balije ruke gore mamu vam jebem
-
miki.ba
#327 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Treba još da uprostiš...sase.ba wrote:
Ti jaro neznaš odgovor na ovo gore postavljeno pitanje, zato i postavljaš ovakva pitanja tipa "šta je onda opasnost". Opasnost je forsirati ideju "Bosanstva", koju neće prihvatiti Srbi i Hrvati, a kako stvari stoje ni Bošnjaci, tj. ideju koja nema perspektive i koja slabi probosanske snage jer te glasove/kvotu "ostalih" u parlamentima dijele i Srbi i Hrvati, a stvarni "ostali" nikakve koristi od toga nemaju. Treba li da ti i dalje pojednostavljujem stvari ili ....
Probaj ti objasniti, kako u istom postu možeš tvrditi da je "opasno" izjasniti se kao Bosanac, pa onda da nije "opasno" jer se svakako ništa ne bi mijenjalo?
Ako je opasno jer može doci do promjena, onda je dobro, ako ako nije opasno uopšte ne treba da te brine ko ce se kako izjasniti.
Svi isto radite, iznesete jedan argument, pa ga u istom postu sami demantirate.
Last edited by miki.ba on 19/11/2012 13:16, edited 1 time in total.
-
palermo
#328 Re: Bošnjak vs. Bosanac
udrch wrote: [Ako te je ovaj skup diletanata na čelu sa voditeljom diletantom opredjelio ko si i šta si, onda se drug ubij..ja sam uspio odgledati ukupno 5,6 minuta, iz jedno 13 pokušaja koje sam moroa prekidati kad neko od njih nešto izvali, pogotovo Latić..
Ljudi su pomalo smiješni, ono si što jesi, što osjećaš, što nosiš sa sobom, što su ti tvoji očevi, majke, djedovi dali u nasljeđe, pa jebo ga ja, niste na pijaci pa da kupujete sopstvena nacionalna osjećanja.
I na kraju da još dodam, ako se pokaže da je Bošnjaka danas u BIh samo 25 % ili 20 % a nekih različitih ostalih 25 % onda nitko ne treba da žali za Bošnjacima. To će samo značiti da oni nisu politički narod, nego samo neka nedefinisana grupa koja čeka nešto što ni sama ne zna šta je.....odnsono čeka da joj historija kaže, dosta vas je bilo, hajte na neko smetljište.
ja sam uvjeren da se ovo neće i ne može dogoditi, ali eto, kad već priča ide...
- madner
#329 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Ja znam odgovor, ali mi je smjesno kada se ovako provaljujete. Trenutno ne postoji kvota za ostale na drzavnom nivou. Dakle ne moze je niko ni djeliti. Ukoliko bi se uvela, to bi bio kraj svih blokada i majorizacija Srba i Hrvata. Tako da supljiras.sase.ba wrote:madner wrote:Dobro ako je tako, sta je onda opasnost? Ako je tako i tako stanje zabetonirano?sase.ba wrote:Pitanje za ove zagovorace opcije "bosanac", "bosanac i hercegovac", "musliman" i sl...evo da se svi bošnjaci na predstojecem popisu izjasne kao "Bosanci", kakvog bi to političkog uticaja imalo na stanje u državi. Odgovor je nikakvog, jer u domovima naroda u svim Parlamentima sjedi po pet Bosnjaka, Srba i Hrvata, a ni jedan Bosanac, ni jedan ostali. Ko to bez Srba i Hrvata u BiH može promjeniti Ustav (Daytonski sporazum) u ovom dijelu.Znate li kad će oni pristati da daju mogućnost "Bosancima" da uđu u Ustav kao kategorija. Odgovor pretpostavljam da znate...
Ti jaro neznaš odgovor na ovo gore postavljeno pitanje, zato i postavljaš ovakva pitanja tipa "šta je onda opasnost". Opasnost je forsirati ideju "Bosanstva", koju neće prihvatiti Srbi i Hrvati, a kako stvari stoje ni Bošnjaci, tj. ideju koja nema perspektive i koja slabi probosanske snage jer te glasove/kvotu "ostalih" u parlamentima dijele i Srbi i Hrvati, a stvarni "ostali" nikakve koristi od toga nemaju. Treba li da ti i dalje pojednostavljujem stvari ili ....
