Novinarska (ne)pismenost

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
vrbas1979

#326 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

Kliksovcima je glavni grad Sjeverne Koreje Pyongyanh.

I kakva je ovo budaleština: " Zatvorenici koji tu mogu ostati i doživotno, zajedno sa tri generacije članova svoje porodice, da bi preživjeli često moraju da jedu pacove i kukuruz iz životinjskog izmeta."

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/googl ... /130126001
vrbas1979

#327 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

- Halo, je li restoran?
- Jeste, izvolite
- Evo bas čitao sada na ovome portalu saznaj više - Klixu da ima i kukuruz iz životinjskog izmeta.
- Molim
- Da kukuruz iz guzice životinje u izmetu i to ljudi valjda tamo po Koreji jedu
- Ah, dobro ovajjj... možemo i to... aranžirati.... želite li prženi ili tvrdokuhani kukuruz iz izmeta
- More i prženi, samo neka je meHak i ukusan iz svježeg izmeta
- A niste nam kazali od iz čije guzice u cjelokupnom životinjskom carstvu želite kukuruz
- Pa... neka bude dabar
- U redu gospodine, dostava kukuruza iz životinjskog izmeta je besplatna, želite li neki prilog?.....
Mr. Brightside

#328 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Mr. Brightside »

Ako ti se navodi gade ili ti se ne sviđaju, ne krivi novinare i ne izigravaj komičara.
seln

#329 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by seln »

badalpur wrote:
seln wrote:
uglavnomja wrote:
kako ce biti skolovan neko ko je bio i ostao nepismen :-)

jedino ako pod skolovan ne mislis na dobijanje potvrde da si skolovan :D tzv. ddiplome od profa koji je isto tako dobio njakav papir da je pismen.
Upravo to mislim - silni studenti zavrsavaju fakultete zurnalizma, a niko ne zna sastaviti prostoprosirenu recenicu.
Eh, eto, neka si ti pismen! Daj, molim te, prihvati se pisanja kad vec toliko znas i spasi nas ove mizerije!
Oooo, studira se, kako vidim... :D
Sta je, ubicemo glasnika, jer nam se ne svidja haber?
vrbas1979

#330 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

Koja li samo preciznost kliksovih novinara, pardon, copy-paste prevoditelja:

Sjeverna Koreja je 1990-ih godina bila pogođena velikom nestašicom hrane. Tada je umrlo između 240.000 i 3,5 miliona ljudi.
Zux

#331 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Zux »

Sto ne mogu ovih "strucnjaka" kojima bi pametnije bilo da umjesto dlake u jajetu traze jaja u dlakama, mozda bi nesto korisno i napipali. Sve veliki lektori i novinari. Da se razumijemo nisam ni blizu novinarske struke i ima svega danas nazalost. Medjutim, jedno je pretjerivanje i pokusaj da se diskredituje nekoga iz nekih licnih razloga, a drugo je stvarna greska ili nepismenost novinara.
novi.dan.nova.nafaka

#332 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Zux wrote:Sto ne mogu ovih "strucnjaka" kojima bi pametnije bilo da umjesto dlake u jajetu traze jaja u dlakama, mozda bi nesto korisno i napipali. Sve veliki lektori i novinari. Da se razumijemo nisam ni blizu novinarske struke i ima svega danas nazalost. Medjutim, jedno je pretjerivanje i pokusaj da se diskredituje nekoga iz nekih licnih razloga, a drugo je stvarna greska ili nepismenost novinara.
:thumbup:
badalpur

#333 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by badalpur »

Zux wrote:Sto ne mogu ovih "strucnjaka" kojima bi pametnije bilo da umjesto dlake u jajetu traze jaja u dlakama, mozda bi nesto korisno i napipali. Sve veliki lektori i novinari. Da se razumijemo nisam ni blizu novinarske struke i ima svega danas nazalost. Medjutim, jedno je pretjerivanje i pokusaj da se diskredituje nekoga iz nekih licnih razloga, a drugo je stvarna greska ili nepismenost novinara.
rudy81

#334 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by rudy81 »

Pooll

#335 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Pooll »

Normalno je da 'prođe' neka greška, ali kada svakodnevno članci obiluju što slovnim, što materijalnim greškama...

