Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
romeomoraprezivjeti
#326 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Gorane,ko odredjuje sta je premiu m a sta nije? Ti ili neki njemacki mnogobrojni casopisi?! Moje misljenje je da taj naziv nije bas najbolje objasnjen ni od onih koji se zovu tim imenom,a pozivaju se na to ,da je to proizvodjac koji ima veliku ponudu modela i jos vecu ponudu dodatne opreme. Po tvojoj prici Volvo,Jaguar,Lexus,Infiniti,Alfa nisu premium.
-
goran16v
#327 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Tacno je da nema jasno definisanog pojma sta je premium, ali su sami proizvodjaci, kupci i novinari uradili podjelu. Po mom nekom sudu premium brend je onaj brend koji ce u kontinuitetu uz vrhunski kvalitete u ponudi imati prije svega modele najvisih klasa ili da to seljacki postavim, u premium brendovima se voze veliki direktori, predsjednici drzava i vlada. Istina je da zbog procjene odziva trzista sad premium brendovi nude i aute od srednje klase pa nanize, za razmazene zenice i kceri, ali bez visoke klase ili bar vise srednje klase koja je odavno taj proizvodjac uvijek prisutan (tipa Volva) nema premiuma. Kako ce AR biti premium kad ne mozes kupiti veci auto od kompakta, pogotovo kad se zna da, model vise srednje klase nemaju u kontinuitetu, a model visoke klase nisu nikad imali.romeomoraprezivjeti wrote:Gorane,ko odredjuje sta je premiu m a sta nije? Ti ili neki njemacki mnogobrojni casopisi?! Moje misljenje je da taj naziv nije bas najbolje objasnjen ni od onih koji se zovu tim imenom,a pozivaju se na to ,da je to proizvodjac koji ima veliku ponudu modela i jos vecu ponudu dodatne opreme. Po tvojoj prici Volvo,Jaguar,Lexus,Infiniti,Alfa nisu premium.
-
romeomoraprezivjeti
#328 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Alfa je imala predstavnika vise srednje klase,sta je 166? Razlog sto ga sad nema je taj sto fiat ne zna koga da gurne u taj segment,samo Maserati ili alfu i maserati zajedno.Volvo je godinama tu prisutan,a trenutni predstavnik je S80. Mislim da ponuda vozila vise klase ne bi trebala da ima veze s tim imenom(premium).
-
citroen xm
#329 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Termin PREMIUM u ekonomiji ima veoma jasno značenje. Problem je što su ga novinari počeli upotrebljavati za sve i svašta.
Premiuom proizvođač(bilo čega) je onaj proizvođač koji je u stanju da proda svoj proizvod po većoj cijeni od konkurentskog istog proizvoda.
U ovoj definiciji se nigdje ne spominje ni reputacija, ni kvalitet niti bilo šta drugo. Dakle postoji milion faktora koji to mogu odrediti. Ali novinari su se uhvatili izgleda jedino kvaliteta.
Premiuom proizvođač(bilo čega) je onaj proizvođač koji je u stanju da proda svoj proizvod po većoj cijeni od konkurentskog istog proizvoda.
U ovoj definiciji se nigdje ne spominje ni reputacija, ni kvalitet niti bilo šta drugo. Dakle postoji milion faktora koji to mogu odrediti. Ali novinari su se uhvatili izgleda jedino kvaliteta.
- johntra
#330 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Nema definisanog pojma o premium klasi, jer je to u posljednje vrijeme sve iskrivljeno...prije se kao neki premium pikalo sve ono što je imalo bolju ponudu motora, opreme, širok izbor modela u skoro svim klasama automobila...nažalost, danas je najčešće, medijski, sveden na samo tri proizvođača, ali to je tako daleko od istine, jer postoje i drugi brendovi koji se lako mogu nositi sa njemačkom trojkom...
@goran..Alfa je zaista bila dio tog društva, tako da je logično da tu bude i danas, iako ima manji broj modela u odnosu na ostale...s druge strane, Audi je tu ubačen naknadno, a ranije ga nije bilo ni na mapi..nemam ništa protiv toga, ali ne može se reći da Alfa nije neka vrsta premiuma, kad u ponudi ima najjeftiniji model od 14 milja eura, dok ima i najskuplji od 150.000 eura...ima li Škoda, Dacia, FIAT takvo nešto u ponudi, i koliko se njima kreću cijene najjeftinijih modela?
e sad, pošto znam da ćeš mi reći da se Alfe slabo prodaju jer imaju tako visoke cijene, ja ću reći da si u pravu, jer je godišnja prodaja od 100.000 i više zaista smiješna, ali s obzirom koliko se godinama slabije ulaže u Alfu i ove cifre su odlične...