- madner
#330 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Naravno, ja sam unitarista. To bar nije tajna. Nacionalisticka u ovom njihovom smislu nije.palermo wrote:To što si ti sada napisao je, ili unitaristička teza koja je suštinski nacionalistička isto onoliko koliko su i velikosrpske ili velikohrtvaske. ja bih te podsjetio da su primjera radi Hrvati, i u mogo većoj državi i u mnogo represivnijem sistemu sačuvali svoju samobitnost...ili je neka velikohrvatska-velikosrpska podmetnuta teza koja igra na kartu bošnjačkog osjećaja pripadnosti Bosni i Hercegovinimadner wrote:
To je bitka proslog stoljeca, kada se jos borilo za ravnopravan status unutar SFRJ. Sada njih to vise ne zanima, oni zele da Bosnjaci sazriju i da onda imamo uniju tri nacije. I onda se ta unija moze i podjeliti.
Hrvati su federaciji imali svoju republiku, tako da to nije nikakav primjer. To sto je sistem bio represivan je irelavantno kada je ta samobitnost jedan od stubova te drzave.
Ono sto se ne moze negirati jeste da se pokusava preci sa formule 3 etnicke skupine na formulu tri nacije.
- crusader
#331 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Evo koliko su se osjecali Bosnjacimabreuer wrote:braco Poljaci, braco Slovacicrusader wrote:Izmisljena i fabrikovana historija je ona koja se nametala od Kraljevine Jugoslavije pa sve do samostalnosti RBiH. Njen cilj je bio asimiliranje Bošnjaka u Srbe i Hrvate. Nazalost stogodisnja represija je djelimicno urodila plodom, a ti si najbolji primjer za takvo nesto. Bosanski jezik je jezik drzave Bosne, ime jezika i jeste definirano imenom tadasnje drzave koja se zvala BOSNA. Stanovnici te srednjovjekovne Bosne bili su dobri bosnjani ili ti ga bosnjani, medjutim dolaskom osmanlija rijec bosnjanin zamjenjuje termin bosnjAK (kao npr. PoljAK, SlovAK itd.) U "Nacertaniju" Ilije Garasanina (program nacionalne politike srpske kneževine) decidno pise da u Bosni zive Bosnjaci pravoslavne, katolicke i muhamedanske vjere, te da ce najlakse asimilirati pravoslavne. Ne znam zasto ti objasnjavam cinjenice koje bi svaki obrazovan covjek trebo znati, ali eto nadam se da mi je makar sevap![]()
ti tvrdis da je represija, ja tvrdim da se muslimansko zivlje u bosni nije na pocetku 20. stoljeca osjecalo bosnjackim
i srbi su 500 godina bili pod represijama, pa su zauvijek ostali to sto jesu...kod nas, kako je ko govorio tako su ljudi sutke prihvatali...
p.s. sad ces ti meni podastrijet nesumljive argumente u vidu par pjesnika, ali mene pjesnici ne zanimaju jbgmene zanima kako se iskreno osjeca narod, ne da mu neko mora pjevati i recitovati o tome sta je i ko je...pogotovo ne na pocetku 21. vijeka
http://bs.wikipedia.org/wiki/Bosanskohe ... i_regiment
U prilog i marš Eduard Wagnesa, Bošnjaci dolaze 1895
Last edited by crusader on 19/11/2012 13:17, edited 1 time in total.
- Sezam
#332 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Mijenjaj dioptrijuRestart wrote: Meni je po argumentima logicnije da Bosnjaci promjene ime u Bosanci.
Koliko vidim rijetki su oni koji vole ime Bosnjak i jedini agrument je da se ljudi moraju izjasniti tako jer tako pise u Ustavu.
Pametnije je promjeniti Ustav nego isti narod podjeliti na dva dijela zbog obicnog imena. Koliko bi se Bosnjaka sutra bunilo kada bi elite donijele Ustav u kojem bi ih se nazvalo Bosancima.
-
amazon
#333 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Morate razlikovati stvari, dok god postoji drzava BiH, mi smo Bosanci ili Hercegovci. A nasa narodnost je nesto drugo, I Bosna je jedina opcija, sve drugo navlacenje na Islamsku, Srpsku i Hrvatsku stranu je besmislica. Jedina sansa ove drzave je zajednicka BiH.I Bosnjaci isto moraju svatiti da insistiranje Islama na svakom koraku nije uopce ljubav prema BiH, vec isto sto rade i drugi, samo je rusi.