Ja se zapitam da li postoji neki urednik/lektor ili se sve onako 'mehanički' pregleda i vijesti se u javnost puštaju suviše olako... Ili se uopšte ne pregledaju?

Šta se ovdje uvodi, vize ili azil? :D

Image

A ova težina je vjerovatno već ranije bila, ali ne mogu da vjerujem da ovako nešto prođe... ccc. Tuna od -25 KG...

Image

Velika je produkcija vijesti, ali bolje smanjiti broj ali da budu smisleni naslovi, smisleni tekstovi, sa manje ili nimalo grešaka...
vrbas1979

#336 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

Ma ne mozes ti njima to objasniti, bitno je samo da se štancaju vijesti. Kvalitet je tu najmanje bitan.

Kada otvorim naslovnicu klixa tačno po naslovima znam koje su vijesti ili sadrzaji preuzeti s drugih portala ili agencija, te onih koje su urađene u kućnoj klix radinosti (tu su najcesce i greske i nekakvi tupavi naslovi).

I nije ovdje samo stvar klixa nego vecine portala u BiH, koji su nesadrzajni, nepismeni, monotoni, dosadni, neprivlacni... U slucaju da dodje neko sa strane i ulozi finu lovu u ozbiljan projekat izrade normalnog, ozbiljnog i profesionalnog internet medija, vecina postojecih bi nestala sa scene i stavila kljuc u bravu!

Eh, da smo bar takve srece... nego do tada cemo citati:

- Afganistancu odrubili glavu švicarskim nožem
- Umjesto Pelješkog mosta - podvodni "lebdeći" tunel!
- Šta je Dačić uradio kad je vidio da novinarka nema gaćice
- Đogini sljedbenici nastavljaju blatiti Hanku Paldum
Last edited by vrbas1979 on 29/01/2013 21:30, edited 1 time in total.
Wraith_1

#337 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Wraith_1 »

Nogometaš Manchester Uniteda Paul Scholes (38) doživio je u ponedjelajk neugodno iskustvo. Lopovi su mu, naime, iz dvorišta ukrali automobil.
Bacite lajk , svaki ponedjelajk :thumbup:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#338 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by plain vanilla »

vrbas1979 wrote:Ma ne mozes ti njima to objasniti, bitno je samo da se štancaju vijesti. Kvalitet je tu najmanje bitan.

Kada otvorim naslovnicu klixa tačno po naslovima znam koje su vijesti ili sadrzaji preuzeti s drugih portala ili agencija, te onih koje su urađene u kućnoj klix radinosti (tu su najcesce i greske i nekakvi tupavi naslovi).

I nije ovdje samo stvar klixa nego vecine portala u BiH, koji su nesadrzajni, nepismeni, monotoni, dosadni, neprivlacni... U slucaju da dodje neko sa strane i ulozi finu lovu u ozbiljan projekat izrade normalnog, ozbiljnog i profesionalnog internet medija, vecina postojecih bi nestala sa scene i stavila kljuc u bravu!

pa napravi ti kvalitetan portal :wink:
graue_maus

#339 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by graue_maus »

:roll: mozda je azil =visa.......... :lol: :lol: :lol:
Logovan

#340 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Logovan »

Pooll wrote: Šta se ovdje uvodi, vize ili azil? :D

Image
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
vrbas1979

#341 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

plain vanilla wrote:
vrbas1979 wrote:Ma ne mozes ti njima to objasniti, bitno je samo da se štancaju vijesti. Kvalitet je tu najmanje bitan.

pa napravi ti kvalitetan portal :wink:
S dobrom ekipom bi se moglo i te kako :)

I sta ti imas protiv mene i sto me stalno citiras? :-D
I drugi iznose neslaganje s uredjivackom politikom, nepismenoscu ovog i drugih portala... a uvijek ja "na tapeti"