što se tiče cijena, nisam ja mislio na dosezanje krajnjih cijena, nego na činjenicu da se Giulietta po tim cijenama prodaje sa osnovnim motorom od 105 KS, čeličnim felgama, običnim radiom i slično...kad dodaš te cijene opreme, vrlo lako dođeš do istih početnih cijena A3 i BMW 1 sa pet vrata, koji u početnim paketima opreme to imaju, dok su Mercedes i Volvo i dalje skuplji...
Da, i ja često čitam takve recenzije, pa se pravo začudim kad sjednem za volan nekog Audija, Mercedesa i ostalih i vidim koliko je to zaista prenapuhano, što kasnija eksploatacija zaista i dokaže, kao što vidimo na mnogobrojnim primjerima iz prakse...
@goran..Alfa je zaista bila dio tog društva, tako da je logično da tu bude i danas, iako ima manji broj modela u odnosu na ostale...s druge strane, Audi je tu ubačen naknadno, a ranije ga nije bilo ni na mapi..nemam ništa protiv toga, ali ne može se reći da Alfa nije neka vrsta premiuma, kad u ponudi ima najjeftiniji model od 14 milja eura, dok ima i najskuplji od 150.000 eura...ima li Škoda, Dacia, FIAT takvo nešto u ponudi, i koliko se njima kreću cijene najjeftinijih modela?
e sad, pošto znam da ćeš mi reći da se Alfe slabo prodaju jer imaju tako visoke cijene, ja ću reći da si u pravu, jer je godišnja prodaja od 100.000 i više zaista smiješna, ali s obzirom koliko se godinama slabije ulaže u Alfu i ove cifre su odlične...
što se tiče cijena, nisam ja mislio na dosezanje krajnjih cijena, nego na činjenicu da se Giulietta po tim cijenama prodaje sa osnovnim motorom od 105 KS, čeličnim felgama, običnim radiom i slično...kad dodaš te cijene opreme, vrlo lako dođeš do istih početnih cijena A3 i BMW 1 sa pet vrata, koji u početnim paketima opreme to imaju, dok su Mercedes i Volvo i dalje skuplji...
Da, i ja često čitam takve recenzije, pa se pravo začudim kad sjednem za volan nekog Audija, Mercedesa i ostalih i vidim koliko je to zaista prenapuhano, što kasnija eksploatacija zaista i dokaže, kao što vidimo na mnogobrojnim primjerima iz prakse...
-
goran16v
#331 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Imala, pa sad nema, a sta je razlog to nije bitno.romeomoraprezivjeti wrote:Alfa je imala predstavnika vise srednje klase,sta je 166? Razlog sto ga sad nema je taj sto fiat ne zna koga da gurne u taj segment,samo Maserati ili alfu i maserati zajedno.Volvo je godinama tu prisutan,a trenutni predstavnik je S80. Mislim da ponuda vozila vise klase ne bi trebala da ima veze s tim imenom(premium).
Realno gledajuci itekako bitno pitanje kontinuiteta ponude modela u visokim klasama, Mercedes u cijelom svom postojanju nije imao auto manje luksuzan od pandana danasnjem E segmentu, a skoro 60 godina u kontinuitetu auto danasnjeg F segmenta ili visoke klase, BMW skoro 60 god u kontinuitetu nudi D segment, a F segment vec preko 45 god, Audi vec 45 god D segment, 25 god F segment, Volvo vec 45 godine nudi D segment itd. Lexus prakticno jos uvijek gradi ime i kontinuitet jer je kao Toyotin premium brend postoji tek malo preko 20 god koliko dugo nudi LS model, indenticna stvar je i sa Infinitiem i Q45 modelom.
Najbolji primjer da bez kontinuiteta i preko noci nema premium brenda je VW, napravili su Phaeton, koji je po svim parametrima, luksuzom jednak kao i svi navedeni ali sve to ne cini VW premium brendom.