- mO k3
#334 Re: Bošnjak vs. Bosanac
koji insistiranje na islam ??amazon wrote:Morate razlikovati stvari, dok god postoji drzava BiH, mi smo Bosanci ili Hercegovci. A nasa narodnost je nesto drugo, I Bosna je jedina opcija, sve drugo navlacenje na Islamsku, Srpsku i Hrvatsku stranu je besmislica. Jedina sansa ove drzave je zajednicka BiH.I Bosnjaci isto moraju svatiti da insistiranje Islama na svakom koraku nije uopce ljubav prema BiH, vec isto sto rade i drugi, samo je rusi.
-
breuer
#335 Re: Bošnjak vs. Bosanac
jah, Svabe im kreirale jedinicu, nabacile fesice na glave i koristile ko topovsko mesocrusader wrote:Evo koliko su se osjecali Bosnjacima![]()
i moj pradjed je bio jedan od njih
- madner
#336 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Tsk, meni pradjed izasao na Romaniju da doceka Kaiserove jedinice a vi se sada ponosite 
-
palermo
#337 Re: Bošnjak vs. Bosanac
ja vidim da je ovo boldirano popularno na forumu, Dozer i još neki su uložili znatne napore da to pojasne, ali ja nikako ne shvatam šta vi zapravo hoćete reći......džaba, ...ne odbijam ni mogućnost da sam glup da to shvatim.madner wrote: [Naravno, ja sam unitarista. To bar nije tajna. Nacionalisticka u ovom njihovom smislu nije.
Hrvati su federaciji imali svoju republiku, tako da to nije nikakav primjer. To sto je sistem bio represivan je irelavantno kada je ta samobitnost jedan od stubova te drzave.
Ono sto se ne moze negirati jeste da se pokusava preci sa formule 3 etnicke skupine na formulu tri nacije.
- Sezam
#338 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Ti si i nesvjesno pogodio sustinu ove zakukuljenosti.amazon wrote:Morate razlikovati stvari, dok god postoji drzava BiH, mi smo Bosanci ili Hercegovci. A nasa narodnost je nesto drugo, I Bosna je jedina opcija, sve drugo navlacenje na Islamsku, Srpsku i Hrvatsku stranu je besmislica. Jedina sansa ove drzave je zajednicka BiH.I Bosnjaci isto moraju svatiti da insistiranje Islama na svakom koraku nije uopce ljubav prema BiH, vec isto sto rade i drugi, samo je rusi.
Ne pravi se kampanja za izjasnjavanje kao Bosnjak jer postoji opasnost da ce se Bosnjaci podijeliti na Bosance/Bosnjake, vec je fora u onom sljedecem: Bosnjak/Islam. Dosta se Bosnjaka nece izjasniti kao muslimani i tu je glavna prijetnja IZ i njoj bliskim partijama, barem po mom misljenju.
-
amazon
#339 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Pa jel postoji Bosnjak koji nije musliman? Ili Bosnjak ateista?Ženski Dr.Med wrote:koji insistiranje na islam ??amazon wrote:Morate razlikovati stvari, dok god postoji drzava BiH, mi smo Bosanci ili Hercegovci. A nasa narodnost je nesto drugo, I Bosna je jedina opcija, sve drugo navlacenje na Islamsku, Srpsku i Hrvatsku stranu je besmislica. Jedina sansa ove drzave je zajednicka BiH.I Bosnjaci isto moraju svatiti da insistiranje Islama na svakom koraku nije uopce ljubav prema BiH, vec isto sto rade i drugi, samo je rusi.
-
miki.ba
#340 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Probaj sa UN-om...ujedinjene nacije...Bosna je clanica UN-a, sa tri nacije, unutar nacije.palermo wrote:ja vidim da je ovo boldirano popularno na forumu, Dozer i još neki su uložili znatne napore da to pojasne, ali ja nikako ne shvatam šta vi zapravo hoćete reći......džaba, ...ne odbijam ni mogućnost da sam glup da to shvatim.madner wrote: [Naravno, ja sam unitarista. To bar nije tajna. Nacionalisticka u ovom njihovom smislu nije.
Last edited by miki.ba on 19/11/2012 13:29, edited 1 time in total.
- Fudo Bosna
#341 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Zaista , evo po ko zna koji put na ovome forumu, zaista mi nije jasno šta Bosanci i Hercegovci bošnjačkoga porijekla, rođeni od roditelja Bošnjaka/muslimana, koji nose islamsko ime, hoće da postignu sa ovim tzv. "bosanstvom"?
