Moze li rock preziviti kod nas ?
Moderator: _BataZiv_0809
- So What!
#326 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Vidim spominje se indie tu često, pa evo samo da se zna, ima toga i kod nas, sarajevski bend Billy Andol meni djeluje fino:
- Obskurni
#327 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Indie je više etiketa nego žanr 
-
Verocious
#328 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Siromasnije da ova muzika slabo pokrece emocije bilo kakve vrste. Malo je to tesko rjescima objasniti. Ono totalno sam indiferentan prema istojdale cooper wrote:
Ne razumijem na koji način zvuče siromašnije? Sigurno je da zvuče drugačije u odnosu na
prvi talas iz 70-tih, što je dobro i nije neko iznenađenje sa obzirom da su kao bend odrasli
u drugačijim okolnostima i sa više muzičke istorije koja je vršila uticaj na njih. Rani albumi
Truckersa su bili sa snažnim punk rock naglaskom. Dio toga je i danas ostao sa tim što se to
više osjeća u tekstovima nego možda muzički.
Ono sto ja volim kod southern rocka jeste sto zna na mene prenijeti extra pozitivne emocije i popraviti raspolozenje u sekundi sa svojim zvucima ili me dovesti u sjetno stanje u momentu itd.
Npr. prvi put kada sam slusao ovu pjesmu ne znajuci ni ko je svira ni ko su ni sta su ni od kada su niti bilo sto ali sam ostao zadugo pozitivno sokiran pjesmom
I dan danas ovu pjesmu kada god cujem me uvijek maximalno oraspolozi i "podigne".
To je ono sto volim kod muzike i zasto je slusam. Nisam muzicki obrazovan da sad pricam o kompozicijama i strukturama pjesama, harmonijama i sl. ali mogu o emocijama koje muzika na mene ostavlja.
Opet npr. Muse kojeg smatram odlicnim bandom me sa svakom pjesmom ostavlja hladnim, ono dobra pjesma i to je to. Zato sam koristio termin siromasniji.
p.s.
Misljenja sam da novija/danasnja muzika dosta oskudjeva emocijama za razliku od muzike 60/70/80-ih pa i 90-ih, i generalno krivcem za to smatram drogu. Danas se masovno koriste kojekakva sinteticka sranja dok se prije stvaralo uz travu, acid i hors izmedju ostalog
- dale cooper
#329 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Pa onda je vrlo vjerovatnije da se tebi bend ne sviđa, što je u redu. Ja imam sasvim drugačije iskustvo.Verocious wrote:
Siromasnije da ova muzika slabo pokrece emocije bilo kakve vrste. Malo je to tesko rjescima objasniti. Ono totalno sam indiferentan prema istoj![]()
Ono sto ja volim kod southern rocka jeste sto zna na mene prenijeti extra pozitivne emocije i popraviti raspolozenje u sekundi sa svojim zvucima ili me dovesti u sjetno stanje u momentu itd.
Npr. prvi put kada sam slusao ovu pjesmu ne znajuci ni ko je svira ni ko su ni sta su ni od kada su niti bilo sto ali sam ostao zadugo pozitivno sokiran pjesmom, prebacen u jednu drugu dimenziju:
I dan danas ovu pjesmu kada god cujem me uvijek maximalno oraspolozi i "podigne".
To je ono sto volim kod muzike i zasto je slusam. Nisam muzicki obrazovan da sad pricam o kompozicijama i strukturama pjesama, harmonijama i sl. ali mogu o emocijama koje muzika na mene ostavlja.
Opet npr. Muse kojeg smatram odlicnim bandom me sa svakom pjesmom ostavlja hladnim, ono dobra pjesma i to je to. Zato sam koristio termin siromasniji.
p.s.