-
romeomoraprezivjeti
#332 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
imala pa sad nema,tako mogu reci isto i za audi,Gdje je bio prije 20 godina,30 ili 40 mozda?? Vremena se mjenjaju Gorane.
- johntra
#333 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Pa imala je i Alfa modele u E segmentu preko 60 godina u ponudi, čak i više...u D segmentu su tu više od 60 godina isto, pa ne vidim po čemu ne bi mogli pripadati tom premium segmentu...vremena su se promijenila zbog toga što se FIAT-u ne isplati da proizvodi modele koji će biti konkurenti nekome drugom, a to je Maserati, koji će sada imati predstavnika u E segmentu, a tu je nasljednik 166 već višak, mada nije isključen do kraja...nasljednik 159 nije upitan, jer Alfa to mora imati u ponudi...
-
goran16v
#334 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Upravo tako, vremena se mijenjaju, AR je nekad bio, sad vise nije, Audi prije 20 god nije bio, sad jeste, sta ce biti sljedece ne zna se...romeomoraprezivjeti wrote:imala pa sad nema,tako mogu reci isto i za audi,Gdje je bio prije 20 godina,30 ili 40 mozda?? Vremena se mjenjaju Gorane.
- Don Zivconi
#335 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
sutra da je nestane Alfa Romeo ce biti trazenija nego bilo koje drugo autogoran16v wrote:Upravo tako, vremena se mijenjaju, AR je nekad bio, sad vise nije, Audi prije 20 god nije bio, sad jeste, sta ce biti sljedece ne zna se...romeomoraprezivjeti wrote:imala pa sad nema,tako mogu reci isto i za audi,Gdje je bio prije 20 godina,30 ili 40 mozda?? Vremena se mjenjaju Gorane.

Ovakve umjetnosti uvijek postoje
-
goran16v
#336 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Slazem se da nema neke opce i prihvacene definicije premium brenda, ali se ne slazem da je broj modela bio bitan. Kad se bolje pogleda puno je bitnije kakve modele brend nudi, odnosno luksuzne modele u najvisim klasama sa motorima 6-12 cil sa kombijacijom interglanih pogona i napredne tehnologije. Puno je brendova koji su imali istovremeno jako puno modela ali nikad nisu bili i blizu premiumu. Renault je 70-ih i 80-ih imao istovremeno 7-8 modela, pa cak i E segmenta (R-30 i R25) pa nije premium. Najbolji primjer da broj modela ne znaci nista je Mercedes koji je slavu i status premium brenda vecim dijelom sagradio na svega 2 osnovna uporedna modela u sadanjem E i F segmentu i coupe, cabrio i karavan derivatima. U ranim 60-im su to bili kombijacija reponja W110 i W111 pakasnim 60-im W108 i W115, u 70-im W123 i W116, pocetkom 80-ih W123/W126. Tek je 1983. godine Mercedes uveo 3 istovremeni model, auto D segmenta W201 i narednih 15 god imao samo 3 osnovna modela. Ni BMW nije imao puno modela, serije 02, odnosno seriju 3, 5 i 7 i to je to, svega 3 osnovna modela, ali E i F segmente u kontinuitetu zadnjih 30 i nesto godina.johntra wrote:Nema definisanog pojma o premium klasi, jer je to u posljednje vrijeme sve iskrivljeno...prije se kao neki premium pikalo sve ono što je imalo bolju ponudu motora, opreme, širok izbor modela u skoro svim klasama automobila...nažalost, danas je najčešće, medijski, sveden na samo tri proizvođača, ali to je tako daleko od istine, jer postoje i drugi brendovi koji se lako mogu nositi sa njemačkom trojkom...
To sto je nekad bilo je nekad bilo... SAAB je nekad bio elita pa ga vise nema. Nazalost AR vec odavno nema kontinuiteta u ponudi modela E segmenta da bi odrzao premium status, poslije 166-ice nista, a prije 164 vrlo klimavo, prekid u ponudi pa Alfa 6, F segmenta nije imala nikako. Nazalost vremena se mijenjaju iz tog drustva se izlazi i ulazi. Ne moze AR biti premium sa autom u kompakt klasi, da seljacki kazemo, bi bio premium moras da imas auto za za ambasadora, predjsednika drzave i vlade. Slicno je bio sa Citroenom, imali i status i auto E segmenta, DS, pa CX, pa XM, pa pauza, pa tek onda C6 i bez F segmenta. Tacno je da se Audi zadnji prikljucio, ali ne bez "zasluga" jer od 1968 godine, tj vec skoro 45 god ima kontinuirano uspjesan auto u E segmentu, Audi 100, koji je kasnije kroz 4 generacije evoluirao u A6, pa vec 25 god ima kontinuirano model F segmenta, prvo V8, a zatim A8. 80-ka, tj A4 ili A3 itd su postali premium zahvaljujuci ove dvije klase, samostalni nikad ne bi bili.