Nego, meni je nejasno kako se desi situacija da im posjetioci na vlastitom portalu posalju komentare o pogreskama (e-mailom, na forumu, komentarima...) a da iste ostanu neispravljene satima pa i danima. Neke nikada i ne isprave.
plain vanilla

#342 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by plain vanilla »

vrbas1979 wrote:

I drugi iznose neslaganje s uredjivackom politikom, nepismenoscu ovog i drugih portala... a uvijek ja "na tapeti"

Nego, meni je nejasnije kako se desi situacija da im posjetioci na vlastitom portalu posalju komentare o pogreskama (e-mailom, na forumu, komentarima...) a da iste ostanu neispravljene satima pa i danima. Neke nikada i ne isprave.
Pa trebas se zaposliti na nekom portalu da vidis kako to ide, sta ljudi citaju, sta ne citaju...vjeruj mi da bi se iznenadio. Citiram te jer si nekako dezurni kriticar, skoro svaki dan nadjes im gresku. Ja sam kixu dohakala tako sto sam ih prestala citati, jednostavno vise ne idem na portal, procitam vijesti drugdje.

A ovo sto kazes da ne poprave vijest iako im se ukaze na gresku, e to i jeste glavna odlika kixa, da su vise aljkavi nego nepismeni. Greska se moze desiti svakome, niko nije pogresiv, i sto vise radis vece su sanse da i pogrijesis, ali ako ignorises upozorenja, ismijavanja..onda si jednostavno aljkav, i gledas samo kako da ti posao izadje iz ruku.

Ima jedan primjer kad smo bas na ovoj temi imali diskusiju i zakljucili da se "ulica" pise velikim slovom ako je ispred naziva...Mislis da nas je kix poslusao? Razumjela bih ja da oni misle da treba pisati malim slovom, ali oni nekad pisu (prepisu) malim, a nekad velikim slovom.

Elem, kako rekoh, aljkavost i bahatost su njihovi najveci problemo, misle da su najveci i da je dovoljno gaziti konkurenciju da bi se odrzali u vrhu. Ne pada im na pamet da poboljsaju svoj rad.
vrbas1979

#343 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

plain vanilla wrote:
vrbas1979 wrote:

Nego, meni je nejasnije kako se desi situacija da im posjetioci na vlastitom portalu posalju komentare o pogreskama (e-mailom, na forumu, komentarima...) a da iste ostanu neispravljene satima pa i danima. Neke nikada i ne isprave.
Pa trebas se zaposliti na nekom portalu da vidis kako to ide, sta ljudi citaju, sta ne citaju...vjeruj mi da bi se iznenadio. Citiram te jer si nekako dezurni kriticar, skoro svaki dan nadjes im gresku. Ja sam kixu dohakala tako sto sam ih prestala citati, jednostavno vise ne idem na portal, procitam vijesti drugdje.

A ovo sto kazes da ne poprave vijest iako im se ukaze na gresku, e to i jeste glavna odlika kixa, da su vise aljkavi nego nepismeni. Greska se moze desiti svakome, niko nije pogresiv, i sto vise radis vece su sanse da i pogrijesis, ali ako ignorises upozorenja, ismijavanja..onda si jednostavno aljkav, i gledas samo kako da ti posao izadje iz ruku.

Ima jedan primjer kad smo bas na ovoj temi imali diskusiju i zakljucili da se "ulica" pise velikim slovom ako je ispred naziva...Mislis da nas je kix poslusao? Razumjela bih ja da oni misle da treba pisati malim slovom, ali oni nekad pisu (prepisu) malim, a nekad velikim slovom.

Elem, kako rekoh, aljkavost i bahatost su njihovi najveci problemo, misle da su najveci i da je dovoljno gaziti konkurenciju da bi se odrzali u vrhu. Ne pada im na pamet da poboljsaju svoj rad.
Slazem se sa svakim dijelom i potpisujem sve napisano ;-)

Vise je stvar glupe navike da otvorim i ovaj portal i kada vidim gresku, ona jednostavno bode oči. I to znaju cesto biti ogromni propusti i greske. Mada ne znam ni sam zasto to zakacim na forumu. Kada bolje shvatim na neki nacin im cinim(o) uslugu i bolje je to prestati. Nego, kao sto ti rece, zbog aljkavosti i bahatosti nisu u stanju da nesto urade iako je to 10-20 sekundi posla.