Misljenja sam da novija/danasnja muzika dosta oskudjeva emocijama za razliku od muzike 60/70/80-ih, i generalno krivcem za to smatram drogu. Danas se masovno koriste kojekakva sinteticka sranja dok se prije stvaralo uz travu, acid i hors izmedju ostalog
Teško mi je ostati hladan na recimo onu pjesmu Danko/Manuel koja govori o dva tragično preminula člana
The Bend-a, znajući kako su im se životi završili. Ili recimo Daddy Needs The Drink gdje narator
očajnički i bezuspješno pokušava opravdati svoj alkoholizam ženi i djetetu. Jer i sam zna da opravdanja
nema, a problemi stišću sa svih strana. I masa drugih pjesama koje pogađaju u srž tzv blue collar iskustva
običnih radnih ljudi koje život nemilosrdno gazi.
-
overdrive
#330 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Ko voli old school stvari s južnjačkim šmekom nek posluša kanadski bend ''The Sheepdogs'', meni su momci extra!
http://www.youtube.com/watch?v=L3eZy_KOgbQ
http://www.youtube.com/watch?v=L3eZy_KOgbQ
- Saian
#331 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
So What! wrote:Vidim spominje se indie tu često, pa evo samo da se zna, ima toga i kod nas, sarajevski bend Billy Andol meni djeluje fino:
iskreno meni ovo malo vishe na apaurin vuche, al to je do mene, dzas nat maj kap of ti
- Arturo B
#332 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Naravno da ne moze. Kako ce prezivjeti muzika koju skoro niko vise ne zeli da slusa? Nazalost rock pripada proslosti, sadasnjost i ne tako svijetla buducnost su nam cajke i tupc tupc (jedno te isto, te jedno te isto).
Naravno rock nikada nece potpuno nestati ali s manjom zainteresiranoscu se pojavljuje i manje ljudi koji ce tu muziku svirati a samim tim i manje kvalitetnih bandova. Drugovi, necu vas lagati, situacija za nas cupavce nije laka.
Naravno rock nikada nece potpuno nestati ali s manjom zainteresiranoscu se pojavljuje i manje ljudi koji ce tu muziku svirati a samim tim i manje kvalitetnih bandova. Drugovi, necu vas lagati, situacija za nas cupavce nije laka.
-
shin
#333 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
In the 2000s, as a result of changes in the music industry and the growing importance of the Internet, a number of indie rock acts began to enjoy commercial success, leading to questions about its meaningfulness as a term.
-
shin
#334 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Malo edukacije za mase.
-
Verocious
#335 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
@shin
Nije lose, posto vidim da izdaju za Elektrhasch imat ce od koga nauciti
Nije lose, posto vidim da izdaju za Elektrhasch imat ce od koga nauciti
- So What!
#336 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
TOOL MAJKA! Njih niko ne može da kopira, posebni ljudi po svemu.
- Obskurni
#337 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
I bolje da ne kopiraju, mislim da ne postoji iritantnija baza fanova u kombinaciji sa tako dosadnom muzikom. Lirika i to je okej, ali smaraju sa jednim te istim riffovima i bubnjanjem duž cijela 4 albuma
- dale cooper
#338 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Oni su sa Aenemom dostigli vrhunac, sve poslije je manje više ponavljanje viđenog.Obskurni wrote:I bolje da ne kopiraju, mislim da ne postoji iritantnija baza fanova u kombinaciji sa tako dosadnom muzikom. Lirika i to je okej, ali smaraju sa jednim te istim riffovima i bubnjanjem duž cijela 4 albuma
Osim toga nisu oni bili baš toliko originalan bend. Na tadašnjoj metal sceni jesu bili specifični
sa svojim zvukom, međutim nisu bili bez presedana. Dosta njihovih ideja crpi inspiraciju
od King Crimsona, posebice King Crimsona polovine 70-tih.
Samo što su King Crimson bili pravi pioniri i inovatori, Tool tek sljedbenici.
- Kemal Malovčić
#339 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
meni je to stravično dosadan bend 
- So What!
#340 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Samo vi serendajte, ali TOOL razvaljuje:
- Better Man
#341 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Lateralus im je fenomenalan album! Tool su odličan bend!!