Presao si se, necu reci nista za prodaju, kad ostavis na prodaju AR na stranu ja sam uporedjivao cijenu osnovnih AR sa osnovnim A klasom, BMW 1 i A3 takoda svo oni imaju motore , a po nasim opisima oprema sam vidio su BMW1 i A3 u osnovnim opremama bez alufelgi itd tako da ipak bjeze u cifri.
Vraticu se na Lexus i Infiniti, koji postoje i nude modele u visokim klasama tek od 89. godine pa jos uvijek nisu, ajd da se tako izrazimo, punopravni clanovi, dok VW-a nema ni na mapi bez obzira sto vec 10 god upire Phaetonom koji je po svim parametrima auto F segmenta sa vagon luksuza, opreme i cak W12 motorima. Dzaba, ako u ponudu unace nesto iznad Passata pa sve to budu gurali jos 20 god mozda nesto i bude od njih.
Last edited by goran16v on 27/11/2012 21:09, edited 1 time in total.
-
goran16v
#337 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
U to nema sumnje, ne znam bas da ce biti trazen vise nego bilo koji drugi auto, ali ce biti trazen, mada sve to ne cini jedan brend premium.Don Zivconi wrote:sutra da je nestane Alfa Romeo ce biti trazenija nego bilo koje drugo autogoran16v wrote:Upravo tako, vremena se mijenjaju, AR je nekad bio, sad vise nije, Audi prije 20 god nije bio, sad jeste, sta ce biti sljedece ne zna se...romeomoraprezivjeti wrote:imala pa sad nema,tako mogu reci isto i za audi,Gdje je bio prije 20 godina,30 ili 40 mozda?? Vremena se mjenjaju Gorane.i zato ce je uvijek biti
Ovakve umjetnosti uvijek postoje
- johntra
#338 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
imao je svako u ponudi auta u D, E, pa čak i F segmentu, ali je pitanje koliko je bila cijena jednog FIAT-a, Renaulta, Peugeota, Rovera i Alfe 90...zaboravio si još neke jako bitne modele kod Alfe, osim šestice, ali nije bitno..
slažem se da ponuda modela ne znači da je neko premium, ali je dokaz da može praviti kvalitetne automobile u više klasa i za njih tražiti više...kad je Alfa pravila Montreala ili GTV6, Audi još nije imao pojma šta znači luksuzni i brzi kupe, a da ne pominjem da je Audi tad, kao i danas, koristio VW platforme...ili ćeš mi reći da su jedan Audi 80 B1 ili tvoj cijenjeni E21 bolja auta od tadašnje Giuliette?...tadašnji modeli Alfe su se lako mogli nositi sa bilo kojim BMW ili Merc modelom, osim u F segmentu, gdje nisu imali predstavnike...
naravno, sad je drugo vrijeme i Alfa je dio grupacije koja ima modele od devet milja eura, pa do pola miliona eura i mora se prilagoditi takvoj situaciji...čekanje na nove modele je zbog toga što se mora procijeniti da li će Alfa parirati svetom trojstvu ili će to činiti Maserati...iako ni ja ne bi volio da AR ostane bez E segmenta...sada se procjenjuje ko će imati koliko modela i kome će biti namijenjena uloga, ali ono što je najbitnije jeste da Alfa nikada neće doživiti sudbinu SAAB-a...čak i da je se FIAT kutariše, ima dosta njih koji bi je odmah kupili....
po pitanju cijena, nemaju svi iste motore, jer je kod Alfe početni sa TB sa 105 KS, dok je kod Audija početni 1,4 TSI sa 122...kod BMW-a je početni 1,4, ali svi oni u startu daju alu felge, MP3 radio i ostalo, dok kod Giuliette je to sve doplata...nebitno, cijene su taman toliko različite, koliko se Alfa razlikuje od ostalih, a zaostaje za drugima, jer, trenutno, ne može ponuditi sve kao što nudi sveti trojac, a tu prvenstveno mislim na modele, ne na kvalitetu ili ponudu ostalih stvari...