A nadam se da si me shvatila i za prethodno i dalje stojim iza toga - ukoliko se neko pojavi sa dobrom idejom, projektom, skupi finu ekipu i uloži (nije to neka ogromna suma) vecinu portala bi pomeli sa scene, a ostatku bi bila opasna konkurencija.
plain vanilla

#344 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by plain vanilla »

vrbas1979 wrote:
A nadam se da si me shvatila i za prethodno i dalje stojim iza toga - ukoliko se neko pojavi sa dobrom idejom, projektom, skupi finu ekipu i uloži (nije to neka ogromna suma) vecinu portala bi pomeli sa scene, a ostatku bi bila opasna konkurencija.
Kazem ti da probas, pa ces vidjeti da nije nimalo lako. Da se razumijemo, najlakse je napraviti dobar portal, ali je tesko napraviti posjecen i finansijski odrziv portal. U tome je kvaka. I vjeruj mi da znam o cemu govorim...

Ako pricamo o broju posjeta (klikova), prvo je jako tesko dovesti ljude na portal, a jos teze ih privoliti da dolaze svakodnevno. A da bi dobio nekog oglasivaca, moras imati dobru posjetu.
E sad, tekstovi o Seki Aleksic ce privuci pet puta vise ljudi nego neki socijalni ili kulturni tekst. Izaberes li ovo drugo, portal nema posjetu, znaci para nema, i onda nema ni portala.
Izaberes li Seku, posjeta je tu, ali ne i dobar portal. :)

Preporucujem ti da pokusas, ulaganja nisu velika, pa da vidis kako to ide..ko zna, mozda i upali, pa jednog dana tvoj portal budemo razvlacili na ovoj temi :mrgreen:
Erzsebet

#345 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Erzsebet »

Ljudi čitaju najviše Seku Aleksić, to nam je svima jasno, te gledaju gole tete...

Ali da bi jedan medij postao relevantan u zemlji i šire, on mora biti ponekad i ozbiljan, a sa-x to nije skoro nikad.

Jutarnji list je takođe postao tabloid, ali je ipak relevantan, jer pored golih žena, imaju i ozbiljne intervjue, analize, kolumne, itd., a povrh svega su pismeni. Sve se to može kombinovati, i biti profesionalan, a žute vijesti možeš raditi i sa više ukusa, a ne da ti je vijest dana "Edin Džeko pozdravio raju na Fejsbuku".
Zux

#346 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Zux »

Srecom, ne radim novinarski posao, jer nije nimalo lagan, a nije nesto ni parali, ali sam koliko-toliko upucen. Treba covjek biti realan i osvrnuti se gdje zivimo, u kakvoj sredini. Nepismenih novinara je gomila zaista, posebno se isticu u nazalost najtiraznijim (i to nesto govori) dnevnim novinama. Medjutim, to nije problem samo do novinara, nego je danas 60-70% ljudi nepismeno. Cijelo nam je drustvo maltene takvo. I logicno je onda da i takvi novinari prolaze.

Novinari su danas pod strasnim pritiskom, ne smiju nista napisati ni protiv koga (osim naravno ako nemaju zaledjinu, pa da ih godinama cuva policija na nas racun), a da na to ne dodje burna reakcija u obliku vrijedjanja prijetnji i na kraju finansijskih posljedica (nema reklame) na medij u kojem rade. Stoga i ono malo njih koji bi mozda i bili kvalitetni u svom poslu zavrse citav zivot prevodeci textove, prosljedjujuci agencijske vijesti ili objavljujuci sise neke pEvaljke.

Kakav god da je klix opet su mi najdrazi za procitati i posjetiti jer ostali su sto se mene tice dno-dna. Vecina ostalih portala sluzi za pranje para odredjenim likovima, novinari rade za mizerne plate, nisu prijavljeni i sl. Klix se mora popraviti to je neupitno, ali daleko su ispred ostalih kod nas po svim parametrima.