- dale cooper
#343 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Nicotine, Valium, Vicodin, Marijuana, Ecstasy and AlcoholCVIKERASH wrote:
C-c-c-c-c-cocaine
Da, QOTSA su sjajan bend. Kyuss isto tako.

-
LSD
#344 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Možda jedini bend kojeg mi je žao što su se raspali ili što se nisu opet skupili - jest Kyuss, ne bi ni bilo kasnije tih groznih bendova sa preglupim nazivima tipa Queens of the stone age, eagles of death metal, Crooked vultures (mada su ovi izdali solidan album)...Josh Homme je glavni uzrok i krivac za sva ta sranja.
- dale cooper
#345 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Prva 3 QOTSA albuma su beton, poslije toga su malo ispali iz forme, ali sa još uvijek dobrimLSD wrote:Možda jedini bend kojeg mi je žao što su se raspali ili što se nisu opet skupili - jest Kyuss, ne bi ni bilo kasnije tih groznih bendova tipa sa preglupim nazivima Queens of the stone age, eagles of death metal, Crooked vultures (mada su ovi izdali solidan album)...Josh Homme je glavni uzrok i krivac za sva ta sranja.
procentom odličnih pjesama po albumu. Eagles Of Death Metal je uvijek zvučao kao zajebancija,
u kojoj je glavnu riječ više vodio Jesse Hughes nego sam Homme. Them Crooked Vultures je
više bio ostvarenje dječačkih snova sviranja sa jednim od članova Led Zeppelina u supergrupi,
ali opet sa par jako dobrih pjesama. Za Hommea kažu da je egocentrik, i postupio je prilično
loše prema bivšim članovima benda kada su se ovi odlučili da sviraju pod imenom Kyuss Lives
i kada ih je on tužio zbog toga. On jeste bio uz Johna Garciu ključni član benda, ali ipak
mu nije ovo trebalo, posebno jer se zna da se radi isključivo o novcu, a ne o nekakvoj zaštiti
intergriteta i opusa Kyussa. John Garcia mi je inače fenomenalan rock pjevač. Ako već
nisi obavezno poslušaj njegove bendove Slo-Burn i Unida koji su kao kontinuacija onoga
što su radili Kyuss.
-
Verocious
#346 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Ne smije se zaboraviti ni projekat ili sta vec pod nazivom Desert Sessions za koje je glavni i odgovorni krivac upravo JoshLSD wrote:Možda jedini bend kojeg mi je žao što su se raspali ili što se nisu opet skupili - jest Kyuss, ne bi ni bilo kasnije tih groznih bendova sa preglupim nazivima tipa Queens of the stone age, eagles of death metal, Crooked vultures (mada su ovi izdali solidan album)...Josh Homme je glavni uzrok i krivac za sva ta sranja.
-
LSD
#347 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Dobro si, Unida je dobar stoneraj
što jest jest....ma ne znam šta reci, Homme je izgleda golem pakaš
... dobio je poziv za reunion Kyussa, on i 'ladno odyebo i još ih tužio oko prava, pa sad sviraju pod Live Kyuss
-
shin
#348 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
So What! wrote:TOOL MAJKA! Njih niko ne može da kopira, posebni ljudi po svemu.
http://www.youtube.com/watch?v=_z2O289Jemo

-
Modest Musorgski
#349 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
poenta rocka i jest borba da prezivi inace bi bio na pinku
- So What!
#350 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Scott Reeder je svirao i u Unidi i u Kyussu, a ineče po meni je super basista. Umalo ne zamijeni Newsteada u Metallici.LSD wrote:Dobro si, Unida je dobar stonerajšto jest jest....ma ne znam šta reci, Homme je izgleda golem pakaš
... dobio je poziv za reunion Kyussa, on i 'ladno odyebo i još ih tužio oko prava, pa sad sviraju pod Live Kyuss