slažem se da ponuda modela ne znači da je neko premium, ali je dokaz da može praviti kvalitetne automobile u više klasa i za njih tražiti više...kad je Alfa pravila Montreala ili GTV6, Audi još nije imao pojma šta znači luksuzni i brzi kupe, a da ne pominjem da je Audi tad, kao i danas, koristio VW platforme...ili ćeš mi reći da su jedan Audi 80 B1 ili tvoj cijenjeni E21 bolja auta od tadašnje Giuliette?...tadašnji modeli Alfe su se lako mogli nositi sa bilo kojim BMW ili Merc modelom, osim u F segmentu, gdje nisu imali predstavnike...
naravno, sad je drugo vrijeme i Alfa je dio grupacije koja ima modele od devet milja eura, pa do pola miliona eura i mora se prilagoditi takvoj situaciji...čekanje na nove modele je zbog toga što se mora procijeniti da li će Alfa parirati svetom trojstvu ili će to činiti Maserati...iako ni ja ne bi volio da AR ostane bez E segmenta...sada se procjenjuje ko će imati koliko modela i kome će biti namijenjena uloga, ali ono što je najbitnije jeste da Alfa nikada neće doživiti sudbinu SAAB-a...čak i da je se FIAT kutariše, ima dosta njih koji bi je odmah kupili....
po pitanju cijena, nemaju svi iste motore, jer je kod Alfe početni sa TB sa 105 KS, dok je kod Audija početni 1,4 TSI sa 122...kod BMW-a je početni 1,4, ali svi oni u startu daju alu felge, MP3 radio i ostalo, dok kod Giuliette je to sve doplata...nebitno, cijene su taman toliko različite, koliko se Alfa razlikuje od ostalih, a zaostaje za drugima, jer, trenutno, ne može ponuditi sve kao što nudi sveti trojac, a tu prvenstveno mislim na modele, ne na kvalitetu ili ponudu ostalih stvari...
- ifas
#339 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Mene bi manje bolio oguljeni tapacirung i prekidac ispadnuti nego crknuta dizna i zamajac u fazi raspadanja.
jest lijepo kad sve u autu stoji na svom mjestu, ne cvrci ne struze itd, ali lijepo je i kad ne moras drhtat nad njim jer mu valja biti lijep i super finalno obradjen, ali u nekom servisu.
jest lijepo kad sve u autu stoji na svom mjestu, ne cvrci ne struze itd, ali lijepo je i kad ne moras drhtat nad njim jer mu valja biti lijep i super finalno obradjen, ali u nekom servisu.
-
goran16v
#340 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Da svako je imao D i E segment. Osim Alfe 6 bila je jos Alfeta i 90ka ali su one ipak bile koplje ispod 6-ice. Iskreno, interesuje me ko je jos imao F segment. Prebirem po glavi, Fiat je pricu u D segmentu zavrsio '77 sa Fiatom 2300 pa Fiatom 130, DS, CX, XM, pauza C6 sve je to E segment, kod Peugeota 604 pauza 605,607 takodjer. Renault 20/30,25,Safrane, pauza, Latitude opet E klasa. Ford je davno imao Granadu i Scorpia. Iskreno jedini koji mi pada napamet je Opel sa Admiralom, Diplomatom, Senatoru koji su bili F segment ali ih evo vec 20 god nema, a E segmenta vec 10 godina tako da je i on davno proslo vrijeme po pitanju premiuma.johntra wrote:imao je svako u ponudi auta u D, E, pa čak i F segmentu, ali je pitanje koliko je bila cijena jednog FIAT-a, Renaulta, Peugeota, Rovera i Alfe 90...zaboravio si još neke jako bitne modele kod Alfe, osim šestice, ali nije bitno..
Mnogi su pravili kvalitetne aute, ulazili u vise cjenovne razrede ali, kao sto i sam mozes da zakljucis da se od stare slave ne zivi, a bez konstantne ponude u E i F segmentu nema premiuma pa cak i ako proizvodis grand turer kao Montrealku ili kao Citroenov mozda jos ekskluzivniji SM-a, pa Jensen Interceptor i sva sila engleza. Moram te ispraviti za Audi, u vrijeme Montreala i GTV Audi je imao veliki kupe Audi 100 Coupe S, ne snazan kao Alfe ali ipak sportski kupe.