Ovaj izvadak iz popisnoga obrasca, pitanja broj 24 i 25, decidno govore da su konstitutivni narodi u BiH: Srbi , Bošnjaci i Hrvati. Naravno imamo i ostale i samo u te Ostale možemo svrstatii Bosance, pored onih istinskih Ostalih; ljude iz "miješanih" brakova, i manjine : Albanci, Romi, Turci, Crnogorci, Makedonci , Česi ...
Ja razumijem da je kod dijela bošnjačkoga naroda jači osječaj nacionalnog/Bosanac od etničkog Bošnjak pa Bosanac, ali to nikome ne daje za pravo da smatra Bošnjake manjim Bosancima od tzv. Bosanaca/porijklom muslimana-Bošnjaka. Iole pismen čovjek će shvatiti, pogotovu ako je pripadnik srednje generacije i pamti zadnji popis u BiH, da će se kao Bosanci ili Muslimani ili Hercegovci izjasniti samo dio bošnjačkog etničkog korpusa, a ostala dva naroda će se plebiscitno izjasniti isključivo kao Srbi i Hrvati. Šta jedan: Ahmed, Damir, Senad, Deniz, Haris, Larisa,Enisa i ini... čiji su roditelji Bošnjaci /muslimani i njegovi preci su to desetljećima/stoljećima, hoće postići tim što će se jedan manji dio Bošnjaka pogrešno svrstati u Ostale , čitaj/Bosance i time iči na ruku secesionističkim snagama u BiH? Jasno mi je za ljude iz miješanih brakova i njihove nedoumice po pitanju etničke pripadnosti , ali onaj kome je i otac i majka i dedo i pra-pra dedo bio musliman/Bošnjak jedno vrijeme (Musliman ) , šta oni misle postići time što će jedan dio Bošnjaka gurnuti u Ostale ???
P.S.
Bošnjak, da ne bude nejasnoća, ne mora biti islamske vjeroispovjesti isključivo, sasvim je normalno da bude i agnostik ili ateist,i ili sl. a takvije je po procjenama 10-15% među Bošnjacima, ali vjera nije isključiva determinanta ni razlog da se stidite svoga porijekla i ugrožavate vlastiti narod i njegovu ustavnu poziciju,gurajući ga , skupa sa nacionalnim manjinama u Ostale !!!
Last edited by Fudo Bosna on 19/11/2012 13:34, edited 2 times in total.
-
The 51st State
#342 Re: Bošnjak vs. Bosanac
jok eto na postoji, pa samo na ovom i slicnim tredovima, hrpa raje agnostici, ateisti, kurci palci....amazon wrote:Pa jel postoji Bosnjak koji nije musliman? Ili Bosnjak ateista?Ženski Dr.Med wrote:koji insistiranje na islam ??amazon wrote:Morate razlikovati stvari, dok god postoji drzava BiH, mi smo Bosanci ili Hercegovci. A nasa narodnost je nesto drugo, I Bosna je jedina opcija, sve drugo navlacenje na Islamsku, Srpsku i Hrvatsku stranu je besmislica. Jedina sansa ove drzave je zajednicka BiH.I Bosnjaci isto moraju svatiti da insistiranje Islama na svakom koraku nije uopce ljubav prema BiH, vec isto sto rade i drugi, samo je rusi.
- madner
#343 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Pa do ovog trenutka je BiH bila jedna nacija koja se sastojala od tri etnicke skupine. Jedna nacija, jedan narod vise narodnosti jedna Republika. Samo sto se to teoretsko stanje negira i pravi druga formula po kojoj smo mi multinacionalna tvorevina, gdje vise nacija od svojih teritorija pravi zajednicku drzavu. Pa bi BiH po toj logici postala (kon)federacija nacija, kao SFRJ.palermo wrote:ja vidim da je ovo boldirano popularno na forumu, Dozer i još neki su uložili znatne napore da to pojasne, ali ja nikako ne shvatam šta vi zapravo hoćete reći......džaba, ...ne odbijam ni mogućnost da sam glup da to shvatim.madner wrote: [Naravno, ja sam unitarista. To bar nije tajna. Nacionalisticka u ovom njihovom smislu nije.
Oni koji ovu znaju na mala vrata hoce da proguraju malu Bosnu, gdje ce jedan dio (oko diobe cemo se jos naguravat) dati Hrvatima, jedan Srbima i stvoriti nacionalnu drzavu Bosnjaka.