Ne mozemo se mi porediti sa jednom Hrvatskom, gdje Index npr moze komotno da pise ostro i kriticki i prema svom predsjedniku, premijeru itd. Daleko smo mi jos od toga...
vrbas1979

#347 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

Zux wrote:
Ne mozemo se mi porediti sa jednom Hrvatskom, gdje Index npr moze komotno da pise ostro i kriticki i prema svom predsjedniku, premijeru itd. Daleko smo mi jos od toga...
A sto, ziv bio, ne bi mogli pisati?

I klix i svi ostali mogu pisati i ostro i kriticki, da ih deru ko jarce, ali nece. Garantujem da niti jednom novinaru ne bi dlaka s glave falila. Ali uredjivacke piz*** to ne zele.

Klasika: "ma ne bih se ja u to petljao, znas nisu sad na vlasti, ali sta ako dodju sutra, pa znas, da se ne zamjeramo... ja bih radije da postavimo 2-3 slike sisa i guzica dana na naslovnoj... nek' je samo veselo."

Sto, ali sto ne bi mogli pisati?
Pooll

#348 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Pooll »

..
awaken

#349 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by awaken »

vrbas1979 wrote:
Zux wrote:

I klix i svi ostali mogu pisati i ostro i kriticki, da ih deru ko jarce, ali nece. Garantujem da niti jednom novinaru ne bi dlaka s glave falila. Ali uredjivacke piz*** to ne zele.

Klasika: "ma ne bih se ja u to petljao, znas nisu sad na vlasti, ali sta ako dodju sutra, pa znas, da se ne zamjeramo... ja bih radije da postavimo 2-3 slike sisa i guzica dana na naslovnoj... nek' je samo veselo."

Pametni ljudi, čuvaju svoj posao isto kao što bi ga i ti čuvao da si na njihovom mjestu. U ovom vremenu gdje posao nije pravo već privilegija i gdje glava ode za sitnicu a niko za nju ne odgovara, on bi trebao rizikovati svoj život da "otvara oči" javnosti. Zahvalit će im komentatori na portalu i plemeniti forumaši kad dobiju otkaz, hoće sigurno....ili će možda otvoriti RIP temu kad malo "nagaze" nekog velikog vođu pa ih više ne bude ;-)

Ne treba nama niko otvarati oči, mi svi znamo istinu samo se bojimo reći. BIH stoji u mjestu jer ima 3 naroda i "partizane", dok drugi troše mandat na konkretne stvari, naši ga troše na raspodjelu vlasti i samo se rotiraju već 20 godina. Šta se tu ima pisati i šta tu nije jasno?
vrbas1979

#350 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

awaken wrote:
vrbas1979 wrote:
Zux wrote:

Pametni ljudi, čuvaju svoj posao isto kao što bi ga i ti čuvao da si na njihovom mjestu. U ovom vremenu gdje posao nije pravo već privilegija i gdje glava ode za sitnicu a niko za nju ne odgovara, on bi trebao rizikovati svoj život da "otvara oči" javnosti. Zahvalit će im komentatori na portalu i plemeniti forumaši kad dobiju otkaz, hoće sigurno....ili će možda otvoriti RIP temu kad malo "nagaze" nekog velikog vođu pa ih više ne bude ;-)

Ne treba nama niko otvarati oči, mi svi znamo istinu samo se bojimo reći. BIH stoji u mjestu jer ima 3 naroda i "partizane", dok drugi troše mandat na konkretne stvari, naši ga troše na raspodjelu vlasti i samo se rotiraju već 20 godina. Šta se tu ima pisati i šta tu nije jasno?
Eno ga.
Koji je to novinar izgubio glavu u BiH zbog pisanja o politickoj eliti, kriminalcima i sl. (bilo je takvih, ima ponesto i danas)? Kakvo rizikovanje zivota, otkazi i RIP-ova?
- Sta treba da nam se novinarstvo, po tvome, svede na izvjestavanje o guzvama na cesti, koliko na pijaci kosta kupus, da ce malo zahladiti ovih dana...
Post Reply