Audi 80 B1 svakako nije bio neki jako reprezentativan auto u poredjenju sa Giuliettom ali BMW E21 itekako jeste. Ne znam puno o Giulietti, znam da je imala motore s dvije bregate, E21 je imao jace motore i imao je nesto sto Giulietta nije imala u svojoj ponudi, K jetronic ubrizgavanje i 2 motora sa 6 cilindara 230/6 i cuveni 323i sa servo volanom, 25% sperom. U ovo sve ne ukljucujem Alpina, Schitzer, Hartge koji su gurali 200-240 KS i Baur verzije jer nisu bili u sastavu BMW-a, ali su svi bili zvanicno u ponudi. Istorijski gledano E21 je puno vise koristen u autosportu, kao model je uspjesniji, osim sto je najuspjesniji BMW, ukupno ih je prodato skoro milion i po mislim da je ostavio veci trag od Giuliette.
Sto se tice cijena, moracu ti ponoviti pogledao sam osnovnu opremu najjeftinijih BMW 1 i Audi A3 i ne nude bas puno toga, alu felge ne nude sigurno.
Evo sa nasih stranica, kao sto vidis A3 nema ni alu felge ni automatsku klimu, ni maglenke ni sportske dodatke. Da ne kopiram cijelu list posto je za sve 3 opreme evo prvog dijela koji je najvazniji. Ostalo imas na audi.ba
Standardna oprema modela A3
A3 Attraction, Ambition i Ambiente
4 godine garancije
ABS
Čelični naplaci 6.5JX16 sa gumama 205/55 R16 za Attraction
Alu naplaci 7.5JX17 5 krakova sa gumama 225/45 R17 za Ambition
Alu naplaci 7JX16 Y dizajn sa gumama 205/55 R16 za Ambiente
Audi radio uredjaj s pasivnim zvučnicima
Manualni klima uredjaj
Za BMW 114i isto sa nase stranice, kao sto vidis opel celicne felge, bez automatske klime hi tech dzidza, maglenki itd.
BMW Service Card 24 mjeseca
Valvetronic - varijabilni hod ventila motora
Dvostruki VANOS
4-cilindarski benzinski motor
6 stupanjski manualni mjenjač
Disk kočnice, sprijeda, samoventilirajuće
Disk kočnice, straga
Naplatci od čelika 6 1/2 J x16 s gumama 195/55 R16Runflat indikator
Vanjski dijelovi u boji vozila
Branici i retrovizori u boji karoserije
Bijeli pokazivači smjera
Vanjski retrovizori električno pokretljivi
Brisač stražnjeg stakla
Mehaničko podešavanje vozačkog i suvozačkog sjedala
4 sjedalaPodešavanje volana po dubini i visini
Preklopni naslon zadnje klupe 60/40
Električno podizanje prednjih i stražnjih stakala
Klima uređaj
Kutija s prvom pomoći i trokut
Dinamička kontrola stabilnosti (DSC)
Dinamička kontrola proklizavanja (DTC)
Antiblokirajući sistem (ABS)
Halogena kratka i duga svijetla
Radio BMW Professional
-
goran16v
#341 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Da da li ti znas koji sve auti za prijenos snage sa motora na mjenjac koriste dvomaseni ili plivajuci zamajci? Recimo da zamjena na Toyoti kosta 1800 KM. Da li znas da se se po tvornickim specifikacijama takav zamajac smatra potrosnim dijelom koji se mijenja kao i da to moze biti mana samo onome ko je bez qurca krenuo u svatove odnosno onome ko se proteze duze od jorgana pa kupi i vozi auto za koji nema para da ga odrzava kako je predvidjeno?ifas wrote:Mene bi manje bolio oguljeni tapacirung i prekidac ispadnuti nego crknuta dizna i zamajac u fazi raspadanja.
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#342 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Jaranu mi prosle sedmice A3 iz Avlije lagano izvukli, kupio Audia nema ni pola godine. Kad je kupovao i on se dvoumio izmedju Alfe i Audia, nazalost pogresnog je odabrao.... 