Ja kao unitarista i Bosanaski nacionalista
- crusader
#344 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Postajes sam sebi smijesan, u nedostatku argumenata pises nebuloze, jednom rijecju izdominiran si. Sam se saplices u svojoj nemoci. Topovsko meso u ciju cast je napisan najpoznatiji austrijsku marš, meso koje je nosilo epitet elitne jedinice u k.u.k armiji, meso po kojem su nazvane ulice u grazu, becu, meso u ciju cast je napisano vise knjiga, podignuti spomenici itd. Cak je i Pero Blašković napisao knjigu - "Sa Bošnjacima u Svjetskom ratu", ali ti domaci kvisling ne mozes se pomiriti cinjenicom da historija bosnjaka i bosnjaci nisu nastali na bosnjackom saboru 1993 kako nam to prebacuju komsije i jugonostalgicari sa krizom identitetabreuer wrote:jah, Svabe im kreirale jedinicu, nabacile fesice na glave i koristile ko topovsko mesocrusader wrote:Evo koliko su se osjecali Bosnjacima![]()
i moj pradjed je bio jedan od njihpreselio jbg
pa ga nemam pitati sta sam
Last edited by crusader on 19/11/2012 13:43, edited 1 time in total.
-
The 51st State
#345 Re: Bošnjak vs. Bosanac
dosta formirano na jugonostalgiji i animozitetu prema sda, dakle nojev sindrom dalekovidnosti.Restart wrote:To je moje misljenje koje sam stekao u kontaktu sa ljudima. Za razliku od Srba i Hrvata koji su emotivno vezani za naciju, Bosnjaci-Bosancki su vezani pojam Bosne. Ni na ovoj temi nije drugacije, osnovni argument izjasnjavanja je postojeci Ustav.Sezam wrote:Mijenjaj dioptrijuRestart wrote: Meni je po argumentima logicnije da Bosnjaci promjene ime u Bosanci.
Koliko vidim rijetki su oni koji vole ime Bosnjak i jedini agrument je da se ljudi moraju izjasniti tako jer tako pise u Ustavu.
Pametnije je promjeniti Ustav nego isti narod podjeliti na dva dijela zbog obicnog imena. Koliko bi se Bosnjaka sutra bunilo kada bi elite donijele Ustav u kojem bi ih se nazvalo Bosancima.
-
amazon
#346 Re: Bošnjak vs. Bosanac
Jos jednostavnije, kad se rijec Bosnjak odvoji od religije, i kad Bosnjak bude samo Bosnjak, bez obzira na njegovu religijsku pripadnost.amazon wrote:Pa jel postoji Bosnjak koji nije musliman? Ili Bosnjak ateista?Ženski Dr.Med wrote:koji insistiranje na islam ??amazon wrote:Morate razlikovati stvari, dok god postoji drzava BiH, mi smo Bosanci ili Hercegovci. A nasa narodnost je nesto drugo, I Bosna je jedina opcija, sve drugo navlacenje na Islamsku, Srpsku i Hrvatsku stranu je besmislica. Jedina sansa ove drzave je zajednicka BiH.I Bosnjaci isto moraju svatiti da insistiranje Islama na svakom koraku nije uopce ljubav prema BiH, vec isto sto rade i drugi, samo je rusi.
-
The 51st State
#347 Re: Bošnjak vs. Bosanac
ovo vec para mozak...Jos jednostavnije, kad se rijec Bosnjak odvoji od religije, i kad Bosnjak bude samo Bosnjak, bez obzira na njegovu religijsku pripadnost.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#348 Re: Bošnjak vs. Bosanac
de otvorite još jedno pet tema....malo su vam trenutne dvije da liječite kompleks manje vrijednosti od Bosanaca
-
The 51st State
#349 Re: Bošnjak vs. Bosanac
nidje veze, najvise kompleksa imaju bosanci u odnosu na bosnjake i to taksativno, od religije, porijekla, nezamjeranja, mantre svi su isti, pseudokosmopoliti i masu drugih sranja...JoseMujica wrote:de otvorite još jedno pet tema....malo su vam trenutne dvije da liječite kompleks manje vrijednosti od Bosanaca
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#350 Re: Bošnjak vs. Bosanac
da da da da ..zato Bosanci otvaraju baš ovakve teme po forumu i organizuju javnu kampanju da Bosaniziraju Bošnjake