- ifas
#343 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
goran16v wrote:Da da li ti znas koji sve auti za prijenos snage sa motora na mjenjac koriste dvomaseni ili plivajuci zamajci? Recimo da zamjena na Toyoti kosta 1800 KM. Da li znas da se se po tvornickim specifikacijama takav zamajac smatra potrosnim dijelom koji se mijenja kao i da to moze biti mana samo onome ko je bez qurca krenuo u svatove odnosno onome ko se proteze duze od jorgana pa kupi i vozi auto za koji nema para da ga odrzava kako je predvidjeno?ifas wrote:Mene bi manje bolio oguljeni tapacirung i prekidac ispadnuti nego crknuta dizna i zamajac u fazi raspadanja.
sve ja to znam ... ali koga sta boli boli ... a vidi ovo te pravo pogadja ko Pezoiste fap filter.
-
ChipyChips
#344 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Pa neće niko g.vno ukrasti.Krade se samo ono što vrijedi.A1fa wrote:Jaranu mi prosle sedmice A3 iz Avlije lagano izvukli, kupio Audia nema ni pola godine. Kad je kupovao i on se dvoumio izmedju Alfe i Audia, nazalost pogresnog je odabrao....
Što bi neko krao nešto,što nikome ne može prodati regularnim putem,a kamoli ukradeno ???
-
BISCANIN2
#345 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Ne daj bože nikom ,otprilike znam kako se čovjek osjeća .ChipyChips wrote:Pa neće niko g.vno ukrasti.Krade se samo ono što vrijedi.A1fa wrote:Jaranu mi prosle sedmice A3 iz Avlije lagano izvukli, kupio Audia nema ni pola godine. Kad je kupovao i on se dvoumio izmedju Alfe i Audia, nazalost pogresnog je odabrao....
Što bi neko krao nešto,što nikome ne može prodati regularnim putem,a kamoli ukradeno ???
Čips Otiđi i utješi čovjeka ,recimu ako ništa znaš da ti je ukradeno auto a ne govno .
Što bi neko krao nešto,što nikome ne može prodati regularnim putem,a kamoli ukradeno
Ko što se kod nas kaže Krivi drva i levata uvijek je bilo i biće.(ovo se odnosi na one koji kupuju premium ukradena auta )
- Don Zivconi
#346 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Najveca sega je kad ti komsija pocne vozat tvoje autoBISCANIN2 wrote:Ne daj bože nikom ,otprilike znam kako se čovjek osjeća .ChipyChips wrote:Pa neće niko g.vno ukrasti.Krade se samo ono što vrijedi.A1fa wrote:Jaranu mi prosle sedmice A3 iz Avlije lagano izvukli, kupio Audia nema ni pola godine. Kad je kupovao i on se dvoumio izmedju Alfe i Audia, nazalost pogresnog je odabrao....
Čips Otiđi i utješi čovjeka ,recimu ako ništa znaš da ti je ukradeno auto a ne govno .
Što bi neko krao nešto,što nikome ne može prodati regularnim putem,a kamoli ukradeno
Ko što se kod nas kaže Krivi drva i levata uvijek je bilo i biće.(ovo se odnosi na one koji kupuju premium ukradena auta )
- htcxone
#347 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
a sto mislis sto se audi krade?
Pa zato sto prvo, može ići u dijelove
Drugo, sto mu je prodajna cijena visoka
treće, sto nije bas lahko naći SVOG audija
cetvrto, ako kupiš audija od 17 000
odmah racunaj jos 2 000 za zaštitu da bi mogao mirno spavati... u prevodu hebo ti takvo auto
Pa zato sto prvo, može ići u dijelove
Drugo, sto mu je prodajna cijena visoka
treće, sto nije bas lahko naći SVOG audija
cetvrto, ako kupiš audija od 17 000
- johntra
#348 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
@goran...ja ti pričam o cijenama za EU tržište, znaš koje je moje mišljenje o našem tržištu i koliko jedna Alfa ima prođu kod nas, pa čak i da je 10 milja jeftinija od prvog konkurenta...u EU je onako kako sam napisao, a to je da sa doplatama opreme, koju BMW i Audi imaju u seriji, Alfa skoro dolazi do njihove početne cijene...
pravljenje automobila F segmenta, a Alfa 6 je vrlo lako mogla biti u tom segmentu, bio je dokaz da se tako nešto može napraviti...onda su svi ovi ostali proizvođači tipa Opel, Citros, Renault, FIAT i ostali, skontali da sa malim autima mogu napraviti više profita i polako napuštali te više klase...kao što znaš, Alfa do MiTo modela nije imala model gradskog ili malog automobila, tako da je čitav niz godina zadržala tu ekskluzivnost, dok je recimo Audi imao 50-ku ranije...eto, Audi je imao stoju kupea, dok sam ja kod Alfe nabrojao samo dva kupea iz bogate historije Alfe, a bilo ih je još jako bitnih...
što se tiče E21, to je auto imalo jednu najveću manu, a to su dvoja vrata i tu je Alfa bila u prednosti...to da je Alfa zaostajala u motorima nije istina, jer je Alfa iz dvolitarskog četverocilindraša izvlačila skoro koliko BMW iz najjačeg rednog šestaka sa više kubika...ni ja neću spominjati Turbodelta verzije koje su bili pravi zvrkovi, a to je model koji je zaista bio u zvaničnoj ponudi Alfe, dok su Bauer, Alpine i ostali modeli koji su prerađivani naknadno, a i stavljali su im se motori iz većih serija BMW-a...Gilueitta je imala i turbodizel onih godina, dok E21 nije imao nikakvog dizela u ponudi...
sve u svemu, od prošlosti se ne živi, ali na osnovu svega što je Alfa nudila u prošlosti, ima potpuno pravo tražiti da svoje automobile cijeni više...na kraju, koliko to god zvučalo paradoksalno, mala prodaja Alfe je čak u neku ruku i dobra stvar....kako se malo prodaju, ti modeli postaju pravi rariteti na cestama i na taj način dobijaju neku dozu ekskluzivnosti, dok se za ove ostale premiume to baš i ne može reći...
pravljenje automobila F segmenta, a Alfa 6 je vrlo lako mogla biti u tom segmentu, bio je dokaz da se tako nešto može napraviti...onda su svi ovi ostali proizvođači tipa Opel, Citros, Renault, FIAT i ostali, skontali da sa malim autima mogu napraviti više profita i polako napuštali te više klase...kao što znaš, Alfa do MiTo modela nije imala model gradskog ili malog automobila, tako da je čitav niz godina zadržala tu ekskluzivnost, dok je recimo Audi imao 50-ku ranije...eto, Audi je imao stoju kupea, dok sam ja kod Alfe nabrojao samo dva kupea iz bogate historije Alfe, a bilo ih je još jako bitnih...
što se tiče E21, to je auto imalo jednu najveću manu, a to su dvoja vrata i tu je Alfa bila u prednosti...to da je Alfa zaostajala u motorima nije istina, jer je Alfa iz dvolitarskog četverocilindraša izvlačila skoro koliko BMW iz najjačeg rednog šestaka sa više kubika...ni ja neću spominjati Turbodelta verzije koje su bili pravi zvrkovi, a to je model koji je zaista bio u zvaničnoj ponudi Alfe, dok su Bauer, Alpine i ostali modeli koji su prerađivani naknadno, a i stavljali su im se motori iz većih serija BMW-a...Gilueitta je imala i turbodizel onih godina, dok E21 nije imao nikakvog dizela u ponudi...
sve u svemu, od prošlosti se ne živi, ali na osnovu svega što je Alfa nudila u prošlosti, ima potpuno pravo tražiti da svoje automobile cijeni više...na kraju, koliko to god zvučalo paradoksalno, mala prodaja Alfe je čak u neku ruku i dobra stvar....kako se malo prodaju, ti modeli postaju pravi rariteti na cestama i na taj način dobijaju neku dozu ekskluzivnosti, dok se za ove ostale premiume to baš i ne može reći...
- Don Zivconi
#349 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
johntra wrote:@goran...ja ti pričam o cijenama za EU tržište, znaš koje je moje mišljenje o našem tržištu i koliko jedna Alfa ima prođu kod nas, pa čak i da je 10 milja jeftinija od prvog konkurenta...u EU je onako kako sam napisao, a to je da sa doplatama opreme, koju BMW i Audi imaju u seriji, Alfa skoro dolazi do njihove početne cijene...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#350 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi
Meni je npr cudno kako malo ima novog BMW 1 (1 ili 2). Cini mi se da sam vise Giulietta (4-5) vidio po Sarajevu nego njega.